→ Ιούλης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

 

35 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Xανιά : 52 μετανάστεςστο ακρωτήριο Σπάθα Χανίων. στο 30/07/2011 στις 18:57

    Δημοσιεύτηκε: 30.07.2011 // 17:26 :: Αναγνώσεις: Αναγνώσεις
    Εκτυπώστε το άρθρο
    Κρήτη
    Εντοπισμός λαθρομεταναστών σε ακτή των Χανίων
    Οι μετανάστες μεταφέρονται στη Σούδα
    Ενημερώθηκε: 30.07.2011 // 18:41
    Εντοπισμός λαθρομεταναστών σε ακτή των Χανίων
    Φωτο αρχείου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση μεταφοράς στο λιμάνι της Σούδας με σκάφος της Frontex, 52, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οικονομικών μεταναστών που εντοπίσθηκαν στην παραλία “Καλόγερος”, στο ακρωτήριο Σπάθα Χανίων.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, οι οικονομικοί μετανάστες βρισκόταν στο σημείο για τουλάχιστον 30 ώρες και αποβιβάστηκαν εκεί από άγνωστο δουλεμπορικό σκάφος.

    Ύστερα από τον εντοπισμό τους, ιρλανδικό σκάφος της Frontex που βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας αναχώρησε προκειμένου να παραλάβει τους μετανάστες και να τους μεταφέρει στο λιμάνι της Σούδας.

    Από τις τοπικές αρχές έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να εφοδιαστούν οι μετανάστες με νερό και είδη διατροφής, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας και των 52 μεταναστών είναι καλή.

    Όλοι τους θα παραμείνουν στο πρώην δημοτικό κατάστημα Σούδας, όπου και θα γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων τους.

    ΑΜΠΕ

    • Ηράκλειο : Παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς από την Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία ΤΕΙ Κρητης στο 29/07/2011 στις 01:05

    παραμβάσεις σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς

    Σήμερα 27/07, στις 3:00 περίπου το μεσημέρι, ομάδα κατοίκων και αλληλέγγυων της Αυτοδιαχειριζόμενης Εστίας πραγματοποίησαν παραδιαβάσεις σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (Υδρόγειος και Sport FM Κρήτης) και διαβάστηκε το παρακάτω κείμενο:

    Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΕΣΤΙΑ…

    Η Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία Ηρακλείου φέτος βρίσκεται στον 7ο χρόνο ζωής της.

    Η κατάληψη της Εστίας ξεκίνησε όταν ομάδα φοιτητών και αντιεξουσιαστών αποφάσισαν να δώσουν ζωή στο εγκατελειμμένο για χρόνια κτίριο των φοιτητικών εστιών του ΤΕΙ και να το μετατρέψουν σε ένα βιώσιμο χώρο. Στην Εστία έχουν φιλοξενηθεί και διαμείνει άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Φοιτητές που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν ενοίκιο, φοιτητές Erasmus, καλλιτέχνες, ταξιδιώτες, μετανάστες, άστεγοι και άνεργοι. Άνθρωποι που στηρίζουν τη λογική της αυτοοργάνωσης, όλοι με κοινό γνώμονα την αλληλεγγύη και το σεβασμό προς το συνάνθρωπο.

    Όλα αυτά τα χρόνια η κατάληψη, πιστή στον κοινωνικό της ρόλο, προσέφερε δωρεάν μαθήματα αυτομόρφωσης, λειτουργώντας εργαστήρια οργανοποιείας, ραπτικής, χειροτεχνικών κατασκευών, μουσικό studio, μαθήματα μελισσοκομείας, γεωργικών καλλιεργειών, ζογκλερικών και χοροκίνησης, μαθήματα ελληνικών και ξένων γλωσσών, ανοιχτά προς όλους. Επίσης, στήριξε έμπρακτα με την αλληλεγγύη της πολλούς κοινωνικούς αγώνες και θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο.

    Η πρακτική της κατάληψης στέγης αποτελεί δυναμική απάντηση στα ληστρικά ενοίκια που επιβάλλει ο κάθε μικρομεσαίος ιδιοκτήτης, καθώς και μια έμπρακτη άρνηση της υπάρχουσας κοινωνικής κατάστασης (πλειστηριασμοί σπιτιών από τις τράπεζες και σωρεία αστέγων) όπου όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται. Είναι μια δυναμική απάντηση στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως η στέγη, η τροφή, το ρεύμα, το νερό και το διαδίκτυο, τα οποία θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς αντίτιμο σε όλους τους ανθρώπους μιας “δημοκρατικής”, όπως θέλουν να την αποκαλούν, κοινωνίας.

    Βέβαια, από την αρχή η κατάληψη, όπως και κάθε κατάληψη, είχε και τους πολέμιούς της. Άτομα από κομματικές παρατάξεις, αυριανοί λομπίστες πολιτικάντηδες, άτομα με θέσεις στο ΤΕΙ ή απλά γλύφτες τους, έχουν προσπαθήσει να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

    Από την αρχή, χωρίς ρεύμα, που η διοίκηση μας έκοβε, μέχρι τα φετινά δημοσιεύματα που ΠΑΣΟΚοι καριερίστες διέρρεαν στον τοπικό τύπο (με τα ευφάνταστα σενάρια για πουτάνες και πρεζάκηδες) οι διάφοροι παρατρεχάμενοι έχουν προσπαθήσει να διαλύσουν αυτό το εγχείρημα.

    Όμως αυτά δεν μας αγγίζουν. Ίσα-ίσα μας εξαγριώνουν και τους επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς. Πρεζάκια του χρήματος και πουτάνες της εξουσίας δε μας κουνάνε. Θα μας βρουν μπροστά τους.

    Η Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία είναι και ήταν από την αρχή ένας χώρος ελευθερίας, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί όπως νιώθει, χωρίς παρωπίδες και δόγματα και έτσι θα συνεχίσει, με την “Ανοχή” ή μη των εντολοδόχων της τρόικας και της Ε.Ε.

    Είμαστε εδώ 7 χρόνια και συνεχίζουμε…

    Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

    ανοίξτε συζήτηση για αυτό το άρθρο
    1322619
    ενημέρωση από τη χθεσινή μικροφωνική
    από Α.Εστια 11:54μμ, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011
    (Τροποποιήθηκε 1:14πμ, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011)
    Χθές 26/07, στις 6:00μμ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και μικροφωνική αντιπληροφόρησης στην πλατείαΛιονταριών και μοιράστηκαν κείμενα. Στη συνέχεια ομάδα περίπου 50 αλληλέγγυων πήγε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ανέρτησαν πανό και διάβασαν το εξής κείμενο:

    1024×768 Normal 0 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Κανονικός πίνακας”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”;}

    …..Στο σήμερα, καλοκαίρι του 2011, τα προσωπεία δεν υπάρχουν πια. Η δήθεν σοσιαλιστική κυβερνούσα, όχι απλά αποποιήθηκε την ευθύνη της, αλλά παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στους ευεργέτες της, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και επιμένει μέσω των ΄΄έντιμων΄΄ και ΄΄ακριτων΄΄ δημοσιογράφων να υποβάλλει την δηθεν επιτακτική ανάγκη του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου δανείου, με ό,τι κόστος αυτό επιφορτίζει….. ποιούς; Όχι, κανένα βουλευτή ή βιομήχανο, αλλά εσένα κι εμένα, το φοιτητη, τον εργάτη, τον αγρότη, τον…

    Για τους διαφωνούντες ή έστω τους πιο διαλακτικούς, το λόγο έχουν τα ΜΑΤ, ΔΙΑΣ. Και ποιό λόγο; Αυτόν που όλοι είδαμε ή ζήσαμε στις 15 και στο διήμερο 28-29 Ιούνη στην Αθήνα, τον στρατιωτικό λόχο με στολές αστυνομίας χωρίς διακριτικά ώστε και νεκρούς αν είχαμε –που απο τύχη δεν είχαμε– δεν θα υπήρχε καταδίκη ή έστω δίκη.

    Όλα αυτά, λοιπόν, που στο παρόν ζούμε, μόνο να μας προϊδεασουν και να μας εξοργίσουν μπορούν για το 5ετές (?) μέλλον που ετοιμάζεται για εμάς και το οποίο μας στερεί βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως πρόνοια, σίτηση, στέγαση.

    Η ανάγκη για στέγαση είναι ζωτική και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο δικαίωμα του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση.

    Θεωρούμε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την ύπαρξη άστεγου κόσμου και άδειων κτιρίων στις πόλεις μας.

    Θεωρούμε καταπάτηση της ατομικής ελευθερίας το γεγονός ότι αναγκάζεται κάποιος να επωμιστεί το βάρος της μισθωτής σκλαβιάς και να θυσιάσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του για να μπορεί να πληρώσει ένα νοίκι.

    Η κατάληψη στέγης είναι μία δυναμική και ανθρώπινη απάντηση στις βάρβαρες καταστάσεις των καιρών μας, και γίνεται επιτακτική ανάγκη μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον με ανύπαρκτη κρατική πρόνοια.

    Η Αυτοδιαχειριζόμενη Εστία καταλήφθηκε από εμάς, φοιτητές, το 2005, ως κίνηση ουσιαστική ενάντια στα ληστρικά ενοίκια που αυθαίρετα οι μικρομέγαλοι ιδιοκτήτες επιβάλλουν.

    Από ερείπιο και εστία μόλυνσης αναδιαμορφώθηκε σε σπίτι ζωντανό, ικανό να καλύψει σε στέγη και σίτηση μεγάλο αριθμό ατόμων που θέλουν και πράττουν την Αυτοδιαχείριση, ατομικά και συλλογικά. Ένα σπίτι όπου πραγματοποιούνται σεμινάρια αυτομόρφωσης, με studio ηχογράφησης, οργανοποιείο, βιβλιοθήκη.

    Σπίτι που στεγάζονται φοιτητές και Erasmus, άνεργοι, μετανάστες, όπου φιλοξενούνται ταξιδιώτες, όλοι με κοινό παρονομαστή την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη. Χωρίς εκπροσώπους, αλλά με κύριο όργανο αποφάσεων την εβδομαδιαία γενική συνέλευση.

    Και όλα ξεκίνησαν ως εξής:

    – Τον Οκτώβρη του 2010, γίνεται οργανωμένη παραταξιακή επίθεση σε συνεργασία με πρυτανικές αρχές και τοπικό τύπο, σπιλώνοντας την Α.Εστία και τη δράση της. Πράξη που δεν αφήσαμε αναπάντητη, συγγράφοντας κείμενο και εντείνοντας τις πολιτισμικές μας δραστηριότητες.

    – Το Δεκέμβρη του 2010, μπαίνουν κάγκελα σε όσους πανεπιστημιακούς χώρους δεν υπήρχαν, με προφανή σκοπό τη σταδιακή κατάργηση του ασύλου. Οι πόρτες έπεσαν την επόμενη κιόλας μέρα από συντονισμένη δράση φοιτητών του ΤΕΙ, αλλά αντικαταστάθηκαν εξίσου άμεσα και πιο ενισχυμένες.

    – Τετάρτη 13/7/2011 βράδυ, βρίσκουμε τις πύλες του ΤΕΙ κλειδωμένες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθει ανησυχία στους κατοίκους για την ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και κατ’ επέκταση στο κτίριο της Α.Εστίας.

    – Πέμπτη 14/7 το πρωί, ομάδα κατοίκων πήγε στο γραφείο του προεδρου του ΤΕΙ κ. Καπετανάκη να συζητήσει το θέμα της ανοικτής εισόδου στα Πανεπιστήμια, και αντ’ αυτού δέχτηκε προειδοποίηση για άμεση εκκένωση τον ερχόμενο Αύγουστο, επί της ευκαιρίας ψήφισης του νόμου περί αρσης του πανεπιστημιακού ασύλου (κατατέθηκε στις 23 Ιουλίου 2011), που τόσα χρόνια υποσκάπτεται.

    Επίσης, η ομάδα κατοίκων δέχτηκε κατηγορίες περί επινοικίασης, τρομονόμου και κακουργηματικών πράξεων, που καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινή πραγματικότητα του σπιτιού.

    Στις ημέρες που έρχονται, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Α.Εστία και όσους θέλουν να τη στηρίζουν. Έτσι, καλούμε όλο τον κόσμο με όραμα για Αυτοδιαχείρηση και Αυτοοργάνωση, φοιτητές και μη, άνεργους και εργαζόμενους, άστεγους και επισφαλείς στεγαζόμενους, να έρθουν και να στηρίξουν με την αλληλεγγύη τους το δικαίωμα όλων μας για ελεύθερη στέγαση, με όποιον τρόπο και ιδέες ανακύψουν μεσα από τη γενική συνέλευση της Α.Εστίας. Όχι μόνο τώρα στους δύσκολους καιρούς φτώχειας και ανέχειας τους οποίους ζούμε, αλλά για πάντα και παντού. Γιατί οι άνθρωποι, γεννιούνται, ίσοι και με τα ίδια δικαιώματα, αυτά της ελευθερίας, της ισονομίας, της πρόνοιας, της σίτησης και της στέγασης για ΟΛΟΥΣ.

    ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ:

    ΕΑΝ ΜΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΕΣΕΙ ΘΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΕΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1322611

    • Λασίθι : επανέρχεται ο πρασινος καπιταλισμός στον Αθερινόλακκο στο 27/07/2011 στις 09:41

    ‘Πράσινο φως’ για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Ευρώπης!
    Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος το έργο με… τα 21.000 κάτοπτρα που θα δίνει ισχύ 38 Μεγαβάτ- Η Επένδυση στην Κρήτη φτάνει τα 141 εκατ. ευρώ!
    ‘Πράσινο φως’ για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο της Ευρώπης!
    Ενημερώθηκε: 27.07.2011 // 08:12

    Η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση στην Ευρώπη, στον τομέα της ηλιοθερμικής ενέργειας, εγκρίθηκε χθες από την επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης! Πρόκειται για το ηλιοθερμικό πάρκο που θα στηθεί δίπλα στον Αθερινόλακκο, σε έκταση 1000 στρεμμάτων και με 21000 κάτοπτρα τα οποία θα δίνουν ρεύμα της τάξεως των 38 Μεγαβάτ. Η επένδυση παρουσιάστηκε χθες από το διευθύνοντα σύμβουλο κ.Μπουτάρη και θα ανέλθει στα 141 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο ηλιοθερμικός σταθμός της “NUR-MOH” είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη
    (Motor Oil Hellas) και της Nur Energy που συμμάχησαν για να δημιούργησουν μια εγκατάσταση που θα βοηθήσει τα
    μέγιστα, όπως εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μπουτάρης, στο ενεργειακό της Κρήτης.

    “Ο ηλιοθερμικός σταθμός χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να παράγει ατμό. Ο ατμός μέσω ατμοστρόβιλου περιστρέφει ηλεκτρογεννήτρια και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια” εξήγησε ο κ. Μπουτάρης στην επιτροπή που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το σχέδιο και την επένδυση όσον αφορά το περιβαλλοντικό της μέρος.

    “Είναι μια μεγάλη επένδυση στην οποία δεν μπορούσαμε ασφαλώς να πούμε όχι παρά τις επιμέρους ενστάσεις ή απορίες που υπάρχουν” εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής.
    http://www.cretalive.gr/new/44494/crete/Prasino_fos_gia_to_megalutero_iliothermiko_parko_tis_Europis

    • «Εξι παιδιά στα κάτεργα και η δημοκρατία στο εδώλιο» στο 25/07/2011 στις 21:09

    Νομικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και της πολιτικής, πολίτες από διάφορες τάξεις επικοινώνησαν με την «Ε» εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη Δικαιοσύνη των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που εξάντλησε την αυστηρότητά της επιβάλλοντας εξοντωτικές ποινές στους 20χρονους, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για εκρήξεις μικρής ισχύος, χωρίς ανθρώπινα θύματα, ενώ την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι πολύκροτων σκανδάλων, που ταλανίζουν το δημόσιο, πολιτικό και οικονομικό βίο της χώρας, χαίρουν προκλητικής ασυλίας.

    Με σκληρή γλώσσα μάς μίλησε ο Γιώργος Κακουλίδης, χαρακτηρίζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν στο δικαστήριο μετά την έκδοση της απόφασης «μακάβρια σκηνοθεσία».

    Γ. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

    Ποιητής

    «Ντρέπομαι»

    «Το κράτος -υποστήριξε ο κ. Κακουλίδης- όσο διάστημα διαρκούσε η δίκη βρισκόταν σε μόνιμη κατάσταση παραληρήματος, με αποκορύφωμα τα ελεεινά γεγονότα που ξέσπασαν στην αίθουσα των δικαστηρίων.

    Η Δικαιοσύνη εξελίσσεται σε μια θρησκευτική σέχτα με όρους ιεράς εξέτασης. Η παρακμή της είναι αντίστοιχη των ποινών που επέβαλαν στα παιδιά. Οσο για τους διανοούμενους, δεν υπάρχουν πιο φοβισμένα πλάσματα που έχουν μετατρέψει τη σκέψη σε τόπο προσκυνήματος του κράτους. Η συμπεριφορά των μπάτσων είχε το γνωστό χαρακτηριστικό της έλλειψης φαντασίας. Αυτό θα πληρώσουν και θα πληρώσουμε. Γιατί δεν μπορούν να διανοηθούν τι κύκλο άνοιξαν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ημερών, το οποίο εύχομαι και προσεύχομαι να μην πέσει στα χέρια των γνωστών δημοσιογράφων, ικανών μόνο για νεκρώσιμες ακολουθίες. Ως ποιητής ντρέπομαι που κυκλοφορώ μέσα σ’ αυτή την πολιτεία».

    Ενώ, όπως χαρακτηριστικά μας είπε η φοιτήτρια, Αλεξάνδρα Κ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας): «Αυτή η Δικαιοσύνη δεν πείθει κανέναν. Οταν όλοι οι κλέφτες είναι έξω δεν μπορεί να βάζουν τόσα χρόνια σε νέα παιδιά».

    Εξάλλου, σε δηλώσεις τους προς την «Ε» έγκριτοι νομικοί μίλησαν για «παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας, ανατροπή της ζυγαριάς και σκοπιμότητες».

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΡΔΑΡΗΣ

    ποινικολόγος -ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα

    «Παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας»

    «Πραγματικά εξέπληξαν οι επιβληθείσες ποινές. Ποινές εξοντωτικές που παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας. Η αυστηρότητα των ποινών δεν αποτελεί περιεχόμενο μιας δίκαιης δίκης, αφού η επιείκεια αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας απόφασης. Στην περίπτωση αυτή ο δικαστής υπερβαίνει ο ίδιος το όριο της νομιμότητας της δίκαιης δίκης και καθιστά προβληματική την απόφασή του.

    Επίσης πρόβλημα δημιουργεί η απόρριψη των αιτημάτων αναστολής των ποινών λόγω άσκησης έφεσης. Οταν το ίδιο το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση θεωρεί ως δεδομένη την καταδίκη των κατηγορουμένων στο δεύτερο βαθμό, παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Το τεκμήριο ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση που θεσπίζεται από την ΕΣΔΑ υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου και καθιστούσε ενδεδειγμένη τη χορήγηση της αναστολής».

    ΣΤ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΓΟΝΑΤΑΣ

    αναπληρωτής καθηγητής Ποινικού Δικαίου

    «Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

    «Το Εφετείο Αθήνας, μέσω των αποφάσεών του, ως προς το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης για κακουργηματικές πράξεις, ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εχει προκαλέσει κατάπληξη σε δικαστικούς κύκλους με πόση ευκολία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας τον προηγούμενο μήνα καταδίκασε πατέρα για αποπλάνηση της δίχρονης κόρης του και απεχθή βιασμό κατά θετής κόρης του. Εκεί, χωρίς καν να κρατήσει το πρόσχημα της διάσκεψης, στη συνολική ποινή της κάθειρξης των 12 ετών έδωσε με τόση ευκολία το ανασταλτικό αποτέλεσμα αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που λήφθηκε η απόφαση αυτή.

    Ενώ για τους καταδικασθέντες στην υπόθεση των Πυρήνων, και μάλιστα για κάποιους με ελαφρυντικά, και χωρίς να έχει προκληθεί κανένας κίνδυνος ζωής, θεώρησε ότι το ανασταλτικό στην έφεση δεν έπρεπε να δοθεί, προφανώς γιατί τους θεώρησε ιδιαίτερα επικίνδυνους».

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

    ποινικολόγος

    «Σκόπιμα σκληρές»

    «Εξοντωτικές ποινές σε ενήλικους μετεφηβικής ηλικίας κάνουν όχι μόνο τον νομικό αλλά τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας να διερωτάται ποιος ο σκοπός επιβολής των; Δεδομένου ότι οι επιβληθείσες ποινές στην εν λόγω υπόθεση δεν υπηρετούν σε καμιά περίπτωση παιδαγωγικό σκοπό, που εξ ορισμού θα έπρεπε να υπηρετούν, ούτε το σκοπό της γενικής πρόληψης αλλά ούτε εξυψώνουν το κύρος της Δικαιοσύνης, αφού δύνανται να παράγουν μόνο βία, προφανώς εξυπηρετούν είτε πολιτικές σκοπιμότητες είτε τους ίδιους τους εκδότες τους. Αλλωστε οι ποινές αυτές συγκρινόμενες με άλλες ποινές που επεβλήθησαν ή και δεν επεβλήθησαν για πολύκροτες υποθέσεις που ταλάνισαν το δημόσιο πολιτικό και οικονομικό βίο της χώρας, καταδεικνύουν ότι είναι σκόπιμα σκληρές».

    ΑΝΔΡ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

    ποινικολόγος (συνήγορος, μαζί με τον Αλέξη Αναγνωστάκη, των οικογενειών των θυμάτων της «Ρικομέξ»).

    «Ανατράπηκε η ζυγαριά»

    «Οι ποινές είναι υπερβολικά σκληρές. Τελούν σε μεγάλη δυσαναλογία με τις πράξεις που δικάστηκαν -ανάφλεξη κατσαρόλας χωρίς θύματα- και τις προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων (μετέφηβοι, με ιδεολογικές ανησυχίες). Παρήγαγαν ένα άδικο αποτέλεσμα κόντρα προς το πνεύμα του εσωτερικού και υπερκείμενου δικαίου.

    Ανατράπηκε η ζυγαριά και έμεινε το σπαθί ανεξέλεγκτο να καρφώνει βαθιά.

    Τέτοια καρφώματα ανάβουν τη φωτιά της απείθειας και της λαϊκής εξέγερσης».

    Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    εγκληματολόγος

    Η σοφία της επιείκειας

    Ο πομπός χρόνια τώρα

    σου φωνάζει out of order

    Ελσα Κορνέτη, Ερινύες vs Ευμενίδες

    Η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε όποιον και σε ό,τι απειλεί τη συνοχή και τις αξίες της. Το κοινωνικό συμβόλαιο αναθέτει στα όργανα της πολιτείας τη δίκαιη και ανάλογη τιμωρία των παραβατών του νόμου.

    Στις παραπάνω λειτουργίες μπαίνει όμως ένα όριο. Και ως όριο δεν εννοώ τον αυτονόητο σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των κατηγορουμένων/ καταδικασθέντων/ κρατουμένων, αλλά την αθέατη γραμμή ανάμεσα στον ανταποδοτικό/εκδικητικό (;) παραδειγματισμό και το διαπλαστικό/αποκαταστατικό ρόλο της ποινής. Την αθέατη αυτή γραμμή, την οποία έχει καθορίσει ο νομικός μας πολιτισμός, πρέπει να τη βλέπουν όλοι (είτε φοράνε ιδεοληπτικά ματογυάλια είτε κρατούν τη ρομφαία της καταστολής ή αποστολής).

    ΥΓ. Στις 10/02/09 στο πανεπιστήμιο, στην πόρτα του γραφείου μου, τοποθετήθηκε εμπρηστικός μηχανισμός, κίνηση που διεκδικήθηκε στα indymedia από τους «Πυρήνες». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η άποψή μου για την επιείκεια δεν αλλάζει.

    ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ

    μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

    Ποινές εξόντωσης για τους «Πυρήνες» και για τη Δημοκρατία

    Οι εξοντωτικές και άδικες ποινές για νέους ανθρώπους που εκρίθη ότι συμμετείχαν στους «Πυρήνες της Φωτιάς» προκαλούν ανατριχίλα και φόβο σε μια συγκυρία που η κοινωνία και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι υφίστανται πρωτοφανείς και πολύ οδυνηρές συνέπειες λόγω των πολιτικών που διαχειρίζονται υπέρ του κεφαλαίου την κρίση χρέους της χώρας μας.

    Θα ήταν επιεικείς οι όροι «επιλεκτική δημοκρατία» και «επιλεκτική δικαιοσύνη», πάνω στην επέτειο μάλιστα της μεταπολίτευσης, κατ’ αναλογία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που μας ταλανίζει, για να ορίσει κανείς το ύψος και τη βαρβαρότητα που εμπεριέχουν οι ποινές από 11 έως 37 χρόνια για ενέργειες που δεν έθιξαν, κατά κοινή ομολογία, ούτε ανθρώπινη ζωή ούτε βέβαια τη συνταγματική τάξη. Βεβαίως, επί δικτατορίας δεν υπήρχαν ο τρομονόμος 1 και ο τρομονόμος 2, κατ’ εφαρμογήν του οποίου με την πιο αυστηρή δυνατή εκδοχή επέλεξαν να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένοι δικαστές, είναι όμως, δυστυχώς, σε πλήρη αναλογία με τις χθεσινές ποινές οι αντίστοιχες των τότε στρατοδικείων για τις κροτίδες και για τη σύσταση οργανώσεων.

    Αν μη τι άλλο την πρόσφατη διετία η ελληνική κοινωνία, κυρίως τα όλο και αυξανόμενα τμήματά της που δεν αρκούνται στον καναπέ και δεν θεωρούν τη σιωπή χρυσό, έχει αντιληφθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί, ως φυσικά πρόσωπα και ως σύνολα, αντίπαλοι που διαπλέκονται, παρανομούν ασύστολα, έχουν το ακαταδίωκτο, καλύπτονται ως οργανικά στοιχεία όλων των εξουσιών και -βεβαίως- κερδοφορούν ασύδοτα συμπεριφερόμενοι ταυτόχρονα ως πατριδοκάπηλοι και εθνοσωτήρες νέας κοπής.

    Πώς είναι δυνατόν μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον που βοά η κοινή γνώμη και στενάζει ιδιαίτερα η νεολαία δίπλα στον κόσμο της εργασίας, της ανεργίας και των μεταναστών για τη συστηματική φτωχοποίηση και αυταρχοποίηση, στην οποία επιβάλλονται από την κυβερνητική εξουσία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, να εκφωνούνται και να καθαρογράφονται «εν ονόματι του ελληνικού λαού» τέτοιες αποφάσεις;

    Να καταδικάζονται νέοι πολίτες για ηθική αυτουργία (!) με ταυτόχρονη αναγνώριση ότι δεν έχουν συλληφθεί οι «φυσικοί αυτουργοί» των πράξεων που κρίνονται; Να μη γίνονται δεκτά για νέους εικοσάχρονους επιστήμονες τα εύλογα ελαφρυντικά που αφορούν τον πρότερο έντιμο βίο, την καλή διαγωγή στην κράτησή τους κ.ά.; Να ονομάζεται συλλήβδην τρομοκρατική δράση οτιδήποτε εκφράζει την ελάχιστη πολιτική ανυπακοή από τα επεισόδια της Κερατέας, έως τα κινήματα «Δεν πληρώνω», έως τη νόμιμη αντίσταση των πολιτών στον πολύωρο χημικό πόλεμο της 28ης και της 29ης Ιουνίου στο Σύνταγμα;

    Αυτές οι αποφάσεις ενισχύουν, δυστυχώς, τα επιχειρήματα όσων -και είναι όλο και πιο πολλοί, παρ’ ότι προσωπικά δεν τα ενστερνίζομαι- ισχυρίζονται ότι ο διεθνής οικονομικός έλεγχος στο πλαίσιο των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα βάρβαρα οικονομικά μνημόνια οδηγεί νομοτελειακά σε περιστολή της δημοκρατίας στα όρια της αντισυνταγματικής εκτροπής, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες αποφάσεις, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι δεν αποτελούν προϊόν υπαγόρευσης ή γενικότερης συμπεριφοράς της Δικαιοσύνης, γίνονται οργανικό στοιχείο των πολυπλόκαμων μηχανισμών που έχουν στηθεί για να προκαλούν «σοκ και δέος» στη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας.

    Επί τη ευκαιρία είναι χρήσιμη η υπόμνηση για την ανάγκη να τοποθετηθούν δημόσια, σε σχέση με τέτοια ακραία φαινόμενα, προς όλους που έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την αφωνία και το φόβο που θέλει να επιβάλει η αντιδραστική ομογενοποίηση των μίντια και των νεοφιλελεύθερων, πάσης απόχρωσης, πολιτικών μας.

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

    «Μεταξύ στρατοδικείου και Ιεράς Εξέτασης»

    «Τώρα η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη. Η δικαιοσύνη του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε σε κάθειρξη 11 χρόνων τη 18χρονη τότε Κωνσταντίνα χωρίς καμία απόδειξη, κανένα στοιχείο εξακριβωμένο, ούτε καν με βάση την ηλικία της. Μπορεί να είναι η μοναδική πολιτική κρατούμενη κάτω των 20 στον κόσμο. Αν υπάρχει άλλη, θα είναι σε κάποια χώρα της Μπανανίας».

    Ετσι ξεκινά την καταγγελτική επιστολή του, προς την «Ε», ο Νίκος Καρακατσάνης, πατέρας της 20χρονης Κωνσταντίνας.

    Και συνεχίζει:

    «Την καταδίκασαν σε μία δίκη μεταξύ στρατοδικείου και Ιεράς Εξέτασης, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν ούτε τα πρακτικά, ούτε οι μάρτυρες, ούτε όλα τα στοιχεία που φώναζαν για την αθωότητά της. Το αδίκημα: δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις, να μην πηγαίνει Εξάρχεια, να μην διεκδικεί, να μην έχει πολιτική άποψη, να σκύψει το κεφάλι και να παρακαλέσει για επιείκεια. Η ποινή έπρεπε να είναι εξουθενωτική.

    «Ποιον τρομοκράτησε;»

    Εγώ όμως προκαλώ όλη την έδρα, όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα τον Αρσένη και την Κατσέλη, να μου αποδείξουν τι έκανε το παιδί μου, ποιον έβλαψε, ποιον τρομοκράτησε.

    Την κατηγορούν ότι στα 17 ήταν τρομοκράτης και δεν ντρέπονται. Τρομοκράτες είναι αυτοί και οι υποτελείς τους που έχουν φέρει τον Ελληνα σε απόγνωση και κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ολες οι ληστρικές συμμορίες των πολιτικών που ξεφτίλισαν το έθνος και φυλάκισαν το παιδί μου απλά επειδή έχει το ανάστημα να σταθεί απέναντί τους.

    »Δεν γινόταν τίποτα όμως. Η απόφαση είχε βγει. Το κόμμα πρέπει να δείξει ότι έχει πατάξει την τρομοκρατία. Οι καρέκλες πρέπει να σωθούν. Μιλάω βέβαια για το κόμμα του Γιωργάκη και Σία. Για το κόμμα αυτό, που καμία σχέση δεν έχει με το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, του Γεννηματά, της Μελίνας, του Τρίτση και όλων αυτών που δίδαξαν δημοκρατία, σεβασμό στον πολίτη και δικαιοσύνη για όλους ίδια. Μιλάμε για ένα κόμμα που ο αρχηγός τους τρέχει να καλύψει τις λαμογιές των συντρόφων του με δήθεν εξεταστικές και στάχτη στα μάτια.

    Γιατί δεν βάζουν τους ίδιους δικαστές να δικάσουν τους Μαντέλη και Αλογοσκούφη, Σημίτη, Τσοχατζόπουλο, Ρουσόπουλο, Παπαντωνίου, Βουλγαράκη και όλους τους άλλους έτσι για να δούμε και εκεί αν έχουν τα κότσια και τη μαγκιά να ρίξουνε τις ποινές στο όριο του νόμου.

    Επρεπε δηλαδή η Δικαιοσύνη σας να δείξει ότι υπάρχει στην πλάτη του παιδιού μου;

    Τα μωρά έγιναν σύνθημα

    Υπουργέ, επειδή είσαι καινούργιος σε αυτό το υπουργείο και δεν σε έχουν ενημερώσει οι συναγωνιστές σου, Παπουτσής, Καστανίδης, Χρυσοχοΐδης, θα σου πω εγώ: το μόνο έγκλημα που έκαναν αυτά τα παιδιά ήταν ότι τόλμησαν να αγανακτήσουν πριν απ’ όλους εμάς. Και ο λαός το τόλμησε. Τα μωρά με τις κατσαρόλες γίνανε σύνθημα. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού σε όλες τις πλατείες κατσαρόλες κρατάγανε. Η τέχνη τα τίμησε. Κορυφαίος συνθέτης και μοναδικός ερμηνευτής τραγουδάει “Φίλε μου ξεκόλλα, πάρε κατσαρόλα, πες και στα παιδιά να ‘ρθουν μια βραδιά, να τα κάψουν όλα”, σαν ελάχιστο φόρο τιμής γι’ αυτούς που δεν κάνανε τίποτα για πάρτη τους, γι’ αυτούς που υποθηκεύσανε τα νιάτα τους πίσω από τα κάγκελα και δεν είναι μόνο το τραγούδι.

    Είναι όλοι οι Ελληνες εκτός από τους δικούς σας τους βολεμένους. Αυτό είναι και το μεγάλο έγκλημα που κάνανε. Ενόχλησαν το σύστημα, ξυπνήσανε μνήμες και συνθήματα που λέγαμε τα χρόνια πριν γεννηθούν τα μωρά. Τα θυμάσαι υπουργέ. Είναι αυτά που με πολλούς από εσάς τα λέγαμε μαζί στους δρόμους και είναι όλα επίκαιρα παραδείγματα. “Λαέ πεινάς, γιατί τους προσκυνάς”, “Μπάτσοι- γουρούνια- δολοφόνοι”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία” και ο σύντροφός σου ο Παπουτσής τα θυμάται γιατί τα εφάρμοσε κατά γράμμα στο Σύνταγμα. Μόνο το τανκ του Ντερτιλή έλειπε. Τώρα, λοιπόν, που η Κωνσταντίνα είναι στην πυρά σας, βγείτε άφοβα στο δρόμο, στο καφενείο, στο γήπεδο, βγείτε να καμαρώσετε μια χώρα, που μόνο εσείς μπορέσατε να καταντήσετε έτσι.

    Δεν έκανε τα λάθη μου

    Είναι τιμή μου, λοιπόν, που η κόρη μου δεν έκανε το δικό μου λάθος να ανήκει σε φτηνές παρατάξεις.

    Είναι καμάρι μου που έχω παιδί αυτό το παλικάρι. Η πατρίς του Διγενή και του Διάκου, η πατρίς μου, σήμερα χώρα υποτελών. Τελειώνοντας, ευχαριστώ όλους όσοι σεβάστηκαν το Γολγοθά μου. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά που φάγανε ακόμα και ξύλο, προκειμένου να συμπαρασταθούν στο παιδί μου. Ευχαριστώ τους μάρτυρες, ευχαριστώ τον κ. εισαγγελέα που έστω και την τελευταία στιγμή πήρε χαμπάρι πού πάει η δίκη και έκανε ό,τι μπορούσε για να γλιτώσει τα παιδιά από την κρεμάλα.

