ψήφισμά- καταγγελία του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης για τον πρύτανη του Πολυτεχνείου

assets_LARGE_t_420_2199088_type11491Πρίν ακόμα αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά, πριν καν ακόμα τελειώσει η εξεταστική, ο γνωστός πανελλαδικά πρύτανης Ι. Γρυσπολάκης, πρωτεργάτης του κυβερνητικού έργου προσπαθεί να προχωρήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να κάνει, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Εν μέσω εξεταστικής βάζει θέμα στη Σύγκλητο της Παρασκευής το θέμα “Ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης ποιότητας στο Πολυτεχνείο Κρήτης”. Ο λόγος για τον περιβόητο νόμο της Αξιολόγησης, ενάντια στον οποίο το φοιτητικό κίνημα παλεύει τα τελευταία χρόνια. Ο νόμος αυτός αντικαθιστά τα πτυχία με πιστωτικές μονάδες (credits), εισάγει τον Ατομικό Φάκελο Δεξιοτήτων για τον κάθε φοιτητή και ουσιαστικά διασπά το συλλογικό συμφέρον των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και τους καταδικάζει στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εκάστοτε εργοδότη. Παράλληλα, ποσοτικοποιεί την “αξία” του κάθε μαθήματος σε credits, και επιβάλλει ποιο μάθημα είναι περισσότερο σημαντικό από ένα άλλο. Πρόθεση της Πρυτανείας είναι να εγκρίνει κονδύλι 400.000 ευρώ (!) για την υλοποίηση του συστήματος αξιολόγησης για το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη στιγμή που δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες των φοιτητών, όπως στέγαση, σίτιση, δωρεάν βιβλία, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηριακός εξοπλισμός.Oι  μέθοδοι που έχει διαλέξει η πρυτανεία του ιδρύματος έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας.  Συγκεκριμένα η πρυτανεία του ΠΚ και ο Γρυσπολάκης διαλέγει εν μέσω εξεταστικής, πρώτος πανελλαδικά (για μια ακόμα φορά!) να εφαρμόσει την αξιολόγηση στη σύγκλητο της Παρασκευής 18/09. Η αντιδημοκρατική και αντιεκπαιδευτική πολιτική του πρύτανη δεν έχει τελειωμό. Οι μέθοδοι επιβολής που έχει περιλαμβάνουν τα πάντα. Από την εντολή που έδωσε στα ΜΑΤ να χτυπήσουν την φοιτητική πορεία την 1 Ιούνη 2006, τη συκοφάντηση του αγώνα μας, τις απειλές για χαμένα εξάμηνα μέχρι και την χρησιμοποίηση μπράβων για την διασφάλιση της παράνομης εκλογής του στις τελευταίες Πρυτανικές Εκλογές.  Με την απόφαση που πήρε η πρυτανεία να βάλει προς ψήφιση αυτά τα θέματα επιβάλει δια της βίας ό,τι οι φοιτητές αρνήθηκαν και πάλεψαν τα τελευταία χρόνια του φοιτητικού κινήματος. Μας επιβάλλει να μας αξιολογούν οι επιχειρήσεις, ένα πανεπιστήμιο χωρίς καμία ελευθερία και άσυλο και ένα ολόκληρο μέλλον εργασιακής περιπλάνησης.
Είναι ξεκάθαρο πως η πρυτανεία με αυτή  την πράξη θέλει να θέσει σε εφαρμογή το κυβερνητικό έργο Πρώτη πανελλαδικά. Μιας κυβέρνησης που για να μπορέσει να ψηφίσει το νόμο πλαίσιο χρειάστηκε να αιματοκυλήσει όλους τους δρόμους της Ελλάδας.
Μιας κυβέρνησης που απομονώθηκε πολιτικά και κοινωνικά όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα αφήνει την σκυτάλη ανύμπορη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Οι δεκάδες αποφάσεις του συλλόγου μας, οι εκατοντάδες αποφάσεις όλως των φοιτητικών συλλόγων πανελλαδικά, όλες οι αποφάσεις των πανελλαδικών μας οργάνων και τελικά όλοι οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος απονομιμοποίησαν το νόμο στην πράξη και στις συνειδήσεις όλων.   Θεωρούμε αυτονόητο ότι δε θα επιτρέψουμε καμία εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Δ.Σ.  του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης