Ηράκλειο: Ενημέρωση απο την συγκέντρωση για την προστασία του περιβάλλοντος 6/11

Remember, Remember the 6th of November…
06.11.21 Ηράκλειο Κρήτης!
Όταν η μέρα ξεκινά με δράση για την προστασία του περιβάλλοντος στην οποία συμμετέχουν παιδιά, τι μπορεί να πάει στραβά; Τίποτα!
Στα παιδιά ανήκει αυτός ο κόσμος, η χαρά τους είναι όλη η ομορφιά που μας περιβάλλει.
Ο αγώνας για να σώσουμε ότι έχει απομείνει από τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, είναι αγώνας πρώτα απ’ όλα για εκείνα. Για να βρουν κάτι, να το ζήσουν, να το χαρούν, να το αγαπήσουν, να το υπερασπιστούν.
Η Γη είναι το μεγάλο μας σπίτι που έχει την καλύτερη θέα στο σύμπαν και θάλασσα στην αυλή του. Η Κρήτη είναι μια μικρογραφία αυτής της ομορφιάς. Βουνά και θάλασσες, άγνωστες παραλίες και απάτητες κορφές. Γι’ αυτό λέμε “Σκέψου Παγκόσμια και Δράσε Τοπικά”.
Παίρνοντας δύναμη, θάρρος και δίκιο από τα παιδιά μας που συμμετείχαν στο “Εργαστήρι για το κλίμα” που διοργάνωσε η συλλογικότητα ΦΥΣΗτΗΡες στο πάρκο Γεωργιάδη, βγήκαμε στο δρόμο για να φωνάξουμε τα δικά τους αιτήματα, τις δικές τους αγωνίες, τα δικά τους “θέλω”.
Στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στη Συγκέντρωση που κάλεσαν οι Φυσητήρες, η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου με αφορμή την Σύνοδο για την Κλιματική κρίση στη Γλασκώβη, βρεθήκαμε όλοι και όλες, εκείνοι και εκείνες που αντιλαμβανόμαστε ότι στα δικά μας χέρια κρατάμε το μέλλον του τόπου μας και του πλανήτη. Το μέλλον των παιδιών μας.
Αυτό, που έχουν ήδη ναρκοθετήσει με τις πολιτικές του συστήματος που υπηρετούν οι δήθεν “σωτήρες” του που μαζεύτηκαν στη Σκωτία, για να μας πουλήσουν “λύσεις” στο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Γιατί αυτό έχουν μάθει να κάνουν. Όλα στον κόσμο τους έχουν αναφορά στο κέρδος, το οποίο το έχουν βάλει πάνω από τη φύση και τους ανθρώπους, πάνω από την ίδια τη ζωή. Τα πάντα για το χρήμα, τον μοναδικό τους Θεό.
Στο Ηράκλειο όμως, εμφανίστηκαν σημάδια ενός άλλου κόσμου, δίκαιου κι ελεύθερου. Που στο κέντρο του είναι η Φύση και ο άνθρωπος σε μια σχέση αρμονίας και σεβασμού. Με ρυθμό και παλμό, με μουσική και πάθος για ζωή. Που ξέρει ότι υπάρχουν λύσεις για να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες μας σε ενέργεια, δίχως να καταστρέψουμε τον φυσικό μας πλούτο.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε υπό τους ήχους των τυμπάνων της μουσικής ομάδας Αντικρουστοί, που έδωσαν το σύνθημα για να ξεκινήσει η διαδήλωση: “Ενάντια στη Φύσης τη λεηλασία, Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία!”
Βγήκαμε στους δρόμους της πόλης σαν μια πολύχρωμη γιορτή με πολιτικό περιεχόμενο, σαν ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο που παρακολουθούσε να συμμετέχει ενεργά, να γίνει μέρος του αγώνα για την υπεράσπιση των κοινών μας τόπων. Του μέλλοντος των παιδιών μας που λέγαμε και πριν.
Και η πρόσκληση είχε αποδοχή. Μεγάλη και ειλικρινή. Πως αλλιώς θα μπορούσε να ήταν, όταν με τη μουσική μας, τα συνθήματα και τα κείμενα μας κάναμε ξεκάθαρο ότι αυτό που απειλείται από την μαύρη και την υποτιθέμενη “πράσινη ανάπτυξη” είναι τελικά αυτό που αγαπάμε.
Ο τόπος μας και οι ομορφιές του. Ο πλανήτης ολόκληρος. Το πώς και το που ακριβώς θέλουμε να ζούμε. Γιατί, για τις ζωές μας μιλάμε.
Είναι κι αυτό ένα στοίχημα: Να δώσουμε στους συντοπίτες μας, έστω κι ένα λόγο για να κατανοήσουν πως αν δεν θέλουμε οι θάλασσες μας να γίνουν μαύρες και νεκρές από τις έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αν δεν θέλουμε τα βουνά μας να μετατραπούν σε βιομηχανικά τοπία με θεόρατα αιολικά και φωτοβολταϊκά “πάρκα”, τότε θα πρέπει να βρεθούμε και να δράσουμε από κοινού. Αυτόν τον αγώνα, δεν υπάρχει κάποιος άλλος να το κάνει εκτός από εμάς τους ίδιους.
Να τον κάνουμε και να νικήσουμε. Χρωστάμε στους εαυτούς μια νίκη. Μια συλλογική νίκη.
Αυτή τη φορά ας την υποσχεθούμε στα παιδιά μας! Και ας μην τους χαλάσουμε το χατήρι…
Ραντεβού στους δρόμους λοιπόν… Για να πάρει ανάσα η Γη!