Xανιά : Το νοίκι είναι κλοπή,η στέγη είναι κοινωνικό δικαίωμα |Πορεία 7/2 |Συνέλευση 8/2

solidarityΤην Παρασκευή 7/2 υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του πολυτεχνείου κρήτης με συνοδεία μπάτσων εκδιώκουν έναν άστεγο από κτίριο ιδιοκτησίας του πολυτεχνείου στην παλιά πόλη το οποίο είχε καταλάβει για να στεγαστεί. Με το που μαθαίνεται το νέο συγκεντρώνεται περίπου 40 άτομα από τη γειτονιά (που από την πρώτη στιγμή είχε στηρίξει τον καταληψία) και αλληλέγγυες/οι. Ο κόσμος επιτίθεται φραστικά στους μπάτσους και στους εντολοδόχους του πολυτεχνείου, οι οποίοι όταν δεν σκύβουν αμήχανα το κεφάλι, είτε λένε ότι εκτελούν εντολές του πρύτανη είτε απαντούν ειρωνικά “να πάει αλλού”. Οι μπάτσοι φτάνουν στο σημείο να φέρουν ασφαληταριό, περιπολικά μέχρι και διμοιρία για να εκκενώσουν το κτίριο. Τελικά ο άστεγος μαζί με αλληλέγγυους βγάζουν τα πράγματα και αποχωρούν, ενώ οι πρυτανικοί σφραγίζουν το κτίριο με σιδεριές.

Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν επί τουλάχιστον 20 χρόνια εγκαταλελειμμένο, χωρίς παράθυρα με μοναδικούς κατοίκους την υγρασία και τα περιστέρια, με αποτέλεσμα τα πατώματα να σαπίζουν και να στάζουν νερά στο από κάτω σπίτι.

Η πρυτανεία (Ι. Γρυσπολάκης παλιότερα, Β. Διγαλάκης σήμερα) του πολυτεχνείου και ο υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας (Γ. Καπετανάκης) είναι αυτοί που εκκένωσαν την κατάληψη του κτιρίου Παπαδοπέτρου στο κέντρο της πόλης το 2009, αφαιρώντας όλα τα πορτοπαράθυρα με αποτέλεσμα εδώ και 5 χρόνια να σαπίζει. Κατέστειλαν έτσι ένα από τα κέντρα αγώνα της πόλης που είχε καταληφθεί από φοιτητές και αγωνιστές εν μέσω συγκρούσεων το 2006. Είναι οι ίδιοι που με fast track διαδικασίες μετέφεραν την αρχιτεκτονική σχολή από τη χαλέπα στο ακρωτήρι, για να μετατρέψουν το κτίριο/φιλέτο σε συνεδριακό κέντρο για εταιρίες και γραβατωμένους σε μια περιοχή που ο οδοστρωτήρας της ανάπτυξης τη μεταμορφώνει σε εμπορευματοποιημένο χώρο “υψηλής τέχνης”, “κουλτούρας” και “πολιτιστικού τουρισμού” (κατασκευή μουσείου, εναλλακτικών καφέ, ανακαίνιση σπιτιού Βενιζέλου, γκλαμουράτα ξενοδοχεία). Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια να εκκενώσουν την κατάληψη Rosa Nera.

Σε μια στιγμή ασύλληπτης φιλευσπλαχνίας διάφοροι παραγοντίσκοι του Δήμου (πχ Χ. Χατζηδάκη) τρέχουν και κάνουν προσφορές στέγης “για όσο χρειαστεί” και “από τη στιγμή που έχουν ελέγξει όλα τα στοιχεία τους” (αποκλείοντας ξεκάθαρα τους μετανάστες χωρίς χαρτιά). Όλοι όμως ξέρουν πως οι φιλανθρωπικές δομές του Δήμου (παντοπωλεία, φαρμακεία, στέγαση), της εκκλησίας, του Σκάι και λοιπών φιλάνθρωπων έρχονται να υποκαταστήσουν για λίγο καιρό την υποχώρηση των κρατικών δομών πρόνοιας και όχι μόνο είναι ανίκανες να λύσουν τα ζητήματα στέγασης, φτώχειας, ανεργίας κτλ συνολικά, αλλά επιχειρούν να εκτονώσουν τη δίκαιη οργή του κόσμου για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πουλώντας φιλανθρωπία και εξαγοράζοντας ψήφους (έρχονται εκλογές άλλωστε).

Η σημερινή επιχείρηση έξωσης μπάτσων και πρυτανείας δεν είναι παρά μια στιγμή του καθημερινού πολέμου που βιώνουμε. Την ώρα που χιλιάδες σπίτια δημόσια και ιδιωτικά είναι άδεια και σαπίζουν (και άλλα τόσα κατοικήσιμα περιμένουν τους πλειστηριασμούς), άστεγοι, άνεργοι και εξαθλιωμένοι ψάχνουν για στέγη σε χαλάσματα και φαί στα σκουπίδια (δύο ήταν οι νεκροί άστεγοι στα χανιά φέτος). Οι πλειστηριασμοί, τα κομμένα ρεύματα, ο αποκλεισμός από τις δομές πρόνοιας, τα χαράτσια, οι εξευτελιστικοί μισθοί, τα ελαστικά ωράρια, η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι φυσικό σύμπτωμα της κρίσης. Είναι μια επιδιωκόμενη από κράτος και αφεντικά αναδιάρθρωση που μπορεί να επιβληθεί ως μόνιμη πλέον κατάσταση μόνο με την κρατική βία, την τηλεοπτική τρομοκρατία των media και τη φασιστική εφεδρεία των χρυσαυγιτών.

Απ’ τη μεριά μας έχουμε να αντιτάξουμε τη δύναμη των συλλογικών αγώνων, την αμφίδρομη αλληλεγγύη μεταξύ αγωνιζόμενων ανθρώπων και όχι τη φιλανθρωπία αφεντάδων, εκκλησίας και δήμου. Ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή της ζωής μας συγκροτούμε κοινότητες αγώνα, λαϊκές συνελεύσεις, σωματεία βάσης, αντι-θεσμικές δομές αλληλοβοήθειας. Δομούμε τον αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.

ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΔΕΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ Παρασκευή 7/2 στις 18:00 στην πλ. Σπλάτζιας

Ανοιχτή Συνέλευση Σάββατο 8/2 στις 12:00 στην πλ. Σπλάτζιας

πρωτοβουλία αλληλέγγυων