Οι «ξεχασμένοι άνθρωποι» στο προσκήνιο της ιστορίας: η αμερικανική κρίση του 1930 και η εποχή της πόλωσης
Το 1929 στους δρόμους της Νέας Υόρκης:
Άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, άστεγοι, δουλειές του ποδαριού, ανεργία και φτώχια.Οι συνθήκες ζωής χειροτερεύουν δραστικά, πρώτοι πλήττονται οι μετανάστες και οι μειονοτικοί πληθυσμοί.Παράλληλα εγκαινιάζονται οι πρώτες μορφές εργατικής αλληλοβοήθειας, συσσίτια, επιτροπές ανέργων.Αυθόρμητες απεργίες ξεσπούν που καταστέλλονται βίαια με δακρυγόνα και όπλα, εργοστάσια καταλαμβάνονται, νέες μορφές οργάνωσης δημιουργούνται, τα νέα βιομηχανικά συνδικάτα έρχονται σε ρήξη με το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα.
Μήπως όλα αυτά μας θυμίζουν κάτι;
Το Σάββατο 31/3/2012, στις 20:30, στο χώρο του Στεκιού, η δεκαετία της Ύφεσης θα αναδειχθεί με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, που αποτελεί τμήμα ευρύτερης συλλογής αμερικανικών συνδικάτων και ριζοσπαστικών ενώσεων της δεκαετίας του 1930. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητή τον Κωστή Καρπόζηλο για την κοινωνική και πολιτική πόλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της εποχής, για την άγνωστη και χαμένη παράδοση του αμερικανικού Λαϊκού Μετώπου, τη συσχέτιση εθνικών και διεθνικών εξελίξεων, τη δυναμική των αντιφασιστικών ιδεών, αλλά και την συνταύτιση με το New Deal.
Ως προς τη διάρθρωση της εκδήλωσης θα κινηθει σε τρεις ενότητες, οι οποίες δένουν αρμονικά με το σχετικό –μοναδικό- οπτικοακουστικό υλικό. Το τελευταίο αποτελεί τμήμα ευρύτερης συλλογής αμερικανικών συνδικάτων και ριζοσατσικών ενώσεων της δεκαετίας του 1930 για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στην ελληνοαμερικανική αριστερά (Greek-American Radicals- the Untold Story). Οι μοναδικοί όροι για την προβολή του είναι η αναφορά στο εν λόγω –μη κερδοσκοπικό project- και η υπόμνηση ότι βρίσκεται υπό καθεστώς copyright και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατή η αναπαραγωγή του. Πρόκειται για μοναδικού ενδιαφέροντος υλικό, όχι το συνηθισμένο που ξέρουμε από τις ανάλογες παραγωγές.
Α. Η κρίση του 1929: προβολή σκηνών της κρίσης από τους δρόμους της Νέας Υόρκης: άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, άστεγοι και συσσίτια, δουλειές του ποδαριού και μεταναστευτικές γειτονιέςΣύντομη παρουσίαση της δραστικής χειροτέρευσης των συνθηκών ζωής μετά το 1929, τον σταδιακό χαρακτήρα εμφάνισης της κρίσης, τους λόγους που αυτή έπληξε κυρίως του μεταναστευτικούς και μειονοτικούς πληθυσμούς, έμφαση στους μετασχηματισμούς που αυτή εγκαινίασε και τις πρώτες μορφές εργατικής αλληλοβοήθειας.
Β. Αυθόρμητες απεργίες και νέες μορφές οργάνωσης: προβολή σκηνών από συγκρούσεις σε εργοστάσια, χρήση δακρυγόνων και όπλων, η εμπλοκή της πολιτοφυλακής, η σύγκρουση στην καθημερινότητα της εργασίας, η νέα εργατική αυτοπεποίθηση
Παρουσίαση των απεργιακών κινημάτων του 1933-1934 και 1937-38, της εμφάνισης των βιομηχανικών συνδικάτων και του ρήγματος στο επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα, έμφαση στην εργατική καθημερινότητα και τους νέους όρους συγκρότησης του κοινωνικού, τις καταλήψεις εργοστασίων. Παραδείγματα από κλάδους με σημαντική μεταναστευτική παρουσία, ανάδειξη [με φωτοτυπίες] της μεταναστευτικής διάστασης της αμερικανικής αριστεράς και τη νέα πολιτικοποίηση μετά το 1929. Έμφαση στην ένταση της κοινωνικής αντιπαράθεσης, τη βία στους δρόμους αλλά κυρίως στο εσωτερικό των μονάδων, συσχέτιση με το νέο πολιτικό κλίμα και τη φιλεργατική νομοθεσία.
Γ. Το Λαϊκό Μέτωπο και το NewDeal: προβολή σκηνών από την επιβλητική εργατική Πρωτομαγιά του 1937 στη Νέα Υόρκη [έγχρωμο]: συνδικάτα, Ισπανικός Εμφύλιος, αντιφασιστικό μέτωπο και αριστερά
Συζήτηση για την άγνωστη και χαμένη παράδοση του αμερικανικού Λαϊκού Μετώπου με κύρια έμφαση στην συσχέτιση εθνικών και διεθνικών εξελίξεων, την δυναμική των αντιφασιστικών ιδεών, αλλά και την συνταύτιση με το New Deal. Κύριος στόχος η κατάδειξη της αλληλεπίδρασης πολιτικού και κοινωνικού, αλλά και ο προβληματισμός πάνω στην κατάληξη της δυναμικής της δεκαετίας του 1930 στα μεταπολεμικά χρόνια: Μακαρθισμός και κοινωνική ενσωμάτωση.
Μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια εκείνης της περιόδου.
Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων
Χ”Μιχάλη Νταλιάνη 5, Χανιά
E-mail: stekichania@gmail.com
Web: www.stekichania.gr