Οι "αγανακτισμένοι πολίτες" του Ρέθυμνου σχετικά με την αυτοοργανωμένη συναυλία της παρασκευής

Ρέθυμνο: σχετικά με την αυτοοργανωμένη συναυλία της παρασκευής:Μετά την αυτοοργανωμένη συναυλία που έγινε την παρασκευή στην νέα πλατεία του ρεθύμνου, μαγαζάτορες πολιτικάντηδες, δημοσιογράφοι και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς πέταξαν την χολή τους…

Παραθέτουμε το άρθρο της εφημερίδας κρητική επιθεώρηση:

Η παραπληροφόρηση και το ψέμα στο μεγαλείο τους…

” Αντιδράσεις μετά από συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών”

13/07/10 : Αναστάτωση και την έντονη αντίδραση περιοίκων, προκάλεσαν νεαροί στην πλατεία Μικρασιατών στην παλιά πόλη, αφού η συναυλία που διοργάνωσαν το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής επεκτάθηκε μέχρι τα ξημερώματα και σύμφωνα με καταγγελίες συνοδεύτηκε από σπάσιμο μπουκαλιών και φωνές, προκαλώντας δυσφορία σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Οι νεαροί είχαν λάβει άδεια από το δήμο Ρεθύμνου για τη διοργάνωση της συναυλίας υπό τον όρο ότι θα έληγε τις 11.30. Αυτό δε συνέβη, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι και επαγγελματίες, η δυνατή μουσική και ενοχλητική συμπεριφορά συνεχίστηκαν μέχρι αργά.

Για έλλειψη σεβασμού κάνουν λόγο τόσο επαγγελματίες όσο και κάτοικοι της περιοχής απέναντι στους πολίτες που προσπαθούν να ησυχάσουν και δεν μπορούν και απέναντι στο δήμο που παραχωρεί το χώρο για εκδηλώσεις.

Για τη χειρότερη εμπειρία που είχαν ποτέ στο Ρέθυμνο κάνει λόγο ζευγάρι αλλοδαπών που τα τελευταία 8 χρόνια ζει στο Ρέθυμνο στην παλιά πόλη. Σε κείμενό τους που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το πάρτυ ξεκίνησε στις 9 το βράδυ και τέλειωσε το επόμενο πρωί. Αναρωτιούνται πώς κάποιοι κάνουν το ιδιωτικό τους πάρτι με την ανοχή των αρχών και εκφράζουν την ελπίδα να υπάρχουν στο Ρέθυμνο άνθρωποι που θέλουν το καλό της πόλης. Την αγανάκτησή του για το περιστατικό εκφράζει και ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης, επί χρόνια επαγγελματίας στην παλιά πόλη.

Στην επιστολή του αναφέρει:
«Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για τη δραστηριότητα γενικώς στην πλατεία της παλιάς πόλης (Μικρασιατών).
Θυμάμαι, όταν γινόταν η δημόσια διαβούλευση για την ονομασία της πλατείας και είχαν προταθεί αρκετοί σημαντικοί τίτλοι ονομασίας αυτής από συμπολίτες, όπως ειρήνης, Δημοκρατίας, αναγέννησης και άλλα, όλες οι προτάσεις έγιναν με κίνητρο το σεβασμό και την ιστορία του τόπου.

Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να γίνει και κάποια διαβούλευση για τη χρήση αυτής και σας το λέω αυτό γιατί είμαι πολύ οργισμένος με τη συμπεριφορά αυτών των ΝΕΩΝ που πραγματοποίησαν μια συναυλία μουσικής την Παρασκευή το βράδυ.Από τη συμπεριφορά αυτών των νέων έλειπε ο σεβασμός, η δημοκρατία, η ειρήνη και πολλά άλλα που δεν μπορούν να ονομαστούν εντύπως.

Όταν σας λέει ο Δήμαρχος «κύριοι να χρησιμοποιήσετε την πλατεία έως 23.30» σεβαστείτε το. Σεβαστείτε ότι υπάρχουν υπερίληκες πολίτες σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία και πρέπει να κοιμηθούν. Σεβαστείτε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που πρέπει να πάνε στις δουλειε΄ς τους την άλλη μέρα. Σεβαστείτε ότι στην πλατεία παίζουν μικρά παιδιά και δεν πρέπει να σας βλέπουν να πίνεται και να σπάτε. Σεβαστείτε τη Δημοκρατία. Σεβαστείτε τους κανόνες λειτουργίας αυτού του κράτους. Και τελοσπάντων εάν θέλετε να εκτονωθείτε νοικιάστε ένα καράβι, πάτε μεσοπέλαγα και κάντε ό,τι θέλετε με κίνδυνο να σας κάνουν μήνυση τα ψάρια.

Αγαπητέ Δήμαρχε, να πω κάτι και σε σένα. Η πλατεία θέλει κανόνες και αυστηρότητα.
Ξέρω ότι έλαβες τα μέτρα σου, αλλά αφού οι νέοι αυτοί είναι ανακόλουθοι των συμφωνηθέντων να υπάρχει αυστηρότητα στην εφαρμογή αυτών.Είναι ντροπή να με βρίσκουν συμπολίτες βορειοευρωπαίοι, πάρα πολύ ανήσυχοι ,γι’ αυτό που έγινε την Παρασκευή και να μου λένε κάντε κάτι δεν επιτρέπεται κάποιοι να πίνουν, να μεθούν, να βρίζουν, να πετούν πέτρες στα σπίτια μας, να σπάνε μπουκάλια και να είναι ατιμώρητοι.

Υπάρχουν αρκετοί συνταξιούχοι Ευρωπαίοι που έχουν επενδύσει στην παλιά πόλη και προσπαθούν να φέρουν κι άλλους, αλλά με τέτοια φαινόμενα απογοητεύονται και θέλουν να φύγουν.Κύριε Δήμαρχε, στην επόμενη χορήγηση της πλατεία να τηρηθούν αυστηρά τα συμφωνηθέντα, μιας και η εμπιστοσύνη είναι κλονισμένη
Θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν αναφερόμουν στην Αστυνομία και ιδιαίτερα οι της ασφάλειας ήταν παρόντες κάθε 30 λεπτά για να τους αποτρέψουν με ευγένεια και να μην υπάρξουν φασαρίες».

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται παράπονα για τέτοιου είδους περιστατικά στην πλατεία.Πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό πως οι ελεύθεροι χώροι είναι για όλους και πρέπει να σεβόμαστε τόσο το χώρο, όσο και τον κόσμο που βρίσκεται στην πλατεία κάθε φορά αλλά και αυτούς που κατοικούν στην περιοχή. Δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουμε όλοι, οι υπερβολές δεν βοηθούν σε τίποτα από οποιαδήποτε πλευρά και δεν χρειάζεται η συνεχής παρουσία αστυνομικής δύναμης για να λειτουργεί ως «μπαμπούλας» ή η απαγόρευση χρήσης του χώρου για να λυθεί το πρόβλημα. Αρκεί να καταλάβει ο καθένας ότι όλα μπορούν να γίνουν με αμοιβαίο σεβασμό.

Το κείμενο/απάντηση που βγήκε απο τα άτομα που οργάνωσαν την συναυλία:

Τι θέλετε να μάθετε, να σας το πούμε.

Και πάλι το πρόβλημα της γραφικής και φιλήσυχης παλιάς πόλης σας ήμασταν εμείς.

Μετά την συναυλία της παρασκευής που διοργανώσαμε, ξέραμε ότι θα μας περιμένουν στην γωνία, πάντα με τα καλοπροαίρετα σχόλιά τους.Οι κατηγορίες ήταν πολλές και το θέμα πήρε τόσο μεγάλη έκταση αλλά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παραλήρημα που εκστόμισαν οι αγαπητοί συμπολίτες μας.

