Ρέθυμνο : Παρέμβαση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για αλληλεγγύη στο indymedia, τον 98fm και Ράδιο Ένταση

indy1365735355Το πρωί της Τρίτης 23/4 έγινε παρέμβαση με πανο, μικροφωνικη και μοιρασμα κειμενου στο πανεπιστημιο του Ρεθυμνου.

Ακολουθει το κειμενο που μοιράστηκε:

Η Ελευθερία Λόγου δεν είναι μια γυναίκα με περίεργο επίθετο

Στις 11 Απρίλη, κατ’ εντολή του υπουργού δημόσιας τάξης Ν.Δένδια, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Σ.Σιμόπουλος κλείνει τον διαδικτυακό ιστότοπο Athens Indymedia, καθώς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 98.fm και Ράδιο Ένταση, τα οποία εκπέμπουν μέσα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Με την κίνηση αυτή το κράτος και τα αφεντικά του προσπαθούν να καταστείλουν και να φιμώσουν βασικές υποδομές αντιπληροφόρησης του ανταγωνιστικού κινήματος. Η κυριαρχία θέλει τον μονόλογο της πληροφόρησης ώστε να αποκρύψει τους αγώνες των αντιστεκόμενων, να διαβάλει κάθε φωνή που δεν μπορεί να καταπνίξει, και τελικά να επιβάλει τη δική της άποψη για την πραγματικότητα.

Το Athens Indymedia, αποτελεί τμήμα του ομώνυμου διεθνούς δικτύου αντιπληροφόρησης, που πρωτοδημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1999 στο Σιάτλ, από ακτιβιστές του κινήματος ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, για τη μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Λειτούργησε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2001 με σκοπό τη διάδοση της πληροφορίας από την οπτική όλων εκείνων που αγωνίζονται, που η φωνή τους και οι διεκδικήσεις τους δεν πρόκειται ποτέ να ακουστούν από τα καθεστωτικά μέσα, μεταδίδοντας μια πραγματικότητα έτσι όπως την έχουν βιώσει μέσα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς τους αγώνες. Το Athens Indymedia αποτελεί σημαντικό κόμβο άμεσης αντιπληροφόρησης για κοινωνικούς αγώνες, απεργίες, διώξεις αγωνιστών, κινήσεις αλληλεγγύης καθώς και καθημερινό «ημερολόγιο» για κάθε λογής πολιτικές, ενημερωτικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Αυτό είναι λοιπόν “το πρόβλημα” για το κράτος, τα αφεντικά και τους φασίστες: οι δομές αντιπληροφόρησης είναι επικίνδυνες γιατί είναι κομμάτι των κοινωνικών αγώνων.

H επιχείρηση αυτή του κράτους, έρχεται σε μια διόλου τυχαία κοινωνική συγκυρία. Το καθεστώς επιτίθεται και προσπαθεί να καταστείλει κάθε κοινωνική αντίσταση. Έτσι έχουμε την επέμβαση στην κατάληψη του εργοταξίου του μετρό κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων, την επιστράτευση των ναυτεργατών και την αστυνομική κατοχή και τρομοκρατία στις Σκουριές της Χαλκιδικής ώστε να επιβληθούν τα συμφέροντα των εταιριών χρυσού. Ως μέρος αυτής της επίθεσης, έχουμε και την εκκένωση των καταλήψεων Villa Amalias και Σκαραμαγκά στην Αθήνα και τώρα τη φίμωση του Athens Indymedia.

Εμείς όμως θα παραμείνουμε αμετανόητοι και θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους και να διεκδικούμε μια ελεύθερη ζωή με ισότητα, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε κέντρα αντίστασης και ελευθερίας. Θα συνεχίσουμε να στήνουμε και να στηρίζουμε τις αυτό-οργανωμένες δομές αντιπληροφόρησης μέσα από τις οποίες ακούγονται οι φωνές των καταπιεσμένων και οι κραυγές των εξεγερμένων.

