→ Aπρίλιος 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

30 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Hράκλειο: Πρωτομαγιά στο πάρκο Γεωργιαδη στο 30/04/2011 στις 21:47

    O Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου καλεί όλο τον κόσμο του Ηρακλείου που πλήττεται από την ανεργία και από όλα τα μέτρα που έχουν περάσει το τελευταίο έτος να κατέβει στη φετινή πορεία της Πρωτομαγιάς.

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «οι άνεργοι στην πόλη μας έχουν φτάσει τους 30.000, ενώ όσοι “τυχεροί” δουλεύουνε δεν ξέρουν για πόσο ακόμα θα έχουνε δουλειά και με τί συνθήκες.

    Πρέπει να βγούμε στο δρόμο να φωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε άλλες ταπεινώσεις.

    Είμαστε η περιφέρεια με την μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας το τελευταίο έτος. Δεν μπορούν να παίζουν άλλο με την αξιοπρέπεια μας.

    Ήρθε η ώρα να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.
    Μετά το τέλος της πορείας θα μαζευτούμε στο πάρκο Γεωργιάδη να συζητήσουμε για το μέλλον του συλλόγου, τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και να γνωριστούμε καλύτερα.

    Θα υπάρχει συλλογική κουζίνα όπου ο καθένας θα φέρει από κάποιο φαγητό ενώ θα υπάρχει και ζωντανή μουσική. Στην παρέα μας θα είναι και εκπρόσωπος από το Κοινωνικό Ιατρείο Ρεθύμνου για να μας ενημερώσει για αυτή την αξιόλογη κίνηση άμεσης αλληλεγγύης.

    Καλούμε τους εργαζομένους και ανέργους του Ηρακλείου να συναντηθούμε στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10.00 πμ για να διαδηλώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους Ηρακλειώτες για ένα καλύτερο μέλλον, ενάντια στα μέτρα που μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία και μετά στο πάρκο Γεωργιάδη για να συντονιστούμε και να καθορίσουμε τη συνέχεια του συλλόγου.

    Αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε στη πόλη μας πρέπει να δυναμώσει και να γραφτούν μέλη όλοι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι, οι εκ περιτροπής εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι στη «μαύρη» εργασία. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο σύλλογος.»
    Μοιράστε το

    Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου

    • Ρέθυμνο : Πορεία μεταναστών για την Συρία στο 30/04/2011 στις 11:28

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο χθες Παρασκευή 29/4 με συμμετοχή αράβων. Στην συγκέντρωση ήταν γύρω στα 150-200 άτομα, ανάμεσα τους και κάποιοι έλληνες (όχι πάνω από 10). Οι μετανάστες είχαν παλμό και φώναζαν συνεχώς συνθήματα.

    • Χανιά : Εργατική Πρωτομαγιά -ώρα;10:30-πλατεία αγοράς στο 29/04/2011 στις 20:07

    Χανιά πορεία εργατικής Πρωτομαγιάς -συγκέντρωση πλατεία Αγοράς στις 10.30 το πρωί

    • Ηράκλειο: Εργατική Πρωτομαγιά -ώρα;10:00-εργατικό κέντρο στο 29/04/2011 στις 19:45

    Η καθιερωμένη συγκέντρωση – πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή , στις 10.00 το πρωί, με προσυγκεντρωση στο Εργατικό Κέντρο του Ηρακλείου.

    • «Στον αέρα» οι παιδικοί σταθμοί στο Ρέθυμνο στο 23/04/2011 στις 20:44

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Ρεθύμνου, αφού οι συμβάσεις δεκαπέντε υπαλλήλων που εργάζονταν ως προσωπικό μερικής απασχόλησης έληξαν και είναι άγνωστο αν και πότε θα ανανεωθούν.

    Ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστα Σαριδάκης δηλώνει:

    «Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των ανθρώπων που εργάζονται στους σταθμούς. Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε κάποια τμήματα, γιατί οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και δεν είναι εφικτό να ανταποκριθούμε»

    «Αν δεν βρεθεί λύση αυτές τις μέρες, μετά το Πάσχα θα κλείσουμε ένα βρεφικό τμήμα και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε για κάποιο χρονικά διάστημα τα νηπιακά. Το ίδιο πρόβλημα έχουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας και γι’ αυτό έχει παρέμβει επανειλημμένα η ΚΕΔΚΕ. Πρέπει το υπουργείο να δώσει λύση».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και πολλούς μήνες καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σταθμών, ωστόσο το νέο σύστημα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε συνδυασμό με την μη έγκαιρη ανανέωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, έχει φέρει σε οριακό σημείο τα πράγματα.

    Πηγή: flashnews.gr

    • Ανακοίνωση - Κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης» Κατοίκων συνοικίας Νέας Χώρας Χανίων στο 23/04/2011 στις 20:27

    Η συνοικία της Νέας Χώρας, μια από τις μεγαλύτερες και με σημαντική ιστορία συνοικίες της πόλης των Χανίων, ενώ βρίσκεται στην καρδιά του οικιστικού ιστού και κατέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από το παραλιακό μέτωπο καθώς και έντονη τουριστική και εμπορική δραστηριότητα, εν τούτοις τελεί υπό καθεστώς μόνιμης υποβάθμισης και εγκατάλειψης, παραμελημένη από το σύνολο, σχεδόν, των Δημοτικών Αρχών που έχουν διοικήσει μέχρι τώρα το Δήμο Χανίων.

