ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, γιορτή αντίστασης και αλληλεγγύης, οργανώνεται για πέμπτη χρονιά από το Κοινωνικό Στέκι -Στέκι Μεταναστών. Φέτος το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί πιο νωρίς από ότι συνήθως, το σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου, στο ίδιο μέρος, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Καθώς η οικονομική κρίση και το πρόταγμα για “εθνική ενότητα” γίνονται αφορμή για επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και ενώ ακροδεξιές συμμορίες βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος της ανασφάλειας για να αναπτύξουν το ρατσιστικό τους μένος ενάντια στους πιο αδύναμους, εμείς επιχειρούμε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός μετώπου από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θα αντιτάσσονται στην νεοφιλελευθερη επέλαση, αναδεικνύοντας ως μέγιστη αξία την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των ανθρώπων, με κεντρικό σύνθημα:
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ
Ελπίζουμε ότι το φεστιβάλ θα αγκαλιαστεί και πάλι από τη χανιώτικη κοινωνία. Ελπίζουμε ότι θα μοιραστούμε τη χαρά της δημιουργίας κατά το στήσιμό του, θα διασκεδάσουμε μαζί, θα ανταλλάξουμε θέσεις και απόψεις, θα καταλήξουμε σε κοινές δράσεις, για να κερδηθεί η αλληλεγγύη και να απελαθεί ο φόβος.
Καλούμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στην ανοιχτή συνέλευση του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών, κάθε Δευτέρα στις 21:00 στον χώρο του στεκιού στον πεζόδρομο της Νταλιάνη 5.
Πρόγραμμα 5oυ Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ 26-27/6 Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, Χανιά
.::Κατεβάστε το πρόγραμμα του 5oυ Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων πατώντας εδώ
«Όχι φασισμός στα σχολεία!»
Μαθητική συζήτηση
*********
«Ο Πολιτισμός και η Τέχνη σε εποχή κρίσεων»
Με ομιλητές τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη τον εικαστικό – σκηνοθέτη Κυριάκο Κατζουράκη και τη δημοσιογράφο – κριτικό τέχνης ΤΑ Πέγκυ Κουνενάκη
*********
«Οικονομική και Πολιτική κρίση. Τι συμβαίνει, τι κάνουμε, πως αντιδρούμε. Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους»
Με ομιλητές τον Δ/ντή του περιοδικού «Θέσεις» Γιάννη Μηλιό, τον καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Σερντεδάκη, τον καθηγητή Ευρωπαϊκών θεσμών και δικαίου στο ΕΜΠ Επαμεινώνδα Μαριά και εκπρόσωπο από το νικηφόρο αγώνα των απολυμένων της ΑΚΤΕΡ
Κυριακή 27/6
«O Στόλος της ελευθερίας – ένα καράβι για τη Γάζα»
Με ομιλητές τον Βαγγέλη Πισσία, συντονιστή της ελληνικής αποστολής και τη Ρούλα Μουτσέλου, μέλος συλλόγου αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ»
*********
«Ζητήματα των οικονομικών μεταναστών
και των πολιτικών προσφύγων»
Με ομιλητές τους Salih Hatisaru (Κουρδιστάν), Omar Ismail (Συρία), Ali Rustam (Αφγανιστάν) και Carlos Sanchez (Ουρουγουάη)
*********
«Σε ποιον ανήκει η γη, ο ήλιος, το νερό και η ενέργεια; ο μύθος της πράσινης ανάπτυξης – περίπτωση Αποπηγάδι»
Με ομιλητές τους Σπύρο Παναγιωτάκη και Μανώλη Σολανάκη κατοίκους Παλιών Ρουμάτων και Σπίνας αντίστοιχα, τον διδάσκοντα πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Σπύρο Λαπατσιώρα και τους Γιάννη Μάργαρη και Γιώργο Βελεγράκη, ερευνητές – από τα κινήματα
Πιο αναλυτικά….
Σχετικά με τη συζήτηση:
«O Στόλος της ελευθερίας – ένα καράβι για τη Γάζα»
«Η δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ και η συνέχεια της προσπάθειας για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας»
Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση του Ισραηλινού στρατού κατοχής ενάντια στην νηοπομπή του Στόλου της Ελευθερίας, ενώ αυτός έπλεε σε διεθνή ύδατα, ήρθε να προστεθεί στον εξαιρετικά μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων που πάνω από 6 δεκαετίες τώρα διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 700 περίπου ακτιβιστές πιάστηκαν αιχμάλωτοι στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και στο 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της που ο τρίχρονος Ισραηλινός αποκλεισμός και η απαγόρευση εισόδου μιας σειράς βασικών αγαθών τους οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αργό θάνατο.
