→ Σεπτέμβρης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών
Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com
Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.
58 σχόλια
Μετάβαση στη φόρμα σχολίων
“Πόλεμος” με φόντο … το πυρηνελαιουργείο Γιαννούλη – “Θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να μείνει η απόφαση ανεφάρμοστη” – είπε ο δήμαρχος Μινώα – Ανακοίνωση των κατοίκων
Ενημερώθηκε: 15.09.2011 // 13:59
Ζ.Καλογεράκης: Περιφερειάρχη, πάρε θέση!
Στον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη φτάνει το “μπαλάκι” γύρω από τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για την επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου Γιαννούλη, στο Νιπιδιτό.
Με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη, η οποία κοινοποιείται και στο περιφερειακό συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή τη ώρα, ο δήμαρχος Μινώα, Ζαχαρίας Καλογεράκης, καλεί, ουσιαστικά, το Σταύρο Αρναουτάκη να πάρει θέση για αυτό το ζήτημα που έχει προκαλέσει … έριδες και αντιδράσεις.
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με χαρακτηρισμούς όπως “ατεκμηρίωτη” και “προκλητική”, ενώ γίνεται λόγος για μια απόφαση που “αγνοεί κι απαξιώνει την ίδια την υπηρεσία της επιτροπής”, ενώ παράλληλα, “δυναμιτίζει την αυτονόητη συνεργασία της περιφέρειας με την α’ βαθμού αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού ανάπτυξης για την Κρήτη, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχα τοπικιστικά και όχι μόνο κριτήρια”. Στην επιστολή επισημαίνεται, επίσης, η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί
στην περιοχή.
“Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα”
“Θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά μέσα ώστε να μείνει ανεφάρμοστη” – είπε ο δήμαρχος Μινώα, Ζαχαρίας Καλογεράκης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, ενώ χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά, την χθεσινή απόφαση. “αστήρικτη”, “απαράδεκτη” κι “απερίγραπτη”!
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ζητάει από τον περιφερειάρχη και το συμβούλιο να τοποθετηθούν επί του θέματος, ενώ θα ζητήσει συνάντηση με το πρόσωπο που μπορεί να “κλείσει” το θέμα. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από το γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θ.Καρούντζο, η υπογραφή του οποίου θα σημάνει τελικά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου Γιαννούλη.
Πάντως, ο κ. Καλογεράκης εμφανίστηκε αποφασισμένος, αναφέροντας ότι “έτσι κι αλλιώς δε θα λειτουργήσει το εργοστάσιο”, εξαιτίας μιας σειράς ανοιχτών ζητημάτων και εγκρίσεων σε εκκρεμότητα, με την εμπλοκή της διεύθυνσης βιομηχανάις, της διεύθυνσης δασών, της αρχαιολογίας, της πολεμικής αεροπορίας, της πυροσβεστικής και της επιτροπής κυκλοφορίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή, ενώ με νόημα είπε “επιτέλους αυτοί που έχουν ευθύνες να τις αναλάβουν”.
Παρέμβαση έκανε και περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος έκανε λόγο για “οικογενειακά, επιχειρηματικά, οικονομικά και τοπικιστικά συμφέροντα που διεμβολίζουν την ορθή κρίση των συμβούλων της επιτροπής”.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και «στημένη» την απόφαση της «Επιτροπής χωροταξίας και περιβάλλοντος» της Περιφέρειας Κρήτης, που με οριακή πλειοψηφία (7υπέρ-6 κατά) , άναψε το πράσινο φως, στα συμφέροντα ενός ιδιώτη, αγνοώντας τα συμφέροντα των πολλών.
Με οργή και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε την συνεδρίαση στις 14-9-2011 της κατ’ ευφημισμόν πλέον, «Επιτροπής χωροταξίας & περιβάλλοντος» της περιφέρειας , που συζήτησε το θέμα του Πυρηνελαιουργείου «Γιανούλη», στο Γαζέπι Μύλο, στο δήμο μας.
Κανένας λογικός άνθρωπος, που θα ήταν παρών στην συνεδρίαση της επιτροπής, δεν θα περίμενε αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία εξελίχθηκε σε «θέατρο παραλόγου».
Η αμαρτωλή προϊστορία της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας, η οποία βρίθει παρανομιών και εγκληματικών παραλείψεων, θα έπειθε και τον πλέον κακόπιστο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναλειτουργήσει.
Η επιχειρηματολογία της πλευράς που αντιτίθεται στην επαναλειτουργία του πυρηνελαιουργείου, στην συγκεκριμένη θέση, ήταν ξεκάθαρη και στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, βάσει εγκύρων και αδιαμφισβήτητων μελετών. Η εν λόγω πλευρά, τεκμηρίωσε την αντίθεση της, με την υποστήριξη διαπιστευμένων μελετητών και στηρίχθηκε επίσης, σε σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών. Τα παραπάνω επιχειρήματα ανέπτυξαν με επάρκεια και παρουσιάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια, τόσο από τον δήμαρχο κ. Ζαχαρία Καλογεράκη, όσο και αρκετούς συμβούλους της επιτροπής.
Ο κ. Καλογεράκης τόνισε επίσης ότι η απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για την μη επαναλειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ.
Αντίθετα η άλλη πλευρά, ενώ φραστικά αποδεχόταν ως βάσιμα, πολλά επιχειρήματα και κατανοούσε τις ανησυχίες , της τοπικής κοινωνίας με παραπλανητικό τρόπο, με μισόλογα, διφορούμενες και αστήρικτες τοποθετήσεις, ακόμη και με την «ένοχη σιωπή» ορισμένων συμβούλων, κατάφερε να ψελλίσει με κατεβασμένο κεφάλι το ΝΑΙ.
Εμείς από τη πλευρά μας, οι φορείς της περιοχής με πλήρη ομοφωνία δηλώνουμε ότι είμαστε συνηθισμένοι πλέον σ’ αυτά τα τερτίπια και τις μεθοδεύσεις. Παράλληλα, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα υποστεί και τις αρνητικές συνέπειες, θα ακυρώσουμε στη πράξη την όποια απόφαση απ’ όπου και αν ληφθεί. Δεν θα αφήσουμε, το μέλλον της περιοχής μας να το καθορίσουν «ύποπτα» συμφέροντα.
Έχουμε εμπειρία από αγώνες και έχουμε δώσει εξετάσεις στο παρελθόν , σήμερα είμαστε σοφότεροι, περισσότεροι και περισσότερο αποφασισμένοι. Παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ. Με κάθε μέσο θα προστατεύσουμε τον τόπο μας. Οι ηθικοί αυτουργοί για ότι συμβεί το επόμενο διάστημα, θα είναι όλοι αυτοί που με τις παράλογες αποφάσεις τους αγνοούν προκλητικά τις ομόφωνες αποφάσεις και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΠΙΔΙΤΟΥ-ΡΟΥΣΟΧΩΡΙΩΝ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΣΣΑΝΩΝ-ΑΥΛΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΑΥΛΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΠΙΔΙΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΠΙΔΙΤΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΜΟΣ ΝΙΠΙΔΙΤΟΥ
http://cretalive.gr/new/51741/crete/Z.Kalogerakis_Perifereiarchi,_pare_thesi
Αυτονομία ή Καριερισμός στα ελληνικά πανεπιστήμια. Σημειώσεις για μία γενικευμένη επίθεση στο φαντασιακό της εμπορευματικής κοινωνίας
Αυτονομία
ή
Καριερισμός
στα ελληνικά πανεπιστήμια
Σημειώσεις για μία γενικευμένη επίθεση στο
φαντασιακό της εμπορευματικής κοινωνίας
εισαγωγικές σημειώσεις
Η εθελόδουλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμβολή της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, ψήφισε πρόσφατα το νέο νόμο που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι σημειώσεις που ακολουθούν εξετάζουν τις ουσιώδεις αλλαγές που θα συντελεστούν στο χώρο της εκπαίδευσης και θέτουν ορισμένους προβληματισμούς και προτάσεις γύρω από το ζήτημα των συλλογικών κινητοποιήσεων που κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση. Οι θέσεις που διατυπώνονται εδώ, δεν αποτελούν μια αιώνια και πανανθρώπινη αλήθεια, αλλά προσπαθούν μέσα από τη διαύγαση της κοινωνικής πραγματικότητας να εκκινήσουν τη σκέψη που θα αναπτύξει, θα εκλεπτύνει, θα διευρύνει και θα συγκροτήσει εκ νέου μια δημιουργική κατάσταση, στο δρόμο για την καταστροφή του υπάρχοντος και τη ρηξικέλευθη δημιουργική δράση για μια δημοκρατική και αυτόνομη κοινωνία.
Στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου, χρησιμοποιήθηκαν προσαρμοσμένα αποσπάσματα από μια σειρά κειμένων που έβγαλαν σύντροφοι και συντρόφισσες από το Πριονιστήριο το Χρυσό Χέρι, με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006/07. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε και δημόσια, ευχαριστώντας τους για την πολύτιμη δράση τους και την ποιοτική εμβάθυνση που έχουν προσφέρει στο δρόμο για την καταστροφή της ετερόνομης, ολιγαρχικής και βαθιά εμπορευματικής κοινωνίας. Ανάλογες ευχαριστίες και στην Πολιτική Ομάδα για την Αυτονομία για την πολύτιμη συμβολή της και τις σχέσεις που καταφέραμε να οικοδομήσουμε.
Ιστορικά, η εκπαίδευση (όπως και η ευρύτερη κοινωνική θέσμιση) στο δυτικό κόσμο διεκπεραιώνει δύο θεμελιώδεις λειτουργίες, πλήρως αντιφατικές μεταξύ τους: τη διαρκή αύξηση/ανάπτυξη/μεγέθυνση της οικονομικής ισχύος, από τη μία πλευρά, και την ατομική και συλλογική χειραφέτηση, από την άλλη. Η πρώτη εκδοχή ενσαρκώνεται μέσα στην εκπαίδευση (με τη στενή έννοια του όρου) γύρω από τεχνικές γνώσεις, τέτοιες που θα επιτρέψουν την ένταξη των νεαρών ατόμων στη σφαίρα της παραγωγής (και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης). Η δεύτερη εκδοχή, ενσαρκώνεται μέσα σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο πνευματικής καλλιέργειας των ατόμων, μέσα από την επαφή με πολιτιστικές αξίες, θεσμούς και νόρμες που διέπουν την εκάστοτε κοινωνία. Ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών που επιδιώκουν να βάλουν οριστικά και αμετάκλητα την ταφόπλακα στην εκπαίδευση ως πεδίο για την καλλιέργεια ανθρώπων που θα χαρακτηρίζονται από την ικανότητα για διαυγασμένη κριτική σκέψη.
1
Άρθρο 4
Αποστολή των Α.Ε.Ι.
1. Τα Α.Ε.Ι. έχουν ως αποστολή: α) να παράγουν και να μεταδίδουν τη γνώση με την έρευνα και τη διδασκαλία, να προετοιμάζουν τους φοιτητές για την εφαρμογή της στο επαγγελματικό πεδίο και να καλλιεργούν τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Το ζήτημα των managers και της διαχείρισης του πανεπιστημίου από το «συμβούλιο διοίκησης» συνιστά την πιο απροκάλυπτη απόπειρα για την κυριαρχία της καριέρας, του επαγγελματισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, πάνω στην -ήδη- δευτερεύουσας σημασίας πτυχή της πνευματικής καλλιέργειας. Η διεύρυνση της ολιγαρχικής φύσης του εκπαιδευτικού συστήματος σημαίνει ότι αυτοί που πρέπει να αποφασίζουν για τα όσα αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι όσοι την πλαισιώνουν (φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικό προσωπικό και η ευρύτερη κοινότητα) αλλά κάποιοι τεχνοκράτες «ειδικοί (στα) νούμερα» (νούμερα που δεν έχουν καμία απολύτως αξία ή/και σημασία για την κοινωνική ευημερία).
Από αυτή την άποψη, η τριτοβάθμια εκπαίδευση χάνει ακόμη και την επίφαση δημοκρατικότητας που την διέκρινε, μετατρέποντας τα ιδρύματα σε εταιρείες παραγωγής γνώσεων για τα αφεντικά. Υπό τον έλεγχο του συμβουλίου διοίκησης, τα προγράμματα σπουδών θα μετασχηματίσουν το γνωστικό αντικείμενο και το γνωσιολογικό πεδίο των σπουδών, κυρίαρχα και αναπόδραστα, γύρω από την ανάπτυξη της οικονομικής ευημερίας των αφεντικών. Στην περίπτωση που ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αποτυγχάνει στην αξιολόγηση, στερείται της χρηματοδότησης. Έτσι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι όποιος αποτυγχάνει στους όρους της αγοράς, πρέπει να αφανιστεί διότι ενισχύει το αντίπαλο δέος αυτής της ανάπτυξης που είναι η ανάπτυξη των ανθρώπων, της σκέψης και ενός συλλογικού κόσμου με αγάπη για το κοινό αγαθό.
H τελειοποίηση της μονοδρόμησης της γνωσιακής διαδικασίας που επιχειρείται με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, απλώς τελειοποιεί και την χρόνια αντινομία που διέπει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει μια πεφωτισμένη ομάδα ειδικών (συμβούλιο διοίκησης ή/και καθηγητές) η οποία γνωρίζει, και μια άλλη ομάδα αδαών (φοιτητές) η οποία αγνοεί, επομένως οι πρώτοι οφείλουν να γεμίσουν τον κενό πίνακα (tabula rasa), δηλαδή τα μυαλά των δευτέρων, με γνώση. Επί της ουσίας δεν γίνεται καμία νύξη ως προς το περιεχόμενο αυτής της γνώσης, διότι για τους κυβερνητικούς κύκλους είναι αυτονόητο πώς η διδασκαλία απλώς περιορίζεται στην εύρυθμη αναπαραγωγή της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Το νέο σύστημα διδασκαλίας είναι η νέα διδασκαλία του συστήματος.
Η αφθονία των εμπορευμάτων στην καταναλωτική κοινωνία αποτυπώνει με ακρίβεια την ανυπόφορη φτώχεια της ζωής
Πριονιστήριο το Χρυσό Χέρι
Αυτές που κυριαρχούν από εδώ και στο εξής είναι οι «αξίες» της καταναλωτικής κοινωνίας. Όλες οι διαδικασίες λειτουργούν προς όφελος μιας εξαντλητικής (τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ευημερίας των ανθρώπων) παραγωγής σκουπιδοπροϊόντων και άχρηστων υπηρεσιών, και κατ’ επέκταση μιας μίζερης και καταθλιπτικής καταναλωτικής μονομανίας. Η λέξη «ανάπτυξη», συγκροτεί πλέον τον μανδύα της πραγματικότητας: ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη της οικονομίας, της αγοράς, των σκουπιδοπροϊόντων. Όχι των ανθρώπων, των σχέσεων, του έρωτα, της συνύπαρξης.
2
Το ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών» εμπεριέχει μια υπόρρητη κοροϊδία. Αν ο σκοπός μιας μεταρρύθμισης είναι η εξοικονόμηση πόρων για το κράτος (κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο σκοπό του νέου νόμου, πολύ δε περισσότερο εντασσόμενος στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής επί εποχής ΔΝΤ), θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, όσοι φοιτητές καθυστερούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να πάρουν το πτυχίο τους χάνουν επί της ουσίας όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει η φοιτητική τους ιδιότητα (πάσο, συγγράμματα κ.λπ.). Οπότε, η ρύθμιση που προβλέπει τη διαγραφή φοιτητών με το πέρας των ν+2 ετών (και 2ν για όσους «πιστοποιημένα» εργάζονται), στο βαθμό που δεν διασφαλίζει πόρους για το κράτος, κρύβει πίσω της μια σειρά άλλων σκέψεων που δεν θα αργήσουν να βγουν στο προσκήνιο: πρόκειται για την επιθυμία των κυρίαρχων να πετύχουν α) τη μείωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων η οποία θα έρθει δια της πλαγίας οδού τη στιγμή που θα διακοπεί η χρηματοδότηση, και β) τη δημιουργία ενός στρατού από φτηνούς και πειθαρχημένους εργαζόμενους που θα ανταποκρίνονται κατά τον βέλτιστο (για τις τσέπες των αφεντικών) τρόπο στις επιταγές της αγοράς.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την εξής αναφορά: η πιστοποίηση εργασίας προϋποθέτει την ύπαρξη όλων των “νόμιμων” διαδικασιών από την πλευρά των αφεντικών, κάτι που -όπως είναι ευρέως γνωστό- δεν τηρείται ούτε ως πρόσχημα, στο βαθμό που το 1/2 των εργαζομένων δουλεύουν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας… Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα της πλήρους αντίφασης των αριθμών και των στατιστικών δεδομένων με την πραγματικότητα.
Σε μια κοινωνία όπου τα μοναδικά δεδομένα, είναι η διαιώνιση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, μέσω μάλιστα συνταγματικών διατάξεων όπως η ατομική ιδιοκτησία ή κανονικοτήτων όπως η γραφειοκρατικοποίηση, η παιδεία δεν μπορεί να θεωρείται τόσο ονειρική όσο μας παρουσιάζεται. Οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, στην χειρότερη αποκλείουν κάποιους από την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση ή στην καλύτερη τους αναγκάζουν να εργάζονται προκειμένου να διασφαλίσουν τους όρους για να φοιτήσουν. Στην περίπτωση όπου ο βιοπορισμός καθίσταται αναγκαίος για τη φοίτηση, είναι απολύτως λογική η αδυναμία αποφοίτησης στον προβλεπόμενο χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών. Με το νέο νόμο λοιπόν (το περίφημο 2ν), επιχειρείται η αφαίρεση της δυνατότητας από τα φτωχότερα στρώματα να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Αντίθετα, οφείλουν να στραφούν στην αναζήτηση εργασίας, με ένα υποτιμημένο απολυτήριο λυκείου, και προφανώς ένα υποτιμημένο καθεστώς εργασίας. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται το κύμα των νεαρών μεταναστών που αδυνατούν να εισαχθούν στις ανώτερες σχολές με ισότιμους όρους, αποδεικνύοντας μας ότι η οικονομική υποτέλεια είναι «κληρονομικά» καθορισμένη.
3
Μια σειρά άλλων ρυθμίσεων κινούνται στο παραπάνω πλαίσιο. Από εδώ και στο εξής, καταργούνται (περικόπτονται, λένε ακόμη) τα δωρεάν συγγράμματα. Πλέον ως συγγράμματα θα νοούνται και τα e-books (!) και δεν θα υπάρχει υποχρέωση δωρεάν διανομής έντυπων βιβλίων στους φοιτητές. Θα μπορούσαμε να επικροτήσουμε αυτό το μέτρο στο πλαίσιο της οικολογικής ευαισθησίας που, φαινομενικά, το χαρακτηρίζει, αλλά δεν θα γίνουμε τόσο κρετίνοι όσο ο κυβερνητικός θίασος. Διότι και στο σημείο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα το ότι επιχειρείται ο φραγμός στη μόρφωση των όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν συγγράμματα.
Άλλο τερατούργημα, στο ίδιο πνεύμα: εκτός από τις πλήρεις 13 εβδομάδες ανά μάθημα για το εξάμηνο, και τη διδασκαλία του κάθε μαθήματος να απαιτεί τη συμπλήρωση τουλάχιστον των 4/5 του προβλεπόμενου χρόνου (αλλιώς δεν θα εξετάζεται) όπως προέβλεπε ο παλιός νόμος, πλέον εισάγεται επανεξέταση από τριμελή επιτροπή σε φοιτητές που κόπηκαν πάνω από 2 φορές. «Ηθικό δίδαγμα: γλείψιμο και κατεβασμένα κεφάλια απέναντι στους σεβαστούς δασκάλους μας, γιατί αν τυχόν μας πάρει κάποιος από δαύτους “με κακό μάτι” – π.χ. αν του αντιμιλήσουμε ενώ απαγγέλλει κάποιο γελοίο εθνοπατριωτικό λογύδριο (πραγματικό γεγονός) – και αποφασίσει να μας κόψει μία, δύο, τρεις φορές, τότε πολύ απλά διαγραφόμαστε. Εκβιασμός πρώτης τάξης!» (ΠΧΧ).
4
Ανάμεσα στα υπόλοιπα σημεία του νέου νόμου, υπάρχει η τερατώδης μετατροπή των πτυχίων σε πιστωτικές μονάδες (ECTS). Το πτυχίο του κάθε φοιτητή θα αποτελεί το άθροισμα πιστωτικών μονάδων βάσει των οποίων θα αξιολογείται…από την αγορά εργασίας (ξέρεις τώρα)! Συμπέρασμα: οι συμφοιτητές δεν είναι από κοινού συμμέτοχοι στο παιχνίδι της κριτικής πρόσληψης της γνώσης αλλά εχθροί, που πρέπει να αντιμετωπίζονται μεταξύ τους με όρους ανταγωνισμού…
Ανάλογου μεγέθους είναι ο εκβιασμός των «φοιτητικών δανείων». Στο εξής, θα υπάρχει η δυνατότητα για «φοιτητικά δάνεια» τα οποία θα έρχονται να συμπληρώσουν τα οικονομικά ελλείμματα των φοιτητών προκειμένου να αγοράσουν συγγράμματα κ.λπ.. Έτσι ο νέος νόμος προβάλλει ή προάγει τον ανθρωπολογικό τύπο του καταναλωτή σπουδών, του κυνηγού ανταγωνιστικών πτυχίων. Οι φοιτητές, ως κομμάτι της καταναλωτικής κοινωνίας θα πρέπει να εκπαιδευτούν στους όρους λειτουργίας της, γεμίζοντας χρέη, κάνοντας διατριβή στην ιδέα της κατανάλωσης και του εύκολου χρήματος και υιοθετώντας τελικά μια οικονομίστικη αντίληψη.
Τέλος, στο ζήτημα του ασύλου μένουν ελάχιστα να ειπωθούν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στην τοποθέτηση στο θέμα του ασύλου, διότι η επικέντρωση στο εν λόγω ζήτημα είναι αυτή ακριβώς που συσκοτίζει τη δίκαιη άρνηση γύρω από το υπόλοιπο περιεχόμενο του νόμου. Ωστόσο, τα επιχειρήματα που αφορούν στο άσυλο πρέπει να ξεφεύγουν από τη διεκδίκηση ενός χώρου για τις ριζοσπαστικές ομάδες που επιδιώκουν να είναι μακριά από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αντιθέτως, θα πρέπει κάθε φορά να τίθεται ως ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά συνολικά στην κοινωνία και στη δυνατότητα της να επικοινωνεί ανοιχτά και ελεύθερα, χωρίς να μπορεί η οποιαδήποτε αρχή (πρυτανική, αστυνομική κ.λπ.) να το καταλύσει.
Πέραν τούτου, σκοπός δεν είναι απλώς η διατήρηση των κεκτημένων, αλλά η απαίτηση για διεύρυνση του ασύλου σε όλη την κοινωνία. Το ά-συλο των ιδεών και της σκέψης εν γένει, ως νομιμοποίηση της στέρησης (α-) της λεηλασίας (συλάω-ώ) της σκέψης μας δεν πρέπει να περιορίζεται σε ορισμένα τετραγωνικά, αλλά οφείλει να επεκταθεί παντού μέσω συνεχών διεκδικήσεων. Παράλληλα, η σημαντικότητα του συγκεκριμένου ζητήματος οφείλει να εναρμονίζεται πλήρως ως κάθετη εναντίωση προς τις κυβερνητικές πολιτικές περί “ορθολογικοποίησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι” ή περί “απαγόρευσης συνεύρεσης άνω των τριών ατόμων ενώπιω της Βουλής”, καταστάσεις που θυμίζουν τις εποχές που τα τανκς αλώνιζαν τις πόλεις…
5
Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε να αναδύεται ένα πρώτο κύμα κινητοποιήσεων που διαμηνύει την αντίθεση του φοιτητικού κόσμου στις κτηνώδεις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Στο βαθμό που θέλουμε οι κινητοποιήσεις αυτές να έχουν μια ουσία ως προς το περιεχόμενο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε μια σειρά από ζητήματα, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι διάφορα γραφειοκρατικά απολιθώματα του αριστερισμού θα επιδιώξουν να ελέγξουν προς δικό τους όφελος το φοιτητικό κίνημα. Το πλήθος των ανένταχτων φοιτητών είναι το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει την αυτονομία και τον δημοκρατικό χαρακτήρα της κινητοποίησης, τόσο απέναντι στους αριστερούς γραφειοκράτες, όσο και απέναντι στους κυβερνητικούς φασίστες που ήδη άρχισαν να κατεβάζουν τους κομματικούς τους στρατούς στα αμφιθέατρα προκειμένου να σπάσουν τις καταλήψεις.
Πρώτον, το ψευδο-δίπολο κρατικά ή ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κατασκευασμένο. «Δεν υπάρχει πραγματική αντίθεση ανάμεσα στο ρόλο της αγοράς και του κράτους. Το κράτος είναι ο υπηρέτης των αφεντικών, του κεφαλαίου, του εμπορεύματος, του κέρδους. Το κράτος είναι ο υπηρέτης [και προστάτης] της αγοράς και όχι “το αντίπαλο δέος” που αντιτίθεται στις λογικές της. Είτε κρατικά είτε ιδιωτικά, τα πανεπιστήμια αποτελούν εργοστάσια που παράγουν πειθαρχημένους εργάτες, εξειδικευμένους ηλίθιους στην υπηρεσία του θεάματος, ανθρωποειδή που προσπαθούν να κρύψουν τη μιζέρια τους με γερές δόσεις lifestyle» (ΠΧΧ).
Στο βαθμό που το κράτος αποτελεί τα δάχτυλα του «αόρατου χεριού» της αγοράς -επιτυγχάνοντας όσα το χάος των αγορών αδυνατεί να πετύχει-, η ύπαρξη του κράτους εν γένει αλλά και ειδικότερα στο χώρο των πανεπιστημίων, που εν προκειμένω μας ενδιαφέρουν, λειτουργεί καταστατικά προς όφελος του γενικευμένου και αχαλίνωτου ιμπεριαλισμού του εμπορεύματος. Το κράτος βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με τους ιδιώτες και παίρνει σαφή θέση στο ζήτημα της αντίφασης που προαναφέραμε: ανάπτυξη των αγορών, σε βάρος των ανθρώπων.
Δεδομένου ότι η εν λόγω αντίφαση καθίσταται ανεπίλυτη, θα πρέπει να διαλέξουμε τι ακριβώς επιθυμούμε. Είναι αδύνατη η εναρμόνιση της ευημερίας της αγοράς με την ευημερία των ανθρώπων. Ο αγώνας για τη μεγιστοποίηση του κέρδους, εφόσον φαντασιακά βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από την κοινωνική ευημερία, προϋποθέτει την υποβάθμιση και την απαξίωση κοινωνικών αρετών που θα έπρεπε να οδηγούν στην κοινωνική ευημερία. Θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουμε με αυτό τον εφιάλτη του οικονομισμού (όπου τα πάντα ανάγονται σε, και αποτιμώνται με βάση το, χρήμα) και να αντιληφθούμε την οικονομία όχι πλέον ως αξία, αλλά ως απλό εργαλείο για την κοινωνική ευημερία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πριν να είναι πολύ αργά, ότι δεν μπορούμε να έχουμε ως κεντρική μας αξία την ετήσια αύξηση της καταναλωτικής μας δύναμης προκειμένου να καταναλώνουμε σκουπίδια. Αντίθετα, τη θέση της οικονομίας θα πρέπει να καταλάβει ο άνθρωπος, ο έρωτας, η δημιουργία και η συνύπαρξη. Και αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα, διότι, πέρα από την συντελούμενη καταστροφή των ψυχικών δομών του ανθρώπου, τα όρια του φυσικού περιβάλλοντος είναι πεπερασμένα. Όπως πολύ σωστά το έθεσε ο Καστοριάδης, «δεν είναι μόνο η αμετάκλητη κατασπατάληση του περιβάλλοντος και αναντικατάστατων πόρων. Είναι επίσης η ανθρωπολογική καταστροφή των ανθρώπινων όντων που μεταμορφώνονται σε παραγωγικά και καταναλωτικά κτήνη, σε εξαχρειωμένους ζάπερ»…
Δεύτερον, θα πρέπει να αποφύγουμε τον συντεχνιακό-μικροαστικό χαρακτήρα των διεκδικήσεων. «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», «κατάργηση του νέου νόμου», «θέλουμε πτυχία με αξία» κ.λπ.. Όλα αυτά αποπνέουν μονάχα τη διάθεση των φοιτητών να αγκιστρωθούν από κάπου, να εξασφαλιστούν και να διατηρήσουν το μονοπώλιο στην αγορά εργασίας. Όσοι επικαλούνται τέτοια συνθήματα είναι μέρος του προβλήματος που φαινομενικά πολεμούν: αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως εμπορεύματα.
Τέτοιου είδους βαθιά αντικοινωνικά αιτήματα αναπαράγουν αυτό που κάθε συλλογική κινητοποίηση έρχεται να πολεμήσει: την ιδιώτευση και τον ανταγωνισμό απέναντι σε συνανθρώπους μας που δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ανώτερα ιδρύματα ή βρέθηκαν σε σχολές που προσφέρουν «χαμηλά επαγγελματικά εφόδια». Στο βαθμό που αυτό το γεγονός μπορεί να οφείλεται στην οξυμένη ευαισθησία τους απέναντι στη ζωή, η οποία δεν τους επέτρεψε να περάσουν την τρομακτική διαδικασία των εξετάσεων, κάθε νοήμων άνθρωπος οφείλει να συστρατεύεται πρώτα με όσους δεν βρίσκονται στα πανεπιστήμια και κατόπιν με όσους κατάφεραν την εισαγωγή τους σ’ αυτά. Πρέπει να τελειώνουμε με τις μικροαστικές αντιλήψεις κάθε συντεχνίας που διεκδικεί για τον εαυτό της λίγα παραπάνω ψίχουλα, αδιαφορώντας για το συνολικό ζήτημα του κοινωνικού. Φτάνει η μιζέρια της επιβίωσης – αρκετά με τις διεκδικήσεις για φράγκα και δουλειά.
Τρίτον, μπροστά στη γενικευμένη εργασιακή επισφάλεια, η κάθε λογής αντιπολιτευόμενοι προτάσσουν τη διεκδίκηση περισσότερης δουλειάς, μεγαλύτερου εισοδήματος, μεγαλύτερης ανάπτυξης και ενός αχαλίνωτου και δίχως νόημα καταναλωτισμού. Τα γελοία αιτήματα ανθρώπων που παλεύουν για 8 (!) ώρες δουλειάς εν έτει 2011 είναι ακριβώς αυτά που συσκοτίζουν την ουσία του προβλήματος. Αν κάτι χρειαζόμαστε, αυτό δεν είναι περισσότερη δουλειά, ούτε περισσότερα λεφτά. Αντίθετα, χρειαζόμαστε χρόνο για να μοιραστούμε τις επιθυμίες μας και να τις γεμίσουμε με νέο περιεχόμενο, λιγότερη και πιο δημιουργική δουλειά και περισσότερες ανθρώπινες σχέσεις.
Πρέπει να πολεμήσουμε αυτή τη συντεχνιακή λογική που διεκδικεί για τον εαυτό της δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Χρειαζόμαστε την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος ίσο για όλους, το οποίο θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε ένα αξιοπρεπές αλλά λιτό βιωτικό επίπεδο, τέτοιο που θα μας απελευθερώσει προς άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
Τέταρτον, η άρνηση του υπάρχοντος πρέπει να συγκροτείται ακριβώς πάνω σε μια δημιουργική κατάφαση και όχι στη μικροαστική λογική που αρνείται οτιδήποτε πλήττει τη δική μας συντεχνία. Κάθε απόπειρα καταστροφής του υπάρχοντος, πρέπει να χαρακτηρίζεται από το σπέρμα του θετικού, την προοπτική της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας. Αυτό που επιθυμούμε δεν είναι να αποκλείσουμε από την ανώτερη μόρφωση αυτούς που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια. Αντίθετα, σκοπός μας πρέπει να είναι η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους τους συνανθρώπους μας. «Θέλουμε την εκπαιδευτική διαδικασία να οργανώνεται με στόχο τη δημιουργία ενός ωκεανού ανθρώπινων σχέσεων, να καθιστά εφικτή την άνθηση της ουσιαστικής επικοινωνίας και της συνεργασίας, μακριά από το θανατηφόρο πνεύμα του ανταγωνισμού και της εξατομίκευσης που κυριαρχεί σήμερα» (ΠΧΧ). Αυτή είναι και η δημιουργική κατάφαση που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε συλλογική κινητοποίηση: αρνούμαστε αυτό τον κόσμο, τον καταστρέφουμε και δημιουργούμε ένα νέο κόσμο που θα είναι ανθρώπινος, ερωτικός, αλληλέγγυος, ενάντια στη λογική του θεάματος, του εμπορεύματος, της απάθειας και του κέρδους.
Ένας τέτοιος αγώνας, είναι η διεκδίκηση ενός κόσμου που θα εμπνέεται από τα πιο μεγάλα μας όνειρα. Και αν θέλουμε να τον κερδίσουμε, όπως ακριβώς το έθεταν οι πριονιστές, θα πρέπει να απαντήσουμε με σύγχρονους όρους στο παλιό ερώτημα: «Θέλετε να καταστρέψετε αυτόν τον κόσμο, αλλά τι σκοπεύετε να βάλετε στη θέση του;». Η αδυναμία απάντησης σ’ αυτό το ερώτημα, αποτελεί την αποδοχή του κυρίαρχου φαντασιακού, που με τη σειρά της οδηγεί στην παθητικότητα και την α-κινησία. Από αυτή την άποψη, κάθε συλλογική κινητοποίηση πρέπει να αναδεικνύει ένα συλλογικό πρόταγμα προς το οποίο να κινείται, με απώτερο σκοπό τη ριζική αναδιάρθρωση της ζωής (και όχι του χρέους!).
6
αυτό το φοιτητικό κίνημα ή θα είναι βαθιά κοινωνικό ή δε θα είναι τίποτα
Η μαχητικότητα της συλλογικής κινητοποίησης πρέπει να συμβαδίζει με μια ρωγμή στο κυρίαρχο πλαίσιο αξιών, μια προσπάθεια μετασχηματισμού του συλλογικού φαντασιακού. Και για μια τέτοια εξέλιξη, κάθε κίνημα οφείλει να προβάλλει τη βούλησή μας για ελευθερία και αυτονομία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαμηνύσουμε τη θέληση μας για τη δημιουργία θεσμών που θα μπορούν να ενσαρκώνουν την αξία της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και να ξεδιπλώνουν τη δημιουργικές ικανότητες τους και τη δίψα τους για γνώση. Η δημιουργία ενός πανεπιστημίου στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι ελεύθερα θα επιτρέπει σε όλη την κοινωνία να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και δημοκρατικά, εκφράζοντας τις ανάγκες στις οποίες θα πρέπει να απαντά ένα πανεπιστήμιο, σε αντίθεση με τη σημερινή ολιγαρχική μορφή διαχείρισης όπου αποφασίζουν κάποιοι «ειδικοί» του κράτους. Έτσι φτάνουμε στο ζήτημα της δημοκρατίας.
Παρένθεση: στην χρονική περίοδο που διανύουμε οι λέξεις που σέβονται τον εαυτό τους, συμβαδίζοντας με την κοινωνική πραγματικότητα, δεν μπορούν παρά να εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο αλλοτριωμένες σημασιολογικά. Παραχώρηση των λέξεων σημαίνει παραχώρηση της κυριαρχίας. Παραχώρηση της κυριαρχίας σημαίνει παραχώρηση των λέξεων. Αναπόφευκτο επακόλουθο, λοιπόν, αυτής της κατάστασης είναι η ταύτιση της σημασίας της λέξης δημοκρατία με τα συμφέροντα των κυρίαρχων, αυτών που κατέχουν το μονοπώλιο των σημασιών. Είναι λογικό λοιπόν, μέσα στον παραλογισμό της ξένωσης και της εκμετάλλευσης η λέξη δημοκρατία να έχει πάρει το νόημα της εκχώρησης της εξουσίας σε λίγους, των πολιτικάντικων μανούβρων, των παρασκηνιακών ελιγμών, της υποταγής στην αστική νομιμότητα, των εκλογικών διαδικασιών και της αναπαραγωγής των ιεραρχιών – αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση αυτών που κλέβουν τις ζωές μας. Καλούμε αυτό το μόρφωμα ολιγαρχία, αρνούμενοι να του αποδώσουμε τη μορφή της δημοκρατίας, μιας και -εκ των πραγμάτων- μορφή και περιεχόμενο αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα. Τέλος της παρένθεσης.
