Οχι στον ρουφιάνο της πλατείας μικρασιατών του Ρεθύμνου!

Στο Ρέθυμνο, υπάρχει μία πλατεία που είναι ανοιχτή εδώ και ένα, και κάτι ψιλά, χρόνο. Σε αυτόν το χρόνο, στην πλατεία αυτή, έχει συναντηθεί πολύς κόσμος κατά καιρούς. Είναι ένας ελεύθερος δημόσιος χώρος, όπου ο καθένας ελεύθερα μπορεί να πιει, να καπνίσει, να φάει, να παράγει κουλτούρα ( βλέπε τα παρτάκια με μουσικά όργανα κ.τ.λ. ), να παίξει κ.τ.λ. .

Μέσα σε αυτόν το χρόνο, οι εφημερίδες μίλησαν αρκετές φορές για το φαινόμενο και τα άτομα που τριγυρνούν σε αυτή την πλατεία. Ακραίες ομάδες ατόμων να συγκρούονται, βανδαλισμοί, πολίτες που φοβούνται. Αλήθεια, ποιος φοβάται; Μέχρι τις ώρες που βρίσκεται έξω κόσμος με τα παιδιά του και παίζουν αυτά στην πλατεία, κάνεις δε φάνηκε να φοβάται. Μάλλον, μετά από κάποια ώρα, περνούν κα­κοποιά και ταραχοποιά στοιχεία, διώχνουν όσους είναι εκεί και κρατάνε την πλατεία για την πάρτι τους.

Οι μόνοι που παίζουν το ρόλο του νταβατζή της πλατείας είναι κάτι τυπάδες με μπλε ρούχα και κυκλο­φορούν πάνω σε κάτι άσπρες μηχανές. Την ώρα μάλιστα που η πλατεία έχει πολύ κόσμο ακόμα. Ας προσθέσουμε και αυτούς με τα πράσινα μπλουζάκια που γράφουν “δημοτική αστυνομία”. Αλλά ας μην λησμονήσουμε τα τζιπ και τα αυτοκίνητα που έχουν εισβάλει τόσες φορές στο χώρο αυτό. Όπως επίσης τους ασφαλίτες με τις συνεχείς εξακριβώσεις και τον τσαμπουκά που αντιμετωπίζουν όποιον ζητά τα στοιχεία του ασφ-αλήτη για να διαπιστώσει αν όντως είναι της ασφάλειας ή όχι. Ακόμα θα θυμούνται κάποιοι και το αυτοκίνητο της ασφάλειας που είχε παρκάρει μόνιμα για να φυλάει το “δέντρο” και το παγοδρόμιο καθώς και τη σκηνή από τις διακοπές των χριστουγέννων μέχρι και τις απόκριες. Και για να μην ξεχνάμε την εισβολή στην πλατεία των 20+ μπάτσων που πήραν σηκωτά τα άτομα που ήταν στην πλατεία που είχαν βάλει μουσική για να διασκεδάσουν.

Για το έκτρωμα, λοιπόν, που ονομάζουν πλατεία, έναν αποστειρωμένο χώρο με μπεζ τοίχους και τσιμε­ντένιο δάπεδο, με πράσινο ούτε καν στο 15% της και τις λάμπες που δείχνουν τα πάντα το βράδυ, έχουν να απαντήσουν ( δήμαρχος, δημοσιοκάφροι και φιλήσυχοι πολίτες ) με την εγκατάσταση καντί­νας με ρόλο ρουφιάνου στην πλατεία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως από την πλατεία, αυτά τα παιδιά που ενοχλούν τους “άρχοντες” του τόπου, απέκρουσαν επιθέσεις φασιστών όταν αυτοί εμφανίστηκαν στην πλατεία για να χτυπήσουν κόσμο αναίτια καθώς και να προκαλέσουν φασαρίες. Οι μπάτσοι τότε δεν εμφανίστηκαν. Προφανώς γιατί δεν τους ενδιαφέρει να προστατέψουν την πλατεία από τέτοια άτομα. Ίσα ίσα, αυτό που τους νοιάζει είναι να εκμεταλλευτούν αυτές τις διάφορες φασαρίες, όπως τις παρουσιάζουν στον κόσμο, για να βρίσκουν δικαιολογία για την ύπαρξή τους μέσα στην πλατεία με κάθε μέσο.

Όσο για τους αναφερόμενους βανδαλισμούς, όταν ο δήμος δεν καθαρίζει τις τουαλέτες ή τις κλειδώνει για να μην μπαίνει κόσμος μέσα, τότε ο δήμος είναι αυτός που καταστρέφει τα λεφτά των όσων πλη­ρώνουν δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. “προστατεύοντας” τις τουαλέτες από σπασί­ματα και βαψίματα. Όσο για την απαίσια εικόνα των βαμμένων με ζωγραφιές τοίχων, μάλλον είναι πιο όμορφη από το απέραντο μπεζ που θέλουν να βάψουν ακόμα και εμάς.

Στην ανελέητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής προς τους ελεύθερους χώρους, να απαντήσουμε με αυτοοργανομένα εγχειρήματα και συνελεύσεις γειτονιάς. Η διατήρηση των πλατειών ως ελεύθερους χώρους είναι επιβολή της εποχής μας.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ   ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ


πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1192070