ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

trofimaΟι συλλογικές δράσεις που πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (κολεκτίβες παραγωγής και διάθεσης προϊόντων, διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, αστικοί λαχανόκηποι, ανταλλακτικά και χαριστικά δίκτυα, κοινωνικές απαλλοτριώσεις, κοινωνικές και συλλογικές κουζίνες, καταναλωτικοί συνεταιρισμοί και μια σειρά από ποικιλόμορφες κινήσεις) προκαλούν μικρά αλλά αρκούντως ανθεκτικά ρήγματα στο ακόμη κυρίαρχο μονοπωλιακό και καρτελοποιημένο καθεστώς διάθεσης αγροτικών προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης. Όλες συντείνουν σε ένα κοινό στόχο: να αφαιρέσουν από τα καρτέλ τον έλεγχο της διατροφικής μας κατάστασης.
Ο μαυραγορίτικος ρόλος των μεγάλων αλυσίδων και των λίγων κόμβων που ελέγχουν την διάθεση και εν μέρει την προ-παραγγελία των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, αποκαλύφτηκε τα δύο τελευταία χρόνια ακόμη και στους πιο αδαείς: ανεβάζουν τιμές, σπρώχνουν δεύτερης και τρίτης ποιότητας προϊόντα και λειτουργούν ως κόμβοι εισόδου μεταλλαγμένων τροφών και ζωοτροφών στην διατροφική αλυσίδα. Καταστρέφουν ταυτόχρονα παραγωγούς και καταναλωτές. Σε μια κοινωνία που βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας διαδικασίας που οδηγεί στην ανθρωπιστική καταστροφή αυτό δεν είναι αποδεκτό. Δεν είναι ότι απλά λειτουργούν με αποκλειστικό στόχο το κέρδος, αλλά ότι αυτή η επιλογή επιδιώκεται ακόμη και σε βάρος της ανθρώπινης επιβίωσης.
Το θάνατο του εμποράκου συνοδεύει ευτυχώς η αναβίωση και η επικαιροποίηση ενός άλλου ανθρώπινου προτύπου. Του ανθρώπου που αντιστέκεται ενεργά και πολιτικοποιεί το ζήτημα της διατροφής επεμβαίνοντας ο ίδιος ως παραγωγός και ως μεσολαβητής και όχι σαν παθητικός καταναλωτής. Κοινωνός μιας άλλης κουλτούρας και δημιουργός μιας αλληλέγγυας κοινωνικής συνείδησης, ανοιχτής, δημοκρατικής και ανθεκτικής στα κηρύγματα μίσους και τις ιδεοληψίες.
Αυτές οι κινήσεις έχουν ακόμη μοριακό χαρακτήρα. Αλλά η δυναμική τους είναι ανοδική.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και ως μέλη της συλλογικότητας Συνέλευση Πολιτών Μασταμπά – Ατσαλένιου – Θερίσσου και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 ολοκληρώθηκε, με μεγάλη επιτυχία,  η δεύτερη διανομή τροφίμων πρώτης ανάγκης  χωρίς μεσάζοντες, προερχόμενα από μικροπαραγωγούς  ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για μία κίνηση  αυτοοργάνωσης  και αλληλεγγύης, η οποία είχε προγραμματισθεί από τη Συνέλευσή μας. Σε σχεδόν 200 οικογένειες συμπολιτών μας διατέθηκαν περίπου 6 τόνοι  τρόφιμα, ποσότητα επταπλάσια της πρώτης διανομής. Η συγκεκριμένη δράση έγινε μέσα σε ένα κλίμα αλληλοκατανόησης με την συμμετοχή πολλών εθελοντών (που δήλωναν ακόμα και εκείνη την ώρα τη διαθεσιμότητά τους).
Οι δράσεις στην περιοχή μας έχουν ήδη με το θετικό αντίκτυπο και τη δεξίωσή τους από τους γείτονες μας δημιουργήσει την ελπίδα ότι μπορούμε να πάμε παρακάτω:
να μάθουμε καλύτερα τις κοινωνικές, βιοτικές ανάγκες στην περιοχή μας και να στήσουμε ένα πολύμορφο δίκτυο αλληλοϋποστήριξης χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό. Μια μορφή επιμελητείας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά για να επιβιώσουμε και να αντισταθούμε συλλογικά, ως άνθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους. Αυτοί οι δύο στόχοι, της επιβίωσης και της αντίστασης, πάνε μαζί αναγκαστικά.
Τη στιγμή που κάποιοι χρησιμοποιούν την τροφή για να εξαγοράσουν συνειδήσεις, εμείς λέμε ότι η τροφή δεν μπορεί να μένει κλειδωμένη σε κάποια αμπάρια, να γίνεται χρηματιστηριακό μέγεθος, να υπερκοστολογείται, και να πλασάρει ναζιστικές ιδέες.
Η ιστορία είναι μπροστά μας. Ας είμαστε δυνατοί για να την κατευθύνουμε. Η αριστερά μέσα από αυτές τις κινήσεις μπαίνει δειλά, φοβισμένα και φοβικά, στο πεδίο του συλλογικού. Αλλά μπαίνει. Ήρθε η στιγμή που θα εξερευνήσει την ίδια της την ιστορία, η οποία προσφέρει έναν ορισμό που προσεγγίζει με καθολικότητα – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον πολιτικό ή θρησκευτικό χώρο – το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣΤΑΜΠΑ-ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΥ-ΘΕΡΙΣΣΟΥ

apatris-small-logo→Το παραπάνω κείμενο Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Δρόμου Άπατρις – Τεύχος 20

Για να κατεβάσετε σε ψηφιακή μορφή το 20 φύλλο της παγκρήτιας εφημερίδας δρόμου Άπατρις – πατήστε εδώ

Επικοινωνία: Email : info@apatris.info