    Το Δικαστήριο μπορεί να έστειλε 6 παιδιά στα κάτεργα, αλλά να είναι σίγουρο ότι έστειλε και 600 παιδιά στα Εξάρχεια. Ετσι δεν είναι, Μίκη; Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς. Τέλος, ευχαριστώ τον από δεκαετίες φίλο μου και υπερασπιστή του παιδιού μου, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ευχαριστώ την κόρη του Ζωή που υπερασπίστηκε τη Νίνα μου σαν αδερφή της και τους παρακαλώ, αφού συνεννοηθούν με το παιδί μου, όλες οι κινήσεις που παρέχει ο νόμος να γίνουν. Λίγο αργότερα που θα έχει ξεβρωμίσει ο τόπος και οι δίκες θα είναι καθαρά αντικειμενικές»

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=295812

    • «Ιδιώνυμο»: η πρώτη ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών στην Ελλάδα στο 25/07/2011 στις 13:05

    «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» ή αλλιώς όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά «Ιδιώνυμο». Υπήρξε ο νόμος που εφαρμόστηκε στις 25 Ιουλίου του 1929 και ο οποίος ποινικοποιούσε τις «ανατρεπτικές» ιδέες. Στόχος ήταν η δίωξη των κομμουνιστών και των αναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Ο νόμος του οποίου κύριος εκφραστής ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε την αρχή για τους μετέπειτα βασανισμούς, εξορίες, φυλακίσεις αριστερών.

    «Πάσα απόπειρα διαταράξεως ή βιαίας ανατροπής του αστικού καθεστώτος, του οποίου στερεά θεμέλια είνε η πατρίς, η οικογένεια, η ιδιοκτησία θα εύρη αντιμέτωπον την πυγμήν του Κράτους. Είμεθα αποφασισμένοι να εξοπλίσωμεν το κράτος και τας αρχάς του διά τας αναγκαίας νομοθεσίας, όπως καταστή δυνατή η αποτελεσματική κοινωνική άμυνα κατά των απροκάλυπτων ανατρεπικών ενεργειών των εχθρών του κοινωνικού καθεστώτος» ήταν τα λόγια του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1928 σε προεκλογική του συγκέντρωση.

    Λόγια τα οποία κι έκανε πράξη ένα χρόνο αργότερα με την εκλογή του. Ήταν η εποχή των διεκδικητικών αγώνων των εργατών και της ανόδου της κομμουνιστική ιδεολογίας. Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, που ακολουθούσε τις ανάλογες τάσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη με την εξάπλωση των ριζοσπαστικών/κομμουνιστικών ιδεολογιών, η Μικρασιατική Καταστροφή με την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση των ιδεολογιών αυτών. Η γενικότερη κακή κατάσταση της χώρας αλλά και της οικονομίας λόγω του πολέμου και της πολιτικής αστάθειας των χρόνων εκείνων, οδήγησαν στην ψήφιση του νόμου. Ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια των ισχύοντων θεσμών να διατηρήσουν τα κατεστημένα τους μπροστά στο φόβο της εξάπλωσης των νέων ιδεών.

    Ο νόμος προέβλεπε ποινή φυλάκισης πάνω από έξι μήνες για όποιον, κατά το άρθρο 1, «επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της επικράτειας ή ενέργεια υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμού».

    Οι αντιδράσεις αρχικά δεν ήταν πολλές, μόνο της τότε αντιπολίτευσης με επικεφαλής τους Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Γεώργιο Παπανδρέου και Γεώργιο Καφαντάρη, η οποία πρότεινε στον Βενιζέλο να διώκονται και οι φασίστες με το ίδιο νόμο. Ο Βενιζέλος αρνήθηκε. Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίζεται στις 15 Ιουλίου και τίθεται σε εφαρμογή στις 25 Ιουλίου.

    «Το νομοσχέδιον δεν επιδιώκει να διώξη τον κομμουνισμόν ως ιδέαν, αλλά τη Γ’ Διεθνή και τας μπολσεβικικάς αρχάς αυτής, αίτινες απέχουν πολύ του ιδεώδους κομμουνισμού. Το νομοσχέδιον επιδιώκει τη δίωξιν των οπαδών της Γ’ Διεθνούς. Δε δυνάμεθα να διώξωμεν τον κομμουνισμόν, διότι και ο Χριστός υπήρξε κήρυξ της ιδέας αυτής. Ο Χριστός διεκήρυξε πρώτος τον κομμουνισμόν, αλλά από την υψηλήν ιδεολογίαν του κομμουνισμού μέχρι των ανατρεπτικών ενεργειών των ανθρώπων της Μόσχας, υπάρχει διαφορά» είχε πει στην Βουλή ο Βενιζέλος.

    Ο νόμος αργότερα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Την αντίθεσή του εξέφρασε ο νομικός κόσμος της χώρας με αρθρογραφία στα περιοδικά «Θέμις» και «Δικαιοσύνη». Φωνή διαμαρτυρίας ύψωσαν διανοούμενοι, όπως ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γεώργιος Νιρβάνας, ο Κωνσταντίνος Άμαντος, ο Δημήτρης Γληνός, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν και ο Ανρί Μπαρμπίς.

    Από το 1929 έως το 1936 όπου και εφαρμόστηκε περίπου 16.500 πολίτες συνελήφθησαν. Από αυτούς 3031 καταδικάσθηκαν και εξορίστηκαν στα νησιά Φολέγανδρο, Ανάφη, Αμοργό και Σκύρο. Με δικαστικές αποφάσεις διαλύθηκαν πολλές οργανώσεις και σωματεία, που επηρεάζονταν από το ΚΚΕ. Στον νόμο αυτό εξάλλου στηρίχτηκαν και οι μετέπειτα αυστηρότεροι νόμοι όπως από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

    http://tvxs.gr/news/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1/%C2%AB%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%C2%BB-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.