για τη συγκρότηση τοπικής ομάδας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης στη παλιόχωρα Χανίων

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα μηνύματα, την Κυριακή 18/10 στο Δημαρχείο της Παλιόχωρας (στα Νότια παράλια του Ν.Χανίων), όπου με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια συνάντηση-εκδήλωση της Ομάδας Παλιόχωρας του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Στόχος της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της δράσης και των στόχων του ΦΜΚ και η συγκρότηση της τοπικής ομάδας, με ταυτόχρονη διεύρυνση του αρχικού πυρήνα της.
Εκτός από τη 15μελή αντιπροσωπεία του ΦΜΚ Χανίων, στην εκδήλωση συμμετείχαν 35 και πλέον μετανάστες, εργάτες στα θερμοκήπια της Κουντούρας, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, από την Αλβανία,  όπως επίσης και κάποιοι έλληνες της περιοχής.
Στην 3ωρη εκδήλωση και αφού παρουσιάστηκε η πλούσια 2χρονη δράση του ΦΜΚ με ταυτόχρονη προβολή εικόνων, και έπειτα από μια αρχική συζήτηση σχετικά με τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή, δίνοντας βάρος στην ανάγκη αυτο-οργάνωσης των ανθρώπων αυτών, η ομάδα παρέλαβε δεκάδες αιτήσειςDSC_0131 συμμετοχής στο ΦΜΚ και τις δράσεις του από μετανάστες που συμμετείχαν.
Οι πρώτες αποφάσεις της τοπικής ομάδας αφορούν σε :
–   τακτές συναντήσεις της ομάδας με στόχο την συναπόφαση,
–   καταγραφή και ομαδοποίηση των προβλημάτων (πάγιων σχετικά με τη νομιμοποίηση, αλλά και εργασιακών και καθημερινών),
–   δημιουργία μικρών σχημάτων εργασίας, όπως ομάδα που θα διοργανώσει συνάντηση νομικής συμβουλευτικής και ποδοσφαιρική ομάδα (άρχισε να συγκροτείται επιτόπου), για συμμετοχή σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις συναδέλφωσης και αλληλεγγύης.
–   οργάνωση συναντήσεων εκπροσώπων των μεταναστών με τοπικούς παράγοντες (δήμαρχο, ιατρικό κόσμο, αστυνομία κλπ) για θέματα που τους απασχολούν καθημερινά.
Ένα μικρό αλλά πολύτιμο βήμα για τις ζωές των μεταναστών της περιοχής, έγινε ήδη την Κυριακή στην Παλιόχωρα, στην κατεύθυνση της αυτο-οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης.
Για το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, αποτελεί ταυτόχρονα, άλλη μια επιβεβαίωση της άποψης που διαπερνά το χαρακτήρα, τη δραστηριότητά του και το διαφοροποιεί από άλλες σχετικές διαδικασίες. Αποψη που θέλει την όσμωση και τους δεσμούς με την πραγματική κοινωνία, να τους σφυρηλατείς μαζί και μέσα σ’ αυτήν, μαζί με τους ανθρώπους που αναφέρεσαι στο όνομά τους, εκεί έξω… , κοντά στα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Χανιά 23-10-2009

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης