Χανιά: Ανταπόκριση από την συνέλευση και το συλλογικό περίπατο στην μονή γουβερνέτου στις 18/4

Εναντία στις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της μονής Γουβερνέτου, στην προσπάθεια της να περιφράξει και να ιδιοποιηθεί μια τεραστία έκταση ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, συναντηθήκαμε 150 άτομα την Κυριακή 18/4. Καταφέραμε να ανοίξουμε τρεις πόρτες(η πιο πρόσφατα τοποθετημένη πόρτα δεν έχει ακόμα κλείσει) και να πραγματοποιήσουμε συλλογικό περίπατο στην παραλία και στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα έγινε συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε να ξαναβρεθούμε αυτή την Κυριακή 25/4 στην μονή Γουβερνέτου, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αφαιρεθούν όλες οι πόρτες, διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση για όλες/-ους.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι στις 21 Νοεμβρίου του 2020 η μονή διακήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση έκτασης 1000 στρεμμάτων για 20 χρόνια με αποκλειστικό σκοπό την εγκαταστήσει φωτοβολταικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συμπωματικά, η έκταση αυτή συνορεύει με το σημείο όπου επιχειρείτε η εγκατάσταση της καινούργιας πόρτας. Ταυτόχρονα, περιπατητές/-ριες αναφέρουν πως ο ηγούμενος της μονής, τους έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει την αναστήλωση των ερειπίων του μοναστηριού μέσα στο φαράγγι, με σκοπό την δημιουργία ξενώνα (!). Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ μέχρι τώρα η περιοχή είναι ενεργειακά και τουριστικά ανεκμετάλλευτη, κάτι που την έχει προστατεύσει από τον εκφυλισμό και την περίφραξή της.

Οι προκλήσεις της μονής δεν έχουν τέλος, καθώς μετά την παρέμβαση, αντιπροσωπία της μονής επισκέφτηκε την αστυνομική διεύθυνση Χανίων και αμέσως μετά εξέδωσε ανακοίνωση με τον τίτλο “Η αλήθεια για τη χθεσινή «ειρηνική πεζοπορία»”. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση επικεντρώνεται στην αναγραφή συνθημάτων στους μαντρότοιχους της μονής, προφασίζεται ότι η περίφραξη του χώρου έγινε λόγο της πανδημίας (μετρό το οποίο εδώ και καιρό έχει αρθεί για τους αρχαιολογικούς χώρους) και κατηγόρησε τους περιπατητές/-τριες για διάταξη της γαλήνης των μοναχών. Παρ΄ όλη την διακριτική παρουσία της αστυνομίας την προηγούμενη Κυριακή οι παραπάνω κινήσεις υποδεικνύουν ξεκάθαρα την περεταίρω συνεργασία της αστυνομίας και μονής, “για θεάρεστο έργο της”.

Από την άλλη μεριά στο δημοτικό συμβούλιο της 21/4 αποφασίστηκε να συνταχθεί ψήφισμα στο οποίο θα εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την νομιμότητα των πράξεων της μονής. Μια μέρα μετά η μονή προέβη στην έξωση του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου που στεγαζόταν σε κτίριο της ιδιοκτησίας της. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι αυτή ήταν η απάντηση της μονής στην ανακοίνωση του δήμου Χανίων που την καλούσε να αφήσει ανοικτές τις πόρτες μέχρι να ερευνηθεί η νομιμότητα των πράξεων της.

Μας έχουν μείνει λίγες ανάσες φύσης που δεν έχει αλλοίωση ο τουρισμός και οι Β.Α.Π.Ε. και ήμαστε διατεθειμένη να της διεκδικήσουμε μέχρι τέλους απέναντι τόσο στο κράτος όσο και στην εκκλησία.

Επόμενη συνάντηση την Κυριακή 25/4 στις 12:00 στην τελευταία κλειστή πόρτα προς την μονή Γουβερνέτου.

Άπατρις Σ.Ο. Χανίων

Πηγή:https://apatris.info/antapokrisi-apo-tin-syneleysi-kai-to-s/