Ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους


Το τρίτο (μετά από αυτά των βορειοαφρικάνων μεταναστών), σε διάστημα λίγων μηνών, εργατικό “ατύχημα” στο οποίο ένας 46χρονος Βορειοηπειρώτης μετανάστης, πατέρας τριών παιδιών, έχασε τη ζωή του καταγγέλλει το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών.
Όπως επισημαίνει, «μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε άδικα στον βωμό του κέρδους που κυνηγούν αδίστακτα ορισμένοι εργολάβοι και οι εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) που τους αναθέτουν τα έργα χωρίς κανένα έλεγχο. Αν αυτή την εργασία που εκτελούσε ο άτυχος μετανάστης την είχε αναλάβει κάποιος εξειδικευμένος τεχνίτης, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε αυτό το “ατύχημα”».
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών επισημαίνει ότι «η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς (ποιος από εμάς δεν έχει δει δεκάδες μετανάστες να δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ στα έργα ιδιωτών ή ακόμα χειρότερα στα έργα του δήμου;), τα ελλιπή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, η πρόσληψη φτηνού ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού κυρίως από τους μετανάστες είναι τα ουσιαστικά αίτια κι αυτού του “ατυχήματος”. Βαριές είναι οι ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων τόσο για τις ελλείψεις στην εργατική νομοθεσία όσο και για τους ανύπαρκτους ουσιαστικούς ελέγχους. Αλλά σοβαρές ευθύνες έχει και σε τοπικό επίπεδο η Επιθεώρηση Εργασίας και κάποια στιγμή πρέπει να τοποθετηθεί (και να απολογηθεί) δημόσια για την τραγική ανεπάρκεια των ελέγχων».
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων «εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού συνανθρώπου μας. Για λόγους ηθικής δικαίωσης και δικαιοσύνης απαιτεί την τιμωρία των ενόχων χωρίς να έχει αυταπάτες ότι κάτι τέτοιο (από μόνο του) είναι ικανό να σταματήσει τέτοια περιστατικά και στο μέλλον. Εμείς, στον βαθμό που μας αναλογεί, μαζί με όλους τους φορείς των εργαζομένων, των κοινωνικών οργανώσεων και όσων πολιτικών σχημάτων κάνουν το ίδιο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς έτσι ώστε να ανακοπεί η αλματώδης αύξηση των εργατικών “ατυχημάτων” στη χώρα μας και τον νομό μας που πλήττουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίσως την πιο “αδύναμη” σε δικαιώματα ομάδα εργαζομένων, αυτή των μεταναστών και των προσφύγων», καταλήγει.
ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Από την πλευρά του, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης επισημαίνει ότι «τρία παιδάκια θα μεγαλώσουν χωρίς τον πατέρα τους, γιατί το κράτος, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις του, επιτρέπει στην πράξη την παραβίαση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα ανειδίκευτο προσωπικό να αναλαμβάνει δουλειές που θα απαιτούσαν ειδικευμένο προσωπικό, ανυπαρξία ωραρίου και μέτρων ασφαλείας, ανασφάλιστη κακοπληρομένη εργασία».
Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης «εκφράζει την αγανάκτησή του για τις μεσαιωνικές συνθήκες που επανέρχονται στους εργασιακούς χώρους. Ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων, της νέας εργατικής τάξης που διαμορφώνετα, πρέπει να είναι η απάντηση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα συλλυπητήρια και η οδύνη δεν είναι αρκετά. Η αγανάκτηση και το αδιαμφισβήτητο δίκιο μας, πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη των αγώνων μας για να μη κλαίνε αύριο και τα δικά μας παιδιά πάνω από κλειστά φέρετρα, για να γίνει το δίκιο μας νόμος», καταλήγει το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.