Ηράκλειο : Αυτόνομη Πρωτοβουλία Εργαζομένων – Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 απεργούμε!

Και ενώ οι ζωές μας μπαίνουν σε καραντίνα τα εργατικά κεκτημένα γίνονται, για άλλη μια φορά, βορά των κρατικών συμφερόντων και της εργοδοσίας. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αντικαθίστανται με μέτρα αξιοποίησής της. Σύμφωνα με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης τον περασμένο μήνα, υπάρχουν κάποια «θέματα» που πρέπει να ρυθμιστούν στην αγορά εργασίας. Και φυσικά αυτά είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων που πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να σώσουν τα κέρδη τους τα αφεντικά. Με το νέο νομοσχέδιο, λοιπόν, σε μια προσπάθεια «εξισορρόπησης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ονειρεύονται:

· 10ωρο με το έτσι θέλω
χωρίς αμοιβή, εφόσον σε διάρκεια ενός εξαμήνου οι υπερωρίες θα εξοφλούνται ως ρεπό, άδεια ή μείωση ωρών. Φυσικά, η άρτια εφαρμογή απαιτεί και άριστη επιτήρηση με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας καταγραφής. Θα εξαρτάται, λοιπόν, το «ψηφιακό» ωράριο των εργαζομένων από τις ανάγκες του εκάστοτε εργοδότη ή της επιχείρησης.

· Κι άλλη δουλειά την Κυριακή
προωθώντας την αύξηση επιχειρήσεων και εργασιών στην ήδη υπάρχουσα λίστα.

· Προειδοποίηση απόλυσης, απομάκρυνση, και στο βάθος μείωση αποζημίωσης
μετά την προειδοποίηση απόλυσης ο εργοδότης μπορεί να απομακρύνει άμεσα από το χώρο εργασίας τον εργαζόμενο εμποδίζοντας οποιαδήποτε συλλογική υπεράσπιση του μαζί με τους συναδέλφους του. Βάσει μνημονιακής παρακαταθήκης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αποζημίωσης.

· Απαγόρευση καταλήψεων των χώρων και των εισόδων επιχειρήσεων
και της άσκησης σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η ψυχολογική βλάβη, δηλαδή, των αφεντικών και της επιχείρησης στο άκουσμα συνθημάτων μιας απεργίας όταν λαμβάνει χώρα στο χώρο της επιχείρησης θα καθιστά αυτόματα την απεργία παράνομη και τους απεργούς τελεστές «ποινικώς κολάσιμων πράξεων»!

· Απεργία στο ντεμί, με ποσοστό και σύνεση
υποχρεωτική εργασία τουλάχιστον του 40% των εργαζομένων στις απεργίες σε κάθε κλάδο ειδικά για εκείνους που η λειτουργία τους είναι «κρίσιμη» για το κοινωνικό σύνολο. Άρα σε κάθε απεργία θα εργάζονται σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

· Εξ αποστάσεως ψήφοι για «διευκόλυνση» των γενικών συνελεύσεων
ιδίως για την λήψη απόφασης απεργίας, μετατρέποντας τις διαδικασίες σε απρόσωπες ενέργειες και απομονώνοντας τους εργαζομένους. Άλλη μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της διαδικασίας την ίδια ώρα που για συμμετοχή σε συλλογικές διαπραγματεύσεις απαιτείται «φακέλωμα» σε νομοθετημένα ψηφιακά μητρώα.

Είμαστε, λοιπόν, αυτοί που θα σας χαλάσουν το όνειρο!

Είμαστε η νέα εργατική τάξη. Οι μισθωτοί της εστίασης. Οι εποχικοί του τουρισμού. Οι part-time εργαζόμενοι φοιτητές. Οι άνεργοι – ωφελούμενοι των προγραμμάτων φτώχειας του ΟΑΕΔ. Οι ‘αυτοαπασχολούμενοι’ υπάλληλοι γραφείου. Οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι συμβασιούχοι της υγείας. Οι αόρατοι που δουλεύουμε τζάμπα. Οι ερευνητές. Οι ‘παιδιά των φυλλαδίων’. Οι μετανάστες εργάτες γης. Και κατεβαίνουμε σε απεργία!

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 απεργούμε!

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Εργαζομένων
Ηράκλειο Κρήτης

πηγή:https://www.facebook.com/classreverb.home.blog/posts/410834273659458?__tn__=K-R