Η θυσία των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας κινητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, πέτυχε ένα σημαντικό πλήγμα στην Ισραηλινή πολιτική και απέδειξε ότι απλοί άνθρωποι, με σχέδιο και πείσμα, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Θα χρειαστεί όμως πολύς αγώνας ακόμα μέχρι να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Η υπόθεση της Γάζας είναι πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να αφεθεί στις κυβερνήσεις που με την ως τώρα ένοχη σιωπή ή και συνέργιά τους έχουν στηρίξει έμπρακτα το Ισραηλινό απαρτχάιντ. Τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, είναι ώρα να ενταθεί η με κάθε τρόπο πίεση προς το Ισραήλ για να αρθεί ο δολοφονικός αποκλεισμός της Γάζας και να πάρει τέλος η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.
Στα πλαίσια του 5ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27/6 συζήτηση για την αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας με τον Βαγγέλη Πισσία, συντονιστή της αποστολής του Στόλου της Ελευθερίας και επιβάτη του «Ελεύθερη Μεσόγειος», και ενημέρωση για την καμπάνια «Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ» από μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ»
Σχετικά με τη συζήτηση:
«Ο Πολιτισμός και η Τέχνη σε εποχή κρίσεων»
Μέχρι σήμερα ο «πολιτισμός» και η «τέχνη» αποτελούσαν συνήθως ένα εύκολο πεδίο ρητορείας και γενικών πολιτικών υποσχέσεων. Σε πολλές περιπτώσεις ο «πολιτισμός» έχει παρουσιαστεί ως «επένδυση» για την Ελλάδα, και είναι βέβαια σαφές ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «πολιτισμός» σήμαινε αποκλειστικά μνημειακά κατάλοιπα άλλων αιώνων και την σύνδεση αυτών με τον τουρισμό. Ακόμα και έτσι, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κρατική μέριμνα για αυτή την μονίμως υποχρηματοδοτούμενη «επένδυση» ήταν ελάχιστη. Και φυσικά ακόμα μικρότερη υπήρξε η μέριμνα για τις σύγχρονες μορφές τέχνης.
Τώρα πια, η οικονομική κρίση μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως μια εύσχημη δικαιολογία για την πλήρη εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για τέχνη και πολιτισμό. Εγκατάλειψη όχι μόνο από την πλευρά του δημοσίου, αλλά και από τον καθένα από εμάς, που προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ζωτικά προβλήματα, θα κρίνει πως η τέχνη αποτελεί πολυτέλεια για αυτόν και θα στραφεί σε πιο «πρακτικά θέματα».
Στο «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών» δεν θεωρούμε την τέχνη περιττή πολυτέλεια σε χαλεπούς καιρούς. Η επιλογή μας το 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ να έχει ως κεντρικό άξονα την οικονομική κρίση ήταν απόλυτα συνειδητή, στηρίζεται στην πεποίθηση μας ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να αντισταθούμε στην επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και στα εργασιακά κεκτημένα. Από αυτό το Φεστιβάλ, δεν μπορούσε να λείπει μια συζήτηση που προτάσσει το αίτημα για τέχνη και πολιτισμό. Γιατί θεωρούμε ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην μιζέρια της ανασφάλειας και της οικονομικής δυσπραγίας, γιατί η τέχνη οφείλει να είναι έκφραση αντίστασης σε μια κοινωνία που φοβάται και ωθείται στην ιδιώτευση και στις ατομικές λύσεις.
Στο 5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα μοιραστούμε αυτούς τους προβληματισμούς με τη συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη με πλούσιο έργο που κινείται σε εποχές ανατροπών και επαναστάσεων, τον εικαστικό και σκηνοθέτη Κυριάκο Κατζουράκη, που υποστηρίζει ότι «η δική του πνευματική πληρότητα εξαρτάται από την πληρότητα του διπλανού του» και την δημοσιογράφο και κριτικό τέχνης Πέγκυ Κουνενάκη, στα πλαίσια της συζήτησης «Τέχνη και Πολιτισμός σε εποχή Κρίσεων».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