Χανιά : Κατάληψη Rosa Nera – Άτακτη Εφημερίδα τοίχου “Αλλιώτικα νέα”

Αλλιώτικα νέα
ΑΤΑΚΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΙΧΟΥ

rosanera.squat.gr / email: rosanera@espiv.net

****

ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ – Rosa Nera : υπέρ της αξιοποίησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας

Η κατάληψη Rosa Nera με κείμενό της δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και όλων των εγκαταλελλειμένων κτιρίων προς όφελος της κοινωνίας. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ενώ το πολυτεχνείο άφηνε το κτίριο της 5ης Μεραρχίας να ρημάζει και κρατούσε κλειστή την αυλή για πάνω από 20 χρόνια, κάποιοι άνθρωποι αποφασίσαμε να το αξιοποιήσουμε. Με πολλές εργασίες και περισσότερο μεράκι, καταφέραμε χωρίς καμία απολύτως χρηματοδότηση να μετατρέψουμε ένα ρημαγμένο κτίριο σε ένα ζωντανό πολιτικό και πολιτιστικό κύτταρο της πόλης. Μετά από έναν αιώνα αποκλεισμού, ο κόσμος των Χανίων έχει πια πρόσβαση στο κτίριο και την αυλή του λόφου όπου προσέρχεται καθημερινά για να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει σε κάποιες από τις άπειρες οργανωμένες συζητήσεις, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες -πάντοτε χωρίς χρηματικό αντίτιμο- ή απλά για να ρεμβάσει κοιτώντας τη θέα. Σήμερα που η διοίκηση του πολυτεχνείου, με την ενεργή πολιτική στήριξη της Ν.Δ., μαγειρεύει την εκποίηση του κτιρίου για να γίνει πολυτελές ξενοδοχείο, είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και ξέρουμε πως έχουμε ένα τεράστιο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας με το μέρος μας. Μακάρι όλα αυτά τα ανεκμετάλλευτα και τα ερειπωμένα κτίρια να περάσουν στα χέρια του κόσμου και να στεγάσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, αντί να ρημάζουν άδεια ή να τα εκμεταλλεύονται οι πλούσιοι για να πλουτίζουν κι άλλο. Γιατί όπως λέγανε και οι πολιτικοί μας πρόγονοι “η γη ανήκει σε αυτόν που τη δουλεύει” .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με το διευθυντή του ξενοδοχείου Ambassador’s Residence:

“Σχεδιάζουμε με διάφορους τρόπους να διώξουμε τους Χανιώτες από την πόλη και να γίνει κάθε σπίτι ένα boutique ξενοδοχείο που θα σέβεται τον χαρακτήρα του τοπίου” » Σελ. 17


ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ROSA NERA
13 χρόνια πριν, άνοιξε η πόρτα της πλατείας στο λόφο Καστέλι Έτσι μέχρι σήμερα η πρόσβαση στην αυλή της κατάληψης είναι ελεύθερη για όλους. Εξαιρούνται ναζί, μπάτσοι και λοιποί καιροσκόποι. Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις των γενεθλίων της Rosa Nera καταρρίπτουν τις φήμες περί άβατου. ‘Οσοι επιμένουν για το αντίθετο, πιθανόν δεν έχουν φτάσει ούτε μέχρι την Κανεβάρω.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Σημαντικά προβλήματα στατικότητας παρουσιάζει η ψυχολογία του πρύτανη κ. Β. Διγαλάκη, καθώς δεν φαίνεται να δρομολογείται η εκκένωση της κατάληψης. Όσον αφορά το κτίριο της Rosa Nera, δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο επίσημο πόρισμα που να διαπιστώνει ετοιμορροπία.


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΒΕΡΒΕΛΙΘΡΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ
————–

Διαβάστε ακόμα:

Δηλώσεις αναπληρωτή Υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα; “Μετους δεξιούς μας χωρίζει * η θεωρία αλλά η πράξη μας ενώνει, -έρουμε και εμείς να εκκενώνουμε καταλήψεις.

» Σελ.6

Δημόσιος χώρος είναι τα πάρκα, οι πλατείες, τα βουνά, οι παραλίες. Όχι τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία Μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε.

» Σελ.8

Πληθώρα παρατυπιών κατά τη διαδικασία εκμίσθωσης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι καταγγέλλουν φορείς της πόλης και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ έρχονται στο φως ισχυρές ενδείξεις προσωπικών και επιχειρηματικών σχέσεων του πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη με την ανάδοχη εταιρεία. _>> Σελ. 18

Χρηματιστήριο:

Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του “Γρηγόρη” στο κυλικείο του Πολυτεχνείου. Αντίθετα η λέσχη “Χιωτάκης” σημειώνει πτώση λόγω κακού φαγητού.

Χρηματιστήριο 2:

Αύξηοη στα ωράρια των εργαζομένων στο τουριομό, πτώοη παρατηρείται στους μισθούς και στα επιδόματα.

Πηγή : http://rosanera.squat.gr/2017/07/23/