→ Δεκέμβριος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

35 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Εργασία : Το κράτος έκανε ακόμη μια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κατάφεραν να παρατείνουν την προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέ στο 27/12/2011 στις 23:17

    Το κράτος έκανε ακόμη μια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα: Κατάφεραν να παρατείνουν την προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγένων με εισαγγελική εντολή !!!

    Τι ισχύει:

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο Χριστουγέννων τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους.
    Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

    Οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν το ποσό ΟΛΟΚΛΗΡΟ μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου !

    Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας, ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

    Τι κόλπο κάνανε:

    Με διάταξη του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών παρατάθηκε η νόμιμη προθεσμία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από τις 21/12, που ορίζει η εγκύκλιος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, στις 31/12. !!! Ετσι, οι μπάτσοι αρνούνται να δεχτούν μηνύσεις από εργαζόμενους.

    Kαι τι ισχύει τελικά:

    Φέτος έχουν συγκεντρωθεί ήδη περίπου 2.300 καταγγελίες για 1.500 επιχειρήσεις περίπου, αριθμός σχεδόν 6πλάσιος από πέρυσι. Με την εντολή που πήρανε οι μπάτσοι πρόσφατα, δεν δέχονται τις μηνύσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και έτσι δεν προχωρούν σε αυτόφωρη σύλληψη, δίνοντας όλο το χρόνο στα αφεντικά να πληρώσουν ή να την κοπανίσουν !!

    Οι μπάτσοι βέβαια δεν δέχονται μηνύσεις αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν καταγγελίες, αφού ο στόχος τους δεν είναι η άρνηση παραλαβής εγγράφων, αλλά η εκτέλεση της αυτόφωρης διαδικασίας, και τα δύο είναι παρανομίες !!!

    Τι είναι περίεργο:

    Μπάτσοι και εισαγγελείς φρόντισαν πάλι για τα αφεντικά-εργοδότες και παρακάμπτοντας κάθε νομιμοφανή ή άλλη έννοια αρχής, όπως του ΣΕΠΕ, του υπουργείου εργασίας ή του κυνοβουλίου, εξέδωσαν και εφαρμόζουν αποφάσεις !! Η εργατική τάξη είχε μόλις αυτο το μέτρο για άμυνα απέναντι στα αφεντικά, που παρακάμθηκε ξεδιάντροπα από την απόφαση ενός εισαγγελέα !!! Αραγε, η 31/12 θαναι η μόνη ημερομηνία που οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καταγγείλουν την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων??

    http://ergasiakodeltio.wordpress.com

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1365120

    • Πέδρο Μπρίγκερ : Βλέπω στην Ελλάδα όσα έζησα στην Αργεντινή το 2001 στο 27/12/2011 στις 03:49

    Αίσθηση déjà vu προκάλεσε η Ελλάδα του 2011 στον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο και συγγραφέα Πέδρο Μπρίγκερ που έζησε την “κόλαση” της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή του 2001.

    Ο Αργεντινός βρέθηκε για τις ανάγκες ρεπορτάζ στην Ελλάδα και περιέγραψε την εμπειρία του από την οικονομική κρίση στον “Τύπο της Κυριακής”, συμβουλεύοντας τους Έλληνες να μελετήσουν το παράδειγμά τους.

    Οι εικόνες που αντίκρισε, όπως σημείωσε, του θύμισαν την Αργεντινή του 2001, τονίζοντας ότι βλέπει ομοιότητες ομοιότητες όχι μόνο στα μέτρα που επιβάλλονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που είναι τα ίδια με αυτά που επέβαλαν στους ίδιους.

    Αυτό που παρατήρησε ήταν ότι η πολιτική τάξη στην Ελλάδα συμπεριφέρεται με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν της Αργεντινής, σημειώνοντας πως η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα και θυμίζοντας πως στην Αργεντινή το 2001 είχαν τους νεόπτωχους.

    “Πέρασα από τον σταθμό του Μετρό στην Πανεπιστημίου και είδα μια εικόνα που με συγκλόνισε. Από τη μία τα υπέροχα κτίρια του Πανεπιστημίου και της Βιβλιοθήκης, από την άλλη μια ομάδα μεταναστών να πουλάει μικροπράγματα, αγωνιώντας μην έρθει η αστυνομία, και παραδίπλα μια ομάδα ναρκομανών που “χτύπαγαν ενέσεις” σε κοινή θέα.

    Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν γιατροί του κόσμου που μοίραζαν φαγητό σε φτωχούς. Αυτές είναι χαρακτηριστικές εικόνες παρακμής, αποδόμησης της κοινωνίας”, ανέφερε.

    Συγκλονίστηκε από την ιστορία που του διηγήθηκε δημοσιογράφος για μία μητέρα που άφησε το παιδί της στον παιδικό σταθμό και δεν γύρισε να το πάρει γιατί δεν μπορούσε να το ζήσει. “Τρομερό! Αυτό μου θύμισε πολύ την Αργεντινή του 2001. Διάβασα, επίσης, την είδηση για τα συσσίτια στο σχολεία. Το ίδιο συνέβη και σε εμάς και ακόμη έχουμε συσσίτια σε κάποια σχολεία”, σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει στην Αργεντινή μία αίσθηση αλληλεγγύης για την Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν φτάνουν εκεί πολλές λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.

    “Η Αργεντινή υπήρξε το μεγάλο εργαστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Νότιο Αμερική. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, το μεγάλο εργαστήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη”, παρατήρησε.

    Όσο για τι θα συμβούλευε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ο Πέδρο Μπρίγκερ επισήμανε ότι κανείς δεν γνωρίζει τη λύση.

    “Θα σας έλεγα μόνο να οργανωθείτε. Να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τα πάντα. Δικές σας λύσεις. Και να μελετήσετε το παράδειγμα της Αργεντινής, γιατί μπορείτε να πάρετε καλές ιδέες και να τις εφαρμόσετε με το δικό σας τρόπο. Το 2001 η Αργεντινή ήταν μία κόλαση. Στη γειτονιά μου ήταν όλοι άνεργοι. Σήμερα όλοι έχουν δουλειά και ζούνε καλά”, κατέληξε.
    http://news247.gr/ellada/eidiseis/vlepw_sthn_ellada_osa_ezhsa_sthn_argentinh.1552191.html

    • Χαλυβουργία Ελλάδος: Πάγωσε η τσιμινιέρα με απεργία διαρκείας στο 24/12/2011 στις 20:20

    «Χαλυβουργία Ελλάδος»: Πάγωσε η τσιμινιέρα με απεργία διαρκείας

    «Χαλυβουργία Ελλάδος»: Πάγωσε η τσιμινιέρα με απεργία διαρκείας

    Εδώ και ένα περίπου μήνα κανένας εργαζόμενος δεν είναι στο πόστο του. Εργαζόμενοι και απολυμένοι περιφρουρούν νύχτα – μέρα την απεργία
    Πάγωσε η τσιμινιέρα με απεργία διαρκείας
    Λεζάντα
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19

    Ρεπορτάζ: Μαρία Λούκα, Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

    Από την αρχιτεκτονική μέχρι τη ναυπηγική, ο χάλυβας ή αλλιώς ατσάλι αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά υλικά για κάθε είδους κατασκευαστικές δραστηριότητες. Λειτούργησε ως μια από τις ατμομηχανές της ισχνής ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής αλλά και ως όχημα συσσώρευσης κερδών για μερίδες του ιδιωτικού τομέα με την ελληνική βιομηχανία χάλυβα να ξεπερνά τους 2,5 τόνους παραγωγής το 2007. Οι δεκάδες εργαζόμενοι στις γραμμές παραγωγής γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους το ατσάλι. Το έμαθαν με τα καθημερινά μεροκάματα του τρόμου και του θανάτου. Ο αγώνας τους και η ενότητα τους δε μπορεί παρα να είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό: ατσαλένια.

