Ηράκλειο : Ενημέρωση απο την αντιφασιστική πορεία της 1 Νοέμβρη

Hράκλειο 1/11/23 : H αντιφασιστική συγκέντρωση ( με αφορμή το πανευρωπαϊκό κάλεσμα των νεοναζί  στην μνήμη των 2 νεκρών φασιστών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής), ήταν στις 18:00 στην πλατεία λιονταριών(σχετικό καλέσμα εδώ) .Η πορεία ξεκίνησε κατα τις 19:00 με περίπου 200 άτομα  και η διαδρομή της ήταν  -1821-Πλατεία Κορνάρου-Πλατεία Ελευθερίας -Δαιαδάλου  και κατέληξε  στην  Πλ.λιονταριών.

Κατα την διάρκεια της πορείας που είχε δυνατό παλμό  φωνάζοταν ασταμάτητα αντιφασιστικά -αντιμπατσικά-αντικρατικά συνθήματα καθως και συνθήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις .Η παρουσία των μπάτσων ηταν εμφανής απο την αρχή , με διμοιρίες να ακολοθούν σε κοντινή απόσταση  & παράλληλα  την διαδρομή της πορείας.

(((●))) Candia :: Alternativa – Ακολουθούν φωτογραφίες:

.:: Ακολουθεί Κείμενο που μοιράστηκε στη συγκέντρωση και την πορεία της 1ης Νοέμβρη στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία των ναζί, την προσπάθεια των φασιστών να ξεμυτίσουν, και την επίθεση των μπάτσων σε 16χρονη συντρόφισσα κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας. :

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του…

Την 1 Νοέμβρη του 2013, δύο νεοναζί εκτελούνται στο Νέο Ηράκλειο ως απάντηση στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής τον ίδιο Σεπτέμβρη, αλλά και σε άλλες επιθέσεις των φασιστών σε μετανάστες και αγωνιζόμενους.

Δέκα χρόνια μετά, κι έπειτα από αμέτρητες ήττες στο δρόμο, κλεισίματα γραφείων (όπως έγινε και εδώ, στην Αλικαρνασσό, μετά την ισοπέδωσή τους), δημόσιες κλάψες στη βουλή και στα δικαστήρια, ρουφιανέματα μεταξύ τους και διασπάσεις, οι φασίστες στην Αθήνα προετοιμάζουν εδώ και μήνες μαζική συγκέντρωση την 1η Νοέμβρη, στη μνήμη των δύο νεκρών, καλώντας αντίστοιχα σκουπίδια από ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν τη δράση τους.

Μια προσπάθεια που δεν πρέπει να μας προξενεί έκπληξη. Παρά τις δικαστικές καταδίκες και τον διαρκή μαχητικό αντιφασιστικό αγώνα, οι φασίστες διεκδικούν ξανά χώρο, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή με το κόμμα των Σπαρτιατών, όσο και στο δρόμο: είτε απροκάλυπτα με ναζιστικές γκρούπες που προσπαθούν να βγουν από τα λαγούμια τους και στοχοποιούν κόσμο του αγώνα, είτε πιο καλυμμένα όπως πχ με τα φέικ νιουζ και τα ρατσιστικά πογκρόμ του καλοκαιριού στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως κάθε φορά που οι συνθήκες ζωής των καταπιεσμένων χειροτερεύουν, κάθε φορά που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση, έτσι και τώρα, ο φασισμός -πρεσβεύοντας την πιο άγρια μορφή του κράτους και του καπιταλισμού- μόνο τυχαία δεν εμφανίζεται. Έρχεται για να μας αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά μας προβλήματα και τις αιτίες τους, και να μας στρέψει όχι απέναντι σε όσους προκαλούν και κερδίζουν από την εκμετάλλευση μας, αλλά απέναντι στους ανθρώπους της τάξης μας, στις μετανάστριες, στους πιο αδύναμους από εμάς. Για να μας κάνει να ξεχάσουμε τις ταξικές μας διαφορές, να πιστέψουμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους έλληνες επιχειρηματίες, βιομήχανους κι εφοπλιστές, ώστε να μην διεκδικούμε καλύτερους όρους ζωής και να συνεχίσουν να μας εκμεταλλεύονται. Για να δικαιολογούμε τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται κάθε χρόνο σε πολεμικούς εξοπλισμούς και να μην μιλάμε ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού για τα συμφέροντα μιας χούφτας παράσιτων (που βαφτίζεται χωρίς ντροπή “προστασία του δυτικού πολιτισμού”), ενώ όσοι αγωνίζονται ενάντια σ’ αυτήν την “ενότητα” καταπιεστών και καταπιεσμένων να αντιμετωπίζονται ως εσωτερικός εχθρός. Οι φασίστες, εξάλλου, το έχουν δείξει πολλές φορές πως δεν έχουν πρόβλημα με το κεφάλαιο και τα αφεντικά, αλλά με όσες σηκώνουν το κεφάλι απέναντι τους.