Εμείς, από την πλευρά μας, ας σημειώσουμε μερικές από τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης το προηγούμενο διάστημα. Η απάντησή της στις 2 απανωτές εμπρηστικές επιθέσεις, που δέχτηκε το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου το Σεπτέμβρη, ήταν η εκκένωση του. Στη συνέχεια, όταν εμφανίστηκαν οργανωμένοι φασίστες στο πανεπιστήμιο που προσπάθησαν να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις των σχολών και να δημιουργήσουν παράταξη, έπεσε από τα σύννεφα!  Αργότερα, όταν αντιφασίστες και αντιφασίστριες απάντησαν αποφασιστικά και δυναμικά στις προκλήσεις των συγκεκριμένων φασιστών, αρκέστηκε σε μία δεξιόστροφη ανακοίνωση που, ακολουθώντας τη γραμμή του φασίστα υπουργού Δένδια για τη «διαμάχη των δύο άκρων» ταύτιζε τον μαχητικό αντιφασισμό με τις πρακτικές των νεοναζί, τονίζοντας ότι η «ακαδημαϊκή κοινότητα θα περιφρουρήσει μόνη της τον εαυτό της». Πράγματι, στο διάστημα που μεσολάβησε από το Σεπτέμβρη ως τώρα, η ακαδημαϊκή κοινότητα περιφρουρεί τόσο καλά το πανεπιστήμιο, που τα πολιτικά συνθήματα που γράφονται για την εκδίκαση της υπόθεσης Αλεξανδρόπουλου (για την πολιτική σημασία της οποίας καμία πρυτανεία δεν έχει βγάλει μιλιά), σβήνονται εν μία νυκτί από τα συνεργεία της διοίκησης, ενώ τα συνθήματα μίσους και απειλών που γράφουν οι φασίστες παραμένουν στους τοίχους μέχρι να σβηστούν από αντιφασίστες. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε την ευθυνόφοβη στάση απέναντι στις πειθαρχικές και ποινικές διώξεις φοιτητών του Φυσικού, στο Ηράκλειο, που υφίστανται εδώ και πάνω από ένα χρόνο, επειδή υλοποίησαν απόφαση του φοιτητικού συλλόγου.

Οι σχολές δεν είναι κάτι αποστειρωμένα κλουβιά, μέσα στα οποία γεννιούνται οι υποταγμένοι εργαζόμενοι-ρομπότ του μέλλοντος, όπως επιθυμούν οι υπουργοί, τα αφεντικά και τα ακαδημαϊκά και μη τσιράκια τους. Οι σχολές μας είναι αναπόσπαστα κομμάτια της κοινωνίας -όπως άλλωστε κι εμείς που τις απαρτίζουμε- κι είναι φυσικό, όπως μέσα τους αναπαράγεται όλη η σαπίλα της κοινωνίας, από τις ταξικές ανισότητες και την εκμετάλλευση μέχρι τα κατακάθια του συστήματος, τους φασίστες, να υπάρχουν και μέσα στις σχολές εκείνα τα κομμάτια των καταπιεσμένων που αντιστέκονται και αντιδρούν σε αυτά που τους συμβαίνουν. Όσο υπάρχει εκμετάλλευση και αδικία μέσα κι έξω από τις σχολές, θα υπάρχουν και θα ανθίζουν ιστότοποι αντιπληροφόρησης, αυτοοργανωμένα ραδιόφωνα, στέκια και οτιδήποτε άλλο εγχείρημα και δομή θα εξυπηρετεί τους σκοπούς του ανταγωνιστικού κινήματος και τους αγώνες των καταπιεσμένων για αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Από τις 12.30 το μεσημέρι, της Δευτέρας 22  Απρίλη, το Athens.Indymedia και το ραδιόφωνο Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98 fm εκπέμπουν και πάλι μέσα από την κατειλημμένη πρυτανεία του ΕΜΠ.

«Η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου που μόνο σε φασιστικά-ολοκληρωτικά καθεστώτα καταστέλλεται. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι στην εποχή της τεχνολογίας η πληροφορία δεν περιορίζεται, η ζωή μας δεν ελέγχεται, ακόμα και αν επίμονα γίνεται προσπάθεια να  κατασταλεί.

ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΠΟΛΛΑ INDYMEDIA θα γεννηθούν και θα νικήσουν!!!

Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω! Όσο και να το θέλουν και να το προσπαθούν δε θα επιτρέψουμε το ’67 να επιστρέψει!»

(Από την 3η ανακοίνωση της Διαχειριστικής ομάδας του athens.indymedia.org)

 

ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΕ ΘΑ ΦΙΜΩΘΟΥΝ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΑΤΗΕΝS INDYMEDIA, ΡΑΔΙΟ ΕΝΤΑΣΗ, 98 FM

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 

Πρωτοβουλία Αναρχικών στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου