Χανιά: Ανταπόκριση από το δικαστήριο της εργατικής διαφοράς, της υπόθεσης “κουτουρούκι”

Εκδικάστηκε η εργατική διαφορά (επιθεώρηση εργασίας) για τα δεδουλευμένα που διεκδικούν οι πρώην εργαζόμενοι του μεζεδοπωλείου “κουτουρούκι”, μετά από δύο αναβολές λόγω της απεργίας των δικηγόρων.

Η έδρα του δικαστηρίου δικαίωσε τους 4 εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας ποινικές ευθύνες της αφεντικίνας για τα δώρα, τα επιδόματα αδείας, τις αποζημιώσεις αδείας και την έκρινε ένοχη, με ποινή φυλάκισης 11 μηνών με τριετή αναστολή (αν θυμάμαι καλά). Με αυτή την απόφαση μπαίνει η βάση για την πλήρη δικαίωση και αποζημίωση των πρώην εργαζομένων σε έναν αγώνα που τώρα ξεκινάει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δυο μέρες πριν το δικαστήριο, παραδόθηκε στους εργαζόμενους η αγωγή που έκανε η αφεντικίνα, με αφορμή τις παρεμβάσεις που είχανε γίνει έξω από το κατάστημα από αλληλέγγυους το 2015 και ζητάει 40.000 ευρώ από τους 4 εργαζόμενους και ένα μήνα φυλάκισης.

Οι λόγοι που επικαλείται ήταν, ότι της έγινε δυσφήμιση, εξύβριση, απειλή και διάφορα άλλα φανταστικά που σκαρφίστηκε η αφεντικίνα μαζί με το δικηγόρο της σε μια προσπάθεια να βγει στην αντεπίθεση, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει, μήπως και αποτρέψει τους εργαζόμενους από τις διεκδικήσεις για τα δεδουλευμένα τους.

Όχι μόνο δεν το κατάφερε αλλά της παραδόθηκε στο δικαστήριο η αγωγή που έχουν κάνει η εργαζόμενοι και αξιώνουν την καταβολή δώρων, επιδομάτων, αποζημιώσεις αδείας, προσαυξήσεις των υπερωριών, υπερεργασιών, κυριακές και αργίες κτλ, σαν μια απάντηση. Η αγωγή αυτή εκδικάζεται τον οκτώβρη του 2017.

 

Στο δικαστήριο μαζεύτηκαν περίπου 30-40 άτομα σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απολυμένους μετά από κάλεσμα που είχαν κάνει οι “αλληλέγγυοι/ες από το χώρο του επισιτισμού” και η συλλογικότητα “azadi”.

 

Υ.Γ.1 Τραγική φιγούρα της ημέρας, μία συνάδελφος των πρώην εργαζομένων, που με κατεβασμένο το κεφάλι και χαμηλή τρεμάμενη φωνή, υπερασπίστηκε την αφεντικίνα (είναι φίλες αλλά είναι άξιο απορίας πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας άνθρωπος) με ένα σωρό από ψέματα.

 

Υ.Γ.2 Όμορφη στιγμή, όταν σε ερώτηση της προέδρου στην αφεντικίνα “για ποιο λόγο αυτή νομίζει ότι οι πρώην εργαζόμενοι ζητάνε τα λεφτά που η ίδια επικαλείται ότι τα έχει καταβάλει, ” η αποστομωτική απάντηση που έδωσε ήταν “ότι θέλουν να της πάρουν το μαγαζί” και χάρισε έτσι απλόχερα άφθονο γέλιο στο ακροατήριο…….

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΟΥΡΟΥΚΙ

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΟΝΤΑΙ,

ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1568283/