Ηράκλειο: Aνταπόκριση απο πορεία Πρωτομαγιάς 2020

Η πορεία της εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε σήμερα κανονικά, και σε πείσμα των καιρών. Υπήρξαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις. Καλούσαν ΠΑΜΕ, Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου, Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου Δημήτρης Κορνάρος.

Η συγκέντρωση όπου συμμετείχαν κομμάτια της αριστεράς οργανωμένα σε μπλογκ και κομμάτια του Α/Α χώρου διαδήλωσε στο κέντρο της πόλης με τρικάκια και πλακάτ με συμμετοχή περίπου 200 ατόμων. Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 11 και ολοκληρώθηκε περίπου μετά από μια ώρα.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Μαίου (μέρα μνήμης και αγώνα των καταπιεσμένων) και όχι κάποτε στο μέλλον που να βολέυει ήταν σχετικά θετική. Τα μέτρα αυτο-προστασίας μεγάλης μερίδας ήταν προσαρμοσμένα στην συγκυρία (χειρουργικές μάσκες, χειρουργικά γάντια). Η παρουσία των μπάτσων κατα την διάρκεια της πορείας και λίγο μετα την λήξη της ηταν διακριτική εως ανύπαρκτη (τρεις μηχανές πλησίασαν την ουρά της πορείας και άλλες τρεις ήταν σταθμευμένες στην πλ.ελευθερίας όπου συνήθως ύπαρχει και κλούβα των ΜΑΤ, κάτι που δεν ίσχυε σήμερα).

Δυστυχώς η παρουσία της τοπικης κοινωνίας στο κέντρο της πόλης δεν ήταν εμφανής.

H εφημερίδα δρόμου Άπατρις σύμμετείχε στην κινητοποίηση.

Κατα την αποχώρηση μας, στο πάρκο πάνω από την κατάληψη Ευαγγελισμού μας πλεύρισαν μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για έλεγχο της κατ’εξαιρεση βεβαίωσης μετακίνησης και εξακρίβωση στοιχείων. Δεν ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα τους και αποχωρήσαμε απο το σημείο με τους μπάτσους να ακολουθούν μέχρι την είσοδο της κατάληψης , με τον έναν μάλιστα να λέει ”φίλε έλα λίγο,δεν θα σου ψάξω την τσάντα”.

Δεν θα συνηθίσουμε, δεν θα συμμορφωθούμε, δεν θα υπακούσουμε στις επιταγές της κρατικής καταστολής με όποιο πρόσχημα επιχειρούν να μας επιβληθούν.

Άπατρις

πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1604866/


ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Θέρισσος) – πανό για Πρωτομαγιά 2020

Καμία εποχή δεν είναι τυχαία, κάθε εποχή έχει τα χαρακτηριστικά της. Η εποχή που ζούμε εμείς, έχει ως βάση της την απόλυτη κυριαρχία της αστικής τάξης, την πλήρη ηγεμονία του καπιταλιστικού συστήματος σε όλα τα πεδία της ζωής. Έτσι, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αναγκάζεται να δουλεύει σκληρά, συχνά σε δουλειές άσχετες με τα ενδιαφέροντά της, διότι αυτή είναι η μόνη επιλογή για την επιβίωση. Καθημερινή εξαντλητική εργασία για κάθε άτομο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία, τις σχέσεις, την ζωή του) κι όλο αυτό προκειμένου λίγοι και συγκεκριμένοι να πλουτίζουν όλο και περισσότερο.

Σεβόμαστε και τιμάμε κάθε εργάτη και κάθε εργάτρια που αντιστάθηκε έμπρακτα στην αστική τάξη. Σεβόμαστε και τιμάμε καθέναν και καθεμία που πέθανε στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, αλλά και όσους χάσαν την ζωή τους στην δουλειά. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την μνήμη τους, είναι να συνεχίσουμε την μάχη που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν.

Θεωρούμε κρίσιμο ο κόσμος να οργανωθεί στις γειτονιές του. Η μοίρα μας είναι κοινή, τα προβλήματά μας το ίδιο. Μακριά από “εργατοπατέρες” και μεγάλα λόγια, δίπλα στους ανθρώπους που μεγαλώσαμε, μένουμε ή δουλεύουμε μαζί, να αρνηθούμε την συνθηκολόγηση, να καταφέρουμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες. Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

-κάποιοι/κάποιες από Θέρισσο

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1604856/


 

 

 

Μια μικρή ιστορία της ΚΑΗ (το δρώμενο της Πρωτομαγιάς)

Από όταν άρχισαν να έρχονται τα άσχημα νέα και μόλις ξεπεράσαμε το πρώτο μούδιασμα νιώσαμε την ανάγκη να κινηθούμε. Το μέλλον φαινόταν σκοτεινό, μας έλεγαν πως έχουμε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και πως το αύριο κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι εικόνες ήταν τρομακτικές, οι πληροφορίες συγκεχυμένες κι η αίσθησή μας ήταν ότι όλοι βαδίζουμε στα τυφλά.
Νιώσαμε τότε πως κάτι πρέπει να κάνουμε για να νικήσουμε το φόβο, αλλιώς θα μας έτρωγε τα σωθικά.
Ψάξαμε να βρούμε ένα φως στο σκοτάδι και ήρθε. Ήταν ένα μήνυμα, ένα κάλεσμα για συνάντηση όσων γνώριζαν τη λέξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
Κι ανακαλύψαμε ξανά τα πολλά της σχήματα.

Είναι μια ίσια γραμμή γιατί είναι οριζόντια, δεν κοιτάζει αφ’ υψηλού, κατεβαίνει και δίνει το χέρι.
Είναι ένα τρίγωνο γιατί πολλές φορές για να απογειωθούμε χρειάζεται να πετάξουμε συντονισμένα και να βρούμε τη θέση μας που μπορεί να αλλάξει και πάντα είναι ισότιμη με όλες τις άλλες.
Είναι ένας κύκλος γιατί μας ενώνει κι άλλοτε κοιτάζει προς τα μέσα, προς τη συνείδηση και προς τις ανάγκες της κοινότητας κι άλλοτε κοιτάζει προς τα έξω προς τον κόσμο που θέλουμε να αλλάξουμε .

Ένα κόκκινο νήμα, αόρατο στα μάτια πολλών, υπάρχει εκεί και συνδέει τη σκέψη, το λόγο και την πράξη του καθενός μας και ταυτόχρονα όλους εμάς μεταξύ μας, που τα βήματα της ζωής μας οδήγησαν να συναντηθούμε.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι κομμάτι της ζωντανής ύπαρξης που κοιτάζει προς το φως, είναι ο δρόμος που ακολουθούμε για να γίνουμε οι άνθρωποι που μπορούμε να γίνουμε.

***

Η Κοινότητά μας η πολύχρωμη, η πολύμορφη, η ενθουσιώδης, γεμάτη πάθος για ζωή και αγώνες τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με σεβασμό στη μνήμη και με δέσμευση στο όραμα ενός κόσμου ειρήνης, ισότητας και δικαιοσύνης .
Καλή μας συνέχεια .
Να απογειώσουμε την Αλληλεγγύη και να ενώσουμε τους Αγώνες του αύριο

Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου Δημήτρης Κορνάρος.

πηγή:https://www.facebook.com/groups/2531053590478379/