Ηράκλειο : Ενημέρωση απο την Πορεία ορατότητας και διεκδικήσεων της 16/7

Την Παρασκευή 16/7/2021 πραγματοποιήθηκε πορεία ορατότητας και διεκδικήσεων στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έφτανε τα 400 άτομα, αποτελούμενα από κόσμο διαφόρων ηλικιών. Την κίνηση της πρωτοβουλίας για ένα αυτό-οργανωμένο pride ηρακλείου στήριξαν η ομάδα φεμινιστική αλληλεγγύη, σωματεία και άλλες ατομικότητες.

Καθ’όλη την διάρκεια της δράσης μια εξωτερική ομάδα ανήλικων αγοριών ακολουθούσε την πορεία με επιθετικές διαθέσεις και επιτέθηκαν λεκτικά και πέταξαν αντικείμενα σε άτομα που συμμετείχαν στην πορεία. Η μαζικότητα που υπήρξε όμως απώθησε την κλιμάκωση της κατάστασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άτομα που στήριξαν την δράση δεν ένιωσαν απειλή. Αυτές οι πράξεις δεν μας φοβίζουν, αλλά μας γεμίζουν (στ)ΟΡΓΗ και δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα των διεκδικήσεων μας και της ορατότητας μας.

Μέχρι το τέλος, το σώμα της πορείας ήταν ενωμένο και διεκδικούσε την ύπαρξη του στο δημόσιο χώρο, με ηχηρά συνθήματα όπως «η απελευθέρωση δεν θα έρθει με τους νόμους, γκει τρανς λεσβίες βγαίνουμε στους δρόμους», «είμαστε χοντρές, δεν χάνουμε κιλά, τρώμε και φασίστες και αφεντικά» «σεισμός, σεισμός, πανσεξουαλισμός» «η ζάκη ζει, τσακίστε τους ναζί» και άλλα πολλά.

Το κείμενο της πρωτοβουλίας για ένα αυτό-οργανωμένο pride ηρακλείου που μοιράστηκε στην πορεία παρουσιάζεται παρακάτω.

Ενάντια στην βία και στους τρόμους

Λεσβίες,Ομοφυλόφιλοι,Αμφιφυλόφιλοι,Τρανς,Κουίρ, Ίντερσεξ,Ασέξουαλ+ βγαίνουμε στους δρόμους

Το τελευταίο διάστημα, στους δρόμους του Ηρακλείου, έχουν σημειωθεί πολυάριθμες σεξιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωπα με παραβιαστικά βλέμματα και αγγίγματα, υβριστικά σχόλια, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς, ακόμα και απόπειρες δολοφονίας. Η κανονικότητα της λεβεντογέννας ηρακλειώτικης κοινωνίας συντηρεί μια ετεροκανονική πραγματικότητα, που δεν μας χωράει, και απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη. Η ελεύθερη και χωρίς ντροπή ύπαρξή μας στο δημόσιο χώρο αποτελεί ένα συνεχή αγώνα επιβίωσης. Ο “τυπικός άντρας”, στα βαθιά ριζωμένα πατριαρχικά πρότυπα δεν γνωρίζει τον φόβο του να κυκλοφορείς μόνη στην πόλη. Την λεκτική και σωματική βία που καθημερινά υφιστάμεθα, από οικεία και ξένα προς το καθένα μας πρόσωπα. Αδιαφορία των θεσμών, που αντί να μας προστατεύσουν, συμμετέχουν στην συστηματική και συστημική κακοποίηση μας.

Η πραγματικότητα αυτή δεν καταγράφεται μόνο στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς η συστημική καταπίεση πηγάζει από το ίδιο το κράτος. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συνέργεια με αναχρονιστικούς θεσμούς (βλ. εκκλησία) και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, διεγείρει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Με πρόσχημα την πανδημία, μας έχουν επιβληθεί πρωτόγνωρες καταπιέσεις και μια σειρά από αντεργατικά και αντιφεμινιστικά νομοσχέδια. Την ίδια στιγμή η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας έρχεται να χτυπήσει τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας · ρομά, μετανάστριες, μη νευροτυπικά άτομα, λοατκια (και ιδιαίτερα τα τρανς άτομα). Τέλος, η αστυνομία, ένα υποτιθέμενος θεσμός προστασίας των δικαιωμάτων μας, χρησιμοποιείται για την καταστολή των κινημάτων, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες όπου θύτες είναι οι ίδιοι οι αστυνομικοί (βλ απαγωγή και προώθηση ανήλικης κοπέλας από αστυνομικό στην Ηλιούπολη).

