Ηράκλειο : Φυλές του πάρκου – Τα δένδρα στο Ηράκλειο απειλούνται καθημερινά | Ανοικτή συνέλευση για την υπεράσπισή του Πάρκου Γεωργιάδη 28/4-ώρα:12:00

Δεν έχει σημασία αν είναι άρρωστα ή υγιή, αν είναι φυτεμένα στα πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων ή σε προαστιακές γειτονιές, σε πάρκα και χώρους πρασίνου ή στη «βιτρίνα» της Λότζιας, το μέλλον τους είναι έτσι κι αλλιώς προδιαγεγραμμένο. Η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εκάστοτε δημοτικής αρχής, φροντίζουν καθημερινά για την εξολόθρευση τους μονομιάς -βλέπε την πρόσφατη κοπή των δένδρων στην Ίδης και την επικείμενη στη Δικαιοσύνης– ή αργά και βασανιστικά, όπως συμβαίνει με τις άτυχες μουριές και τα υπόλοιπα δένδρα της πόλης μας.
Η μεταχείριση των δένδρων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί. Επιστημονικά μιλώντας αντιτίθεται σε όλους τους βασικούς κανόνες που αφορούν την κλάδευση των δένδρων στις πόλεις:
· Ο καθηγητής Δασοκομίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας Θεοχάρης Ζάγκας αναφέρει πως «η κλάδευση των δένδρων, των πάρκων και των δενδροστοιχιών δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση στο πλαίσιο της ορθολογικής και επιστημονικά βασισμένης διαχείρισης του αστικού πρασίνου».
· Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρου Ντάφη «Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται, τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα, τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή».
· Ο Σταύρος Δ. Μερτζεμέκης, δασοπόνος και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασοπόνων και Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος ενημερώνει και καταδεικνύει πως «το ποσοστό αφαίρεσης τμημάτων κόμης και κορμού εξαρτάται από το είδος του δένδρου, την ηλικία του, το φαινότυπο του και υπολογίζεται από ειδικό μαθηματικό τύπο, που στις περιπτώσεις των κλαδεμάτων πολλών πόλεων αγγίζει το τρομακτικό 100%
Η κλάδευση των δένδρων πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες περιόδους, με κλαδευτικά εργαλεία χειρός, ποτέ με αλυσοπρίονα, σε νεαρά δένδρα για τη διαμόρφωση της κόμης τους και με σκοπό την ενδυνάμωση του κορμού και τη μεγιστοποίηση της φυλλωσιάς, ποτέ σε ενήλικα δένδρα, σε περίοδο που βγάζουν τα νέα τους φύλλα, ανθοφορούν ή φιλοξενούν φωλιές πουλιών.
Η μαζική καρατόμηση των δένδρων στην πόλη μας έχει επιζήμιες επιπτώσεις όχι μόνο σε αυτά, αλλά και σε όλες κι όλους μας. Το κλίμα υποβαθμίζεται, αυξάνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ποιότητα του αέρα χειροτερεύει. Η έλλειψη σκίασης οδηγεί στη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, αφού ένα δένδρο μεσαίου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση περίπου 1460 κιλών νερού, διεργασία με επίδραση δροσισμού αντίστοιχη της λειτουργίας 5 κλιματιστικών συσκευών. Παύει η απορρόφηση και το φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας και οι δημόσιοι χώροι υποβαθμίζονται αισθητικά, μιας και οι κουτσουρεμένοι γυμνοί κορμοί μόνο όμορφοι δεν είναι. Η εικόνα συνέρευσης όλων των ηλικιών κάτω από τα δένδρα-σημείο αναφοράς κάθε γειτονιάς-τείνει να εκλείψει, οι σχέσεις που ανέκαθεν αναπτύσσονταν αβίαστα υποσκάπτονται και ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται περαιτέρω. Απωθούνται από την πόλη τα πουλιά και η μόνη μουσική που ακούμε είναι θόρυβος και φασαρία, κορναρίσματα, εξατμίσεις και μουσική κονσέρβα από τα αμέτρητα καφέ της πόλης.
Όλα τα παραπάνω, περιγράφουν ισχνά την αποπνικτική-κλιματολογικά και κοινωνικά-ζωή στην πόλη του Ηρακλείου και κατά πώς φαίνεται οι τοπικοί μας «άρχοντες» κάπως έτσι οραματίζονται να είναι αυτή η πόλη και στο μέλλον.
Εμείς όμως όχι!
Κι αν δηλώνουν ξανά και ξανά πως τα δένδρα που κόβουν θα τα αντικαταστήσουν με νέα, αυτό όχι μόνο δεν μας καθησυχάζει, αλλά αντιθέτως μας εξοργίζει. Τα δένδρα δεν είναι αναλώσιμα, οι δημοτικοί «άρχοντες» είναι!
Φυλές του πάρκου
———————————————————————————–

Καφενείο & Ανοικτή Συνέλευση των Φυλών για την υπεράσπισή του Πάρκου Γεωργιάδη | 28/4-ώρα:09:00

Η άνοιξη έχει εισβάλλει πανέμορφη και δυναμική ακόμη και στη δική μας τσιμεντασφαλτοστρωμένη πολιτεία. Όσα δέντρα δεν έχουν “ευπρεπιστεί” από τα συνεργεία του Δήμου, έχουν γεμίσει με άνθη και οι φυλλωσιές τους έχουν πυκνώσει. Το Πάρκο μας όμορφο όπως ήταν, την καλωσορίζει φυσικώς ατημέλητο, όπως δηλαδή μας αρέσει.

Εκεί, το πρωί του Σαββάτου 28/04, η ομάδα Υποδομών θα ενεργοποιήσει ξανά το καφενείο στον παχύ ασκιανό του Πάρκου, όπου, από τις 9 το πρωί, θα σερβίρεται ωραίος πρωινός καφές, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί άλλη μια συνέλευση των Φυλών για την υπεράσπισή του Πάρκου Γεωργιάδη.

Συνεχίζοντας λοιπόν τον όμορφο κύκλο δράσεών μας, θα συζητήσουμε για τα εξής θέματα:

-Ενημέρωση από τις παρεμβάσεις που έγιναν για τα δέντρα στην οδό Δικαιοσύνης και από τα κλαδέματα στην πόλη, ή από άλλα τρέχοντα ζητήματα
-Ενημέρωση και συντονισμός των ομάδων εργασίας
-Συζήτηση για τις ανάγκες της διοργάνωσης 3ημέρου Εργαστηρίων Συμμετοχικού Σχεδιασμού για το πάρκο
-Συζήτηση για πιθανή διοργάνωση των 60στών γενεθλίων του Πάρκου
-Συζήτηση για πιθανή διοργάνωση ποδηλατοπορείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ή για άλλες δημιουργικές δράσεις αντίστασης.

Υπερασπιζόμαστε το Πάρκο Γεωργιάδη, τον ανεκτίμητο αυτό πνεύμονα πρασίνου, διότι…

…το πάθος για τη λευτεριά, τα δέντρα μας το μάθανε μαζί με τα πουλιά!

Συντροφικά,
Φυλές του Πάρκου

πηγή:https://www.facebook.com/fyles2parkou/