Χανιά : Γαύδος – Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/7, συγκέντρωση-συνέλευση για την υπεράσπιση του ελεύθερου κάμπινγκ, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του χώρου κατασκήνωσης στο Σαρακήνικο.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν καλεσμένη εδώ και μέρες από την συνέλευση κατασκηνωτών Σαρακήνικου, οι οποίοι έδωσαν αγώνα υπεράσπισης του ελεύθερου χώρου της περιοχής, τον οποίο προσπαθούσε να ιδιοποιηθεί και να εμπορευτεί η εναλλακτική επιχειρηματίας των Χανίων Βίβιαν Καραβάνου (Φ Space) σε αγαστή συνεργασία με τις (όποιες) αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής. [https://www.kommon.gr/koinonia/item/2558-to-eleythero-kampingk-den-einai-emporevma]

Λίγο μετά τις 19:00 και ενώ είχαν προσέλθει δεκάδες κατασκηνωτές από το Σαρακήνικο, τον Αη Γιάννη, τον Λαυρακά και τον Ποταμό, έγινε μια σύντομη ενημέρωση για το χρονικό του αγώνα που δόθηκε τις τελευταίες μέρες, καθώς και για τις άθλιες ραδιουργίες της Β.Κ., η οποία υπό την συνεχή πίεση, αλλά και τον φόβο της επικείμενης συγκέντρωσης, απέσυρε άρον άρον της “εγκαταστάσεις” της (μαζί με την αύρα της) και σταμάτησε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην παράλια παρ’ όλες τις ψευδείς ιντερνετικές δηλώσεις της για το αντίθετο.

Ακολούθησε η συνέλευση, όπου όλες και όλοι μαζί συζητήσαμε για το περιστατικό και γενικότερα για την επίθεση που δέχεται η ελεύθερη κατασκήνωση, καθώς και για τους τρόπους υπεράσπισης της. Η συνέλευση, η οποία καθ’ όλη την διάρκεια της, διαπνεόταν από έναν αέρα νίκης, έληξε με μια αμοιβαία δέσμευση όλων μας, για διαρκή επαγρύπνηση εναντία στα κάθε λογής επιχειρηματικά γεράκια τα οποία απειλούν την ελεύθερη διαβίωση μας στο νησί. Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση ενός ψηφίσματος, το οποίο, αντιπροσώπευε το πνεύμα της συνέλευσης. Η χθεσινή κινητοποίηση έδωσε το μήνυμα σε κάθε αφεντικό που θα επιχειρήσει να ιδιοποιηθεί το δημόσιο χώρο της κατασκήνωσης ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά του.

 

Οι κέδροι δεν είναι εμπόρευμα κανενός.

Σύντροφοι/ισσες κατασκηνωτές/τρίες επαγρυπνείτε!(και ενωθείτε) Το μόνο που έχετε να χάσετε είναι τα παρεό σας!

Γιόγκι, μασέρ, airbnb… Όλα τα καθάρματα νοικιάζουνε μαζί.

Τερμά πια στις αυταπάτες Ή με τα σανδάλια, ή με τις πιλάτες.

 

Κατασκηνωτικοί αντιρεπόρτερς Πυρήνας Αη Γιάννη

ακολουθεί η ανακοίνωση της Συνέλευσης παραλιών Γαύδου:

Ανακοίνωση-Ψήφισμα Συνέλευσης Παραλιών Γαύδου

Σαρακήνικο 28/07/2019

Η προσπάθεια ιδιοποίησης των κέδρων και των πεύκων του Σαρακήνικου για εμπορευματικές δραστηριότητες ηττήθηκε.

Η συλλογική δράση παραθεριστών και μόνιμων κατοίκων απέδειξε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική.Με την ίδια αποφασιστικότητα,θα αντισταθούμε σε οποιοδήποτε μελλοντικό εγχείρημα υπονόμευσης του κοινού αγαθού.

Η συλλογική δράση δεν απελευθέρωσε μόνο τον ίσκιο από τη λογική του κέρδους. Διασφάλισε και επιβεβαίωσε τις αξίες του νησιού:

  • Ο ίσκιος διέπεται από τη λογική της κοινής χρήσης

Οι παραθεριστές και οι μόνιμοι κάτοικοι:

  • Σέβονται και προστατεύουν τη φύση
  • Υπερασπίζονται συλλογικά και αλληλέγγυα τον χαρακτήρα του νησιού

Ένα πνεύμα πλανιέται και πάλι πάνω από τη Γαύδο. Το πνεύμα του κοινού αγαθού.

Πηγή : https://apatris.info/chaniaantapokrisi-apo-tin-kinitopoii/