Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ολοένα και αυξανόμενη ακροδεξιά στροφή στο πολιτικό σκηνικό αρκετών χωρών. Κραυγαλέο παράδειγμα, η πρόσφατη εκλογή Μπολσονάρο στη Βραζιλία.
Η άνοδος της ακροδεξιάς έχει δύο διακριτές εκφάνσεις: α) ανέλιξη στην εξουσία κυβερνήσεων με καθαρά ακροδεξιά, εθνικιστική πολιτική και β)υιοθέτηση ακροδεξιάς και εθνικιστικής ρητορικής από σχηματισμούς που ανήκουν στο δεξιό/κεντροδεξιό χώρο. Η χρονική περίοδος κατά την οποία παρατηρήθηκε άνοδος της ακροδεξιάς και εθνικιστικής ατζέντας στην Ελλάδα μόνο τυχαία δεν είναι: στον απόηχο της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008. Σαν πολύτιμος συνεργάτης του συστήματος, η ακροδεξιά, και συγκεκριμένα η Χρυσή Αυγή, λειτούργησε εκτονωτικά για τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Παρουσιάστηκε σαν δήθεν αντισυστημικός παράγοντας, ενάντιος σε πολιτικούς, κόμματα κτλ. Εκμεταλλευόμενη την απόγνωση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας προσέφερε εύκολες «εξηγήσεις»: φταίνε οι μετανάστες που παίρνουν τις δουλειές, οι πολιτικοί, η δήθεν επιρροή της αριστεράς μεταπολιτευτικά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ποτέ όμως δεν έφταιγε το κεφάλαιο. Ποτέ η κερδοσκοπία των τραπεζών, ποτέ οι τυχοδιώκτες επιχειρηματίες. Το δήθεν αντισυστημικό χαρακτήρα της τον επιβεβαίωσε με τα άτυπα γραφεία ευρέσεως εργασίας (προσφέροντας άθλια μεροκάματα) και με ερωτήσεις υπέρ τραπεζών και εφοπλιστών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τα έργα της Χρυσής Αυγής στους δρόμους γνωστά… ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις, τραμπουκισμοί και εκφοβισμός. Η άνοδος της Χρυσής Αυγής δεν οφείλεται όμως μόνο στην οικονομική κρίση. Βρήκε γόνιμο έδαφος στα συντηρητικά αντανακλαστικά μερίδας της ελληνικής κοινωνίας. Η ομοφοβία, ο ρατσισμός, η φοβία απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό, ο σεξισμός και τα συνοδά συμπτώματα μίας πατριαρχικής κοινωνίας προϋπήρχαν της Χρυσής Αυγής, η οποία στάθηκε γνήσιος κι επάξιος εκφραστής τους.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν πέντε χρόνια ωστόσο δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στο πολιτικό σκηνικό καθώς εξέθεσε την κυβέρνηση: δεν ήταν πλέον εφικτό να συνεχιστεί η προηγούμενη πολιτική, αυτή της ανοχής, που έκλεινε τα μάτια στη δράση της οργάνωσης. Μετά από δεκάδες συλλήψεις και τον σχηματισμό δικογραφιών χιλιάδων σελίδων ξεκινά η ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη του 2015. Μετά από 3μιση σχεδόν χρόνια, η δίκη όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Σαν κομμάτι του αντιφασιστικού κινήματος, δεν έχουμε καμία απολύτως αυταπάτη ότι το πολιτικοοικονομικό σύστημα που γεννά κι εκμεταλλεύεται τέτοια μορφώματα είναι το ίδιο που θα τα αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Χ.Α. διώκεται σαν εγκληματική οργάνωση με τον νόμο 187 ενώ ο 187Α, ο λεγόμενος τρομονόμος, που επισείει βαρύτερες ποινές, φαίνεται πως έχει στόχο μόνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Είναι σαφές πως στεκόμαστε απέναντι στη Χ.Α. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον της, σε όλα τα θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης, και στο αντιφασιστικό κίνημα το οποίο καλεί σε πανελλαδική δράση 23 Νοεμβρίου. Γι’αυτό καλούμε και εμείς στα Λιοντάρια στις 7 το απόγευμα, παρόλες τις επιφυλάξεις μας απέναντι στην αστική δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητά της και παρόλη τη βεβαιότητά μας πως ο φασισμός δεν καταρρέει στα δικαστικά έδρανα αλλά στο δρόμο.
ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ – ΠΟΡΕΙΑ, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7μμ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, Hράκλειο
Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες
Στέκι Μεταναστ(ρι)ών Ηρακλείου
Άρθρα αναγνωστών μέσω Email