Ηράκλειο : Παρουσίαση της συλλογικότητας«Αυτόνομο Τσικάλι»

Το «Αυτόνομο Τσικάλι» είναι πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων που σκοπό έχουν να μαγειρέψουν μια καινούργια συνταγή συλλογική, μια αλληλέγγυα κουζίνα, διαθέσιμη σε μη-ιεραρχικές συλλογικότητες και αυτο-διαχειριζόμενες ομάδες του Ηρακλείου και γύρω περιοχών, για να νοστιμίσει κινηματικές εκδηλώσεις και συλλογικά φαγοπότια με καλής ποιότητας προϊόντα ντόπιων παραγωγών και συνεταιρισμών.

Θέλουμε να καλύψουμε μια υπαρκτή ανάγκη και ταυτόχρονα να ενωθούμε με ένα δίκτυο ανθρώπων που θα παράγουν –  επεξεργάζονται –καταναλώνουν – αγωνίζονται μαζί.Η οργάνωση κουζίνας και το μαγείρεμα θα γίνεται πάντα σε συμφωνία με την συλλογικότητα που ενδιαφέρεται, τηρώντας τις παρακάτω αρχές:

  •         Προτεραιότητα για την προμήθεια υλικών θα έχουν οι ντόπιοι μικροί παραγωγοί, βιολογικής ή συμβατικής παραγωγής και ντόπιες μικρές συνεργατικές επιχειρήσεις.
  •         Η ομάδα είναι ανοιχτή σε προσφορές προϊόντων και υλικών υποδομής από παραγωγούς, συλλογικότητες και άτομα και είναι μέλος του δικτύου του τοπικού εναλλακτικού νομίσματος του Ηρακλείου, το «Κουκί».
  •         Το μαγείρεμα θα γίνεται με μέλημα να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής και η μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος (λάδια, ανακύκλωση, κομπόστ, κλπ)
  •         Το σερβίρισμα, στο μέτρο του δυνατού, θα γίνεται με σκεύη της για να αποφύγουμε όσο γίνεται την χρήση πλαστικού και την μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Επίσης θα προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρνουν τα δικά τους σκεύη.
  •         Η ομάδα δεν έχει κερδοσκοπικό σκοπό και το κόστος των υπηρεσιών στις συλλογικότητες θα γίνεται σε βάση των εξόδων των προϊόντων και ενός μικρού αποθεματικού που θα χρησιμοποιείται για δράσεις αλληλεγγύης και απόκτηση εξοπλισμού και αναλώσιμων.
  •         Θα προτείνεται στις συλλογικότητες η δωρεάν διάθεση του φαγητού ή η ελεύθερη συνεισφορά των συμμετεχόντων για οικονομική ενίσχυση των δράσεων της ομάδας. Θα γίνεται δυνατή επίσης η χρήση κουκιών.
  •         Τα άτομα που συμμετέχουν στις δράσεις της ομάδας θα λαμβάνουν για τον χρόνο που διαθέτουν «κουκιά», όπου αυτό είναι δυνατόν, με ιδιαίτερη βάση στην εθελοντική συμμετοχή όπου χρειάζεται.
  •         Η ομάδα θα είναι διαθέσιμη για δράσεις αλληλεγγύης σε κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν άμεσες ανάγκες σίτισης (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστ(ρι)ες, Ρομά,).
  •         Σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς και συνεργατικές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουμε σε βάθος χρόνου να υπολογίσουμε μαζί τις ανάγκες σε προϊόντα και να συν-διαμορφώνουμε πλάνα παραγωγής και προμήθειας.
  •         Το Αυτόνομο Κυλικείο λειτουργεί σαν αυτό-οργανωμένη ομάδα που συναντιέται σε τακτικά διαστήματα και καθορίζει επόμενες δράσεις, βάρδιες και άλλες λεπτομέρειες.

ΥΓ. Μέχρι στιγμής η ομάδα μας ή μέλη της έχουν μαγειρέψει σε δράσεις της Λαικής Αγοράς του ΟΣΗ, του Στεκιού Μεταναστών, του DA, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης, των Φυλών του Πάρκου, του Συμμετοχικού Σχεδιασμού, των συντρόφων από την ΖΑD κι αλλού, με σκεύη και υποδομές του ΒeCollective και άλλων συλλογικοτήτων και την συμμετοχή πολλών ανθρώπων που διαθέτουν χρόνο και αγάπη σ αυτό που κάνουν.

Συνταγωνιστικά,
Η ομάδα του Αυτόνομου ΤσικαλιούΤρόπος επικοινωνίας (προσωρινός)  : autonomotsikali@gmail.com