Βασανισμοί ζώων σε τσίρκο στα Χανιά


Καταγγελίες για βασανισμούς ζώων σε τσίρκο στα Χανιά

Τίγρεις, λιοντάρια και ελέφαντες που ζουν σε κλουβιά και μεταφέρονται από πόλη σε πόλη στο πίσω μέρος φορτηγών, δεμένα με αλυσίδες, που είναι εξαναγκασμένα να ζουν μακριά από τη φύση, κακοποιημένα βάναυσα από θηριοδαμαστές, που τους επιβάλλουν να διασκεδάζουν τους ανθρώπους κάνοντας ακροβατικά, είναι μόνο λίγες από τις καταγγελίες φιλόζωων για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα τσίρκα. Στα Χανιά αφορμή για τις καταγγελίες στάθηκε η εγκατάσταση γνωστού τσίρκου στην περιοχή των Μουρνιών. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από το Φιλοζωικό Σύλλογο «Η προστασία των ζώων», αλλά και από κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αναστασία Μπομπολάκη, «το τσίρκο έχει εγκατασταθεί παράνομα. Δεν έχει πάρει άδεια ούτε από το Δήμο ούτε από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής». Για το λόγο αυτό ο Δήμος «Ελευθερίου Βενιζέλου» έχει ζητήσει με επιστολή του από την Αστυνομική Διεύθυνση και από την Εισαγγελέα τη συνδρομή τους προκειμένου να σφραγιστεί ο χώρος.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος πάντως καλεί τους πολίτες των Χανίων να μποϊκοτάρουν το τσίρκο, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που το επισκεφτούν ενθαρρύνουν μια μορφή διασκέδασης που βασανίζει τα ζώα.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, «τα άλογα, οι καμήλες, τα πόνι, τα λιοντάρια και οι ελέφαντες συχνά τρελαίνονται επειδή ζουν σε τόσο περιορισμένες συνθήκες.

Η συμπεριφορά τους γίνεται αγχώδης, επαναλαμβανόμενη, στερεότυπη: βαδίζουν πάνω-κάτω, ελίσσονται από πλευρά σε πλευρά, τινάζουν το κεφάλι και ταλαντεύονται. Αυτές οι άσκοπες κινήσεις, που μαρτυρούν ότι το ζώο δεν έχει πια συναίσθηση του κόσμου γύρω του, δεν παρατηρούνται ποτέ στη φύση και θεωρούνται από τους ειδικούς ως φανερά δείγματα ψυχικής διαταραχής. Το φαινόμενο ονομάζεται τρέλα τού τσίρκο».