Μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο από την αρχή της κρίσης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πλήρη σύμπραξη με τις υπόλοιπες μνημονιακές δυνάμεις, παρουσιάζουν απέναντι στην κρίση τον μονόδρομο της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων δεν έχει ολοκληρωθεί κι είναι σχεδιασμένα νέα πακέτα τα όποια θα οξύνουν περαιτέρω την επίθεση που δέχονται τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτά τα μέτρα, υπό τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντείνουν την ανεργία και την επισφαλή εργασία, προωθούν το ξεπούλημα του δημοσίου, τις μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) με την οποία εδραιώνεται η παντοδυναμία των πολυεθνικών και καταργείται κάθε έννοια δικαιωμάτων σε ΗΠΑ-Καναδά-ΕΕ. Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί παράλληλα τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και έπειτα πνίγει τα θύματα του πολέμου στη Μεσόγειο. Παράλληλα σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε την προσπάθεια του φασισμού να παρουσιαστεί ως η εναλλακτική, κατηγορώντας τα θύματα του συστήματος ως υπεύθυνα για την κρίση. Η απάντηση είναι ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με αντιφασιστικό χαρακτήρα και πρακτικές.
Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις επιταγές της ΕΕ, κάνει την επιλογή να χρηματοδοτεί τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης (hot spot) και να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ που βομβαρδίζει τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει λεφτά για υγεία και παιδεία. Η υποχρηματοδότηση προωθεί τη διάλυση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με κατεύθυνση την ιδιωτικοποίησή τους (σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα). Αυτή ακριβώς η κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με αποτέλεσμα να απειλείται η ίδια η λειτουργία του ως δημόσιο ίδρυμα.. Οι ελλείψεις σε προσωπικό δυσκολεύουν την ολοκλήρωση των σπουδών μας με ανθρώπινους όρους,αφού ελάχιστοι καταφέρνουν να πάρουν σεμινάρια, ενώ το πανεπιστήμιο νομιμοποιεί την επισφαλή και απλήρωτη εργασία μέσω των μη αμειβόμενων πρακτικών για τους φοιτητές, δείχνοντάς μας ξεκάθαρα πως θα είναι και το εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν. Παράλληλα με την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου μια τεράστια μερίδα φοιτητών βρέθηκε χωρίς δωρεάν σίτιση (μόλις 1 στους 8 φοιτητές δικαιούται δωρεάν σίτιση!) και στέγαση, ενώ αυξήθηκε και η τιμή του εισιτηρίου για την μεταφορά μας στο πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή, το πανεπιστήμιο προσλαμβάνει δύο security με τρίμηνη σύμβαση, αφού οι μισοί φύλακες έχουν απολυθεί από το 2013. Όλα αυτά είναι πτυχές της προσπάθειας να παρουσιαστεί το ιδιωτικό κεφάλαιο ως λύση στα προβλήματα που προκαλεί η υποχρηματοδότηση.
Μετά από συνεχείς πιέσεις προς όλους τους φορείς και χωρίς να έχουμε ουσιαστική απάντηση, αποφασίστηκε μέσω της γενικής μας συνέλευσης η κατάληψη του ιδρύματος ως μέσο πάλης για την επίλυση των προβλημάτων μας. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα πήραμε στα χέρια μας το πανεπιστήμιο, το οποίο αποτέλεσε κέντρο αγώνα και οργάνωσης κινητοποιήσεων πάνω στα ζητήματα που μας αφορούν. Βασικό αίτημα είναι η επαναφορά της σίτισης στα άτομα που αποκλείστηκαν με ευθύνη και του υπηρεσιακού πρύτανη, οπότε διαμαρτυρηθήκαμε με το κλείσιμο των ταμείων του Γευσήνους ώστε να σιτίζονται όλοι δωρεάν, και εκδικητικά το Σάββατο έκλεισε τη λέσχη. Άμεσα απαντήσαμε με συγκέντρωση στα γραφεία στην πόλη, όπου ούτε η παρουσία των ΜΑΤ δε μας τρομοκράτησε μέχρι που ο υπεύθυνος αναγκάστηκε να ανοίξει τη λέσχη. Κορύφωση των δράσεων ήταν η πορεία από το Δημαρχείοστα Κτελ όπου συμμετείχαν και οι φοιτητές από το κατηλειμμένο από 26/10 ΤΕΙ. Απαιτήσαμε απαντήσεις από το δημοτικό συμβούλιο και άλλους φορείς σχετικά με την παραχώρηση εστιών και από τους υπεύθυνους των κτελ μείωση στα εισιτήρια χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ουσιαστική δέσμευση. Θετικό ότι ο Γευσήνους δήλωσε πως θα δοθούν επιπλέον 150 κάρτες σίτισης, αλλά φυσικά αυτό δεν αρκεί.
Η εμπειρία του φοιτητικού κινήματος έχει δείξει ότι μόνο με δυναμικές διεκδικήσεις μπορούμε να πετύχουμε απτές νίκες όπως η δημόσια δωρέαν σίτιση. Αντίθετα σε λογικές ανάθεσης και αναμονής προτάσσουμε την πάλη εδώ και τώρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες μας.Η νομιμότητα στην οποία θέλουν να μας περιορίσουν δεν μας χωρά.Αρνούμαστε να μπαίνουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές τα κέρδη των τραπεζιτών, για την αποπληρωμή ενός χρέους που δε δημιουργήσαμε εμείς. Από τους αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι στο Ρέθυμνο και στα βουνά της Κρήτης ενάντια στις ΒΑΠΕ, μέχρι τους αγώνες στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές συντονιζόμαστε και διεκδικούμε. Παλεύουμε να γίνει συλλογική υπόθεση το πώς θα σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε, για να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν.
Παλεύουμε για:
- Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους
- Δημόσια-δωρεάν σίτιση,στέγαση, μεταφορά
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
- Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών
- Όχι στην επισφαλή εργασία-όχι στις απλήρωτες πρακτικές
- Πτυχία που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή εργασία για όλους
- Να δοθούν οι εκπαιδευτικές άδειες στο Ν. Ρωμανό
- Να καταδικαστούν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής- Απομόνωση του φασισμού
- Διαγραφή του χρέους
- Έξοδος από ΕΕ-€-ΝΑΤΟ και διάλυση των θεσμών αυτών
- Ανοιχτά σύνορα-Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης(hotspot)-Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο
- Όχι στις ΒΑΠΕ
- Επιστροφή των 550 καρτών σίτισης
- Αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού για τη σίτιση
- Να ανοίξει συζήτηση με τους φορείς του ΠΚ για δημόσια & δωρεάν σίτιση
- Παραχώρηση δημόσιων χώρων για εστίες
- Μείωση του εισιτηρίου και της μηνιαίας κάρτας μεταφοράς
- Δωρεάν κάρτες μεταφοράς για τους φοιτητές που κατοικούν στις εστίες
- Κρατική χρηματοδότηση πρακτικών
- Κατάληψη του πανεπιστημίου από Τρίτη 27/10 έως την επόμενη συνέλευση
- Γενική συνέλευση όλων των σχολών Δευτέρα 2/11, 14:30, αίθουσα Δ3, με πλαφόν 350 και προεδρείο το συντονιστικό κατάληψης
- Παγκρήτια κινητοποίηση στην Πρυτανεία στο Ηράκλειο, Πέμπτη 29/10 12:00
- Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για τα ζητήματα μέριμνας, Παρασκευή 30/10, 14:00
- Συμμετοχή στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, την Τετάρτη 4/11