Χανια : Αναρχικοί κομμουνιστές – Rosa Nera Κατάληψη για πάντα!

Rosa Nera Κατάληψη για πάντα

Ξημερώματα του Σαββάτου 5/9 πάνοπλες ορδές αστυνομικών δυνάμεων όλων των ειδών εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera με σκοπό την εκκένωση της της. Άμεσα, αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώνεται στο σημείο, όπου λίγο αργότερα δέχεται επίθεση κατά την μεταφορά των 16 συλληφθέντων κατοίκων. Στη συνέχεια και και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας, πραγματοποιούνται ανοιχτές μαζικές συνελεύσεις, παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη βραδινή πορεία στην οποία συμμετέχουν 2000 άτομα από όλο το φάσμα της αγωνιζόμενης κοινωνικής βάσης.

Η κατάληψη Rosa Nera, αποτελεί βασικό πυλώνα του αντιεξουσιαστικού κινήματος της πόλης. Το κτίριο καταλήφθηκε το 2004, προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες για ένα νέο (τότε) πολιτικό εγχείρημα στη βάση της ισότητας, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της συνδιαμόρφωσης. Συσπείρωσε πολιτικές ομάδες που προϋπήρχαν, ανυπότακτους νεολαίους καθώς και ανένταχτο κόσμο. Εδώ και 16 χρόνια έχει παραβρεθεί σε όλους τους κοινωνικούς/ταξικούς αγώνες που έχουν προκύψει στην πόλη, πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων και των αγωνιζόμενων, ενάντια στα πλοκάμια της κρατικής εξουσίας. Οι αγώνες για το σταμάτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Αποπηγάδι, οι λαϊκές κινητοποιήσεις την περίοδο των μνημονίων και των πλατειών, η ενεργός συμμετοχή στην εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08, τα πάμπολλα αντιφασιστικά καλέσματα τον δύσκολο καιρό της φασιστικής όξυνσης σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και στήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες, η σταθερή παρουσία σε απεργίες, σε ευρύτερες καταλήψεις για τη δημιουργία κέντρων αγώνα, και προφανώς η αλληλεγγύη με λόγο και συνεπή παρουσία σε πολλά δικαστήρια ενάντια στην εντεινόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των κοινωνικών κινητοποιήσεων και περιστολής των εργασιακών κεκτημένων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλώς κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για τον χαρακτήρα της κατάληψης, ενώ παράλληλα στο κτίριο λειτουργούσαν και δομές όπως βιβλιοθήκη, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, θέατρο, παιδικό στέκι, αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων κ.α.

Η επίθεση που δέχτηκε η Rosa Nera δεν αποτελεί μεμονωμένη κρατική ενέργεια. Αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής στρατηγικής για την καταστολή του εσωτερικού εχθρού. Το αντιεξουσιαστικό κίνημα στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ισχυρό πονοκέφαλο για την άρχουσα τάξη. Γειωμένο με τα κινήματα της βάσης, αλληλεπιδρά με τους καταπιεσμένους και αντιλαμβάνεται τον παλμό της νεολαίας και τις ανάγκες του πρεκαριάτου. Συνεχώς στην προμετωπίδα των αγώνων, δεν έχει υποστείλει τη σημαία της αντίστασης και αυτό θα το καθιστά ανέκαθεν στόχο για τους εξουσιαστές. Με τη γενικευμένη καταστολή το κράτος και τα τσιράκια του, επιχειρούν να εμφυσήσουν τον φόβο και την αδράνεια στους καταπιεσμένους. Οι καταλήψεις ενοχλούν τους καθεστωτικούς λακέδες, γιατί προτάσσουν ανατρεπτικές ιδέες, γιατί επιχειρούν στο εδώ και στο τώρα συμβιωτικά εγχειρήματα, γιατί λειτουργούν με ανιδιοτέλεια και ισοτιμία μακριά από τη λογική του κέρδους και της υπεραξίας, γιατί εμπνέουν και εμπνέονται αποτελώντας ζωντανά κύτταρα αγώνα, γιατί η αυτοοργάνωση και η αυτοδιαχείριση είναι “επικίνδυνες” για τους από πάνω, γιατί οραματίζονται και ραδιουργούν για μια ελεύθερη κοινωνία δίχως σκλάβους και αφεντικά, δίχως εκμετάλλευση.

Αν νομίζουν πως θα αφήσουμε τις δομές μας θυσία στο βωμό του χρήματος και του τουρισμού είναι βαθιά γελασμένοι. Όσο το κράτος εντείνει την καταστολή, τόσο οφείλουμε να οξείνουμε τις αντιστάσεις μας. Ο στρατός κατοχής στο λόφο Καστέλλι που έχει δημιουργήσει υγειονομική ζώνη αυτές τις μέρες και οι συνεχείς περιπολίες κάθε λογής μπάτσου στην πόλη ήδη δείχνει πόσο μας υπολογίζουν και πολύ καλά κάνουν. Αυτοί είναι που πρέπει να φοβούνται, καθώς είμαστε αυτοί που έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Παλεύουμε για όλους και για όλα και όχι για ιδίον όφελος. Συνδιαμορφώνουμε και αγωνιζόμαστε συλλογικά από δικιά μας επιλογή με όλες τις γοητευτικές δυσκολίες που προκύπτουν. Γιατί ξέρουμε πως οι κρατικές επιθέσεις μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά σε ένα ολοκληρωτικό αύριο, σε μία κοινωνία υποταγμένη. Γι’ αυτό λοιπόν δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Για να μπορούμε ακόμα να ονειρευόμαστε..

 

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ… ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ!

 

αναρχικοί κομμουνιστές

Σεπτέμβρης 2020, Χανιά

πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1607017/