δεν υπάρχουν αφέντες, σημαίνει δεν υπάρχουν αυθέντες
Λέγοντας δημοκρατία, δεν εννοούμε απλώς μια διαδικασία από κοινού διαβούλευσης που θα καθορίζει τις κινηματικές αποφάσεις. Η δημοκρατία, εκτός από διαδικασία συνεχούς κριτικού αναστοχασμού, θα πρέπει να συγκροτηθεί ως μορφή κοινωνικής οργάνωσης, μέσα κι έξω από τις σχολές, μορφή όπου θα είναι αδιαχώριστη από το περιεχόμενο. Η δημοκρατία, ως ά-μεση, είναι το πολιτικό σύστημα που δεν διέπεται από διαμεσολαβήσεις, δεν έχει μέσο. Είναι η στιγμή που οι ίδιοι οι άνθρωποι αποφασίζουν να αποφασίσουν για τη ζωή τους, χωρίς αντιπροσώπους, ειδικούς, θεούς και δαίμονες, άρα και χωρίς τα ξεδιάντροπα κομματικά παράσιτα…
Φυσικά, πέραν της κοινωνικής οργάνωσης που οφείλει να έχει ένα πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του, όταν αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικό, ένα άλλο ζήτημα καίριας σημασίας είναι το αντικείμενο που το διέπει ως θεσμό, δηλαδή το ζήτημα της παιδείας. Το σημερινό πανεπιστήμιο εξαιτίας του αλλοτριωτικού του χαρακτήρα, είναι απλά για τον κάθε άνθρωπο μια περίοδος κενού μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Είναι μια συνεχής άρνηση του παρόντος, καθώς ο μόνος ρόλος του είναι να μας προετοιμάσει για το εργασιακό μας μέλλον, συνιστά το κατασκευαστήριο των ρομπότ που απλώς μαθαίνουν να παπαγαλίζουν τις μελλοντικές εντολές που καλούνται να εκτελούν. Δεν μπορεί να θεωρείται παιδεία και καλλιέργεια του πνεύματος ένας θεσμός ο οποίος ως κύριο χαρακτηριστικό του έχει τις εξεταστικές μεθόδους και τις κριτικές επιτροπές (τον εκάστοτε διδάσκοντα συγκεκριμένα) οι οποίες απλώς διευρύνουν το φάσμα της εφαρμογής των σχέσεων κυρίαρχου – καταπιεσμένου: «Ή απαντάς στην ερώτηση ή κόβεσαι». Το πανεπιστήμιο δεν είναι “so you think you can dance” ούτε “America’s got talent” ώστε να το αντιλαμβανόμαστε υπό τέτοιους όρους. Διότι πέραν του 1+1=2 οπού ισχύει το σωστό ή λάθος, υπάρχουν και ερωτήματα που δεν υφίστανται το ορθό ή λάθος, αλλά απλώς υφίστανται το άλλο, το έτερο. Αυτό το άλλο, αυτή η άρνηση του υπάρχοντος για την ανάδυση νέων οριζόντων και καινούριων νοημάτων είναι η αέναη κίνηση προς τη γνώση της αλήθειας, μια κίνηση που είναι τόσο συναρπαστική, όπου σε μια κοινωνία με νοήμονες ανθρώπους θα έπρεπε να ποινικοποιείται ο εγκλεισμός της σε αριθμητική αποτύπωση μέσω της βαθμολόγησης, όπως συμβαίνει σήμερα από τους διδάσκοντες.
Το πεδίο της γνώσης είναι το πεδίο του πειραματισμού και της περιπλάνησης, είναι η σχέση έρωτα που αναπτύσσουμε τόσο με το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει (φυσική, μαθηματικά, ιατρική, λογοτεχνία, κοινωνιολογία) όσο και με αυτόν που σε πρώτο επίπεδο ενσαρκώνει αυτό το αντικείμενο (τον δάσκαλο). Η άρνηση του έρωτα που μας επιβάλλεται από το εκπαιδευτικό σύστημα και η αντικατάσταση του με έναν αγώνα του να παραμείνουμε νευρωτικοί και να μην μετατραπούμε σε ψυχωτικούς, αγώνας εμφανής ήδη από τα πρώτα χρόνια του δημοτικού, όπου το παιδί καλείται να εκπαιδευτεί σε εξαντλητικές εξετάσεις με αποκορύφωμα τις πανελλήνιες, ώστε να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις/αντοχές του στην εξάντληση μέσω των τριών εξεταστικών ανά ακαδημαϊκό έτος, οδηγούν με μαθη(μα)τική ακρίβεια στην αντίσταση του παιδιού ενάντια στην αλλοτρίωση του. Έτσι ο μαθητής/φοιτητής αρέσκεται να λουφάρει κάνοντας κοπάνες ή με το να κοιμάται στην τάξη και να χαζεύει απ’ το παράθυρο τον “έξω” κόσμο αναπολώντας το χτύπημα του κουδουνιού όπου θα του ξαναχαριστεί η ελευθερία του ή αντιγράφοντας στις εξετάσεις αρνούμενος (ρητά ή υπόρρητα) να συμμετέχει στο φιάσκο της παπαγαλίας. Με αυτόν τον τρόπο, έστω και με παράδοξες μεθόδους, παίρνει πίσω λίγη από την αξιοπρέπεια που του κλέβουνε καθημερινά οι δήμιοι των εδράνων (εκπαιδευτικών και βουλευτικών), αρνούμενος να συμμετέχει σε κάτι που κανέναν άνθρωπο με αυτοσεβασμό δεν μπορεί να εμπνέει.
Δεδομένου ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά τα μέσα καταδεικνύουν το σκοπό, κάθε συλλογική κίνηση, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα αντίστοιχα μέσα. Οι ανούσιοι αριστερισμοί αποτελούν το άλλοθι για την απουσία επαναστατικής πράξης. Αντίθετα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επαναστατική αντίληψη που θα χρησιμοποιεί δημοκρατικά μέσα στο δρόμο για τη δημιουργία μιας πραγματικά δημοκρατικής και αυτόνομης κοινωνίας. Εκεί βρίσκεται η αναγκαιότητα για πραγματικά (αμεσο)δημοκρατικές συνελεύσεις, τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όσο και σε πανκοινωνικό επίπεδο. Το γελοίο θέαμα των συνελεύσεων με τα κομματικά ανθρωποειδή που στελεχώνουν τα Δ.Σ. και των ηλίθιων αριστερών γραφειοκρατών που παίζουν ατελείωτες ώρες την κασέτα τους, αναδεικνύει τον ολιγαρχικό χαρακτήρα των συνελευσιακών διαδικασιών στα πανεπιστήμια.
«Σε αυτούς που αντιτάσσουν ότι η αυτοκυβέρνηση και η δημοκρατία δεν είναι δυνατές, δεν είναι ρεαλιστικά αιτήματα, αλλά ρομαντισμός, αφέλεια ή ουτοπία, η απάντηση είναι ότι ρεαλισμός δεν σημαίνει να υποκύπτεις στην πραγματικότητα και να την δέχεσαι παθητικά και δουλικά, αλλά να αναζητάς μιαν άλλη πραγματικότητα. Ρεαλισμός δεν είναι να αποδέχεσαι την πραγματικότητα, αλλά να προσπαθείς να την αλλάξεις. Ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει, αλλά το να πιστεύεις ότι δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει όπως έχει επ’ άπειρον. Τα επιχειρήματα αυτά κατά του εφικτού της δημοκρατίας βλέπουν δηλαδή μόνο τη μία πλευρά και παρακάμπτουν μία εξ ίσου σημαντική αλήθεια: πραγματικότητα δεν είναι μόνο αυτά που ισχύουν, η συγκεκριμένη κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική κατάσταση, οι εγκαθιδρυμένοι θεσμοί, οι ισχύοντες νόμοι και οι επικρατούσες αξίες. Είναι και όλα όσα εμείς επιθυμούμε και δυνάμεθα να πράξουμε, μετά από στοχασμό και διαβούλευση, όσα θέλουμε και αντιτάσσουμε στην υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή οι δικοί μας θεσμοί, νόμοι και αξίες, η δικιά μας θέληση» (Γιώργος Οικονόμου (2011), «Η άμεση δημοκρατία δεν είναι ουτοπία, αλλά ευτοπία»).
άμεση δημοκρατία παντού
Αν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αναδυθούν ορισμένα αιτήματα που επιδιώκουν την ανατροπή του νέου νόμου μέσα από τη γενικευμένη παράλυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αυτό που πρέπει σε δευτεροβάθμιο επίπεδο να διεκδικήσουμε, είναι η δημιουργία πραγματικά (αμεσο)δημοκρατικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές, προκειμένου να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που τις πλαισιώνουν για τη μορφή και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε μέσα από την ισότιμη διαβούλευση να βρούμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να οικοδομήσουμε ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί προς όφελος των συλλογικών μας επιθυμιών και της κοινωνικής ευημερίας. Μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία αμεσοδημοκρατικής αυτοδιεύθυνσης και κριτικού αναστοχασμού πάνω στα ζητήματα που μας αφορούν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την ικανοποίηση του να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και για τους άλλους.
7
Οι διαφορετικές πρακτικές θα πρέπει να αρχίσουν να συνυπάρχουν συγκροτώντας μέσα από την αλληλεγγύη μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν τις επιθυμίες τους, να φαντάζονται, να ερωτεύονται, να δημιουργούν καταστάσεις ευτυχίας, να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους όπου μέχρι χθες τα μόνα πράγματα που κυκλοφορούσαν ελεύθερα ήταν τα εμπορεύματα. Μετά από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς αντεπίθεσης των αφεντικών, η επαναφορά του ανώνυμου πλήθους στο προσκήνιο της ιστορίας, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να τορπιλίσει συθέμελα το ολιγαρχικό σύστημα, μαζί με τον άθλιο πολιτισμό του εμπορεύματος, του θεάματος και της ιεραρχημένης κατανάλωσης. Η αθλιότητα μιας επιβίωσης που γίνεται ολοένα πιο αβίωτη μέσα από την οικολογική καταστροφή, την απάθεια, τον κομφορμισμό, την ανισότητα και την καταπίεση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την γενικευμένη επίθεση στους ιδιοκτήτες αυτού του κόσμου, που θα τοποθετήσει τον καπιταλισμό στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και θα επαναφέρει το πρόταγμα της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας και πάλι στο προσκήνιο, μετά από πολλές δεκαετίες υποχώρησης του. Ο Κίρκεγκωρ έλεγε: «Δεν είναι ο δρόμος που είναι δύσκολος, είναι το δύσκολο που είναι δρόμος». Τα πάντα τώρα μένουν ανοιχτά, και είναι στο χέρι μας να τα κατακτήσουμε…
Εκκεντρική Υποτροπή
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011
Υ.Γ. Μόλις πριν λίγες ημέρες, μία ώρα πριν από την πανεκπαιδευτική πορεία, φοιτητές της ΔΑΠ απέκλεισαν τους δρόμους έχοντας μαύρες ταινίες στο στόμα τους και στέλνοντας στην κυβέρνηση το -ηχηρό- μήνυμα: «οι ιδέες μας δεν φιμώνονται»! Το αστείο θέαμα του κομματικού θίασου κάνει την κυβέρνηση να χαμογελάει και όλους εμάς να λυπούμαστε με το ότι ένας γελοίος γραφειοκρατικός μηχανισμός έχει καταφέρει να μετασχηματίσει ένα τόσο μεγάλο μέρος φίλων και συμφοιτητών μας σε διανοητικά μετέωρους καταναλωτές που πιθηκίζουν ο,τι τους υποδεικνύει ένα πολιτικό γραφείο…
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1333122
Με ληστρικούς φόρους μας εκβιάζουν προσπαθώντας να μας αναγκάσουν να πληρώσουμε εμείς την ψεύτικη κρίση τους.
“Δεν πιστεύω ούτε στο 23% της εστίασης ούτε στην είσπραξη φόρων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά στη φάση που είναι ο τόπος έπρεπε να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα. Να κάνουμε την υπέρβαση. Χρειάζεται ένα “ντου”, να βγάλουμε το κεφάλι μας και να αναπνεύσουμε”, δηλώνει ο Βενιζέλος.
Ο λόγος φυσικά για την κρατική ληστεία που γίνεται σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων που μετά από χίλιους κόπους και σκληρές οικονομίες κατάφεραν να έχουν ένα σπίτι. Ένα σπίτι που έτσι κι αλλιώς φορολογήθηκε και με την αγορά του, αλλά φορολογείται κάθε χρόνο επίσης με το έντυπο Ε9 που καταθέτει κάποιος στην ετήσια φορολογική του δήλωση.
Παρόλα αυτά, για δύο χρόνια, θα πρέπει να πληρώσουμε εμείς τις λαμογιές και τις κλεψιές ενός εντελώς διεφθαρμένου και ρουσφετολογικού δημόσιου τομέα εδώ και δεκαετίες. Λαμογιές στις οποίες πρωτοστάτησαν αυτοί οι ίδιοι με τα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και τα εκατομμύρια των καταθέσεων στην Ελβετία και αλλού. Αυτοί δηλαδή που αφού κατάκλεψαν τους πάντες, αφού μπούκωσαν τις καταθέσεις τους όσο δεν πάει άλλο, ζητάνε τώρα από εμάς, τους απλούς εργαζόμενους να πληρώσουμε τα χρέη τους και μάλιστα μας εκβιάζουν ότι θα μας στερήσουν βασικές παροχές επιβίωσης όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, αν δεν υπακούσουμε.
Ας δούμε μερικά σημεία από την τελευταία ληστεία σε βάρος μας, έτσι όπως καταγράφονται στον καθεστωτικό Τύπο.
Το έκτακτο ειδικό τέλος επί των ακινήτων, που θα πληρωθεί αμέσως σε δύο δόσεις, μπορεί να εμφανίζει στοιχεία αναλογικότητας και δικαιοσύνης, ανάλογα με την επιφάνεια και την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο, πιάνοντας ακόμα και τους φοροφυγάδες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και ζουν ως «κροίσοι», αλλά είναι καθ’ όλα άδικο, καθώς για άλλη μια φορά θα πληρώσουν τα γνωστά φορολογικά υποζύγια.
Ακόμα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «φτωχές» περιοχές θα πληρώσουν από μερικές δεκάδες έως κάποιες εκατοντάδες ευρώ. Στις «ακριβές» περιοχές το τέλος θα ξεπεράσει και τα 4.000 ευρώ.
Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μιας κυβέρνησης που δεν τολμά επιτέλους να πάρει την απόφαση να πατάξει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και την παραοικονομία.
Οι ιδιοκτήτες, και οι ενοικιαστές, των ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν βασικά σημεία:
1 Επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη ή τον επικαρπωτή (και όχι τον έχοντα την ψιλή κυριότητα) του ακινήτου.
2 Πληρώνεται από τον ενοικιαστή, ο οποίος και είναι ο υπόχρεος για την εξόφλησή του μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το ποσό που θα πληρώσει ο ενοικιαστής θα το συμψηφίσει με το ενοίκιο που πληρώνει στον ιδιοκτήτη, είτε με οφειλόμενα είτε με μελλοντικά μισθώματα.
* Για παράδειγμα, αν το τέλος είναι 1.000 ευρώ και το ενοίκιο είναι 600 ευρώ, ο ενοικιαστής δεν θα καταβάλει το ενοίκιο του πρώτου μήνα και από το ενοίκιο του δεύτερου μήνα θα πληρώσει 200 ευρώ. Και τους δύο μήνες ο ιδιοκτήτης οφείλει να του εκδώσει κανονικά την απόδειξη πληρωμής του ενοικίου.
Για ευπαθείς ομάδες μέχρι 3.000 ευρώ/τ.μ.
3 Οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληρώνουν χαμηλό τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο εφόσον το ακίνητό τους βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ως ευπαθείς ομάδες αναγνωρίζονται οι άνεργοι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ (για το χρονικό διάστημα 1ης Ιανουαρίου έως 31ης Αυγούστου για το 2011 και από 1ης Ιανουαρίου έως 30ής Απριλίου για το 2012), οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και όσοι βαρύνονται φορολογικά από αναπήρους.
Είναι προφανές ότι δεν εντάσσονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι τρίτεκνοι, που εντάσσονται στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ και ότι το μειωμένο τέλος αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και όχι τυχόν ενοικιαστές.
Δηλαδή, αν κάποιος ενοικιάζει το ακίνητό του σε έναν ανάπηρο δεν θα έχει μείωση, καθώς ως ιδιοκτήτης δεν είναι ο ίδιος ανάπηρος.
4 Οχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε η παλαιότητα, αλλά επιβλήθηκε και συντελεστής προσαύξησης για τα ακίνητα της τελευταίας 25ετίας, ώστε να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Ο συντελεστής παλαιότητας, όπως έχει οριστεί από την εφορία, κυμαίνεται από 0,90 για κτίσματα 1-5 ετών, 0,80, για 6-10, ο,75 για 11-15, 0,70 για 16-20, 0,65 για 21-25 και 0,60 για άνω των 25 ετών.
Ο νέος συντελεστής προσαύξησης ξεκινάει από 1 για ακίνητα παλαιότητας 26 ετών και πάνω, 1,05 για 20-25 ετών, 1,1 για 15-19 ετών, 1,15 για 10-14 έτη, 1,2 για 5-9 έτη και 1,25 για νεόδμητα μέχρι 4 ετών.
* Για παράδειγμα, ένα ακίνητο 5ετίας 100 τ.μ., με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ, αν υπολογιζόταν η παλαιότητα θα πλήρωνε τέλος 400 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 625 ευρώ!
5 Το ειδικό τέλος ισούται με το γινόμενο της επιφάνειας του ακινήτου, του τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής και το συντελεστή προσαύξησης ανάλογα με τα χρόνια ηλεκτροδότησής του.
6 Το ύψος του ειδικού τέλος κλιμακώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης, με την εφαρμογή 10 συντελεστών, ξεκινώντας από 0,50 ευρώ για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και μέχρι 16 ευρώ ανά τ.μ. για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης 5.001 ευρώ και άνω.
Και χώροι στάθμευσης
7 Το τέλος επιβάλλεται σε όλες τις δομημένες επιφάνειες που ηλεκτροδοτούνται για οικιακή ή εμπορική χρήση. Μεταξύ αυτών είναι οι κλειστοί χώροι στάθμευσης, οι αποθήκες, τα μπαλκόνια και οποιοσδήποτε άλλος χώρος έχει δηλωθεί και περιλαμβάνεται στην επιφάνεια που έχει καταγραφεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
8 Εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, σε δύο ισόποσες δόσεις, από τον Οκτώβριο του 2011 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 για το τρέχον έτος.
Με την απειλή διακοπής ρεύματος
9 Το τέλος είναι διετές. Για το 2012 θα εξοφληθεί σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, από το Μάιο και μέχρι το Δεκέμβριο.
10 Οποιος δεν πληρώσει το τέλος αντιμετωπίζει άμεσα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του. Και το ρεύμα δεν θα επαναχορηγηθεί μέχρι να εξοφληθεί το τέλος.
11 Αν δεν ζητηθεί επαναχορήγηση του ρεύματος, η εταιρεία παροχής του διαγράφει το συνδρομητή και ενημερώνει το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει αυτό για την είσπραξή του.
Κι εδώ μπορεί να υπάρξει εμπλοκή. Αν ο λογαριασμός φέρει το όνομα παλαιού ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή, η οφειλή θα χρεωθεί σε αυτόν;
Είναι προφανές ότι περιμένει αρκετή ταλαιπωρία όσους έχουν στο όνομά τους λογαριασμούς ΔΕΗ από παλαιά ακίνητα, καθώς θα πρέπει να περάσουν από την εφορία για να αποδείξουν πως δεν είναι σήμερα ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. Μετά, η εφορία θα πρέπει να εντοπίσει το σημερινό ιδιοκτήτη. Κι άντε να τον βρει.
12 Αν ο ιδιοκτήτης δεν το πληρώσει και δεν ζητήσει επαναχορήγηση του ρεύματος, η εφορία θα καταστήσει ληξιπρόθεσμο το χρέος. Και στην περίπτωση αυτή, όποιος αρνείται την πληρωμή του θα βρεθεί αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα, κατάσχεση και πλειστηριασμό.
13 Οι ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων μπορούν να διακόψουν το ρεύμα, οπότε μπορεί και να γλιτώσουν το τέλος και για φέτος. Για το 2012 θα το γλιτώσουν σίγουρα.
14 Εξαιρούνται όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, δημόσια και δημοτικά κτίρια, φιλανθρωπικά ιδρύματα κ.λπ.
15 Δεν θα πληρωθεί τέλος για Ναούς, ενώ επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος όλη η άλλη ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας, δηλαδή κτίσματα που ενοικιάζονται για εμπορικούς σκοπούς.
Μας είναι εντελώς αδιάφορο τι πραγματικά πιστεύει το κάθε αλητήριο κλεφτρόνι, είτε λέγεται Βενιζέλος είτε Σαμαράς είτε Παπανδρέου είτε οποιοσδήποτε τέλος πάντων, που διαχειρίζεται και λυμαίνεται τις ζωές μας.
Αυτό που εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική κρίση. Υπάρχει ένα παιχνίδι του καπιταλισμού που προσπαθεί να εξαθλιώσει τον άνθρωπο και να συσσωρεύσει ακόμα περισσότερο πλούτο στα χέρια ελάχιστων. Είναι ο πόλεμος που κήρυξε το κεφάλαιο ενάντια στις κοινωνίες των ανθρώπων (σήμερα είμαστε εμείς, αλλά αυτός ο πόλεμος σύντομα θα αποκτήσει παγκόσμια χαρακτηριστικά) με σκοπό να εξαθλιώσει και να μετατρέψει όλους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους σε δούλους.
Η μόνη κρίση που είναι ορατή είναι η κρίση της αγωνιστικής και συγκρουσιακής διάθεσης από τη μεριά μας, μέχρι την επανάσταση, μέχρι την απελευθέρωσή μας. Παρόλο που η στάση μας αυτή φαντάζει λογική, αφού η επίθεση που δεχόμαστε είναι πολυμέτωπη και καθημερινή στο βαθμό που να μην ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και τι κάνει, παρόλο που μοιάζουμε εγκλωβισμένοι προσπαθώντας μάταια να αντισταθούμε, έφτασε πια η ώρα συλλογικά να αρνηθούμε την ζωή που μας επιφυλάσσουν. Έφτασε η στιγμή να βγούμε όλοι στους δρόμους (εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές) και με δυναμικές κινήσεις να πάρουμε πια τη ζωή μας στα χέρια μας, να σταματήσουμε να πληρώνουμε συλλογικά τα χαράτσια τους.
Λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας υπάρχουν πολλές και όλες σχεδόν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστικότητα και η ανάπτυξη των αξιών της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Είναι η ανάγκη της συλλογικής αντίστασης ο καθένας από το χώρο που κινείται.
Να βγούμε όλοι στους δρόμους και σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, να ακυρώσουμε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις που πρόκειται να έρθουν.
Να σταματήσουμε τις διακοπές ρεύματος στα σπίτια των γειτόνων μας και τα δικά μας. Να το κάνουμε μόνοι μας, ακόμα κι όταν ο ξεφτιλισμένος καθεστωτικός συνδικαλισμός αρνείται να υψώσει το ανάστημά του και να σταθεί δίπλα μας. Να βοηθήσουμε συλλογικά τους διπλανούς μας να ξανασυνδέσουν το κομμένο ρεύμα.
Να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν!
Να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας!
Να αγωνιστούμε για την ζωή και όχι για την επιβίωση!
Τα στοιχεία είναι από την Ελεθεροτυπία και το Έθνος
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1333175
ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙO ΚΡΗΤΗΣ
Νέος γύρος κινητοποιήσεων
Δημοσιεύθηκε στις: 15-09-2011
Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προχωράει ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Πέρα από την κατάληψη οι φοιτητές του Πολυτεχνείου θα συμμετέχουν στη σημερινή παγκρήτια κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στο Ηράκλειο και θα πραγματοποιήσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εκπαιδευτική μεταρύθμιση σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς. Ολες οι παρατάξεις, πλην της ΔΑΠ, πρότειναν κατάληψη του Ιδρύματος για μια εβδομάδα και τελικά υπερψηφίσθηκε το πλαίσιο της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”.
Ειδικότερα οι φοιτητές αποφάσισαν στη συνέλευση τους, τα παρακάτω:
– Κατάληψη του Ιδρύματος από την Τρίτη 13/9 μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
– Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τρίτη 20/9 στις 13:00
– Συντονιστικό κατάληψης Τετάρτη 14/09 @13:00. Το συντονιστικό έχει την ευθύνη υλοποίησης της απόφασης της συνέλευσης
– Συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών στην παγκρήτια κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15/9 στο Ηράκλειο
– Συμμετοχή στο παγκρήτιο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων αμέσως μετά την πορεία στο Ηράκλειο
– Εκδήλωση του Συλλόγου Φοιτητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος στην πόλη των Χανίων (την οργάνωση αναλαμβάνει το συντονιστικό της κατάληψης)
– Κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλεί η ΔΟΕ (Διδακτική Ομοσπονδία Ελλάδος) στις 22 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Οι Γραμματείες των τμημάτων να παραμείνουν ανοιχτές για την εγγραφή των πρωτοετών και για όλες τις διαδικασίες εγγραφών, διαγραφών και μεταγραφών (καθώς και το γραφείο μέριμνας για θέματα σίτισης). Στην απόφασή τους τονίζουν πως παλεύουν για: “Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς. Όχι στο προπαρασκευαστικό έτος και στην αντιδραστική αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που εντείνει τους ταξικούς και μορφωτικούς φραγμούς. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά – επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς! Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους. Επίδομα ενοικίου με οικονομικά κριτήρια και όχι κριτήρια αριστείας. Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων. Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.”
http://www.haniotika-nea.gr/77570-%CE%9D%CE%AD%CE%BF%CF%82%20%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82%20%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%20.html
13 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η CIWF καλεί για άμεση εφαρμογή της απαγόρευσης των κλωβοστοιχιών
Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα Compassion in World Farming (CIWF) καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την παραγωγή αυγών από συστήματα κλωβοστοιχιών που θα κριθούν παράνομα την 1η Ιανουαρίου 2012.
Από την 1.1.2012 τα συμβατικά κλουβιά για τις όρνιθες θα καταστούν παράνομα στην ΕΕ και η πώληση των αυγών που παράγονται από το συγκεκριμένο σύστημα θα απαγορευτεί.
Οι αριθμοί που αναφέρει η Κομισιόν παρουσιάζουν την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα να δοθούν στοιχεία σχετικά με την πρόθεση της χώρας να συμμορφωθεί με την απαγόρευση του 2012.
Η Όλγα Κήκου, διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της CIWF, δήλωσε: «Αυτός ο νόμος δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά. Συμφωνήθηκε το 1999, επομένως είχαμε περισσότερο από αρκετό χρόνο να προετοιμαστούμε. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η Ελλάδα ίσως απέτυχε να ενεργήσει εγκαίρως.
Καλούμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους αυγοπαραγωγούς και να ληφθούν γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα ώστε να μη παράγονται πλέον παράνομα αυγά από τον Ιανουάριο. Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι αδυνατούμε, δεδομένου ότι είχαμε περισσότερα από 12 χρόνια για να προχωρήσουμε σε αυτή την αλλαγή, ενώ πολλές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν κατορθώσει να αλλάξουν τα συστήματά τους άνετα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.»
Ο νέος νόμος απαγορεύει τις συμβατικές κλωβοστοιχίες, όπου οι κότες δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλές από τις φυσικές συμπεριφορές τους και δεν μπορούν να τεντώσουν ούτε τα φτερά τους. Τα αποκαλούμενα εμπλουτισμένα κλουβιά, που έχουν κούρνιες και φωλιές, επιτρέπονται σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Η CIWF καλεί τους αυγοπαραγωγούς να εφαρμόσουν άλλα συστήματα όπως αυτά της ελευθέρας βοσκής ή του αχυρώνα, όπου οι κότες έχουν περισσότερο χώρο καθώς και τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τη φυσική τους συμπεριφορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι εξαρτάται από τα ίδια κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι αυγοπαραγωγοί τους θα συμμορφωθούν με το νέο νόμο και αλλά και ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει ότι όλες οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για να εφαρμόσουν την απαγόρευση μέχρι τον Ιανουάριο.
Η CIWF καλεί τους καταναλωτές να αγοράζουν αυγά που παράγονται από κότες από συστήματα χωρίς κλουβιά, όπως ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα ή βιολογικά.
Για περισσότερες πληροφορίες: Όλγα Κήκου olga.kikou@ciwf.org
Η Compassion in World Farming (CIWF) ιδρύθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια, από Βρετανό κτηνοτρόφο που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Σήμερα αγωνιζόμαστε ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης στον πλανήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούμαστε ειδικά για την ευημερία των παραγωγικών ζώων.
Σοκ από την άγρια κακοποίηση δύο σκύλων στο λιμάνι Ηρακλείου!
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στον Εισαγγελέα το Σωματείο “Ζωόφιλη Δράση” – Ένα σκυλί νεκρό κι ένα άγρια κακοποιημένο – Καταγγελίες για παράνομο “εκτροφείο” στο Ηράκλειο
Ενημερώθηκε: 14.09.2011 // 06:43
Σοκ από την άγρια κακοποίηση δύο σκύλων στο λιμάνι Ηρακλείου!
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στον Εισαγγελέα Ηρακλείου το Σωματείο “Ζωόφιλη Δράση” για την άγρια κακοποίηση του Δία και το θάνατο της Κάρμεν στο λιμάνι του Ηρακλείου!
Σύμφωνα με την καταγγελία, το σκυλί της φωτογραφίας, ράτσας DOGO ARGENTINO , ονομάζεται Δίας και βρέθηκε δεμένος σε ένα… κοντέινερ ,την Παρασκευή το βράδυ στο χώρο της ελεύθερης Ζώνης του Λιμένα Ηρακλείου από τη Λιμενική Αστυνομία.
Δίπλα του υπήρχε άλλο ένα επίσης δεμένο σκυλί θηλυκό της ιδίας ράτσας που κείτονταν νεκρό..
Τα δύο μεγαλόσωμα σκυλιά DOGO ARGENTINO άγνωστο για πόσες ημέρες, υπέφεραν αθέατα και επιμελώς κρυμμένα ,το βάναυσο μαρτύριο τους δεμένα σε κοντέινερ , εγκαταλειμμένα και εκτεθειμένα σε υψηλότατες θερμοκρασίες χωρίς νερό , χωρίς ίχνος τροφής..
Με τη συνδρομή του Σωματείου ‘Ζωόφιλη Δράση’ που ειδοποιήθηκε άμεσα από τη Λιμενική Αστυνομία μεταφέρθηκε το ζωντανό ζώο σε κτηνιατρική κλινική όπου του προσφέρθηκε η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ παράλληλα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες εύρεσης του ιδιοκτήτη του καθώς το ζώο έφερε σήμανση.
Πράγματι, εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης και σοκαρισμένος κλήθηκε και αναγνώρισε το αποδυναμωμένο ζώο του , τον “Δία” ενώ απαρηγόρητος αδυνατούσε να πιστέψει ότι η “Κάρμεν “του είχε τόσο άσχημη κατάληξη…
Το ζώο που τελικά σώθηκε έφερε πληγές -εκδορές σε ολόκληρο το σώμα του καθώς και παλαιότερα επουλωμένα τραύματα -πιθανότατα από εμπλοκή σε κυνομαχίες !
Μάλιστα στη θέα άλλων μεγαλόσωμων ζώων, εντός του κτηνιατρείου παρουσίαζε απρόκλητες επιθετικές τάσεις, συμπεριφορά ακατανόητη για τον ιδιοκτήτη καθώς, όπως ο ίδιος υποστήριξε, ήταν ιδιαίτερα κοινωνικό και φιλικό ζώο.
Όπως καταγγέλει η ‘Ζωόφιλη Δράση’, “οι περίεργες συνθήκες που βρέθηκαν τα κακοποιημένα ζώα σε συνδυασμό με τις καταθέσεις του ιδιοκτήτη ο οποίος είχε παραχωρήσει τα δύο σκυλιά του σε «εκτροφέα» και «εκπαιδευτή» αμισθί για αναπαραγωγή της ράτσας Dogo argendino σε περιοχή του Ηρακλείου ,σε συνδυασμό με την επίσημη διαβεβαίωση του αρμόδιου φορέα ότι δεν λειτουργεί νόμιμα τέτοιου είδους εκτροφείο ή εκπαιδευτήριο και τη συλλογή πολλών ακόμη ενοχοποιητικών στοιχείων οδήγησαν το Σωματείο ,με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ,στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Ηρακλείου, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την εγκατάλειψη, κακοποίηση, πρόκληση θανάτου, φθορά ξένης περιουσίας , πιθανή έκθεση σε κυνομαχίες κλπ δυνάμει των Ν.3170/2003 & Ν.1197/1981 .
Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία η νόμιμη εκπρόσωπος του Σωματείου κ Στεφανάκη Γεωργία με αιτήματα την, κατά Νόμο ,δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των όποιων υπευθύνων για την τέλεση αξιόποινων πράξεων εις βάρος των ζώων καθώς και τον έλεγχο νομιμότητας λειτουργίας «εκτροφείου», συνθηκών διαβίωσης και των μεθόδων «εκπαίδευσης»
http://cretalive.gr/new/51506/crete/Sok_apo_tin_agria_kakopoiisi_duo_skulon_sto_limani_Irakleiou
Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου
Παράρτημα Ηρακλείου της ΕΕΔΥΕ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην περιοχή της Μέσης ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της ΕΕΔΥΕ για όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με φόντο τον ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.
Το σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή» που έχουν εκπονήσει εδώ και χρόνια τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει τεθεί σε εφαρμογή. Προβλέπει το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» των χωρών της περιοχής με την εγκαθίδρυση καθεστώτων φιλικά προσκείμενων στη Δύση με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Αυτό αποδεικνύεται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη με το πρόσχημα να φύγει από την εξουσία ο πρώην «σύμμαχος» και νυν «δικτάτορας» Καντάφι. Ουσιαστικά πίσω από την επέμβαση βρίσκεται η προσπάθεια για πλήρη έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας μετά την επαναδιαπραγμάτευση από πλευράς την Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων για το μειωμένο ποσοστό πετρελαίου που θα παίρνουν τα διεθνικά μονοπώλια.
Στα ίδια πλαίσια κινείται και η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ λόγω της προσπάθειας του τελευταίου να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο κυπριακό υπέδαφος.
Η υπεράσπιση των Παλαιστινίων αποτελεί το προπέτασμα καπνού για την τουρκική αστική τάξη που επιδιώκει να γίνει η βασική περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη στην περιοχή σε βάρος του Ισραήλ. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση διοργανώνοντας κοινές ασκήσεις και γυμνάσια με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης είναι ορατός.
Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου προκειμένου να αναδείξει αυτό το ζήτημα και να ενημερώσει το λαό του Ηρακλείου για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην περιοχή, διοργανώνει σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Ελευθερίας.
Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος καθηγητής-ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».
Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Ηράκλειο,13/09/11
Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης
http://www.eedye-iraklion.gr.gg/%26%23917%3B%26%23922%3B%26%23916%3B%26%23919%3B%26%23923%3B%26%23937%3B%26%23931%3B%26%23917%3B%26%23921%3B%26%23931%3B-%26%23931%3B%26%23932%3B%26%23919%3B%26%23925%3B-%26%23928%3B%26%23923%3B-.–%26%23917%3B%26%23923%3B%26%23917%3B%26%23933%3B%26%23920%3B%26%23917%3B%26%23929%3B%26%23921%3B%26%23913%3B%26%23931%3B.htm
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καθημερινά αυξάνονται τα σενάρια περί επίσημης πτώχευσης του ελληνικού κράτους που συντελούν αφενός μεν στην προετοιμασία της κοινής γνώμης, αφετέρου στην τρομοκράτηση του κόσμου της εργασίας ώστε να επιβληθούν τα ατελείωτα βάρβαρα μέτρα που δημιουργούν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ
Από το έτος 1750 και μετά, 64 χώρες έχουν χρεοκοπήσει σε 70 διαφορετικές περιπτώσεις, κάποιες περισσότερο από μία φορά, μεταξύ των οποίων:
– η Γερμανία χρεοκόπησε το 1923 και το 1948
– η Αυστρία το 1811
– η Δανίας το 1813
– η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1876
– η Σοβιετική Ένωση το 1918 όταν αρνήθηκε να αποπληρώσει τα χρέη της τσαρικής Ρωσίας
– η Ισπανία το 1557 το 1575 και το 1596
– η Ρωσία το 1998
– η Αργεντινή το 2002
– η Ισλανδία το 2007 και πολλές άλλες χώρες.
Ειδικά όσον αφορά την Ισλανδία, στα πλαίσια της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης κρατικοποιήθηκαν οι τρείς μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες είχαν συνολικές υποχρεώσεις ίσες με το 900% τους ισλανδικού ΑΕΠ. Στις 16 Οκτωβρίου του 2008 όμως, η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εξοφλήσει ένα ληξιπρόθεσμο ομόλογο μίας από αυτές (Glitnir Bank), ύψους 750 εκ. $ – γεγονός που σήμαινε ταυτόχρονα αδυναμία πληρωμών εκ μέρους της Ισλανδίας. Εν τούτοις, η χώρα δεν χρεοκόπησε «τυπικά», επειδή το ομόλογο δεν είχε εκδοθεί από την ίδια, αλλά από την τράπεζα που αναγκάσθηκε να κρατικοποιήσει για να μη χαθεί η αξιοπιστία στο τραπεζικό της σύστημα με μαζικές αναλήψεις και καταγγελία δανείων.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Σύμφωνα με τους οικονομικούς επιστήμονες “η χρεοκοπία ενός κράτους είναι ουσιαστικά η επίσημη εξαγγελία της κυβέρνησης του, με την οποία καθιστά διεθνώς γνωστή την αδυναμία της να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας της εξ ολοκλήρου, ενός μέρους ή των τόκων τους. Σημαίνει επίσης στάση πληρωμών στην οποία εκ των πραγμάτων υποχρεώνεται, δηλαδή άδεια ταμεία και αδυναμία πρόσθετου δανεισμού, ανεξάρτητα από το εάν έχει προηγηθεί ή όχι κάποια επίσημη ανακοίνωση”.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας για τους πολίτες είναι καταστροφικά καθώς:
– το Δημόσιο δε θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις
– θα κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μείνουν άνεργοι
– δε θα υπάρχουν καύσιμα στη χώρα καθώς δε θα μπορούν να γίνουν εισαγωγές
– θα κλείσουν νοσοκομεία και σχολεία
– θα δεσμευτούν οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών όμως όσοι έχουν πάρει δάνεια από κάποια τράπεζα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά.
Δημοσιεύματα, ξένου και ελληνικού τύπου, κάνουν λόγο για αύξηση της καταστολής, με την συμμετοχή και των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόσφατα έγινε λόγος από αγγλική εφημερίδα για τη φρούρηση των τραπεζών από στρατιωτικές δυνάμεις καθώς σε πλήθη μικροταμιευτών θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις όποιες οικονομίες τους αφού οι τραπεζικές καταθέσεις θα έχουν δεσμευτεί! Επιπλέον, η ανεργία και η πείνα θα επωάσουν μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα τις αντιμετωπίσει με την χρήση του στρατού ως μέσο Καταστολής Πλήθους, ενδεχόμενο για το οποίο είναι εκπαιδευμένος και υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στην Ε.Ε.-ΝΑΤΟ.
Η σχετική φιλολογία περί πτώχευσης αγκάλιασε ξαφνικά και τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς δημοσιεύτηκαν σχετικά σενάρια περί κατάρτισης σχεδίων που αφορούν την απρόσκοπτη λειτουργία αυτών σε περίπτωση χρεωκοπίας και την αντιμετώπιση δυσχερειών στην χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών τους. Το σχέδιο για τις επιτάξεις σε καιρό πολέμου, βγήκε από το ράφι “ξεσκονίστηκε», προσαρμόστηκε και είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή ανά πάσα στιγμή. «Τα πάντα στη χώρα ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις από την στιγμή που αυτό κριθεί απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια» τονίστηκε αρμοδίως. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο»!
Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «ο κάθε Κλάδος ξεχωριστά έχει ασχοληθεί, να υπάρξει μέχρι και επίταξη καυσίμων από τα ΕΛΠΕ, αλλά και παντός είδους αναγκαίου υλικού (τροφίμων, λιπαντικών, οχημάτων, ακόμα και πλοίων της ακτοπλοΐας), αν δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής ή άρνησης των εν λόγω εταιρειών να παράσχουν τα απαραίτητα εφόδια για την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εξάλλου, πρόσφατα, τα ΕΛΠΕ ενημέρωσαν και τους τρεις Κλάδους, ότι διακόπτουν τη παροχή καυσίμων αν δεν εξοφληθούν άμεσα, θορυβώντας Στρατό και Αεροπορία, αλλά ακόμα και το Π.Ν. το οποίο δεν περιλαμβάνεται στους οφειλέτες, αλλά δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται και αυτό στο μέλλον.
Μια άλλη παράμετρος είναι η εξασφάλιση της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού. Εξαιτίας του ρόλου που παίζει ο Στρατός και των αναβαθμισμένων κατασταλτικών του καθηκόντων σε περίπτωση πτώχευσης έχει γίνει ειδική πρόβλεψη ώστε οι μισθοδοσίες να συνεχιστούν σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα και με κατάσχεση των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος!
Δηλαδή μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και συντάξεις δε θα δίνονται, τα χρέη και τα δάνεια για όλους μας θα τρέχουν, ο κόσμος θα πεινάει, αλλά αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δικαστές και βουλευτές θα Πληρώνονται Κανονικά!
Οι πάντα ανώνυμες ανώτατες πηγές του Πενταγώνου διαβεβαιώνουν: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να μείνουν ούτε ένα λεπτό χωρίς αυτά που είναι απαραίτητα για την λειτουργία τους, ειδικά αυτή την εποχή».
Όμως για να μην φτάσουμε μέχρι εκεί, κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ-εργοδότες απαιτούν την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, μισθούς φτώχειας μέσα από δουλικές ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, κλείσιμο παιδικών σταθμών-σχολείων-νοσοκομείων-πανεπιστημίων, αύξηση των φόρων και απίστευτων έκτακτων εισφορών.
Τώρα η Ανεργία ονομάζεται Εργασιακή Εφεδρεία και διαμέσου πλήθους Αξιολογήσεων επιχειρείται η εξατομίκευση της ευθύνης που ο κάθε εργαζόμενος απολύεται.
Από αυτή την λαίλαπα φαίνεται ότι δε θα μείνουν ανεπηρέαστα και τα χαμηλότερα στρώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα οι ΕΠ.ΟΠ. για τους οποίους υπάρχει σχέδιο χιλιάδων απολύσεων.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πλέον οδεύουμε στην εφαρμογή καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η σχετική φημολογία προέρχεται από μονάδες της ΠΑ και πιο συγκεκριμένα από την 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα που ζητήθηκε από το ΓΕΑ “απογραφή” μη μονιμοποιηθέντων ΕΠΟΠ σπέρνοντας το φόβο επιβολής ενός είδους “εφεδρείας” για μη μόνιμους ΕΠΟΠ, αλλά και άλλες κατηγορίες μόνιμου προσωπικού με υπηρεσία άνω των 25 χρόνων. Φυσικά, τα μέτρα αυτά αν ισχύσουν θα επεκταθούν σε Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό.
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ενώ γινόταν λόγος για κατάργηση των εφέδρων από Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, ξαφνικά προέκυψε η ανάγκη διεύρυνσης του αριθμού κατατασσόμενων εφέδρων στους δύο αυτούς κλάδους.
Φυσικά, η εφαρμογή όλων αυτών των αντιδραστικών αλλαγών που θέλουν την νεολαία δωρεάν χακί αγγαρειομάχο και αναλώσιμο της Πρώτης Γραμμής εξαρτώνται από τις κοινωνικές αντιστάσεις που θα αναπτυχθούν και ιδιαίτερα από τη δυναμική του φοιτητικού κινήματος, που ήδη έχει οδηγήσει την κυβέρνηση και τον ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη σε υποχώρηση και επανεξέταση του ζητήματος της θητείας, η αύξηση της οποίας θεωρούνταν δεδομένη πριν την έκρηξη των φοιτητικών καταλήψεων.
Στο πεδίο αυτό, ο φοιτητικός αγώνας είχε την πρώτη νίκη.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 Diktiospartakos.blogspot.com
http://diktiospartakos.blogspot.com/
Επιστρέφοντας στην 11η Σεπτεμβρίου, μία δεκαετία μετά
Πλησιάζουμε τη 10η επέτειο της φρικαλέας 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η οποία, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, άλλαξε τον κόσμο. Την 1η Μαΐου, ο φερόμενος εγκέφαλος του εγκλήματος, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, δολοφονήθηκε στο Πακιστάν από μια ομάδα επίλεκτων κομάντο Navy SEALs των ΗΠΑ, αφού συνελήφθη, άοπλος και ανυπεράσπιστος, στην επονομαζόμενη Επιχείρηση Geronimo.
Πλήθος αναλυτών έχουν επισημάνει ότι παρότι ο Μπιν Λάντεν τελικά σκοτώθηκε, είχε καταφέρει κάποιες σημαντικές επιτυχίες στον πόλεμό του κατά των ΗΠΑ: “επανειλημμένα υποστήριζε ότι ο μόνος τρόπος να εκδιωχθούν οι ΗΠΑ από τον μουσουλμανικό κόσμο και να ηττηθούν οι σατράπες του, ήταν η διεξαγωγή μιας σειράς μικρών αλλά ακριβών πολέμων στους Αμερικάνους που θα τους οδηγούσε τελικά στη χρεοκοπία”, όπως επισημαίνει ο Έρικ Μαργκόλις. Σε μια “αιμορραγία των ΗΠΑ”, όπως ήταν τα ακριβή του λόγια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα υπό τον Τζορτζ Μπους και στη συνέχεια υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, έπεσαν ακριβώς μέσα στην παγίδα του Μπιν Λάντεν: οι τερατώδεις στρατιωτικές δαπάνες και ο εθισμός στο χρέος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η πιο ολέθρια κληρονομιά ενός ανθρώπου που πίστευε ότι μπορούσε να νικήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερα όταν το χρέος γίνεται ένα κυνικό αντικείμενο εκμετάλλευσης από την άκρα Δεξιά με τη σύμπραξη των Δημοκρατών και υπονομεύει ό,τι απομένει από τα κοινωνικά προγράμματα, τη δημόσια εκπαίδευση, τα συνδικάτα και γενικά από τα εναπομείναντα φράγματα στην τυραννία των εταιρειών.
Το ότι η Ουάσιγκτον ήταν επιρρεπής στην εκπλήρωση των θερμών επιθυμιών του Μπιν Λαντεν ήταν εμφανές από την αρχή. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο μου 9/11, το οποίο έγραψα λίγο μετά από την εν λόγω επίθεση, ο καθένας που είχε γνώση της περιοχής θα μπορούσε να διακρίνει ότι “ μια μαζική επίθεση σε μουσουλμανικό πληθυσμό θα αποτελούσε απάντηση στις προσευχές του Μπιν Λάντεν και των συνεργατών του και θα οδηγούσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε μια “διαβολική παγίδα”, όπως ακριβώς το έθεσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών”.
Ο Μίχαελ Σλόιερ, ανώτερος αναλυτής της CIA, υπεύθυνος για την παρακολούθηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν ήδη από το 1996, έγραψε λίγο μετά ότι ο “Μπιν Λάντεν ήταν ακριβής στο να λέει στην Αμερική τους λόγους για τους οποίους διεξάγει πόλεμο εναντίον μας. Είναι έξω για να αλλάξει δραστικά τις ΗΠΑ και τις Δυτικές πολιτικές απέναντι στον ισλαμικό κόσμο”, και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε: “Οι δυνάμεις και οι πολιτικές των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την ριζοσπαστικοποίηση του ισλαμικού κόσμου, κάτι που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν προσπαθούσε με σημαντική αλλά ελλιπή επιτυχία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ως αποτέλεσμα, νομίζω ότι είναι δίκαιο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραμένουν ο μόνος απαραίτητος σύμμαχος του Μπιν Λάντεν”. Και, αναμφισβήτητα, αυτό ισχύει ακόμα και μετά το θάνατό του ..
Η πρώτη 11η Σεπτεμβρίου
Υπήρχε εναλλακτική λύση; Το κίνημα της Τζιχάντ, το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό επικριτικό ως προς τον Μπιν Λάντεν, υπήρχε πιθανότητα να είχε διασπαστεί ή και να υπονομευθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», όπως πολύ σωστά χαρακτηρίστηκε, θα μπορούσε να προσεγγιστεί ως έγκλημα, αφού οδήγησε σε μια διεθνή επιχείρηση για τη σύλληψη των πιθανών υπόπτων. Αυτό διαφαινόταν ήδη από εκείνη τη χρονική στιγμή, αλλά καμία τέτοια ιδέα δεν ελήφθη καν υπ όψιν.
Στο βιβλίο μου 9-11, αναφέρω το συμπέρασμα του Ρόμπερτ Φισκ ότι το «φρικτό έγκλημα» της 11ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε με “κακία και τρομερή σκληρότητα”. Πρόκειται για μία ακριβή κρίση. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι τα εγκλήματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο δεινά: Ας υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι η επίθεση είχε φτάσει στο βαθμό να συμπεριλαμβάνει το βομβαρδισμό του Λευκού Οίκου, σκοτώνοντας τον πρόεδρο και επιβάλλοντας μία βάναυση στρατιωτική δικτατορία, η οποία θα σκότωνε χιλιάδες και θα βασάνιζε δεκάδες χιλιάδες, ενώ με την ίδρυση ενός διεθνούς κέντρου τρομοκρατίας θα βοηθούσε στο να επιβάλει παρόμοια βασανιστήρια και τρόμο σε άλλες χώρες , διεξάγοντας μια διεθνή εκστρατεία δολοφονίας. Και σαν μια επιπλέον ώθηση, θα έφερνε μια ομάδα οικονομολόγων – ας τους αποκαλέσουμε “τα αγόρια Κανταχάρ” – οι οποίοι θα οδηγούσαν γρήγορα την οικονομία σε μία από τις χειρότερες υφέσεις στην ιστορία της. Αυτό, προφανώς, θα ήταν μία πολύ χειρότερη 11η Σεπτεμβρίου.
Δυστυχώς, δεν είναι ένα πείραμα σκέψης. Αυτό συνέβη. Η μόνη ανακρίβεια σε αυτόν το σύντομο απολογισμό είναι ότι οι αριθμοί θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 25 για να ισοφαρίσουν με ένα κατάλληλο μέτρο την κατά κεφαλήν απόδοση. Φυσικά, αναφέρομαι σε αυτό που στη Λατινική Αμερική συνήθως ονομάζεται “η πρώτη 11 Σεπτεμβρίου”: 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν οι ΗΠΑ κατάφεραν μετά από εντατικές προσπάθειες να ανατρέψουν τη δημοκρατική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή με στρατιωτικό πραξικόπημα, επιβάλλοντας το βάναυσο καθεστώς του στρατηγού Πινοσέτ. Ο στόχος, σύμφωνα με τα λόγια του Νίξον, ήταν να σκοτώσει τον “ιό” που θα μπορούσε να ενθαρρύνει όλους εκείνους “τους ξένους που είναι έξω για να μας συνθλίψουν” να αναλάβουν οι ίδιοι τους πόρους τους και να ακολουθήσουν με άλλους τρόπους μια “απαράδεκτη” πολιτική ανεξάρτητης ανάπτυξης. Στο υπόβαθρο υπήρχε το συμπέρασμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας πως αν οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ελέγξουν τη Λατινική Αμερική, δεν θα μπορούσαν να προσδοκούν “να επιτευχθεί μια επιτυχημένη τάξη σε άλλα μέρη του κόσμου”.
Αυτά τα γεγονότα μικρής σημασίας δεν περιορίστηκαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα που κατέστρεψε τη Χιλιανή δημοκρατία και έθεσε σε κίνηση την ιστορία φρίκης που ακολούθησε. Η πρώτη εντεκάτη Σεπτέμβρη ήταν απλά μια πράξη σε ένα δράμα το οποίο ξεκίνησε το 1962, όταν ο Τζων Κένεντι επαναπροσδιόρισε τη στρατιωτική αποστολή της Λατινικής Αμερικής από “αμυντική στο ημισφαίριο” – μια αναχρονιστική συνεχεία του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου – σε αποστολή “εσωτερικής ασφάλειας “, μια έννοια με ανατριχιαστική ερμηνεία για τους κυριαρχούμενους από τις ΗΠΑ κύκλους της Λατινικής Αμερικής.
Στην πρόσφατα δημοσιευμένη Ιστορία του Ψυχρού Πολέμου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο λατινοαμερικάνος ακαδημαϊκός Τζων Κόουτσγουορθ γράφει ότι από εκείνη τη στιγμή μέχρι την “κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων, θυμάτων βασανιστηρίων και εκτελέσεων των μη βίαιων πολιτικών αντιφρονούντων στη Λατινική Αμερική υπερέβη κατά πολύ εκείνες στη Σοβιετική Ένωση και τους δορυφόρους της στην Ανατολική Ευρώπη”, συμπεριλαμβανομένων πολλών θρησκευτικών μαρτύρων και μαζικών σφαγών, οι οποίες πάντα υποστηρίζονταν ή εκκινούνταν από την Ουάσιγκτον. Τελευταία μεγάλη βίαιη πράξη ήταν η βάναυση δολοφονία έξι κορυφαίων διανοούμενων της Λατινικής Αμερικής, Ιησουιτών ιερέων, λίγες μέρες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Οι δράστες ήταν ένα επίλεκτο τάγμα από το Ελ Σαλβαδορ που είχαν ήδη αφήσει συγκλονιστικά ίχνη αίματος, ανανεωμένα από την εκπαίδευση τους στη Σχολή Ειδικού Πολέμου του JFK, που ενεργούσε υπό τις ακριβείς διαταγές του Γενικού Αρχηγείου των ΗΠΑ.
