Χανιά : Ανταπόκριση από την πορεία ορατότητας στο πλαίσιο του 1ου αυτοοργανωμένου pride, και από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που τη συνόδευσαν

Το αυτοοργανωμένο pride, το πρώτο που έλαβε χώρα στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/06 και οργανώθηκε από την αυτοοργανωμένη ομάδα βυζιballs, ομάδα ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πόλη. Το πρόγραμμα του pride περιελάμβανε πορεία ορατότητας στις 18:00, με προσυγκέντρωση-αφετηρία στο θέατρο Βλησίδη, και queer party στο σημείο κατάληξης της πορείας, την πισίνα του Παλιού Ξενία.

Λίγες μέρες πριν, τη Δευτέρα 26/06 κυκλοφόρησε διαδικτυακό κάλεσμα για «αντισυγκέντρωση» ενάντια στο pride, το οποίο σε πρώτο χρόνο διακινήθηκε και αναπαράχθηκε από τον υποψήφιο βουλευτή Ρεθύμνου του ναζιστικού κόμματος «Σπαρτιάτες», Κυριάκο Μπλαζουδάκη. Διόλου τυχαία, τα νέα φασιστικά μορφώματα δημοσίευσαν το κάλεσμα μία ημέρα μετά τις δεύτερες εκλογές, όπου πλέον είχαν –και έχουν– εξασφαλίσει τη θέση τους στο κοινοβούλιο, και επιχειρούν να «εξαργυρώσουν» την εκλογική τους πελατεία και με όρους δρόμου. Η «αντισυγκέντρωση» καλέστηκε στην πλατεία δημοτικής Αγοράς, την ίδια ημέρα με το pride (29/06), δύο ώρες νωρίτερα, στις 16:00. Επιπλέον, στο πλαίσιο του φασιστικού καλέσματος, ορίστηκαν σημεία προσυνάντησης στις πόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, με στόχο να μισθωθεί πούλμαν που θα μεταφέρει τα όποια ενδιαφερόμενα σκουπίδια στα Χανιά.

Κατά τις επόμενες ημέρες, το μισαλλόδοξο φασιστικό κάλεσμα βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Καταδικάστηκε από πλήθος θεσμικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων με χαρακτηριστική την ομόφωνη καταδίκη της «αντισυγκέντρωσης» ακόμα και από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Στο ίδιο διάστημα, εκφράστηκε υποστήριξη στη διοργάνωση του pride και από πλήθος ομαδοποιήσεων του εγχώριου κινήματος. Συγκεκριμένα στα Χανιά η στήριξη αυτή εκδηλώθηκε με την κοινοποίηση δημόσιων αντιφασιστικών καλεσμάτων ήδη από το απόγευμα της Τρίτης 27/06, για την ερχόμενη Πέμπτη 29/06, στην πλατεία δημοτικής Αγοράς από τις 14:30. Τα καλέσματα αυτά είχαν ως στόχο αφενός να μην επιτρέψουν στους φασίστες να συγκεντρωθούν και να πατήσουν το πόδι τους στον δρόμο, και αφετέρου να υπερασπιστούν τη διεξαγωγή του pride.

Το πιο σημαντικό στιγμιότυπο αποτέλεσε η ανοιχτή συνέλευση/συντονισμός που καλέστηκε από τη διοργάνωση του pride στην αυλή του κατειλημμένου λόφου Καστέλι, και πλαισιώθηκε από συλλογικότητες και ατομικότητες του ανταγωνιστικού κινήματος. Η διαδικασία αυτή αποτέλεσε πρωτίστως ένα πεδίο επαφής και συνάντησης μεταξύ ετερόκλητων υποκειμένων, προερχόμενων κυρίως από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της πόλης, και από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η συνάντηση αυτή έθεσε επί τάπητος όλες τις οργανωτικές προκλήσεις που αναδύθηκαν μετά το φασιστικό κάλεσμα, και κατάφερε να συντονίσει –στον βαθμό του εφικτού– τις κινητοποιήσεις. Το βασικότερο όλων βέβαια, ήταν το ότι έθεσε ως διπλό στόχο αφενός τη διεξαγωγή του pride, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί και ανακοινωθεί δημόσια, και αφετέρου το να μην επιτρέψει στους φασίστες να καταλάβουν ούτε σπιθαμή από τον δημόσιο χώρο.

