ΧΑΝΙΑ : ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/4/2012 – ΩΡΑ : 11:00 – ΠΛ.ΑΓΟΡΑΣ

25η ΜΑΡΤΗ: Την ώρα που ντόπια και ξένα αφεντικά έχουν αχήσει πάρτυ στίς πλάτες μας, την ώρα που η κοινωνική οργή ολοένα και μεγαλώνει, την ώρα που ακόμα και τα αυτονόητα φαντάζουν πλέον μακρινά όνειρα… Η πολιτική εξουσία επιστρατεύει όλα τα μέσα για να κάνει σαφή την πυγμή και την κυριαρχία της, να επιβεβαιώσει πως  ” η δημοκρατία δεν έχει  αδιέξοδα “.

ΜΠΑΤΣΟΙ : Στα Χανιά λαμβάνει χώρα ενας πρωτόγνωροςγια την πόλη αστυνομικός σχεδιασμός. Από τις προηγούμενες μέρες διαμορφώνεται κλίμα τρομοκρατίας και μηδενικής ανοχής, με συνεχείς προσαωγές και εξακριβώσεις, με αποκορύφωμα την ημέρα της παρέλασης: αποκλεισμοί δρόμων με κάγκελα στύλ “κοινοβουλίου”, περιορισμός της διαδρομής στα 400 μέτρα μόνο για τηλεοπτικούς λόγους, χρήση χημικών και συλλήψεις με στημένα κατηγορητήρια την ώρα της παρέλασης, ασφυκτική “συνοδεία” των πορειών αλληλεγγύης που ακολουθούν, προσωπικές απειλές προς διαδηλωτές από τη μεριά των μπάτσων…

ΦΑΣΙΣΤΕΣ : Το σκηνικό ολοκληρώνεται στην παραλία του Κουμ Καπί, με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ενώ η πορεία οδεύει προς το τέλος της, μια χούφτα φασιστών, με επικεφαλής υποψήφιο βουλευτή Χανίων της Χ.Α. που απειλεί επιδεικνύοντας το όπλο του πως ” θα γεμίσει τρύπες ” τους διαδηλωτές, προσπαθεί να πετύχει ό,τι οι μπάτσοι δεν κατάφεραν : να τρομοκρατήσει. Ακολουθεί συμπλοκή, με τους μπάτσους να ” επιχειρούν ” μαζί με τους φασίστες, με αποτέλεσμα 62 προσαγωγές ανθρώπων που τραμπουκίζονται, ενώ σε κάποιους ασκείται σωματική κακοποίηση και ψυχολογική βία μέσα στο τμήμα.

ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ : Η 25η Μάρτη στα Χανιά έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πραγματικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Όταν η θεσμισμένη βία του κράτους δεν έχει τα προσχήματα για να πραγματωθεί, τη βρώμικη δουλειά αναλαμβάνουν οι φασιστικές συμμορίες, επιβεβαιώνοντας πως οι αντιλήψεις, ο ρόλοςκαι οι πρακτικές των φασιστικών συμμοριών ευθυγραμμίζονται με τη βία των κρατικών πολιτικών.Η δυναμική παρουσία του κόσμου μια ολόκληρη μέρα στο δρόμο, η αξιοπρεπής στάση του απέναντι σε ένοπλους φασίστες και μπάτσους και η αλληλεγγύη που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ τη φλόγα αναμμένη, αναδεικνύουν τις αξίες που παραμένουν ζωντανές:

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ήταν, είναι και θα είναι οι απαντήσεις μας απέναντι στην κλιμακούμενη τρομοκρατία που ασκείται. Γιατί ο τρόμος σπάει στο δρόμο.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

★ ΣΑΒΒΑΤΟ 7/4/12 – ΩΡΑ: 11:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ★

Τα γεγονότα της 25ης Μάρτη στα Χανιά, πέρα από πολιτικαντισμούς και κουκουλώματα

Tα γεγονότα αντίστασης και αλληλεγγύης που βιώσαμε, η άρνηση ενσωμάτωσης στο κλίμα τρομοκρατίας που στήθηκε από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η αξιοπρέπεια στο τέλος της ημέρας να πορευόμαστε με ψηλά το κεφάλι.

11.30 περίπου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκεντρωθήκαμε στο ρολόι μαζί με συλλόγους, συλλογικότητες, φορείς όπως και με άλλον κόσμο που διαμαρτυρόταν  για την αφαίμαξη που υφίσταται και για το όργιο καταστολής. Είδαμε αστυνομικές δυνάμεις να είχαν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο τους με αποκλεισμό της περιοχής, απαγόρευση διέλευσης προς την παρέλαση, περιορισμό των μετακινήσεων στη γύρω περιοχή και ελέγχους σε όσους προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη συγκέντρωση. Λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης  εξαγριωμένος κόσμος κατεβαίνει αυθόρμητα στο δρόμο. Ένας  διαδηλωτής στην είσοδο του κήπου διεκδικεί το αυτονόητο, την ελεύθερη κυκλοφορία σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Του απαγορεύτηκε με τη βία.

Η δυναμικότητα, η οργή και η ορμή του κόσμου πανικοβάλανε τους ‘’προστάτες του πολίτη’’  που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα παρά τη παρουσία μικρών παιδιών, και έκλεισαν το δρόμο διακόπτοντας την παρέλαση αφού πέρασε μπροστά από τους επισήμους εκτρέποντας την προς την Τζανακάκη. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε πορεία άνω των 1000 ατόμων προς την δημοτική αγορά. (Την ίδια ώρα δυο διμοιρίες στήνονται έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής να φυλάνε  τους   νεοναζί που μοίραζαν τις φυλλάδες τους επιτιθέμενοι σε όποιον αρνιόταν να πάρει). Πληροφορηθήκαμε ότι είχαν συλληφθεί 2 άτομα  που με την αναταραχή έτυχε να βρεθούν ανάμεσά στα ματ και ένα ακόμη που κάλυπτε τα γεγονότα (της παρέλασης) τραβώντας φωτογραφίες. Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν οι συνήθεις κατασκευασμένες κατηγορίες (εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, δύο που αφορούν παραβιάσεις του νόμου περί όπλων, διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια και θρασύτητα) , βασισμένες μόνο σε καταθέσεις αστυνομικών. Όλα αυτά κατά συναυτουργία, με απλά λόγια πως έπραξαν σαν ομάδα και με σχέδιο. Στον τρίτο με την φωτογραφική μηχανή, προστέθηκε και η κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Μεσημέρι. Πορείες αλληλεγγύης

Ως έκφραση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες,  περίπου πεντακόσιοι άνθρωποι,  πορευθήκαμε  προς το μέγαρο της αστυνομίας, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Μετά από 4 ώρες ομηρίας , οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα . Αμέσως, 150 αλληλέγγυοι που είχαμε παραμείνει στο μέγαρο πορευτήκαμε προς τα δικαστήρια, ενώ αστυνομικές δυνάμεις, ένστολες και μη, μας ακολουθούσαν στα  δύο μέτρα, βρίζοντας και απειλώντας μας σε προσωπικό επίπεδο, προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγκρουση.  Παρόλα αυτά , περιφρουρήσαμε επιτυχώς την πορεία μας και φτάσαμε στα δικαστήρια  όπου συναντήσαμε άλλους αλληλέγγυους και  ακόμα 2 διμοιρίες των ματ. Ο εισαγγελέας θεώρησε το κατηγορητήριο ελλιπές, διατάσσοντας  διενέργεια προανακριτικής εξέτασης και άφησε ελεύθερους τους συλληφθέντες.

18.30 περίπου.

Τότε αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε με πορεία προς το κέντρο της πόλης, κι εκεί να χωριστούμε με σχετική ασφάλεια. Ισχυρότατη αστυνομική δύναμη, δυσανάλογη της πορείας, μας ακολούθησε μέσω της ηρώων πολυτεχνείου συνεχίζοντας να προκαλεί. Αντί να ακολουθήσουμε την άδεια βενιζέλου, πορευθήκαμε στο γεμάτο κουμ-καπί προκειμένου να γίνει ξεκάθαρη η συνεχώς προκλητική στάση της αστυνομίας . Με το που περνά η πορεία μπροστά από την πρώτη καφετέρια και σε απόσταση 20-30 μέτρων απ’ τη δεύτερη, βγαίνει ο υπαρχηγός και υποψήφιος βουλευτής της χρυσής αυγής στα χανιά, με το δεξί χέρι μέσα απ΄το μπουφάν του. Στη συνέχεια κι ενώ διατηρεί το ένα του χέρι κρυμμένο( με το άλλο κάνει τη χαρακτηριστική κίνηση οπλισμού ), δείχνοντας  και απειλώντας νοητά με όπλο προς τον κόσμο φώναζε “θα σας γεμίσω τρύπες” και “κάντε αναστροφή”. Ανοίγοντας το μπουφάν έδειξε ότι δεν μπλοφάρει για την οπλοκατοχή και μαζί  βγαίνουν από το μαγαζί άλλοι 3-4 νεοναζίδες με αιχμηρά αντικείμενα.

Μετά το αρχικό ξάφνιασμα του κόσμου της πορείας, κάποια άτομα της περιφρούρησης κατευθύνθηκαν προς τους θρασύδειλους υποχρεώνοντας τους σε υποχώρηση και δίνοντας τους να καταλάβουν ( με τις ψιλές που φάγανε ) ότι δεν μπορούν να βγαίνουν και να απειλούν με όπλα καμιά πορεία. Εν τω μεταξύ, τη στιγμή που ο αρχιφασίστας έβγαινε απ΄ το μαγαζί οι δυνάμεις των ματ πήραν εντολή, από τους ανώτερούς τους,  να ‘’μαζευτούν’’ αφήνοντας έτσι τα γεγονότα να εξελιχθούν. Μόνο όταν οι φασίστες αναγκαστικά υποχωρούν, πρώτα οι ασφαλίτες και έπειτα τα ματ,  εφορμούν και επιτίθενται στο σώμα της πορείας. 51  αγωνιστές περιορίζονται σε ένα στενό διάδρομο από τους “προστάτες του πολίτη”. Ακολουθούν χτυπήματα, απειλές για τη σωματική ακεραιότητα, εξυβρίσεις και άκρως σεξιστικές επιθέσεις σε μαθήτριες, γονείς και σε όλους. Την ίδια ώρα κάποιοι από τους φασίστες και αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται παρέα  στον υπόλοιπο κόσμο της πορείας αλλά επιστρέφοντας και στους περιορισθέντες. Ασφαλίτες απειλούν και βρίζουν χυδαία κατοίκους της περιοχής που είναι αυτόπτες μάρτυρες. Είναι ενδεικτικό ότι άντρας της ασφάλειας φορούσε καπελάκι με σύμβολο που χρησιμοποιείται από φασιστικές οργανώσεις. Την ώρα της προσαγωγής περίπου 20 άτομα πλησίασαν διαμαρτυρόμενοι με αποτέλεσμα 11 από αυτούς  να προσαχθούν επίσης. «Για τα μάτια του κόσμου» δύο χρυσαυγίτες προσαγάγογονται, ενώ όπως ήταν φυσικό τα όπλα τους εξαφανίζονται ως «δια μαγείας» από το τόπο του συμβάντος. Μέλη της χρυσής αυγής κι ο υπαρχηγός τους μπαινοέβγαιναν ανενόχλητοι στο αυτοκίνητο της ασφάλειας καθώς και στο αστυνομικό μέγαρο. Μέσα στο οποίο οι προσαχθέντες  κρατήθηκαν 3 περίπου ώρες όπου οι ασφαλίτες συνέχισαν να βρίζουν, να απειλούν και να επιτίθενται φραστικά αλλά και χρησιμοποιώντας τακτικές που απαγορεύονται ακόμα και από το διεθνές νομικό δίκαιο.

Κοντεύει μεσάνυχτα

Αλληλέγγυος κόσμος συγκεντρώθηκε στην αγορά και στη συνέχεια έξω από το μέγαρο, πράττοντας το αυτονόητο, εκφράζοντας  τη συμπαράσταση του στους προσαχθέντες. Οι 62 προσαχθέντες μετά από ώρες ομηρίας βγαίνουν με ψηλά το κεφάλι υπό τους ήχους συνθημάτων αλληλεγγύης.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Με δεκάδες προσαγωγές και εξακριβώσεις στην πόλη των Χανίων τις προηγούμενες μέρες η αστυνομική διεύθυνση Χανίων προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας. Στην αθήνα κηρύχθηκε ένας ιδιότυπος στρατιωτικός νόμος με προσαγωγές, συλλήψεις, βία, απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων στο κέντρο της πόλης έως και  ελεύθερους σκοπευτές. Στη βέροια 28 “προληπτικές” συλλήψεις και  4 προσαγωγές  έξω απ’ το αυτόνομο στέκι «μπαρούτι». Παρόμοια σκηνικά και σε άλλες πόλεις. Παρελάσεις για τις κάμερες και τους πολιτικούς. Σπασμωδικές κινήσεις εκφοβισμού ή εικόνες απ’ το μέλλον;

Ένα σύστημα σε παρακμή οδεύει προς τον ολοκληρωτισμό. Πλέον οι ένοπλες συμμορίες των ακροδεξιών τρομοκρατούν όλο και πιο συχνά, παρέα ή μη, με τη θεσμισμένη καταστολή. Απ’ τη μεριά μας δηλώνουμε ότι δε μας φοβίζουν και θέτουμε και την υπόλοιπη κοινωνία προ των ευθυνών της. Ήρθε η ώρα να σπάσει η απάθεια και να τελειώσουν  οι αυταπάτες. Η αγανάκτηση και η οργή του καθενός να γίνει συλλογική δύναμη για να ορίσουμε εμείς τις ζωές μας πριν μας φορέσουν τις αλυσίδες. Στο δρόμο παίζονται όλα και κει να ενωθούμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

Σάββατο 7/4/2012, 11π.μ πλατεία αγοράς

Ανοιχτή συνέλευση για τα γεγονότα της 25ης Μάρτη – Χανια