    Στην Αθηνών – Κορίνθου, λίγο μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, στη Βιομηχανική Ζώνη του Ασπρόπυργου, βρίσκεται η Χαλυβουργία Ελλάδος, η πρώτη ελληνική βιομηχανία χάλυβα που ίδρυσε το 1937 η οικογένεια Σταύρου Σαλαπάτα και εξαγοράστηκε το 2006 από τη «Θεσσαλική Χαλυβουργία» συμφερόντων Μάνεση συγκροτώντας έναν τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο. Οι 379 εργαζόμενοι της εταιρείας είναι στο πόστο τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το εργοστάσιο δουλεύει σε 24ωρη βάση. Η πρώτη βάρδια ξεκινά στις 6:30 το πρωί, τότε που φεύγει η τελευταία. Λιώνουν τα παλιοσίδερα στο φούρνο, βγαίνει λάβα, τη ρίχνουν σε μεγάλα χωνιά, μεταφέρεται στο επόμενο τμήμα, μπαίνει στη μηχανή χύτευσης και καταλήγει στο ελασματουργείο. «Το χειμώνα είναι καλά» λένε, έχει μόνο 40 βαθμούς Κελσίου, το καλοκαίρι χτυπάει 60 αρια. Η φωνή τους έχει μια μόνιμη βραχνάδα από τους τόνους σκόνης που εισπνέουν. Οι περισσότεροι είναι βαρήκοοι από τα πολλά ντεσιμπέλ μιας όχι και τόσο ρομαντικής μελωδίας.

    Κάπως έτσι κυλούσε η καθημερινότητα τις προηγούμενες μέρες. Όχι πια όμως. Τον τελευταίο μήνα δεν είναι κανείς στο πόστο του. Είναι συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, κάτω από ένα πανό που γράφει «εδώ, εδώ και πάλι εδώ / εμείς δε ζούμε με 500 ευρώ». Περιφρουρούν την απεργία τους που ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου, όταν η ιδιοκτησία προχώρησε σε μαζικές απολύσεις 34 συναδέλφων τους, χωρίς ειδοποίηση, χωρίς αιτιολογία, με τη συνδρομή δικαστικού επιμελητή που ανέλαβε το έργο της θυροκόλλησης. Έτσι κι αυτοί αποφάσισαν ότι είτε θα επιστρέψουν όλοι μαζί στις δουλειές τους, είτε θα στολίσουν χριστουγεννιάτικο δέντρο στις πύλες της χαλυβουργίας.

    Η τρομοκρατία ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα. Βλέπεις τώρα που έγινε της μόδας το haircut, τ’ αφεντικά είπαν να το εφαρμόσουν καταρχήν στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στις 12 Οκτωβρίου η ιδιοκτησία κάλεσε το επιχειρησιακό σωματείο και ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης και μερικής, από 8ωρο σε 5ωρο χρησιμοποιώντας την πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας μέθοδο του εκβιασμού , «εναλλακτικών προτάσεων» το λένε στο savoir vivre του Μνημονίου. Οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να υπογράψουν ότι αποδέχονται στη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων τους που θα επέφερε μεσοσταθμικά μειώσεις αποδοχών έως και 40% ή αλλιώς θα ακολουθήσουν απολύσεις 180 εργαζομένων. Με ομόφωνες αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αποφάσισαν να μη δώσουν τις «έγγραφες δεσμεύσεις» – κατά το λεξικό του ΔΝΤ παλι – και ως απάντηση η διεύθυνση ανακοίνωσε τις πρώτες 34 απολύσεις.

    Το επιχείρημα που προβλήθηκε από την εργοδοσία γι’ αυτό το σχεδιασμό δεν ήταν άλλο από την οικονομική κρίση. Ισχυρίζεται ότι την τελευταία τριετία οι ζημιές της φτάνουν τα 100 εκατ ευρώ. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν δημοσιευμένα επίσημα οικονομικά στοιχεία του ομίλου γι’ αυτή την τριετία, θα περίμενε κανείς ότι μια ζημιογόνος επιχείρηση θα συρρίκνωνε τον κύκλο εργασιών της και θα έπεφτε η παραγωγή της. Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι η παραγωγή από 194.600 τόνους που ήταν το 2009, έχει φτάσει ήδη τους 266.000 τόνους πριν ολοκληρωθεί το 2011. Και σίγουρα προξενεί εντύπωση πως η δεύτερη μεγαλύτερη μη εισηγμένη ελληνική βιομηχανία και μια από τις 20 πρώτες βιομηχανίες στη χώρα με πωλήσεις ύψους 350 εκατ ευρώ το 2006 (σύμφωνα με δελτίο του ΧΑΑ), βρίσκεται ξαφνικά σε μια τόσο φθίνουσα πορεία. Εκτός εάν είναι βάσιμο αυτό που υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ότι δηλαδή ο κ. Μάνεσης αναφέρεται στην εγχώρια αγορά και όχι στις εξαγωγές , οι οποίες μάλλον ανθίζουν. Εξάλλου αν οι ζημιές ανέρχονται όντως στα 100 εκατ και δεν ισοσκελίζονται με τα κέρδη των προηγούμενων ετών και όλοι οι εργαζόμενοι να απολυθούν η χασούρα δεν καλύπτεται. Ίσως λοιπόν θα ήταν πιο λογικό ο ιδιοκτήτης να ζητήσει δάνειο από κάποια τράπεζα, κατά προτίμηση την Alpha Bank, της οποία είναι μέλος μη εκτελεστικό του διοικητικού συμβουλίου.

