Κι άλλες ανεμογεννήτριες στον Κρούστα!
Πρόσφατα ,στην συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την 1ης φάση του υπό αναθεώρηση Χωροταξικού Πλαισίου Κρήτης εκφράστηκαν από ορισμένους ΟΤΑ, κάποιους φορείς και πολίτες προβληματισμοί κυρίως για την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες. Παρ’όλα τα θετικά που περιέχει η μελέτη, για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή οδηγία για την Προστασία του Τοπίου κ.α., υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν χαρακτηριστεί σαν τέτοιες και μία απ’αυτές είναι η περιοχή του Κρούστα. Στο ΣΧΟΟΑΠ Αγ.Νικολάου όμως αναφέρονται οι περιοχές Τάφος και Δερματά σαν Περιοχές Προστασίας Τοπίου (σελ.14) και άλλες περιοχές σαν Καταφύγιο Αγριας ζωής και περιοχή Νατούρα. Προφανώς αυτές οι περιοχές σαν οικοσυστήματα είναι εννιαίες και σωστά, με περιοχές άλλων τοπικών κοινοτήτων που «συνορεύουν» ,Πρίνας ,Καλού Χωριού, Καθαρού Κριτσάς κ.λ.π. Στο ΣΧΟΟΑΠ αναφέρεται επίσης, πέρα από άλλα στοιχεία προστασίας όπως παραδοσιακά μονοπάτια, Ευρωπαϊκο μονοπάτι Ε4 κ.α., ότι η περιοχή « Κριτσά – Κρούστας: Αποτελούν το πλέον ζωτικό δίπολο του Δήμου μετά τον Άγιο Νικόλαο και Σχίσμα, με χώρο επιρροής από τη θάλασσα μέχρι το οροπέδιο Καθαρού, χώρο στον οποίο αναμένεται σταδιακή ανάπτυξη αγροτουρισμού.» (σελ.5).
Για όλα αυτά που λείπουν από την μελέτη του υπό αναθεώρηση Χωροταξικού Κρήτης ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου έκανε διορθωτική παρέμβαση προς την σωστή κατεύθυνση εκφράζοντας παράλληλα και προβληματισμό για την πολυπόθητη διαβούλευση που τόσο τονίζεται μα δεν είναι ουσιαστική (βλ.Ανατολή 25-1-13).
Αυτό που ωστόσο διερωτάται ο απλός πολίτης είναι πόσο ισχυρό είναι το όποιο ΣΧΟΟΑΠ ή το όποιο Χωροταξικό; Τι προοπτικές υλοποίησης υπάρχουν για την ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας όταν υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ οπουδήποτε; Τι κι αν συζητάμε για εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη αυτοπαραγωγής ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λ.π.); Για ποιο ποιοτικό τουρισμό μιλάμε και για ποια ποιοτικά προϊόντα όταν έχουν βαλθεί να ξεκάνουν το Κρητικό τοπίο;
Μόλις πριν μερικές μέρες (1-2-13) δημοσιοποιήθηκε η αίτηση προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ αρ.Γ-5753),ακόμη μίας εταιρείας βΑΠΕ, της «ΤΕΡΝΑ-ενεργειακή»,για αιολικό σταθμό στη θέση Πάνω Καμινάκι (Κρουστιανό αόρι) και Πλατειά κορφή («σύνορα» Κρούστα με Καθαρό Κριτσάς). 10 ανεμογεννήτριες των 3MW με ύψος 142 μέτρα η κάθε μιά και μήκος πτερυγίου 60 μέτρων! Ετσι φτάνουμε στον Κρούστα τις 44 ανεμογεννήτριες-τέρατα! Σε Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) και Νατούρα 2000 (GR 4320002) που όπως είδαμε οριοθετούνται στο ΣΧΟΟΑΠ Αγ.Νικολάου. Η ΤΕΡΝΑ είναι μία από τις 3 εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο Φαστ Τρακ για το οποίο έχουμε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδικαστεί την 1η του Μάρτη. Την προσφυγή, για την οποία το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ επέδειξε θαυμαστή ομοψυχία και αλληλεγγύη, συνυπογράφουν 1275 πολίτες, 10 Δήμοι της Κρήτης,οι 3 από τους 4 Δήμους του νομού Λασηθίου, 2 Πανελλήνιοι φορείς, 4 Παγκρήτιοι φορείς και 78 επαγγελματικοί,περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί φορείς από κάθε γωνιά της Κρήτης, η μαζικότερη προσφυγή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ΣτΕ! Όταν ζητήσαμε από την Invest in Greece, εταιρεία που προωθεί το Φαστ Τρακ, κατάλογο των περιοχών που η κάθε εταιρεία προγραμματίζει να εγκαταστήσει τους αιολικούς σταθμούς και είναι υποχρεωμένη να τις δηλώσει, μας το αρνήθηκαν. Είναι προφανές ότι παίζονται κάποια παιχνίδια με τις άδειες και τις περιοχές εγκατάστασης. Και σ’αυτά τα παιχνίδια φαίνεται να εντάσσουν και τον Κρούστα. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Κρίνουμε ότι μόνο η ακύρωση του νομικού πλαισίου για τις βΑΠΕ κι όλων των αδειών που έχουν εκδωθεί θα είναι η μόνη ουσιαστική πράξη στην κατεύθυνση της σωτηρίας της περιοχής μας μα και της Κρήτης συνολικά από την καταστροφή που θα προκαλέσει η υλοποίηση των ισοπεδοτικών (κυριολεκτικά και μεταφορικά) «επενδύσεων». Θεωρούμε ότι ο δ.Αγ.Νικολάου οφείλει να υπερασπιστεί στην πράξη το ΣΧΟΟΑΠ και να προχωρήσει σε ένσταση για την συγκεκριμένη αίτηση ,δικαίωμα που του δίνει ο νόμος εντός 15 ημερών. Εμείς θα βοηθήσουμε με τις γνώσεις και την σχετική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η υπόθεση του Κρούστα και κάθε χωριού είναι υπόθεση ολόκληρου του Δήμου. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους και για τον τόπο τους. Η προκλητική περιφρόνηση που δείχνουν υπουργεία και υπηρεσίες στις λήψεις των αποφάσεων έχει ακυρώσει τα περιθώρια διαλόγου που τυχόν θα μπορούσε να γίνει.
Επιτροπή Αγώνα Κρούστα Λασιθίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ , 4 Φλεβάρη 2013
(μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ)