Νίκη στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Αριάδνης ΑΕΒΕ -Συνέντευξη στην παγκρήτια εφημερίδα δρόμου άπατρις

Στις 14/1 /12 ξεκίνησε ο αγώνας των εργαζομένων της Αριάδνης ΑΕΒΕ ενάντια στις νέες εργασιακές σχέσεις που ήθελε να επιβάλλει η εργοδοσία με σκοπό να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση. Η Αριάδνη ΑΕΒΕ είναι μία επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση, παρότι το δίκτυο καταστημάτων της είναι ευρύ και η συνεργασία της με τους ντόπιους παραγωγούς είναι σημαντικότατο πλεονέκτημα.

Εάν τυχόν χρεοκοπήσει θα πάρει μαζί της ακόμη και επιχειρήσεις που ως χθες ήταν βιώσιμες και επικερδείς. Η Αριάδνη αυτή τη στιγμή έχει χρέη 18 εκ. ευρώ σε προμηθευτές, 2 εκ. ευρώ σε δημόσιο και ΙΚΑ και 30 εκ. ευρώ σε τράπεζες (15 εκ. ευρώ είναι ανοιχτά και 15 εκ. αφορούν επιταγές μελών).

Στόχος των αφεντικών είναι οι επιλογές τους να χρεωθούν στους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν των αγώνα τους με κλιμάκωση μέχρι και σήμερα. Η παρουσία μας και η αλληλεγγύη μας είναι αυτονόητη και από την πλευρά μας επιλέξαμε να διαδώσουμε τη φωνή τους.

Συνέντευξη με τους απεργούς της Αριάδνης:

Άπατρις: Τι αντικείμενο έχει η Αριάδνη ΑΕΒΕ; Πού έχει έδρα; Πόσα άτομα απασχολεί;

Εργαζόμενοι: Η εταιρία ΑΡΙΑΔΝΗ ιδρύθηκε το 1982 από 48 παντοπώλες. Σκοπός της ίδρυσης της ήταν οι μαζικές αγορές (γάλατα, απορρυπαντικά, ζάχαρη κλπ) σε συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε μέλος. Οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν τα γραφεία και την κεντρική αποθήκη βρίσκονται στην περιοχή των Μαλάδων στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτή τη στιγμή απασχολεί συνολικά 59 άτομα.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα και γιατί;

Η εταιρία οδηγήθηκε από το Δ.Σ. σε αδράνεια προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα εταιρία. Το πρόβλημα στην “Αριάδνη” θα λυθεί όταν οι προμηθευτές που έχουν αναλάβει τα ηνία δεχτούν να προμηθεύσουν προϊόντα στην “Αριάδνη” για να τα διαθέσει ξανά στα σούπερ μάρκετ.

Πως ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις;

Οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν από το γεγονός ότι δεν υπήρχε σαφής απάντηση του Δ.Σ. για την πορεία της εταιρίας και την τύχη των εργαζομένων της, όπως επίσης από το γεγονός ότι δεν είχαν πραγματοποιηθεί πληρωμές (προχωρήσαμε πρώτα σε επίσχεση εργασίας). Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. να μας γίνει ενημέρωση για την πορεία της εταιρίας, τις σχέσεις εργασίας εργαζομένων και συναφή ζητήματα. Σε αυτή τη συνάντηση ενημερωθήκαμε ότι θα δουλεύουμε εκ περιτροπής 2-3 φορές την εβδομάδα και αποφασίσαμε όλοι οι εργαζόμενοι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας με μισθό 250-350 ευρώ και προχωρήσαμε σε απεργία.

Πως αντιμετωπίζει τον αγώνα σας η εργοδοσία;

Η εργοδοσία αρχικά δεν είχε πάρει στα σοβαρά τον αγώνα μας, αλλά στη συνέχεια έγινε μια προσέγγιση η οποία όμως δεν μας βρήκε σύμφωνους. Σε διαβούλευση με την οικονομική διευθύντρια και τον εμπορικό διευθυντή μάς έγινε σαφές τι κατεύθυνση παίρνει η εταιρία σε σχέση με εμάς αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι σίγουρο.

Ποια ήταν η στάση της διοίκησης του εργατικού κέντρου απέναντι στα αιτήματά σας;

Από κοινού πρόεδρος και γραμματέας του ΕΚΗ (και οι 2 στελέχη της ΠΑΣΚΕ) σε συνάντηση στα γραφεία της ΟΕΒΕΝΗ (Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου) με τον πρόεδρο της νέας διοίκησης κ. Μανωλιδάκη, την Παρασκευή 20/1/12, εν κρυπτώ από τους εργαζόμενους, πρότειναν να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι με τη μισή αποζημίωση!

Ο αγώνας σας έχει συνοχή; έχει προσπαθήσει η εργοδοσία να χρησιμοποιήσει απεργοσπάστες και να σπάσει τη συσπείρωσή σας;

Ενώ υπήρξε από την πλευρά μας δέσμευση να μην οξύνουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να δοθεί από την επιχείρηση λύση στα προβλήματα μας, η εργοδοσία από την πλευρά της δεν τήρησε την ανάλογη δέσμευση. Όλο αυτό το διάστημα των δυο εβδομάδων που συζητούσαμε με την εργοδοσία, στήθηκε από το ΔΣ με επικεφαλής την κα Εμμανουέλλα Βλαχάκη (οικονομική διευθύντρια) παράνομος απεργοσπαστικός μηχανισμός στο γραφείο της στην οδό Θενών 86, με 3 συναδέλφους που υπέκυψαν στους εκβιασμούς κι τις πιέσεις της εργοδοσίας. Και όχι μόνο αυτό. Εντάθηκαν οι πιέσεις και σε άλλους συναδέλφους με εκβιασμούς και απειλές ότι αν δεν πάνε για δουλειά το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Ποια είναι η συμμετοχή του κόσμου; Υπάρχει αλληλεγγύη από εργαζόμενους, άλλους χώρους και φορείς;

Ο απλός κόσμος που καταλαβαίνει τον αγώνα μας είναι στο πλάι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Οι εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων προσπαθούν με την παρουσία τους και με ότι άλλο τρόπο αυτοί πιστεύουν να είναι δίπλα μας. Οι τοπικοί φορείς έχουν δηλώσει την στήριξή τους και κάποιοι από αυτούς είναι συνεχώς πλάι μας (Π.Α.Μ.Ε, Ε.Κ.Η., ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ κλπ)

Πως βλέπουν οι εργαζόμενοι της “Αριάδνη” τους αγώνες άλλων εργαζομένων (π.χ. Χαλυβουργία); Πως μπορούν να συντονιστούν αυτοί οι αγώνες;

Οι εργαζόμενοι στην Αριάδνη έχουμε εκφράσει την αλληλεγγύη μας στους Χαλυβουργούς, στους εργαζόμενους στο ΑΛΤΕΡ και σε άλλους απεργιακούς αγώνες. Πιστεύουμε ότι όπως κατέβηκε αντιπροσωπεία των Χαλυβουργών για να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις, έτσι και εμείς με την σειρά μας μπορούμε να μεταφέρουμε την πείρα μας και να στηρίξουμε όσους εργαζόμενους αντιστέκονται στην εκμετάλλευση του κόπου τους.

Τι ανάγκες υπάρχουν; Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

Πρώτη και κύρια ανάγκη είναι η φυσική παρουσία όλων όσων θέλουν να βοηθήσουν, είναι καλό για εμάς γιατί παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Κάποιοι εργαζόμενοι μας στείλανε χρήματα και αυτό καλό είναι γιατί έτσι καλύπτουμε κάποια βασικά. Γιατί στην αρχή ενώ δεν το θεωρούσαμε σημαντικό, ο αγώνας μας έχει πια πάρει χαρακτηριστικά διαρκείας.Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η εκ περιτροπής εργασία και να επανέλθουν όλοι οι εργαζόμενοι στο προηγούμενο καθεστώς. Αυτό είναι το κύριο αίτημα της απεργίας μας.

Δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας εδώ 

→Το παραπάνω κείμενο Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Δρόμου Άπατρις – Τεύχος 17

Για να κατεβάσετε σε ψηφιακή μορφή το 17 φύλλο της παγκρήτιας εφημερίδας δρόμου Άπατρις – Μάρτης 2012 -πατήστε εδώ  ή εδώ

Επικοινωνία: Email : info@apatris.info | website: http://apatris.info