Ρέθυμνο : Κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στις β.Α.Π.Ε. | 19/10 – ώρα:18:00 Δημαρχείο

CRETE-VAPEΚΑΛΕΣΜΑ

Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 18.00, θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» στον δήμο Ρεθύμνου.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ είναι μια από τις δυο εταιρείες (η άλλη είναι η ΕΛΙΚΑ) που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη 56 αιολικούς σταθμούς(και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ ευφημισμόν λέγονται) ονομαστικής ισχύος 1685 μεγαβάτ (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια του νησιού)

Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ) που καταλαμβάνουν με 646 ανεμογεννήτριες 75 βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης.

Στο πακέτο των έργων περιλαμβάνονται επίσης 2 υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα και ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου (Απαραίτητο για να στηριχθεί η λειτουργία των ανεμογεννητριών, που δεν κλείνουν τα συμβατικά εργοστάσια όπως παραπλανητικά διαφημίζουν οι εταιρείες ΑΠΕ αλλά, αντιθέτως, όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται τόσο περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με συμβατικό καύσιμο απαιτούνται λόγω του ασταθούς ρεύματος που παράγουν οι Α/Γ αν, και όποτε φυσάει)  

Στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και οι δυο εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΑ σκοπεύουν να εγκαταστήσουν 9 + 9 = 18 αιολικούς σταθμούς με 180 συνολικά ανεμογεννήτριες (Α/Γ)

Ειδικότερα, τον δήμο Ρεθύμνου, αφορά μόνο η «επενδυτική δραστηριότητα» της ΤΕΡΝΑ http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8418/Kef_3_Synoptiki%20perigrafi.pdf  η οποία  προγραμματίζει αιολικούς σταθμούς στις εξής περιοχές :

  • ΑΓΚΑΛΗ-ΓΑΣΠΑΡΗΣ- ΑΘΑΝΑΤΟΣ (περιοχές Βρύσινα και Μαρουλά, εκατέρωθεν του Πρασσανού φαραγγιού!) 5+5=10 Α/Γ
  • ΚΟΥΠΟΣ-ΦΕΓΓΑΣ-ΧΑΛΕΠΑ (Περιοχή μεταξύ των χωριών Αγ.Τριάδα, Μέση, Κυριάννα, Αμνάτος. Το χωριό Καβούσι βρίσκεται σχεδόν όλο μέσα στον αιολικό σταθμό, ο οποίος καταλήγει  στα 900 περίπου μέτρα από την Μονή Αρκαδίου!) 10 Α/Γ

Στα σύνορα δήμων Ρεθύμνου- Αμαρίου:

  • ΓΚΑΡΓΚΑΝΗ- ΣΩΡΟΣ ( νοτίως των Χαρκίων ) 16 Α/Γ
  • ΜΑΥΡΟΥ ΚΟΡΥΦΗ ( μεταξύ Αρκαδίου και Κλησιδίου ) 9 Α/Γ

Στα σύνορα δήμων Ρεθύμνου – Αγ. Βασιλείου:

  •  ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ- ΚΑΡΑΝΤΑΛΕ ( ανάμεσα σε Βελονάδο, Μούντρος, Σαϊτούρες, Κούμους, Αγκουσελιανά ) 12 Α/Γ
  • Οι Α/Γ θα έχουν διάμετρο ρότορα 90 m και ύψος πύργου 80 m. Θα έχουν δηλαδή συνολικό ύψος περίπου 125 μέτρα .

Η διάμετρος βάσης για την θεμελίωση κάθε Α/Γ θα είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης  2,5 m. Για κάθε ανεμογεννήτρια θα τσιμεντοποιηθούν περίπου 350 μ2 και στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2  (50 x 50 m).

Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους των «αιολικών εγκαταστάσεων» είναι και τα «συνοδά έργα» που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, την διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία  εντός αυτών.

Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες.

Το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν εναέρια δικτυα υψηλής και μέσης τάσης, με πυλώνες ύψους 22 – 25 m. και υποσταθμός (Υ/Σ) στα Χάρκια.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (άλλη κοροϊδία) που κατέθεσαν οι εταιρείες στην Περιφέρεια Κρήτης, γίνονται με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!

Απέναντι σ αυτά τα έργα που συνιστούν ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον, η αντίθεση του Κρητικού λαού είναι καθολική. 

Όλοι οι δήμοι της Κρήτης έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά και οι ελάχιστοι που δεν έχουν γνωμοδοτήσει ακόμη προαναγγέλλεται ότι και αυτοί θα πράξουν το ίδιο.

Στον νομό Ρεθύμνου, έχουν ήδη εκδώσει εμφατικώς αρνητικές γνωμοδοτήσεις τα δημοτικά συμβούλια δήμων Μυλοποτάμου, Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, εξαιρουμένου του δήμου Ανωγείων στον οποίο δεν προγραμματίζονται έργα των δυο προαναφερόμενων εταιρειών.

Και οι τέσσερις αυτοί δήμοι, με ψηφίσματα και συνυπογράφοντας προσφυγές στο ΣτΕ, έχουν εκφράσει σε κάθε περίπτωση την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών       «πάρκων».

Μόνος από τους πέντε δήμους του νομού, ο δήμος Ρεθύμνου απέφυγε να προσυπογράψει τις δυο πολυπληθέστερες προσφυγές που έγιναν ποτέ στο ΣτΕ (Την προσφυγή, το 2013, για τα έργα βΑΠΕ στην Κρήτη που εντάχθηκαν στο Fast Track και την προσφυγή, το 2014, για το υβριδικό τέρας της EDF).

Τώρα, η δημοτική αρχή Ρεθύμνου καλείται να πάρει θέση για την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με το 93689/29-7-2015 έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης που ζητά την έκφραση γνώμης από τον Δήμο Ρεθύμνης.

Η παρουσία εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ στη συνεδρίαση κατά την οποία θα γνωμοδοτήσει το δημοτικό συμβούλιο για την ΜΠΕ της εταιρείας και η εισηγητική έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου πού επικαλείται την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης (γνωστή ως μελέτη Τσούτσου), αν μη τι άλλο, προοιωνίζουν ότι το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου καλείται να πάρει μια δύσκολη απόφαση.

Σημειώνουμε ότι η γνωστή ως «μελέτη Τσούτσου»  (που δεν είναι μελέτη αλλά κριτήρια, εν πολλοίς αυθαίρετα, για την εφαρμογή των ΑΠΕ) δεν παρουσιάσθηκε και δεν συζητήθηκε ποτέ στο σύνολό της, ακριβώς από τον φόβο των αντιδράσεων. Οπως δε, αναφέρει η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου : «Προκύπτει από την συγκεκριμένη μελέτη η δυνατότητα εγκατάστασης πολύ περισσότερων Α/Γ από τις προτεινόμενες στην εξεταζόμενη ΜΠΕ (αλλά και από αυτή της ΕΛΙΚΑ Α.Ε.) τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο νομού και περιφέρειας»

Το δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου καλείται να αποφασίσει σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είναι πλέον φανερό ότι τα συμφέροντα των εταιρειών ΑΠΕ όχι απλώς δεν συμβαδίζουν αλλά αντιστρατεύονται το συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας.

Καλούμε όλους τους Ρεθεμνιώτες και τις Ρεθεμνιώτισσες σε συγκέντρωση συμπαράστασης  στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου που οφείλει να δώσει μια απόλυτα αρνητική απάντηση στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ώστε το ΟΧΙ της κοινωνίας στις  ΒΑΠΕ να γίνει και ΟΧΙ του δημοτικού Συμβουλίου.

Ολοι, την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 18.οο,

στην πλατεία Δημοκρατίας, μπροστά στο Δημαρχείο,

Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ, Επιτροπή αγώνα κατά των βΑΠΕ Αρκαδίου- Αμαρίου,

Πηγή : oxivape.re