Ρέθυμνο:Κείμενο αυτοπαρουσίασης της πρωτοβουλίας για την ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρία.

Η «πρωτοβουλία για την ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρία» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 μετά από επικοινωνία με κοντινό πρόσωπο ενός ατόμου με κινητική αναπηρία (πιο συγκεκριμένα η πάθηση ονομάζεται Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία τύπου 2, γνωστή κι ως SMA’’) και χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου. Το άτομο αυτό ζει στο Ρέθυμνο στο οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Οι συνθήκες διαβίωσης ,όμως, του συγκεκριμένου ατόμου καθώς και των περισσότερων ατόμων με αναπηρία λόγω ανεπάρκειας τόσο υποδομών όσο και επιδομάτων στήριξης είναι τουλάχιστον απάνθρωπες.

Ταυτόχρονα οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό, την περιθωριοποίηση και το αίσθημα οίκτου με το οποίο αντιμετωπίζονται. Το «κοινωνικό ενδιαφέρον» σημαίνει το πολύ καμιά φωτογραφία για τις εφημερίδες και καμιά κοινοποίηση στο Facebook. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα άτομα τυχερά ούτως ώστε να ασχοληθούν μαζί τους το κράτος και οι λοιποί φορείς λίγο πριν τις εκλογές ως συνήθως. Παράλληλα, η εργαλειακή χρησιμοποίηση των ΑμεΑ από «φιλανθρωπικές» ομάδες και μεγάλους επιχειρησιακούς κολοσσούς είναι δεδομένη. Με στόχο την φορολογική τους ελάφρυνση, την απόκτηση μαύρων χρηματικών ποσών αλλά και την διαφήμιση της εκάστοτε εταιρείας τους, είτε προσφέρουν ψίχουλα σε αυτούς τους ανθρώπους είτε καλούν μέσα από εκδηλώσεις κόσμο να πληρώσει για αυτά τα «θύματα της ζωής» πλασάροντας την ταμπέλα του ανθρωπιστή.

Επομένως, το συγκεκριμένο παράδειγμα του ατόμου αυτού κι άλλες ανάλογες περιπτώσεις μας οδήγησαν στην δημιουργία της πρωτοβουλίας και των πρώτων δράσεων αυτής. Η άσκηση πίεσης στο δημοτικό συμβούλιο, μια προβολή σχετικής ταινίας στην πλατεία Μικρασιατών αλλά και η τοποθέτηση κουτιών οικονομικής ενίσχυσης σε αλληλέγγυους χώρους ήταν κάποιες από τις πρώτες δράσεις της πρωτοβουλίας που κινήθηκαν με άξονα τις οριζόντιες διαδικασίες αλλά και την αλληλεγγύη. Ωστόσο, η ίδια δεν στοχεύει μόνο στην κάλυψη των αναγκών του συγκεκριμένου ατόμου αλλά και στην ευρύτερη στήριξη – με κάθε μέσο – ατόμων με αναπηρία έχοντας ως γνώμονα ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της ανεξάρτητης διαβίωσης είναι αναφαίρετο και μη συζητήσιμο για καθένα από αυτά.

Η πρωτοβουλία αυτή λοιπόν, λειτουργεί με έναν σταθερό άξονα διεκδίκησης της αυτοδιάθεσης των ΑμεΑ, προσπαθώντας να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν είναι μόνα τους στον αγώνα αυτόν. Οι συνελεύσεις είναι εβδομαδιαίες και ανοιχτές σε οποιοδήποτε θέλει να συμμετέχει. Περιττό είναι να τονίσουμε ότι ρατσιστικές, ιεραρχικές συμπεριφορές και λογικές δεν είναι αποδεκτές .

Επικοινωνία:prwtovoulia_upostiriksis_amea@riseup.net

Κουτιά οικονομικής ενίσχυσης στα εξής σημεία:

1. Αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο στο ΤΕΙ Ρεθύμνου

2. Συνεταιρισμός ‘’Το Κιβώτιο’’

3. Συνεταιρισμός Τζεπέτο

4. Συνεργατικό ψητοπωλείο ‘’Συν-τροφή’’

5. Συνεργατικό παντοπωλείο: ’’Το δίκτυο’’

Πρωτοβουλία για την ανεξάρτητη διαβίωση ανθρώπων με αναπηρία

Μάρτιος 2019,

Ρέθυμνο

Πηγή:https://athens.indymedia.org/post/1597166/