Ηράκλειο: Τηγανίτης Α.Σ.Η-Ανακοίνωση με αφορμή τη ρατσιστική συγκέντρωση της 4/5

Με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Δευτέρα 4/5 στην Πλατεία Ελευθερίας και μετά την προτροπή της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου θεωρήσαμε αναγκαίο να δημοσιοποιήσουμε και εμείς με την σειρά μας την θέση μας για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη του Ηρακλείου.

Ξεπερνώντας με διστακτικά βήματα την πρώτη φάση της πανδημίας η κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση. Η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο, οι μειώσεις μισθών θα αποτελέσουν κοινή πρακτική εκβιασμού των εργοδοτών, η κυβέρνηση θα τείνει χέρι βοηθείας στις αγαπημένες της τράπεζες και στις μεγαλοεταιρείες ‘’ύψιστης’’ εθνικής οικονομικής σημασίας. Είναι γνωστό ότι όταν ο καπιταλισμός και τα αφεντικά πλήττονται τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα κατώτερα και μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν από την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συρρίκνωση των μισθών, παίζει και το χαρτί της εθνικής ενότητας υπό την επίφαση της επαπειλούμενης εθνικής κυριαρχίας από τους μετανάστες/πρόσφυγες. Είναι η ίδια που λίγο πριν τη κήρυξη της πανδημίας ανέστειλε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, όταν παράλληλα τα συστημικά μμε επιχειρούσαν να τονώσουν το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας προβάλλοντας την ηρωική υπεράσπιση των συνόρων του Έβρου από τα σώματα ασφαλείας αλλά και από αυτόβουλες πολιτοφυλακές. Να σημειωθεί πως ανεξάρτητες έρευνες φέρονται να υποδεικνύουν και νεκρούς από ελληνικά πυρά. Τώρα, εν μέσω κορωνοϊού η κυβέρνηση βρίσκει πρόσφορο έδαφος να περνάει νομοσχέδια που διαλύουν την παιδεία και τους φυσικούς πόρους, ενώ την ίδια στιγμή εγκαινιάζει τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών/τριών: όσο τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης δίνουν και παίρνουν, βάσει σχεδιασμού που προετοιμαζόταν από καιρό, τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα επίσημα κλειστά κέντρα »φιλοξενίας», τάχα για αποσυμφόρηση των κατ’ευφημισμό και μόνο φιλόξενων ανοιχτών δομών• οι οποίες κατά τα άλλα μετατράπηκαν σε κλειστές με την επιβολή καθεστώτος καραντίνας πλήρους αποκλεισμού.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και της επιχείρησης Irini, ενδέχεται λοιπόν και η Κρήτη να υποδεχτεί μια μερίδα κατατρεγμένων ανθρώπων τους οποίους θα συγκεντρώσει σε κλειστές δομές. Όταν η οικονομική κρίση καταδικάζει τις ζωές των από τα κάτω σε επισφάλεια, οι κυβερνητικοί φορείς καθιστούν τα σώματα των μεταναστών/τριών εύκολους στόχους ρίψης των δικών τους ανεπαρκειών επενδύοντας στην αντίδραση «συνανθρώπων» μας που έχουν το μίσος στο τσεπάκι τους. Έτσι λοιπόν, την Δευτέρα 4/5, εκατοντάδες ετερόκλητου κόσμου με πρωτοφανές μένος έσπασαν, με την διόλου διακριτική βοήθεια της αστυνομίας, την αντισυγκέντρωση των αλληλέγγυων και έστησαν ενα πανηγυράκι αμφιβόλου αισθητικής για να δηλώσουν ενάντια στην ισλαμοποίηση του κρητικού γένους και ενάντια στην επιβολή της ‘’νέας τάξης πραγμάτων’’ (βλ. ψεκασμένοι). Για ακόμη μια φορά το σύστημα έστρεψε την οργή αλλού ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το ΄΄έργο΄΄ του.

Ο Τηγανίτης , ως αθλητικός σύλλογος με πολιτικά/ αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, καταδικάζει απερίφραστα τις φασιστικές πρακτικές των ‘’αγανακτισμένων’’ Κρητικών. Για την ιστορία , θα είναι οι ταγματασφαλίτες του 21ου αιώνα. Επίσης, εναντιωνόμαστε στην κατασκευή μοντέρνων φυλακών και θεωρούμε ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό κέντρο φιλοξενίας και όχι ένα κέντρο εγκλεισμού ελεύθερων ανθρώπων. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι απέναντι στους μετανάστες , στους πρόσφυγες , στους αγωνιστές και σε οποιονδήποτε πιστεύει σε έναν κόσμο που οι βασικοί του πυλώνες δεν είναι η μισαλλοδοξία και η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής αλλά ο σεβασμός και η αλληλοβοήθεια. Θα είμαστε όλοι/ες εκεί σε κάθε αντισυγκέντρωση για να υπερασπιστούμε τα ιδανικά μας. Καλούμε όλους τους σκεπτόμενους πολίτες του Ηρακλείου να στηρίξουν καλέσματα/δράσεις που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση-πάταξη του φασιστικού εκκολαπτόμενου μορφώματος που δηλητηριάζει τα μυαλά των ‘’συνανθρώπων‘’ μας.

Τηγανίτης Α.Σ.Η

Πηγή:https://tiganitis2015.wordpress.com/2020/05/13/