Στο διεθνές επίπεδο εμφανίζεται μια σημαντική τάση οπισθοδρόμησης και μία προσπάθεια συστημικής αμφισβήτησης των κερδισμένων δικαιωμάτων μας. Ο καπιταλισμός μπροστά στις απανωτές κρίσεις που βίωσε τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί τα πιο αντιδραστικά μέσα, ακροδεξιές τάσεις και κυβερνήσεις, σε μια προσπάθεια αυτοδιατήρησης. Από την Ελλάδα έως τη Κολομβία, από τη Τουρκία έως την Ουγγαρία και τη Πολωνία, δεχόμαστε μια σειρά επιθέσεων: Από την αμφισβήτηση της σεξουαλική ελευθερίας και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, τις προσπάθειες περιορισμού του νομικού ορισμού του βιασμού και της προστασίας των γυναικών απέναντι στην έμφυλη βία, τις έντονες επιθέσεις στα δικαιώματα των τρανς σωμάτων, μια συστημική καταστολή σε φεστιβάλ pride και ούτω καθεξής, με αποκορύφωμα την ομοφοβική δολοφονία του Σάμουελ στην Ισπανία πριν μια εβδομάδα. Οι επιθέσεις όμως αυτές δεν μένουν αναπάντητες. Το παγκόσμιο φεμινιστικό και λοατκια+ κίνημα βγαίνει δυναμικά στους δρόμους, δημιουργώντας σχέσεις με τα υπόλοιπα κινήματα, διεκδικώντας ισότητα και ελευθερία.

Εμπνεόμενα από τα παγκόσμια και πανελλαδικά κινήματα, καθώς και την παρακαταθήκη που έχουν αφήσει στην κρητική κοινωνία τα φεστιβάλ pride των προηγούμενων χρόνων, οργανωνόμαστε συλλογικά για την διεκδίκηση της ορατότητας μας και της ύπαρξής μας στο δημόσιο χώρο. Επιλέγουμε οι διαδικασίες μας να είναι οριζόντιες και αντι-ιεραρχικές, δημιουργώντας σχέσεις φροντίδας η μία για το άλλο. Δεν βασιζόμαστε στην βοήθεια θεσμών ή επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τους αγώνες μας ως πλυντήριο της καταπίεσης που τα ίδια (ανα)παράγουν. Επιδιώκουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη του κόσμου, και την επαφή μας με άλλα κινήματα, γιατί αντιλαμβανόμαστε την αξία της μαζικότητας και την ουσία των διαθεματικών αγώνων. Καλούμε κάθε άτομο που επιθυμεί να παλέψει ενάντια σε σεξισμό, πατριαρχία, ομοφοβία, τρανσφοβία, χοντροφοβία, ηλικιοφοβία, ψυχοφοβία, φασισμό, εθνικισμό και ρατσισμό και σε κάθε άλλη καταπίεση, να διεκδικήσει μαζί μας:

  • Δωρεάν επαναπροσδιορισμό φύλου, χωρίς ψυχιατρική γνωμάτευση
  • Νομική αναγνώριση φύλου για μη-δυικά άτομα
  • Ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία
  • Προστασία και ισότητα πάνω στα εργασιακά δικαιώματα
  • Απόδοση δικαιοσύνης για την Zackie, την Δημήτρης, την Καρολάιν και για κάθε δολοφονημένη αδερφή μας
  • Προστασία στο δικαίωμα της έκτρωσης
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιάρα –Αμετάκλητα όχι στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια
  • Αναγνώριση του όρου «Γυναικοκτονία» ως νομικού
  • Καμία σκέψη για αλλαγή του Π.Κ. -Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός
  • Δωρεάν στέγη και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε κουηρ άτομα χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον
  • Συμπεριληπτική διαπαιδαγώγηση σε θέματα φύλου και σεξουαλικότητας στα σχολεία
  • Ισονομία και προστασία των δικαιωμάτων και αποστιγματοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για ένα αυτό-οργανομένο Pride

prwtprideher@gmail.com