Χανιά: Έκθεση φωτογραφίας “Τόπος, πρόσωπα και κοινωνικά κινήματα ” | 27/1-6/2/22,στην κατάληψη Rosa Nera

Έκθεση φωτογραφίας “Τόπος, πρόσωπα και κοινωνικά κινήματα στα Χανιά” διοργανώνεται και φιλοξενείται από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων της κατάληψης Rosa Nera στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στην δίωξη των 16 συλληφθέντων από την εκκένωση της Ρόζα, τον Σεπτέμβρη του ’20, που δικάζονται στις 2 Φλεβάρη.

Η φωτογραφία αποτελεί το μέσο εκείνο που μπορεί να καταγράψει τη στιγμή. Μπορεί να κουβαλήσει στις πλάτες της την πληροφορία, το τεκμήριο και να γίνει αντικείμενο ερμηνείας του συμβάντος. Επίσης κάτι περισσότερο, αν και αυστηρά μοναδικό σ’ αντιπαραβολή με την αδιάκοπη ροή των καρέ στον κινηματογράφο, μπορεί να περιέχει την κίνηση και να προκαλεί συγ-κίνηση, να ενεργοποιεί την μνήμη, να παγώνει τον χρόνο διανοίγοντας καινούργιους χρόνους στη σφαίρα της φαντασιακής λειτουργίας, να εμφανίζει μια συγκεκριμένη εκδοχή μέσα στην απειρότητα της περατής πρόσληψης, δηλ. του κόσμου, των σχέσεων, των επιθυμιών όπως τα αντιλαμβανόμαστε και όπως ριχνόμαστε από ανάγκη και επιλογή σ’ αυτά.

Η παρούσα έκθεση στέκεται στα ποδάρια των τοπικών αγώνων των τελευταίων δεκαετιών στην Δυτική Κρήτη. Τέμνει τους αγώνες σε ξεχωριστά κάδρα επιχειρώντας να συνδέσει την πολλαπλότητα εκείνων στη βάση της ταξικής, περιβαλλοντικής, αντιπολεμικής ενότητας αυτών. Ο σύντροφos ΠΑΠ καδράρει τρείς δεκαετίες τώρα τις στιγμές εκείνες που το τοπικό κίνημα αναδιπλώνεται σε διάφορες εκδοχές του πετυχαίνοντας άλλοτε νίκες και άλλοτε ήττες μέσα στον καμβά των κοινωνικών συγκρούσεων. Είναι φόρος τιμής στα υποκείμενα της ιστορίας εκείνα που οι αγώνες των από τα κάτω θα κρατάνε ζωντανά, όπως αντιστρόφως εκείνα σήκωναν στις πλάτες τους τους αγώνες του χθες.

Το ιστορικό συγκείμενο της έκθεσης τοποθετείται χρονικά στην προσπάθεια από την πλευρά της κυριαρχίας να δικάσει την ουτοπία και τους αγώνες που προκύπτουν από την μεγάλη συνάντηση που ονομάζεται Rosa Nera. Η εκκένωση της κατάληψης τον Σεπτέμβρη του 2020 ανέδειξε ότι η συμμετοχή στα πολλαπλά κοινωνικά πεδία και η συνεπής αυτοοργάνωση των αγώνων για Ζωή, Ελευθερία και Αξιοπρέπεια αποτελεί ζήτημα χιλιάδων ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα όλων εκείνων που συναντηθήκαμε στους δρόμους, στα βουνά και στους ανοιχτούς κύκλους συζητήσεων.

Συλλογικότητα “χωριά” από βδ Κρήτη