Εκδήλωση για το ελεύθερο κάμπινγκ στα Χανιά

“Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι δικαίωμα”, Σάββατο 4 Ιουλίου, από τις 7 το απόγευμα μέχρι το πρωί της Κυριακής, μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας Χανίων “μια πολύχρωμη γιορτή για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση”.
Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Ποδηλάτρεις, Δημιουργικές Γέφυρες, Terra Verde – Ομάδα για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο, Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων.
“Ο άνθρωπος πάντα θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνει ελεύθερα τη φύση, σήμερα όμως αυτό θεωρείται παράνομο. Ο περιορισμός του ζωτικού χώρου και της ελευθερίας επεκτείνεται και στις παραλίες και στις διακοπές μας. Ο νόμος 392 του 1976 (αρ. 10, παρ. 2, ΦΕΚ 89Α) προβλέπει ότι «απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή η στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους». Η νομιμοποίηση του παραλόγου συνεχίζεται με τον 2160/1993 που προσθέτει στους απαγορευμένους χώρους τις παραλίες και απαγορεύει στους ιδιώτες και τους καταστηματάρχες να φιλοξενήσουν πάνω από ένα τροχόσπιτο.
Η παράλογη απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ χρησιμοποιεί σαν πρόφαση την προστασία της φύσης από τη ρύπανση και τις πυρκαγιές. Στην πράξη όμως, παραδείγματα από περιοχές όπως η Ζαχάρω, η Τήλος, η Γαύδος και άλλες, δείχνουν ότι οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, είναι και οι φύλακες του φυσικού τοπίου, αφού αυτοί πρώτα το απολαμβάνουν, έχοντας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η ίδια η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ δεν βοηθά να μάθουμε να είμαστε υπεύθυνοι κατασκηνωτές και να προστατεύουμε το περιβάλλον.
Το Σάββατο 4 Ιουλίου από τις 7 το απόγευμα μέχρι το πρωί διοργανώνουμε μπροστά από το κτήριο της Νομαρχίας μια πολύχρωμη γιορτή για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε υπεύθυνα τη φύση.
– Μουσική από τους: Dead June, Corrupt the Masses, Slipinside, Delirious Monk, Πληνθέτες, Άγγελο Σκορδίλη and the MPRRR… Creta Gang, Λεωνίδα Λαινάκη με το συγκρότημά του.
– Θεατρική Παντομίμα με θέμα την ελεύθερη κατασκήνωση από τις Δημιουργικές Γέφυρες.
– Ποδηλατοπορεία από την πλατεία της Αγοράς προς το χώρο της εκδήλωσης στις 8 μ.μ. από τους Ποδηλάτρεις”.(πηγή