ΚΑΝΕΝΑς ΟΜΗΡΟς ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ RIDVAN CELIK (RIDO)

“Ονομάζομαι Ridvan Celik. Το Σεπτέμβριο του 1991 κλήθηκα από τις τουρκικές αρχές να παρουσιαστώ στο στρατό, προκειμένου να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία στην περιοχή του Ντιαρμπακίρ( Νοτιοανατολική Τουρκία – Βόρειο Κουρδιστάν), στην οποία την εποχή εκείνη μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων. Δεδομένου ότι δεν επιθυμούσα να εμπλακώ ως στρατιώτης στις μάχες αυτές, οι οποίες είχαν πάρει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, εγκατέλειψα τη χώρα μου τρεις μέρες αφότου έλαβα την πρόσκληση για την εκπλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας.”

Απόσπασμα από την αίτηση του Ridvan Celik προς το ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για χορήγηση πολιτικού ασύλου, Σεπτέμβριος 1991

Ο Ridvan Celik (Rido) ήρθε στην Ελλάδα ως πολίτικός πρόσφυγας το 1991,σε ηλικία 22 ετών..Επέλεξε να αυτοεξοριστεί όταν αναγκάστηκε απο το φασιστικό τουρκικό καθεστώς να καταταγεί και να πολεμήσει ενάντια στα ταξικά του αδέρφια ,τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Το 2002 το τουρκικό κράτος τον διέγραψε απο πολίτη του, αφού για 11 χρόνια ήταν “ανυπότακτος”.Φθάνοντας στην Ελλάδα συνέχισε να αγωνίζεται και να συμμετέχει στα κινήματα.Η συνεχής άρνηση του ελληνικού κράτους, από το 1991, να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο ανάγκασε τον Rido να ζει σε ημιπαράνομο καθεστώς, μετατρέποντάς τον παράλληλα σε πεδίο εκμετάλλευσης του κάθε εργοδότη.

Η πολιτική που έχει ακολουθήσει το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια για τους μετανάστες, στερεί απο τον Rido όλα τα αυτονόητα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθιστώντας τον νομικά ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. Αδυνατεί να φύγει νόμιμα απο την χώρα, καθώς δε δικαιούται ούτε ταυτότητα ούτε διαβατήριο, με αποτέλεσμα να τον κρατάει όμηρο και να τον οδηγεί συνεχώς στην παρανομία. Η σύλληψη του μπορεί να επιφέρει την απέλασή του στην Τουρκία, όπου το ελάχιστο που θα του επιβληθεί είναι η φυλάκιση και ο εξαναγκασμός του να σκοτώσει ή να σκοτωθεί, συμμετέχοντας στον πόλεμο ενάντια στο δίκαιο κουρδικό αγώνα.

Καλούμε τους φορείς ,τους φοιτητικούς συλλόγους,τους μαθητές, τις πολιτικές οργανώσεις, τους μετανάστες και κάθε κομμάτι αυτής της κοινωνίας, το οποίο ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να διαθέσει κάθε δυνατό πολιτικό μέσο για να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Rido.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ RIDVAN CELIK (RIDO)

Αλληλέγγυοι-ες

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΙΣ 6 ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ 10/12

Στις 6 /12 είχε καλεστεί πορεία απο φοιτητικούς συλλόγους ,φορείς και οργανώσεις,με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου,απο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.Η προσυγκέντρωση είχε οριστεί στα λιοντάρια στις 12,απο οπου θα ξεκινούσε και η πορεία.Εκείνη την ώρα περίπου ,μια ομάδα 20-25 συντρόφων,απο την κατάληψη Ευαγγελισμού κατεθυνόταν προς την προσυγκέντρωση διασχίζοντας το παρκο Θεοτοκοπούλου.Εκεί με συμμορίτικο τρόπο 2 διμοιριές ΜΑΤ μαζί με ασφαλίτες τους περικύκλωσαν με το πρόσχημα του “προληπτικού ελεγχου”, όπως τους είπαν.Οι σύντροφοι στην προσπαθεια τους να ξεφύγουν απο τον αστυνομικό κλοιό ξυλοκοπήθηκαν και 4 απο αυτούς συνελλήφθησαν.Την ίδια στιγμή άλλοι 15 σύντροφοι απο την κατάληψη ΠΙΚΠΑ προχώρούσαν για να ενωθούν με την προσυγκέντρωση.Λιγα μέτρα μακρυά απο την εν λόγω κατάληψη μια διμοιρία ΜΑΤ τους είχε στήσει καρτέρι στας πλαίσια της ίδιας συμμορίτικης τακτικής .Οι σύντροφοι μόλις είδαν την διμοιρία οπίσθοχώρησαν αλλά οι μπάτσοι κατάφεραν να συλλάβουν δυο συντρόφισσες που δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν(τις προηγούμενες ημέρες η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές νέων ανθρώπων στο Ηράκλειο,τακτική που εφαρμόζει πανελλαδικά μέχρι και σήμερα).Στόχο είχε τρομοκράτηση ανθρώπων που αυτές τις ημέρες διάλεξαν να διαδηλώσουν ,αλλα και την στοχοποίηση του αναρχικού χώρου ώς επικίνδυνου και καταστροφικού για την κοινωνία.Πολλοι βέβαια δεν ξεχνούν πως επικίνδυνοι και καταστροφικοί για την κοινωνία και -έστω και τις στοιχειώδεις -ελευθερίες της είναι η ΕΛΑΣ , το κράτος και το σύστημα που απο τον νοέμβρη μας δείχνει τα δόντια του και μας θυμίζει εποχές που πολλοί νομίζουν ακόμα οτι έχουν παρέλθει.Η παρεμπόδιση , η καταστολή και η σύλληψη νέων (και όχι μόνο)ανθρώπων που το “βαρύτατο εγκλημά” τους ήταν η συμμετοχή σε μια πορεία ,δείχνει οτι ένα θρασύτατο κράτος με χουντικά ξεσπάσματα,που συνειδητά επέλεξε να μετατρέψει τη χώρα σε υπαίθριο αστυνομικό τμήμα για να σκεπάσει την ξεφτίλά του και τη δολοφονική του φύση.

Ένας εκ των συλληφθέντων στο πάρκο ΄θεοτοκοπούλου είναι ο Τούρκος αγωνιστής Ridvan Celik ( RIDO ).Ο Rido ήρθε στην ελλάδα ώς πολίτικός πρόσφυγας το 91΄.Επέλεξε να αυτοεξοριστεί όταν αναγκάστηκε απο το φασιστικό τουρκικό καθεστώς να καταταχτεί και να πολεμήσει ενάντια στα ταξικά του αδέρφια ,τους Κουρδους αντάρτες του PKK που εκείνη την περίοδο αποτελούσαν μια ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη.Το 2000 το τουρκικό κράτος τον διέγραψε απο πολίτη του,αφου για 9 χρόνια ήταν ανυπότακτος.Φθάνοντας στην ελλάδα συνέχισε να αγωνίζεται και να συμμετέχει στα κινήματα.Η συνεχής αρνηση του ελληνικού κρατους απο το 1991 να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο,ανάγκασε τον Rido να ζεί σε ημιπαράνομο καθεστώς που τον μετέτρεψε σε πεδίο εκμετάλλευσης του κάθε εργοδότη που κερδοφορεί χάρη στη “μαύρη εργασία”.

Η πολιτική που έχει ακολουθήσει το ελληνικό κράτος ,τα τελευταία χρονια,για τους μεταναστες,στερεί απο τον Rido όλα τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.Δεν μπορεί να φύγει νόμιμα απο την χώρα αφού δεν δικαιούται διαβατήριο,με αποτέλεσμα να τον κρατάει όμηρο και να τον οδηγεί συνεχώς στην παρανομία.Η σύλληψη του μπορεί

να επιφέρει την απέλασή του στην τουρκία,οπου το ελάχιστο που μπορεί να του συμβεί είναι η φυλάκισή του.

Καλούμε την κοινώνία να πάρει θέση και να αγωνιστεί για να ελευθερωθεί ο Rido και οι υπόλοιποι συντροφοί μας. Να αντισταθούν στην βρώμα των ΜΜΕ,που χλευάζουν τον Αλέξη και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα προς όφελος της εξουσίας.

Καλούμε τους φορείς ,τους φοιτητικούς συλλόγους,τους μαθητες,τις πολιτικές οργανώσεις,τους μετανάστες να διαθέσουν κάθε δυνατό πολιτικό μέσο για να χορηγηθεί πολιτικο άσυλο στον Rido.

KAMIA ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6/12

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ RIDVAN CELIK (RIDO)

15/12: πορεία για Rido στο Ηράκλειο

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 7 με 500 άτομα περίπου.Κυριάρχησαν φυσικά τα συνθήματα που απαιτούσαν χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Rido και αλληλεγγύης στους μετανάστες.Από τα λιοντάρια ακολουθήσαμε τη πορεία Καλοκαιρινού-Κορνάρου-Πλατεία Ελευθερίας και μετα πάλι Λιοντάρια όπου αντί να διαλυθούμε συνεχίσαμε στη περιοχή της Αγίας Τριάδας(γειτονιά με πολλούς μετανάστες). Δυο διμοιριες  MAT  ακολουθουσαν την πορεια σε αποσταση 20 μετρων. Μοιραστηκαν τρικακια στον κοσμο γυρω και στα μαγαζια.
Οταν επιστρεψαμε στα φαναρια στα λιονταρια, αποφασιστηκε να συνεχισουμε για αγια τριαδα οπου μενουν πολλοι μεταναστες. η πορεια κατεβηκε απο τα goodys μεσα απο τα στενα οπου εκει οι μπατσοι μας αφησαν ησυχους.
η πορεια κατεληξε στο λιμανι στην πλατεια που ειναι το δημοτικο παρκινγκ οπου και μετα απο λιγη παραμονη διαλυθηκε.

(πηγη: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1112698)