Από τις απαγωγές και τα βασανιστήρια στη δολοφονία
Όλα αυτά, και πολλά άλλα σαν και αυτά, απορρίπτονται ως ήσσονος σημασίας, και έχουν ξεχαστεί. Εκείνοι οι οποίοι έχουν σαν αποστολή να κυβερνήσουν τον κόσμο, απολαμβάνουν μια πιο παρήγορη εικόνα, διαρθρωμένη αρκετά καλά στο τρέχον τεύχος του έγκυρου (και πολύτιμου) περιοδικού του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Λονδίνου. Το κύριο άρθρο πραγματεύεται “την οραματισμένη διεθνή τάξη” του “δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα”, η οποία χαρακτηρίζεται από “την καθολίκευση ενός αμερικανικού οράματος εμπορικής ευημερίας”. Υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτόν τον συλλογισμό, αλλά δεν διαβιβάζεται αρκετά καλά η εικόνα εκείνων που βρίσκονται από τη λάθος πλευρά του όπλου.
Το ίδιο ισχύει και για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν, η οποία τερματίζει τουλάχιστον μια φάση στον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, ο οποίος είχε επανακηρυχθεί από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους για τη δεύτερη 11η Σεπτεμβρίου. Ας αναπτύξουμε μερικές σκέψεις για το γεγονός καθεαυτό, αλλά και για τη σημασία του.
Την 1η Μαΐου 2011, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε στο σχεδόν απροστάτευτο κρησφύγετό του από την αποστολή 79 επιδρομέων Navy SEALs, οι οποίοι εισήλθαν στο Πακιστάν με ελικόπτερο. Μετά από πολλές μακάβριες ιστορίες που δημοσιεύτηκαν και αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση, οι επίσημες εκθέσεις καθιστούν όλο και περισσότερο σαφές ότι η πράξη ήταν μια προγραμματισμένη δολοφονία, με πολλαπλές παραβιάσεις των στοιχειωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, εκκινώντας από την ίδια την εισβολή.
Φαίνεται ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να συλληφθεί το άοπλο θύμα, όπως πιθανώς θα μπορούσε να είχε γίνει με 79 καταδρομείς που δεν βρίσκουν αντίσταση – με μόνη εξαίρεση, όπως αναφέρεται από το Λευκό οίκο, τη σύζυγο του Μπιν Λαντεν, η οποία πυροβολήθηκε από τους καταδρομείς όντας οι ίδιοι σε αυτοάμυνα, αφού όρμησε εναντίον τους.
Αυτή είναι μία πιθανή αναπαράσταση των γεγονότων από τον βετεράνο ανταποκριτή στη Μέση Ανατολή Γιόχι Ντρέζεν και τους συνεργάτες του στον Ατλαντικό. Ο Ντρέζεν, πρώην στρατιωτικός ανταποκριτής της Wall Street Journal, είναι ανώτερος ανταποκριτής στον Εθνικό ‘Ομιλο Εφημερίδων και καλύπτει στρατιωτικές υποθέσεις για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με την έρευνα τους, ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι δεν είχε εξετάσει τη δυνατότητα της εν ζωή σύλληψης του Μπιν Λάντεν: “Η διοίκηση είχε καταστήσει σαφές στη μυστική Κοινή Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ότι ήθελε τον Μπιν Λάντεν νεκρό, σύμφωνα με τους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ εν γνώση των συζητήσεων. Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ενημέρωσε για την επίθεση, δηλώνοντας ότι οι SEALs γνώριζαν πως η αποστολή τους ήταν να μη τον συλλάβουν ζωντανό”.
Οι συγγραφείς προσθέτουν: “Για πολλούς το Πεντάγωνο και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών είχαν περάσει σχεδόν μια δεκαετία κυνηγώντας τον Μπιν Λάντεν- το να τον σκοτώσουν ήταν μία αναγκαία και δικαιολογημένη πράξη εκδίκησης”. Επιπλέον αναφέρεται ότι, “η σύλληψη του Μπιν Λάντεν ζωντανού θα παρουσίαζε επίσης μια σειρά από ενοχλητικές νομικές και πολιτικές προκλήσεις”. Καλύτερα, λοιπόν, να τον δολοφονήσουν, παρατώντας το σώμα του στη θάλασσα, χωρίς την απαιτούμενη μετά από μία δολοφονία αυτοψία – πράξη που προκάλεσε αναμενόμενη οργή και σκεπτικισμό σε ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου.
Όπως αναφέρεται στην εξεταστική έρευνα Atlantic “Η απόφαση να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν οριστικά αποτέλεσε σαφή ένδειξη για την καταγραφή μιας πολιτικής πτυχής της κυβέρνησης Ομπάμα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας , η οποία λίγο είχε παρατηρηθεί ως τότε. Η κυβέρνηση Μπους είχε συλλάβει χιλιάδες ύποπτους “εξτρεμιστές” και τους είχε αποστείλει σε στρατόπεδα κράτησης στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Γκουαντάναμο. Η κυβέρνηση Ομπάμα, αντίθετα, έχει επικεντρωθεί στην εξάλειψη των μεμονωμένων τρομοκρατών αντί να προσπαθεί να τους συλλάβει εν ζωή. Αυτή είναι μία σημαντική διαφορά μεταξύ Μπους και Ομπάμα. Οι συγγραφείς παραθέτουν ακόμα απόσπασμα του πρώην καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας Χελμουτ Σμιντ, ο οποίος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι η αμερικανική επιδρομή ήταν “σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου” και ότι “ο Μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει τεθεί υπό κράτηση και να περάσει από δίκη”. Σε αντίθεση με τον Σμιντ, o Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας Έρικ Χολντ, υπερασπίστηκε την απόφαση να σκοτώσουν τον Μπιν Λάντεν αν και δεν αποτελούσε άμεσο κίνδυνο για την ομάδα Navy SEALs, δηλώνοντας μάλιστα σε μια επιτροπή στη Βουλή ότι η επίθεση ήταν “νόμιμη, εύλογη και πρόσφορη από κάθε άποψη.” O Ρομπερτσον επωφελώς μας υπενθυμίζει ότι “δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την τύχη ανθρώπων πολύ πιο βουτηγμένων στο αίμα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν – τη ναζιστική ηγεσία – η βρετανική κυβέρνηση θέλησε να τους κρεμάσει μέσα σε έξι ώρες από τη σύλληψη τους. Ο Πρόεδρος Τρούμαν αντίτεινε, επικαλούμενος τη σύναψη του δικαστή Ρόμπερτ Τζάκσον, ότι η εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες “δεν θα καθίσει εύκολα στην αμερικανική συνείδηση ούτε θα τη θυμούνται τα παιδιά μας με υπερηφάνεια … Η μόνη δυνατότητα να καθοριστεί η αθωότητα ή η ενοχή του κατηγορουμένου, είναι μετά από ψύχραιμη ακρόαση, όπως την εποχή που θα δύναται να καταγράφονται σε ένα δίσκο οι λόγοι μας και τα σαφή κίνητρα”.
Ο Έρικ Μαργκόλις σχολιάζει ότι η “Ουάσιγκτον δεν έχει δημοσιεύσει τα στοιχεία του ισχυρισμού της για να αποδείξει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου”, προφανώς αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους “οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι το ένα τρίτο των αμερικανικών ερωτηθέντων πιστεύουν πως πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ και / ή το Ισραήλ, ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο, ο σκεπτικισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Συνεχίζει επισημαίνοντας ότι “μια ανοιχτή δίκη στις ΗΠΑ ή στη Χάγη θα έδινε τη δυνατότητα να εκτεθούν αυτοί οι ισχυρισμοί και να βγουν στο φως της μέρας” και αυτός είναι ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να ακολουθήσει το νόμο.
Σε κοινωνίες που διακηρύσσουν κάποιο σεβασμό απέναντι στη δικαιοσύνη, οι ύποπτοι συλλαμβάνονται και προσάγονται σε δίκαιη δίκη. Τονίζω τη λέξη “ύποπτος”. Τον Ιούνιο του 2002, ο επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ, περιέγραφε στα “λεπτομερή δημόσια σχόλιά του σχετικά με την προέλευση των επιθέσεων”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Ουάσιγκτον Ποστ, ότι “οι ερευνητές πιστεύουν πως η ιδέα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο προήλθε από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, η χάραξη και συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου έγινε στη Γερμανία, και η χρηματοδότηση διασφαλίστηκε μέσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από πηγές στο Αφγανιστάν”.
Το τι πίστευε και σκεφτόταν το FBI τον Ιούνιο του 2002, δεν ήταν γνωστό οκτώ μήνες νωρίτερα, όταν η Ουάσιγκτον απέρριψε δειλά προσφορές από τους Ταλιμπάν (πόσο σοβαρές ήταν, δεν μάθαμε) για να καταστεί δυνατή η δίκη του Μπιν Λάντεν, εφόσον παρουσιάζονταν αποδεικτικά στοιχεία. Επιπλέον, δεν είναι αλήθεια, αυτό που ο Πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν, λέγοντας πως “ μας έγινε πολύ γρήγορα γνωστό ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από την Αλ Κάιντα”.
Δεν έχει υπάρξει ποτέ κανένας λόγος για να αμφιβάλλουμε για ό, τι πίστευε το FBI στα μέσα του 2002, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι διαφορετικό από την απόδειξη της ενοχής που απαιτείται σε πολιτισμένες κοινωνίες – καθώς και το ποια μπορεί να είναι τα στοιχεία, καθότι δεν δικαιολογείται η δολοφονία ενός υπόπτου που θα μπορούσε, απ΄ότι φαίνεται, να έχει εύκολα συλληφθεί και να προσαχθεί σε δίκη. Το ίδιο ισχύει και για τις αποδείξεις που έχουν δημοσιευθεί έκτοτε. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή 11ης Σεπτεμβρίου παρέχει εκτενείς έμμεσες αποδείξεις για το ρόλο του Μπιν Λάντεν στην επίθεση, βασιζόμενη κυρίως σε ομολογίες από κρατουμένους στο Γκουαντάναμο. Είναι αμφίβολο αν αυτές θα μπορούσαν να σταθούν σε ένα ανεξάρτητο δικαστήριο, αν εξετάζονταν οι τρόποι με τους οποίους αποσπάστηκαν οι ομολογίες… Αλλά, εν πάση περιπτώσει, τα συμπεράσματα μιας εξουσιοδοτημένης έρευνας, όσο πειστική και αν τη βρίσκει κανείς, προφανώς υπολείπονται μιας απόφασης ενός αξιόπιστου δικαστηρίου, το οποίο είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει την κατηγορία από ύποπτο σε κατηγορούμενο.
Γίνεται πολύς λόγος για την “ομολογία” του Μπιν Λάντεν, αλλά δεν πρόκειται για ομολογία, αλλά για κομπασμό, τόσο αξιόπιστο όσο αν εγώ ισχυριστώ ότι κέρδισα το μαραθώνιο της Βοστόνης. Αυτό μας λέει πολλά για το χαρακτήρα του, αλλά τίποτα για το αν ήταν υπεύθυνος για αυτό που ο ίδιος θεωρεί μεγάλο επίτευγμα και για το οποίο αναζητά εύσημα .
Και πάλι, όλα αυτά είναι προφανώς, εντελώς ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός για την ευθύνη του, η οποία διαφάνηκε σαφώς από την αρχή, πριν καν από την έρευνα του FBI, και εξακολουθεί ακόμα.
Εγκλήματα επιθετικότητας
Αξίζει να προστεθεί ότι η ευθύνη του Μπιν Λάντεν έχει αναγνωριστεί και από ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, και είχε καταδικαστεί. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι ο διακεκριμένος κληρικός του Λιβάνου Σειχ Φαντλαλαχ, πολύ σεβαστός από τη Χεζμπολάχ και από ομάδες Σιίτων γενικότερα, έξω από το Λίβανο. Ο ίδιος είχε κάποια εμπειρία με τις δολοφονίες, αφού είχε αποτελέσει στόχο δολοφονίας από μια βόμβα έξω από ένα τζαμί, σε μια οργανωμένη επιχείρηση της CIA το 1985. Αν και ο ίδιος γλίτωσε, 80 άλλοι έχασαν τη ζωή τους, ως επί το πλείστον γυναίκες και κορίτσια που έφευγαν από το τζαμί – ένα από αυτά τα αναρίθμητα εγκλήματα που δεν εισέρχονται εσφαλμένα στα χρονικά της τρομοκρατίας. Ο Σέιχ Φαντλαλάχ καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς για το κίνημα της Τζιχάντ, ο Φαβάζ Γκεργκές , αποδεικνύει ότι το κίνημα θα μπορούσε να είχε διασπαστεί εκείνη την εποχή, αν οι ΗΠΑ είχαν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και δεν το είχαν ενθαρρύνει, ιδιαίτερα μέσα από την επίθεση στο Ιράκ, η οποία λειτούργησε προς όφελος του Μπιν Λάντεν και οδήγησε σε απότομη αύξηση του τρόμου, όπως είχαν προβλέψει και οι μυστικές υπηρεσίες. Στις ακροάσεις στο Chilcot όπου διερευνήθηκε το ιστορικό της εισβολής στο Ιράκ, ο πρώην επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας MI5 κατέθεσε ότι και οι δύο μυστικές υπηρεσίες, βρετανική και αμερικάνικη, γνώριζαν ότι ο Σαντάμ δεν δημιουργεί κανένα σοβαρό κίνδυνο, καθώς η εισβολή ήταν πιθανό να αυξήσει την τρομοκρατία, μιας και οι εισβολές σε Ιράκ και Αφγανιστάν είχαν ριζοσπαστικοποιήσει εν μέρει μια γενιά μουσουλμάνων που εξέλαβαν τις στρατιωτικές ενέργειες ως “επίθεση κατά του Ισλάμ”. Όπως συμβαίνει συχνά, η ασφάλεια δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την κρατική δράση.
Είναι εποικοδομητικό να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η αντίδραση αν ιρακινοί κομάντος είχαν προσγειωθεί στον Τζωρτζ Μπους, τον είχαν δολοφονήσει και το σώμα του είχε αποτελέσει αντικείμενο απόθεσης στον Ατλαντικό (μετά από το κατάλληλο τελετουργικό της ταφής, φυσικά). Καθόλου αμφιλεγόμενα, δεν θα ήταν ένας “ύποπτος”, αλλά ο “αποφασίζων”, αυτός που έδωσε τις εντολές για την εισβολή στο Ιράκ – για να διαπράξει δηλαδή το “υπέρτατο διεθνές έγκλημα του πολέμου, το οποίο διαφέρει μόνο από τα άλλα εγκλήματα στο ότι περιέχει μέσα του συσσωρευμένο το κακό στο σύνολό του”, για το οποίο ναζί εγκληματίες απαγχονίστηκαν: τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες, την καταστροφή μεγάλου μέρους της χώρας και της εθνικής κληρονομιάς της, και τη δολοφονική θρησκευτική διαμάχη που πλέον έχει εξαπλωθεί στο υπόλοιπο της περιοχής. Εξίσου αδιαμφισβήτητα μπορεί να διατυπωθεί, ότι τα εγκλήματα αυτά υπερβαίνουν κατά πολύ οτιδήποτε για το οποίο κατηγορήθηκε ο Μπιν Λάντεν.
Το να πούμε ότι όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα- όπως και ισχύει – δεν συνεπάγεται ότι δεν αμφισβητούνται. Η ύπαρξη υποστηρικτών της επίπεδης γης, δεν αλλάζει το γεγονός ότι, η γη δεν είναι επίπεδη. Ομοίως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Στάλιν και ο Χίτλερ ήταν υπεύθυνοι για αποτρόπαια εγκλήματα, αν και κάποιοι νομιμόφρονες το αρνούνται. Όλα αυτά πάλι θα πρέπει να θεωρούνται ως πολύ προφανή για σχολιασμό, και έτσι θα είναι, εκτός αν επικρατεί μια ατμόσφαιρα υστερίας τόσο ακραίας, που να εμποδίζει την ορθολογική σκέψη.
Ομοίως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Μπους και οι συνεργάτες διέπραξαν το “υπέρτατο διεθνές έγκλημα” – το έγκλημα της επίθεσης. Με βάση τον ορισμό που δόθηκε με σαφήνεια από τον δικαστή Ρόμπερτ Τζάκσον, ο οποίος ήταν Διευθύνων Σύμβουλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νυρεμβέργη. Ως “εισβολέας”, όπως πρότεινε ο Τζάκσον στο δικαστήριο κατά την εναρκτήρια δήλωσή του, μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα κράτος που διαπράττει πρώτο ενέργειες όπως “εισβολή των ενόπλων δυνάμεών του, με ή χωρίς κήρυξη πολέμου, στο έδαφος ενός άλλου κράτος ..”. Κανείς, ακόμη και οι πιο ακραίοι υποστηρικτές της επίθεσης, δεν αρνούνται ότι ο Μπους και οι συνεργάτες του έκαναν ακριβώς αυτό. Θα μπορούσαμε επίσης να υπενθυμίσουμε τα εύγλωττα λόγια του Τζάκσον στη δίκη της Νυρεμβέργης σχετικά με την αρχή της οικουμενικότητας: “Αν ορισμένες πράξεις κατά παράβαση των συνθηκών είναι εγκλήματα, είναι εγκλήματα ασχέτως αν τα διαπράττουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή αν τα διαπράττει η Γερμανία και δεν είμαστε διατεθειμένοι να θεσπίζουμε τον κανόνα της εγκληματικής συμπεριφοράς σε βάρος άλλων, χωρίς να είμαστε πρόθυμοι να τον επικαλεσθούν εναντίον μας”.
Είναι επίσης σαφές όπως συμπλήρωσε, ότι οι προθέσεις δεν έχουν σημασία, ακόμη και αν είναι πραγματικά πιστευτές. Εσωτερικά αρχεία αποκαλύπτουν ότι οι Ιάπωνες φασίστες προφανώς θεωρούσαν ότι διαλύοντας την Κίνα αγωνίζονταν για να τη μετατρέψουν σε έναν “επίγειο παράδεισο”. Αν και είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, είναι κατανοητό ότι ο Μπους και η παρέα του μπορεί όντως να πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν την προστασία του κόσμου από την καταστροφή από τα πυρηνικά όπλα του Σαντάμ. Όλα αυτά είναι άσχετα, αν και ένθερμοι νομιμόφρονες από όλες τις πλευρές μπορεί να προσπαθήσουν να πείσουν τον εαυτό τους για το αντίθετο.