Το Ηράκλειο δεν είναι αποκομμένο από την όλη εικόνα. Η εκλογή του Μιχάλη Γαυγιωτάκη ως βουλευτή Ηρακλείου με τους Σπαρτιάτες στις πρόσφατες εκλογές, έρχεται να προστεθεί στις συχνές επιθέσεις και τη στυγνή εκμετάλλευση εις βάρος των μεταναστών εργατών στην κρητική επαρχία, που μπορεί να μην κρύβεται πίσω από τα ίδια σύμβολα, αντανακλά όμως τις ίδιες ρατσιστικές ρητορικές. Στους δρόμους του Ηρακλείου από την άλλη, μπορεί οι φασίστες τα τελευταία χρόνια να φοβούνται να κάνουν οτιδήποτε πέρα από το να ζωγραφίζουν μίζερα στοχάδια στα σκοτάδια, δεν θεωρούμε όμως σύμπτωση την προσπάθειά τους να εντείνουν έστω κι αυτή τους την δράση μετά την εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού από τους μπάτσους, και να βρουν κάλυψη στις κινήσεις των μπάτσων για να ξεμυτίσουν.

Άλλωστε τα ίδια σύμβολα ζωγράφισαν κι οι ίδιοι οι μπάτσοι στο χώρο της κατάληψης, προσπαθώντας να την βανδαλίσουν, με χρυσαυγίτη ματατζή να ποζάρει στη συνέχεια μπροστά απ’ την προσωρινά σφραγισμένη πόρτα της, πριν τα μαζέψει και πει τελικά ότι τον χάκαραν. Η αλληλοσυμπληρούμενη δράση κράτους, μπάτσων και φασιστών φάνηκε για ακόμα μία φορά και το περασμένο Σάββατο, όταν κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συναυλίας στο Νέο Ηράκλειο, στα πλαίσια δράσεων ενάντια στη φασιστική φιέστα της 1 Νοέμβρη, μπάτσοι επιτέθηκαν σε αντιφασιστική περιπολία με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονης συντρόφισσας, που νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κρίνουμε σημαντικό την 1η Νοέμβρη, ταυτόχρονα με την προσπάθεια των συντρόφων-ισσών μας στην Αθήνα να μπλοκάρουν την συγκέντρωση των φασιστών, να είμαστε κι εμείς στο δρόμο στην πόλη που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Γιατί δέκα χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε και δεν συγχωρούμε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, του Πετρίτ Ζίφλε. Δεν ξεχνάμε τις δεκάδες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστριών, τις επιθέσεις ενάντια σε αγωνιστές, σε καταλήψεις και χώρους αγώνα, αλλά και σε άτομα που απλά δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα ετεροκανονικότητας.

… και οι φασίστες στις τρύπες τους.

Οι δρόμοι είναι ο χώρος που εκδηλώνονται οι πορείες, οι απεργίες, οι συγκρούσεις όσων παλεύουν για έναν κόσμο ελεύθερο. Ανήκουν σ’ εμάς, σε αυτούς που μεγάλωσαν εκεί, έπαιξαν, έζησαν, κυνήγησαν και κυνηγήθηκαν με τους μπάτσους. Στους φτωχούς, στις αγωνίστριες, στους εξεγερμένους. Η βίαιη σύγκρουση με τους φασίστες, μέσα σε τόσα άλλα καθήκοντα που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, αποτελεί ένα ακόμη προαπαιτούμενο για να συγκροτηθεί ένα ισχυρό αναρχικό κίνημα αλλά και μία ισχυρή, οργανωμένη, συνειδητοποιημένη μερίδα της εργατικής τάξης, που θα έχουν ως στόχο την επαναστατική αλλαγή. Που θα στοχεύουν στην ισοπέδωση του ίδιου του εκμεταλλευτικού και εξουσιαστικού συστήματος, κάτι που συνεπάγεται και την ισοπέδωση όσων πάρουν το μέρος του.

Τα παιδιά των δρόμων και των γηπέδων, οι καταληψίες των σχολείων, οι πάνκηδες, οι χιπχοπάδες και οι γκραφιτάδες ξέρουμε τον ταξικό μας εχθρό, και δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τα τσιράκια τους να σηκώσουν κεφάλι στην πόλη μας. Ας κρατήσουν το μίσος τους και τη μισαλλοδοξία τους για τις τρύπες τους. Στις γειτονιές μας θα υπερασπιστούμε την ταξική μνήμη, την κοινωνική αλληλεγγύη, τις κοινότητες μας.

Από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τις δουλειές,

ως τα γήπεδα, τις πλατείες και τις γειτονιές

Δεν αφήνουμε ούτε σπιθαμή στους φασίστες και στους ρατσιστές.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ,

ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Αντιφασίστες/αντιφασίστριες από την πόλη του Ηρακλείου

 

Άρθρα αναγνωστών μέσω Email