    Είναι σαφές ότι «κρίση είναι ευκαιρία». Ευκαιρία για τη συμπίεση του εργατικού κόστους, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το γκρέμισμα του εργατικού δικαίου και την εμπέδωση χαρακτηριστικών υποταγής και ηττοπάθειας στους εργαζομένους. Ο στόχος είναι η εσωτερική υποτίμηση και ο κ. Μανεσης πρωτοστατεί αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα της μνημονιακής πολιτικής. Το διακύβευμα σ’ αυτή την υπόθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργία Ελλάδος αλλά εν γένει τους μισθωτούς στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Πείραμα είναι. Αν πετύχει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εδώ, θα εξαπλωθεί παντού. Γι’ αυτό και η εργοδοσία παίζει τα ρέστα της. Από τις απειλές για αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι προσπάθειες υπονόμευσης της δυναμικής και της ενότητας των εργαζομένων, ενεργοποιεί κάθε είδους μεθόδους τρομοκρατίας φτάνοντας μέχρι το σημείο να κοινοποιήσει άλλες 16 απολύσεις εν μέσω απεργίας κατά παράβαση οποιοδήποτε ίχνους εργατικής νομοθεσίας. Έτσι ο κατάλογος των απολυμένων φτάνει πλέον τους 50.

    Σ’ αυτές τις πύλες λοιπόν δεν παίζεται μόνο το εισόδημα των χαλυβουργών αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Η αφύπνιση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων της χώρας σε μια περίοδο που η πόλωση διαπερνά οριζοντίως την ελληνική κοινωνία. Συμβολοποιεί την αγωνία ολόκληρου του εργατικού κινήματος που σ’ αυτό τον παρατεταμένο πόλεμο βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση και μια νίκη θα αναζωπύρωνε την αυτοπεποίθηση του. Θα μετέτρεπε την ανατροπή από αυταπάτη σε ανοιχτή δυνατότητα για το μέλλον. Παράλληλα έχει έναν ηρωισμό και μια ηθική που αγγίζει την έννοια του ιερού , ως αναπόσπαστο στοιχείο των μεγαλειωδών στιγμών της ταξικής πάλης που μας κληροδότησαν ότι σήμερα αποκαλούμε δικαίωμα. Ως εκ τούτου αποσιωπείται. Δε χωράει στα δελτία των 8. Χωράει όμως στις ψυχές των εργαζομένων και της νεολαίας που δίνουν στη λέξη αλληλεγγύη ξανά περιεχόμενο και σημασία. Η αποθήκη του σωματείου έχει γεμίσει με τρόφιμα, είδη ρουχισμού ακόμα και παιδικά παιχνίδια. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο μετρό Αντώνης Σταματόπουλος μόλις ξεφόρτωσε γάλα για τις οικογένειες των απεργών. Νωρίτερα Ινδονήσιοι και Μαλαισιανοι εργάτες έδωσαν χρήματα για το ταμείο αλληλεγγύης, όπως έκαναν και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας. Καθημερινά μαζεύονται κάτοικοι της γειτονιάς, μαθητές, σωματεία και στηρίζοντας την προσπάθεια των απεργών, γράφουν ταυτόχρονα την πιο συγκινητική σελίδα του σύγχρονου εργατικού κινήματος.

    Οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία Ελλάδος μεγάλωσαν οι περισσότεροι στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Δυτικής Αττικής, στο Πέραμα, τον Ασπρόπυργο και τη Μάντρα. Έζησαν δίπλα στις βιομηχανίες. Δούλεψαν στις πιο σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες. Έθαψαν τους συναδέλφους τους – 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 33 χρόνια στη χαλυβουργία. Το μοναδικό που έχουν είναι η εργατική τους δύναμη και η αξιοπρέπεια τους. Και δεν την παζαρεύουν. Ξέρουν ότι χωρίς αυτούς … γρανάζι δε γυρνά.

    Μαρία Λούκα
    ThePressProject.gr
    http://www.thepressproject.gr/theme.php?id=7315

    • 1923. Μια χρονιά χωρίς Χριστούγεννα στο 24/12/2011 στις 19:23

    1923. Μια χρονιά χωρίς Χριστούγεννα
    Το 1923 ήταν το έτος κατά το οποίο το άρτι σχηματισθέν στη σημερινή του μορφή ελληνικό κράτος αποφάσισε να κάνει την πρώτη κίνηση προσέγγισης στη Δύση. Έτσι, απαρνήθηκε το Ιουλιανό ημερολόγιο σύμφωνα με το ποίο όριζε τις υποθέσεις και την καθημερινή ζωή των πολιτών του μέχρι τότε και υιοθέτησε το Γρηγοριανό για να συμβαδίσει με την πολιτισμένη Ευρώπη. Του Γιάννη Μακριδάκη Η σημαντικότερη όμως παράμετρος της απόφασης αυτής ήταν ότι για πρώτη και δυστυχώς τελευταία φορά, ελληνική κυβέρνηση τόλμησε να διαχωρίσει κάπως το Κράτος από την Εκκλησία προβαίνοντας σε μια πράξη διαχωρισμού της πολιτικής από τη θρησκευτική καθημερινότητα. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης βέβαια είχε πολλές και άμεσες συνέπειες όσον αφορά στον εορτασμό διαφόρων επετείων του “έθνους”, διαφόρων εορτών αλλά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών του, οι οποίοι ακόμη και σήμερα, πόσω μάλλον τότε, συμπεριφέρονταν και ζούσαν περισσότερο ως Έλληνες Υπήκοοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι παρά ως Έλληνες Πολίτες.
    Παρόλα αυτά, που ήταν βέβαια γνωστά ότι θα προέκυπταν, η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε την λαοφιλή Εκκλησία και έσπευσε να προσκολληθεί στους Πάτρωνές της Ευρωπαίους, δηλαδή στο πολιτικό ημερολόγιο της Δύσης. Έτσι, άφησε ξαφνικά, μέσα στο καταχείμωνο, την Εκκλησία δεκατρείς μέρες πίσω, αφού την νύχτα της 15ης Φεβρουαρίου διαδέχτηκε πολιτικά η 1η Μαρτίου 1923.
    Οι “Έλληνες Υπήκοοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι – ας πούμε και Πολίτες” όπως ήταν φυσικό άρχισαν να ζουν μέσα σε ένα μεγάλο μπέρδεμα (συνειδησιακό και πρακτικό), οι εφημερίδες στην προμετωπίδα τους άρχισαν να αναγράφουν την ισχύουσα πολιτική ημερομηνία και δίπλα “(ν.ημ.)”, νέο ημερολόγιο δηλαδή, οι “εθνικές επέτειοι” μετακόμισαν κατά δεκατρείς μέρες και το επίσημο ημερολόγιο του Κράτους προηγούνταν πια αυτού της Εκκλησίας, η οποία φάνηκε να αιφνιδιάζεται.
    Τα Χριστούγεννα λοιπόν του 1923 δεν ήρθαν ποτέ με βάση το επίσημο ημερολόγιο του ελληνικού κράτους αφού η εκκλησιαστική 25η Δεκεμβρίου 1923, συνέπεσε με την επίσημη κρατική 7η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, 1924, κατά το οποίο το ελληνικό κράτος γιόρτασε πρώτα την Πρωτοχρονιά και κατόπιν τη γέννηση του Χριστού!
    Όπως ήταν φυσικό, εξ αιτίας αρκετών τέτοιου είδους μπερδεμάτων αλλά κυρίως εξαιτίας της μόνιμης προσκόλλησης των εκκλησιαστικών αρχών στην κάθε προέλευσης και είδους κρατική εξουσία και στην έννοια του “έθνους” και όχι του “κράτους”, τον Μάρτιο του 1924 αποφάσισε και η Εκκλησία να αλλάξει ημερολόγιο, να υιοθετήσει κι αυτή το Γρηγοριανό, να μεταφερθεί δεκατρείς μέρες πίσω εν μία νυκτί και να συμβαδίσει ξανά με το επίσημο ελληνικό κράτος και, μοιραία, με την Ευρώπη. Έτσι, την νύχτα της 10ης Μαρτίου διαδέχτηκε και εκκλησιαστικά η μέρα της 23ης Μαρτίου 1924 αφήνοντας πίσω της δια παντός όλη την εκκλησιαστική παράδοση αιώνων αλλά και ένα μέρος Χριστιανών, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί σε αυτήν, δεν ακολούθησαν το νέο ημερολόγιο των Φράγκων και ονομάστηκαν επιτυχέστατα Παλαιοημερολογίτες.
    Το έτος 1924 λοιπόν, το ελληνικό κράτος έκανε δύο φορές Χριστούγεννα αφού εκτός από τα πρώτα (7 Ιανουαρίου) που ήταν χρωστούμενα από πέρσι, ήρθαν κανονικά και με το Νόμο Πολιτείας και Εκκλησίας τα δεύτερα, στις 25 Δεκεμβρίου 1924!
    Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, γίνανε πράγματα και θαύματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο ολόκληρο. Το μόνο που δεν άλλαξε είναι ότι ο, έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο, μοναδικός διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα διήρκεσε μονάχα ένα έτος και εικοσιπέντε μέρες. Και τώρα, τα Χριστούγεννα του 2011, αυτό ακόμα το πληρώνουμε.

    Εύχομαι να είστε καλά με το νέο έτος να γίνουμε επιτέλους Πολίτες και όχι πια Υπήκοοι.

    Γιάννης Μακριδάκης

    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/1923-mia-xronia-xoris-xristoygenna-giannis-makridakis

    • Σίδερο και φωτιά : 50 μέρες απεργία. στο 23/12/2011 στις 18:53

    Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που το εργατικό κίνημα έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δράσει και να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες τα δικαιώματα του. Σε συγκυρίες σαν αυτές που ζούμε, είναι τουλάχιστον αυτοκτονικό, τέτοιες ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο, αν και πρακτικά απέτυχαν, αφού καμία πολιτική αλλαγή δεν συντελέστηκε ουσιαστικά, έδειξαν ωστόσο τη δυναμική του κινήματος. Μπορεί τα γεγονότα της 20ης Οκτωβρίου να μας πήγαν πολύ πίσω, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα μας: έχουμε ένα κίνημα που υπό προϋποθέσεις κινητοποιείται μαζικά και έχουμε και συγκυριακές ευκαιρίες , που πρέπει να εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

    Το γεγονός ότι το κίνημα, (δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι κ.λπ. , που πλήττονταν πάντα από κυβερνητικά “μέτρα”), κινητοποιείται κάποιες φορές, είναι μια ένδειξη ζωής… Το ζήτημα είναι να εντοπίσουμε τις στιγμές και τις αιτίες που αυτό συμβαίνει . Στις κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου, μαζικές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας είχαμε με αφορμή νέα νομοσχέδια και μέτρα, ιδιαίτερα τις μέρες ψήφισης τους. Αυτή η τακτική δείχνει εκ μέρους μας καιροσκοπισμό. Και λογικό να είναι καιροσκόπος ο άρχων, αλλά να είναι και ο αρχόμενος στις διεκδικήσεις του; Περιμέναμε άραγε το μεσοπρόθεσμο, το δεύτερο μνημόνιο, τα χαράτσια, την ψήφιση του προϋπολογισμού κ.λπ , για να εντοπίσουμε την καταλήστευση. Προφανώς εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα νοοτροπίας. Η δράση δεν μπορεί να ευκαιριακή και σπασμωδική: μια απεργία κάθε δύο μήνες και μετά “άκρα του τάφου σιωπή”. Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για δράση, αλλά για εθιμοτυπία, πράγμα ουδόλως πιεστικό και ανατρεπτικό.

    Απ’ την άλλη, σε τέτοιους καιρούς, που ο λαός στέκεται μουδιασμένος, στο θλιβερό μεταίχμιο μεταξύ αποδοχής της ήττας ή συνέχισης της αντίστασης (ηθικής, φυσικής, πνευματικής…) , δεν νοείται να προσπερνιούνται ευκαιρίες για μαζικότερη συστράτευση του εργατικού κινήματος. Τέτοιες ευκαιρίες , αφορούν τη συσπείρωση του αγώνα όλων μας, γύρω από γεγονότα -σπινθήρες, που μπορούν να πυροδοτήσουν την αρχή της μαζικής αντίστασης του λαού.

    50 μέρες σχεδόν, δύο μήνες περίπου οι εργαζόμενοι της χαλυβουργικής διεκδικούν το δίκιο τους. Ενάντια στη λογική ,που θα τους ήθελε να φοβούνται για τη δουλεία τους εν καιρώ ανεργίας, να είναι ευχαριστημένοι που τουλάχιστον δουλεύουν, να συμβιβαστούν απέναντι στον πανίσχυρο εργοδότη, να κατευναστούν από τα ΜΜΕ (ή καλύτερα την ανυπαρξία τους σε αυτά)…

    Αντί όλων αυτών, αγωνίζονται. Μάλιστα, ο αγώνας τους έχει τίμημα, που το πληρώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Δεν υποχωρούν, όμως, γιατί φαίνεται ότι κάποιες φορές η αξιοπρέπεια υπερισχύει της λογιστικής λογικής, της λογικής των “ειδικών και ειδημόνων” του κοινοβουλίου και των καναλιών. Ο εργάτης της χαλυβουργικής είναι αυτή η στιγμή ο ανθρωπολογικός αντίποδας του εφησυχασμένου, φοβισμένου και συμβιβασμένου , που μοιρολατρικά περιμένει κάτι να αλλάξει ή κάποιος να τον σώσει.

    Ο αγώνας τους, όμως, είναι και η δική μας ευκαιρία. Η συγκυρία για τους υπόλοιπους. Η απεργία στη χαλυβουργική είναι η αμείλικτη πραγματικότητα , που μας στερεί κάθε άλλοθι. Είναι ντροπιαστικό για μια κοινωνία να στέκει αμήχανη, όταν μια χούφτα ανθρώπων παλεύει. Μπορεί οι χαλυβουργοί να μην τα καταφέρουν. Η ήττα, ωστόσο , θα βαρύνει αυτούς που λιγοψύχησαν, αυτούς που δείλιασαν και δεν τόλμησαν και όχι αυτούς που αγωνίστηκαν. Δεν είναι απλά υποχρέωση απέναντι στους αγωνιζόμενους να συνδράμουμε στον αγώνα των χαλυβουργών. Είναι ζήτημα ηθικής και ανθρωπιάς. Αξιοπρεπής δεν είναι αυτός που δεν μπαίνει σε αγώνες, γιατί τάχα είναι εξαρχής χαμένοι και μένει “ατσαλάκωτος”. Αξιοπρεπής είναι αυτός, που στο αδιέξοδο ανοίγει δρόμο και εμφανίζει στον εαυτό του και στην υπόλοιπη κοινωνία επιλογές.

    Ο εργάτης, άλλο μέσο πίεσης εκτός από την εργασία του και το ίδιο του το σώμα δεν έχει. Δεν διαθέτει ούτε προπαγανδιστικά μέσα, ούτε υποστήριξη ενός ολόκληρου νομικού και πολιτικού συστήματος. Με ό,τι διαθέτει ο καθένας ρίχνεται στη μάχη. Η ευκαιρία υψώνεται μπροστά μας, να την αρπάξουμε, να συστρατευθούμε με του απεργούς, να τους βοηθήσουμε και να τους μιμηθούμε. Αν, όμως, μας προσπεράσει – μια ακόμα φορά- το καταθλιπτικό μας βύθισμα θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα κάτω…Ξανά.

    panospirin.blogspot.com

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.