Μας μένουν δύο επιλογές: είτε ο Μπους και οι συνεργάτες του είναι ένοχοι για το “υπέρτατο διεθνές έγκλημα” και όλα τα κακά που το συνοδεύουν, ή αλλιώς δηλώνουμε ότι η διαδικασία της Νυρεμβέργης ήταν μια φάρσα και ότι οι σύμμαχοι ήταν ένοχοι μιας δικαστικής δολοφονίας.
Η αυτοκρατορική νοοτροπία και η 11η Σεπτεμβρίου
Λίγες μέρες πριν την δολοφονία του Μπιν Λάντεν, ο Ορλάντο Μπος πέθανε ειρηνικά στη Φλόριντα, όπου διέμενε μαζί με το συνεργό του, Λουίς Ποσάδα Καρίλες και πολλούς άλλους συνεργάτες του στην διεθνή τρομοκρατία. Αφού κατηγορήθηκε για δεκάδες τρομοκρατικά εγκλήματα από το FBI, του χορηγήθηκε προεδρική χάρη από τον Μπους παρά τις αντιρρήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που εξήγαγαν το συμπέρασμα πως “αναπόφευκτα θα ήταν επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον και για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τον Μπος”. Η σύμπτωση των θανάτων αυτών με τη μία φέρνει στο νου το δόγμα Μπους ΙΙ, “το οποίο ήδη εκ των πραγμάτων αποτελεί κανόνα των διεθνών σχέσεων”, σύμφωνα με τον ειδικό διεθνών σχέσεων του Χάρβαρντ Γκράχαμ Άλισον– ο οποίος το αποκαλεί “η κυριαρχία των κρατών που παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες”. Ο Άλισον αναφέρεται στη δήλωση του Μπους ΙΙ, ο οποίος απευθυνόμενος στους Ταλιμπάν, διακύρηττε ότι “όσοι προστατεύουν τρομοκράτες είναι τόσο ένοχοι όσο οι ίδιοι οι τρομοκράτες”. Τέτοια κράτη έχουν για αυτόν το λόγο χάσει την κυριαρχία τους και αποτελούν κατάλληλο στόχο για βομβαρδισμούς. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν το κράτος που έτρεφε τον Μπος και τους συνεργάτες του. Όταν ο Μπους εξέδωσε αυτό τον καινούριο “de facto κανόνα των διεθνών σχέσεων”, κανείς δεν φάνηκε να παρατηρεί ότι σήμαινε μία έκκληση για την εισβολή και την καταστροφή των ΗΠΑ και τη δολοφονία του κατηγορούμενου προέδρου της.
Τίποτα από αυτά δεν είναι προβληματικό, αν φυσικά απορρίψουμε την αρχή της καθολικότητας του Τζάκσον, και αν ανταυτής θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν αυτο-εμβολιαστεί κατά του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων του- όπως, στην πραγματικότητα, έχει συχνά καταστήσει σαφές η κυβέρνηση.
Αξίζει επίσης να αναλογιστούμε το όνομα που δόθηκε στη δολοφονία του Μπιν Λάντεν: Επιχείρηση Τζερόνιμο. Η αυτοκρατορική νοοτροπία είναι τόσο βαθιά που λίγο φαίνεται να είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ο Λευκός Οίκος δοξάζει τον Μπιν Λάντεν, καλώντας τον “Τζερόνιμο” – όπως ονομαζόταν ο επικεφαλής των Απάτσι, ο οποίος ήταν αρχηγός της γενναίας αντίστασης απέναντι στους εισβολείς. Η περιστασιακή επιλογή του ονόματος θυμίζει την ευκολία με την οποία ονομάζουμε φονικά όπλα μας μετά από τα θύματα των εγκλημάτων μας: Απάτσι, Μπλακ Χοκ … Θα μπορούσαμε να είχαμε διαφορετικές αντιδράσεις αν εάν η Luftwaffe είχε ονοματίσει μαχητικά αεροσκάφη της ως “Εβραίος” και “Τσιγγάνος”.
Το παραδείγματα που αναφέρθηκαν εμπίπτουν στην κατηγορία της “αμερικανικής εξαίρεσης”, αν δεν αποτελούσε γεγονός ότι η εύκολη απόκρυψη των δικών τους εγκλημάτων είναι πανταχού παρούσα μεταξύ των ισχυρών κρατών, τουλάχιστον εκείνων που δεν ηττήθηκαν και δεν αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα.
Ίσως η δολοφονία έγινε αντιληπτή από τη διοίκηση ως «πράξη εκδίκησης», καταλήγει ο Ρόμπερτσον. Και ίσως η απόρριψη της νόμιμης επιλογής μιας δίκης αντικατοπτρίζει τη διαφορά ανάμεσα στην ηθική κουλτούρα του 1945 και το σήμερα, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει. Ανεξάρτητα από το ποιο ήταν το κίνητρο, η πράξη δεν θα μπορούσε να παρέχει ασφάλεια. Όπως και στην περίπτωση του “διεθνούς υπέρτατου εγκλήματος” στο Ιράκ, η δολοφονία του Μπιν Λάντεν είναι ένα ακόμη παράδειγμα ενός σημαντικού γεγονότος: η ασφάλεια δεν είναι συχνά μια υψηλή προτεραιότητα για την κρατική δράση, σε αντίθεση με το δόγμα που ελήφθη.
Μετάφραση: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
ΠΗΓΗ: http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/09/20119775453842191.html
Πέντε άτομα εναντίον Μαυριτανού
Μεταξύ των πέντε και ένας 16χρονος
Ενημερώθηκε: 11.09.2011 // 09:30
Πέντε άτομα εναντίον Μαυριτανού
Με χέρια και πόδια επιτέθηκαν, μετά τα μεσάνυχτα, σε έναν 36χρονο από τη Μαυριτανία, πέντε άτομα στο Ηράκλειο.
Οι πέντε, ηλικίας 25, 22, 22, 19 και 16 ετών συνελήφθησαν από αστυνομικούς του ΤΑΕ Λασιθίου για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο 55χρονος πατέρας του 16χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.
Ο 36χρονος τραυματίστηκε ελαφρά.
http://cretalive.gr/new/51053/crete/Pente_atoma_enantion_Mauritanou
Τον Ηχω FM δεν τον γνωριζω γιατι ειμαι κατοικος Ηρακλειου. Τυχαια επεσε στην αντιληψη μου το σαϊτ του οπου μετα απο ενα ολιγολεπτο “σοκ” ειδα οτι ο συγκεκριμενος ραδιοφωνικος σταθμος δινει βημα στους φασιστες της Χρυσης Αυγης.
Ο ενας ειναι γνωστος ψυχιατρος που απο οτι γνωριζω δουλευει στο ψυχιατριο στο Δαφνι,ηταν υποψηφιος δημοτικος συμβουλος στην Αθηνα με τη Χ.Α. και τωρα δηλωνει υποψηφιος βουλευτης Λασιθιου με αυτη. Ονομαζεται Κ.Παρασχακης και ειναι ο δεξιος μουσκαρος.
Τον αλλο δεν τον γνωριζω αλλα εχωντας ακουσει διαφορα απο φιλους Ιεραπετριτες πιστευω οτι πρεπει να ειναι ενα καθηγητης γυμναστικης αγωγης ο οποιος πριν λιγες εβδομαδες εγινε διευθυντης του νυχτερινου λυκειου Ιεραπετρας. (αραγε εχει να μας απαντησει κατι το υπουργειο παιδειας;) και ειναι ο αρχηγος των Ιεραπετριτων χρυσαυγιτων.
Προσεξτε τι απεικονιζει το μπλουζακι του.
Αραγε η κοινωνια της Ιεραπετρας τι εχει ναι πει για ολα αυτα; Η την ενδιαφερουν μονο οι τιμες των αγγουριων και της ντοματας;Προσεξτε επισης στο λινκ που βαζω τον τιτλο που εχει δωσει ο Ηχω Fm στη συγκεκριμενη συνεντευξη:
http://www.hxonews.gr/index.php/genika/2218—–qq
πηγή : https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1330944
Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στη δικαστική φυλακή Χανίων καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, καθώς οι κρατούμενοι, όπως χαρακτηριστικά λένε, δε χωράνε με αποτέλεσμα κατά δεκάδες να κοιμούνται στο πάτωμα.
Πιο συγκεκριμένα η δικαστική Φυλακή διαθέτει 120 κρεβάτια, το ένα δίπλα στο άλλο και οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή είναι 164!
Με αφορμή και την κατάσταση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Χανίων αποφάσισε την πραγματοποίηση στάσης εργασίας σήμερα, από τις 8 έως τις 11 το πρωί.
Εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησης αυτής, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τη «μη καταβολή των νυχτερινών και εξαιρέσιμων ωρών από το τέλος του 2010 έως σήμερα καθώς και της εκλογικής αποζημίωσης των εθνικών εκλογών του 2009 με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μέρα με τη μέρα σε δεινότερη οικονομική θέση, συνυπολογίζοντας και τις μέχρι τώρα περικοπές, αλλά και αυτές που σύντομα έρχονται».
Παράλληλα, όμως, οι υπάλληλοι τονίζουν: «Έχει παγιωθεί η υπερπλήρωση του καταστήματός μας και αισθανόμαστε ιδιαιτέρως άσχημα με τις εικόνες που καθημερινά αντικρίζουμε (κρατούμενοι να διαμένουν στο πάτωμα σε ένα ακατάλληλο κτήριο). Οι σημερινές συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες π.χ. για να γίνει καταμέτρηση κρατουμένων πρέπει να μαζευτούν τα απλωμένα στο πάτωμα στρώματα για να μπορέσουμε να διασχίσουμε τους διαδρόμους των θαλάμων με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφαλούς λειτουργίας της φυλακής».
Επίσης, επισημαίνουν την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του νέου καταστήματος κράτησης Χανίων «που έχει καταντήσει ‘γεφύρι της Άρτας’ και όλο παρατείνεται ο χρόνος παράδοσής του παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις».
Τέλος, τονίζουν την «ανάγκη κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, γιατί και αν ακόμα παραδοθεί το νέο κτήριο θα είναι αδύνατο να στελεχωθεί με το υπάρχον προσωπικό. Σε πλήρη λειτουργία το νέο κατάστημα χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιο από το υπάρχον προσωπικό».
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται: Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.
Αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά Ιδρύματα καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών θα γίνονται κανονικά. Για τον λόγο αυτό ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας το σύνολο του προσωπικού.
Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=375281&cid=4
“Οι φοιτητές θα πρέπει να γίνουν αναρχικοί”
Συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκυ στο Γερμανικό περιοδικό Die Zeit
“Οι αναρχικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν τις εξουσιαστικές δομές. Πιέζουν αυτούς που ασκούν εξουσία να δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους. Η δικαιολόγηση δεν πετυχαίνει τις περισσότερες φορές. Τότε οι αναρχικοί δουλεύουν για να αποκαλύψουν και να κατανοήσουν τις δομές, είτε έχουν να κάνουν με πατριαρχικές οικογένειες, ένα διεθνές μαφιόζικο σύστημα, ή τις ιδιωτικές τυραννίες της οικονομίας, τις πολυεθνικές.”
Zeit: Καθηγητά Τσόμκσυ, δεν είστε μόνο ένα από τους ποιο αναφερόμενους ακαδημαϊκούς στο κόσμο. Για 45 χρόνια, υπήρξατε πολιτικός ακτιβιστής. Όταν κάποιος κοιτάζει την πολιτική σήμερα, θα πρέπει να ρωτήσει: Μπορούν οι “διανοούμενοι της δημόσιας σφαίρας” σαν εσάς, να καταφέρουν τίποτα;
Τσόμσκυ: Πως μπορείτε να ρωτάτε κάτι τέτοιο;
Zeit: Υπάρχει ένας πόλεμος στο Αφγανιστάν. Ο κόσμος υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται όλο και περισσότερο.
Τσόμσκυ: Το πρόβλημα είναι απλό. Οι περισσότεροι διανοητές είναι υπηρέτες της εξουσίας και σύμβουλοι κυβερνήσεων. Αποκαλούν τους εαυτούς τους ειδικούς. Επιδίωκαν τη δόξα για αιώνες, όχι μόνο στο σήμερα. Πάντως κάθε κοινωνία έχει κριτικούς διανοητές στις παρυφές της. Και οι δύο τύποι έχουν επιρροή: Και οι υπηρέτες της εξουσίας και οι διαφωνούντες.
Zeit: Είμαστε ακόμα δύσπιστοι. Τι πετύχατε εσείς τα τελευταία 45 χρόνια;
Τσόμσκυ: Προσωπικά δεν πέτυχα τίποτα. Ήμουν μέρος ενός κινήματος και αυτό το κίνημα πέτυχε πολλά πράγματα. Ο κόσμος σήμερα είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από τον κόσμο 45 χρόνια πριν. Οι δράσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και η προστασία του περιβάλλοντος, η αντίσταση ενάντια στην καταστολή και στη βία, επηρέασαν σημαντικά το κόσμο. Δεν καταλαβαίνω πως μπορείτε να υποστηρίζετε ότι δεν άλλαξε τίποτα.
Zeit: Πιστεύετε ότι ο κόσμος είναι καλύτερος απ’ ότι πριν 45 χρόνια;
Τσόμσκυ: Προφανώς! Περπατήστε στους ανοικτούς τομείς εδώ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Μισοί από τους σπουδαστές είναι γυναίκες. Το ένα τρίτο ανήκει σε μια εθνοτική μειονότητα. Ο κόσμος είναι ντυμένος ποιο καθημερινά και απασχολούμενος με όλα τα πιθανά πράγματα. Αυτό το μέρος ήταν πολύ διαφορετικό όταν ήρθα εδώ 50 χρόνια πριν. Τότε έβλεπες λευκούς άντρες επίσημα ντυμένους και με ενδιαφέρον μόνο για τη δουλειά τους. Θα μπορούσατε να δείτε την ίδια εξέλιξη στη Γερμανία και σε όλο το κόσμο.
Zeit: Είναι όμως οι φοιτητές πιο πολιτικοποιημένοι; Η γενιά του σήμερα κατακρίνεται συχνά πως δεν ενδιαφέρεται για τον κόσμο.
Τσόμσκυ: Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση είναι λάθος. Η περίοδος υψηλής πολιτικοποίησης στα πανεπιστήμια ήταν πολύ σύντομη. Από το 1968 έως το 1970. Πριν από αυτό οι φοιτητές ήταν απολίτικοι. Αναλογιστείτε τον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέσσερα η πέντε χρόνια πέρασαν ώσπου να φανεί κάποια μορφή διαμαρτυρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό υποχώρησε γρήγορα τη δεκαετία του ’70. Η διάθεση ήταν πολύ διαφορετική πριν από τον πόλεμο του Ιράκ. Απ’ όσο ξέρω, ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν ο πρώτος πόλεμος για τον οποίον έγιναν διαδηλώσεις πριν ακόμα ξεκινήσει. Οι φοιτητές μου έχασαν τις διαλέξεις για να διαδηλώσουν. Πότε δεν θα συνέβαινε αυτό, πριν από 50 χρόνια.
Οι διαδηλώσεις δεν απέτρεψαν τον πόλεμο αλλά τον περιόρισαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ικανές να κάνουν στο Ιράκ έστω και ένα κλάσμα απ’ ότι έκαναν στον Βιετνάμ.
Zeit: Ήταν αυτές οι διαμαρτυρίες μόνο μια αναλαμπή;
Τσόμσκυ: Όχι. Η πολιτικοποίηση σήμερα είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν τη δεκαετία του ’50. Διάφορές μορφές διαρκούς αγώνα αναπτύχθηκαν οι οποίες επέτρεψαν να κερδηθούν οι μάχες μας. Για παράδειγμα υπάρχει μια συνεχής πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών. Αν ρωτούσα την γιαγιά μου αν καταπιεζόταν, δεν θα ήξερε για ποιο πράγμα μιλάω. Η μητέρα μου είπε: ”Καταπιέζομαι αλλά δεν ξέρω τι να κάνω!”. Η κόρη μου θα μου έβαζε τις φωνές μετά από μια τέτοια ερώτηση. Ο κόσμος μας είναι ποιο ανθρώπινος!
Zeit: Πιστεύετε στην ιστορική πρόοδο;
Τσόμσκυ: Η πρόοδος είναι αργή αλλά δραματική σε βάθος χρόνου. Σκεφτείτε την κατάργηση της δουλείας ή την ελευθερία της έκφρασης. Τα δικαιώματα δεν παραχωρούνται έτσι απλά. Λαοί που ένωσαν τις δυνάμεις τους και ενώθηκαν μεταξύ τους τα πραγμάτωσαν. Ακόμα και έτσι η πρόοδος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία. Υπάρχουν και καιροί οπισθοδρόμησης.
Zeit: Αν υπάρχουν περίοδοι προόδου και περίοδοι οπισθοδρόμησης, θα είναι καλύτερος ο κόσμος σε 50 χρόνια από τώρα;
Τσόμσκυ: Το τι θα υπάρξει σε 50 χρόνια εξαρτάται εν δυνάμει από το τι πράττει η νέα γενιά σήμερα. Δύο μεγάλες κίνδυνοι απειλούν την ύπαρξη του κόσμου σήμερα: Η σχέση μας με το περιβάλλον και ο κίνδυνος που προέρχεται από τα πυρηνικά όπλα. Αν δεν τελειοποιήσουμε τη προστασία του περιβάλλοντος με γοργότερους ρυθμούς απ’ ότι σήμερα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια σοβαρή περιβαλλοντολογική κρίση σε 50 χρόνια, για να μη μιλήσουμε για τα ρίσκα των πυρηνικών όπλων. Η τρομερή καταστροφή της Φουκουσίμα μα υπενθυμίζει ότι η μη στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας ενέχει τεράστια ρίσκα. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε σε καμιά περίπτωση!
Zeit: Σε 60 χρόνια οι φοιτητές του σήμερα θα είναι στην ίδια ηλικία με εσάς. Τι πρέπει να κάνουν ώστε να κοιτούν πίσω στη ζωή τους με ικανοποίηση;
Τσόμσκυ: Φυσικά θα μπορούσαν να πουν ότι έζησαν περιτριγυρισμένοι από φίλους, παιδιά και χαρά. Αλλά για να διάγουν μια αληθινά ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ζωή, θα πρέπει να αναγνωρίσουν προβλήματα και να συνεισφέρουν στη λύση τους. Αν δεν μπορούν να κοιτάξουν πίσω στα 80 και να πουν “έχω καταφέρει κάτι”, τότε η ζωή τους δεν θα είναι επιτυχημένη.
Zeit: Στα 82 σας χρόνια είστε ικανοποιημένος με όσα επιτύχατε;
Τσόμσκυ: Το να είμαι ικανοποιημένος είναι αδύνατον. Η ζωή μου έχει τόσες διαστάσεις, οικογένεια, επάγγελμα, πολιτική και αρκετές άλλες. Σε κάποιους τομείς είμαι ικανοποιημένος σε άλλους όχι. Τα προβλήματα αυτού του κόσμου είναι αρκετά μεγάλα. Η ανισότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο επίπεδο της δεκαετίας του ’20 και η οικονομία έχει ακόμα τεράστια επιρροή στην κοινωνία μας. Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος!.
Zeit: Η πολιτική δραστηριοποίηση σαν τη δικιά σας είναι σπάνια ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς. Εξοργίζεστε κάποιες φορές με τους “υπηρέτες της εξουσίας” όπως λέτε ή με τους συναδέλφους σας καθηγητές που αφοσιώνονται μόνο στην ακαδημαϊκή δουλειά τους ;
Τσόμσκυ: Θεωρώ ανήθικο το να υποστηρίζεις ένα σύστημα εξουσίας. Όπως και να έχει αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι εξοργισμένος με κανέναν. Οι ακαδημαϊκοί αυτοί καθ’ εαυτοί, δεν έχουν βαθύτερες πολιτικές αναζητήσεις από άλλα άτομα και δεν είναι ηθικά ανώτεροι από άλλους. Αλλά είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν τους πολιτικούς να αναζητούν την αλήθεια.
Zeit: Αυτό ακούγεται σαν να γίνεστε μετριοπαθής στα γεράματα.
Τσόμσκυ: Όχι. Η οπτικές μου και οι απόψεις μου δεν άλλαξαν με το πέρασμα των δεκαετιών. Ακόμα πιστεύω ότι πίστευα και ως έφηβος.
Zeit: Είναι τόσο καλό – να πιστεύεις ότι πιστεύεις και πριν 70 χρόνια;
Τσόμσκυ: Ναι, όταν εμπλέκονται θεμελιώδεις αρχές. Προφανώς έχω αλλάξει τις γνώμες μου σε πολλές ερωτήσεις – αλλά τα ιδανικά μου είναι τα ίδια!
Zeit: Συχνά λέτε ότι είστε αναρχικός. Τι εννοείτε με αυτό;
Τσόμσκυ: Οι αναρχικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν τις εξουσιαστικές δομές. Πιέζουν αυτούς που ασκούν εξουσία να δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους. Η δικαιολόγηση δεν πετυχαίνει τις περισσότερες φορές. Τότε οι αναρχικοί δουλεύουν για να αποκαλύψουν και να κατανοήσουν τις δομές, είτε έχουν να κάνουν με πατριαρχικές οικογένειες, ένα διεθνές μαφιόζικο σύστημα, ή τις ιδιωτικές τυραννίες της οικονομίας, τις πολυεθνικές.
Zeit: Ποια ήταν η καθοριστική εμπειρία που σας έκανε αναρχικό;
Τσόμσκυ: Δεν υπήρξε καμιά. Όταν ήμουν δώδεκα χρονών, ξεκίνησα να πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία με μεταχειρισμένα βιβλία. Πολλά από αυτά τα είχαν αναρχικοί που είχαν έρθει από την Ισπανία. Έτσι μου φάνταζε πολύ φυσικό να είμαι αναρχικός.
Zeit: Θα έπρεπε όλοι οι φοιτητές να γίνουν αναρχικοί;
Τσόμσκυ: Ναι. Οι φοιτητές θα πρέπει να αμφισβητούν τις αρχές και να ενωθούν με μια μεγάλη αναρχική παράδοση.
Zeit: “Αμφισβήτησε τις αρχές” – ένας φιλελεύθερος ή ένας μετριοπαθής αριστεριστής θα μπορούσε να δεχτεί την πρόσκληση.
Τσόμσκυ: Με το που κάποιος εντοπίζει, αμφισβητεί και ανατρέπει την νόμιμη εξουσία, αυτός ή αυτή είναι αναρχικός-η. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αναρχικοί. Το πως αποκαλούν τον εαυτό τους δεν παίζει ρόλο σε μένα.
Zeit: Ποιον ή τι πρέπει να αμφισβητήσει η φοιτητική γενιά του σήμερα;
Τσόμσκυ: Αυτό ο κόσμος είναι γεμάτος πόνο, αγωνία, βία και καταστροφές. Οι φοιτητές πρέπει να αποφασίσουν: Σε αφορά κάτι ή όχι; Εγώ λέω: Κοίτα τριγύρω, ανέλυσε τα προβλήματα, ρώτα τον εαυτό σου τι μπορείς να κάνεις και καθόρισε την εργασία σου!
Η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή στο μισό της επιχορήγησης των
μονάδων ψυχικής
υγείας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, με άμεση μάλιστα εφαρμογή,
από φέτος, έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Λοβέρδου για
κατακράτηση σημαντικού (έως και του μεγαλύτερου) μέρους των συντάξεων όσων
φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε δομές ‘κοινωνικής φροντίδας’ του Δημοσίου,
δίνοντας μια νέα διάσταση στον απάνθρωπο, ανάλγητο και εξοντωτικό, για τα
πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, χαρακτήρα της πολιτικής των εντολοδόχων της
τρόικας ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ που κυβερνούν αυτή τη χώρα.
Λειτουργώντας ήδη, εδώ και πολύ καιρό, μέσα σε συνθήκες συχνά οριακές, με
μειωμένη και ασυνεχή χρηματοδότηση, οι δομές αυτές βρίσκονται για πρώτη φορά
αντιμέτωπες με το πραγματικό ενδεχόμενο, τουλάχιστον οι περισσότερες, να
κλείσουν.
Τα ‘οικονομικά του ΔΝΤ’ δεν αναγνωρίζουν, εξ΄ ορισμού, ανάγκες για ψυχική
υγεία, κοινωνική φροντίδα και κοινωνική ένταξη. Τα ‘οικονομικά του ΔΝΤ’
παράγουν σε πρωτοφανή έκταση και ένταση ψυχική οδύνη και αρρώστια και έναν
πρωτοφανή σε έκταση κοινωνικό, αλλά και κυριολεκτικό Καιάδα για όλους αυτούς
που οι πολιτικές των διαδοχικών ‘μνημονίων’ μετατρέπουν σε ‘πλεονάζοντες’
και απόβλητους του κοινωνικού μας συστήματος.
Η κρίση και η κατάρρευση πλήττουν εξ ίσου δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – η
μόνη διαφορά είναι στην ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται και ο βαθμός
στον οποίο γίνονται ορατές οι συνέπειες της κρίσης, ταχύτητα και βαθμός που
οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό, στο είδος των σχέσεων εργασίας που επικρατούν
στον κάθε τομέα.
Η ριζικά νέα κατάσταση στην οποία έχουμε εισέλθει, δεν μοιάζει σε τίποτα με
ό, τι γνωρίσαμε μέχρι τώρα, τόσο ως προς το υπόβαθρο των περικοπών, όσο και
ως προς τους τρόπους αντίδρασης των εργαζομένων για να υπερασπιστούν τόσο το
δικό τους δικαίωμα στη δουλειά σε αξιοπρεπή αμοιβή, όσο και τα δικαιώματα
και την αξιοπρεπή φροντίδα των χρηστών των υπηρεσιών.
Είναι το ίδιο το βάθος της κρίσης, η δομική, οργανική, πλέον, αδυναμία του
συστήματος για τις όποιες ενδιάμεσες , μεσοβέζικες «λύσεις», που φέρνει ξανά
στην ημερήσια διάταξη, ως τη βάση των αντιλήψεων και των πρακτικών μας τόσο
για τα δικαιώματα των λειτουργών (αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες), όσων
και των χρηστών (αυτών που τις λαμβάνουν), τη φύση της υγείας γενικά και της
ψυχικής υγείας ειδικότερα, ως δημόσιου αγαθού.
Δημόσιο αγαθό σημαίνει: για τον χρήστη, ίση, δωρεάν και υψηλού ποιοτικά
επιπέδου παροχή υπηρεσιών, με τον ίδιο ως ενεργό και ισότιμο συμμέτοχο στην
όλη διαδικασία. Για τον λειτουργό, μια κουλτούρα διαλόγου, κατανόησης,
συνοδείας και αλληλεπίδρασης, στα πλαίσια θεσμών που προάγουν, αφενός, μια
σχέση υποκειμένων και ολόπλευρη απάντηση στις ανάγκες και, αφετέρου, μια
εργασιακή συνθήκη η οποία, για την επιτέλεση της ως άνω λειτουργίας,
εξασφαλίζει μια μόνιμη θέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό.
Καθώς με τις θηριώδεις περικοπές στον ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό τομέα οι
εργαζόμενοι απειλούνται άμεσα με απόλυση, ενώ αντίστοιχη απειλή υπάρχει στο
Δημόσιο, με μια σειρά κλιμακούμενων μέτρων, από την συνεχή περικοπή των
μισθών, την προετοιμασία της εργασιακής εφεδρείας και την άρση της
μονιμότητας και στο λεγόμενο ‘στενό δημόσιο τομέα’, η ανάγκη για ενιαίο
μέτωπο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει μπει στην ημερήσια
διάταξη.
Τις μορφές και τους τρόπους, μέσα σ΄ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία μπορούν
να τους βρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσα από τα δικά τους συνδικαλιστικά
όργανα, στο βαθμό που κινούνται ανεξάρτητα τόσο από τον κυβερνητικό
συνδικαλισμό, όσο και από τον αντίστοιχο εργοδοτικό.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο τρόπος δημιουργίας των «μη κερδοσκοπικών» εταιρειών
τα τελευταία χρόνια και η εμπλοκή τους στο ‘Ψυχαργώς’ σε μια κρατικοδίαιτη
βάση, ήταν μια κίνηση του κράτους (με την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση της
ευρωπαϊκής κοινότητας που χρηματοδοτούσε), ως ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση
της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας, με την προοπτική της ‘μείωσης του
κόστους’ εις βάρος ασθενών και λειτουργών – η μόνιμη επωδός των
Κοινοτικών οδηγιών
και των αναλύσεων των κάθε είδους ντόπιων παρατρεχάμενων στο χώρο της
ψυχικής υγείας. Η εισαγωγή των ιδιωτικών σχέσεων εργασίας, πάνω σε μια άκρως
επισφαλή βάση, όπως αποδείχτηκε περίτρανα εκ των υστέρων, ήταν μια πρώτη,
δειλή ακόμα, μορφή ευέλικτης εργασίας, εύκολα αναλώσιμης και άμεσα
χειραγωγήσιμης από τον εργοδότη: το ίδιο θα μπορούσαν ν΄ αντιμετωπίσουν
μόνιμους εργαζόμενους στο δημόσιο και το ίδιο εργαζόμενους με ιδιωτική σχέση
όταν μετά το τέλος του Γ΄ΚΠΣ θα ‘άρχιζαν τα όργανα’; Τα ‘όργανα’ που όλοι
ξέραμε ότι θ΄ αρχίσουν, το γράφαμε και κάποιοι προσποιούνταν ότι δεν
καταλάβαιναν;
Δεν θα ήταν καλλίτερο αν κάποιοι, αντί να γίνουν εταιρειάρχες (όχι αυτοί που
ήταν τελείως άσχετοι και απλώς έμποροι που μπήκαν σε κάποια φάση στο
παιχνίδι, αλλά οι άλλοι, που είχαν μια σοβαρή σχέση με το χώρο της ψυχικής
υγείας) επέλεγαν να μπουν μέσα στα ιδρύματα, για να βοηθήσουν στην
απεξάρθρωση και στην αποδόμησή τους ‘από τα μέσα’, όπως, άλλωστε, είναι και
η μόνη ιστορικά επιβεβαιωμένη διαδρομή (όχι βέβαια ως απομονωμένη παράμετρος
, αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες) για την επιτυχή έκβαση της
υπέρβασης του ψυχιατρικού ασύλου; Αυτή η συμμετοχή θα ήταν εξαιρετικά
χρήσιμη για να σπάσουν οι αντιστάσεις και οι τοίχοι της κυρίαρχης θεσμικής,
κατασταλτικής ψυχιατρικής.
Αντί γι΄ αυτό, επέλεξαν τη συμμετοχή τους στην δημιουργία ενός τοπίου στο
χώρο της αγοράς εργασίας, ρευστού, επισφαλούς και αβέβαιου, καθώς και μιας
εξίσου ρευστής, επισφαλούς και επιδερμικής προσομοίωσης ιδιωτικοποιημένου
‘κοινωνικού κράτους’. Προτίμησαν, δηλαδή, ν΄ ανοίξουν τη δική τους
επιχείρηση, τέτοιας φύσης, όμως, που δεν είχε, ούτε επρόκειτο ποτέ ν΄ αποκτήσει
την δική της ανεξαρτησία, αλλά θα λειτουργούσε πάντα ως ο
‘ενδιάμεσος’ανάμεσα στο κράτος-εργοδότη και τους εργαζόμενους – μια
σχέση που, ακόμα
μέχρι σήμερα, κρατάει παγιδευμένους αρκετούς εκ των εργαζομένων : αποτελεί
το υλικό υπόβαθρο που, εντέχνως, περαιτέρω καλλιεργείται και
‘συναισθηματικοποιείται’, ευοδώνοντας την άποψη ότι το ‘συμφέρον του
εργοδότη και είναι δικό μας συμφέρον’.
Οι επιχειρήσεις αυτές κινούνται πλέον, πολύ περισσότερο από πριν, μέσα στο
καινούργιο τοπίο της κρίσης που δεν το είχαν προβλέψει, σε λογικές
‘επιβίωσης’ και όχι ‘καινοτομίας’ (για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πολύπαθη
και ιδεολογικά σερβιρισμένη από τους κοινοτικούς λέξη). Πριν μερικά χρόνια,
κάποιες ‘ΜΚΟ’ δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν ότι θα έφταναν να
προσφέρονται για την ενοικίαση εργαζομένων με 5μηνες συμβάσεις. Δεν το
φαντάζονταν γιατί το κράτος-εργοδότης δεν το είχε, επίσης, φανταστεί ότι θα
το είχε ανάγκη και δεν το είχε διατυπώσει ως πρόταση-απαίτηση. Λειτουργώντας
πάνω στη λογική που δημιουργήθηκαν και στα πλαίσια του είδους της αποστολής
που ανέλαβαν, ως ιμάντας των απαιτήσεων της εκάστοτε κυρίαρχης πολιτικής,
εξελίχθηκαν σε μορφώματα διαθέσιμα για κάθε χρήση.
Από εδώ και πέρα θα υπάρχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες που θα
αναδεικνύουν το γεγονός ότι τα συμφέροντα των εταιρειών θα κινούνται σε
κατευθύνσεις αντίθετες με τα συμφέροντα των εργαζόμενων σ΄ αυτές.
Η πίεση του κράτους και του μνημονίου θα είναι προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή
τους, τόσο μέσω της κατακράτησης και από αυτές των συντάξεων των ασθενών
(πράγμα για το οποίο λέχθηκε ότι υπάρχουν ‘τεχνικά προβλήματα’ προς
επίλυση), όσο και ωθούμενες σε λογικές και πρακτικές πληρωμής των υπηρεσιών
απευθείας από τον χρήστη. Εδώ το ΕΣΥ ιδιωτικοποιείται πλήρως, με τους
πανεπιστημιακούς να έχουν, πλέον, επίσημα το ιδιωτικό τους ιατρείο, ενώ
ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία των
νοσοκομείων
– και οι ‘ΜΚΟ’ θα μείνουν έξω από το παιχνίδι της με κάθε τρόπο επιβίωσης;
Η χειραφέτηση των εργαζομένων είναι μια πρώτη προϋπόθεση για την ουσιαστική
οργάνωση, σε μαχητική κατεύθυνση, του αγώνα για την προάσπιση των θέσεων
εργασίας, της τακτικής καταβολής του μισθού και της διασφάλισης των
δικαιωμάτων και του ποιοτικού επιπέδου της φροντίδας των χρηστών. ‘Τα
αφεντικά με τα αφεντικά και οι εργαζόμενοι με τους εργαζόμενους’. Αυτό, το
τόσο αυτονόητο ανέκαθεν, είναι τώρα μια κρίσιμη στιγμή ενός αγώνα, καθόλου
εύκολου, που θα μπορέσει να συσπειρώσει, αλλά, ταυτόχρονα και να αποτρέψει
‘συμφωνίες κάτω από το τραπέζι’, όπου ‘σώζεται η επιχείρηση, αλλά χωρίς,
πλέον, εργαζόμενους’.
Μ΄ αυτό το σκεπτικό, η Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική
Μεταρρύθμιση υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τον αγώνα των εργαζομένων στις μη
κερδοσκοπικές εταιρείες, απαιτώντας «καμιά απόλυση, τακτική καταβολή των
αποδοχών, εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης, διασφάλιση της μονιμότητας
των εργαζομένων, δημόσιο έλεγχο και δημοσιοποίηση όλων των δομών και
υπηρεσιών ψυχικής υγείας».
Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
5/9/2011
http://www.psyspirosi.gr
Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για
τις 22 Σεπτεμβρίου εξαιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της
γενικότερης οικονομικής πολιτικής.
Οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι διεκδικούν:
-Άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
– Ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα
αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων. Καμιά μείωση μισθών.
Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις
περικοπές του 2010.
– 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
-Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
-Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό
-Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
Επίσης οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ
και ΓΣΕΕ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, να στείλουν επιστολή
προς όλους τους γονείς εξηγώντας την κατάσταση στα σχολεία και στον κλάδο
και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου
που έχουν 24ωρη απεργία, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Για τον καθορισμό
της παραπέρα πορείας του κλάδου- και σε συνεργασία με τους καθηγητές-
αποφασίστηκε η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.