Πολλά έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για την καινούρια πλατεία και για τα άτομα που συχνάζουν εκεί. Ακούσαμε να λένε ότι έχουν έλλειψη σεβασμού και παιδείας.. Ποιοι είναι αυτοί που κρίνουν και σε τι αποσκοπούν οι κατηγορίες τους τελικά;  Η πλατεία είναι ένας χώρος που οι άνθρωποι έρχονται σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους, και λέμε άμεση επικοινωνία κάτι που περιμέναμε να έχουμε με τους ‘’ενοχλημένους’’ γείτονες που αντί να καλέσουν την αστυνομία θα προτιμούσαμε να τους γνωρίσουμε και να δεχτούμε τις παρατηρήσεις τους και όχι από τους ένστολους προστάτες της διεφθαρμένης παλιάς πόλης των κέντρων διασκέδασης. Αναλογιζόμαστε το λάθος μας κάνοντας φασαρία σε ακατάλληλες ώρες αλλά απευθύνουμε δημόσια την ερώτηση μας: Που θέλετε τελικά να διασκεδάσουμε σε αυτήν την πόλη; Υπάρχουν ακόμα μέρη που επιτρέπετε η μουσική έξω; Οι πλατείες θέλουν την ησυχία τους, οι δρόμοι το ίδιο, στο βουνό θα βάλουμε φωτιά, στην παραλία θα ενοχλήσουμε τις ξαπλώστρες και στα πάρκα μπαίνουν λουκέτα.

Θέλουμε επίσης να απαντήσουμε και στις (ύποπτες) ανακρίβειες που ακούστηκαν:

-Η εκδήλωση μας τελείωσε στις 3 ώρα, μετά από συμφωνία μας με την αστυνομία, κάτι που αναιρεί αμέσως την φημολογία περί άβατου της πλατείας, καθώς επίσης και το ότι κάθε 30 λεπτά μας έλεγαν να σταματήσουμε. Όλο το βραδύ άντρες της ασφάλειας, παρόλο που προσπάθησαν να είναι διακριτικοί επέβλεπαν καχύποπτα τον χώρο.

-Τα σκουπίδια που υπήρχαν μετά την εκδήλωση μαζεύτηκαν όλα από τον κόσμο που το οργάνωσε και διασκέδασε εκείνο το βράδυ και συγκεκριμένα όλα τα ποτά που υπήρχαν ήταν σε αλουμινένια κουτάκια, οπότε τα περί σπασμένων γυαλιών είναι ψέματα και ντροπή να λέγονται.

-Για τους δημοσιογράφους που έψαχναν καυστικές λεπτομέρειες για το ρεπορτάζ τους όπως για καταστροφές στην πλατεία, θα τους συμβουλεύαμε να κάνουν μια έρευνα για την κατάχρηση χρήματος και εξουσίας στους πολιτικούς κύκλους της πόλης μας καθώς και για τα μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα, για την διακίνηση γυναικών, όπλων και ναρκωτικών καθώς και για τις γνωστές πια ρατσιστικές επιθέσεις που γίνονται συχνά πυκνά και να αφήσουν τα αιμοδιψή σχόλια τους.

-για τους μαγαζάτορες της παλιάς πόλης που μας κατηγόρησαν για έλλειψη σεβασμού και παιδείας, θα τους συμβουλεύαμε πρώτα να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα τους και τα καμάκια τους, κάτι που κάνει χειρότερη εντύπωση στους τουρίστες.

Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και εμείς. Για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Περιληπτικά η συναυλία  διοργανώθηκε από 20 και παραπάνω άτομα με έξοδα ευθύνη και θέληση για μια εκδήλωση διαφορετική από αυτές που αποσκοπούν μόνο στο κέρδος. Προσέλκυσε κόσμο κοντά στα 300 άτομα και ας ρωτήσετε αυτούς για το τι έγινε εκείνη τη βράδια χωρίς να μιλάτε για πράγματα και καταστάσεις που δεν ξέρετε και δεν είδατε. Ο κόσμος ήταν αυτός που στήριξε την εκδήλωση οικονομικά και με την παρουσία του.

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης φυσικά ενοχλεί πολλούς το ότι η νεολαία επιλέγει τις πλατείες για την διασκέδαση του και όχι τα μαγαζιά που κλέβουν τον κόσμο, ξέρουμε μια χαρά τι μας γίνετε, το ίδιο και εσείς, γι ‘αυτό και τα αμοιβαία αισθήματα.

οι αλήτες/ βάνδαλοι/ καταστροφείς της πλατείας

η αλλιώς: τα δικά σας παιδιά

πηγή : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1192733