Ευχαριστήριο στην κατάληψη Ρόζα Νέρα απο την πρωτοβουλία κατοίκων διάσωσης του Αποπηγαδιού

Τώρα όπου οι εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών από την Αιολική Μουσούρων ΑΕ. θυγατρική της πολυεθνικής EDF, σταμάτησαν στο Αποπηγάδι με απόφαση προσωρινής διαταγής από το ΣΤΕ, είναι καιρός να αναλογιστούμε κάποιες δύσκολες μέρες δύο χρόνια πριν και να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που βοήθησαν έμπρακτα τoν αγώνα μας.

Χρωστάμε λοιπόν ως κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδιού ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κατάληψη Ρόζα Νέρα. Στον ανοιχτό αυτό πολιτικό και κοινωνικό χώρο που από την πρώτη στιγμή στήριξε των αγώνα των κατοίκων ενάντια στη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου τους από την EDF, η οποία με ύπουλες και βίαιες ενέργειες, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες Δασαρχείο-Περιφέρεια, τμήμα περιβάλλοντος Νομαρχίας και με την βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας, κατόρθωσε παρά τις πολλές παραβιάσεις περιβαλλοντικής και αστικής νομοθεσίας, να αλλοιώσει βάναυσα το τοπίο στο βουνό Αποπηγάδι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τότε που οι αρχικά ηλικιωμένοι κάτοικοι μπήκαν μπροστά στις μπουλντόζες της Αιολικής Μουσούρων ΑΕ. για να σώσουν το πράσινο του βουνού και τη γη τους, τότε όπου οι «δημόσιοι» υπάλληλοι του Δασαρχείου Χανίων αρθρογραφούσαν στον τοπικό τύπο υπέρ της εταιρείας, οι γέροντες του Αποπηγαδιού δεν ήταν μόνοι τους.

Είχαν στο πλάι τους μέλη της συλλογικότητας της κατάληψης Ρόζα Νέρα, τα οποία δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, φύλαγαν βάρδιες στο βουνό δίπλα στους κατοίκους προκειμένου να μην περάσουν οι ελπυστριοφόρες μπουλντόζες. Αλληλέγγυα άτομα από την Κατάληψη Ρόζα Νέρα ήταν σε όλες τις ανοιχτές συνελεύσεις των κατοίκων, στις κινητοποιήσεις, στα κλεισίματα του δρόμου της εταιρείας στον Άναβο και έφαγαν εκδικητικές μηνύσεις από αστυνομικό διοικητή που δουλεύει σύμφωνα με τις υποδείξεις της εταιρείας.

Η Κατάληψη Ρόζα Νέρα οργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Αποπηγαδιού στο εργατικό κέντρο στα Χανιά στις 6/05/2010 και άνοιξε το πρόβλημα του Αποποπηγαδιού και της ανεξέλεγκτης βιομηχανοποίησης από πολυεθνικές της ενέργειας, του ορεινού όγκου του Νησιού στον κόσμο της πόλης των Χανίων.

Είναι τόσο μεγάλη η προσφορά αυτής της συλλογικότητας στον αγώνα των κατοίκων, η ηθική και πρακτική βοήθεια που πρόσφεραν με την παρουσία τους σε στιγμές πολύ δύσκολες και ψυχοφθόρες για τους κατοίκους, που χωρίς την ανιδιοτελή αυτή αλληλεγγύη τους, ίσως να μην είχαμε αντέξει όλοι οι κάτοικοι, τόσο καιρό σ΄αυτόν τον άνισο αγώνα που δίναμε. Έτσι λοιπόν θεωρούμε τον ανοιχτό πολιτικό και κοινωνικό αυτό χώρο ένα ζωντανό κύτταρο, ζωτικής σημασίας για την αφύπνιση και προστασία της κοινωνίας σε κοινωνικά-πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ειδικά όταν βλέπουμε ότι το κεφάλαιο σε παγκόσμια κλίμακα έχει τον πρώτο λόγο και καθορίζει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης και κράτους όχι με βάση της ανάγκες της κοινωνίας, τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με βάση και σκοπό μόνο το κέρδος, τέτοιοι ανοιχτοί κοινωνικά χώροι όπως η Κατάληψη Ρόζα Νέρα είναι πολύτιμοι και πρέπει όλοι εμείς να τους προστατέψουμε από αδηφάγα αρπαχτικά που ενοχλούνται από αδέσμευτες, ειλικρινείς και υγιείς φωνές.

Ευχόμαστε ολόψυχα να είναι πάντα δραστήριοι όπως τώρα, για να βοηθήσουν και σε άλλους αγώνες αν χρειαστεί, όταν υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες και αδικία από μεριά κράτους και κεφαλαίου.

Πρωτοβουλία κατοίκων Σέμπρωνα, Παλαιών Ρουμάτων, Σπίνας και Φλωρίων για την Διάσωση του Αποπηγαδιού.