Το πρωί της Πέμπτης (ημέρα διεξαγωγής του pride), με την κοινωνική κατακραυγή στο ζενίθ, εκπρόσωποι των Σπαρτιατών προσπαθούν να «μπαλώσουν» την εικόνα τους, και μέσα από επίσημες δηλώσεις στα media αποσύρουν άρον-άρον τη στήριξή τους στο κάλεσμα για αντισυγκέντρωση. Χάνονται σε πρώτο χρόνο, λοιπόν, οι πολιτικές «πλάτες» του φασιστικού καλέσματος. Παράλληλα, τα ραντεβού των φασιστών για την επιβίβαση σε πούλμαν στις άλλες πόλεις, δεν πραγματοποιούνται. Ο κόσμος του κινήματος στο νησί βρισκόταν σε επιφυλακή και ετοιμότητα, έχοντας εποπτεία των σημείων συνάντησης, μεταδίδοντας την πληροφορία άμεσα μεταξύ των πόλεων.

Στα Χανιά οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις 14:30 στην πλατεία Αγοράς. Οι φασίστες δεν έκαναν ποτέ την εμφάνισή τους στο σημείο που είχε καλεστεί η «αντισυγκέντρωση». Η αντιφασιστική συγκέντρωση διήρκησε ως τις 17:30, με μέγιστο πλήθος περίπου τα 500 άτομα, και με τη συμμετοχή κόσμου από τις άλλες πόλεις της Κρήτης.

Η αντιφασιστική συγκέντρωση του μεσημεριού στην πλατεία δημοτικής Αγοράς.

Αφού είχε εξασφαλισθεί πως οι φασίστες δεν συγκεντρώθηκαν σε κανένα σημείο της πόλης, σχηματίστηκαν δύο πορείες:
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από περίπου 100 άτομα, με κύριο σώμα τα μέλη της διοργάνωσης του pride και κομμάτια του αναρχικού χώρου. Κατευθύνθηκε απευθείας προς το θέατρο Βλησίδη, για να «καταλάβει» από νωρίς τον χώρο της προσυγκέντρωσης για την πορεία ορατότητας. Η δεύτερη, απαρτιζόμενη κυρίως από τις οργανώσεις της αριστεράς και την κατάληψη Rosa Nera, κινήθηκε με μικρό κυκλικό δρομολόγιο στο κέντρο της πόλης, προτού πλαισιώσει και εκείνη το σημείο έναρξης της πορείας ορατότητας. Λίγο πριν την άφιξη της δεύτερης πορείας, βάφτηκαν με σπρέι και μπογιές (με τη χρήση πυροσβεστήρα γεμισμένου με χρώμα) τα γραφεία της «Πατριωτικής Ένωσης» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την προσυγκέντρωση στο θέατρο Βλησίδη.

Μπογιές στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.
Σπρέι στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Στο σημείο σύντομα συγκεντρώθηκε ακόμα περισσότερος κόσμος, και όταν ξεκίνησε η πορεία ορατότητας αριθμούσε περί τα 1000 άτομα. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00, με το κεντρικό πανό να αναγράφει «Καθετί παράξενο και μη κανονικό, μέσα απ’ την εξέγερση θα γίνει ορατό». Το δρομολόγιο που ακολούθησε ήταν παραλιακό, μέχρι το συντριβάνι στο Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου «ανέβηκε» τη Χάληδων, συνέχισε επί της Σκαλίδη με κατεύθυνση προς τη Νέα Χώρα, «κατέβηκε» την Πειραιώς, και κατέληξε στο Παλιό Ξενία κατά τις 20:30, όπου λίγο αργότερα ξεκίνησε το party.

Η μαζική πορεία ορατότητας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Καθ’ όλη τη διάρκειά της, η πορεία ορατότητας ακολουθούταν από τσούρμο ασφαλιτών. Σε δύο σημεία, στους νεολαίους φασίστες που εντοπίστηκαν να κινούνται κοντά στο σώμα της πορείας, έγινε ξεκάθαρο πως την επόμενη φορά που θα βρεθούν στον δρόμο, θα τσακιστούν, και πως σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν αποτυπωμένοι στην κινηματική μνήμη.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με το queer party, που έληξε στις 02:30, με την περιφρούρηση να παραμένει μέχρι και το μάζεμα-καθάρισμα του χώρου.

Ο διπλός στόχος επετεύχθη, κατά την ιστορική αυτή συγκυρία για την πόλη, αφήνοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη τη δυναμική συνάντηση –κοινωνική, πολιτική, χωροταξική– των αιχμών της ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και του αντιφασισμού.

ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΡΑΤΣΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΛΥΒΙΚΟ

ΚΑΘΕΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ
ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΑΤΟ

πηγή: https://apatris.info/chania-antapokrisi-apo-tin-poreia-orat/