Σας καλούμε το Σάββατο 24/3 στις 12 .00 μ.μ. που θα πραγματοποιηθεί η 15η Ανοικτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Πάρκου Γεωργιάδη [1] με θέματα:
– Πώς θα παρέμβουμε στην προγραμματισμένη συνάντηση της ε πιστημονικής επιτροπής, που αξιολογεί τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της “δημ όσιας διαβούλευσης” της Διαχειρι στικής Μελέτης του πάρκου Γεωργιάδη, την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη και ώρα 12:30 στο πάρκο.
– Ενημέρωση από τις ομάδες εργασίας
– Προετοιμασία/ σχεδιασμός επόμενων δράσεων
Αυτό το Σάββατο, μετά το πέρας της συνέλευσης θα μεταφερθούμε στη γειτονιά της Αγίας Τριάδας στο Καμαράκι στην οδό Ντεντιδάκηδων 15, όπου και θα συμμετάσχουμε στη Μέρα της Γειτονιάς #7, του κοινωνικού αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Da, που όπως και το αγαπημένο μας πάρκο, είναι ένας χώρος συνεύρεσης, δημιουργίας και καλλιτεχνικής ανησυχίας με επίκεντρο την κοινωνική αλληλεπίδραση και αλληλεγγύη.
Θα ακολουθήσει γιορτή δρόμου για να γνωριστούμε, να φάμε και να πιούμε μετά μουσικής.
Η κουζίνα θα είναι συλλογική, οπότε μπορείτε να φέρετε και το δικό σας ταψί ή κατσαρόλα.
Σας περιμένουμε, να τα πούμε (όπως πάντα) σε κύκλο.
Συντροφικά,
οι Φυλές του Πάρκου
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ενημερωθήκαμε χθες από το δήμο Ηρακλείου για την τρίτη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής που αξιολογεί τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της “δημόσιας διαβούλευσης” της Διαχειριστικής Μελέτης του πάρκου Γεωργιάδη.
Μάθαμε λοιπόν ότι την ερχόμενη Τρίτη 27 Μάρτη και ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της επιτροπής αυτής στο πάρκο, οπότε προσθέτουμε ένα ακόμα θέμα προς συζήτηση στην ατζέντα της συνέλευσης του Σαββάτου.
Παράλληλα διαβάσαμε και τη φωτοτεχνική μελέτη που πρόσφατα εκπονήθηκε από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων του δήμου.
Ευχάριστο αν μη τι άλλο το γεγονός ότι -έστω και τώρα- ο δήμος Ηρακλείου ενδιαφέρθηκε να επιλύσει το πρόβλημα της φωτορύπανσης που ο ίδιος έχει προκαλέσει με τις λανθασμένες επιλογές φωτιστικών, επιλογές που αφορούν την ποιότητα και την ένταση του φωτός κατά τις νυχτερινές ώρες και που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία και την ανάπτυξη των δέντρων του πάρκου, καθώς και των πουλιών που φωλιάζουν σε αυτά.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση και ενώ παρ’ όλες τις αντιδράσεις το έργο “αναβάθμισης” του πάρκου δεν έχει ακόμα ανακληθεί επίσημα, η ευαισθησία αυτή της δημοτικής αρχής μπορεί να χαρακτηριστεί από επιλεκτική έως και προκλητική, δεδομένου ότι αν επιλέγαμε ένα κομβικό σημείο της καθολικής μας εναντίωσης, αυτό είναι η έλλειψη φυτοτεχνικής και όχι φωτοτεχνικής μελέτης.
Το έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο: ο εργολάβος που θα υλοποιούσε το έργο δεν θα είχε στα χέρια του τις δηλώσεις του δημάρχου, του αντιδημάρχου και των δημοσιογραφικών τους φερέφωνων που προσπαθούν αγωνιωδώς να μας πείσουν ότι δεν θα περιοριστεί η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση, αλλά τη Μελέτη Εφαρμογής βάσει της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο.
Η σκανδαλώδης απουσία φυτοτεχνικής μελέτης που η ίδια η Μελέτη Εφαρμογής επικαλείται για το ποια δέντρα κόβονται, ποια κλαδεύονται και πόσο, αφήνει το ελεύθερο στον εργολάβο να κόψει και να κλαδέψει κατά βούληση.
Αυτό σε συνδυασμό με τις ανάγκες ηλιασμού των 17.000 χαμηλών φυτών που θα πλημμυρίσουν τα παρτέρια του πάρκου, καθιστά παραπάνω από ασφαλή την υπόθεση ότι αν αφήναμε το έργο να υλοποιηθεί, θα μιλούσαμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ίσως το μεγαλύτερο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.
Ας φροντίσει λοιπόν ο δήμος Ηρακλείου να επανορθώσει τη ζημιά που παραδέχεται ότι έχει προκαλέσει στα δέντρα με τον ακατάλληλο φωτισμό του πάρκου, εξασφαλίζοντας κονδύλια για αλλαγή των φωτιστικών και των λαμπτήρων τους.
Εμείς από την πλευρά μας, θα φροντίσουμε το παράλογο έργο που σχεδίασε, να μείνει στις μνήμες όλων μας σαν ακόμα μια αποτυχημένη προσπάθεια άστοχης “αξιοποίησης” κονδυλίων, που ευτυχώς δεν έγινε ποτέ πράξη…