Tο Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης σε χθεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “δεν θα συμμετέχει στις εργασίες του 4ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ” και μεταξύ άλλων υποστηρίζει:
“Τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, σε πανελλαδική κλίμακα, εμφανίστηκαν πριν πολλά χρόνια ως ένας μη κρατικός θεσμός με σκοπό την γνωριμία των ντόπιων με τους μετανάστες, όχι ως φτηνά εργατικά χέρια, αλλά ως συμπολίτες και ενεργά υποκείμενα που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ συνιστούν τα τελευταία χρόνια το κύριο ετήσιο γεγονός του εγχώριου αντιρατσισμού, την «κορωνίδα» της δράσης του. Δεν θα είχαμε πρόβλημα με αυτό, αν τα φεστιβάλ απλά καθρέφτιζαν τα χαρακτηριστικά του αντιρατσισμού κάθε τόπου. Ωστόσο, δεν τα καθρεφτίζουν απλά, αλλά με τη δημοσιότητα που παίρνουν και τους πόρους – χρόνο, κόπο, χρήμα – που διοχετεύονται σε αυτά, τείνουν ή αφήνονται ή έχουν σα στόχο να τα καθορίσουν. Και με αυτό έχουμε πρόβλημα, στο βαθμό που, στην πορεία – παντού σχεδόν όπου λαμβάνουν χώρα, έτσι και στα Χανιά – τα φεστιβάλ αυτά κατάντησαν γραφικά φολκλορικά πανηγύρια, στα οποία η γνωριμία εξαντλείται στην «εξωτική» κουζίνα με την πολιτική κουβέντα ως καρύκευμα, ως “βαρετό” αλλά απαραίτητο συνοδευτικό. Το Φ.Μ.Κ. προσπαθεί καιρό τώρα, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, να ανοίξει έναν διάλογο γύρω από αυτά τα χαρακτηριστικά. Η εικόνα π.χ. του μετανάστη που σερβίρει χαμογελαστός, μαγειρεύει, παίζει μουσική για τον ντόπιο, – κάθε χρόνο στα φεστιβάλ ή και κάθε μέρα στα Στέκια Μεταναστών – κατά πόσον συμβάλει, μετά από 20 χρόνια υποδοχής κολασμένων ψυχών, στην εξίσωσή του με όρους δικαιωμάτων και αμοιβών με τον έλληνα εργαζόμενο; Η απάντηση στο ερώτημα εξηγεί γιατί τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ έχουν απαξιωθεί από τους μετανάστες”.
Προσθέτει: “Αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά, πολύ διαφορετικά πλέον, τη συν-δημιουργία και συμπαράταξη μεταναστών και ντόπιων.
Απέχουμε, λοιπόν, από την ετήσια ρουτίνα της μικρής μας πόλης, αλλά και από τις αντιλήψεις παραγοντισμού, που τόσο εύκολα αναπτύσσονται στο περιβάλλον της. Οι προτεραιότητες μας κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας δομών αυτοοργάνωσης και αλληλοβοήθειας των μεταναστών, καθώς και της έμπρακτης στήριξής τους από τους έλληνες αντιρατσιστές”.(πηγή : http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=38546)