Ένα βίντεο με εικόνες από τα «τουριστικά» Χανιά….
Ο τουρισμός είναι μια βαριά βιομηχανία που δημιουργεί νέες μορφές εκμετάλλευσης και εντείνει όσες ήδη υπάρχουν. Όπως όλες οι βιομηχανίες, εκμεταλλεύεται όχι μόνο ανθρώπους – εργάτες, αλλά και τη γη, και τα άλλα ζώα που ζουν στον «τουριστικό προορισμό».
Αλογόμυγες, Χανιά
Μάιος 2018
Το κείμενο της αφίσας με λίγα περισσότερα λόγια για τη βιομηχανία του τουρισμού στα Χανιά
Καλοκαίρι 2017, Χανιά.
Έρχονται οι τουρίστες. Σε αντίθεση με τους άλλους “ξένους” αυτοί θεωρούνται ευπρόσδεκτοι γιατί φέρνουν μαζί τους ευρώ και δολάρια, αρκετά για να μεταμορφώσουν τα νησιά σε τουριστικά θέρετρα, τα σπίτια σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τη ζωή σε αξιοθέατο, καύσιμο ή γρανάζι της τουριστικής βιομηχανίας.
Και η αυλαία σηκώνεται…
–Προετοιμασία – Αποστείρωση Η καθημερινή εξαθλίωση κρύβεται «καθαρίζοντας την πόλη» από πρόσφυγες, άστεγους, επαίτες, αδέσποτα και ότι μπορεί να χαλάσει την ονειρική εικόνα των διακοπών.
-Αρπαγή ζωτικού χώρου: Κάθε πλατεία και πεζόδρομος μέσα στην πόλη καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα αρπάζοντας το χώρο από όσους δεν καταναλώνουν. Έξω από την πόλη, μόνο λίγα εκατοστά άμμος ανάμεσα στις ξαπλώστρες, για να καταναλώνει ο τουρίστας αραχτός. Η υπόλοιπη παραλία έχει φαγωθεί πια από τα ξενοδοχεία και την παραθαλάσσια ταβέρνα, εκεί που σκάει το κύμα. Κυνήγι της ελεύθερης κατασκήνωσης, γιατί το να βλέπεις ουρανό και όχι ταβάνι ξενοδοχείου είναι τσάμπα και άρα απαγορεύεται.
–Μισθωτή σκλαβιά: Εργαζόμενοι/ες με υποχρεωτικό χαμόγελο δουλεύουν όλη τη σεζόν χωρίς ρεπό για ψίχουλα, ενώ συγχρόνως αναγκάζονται να ανέχονται τα καπρίτσια των αφεντικών που μαζί με τους πελάτες «έχουν πάντα δίκιο». Η κρίση, η ανεργία και ο τρομαχτικός χειμώνας χωρίς μεροκάματα που έρχεται είναι αρκετά για να πειθαναγκάσουν και να κάνουν την εικόνα των καλοκαιρινών διακοπών σε κοντινές παραλίες μια μακρινή ανάμνηση. Αλλιώς, «ξέρεις πόσοι άλλοι ψάχνουν για δουλειά;». Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αντιδράσουν, μπορεί να βρεθούν προσωρινά αντιμέτωποι με μηνύσεις και διώξεις από τα αφεντικά, όπως στην περίπτωση του μεζεδοπωλείου “Κουτουρούκι” στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με κακό συνήθως τέλος για τα αφεντικά και τις επιχειρήσεις τους.
-Παραδοσιακή κουζίνα: Το πρωί εκδρομή και φωτογραφίες χαριτωμένων προβάτων στην εξοχή, το μεσημέρι κόκα κόλα για να χωνευτούν. Greek gyros (νεκρά γουρούνια), φρέσκα ντόπια θαλασσινά (νεκρά ψάρια, μαλάκια και χταπόδια, από το γδαρμένο βυθό που αδειάζει, στα δίχτυα της τράτας, στην κατάψυξη, στον ήλιο, ή ζωντανά στη γυάλα για να σκοτωθούν και να μαγειρευτούν στη στιγμή).
-«Παράδοσιακές» δραστηριότητες : Άλλα ψάρια, που δεν τρώγονται αλλά αντίθετα τρώνε πετσάκια για “φυσικό” τρόπο απολέπισης του κουρασμένου από τις διακοπές ποδιού, ώστε να φαίνεται όμορφο μέσα στο πέδιλο. «Παραδοσιακές» βόλτες με άλογα, που είναι στον ήλιο όλη μέρα για να σέρνουν άμαξες ανάμεσα σε αυτοκίνητα και τραπεζάκια, με τουρίστες που ταυτόχρονα στέλνουν εξίσου παραδοσιακές selfie στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
– Αγροτουρισμός: Κάντο όπως οι ντόπιοι, εναλλακτικά, και έλα «κοντά στη φύση», βγάζοντας φωτογραφίες και συμμετέχοντας στη σφαγή, στο γδάρσιμο, στο διαμελισμό κ το ψήσιμο αμνοερυφίων. Μπορεί να πειστείς έτσι πως ότι τρως και πίνεις δεν είναι βιομηχανοποιημένο, ή ότι η εκμετάλλευση άλλων ζώων είναι αναπόσπαστο μέρος της επιβίωσης των ιθαγενών.
–Νερό: Εμφιαλωμένο, σε εκατομμύρια μικρά, μεσαία και μεγάλα πλαστικά μπουκαλάκια. Το υπόλοιπο ρέει άφθονο με τα απορρυπαντικά, πλένει κάθε μέρα τα κλινοσκεπάσματα και γεμίζει τις πισίνες των ξενοδοχειακών μονάδων. Ταυτόχρονα θέλουν να μας πείσουν ότι είναι αρκετό για να ποτίζει γήπεδα γκολφ, «επενδύσεις» που θα φέρουν με τη σειρά τους κι άλλους τουρίστες.
Ενέργεια: Air condition για ευχάριστη και δροσερή ατμόσφαιρα γιατί το μεσογειακό καλοκαίρι παραείναι ζεστό. Ορυκτά καύσιμα να καίγονται και να ρυπαίνουν, εναλλακτικές μορφές ενέργειας να μπαίνουν στο σενάριο της «πράσινης ανάπτυξης» με μεγάλα, καταστροφικά έργα, σκοτωμένα πουλιά, και γδαρμένες βουνοπλαγιές.
Ο τουρισμός είναι μια βαριά βιομηχανία που εκμεταλλεύεται τη γη και όλα τα έμβια όντα που ζουν στον «τουριστικό προορισμό». Όπως όλες οι βαριές βιομηχανίες, ότι αλλοιώνει στο πέρασμά του, δύσκολα ανακτά την αρχική του μορφή.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΕΜΒΙΟΥ ΟΝΤΟΣ