    Η Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων της Νέας Χώρας είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων, κάθε ηλικίας και ιδιότητας, που ζουν στην περιοχή και βιώνουν τα προβλήματά της στην καθημερινότητά τους. Είναι ανοιχτή σε κάθε κάτοικο που επιθυμεί να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση της συζήτησης, ανάδειξης και δημοσιοποίησης των προβλημάτων αυτών.

    Στόχος μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Όλες οι δραστηριότητές μας είναι ανοιχτές σε όλους και πραγματοποιούνται σε χώρους της περιοχής μας.

    Η σύνθεση προτάσεων και η διεκδίκηση λύσεων, μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράσεις, αποτελούν το λόγο της δημιουργίας μας και της ύπαρξής μας.

    Έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία διαλόγου για την καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων, καθώς και για τη εξεύρεση κοινά αποδεκτών δράσεων, προτάσεων και λύσεων.

    Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων είναι η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

    Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους φίλους της Νέας Χώρας καθώς και όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά να συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας .

    HΑνοιχτή Συνέλευσηκατοίκων Νέας Χώρας βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της.

    Αν και τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά, διαφορετικής υφής και χρήζουν μακροχρόνιου προγραμματισμού και μελέτης, μια πρώτη αποτίμηση θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνει:

    – Άμεση απομάκρυνση του αμίαντου, που αποτελεί πηγή μόλυνσης για όλη τη συνοικία και ιδίως για τα Σχολεία που λειτουργούν εκεί, από το χώρο της πρώην ΑΒΕΑ και αποκατάσταση της περιοχής.

    – Άμεση υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης της οδού Πειραιώς, με έμφαση στην ασφάλεια των πεζών, τη σήμανση και την δημιουργία πεζοδρομίου και ποδηλατόδρομου.

    – Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι μια πύλη εισόδου προς την Παλιά Πόλη βρίσκεται στη Νέα Χώρα, επιβάλλεται η άμεση έναρξη διαλόγου για τη εξεύρεση χώρων στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες της. Συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης πρέπει να δημιουργηθεί στα όρια του αστικού ιστού, χωρίς να επιβαρύνει την περιοχή μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

    – Επιβάλλεται η προστασία του χώρου της πισίνας από την πρόθεση δημιουργίας χώρου πάρκινγκ και η μετατροπή του σε Ανοιχτό Δημόσιο Χώρο (γιατί όχι σε Δημοτικό Αναψυκτήριο με ελεγχόμενες τιμές) και η αποκατάσταση και ανάδειξή της σε ανοικτό χώρο περιπάτου και αναψυχής ως συνέχεια της πλατείας Τάλω

    – Επιδίωξή μας είναι η απομάκρυνση των αυτοκινήτων και από την πλατεία Τάλω , και η δημιουργία ανοιχτού και ενιαίου παραλιακού μετώπου, από το Ενετικό Λιμάνι έως την παραλία της Νέας Χώρας .

    – Άμεσος καθαρισμός και ανάθεση μελέτης ανάπλασης της παραλίας Νέας Χώρας και του Κλαδισσού.

    – Ουσιαστική αναβάθμιση, εξοπλισμός και καθαριότητα του πάρκου της οδού Μ. Μεταξακη καθώς και εκείνου της οδού Πειραιώς.

    – Διεκδίκηση και παραχώρηση στο Δήμο Χανιών του χώρου ,στην περιοχή της πρώην ΑΒΕΑ, κάτω ακριβώς από το 1ο Λύκειο-5ο Γυμνάσιο. Ο χώρος έχει καθοριστεί με δεσμευτικό τρόπο, από το σχέδιο πόλης, ως δημόσιος και ανοικτός χώρος αθλοπαιδιών. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση παραχώρησή του στο Δήμο Χανίων και τη δημιουργία πάρκου αθλητικών δράσεων.

    Όποιος ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί μας, μπορεί να τηλεφωνήσει στα τηλέφωνα:

    Μανώλης: 6974815328, Μάρω: 6978995785,Στέφανος:6973042159

    • Απόπειρα τρομοκράτησης πρώην απεργών πείνας στα Χανιά στο 23/04/2011 στις 20:21

    Σε στενή παρακολούθηση έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές ασφάλειας τους πρώην απεργούς πείνας μετανάστες, όπως αποδεικνύεται από περιστατικό που συνέβη σήμερα (Παρασκευή, 22.4.2011) νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά.
    Δύο από τους πρώην απεργούς πείνας πήγαν στο λιμάνι για να παραλάβουν δέμα που θα έφτανε με το πλοίο της ΑΝΕΚ, όπως έχουν κάνει και άλλες φορές. Στο χώρο των αποσκευών, όμως, βρήκαν να τους περιμένει ασφαλίτης του Λιμενικού, ο οποίος πήρε από τα χέρια τους το δέμα και το άνοιξε. Οταν είδε ότι περιείχε αφίσες, πήρε μια αφίσα, τη δίπλωσε και την έβαλε στην τσέπη του. Επιστρέφοντας το δέμα στους μετανάστες τους είπε απειλητικά: «Εσείς έχετε πολύ μέλλον».
    Σε επικοινωνία που είχαμε με τα λιμεναρχεία Σούδας και Χανίων, χρειάστηκαν αρκετά τηλεφωνήματα μέχρι να καταλήξουν σε μια δικαιολογία που θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο εξοργιστική. Σύμφωνα μ’ αυτή τη δικαιολογία, έψαχναν για ναρκωτικά, όπως κάνουν συνήθως, και ο αστυνομικός σκύλος μύρισε ναρκωτικά στο δέμα που προοριζόταν για τους απεργούς πείνας και το έσκισε! Τη δε αφίσα δεν την πήραν με το ζόρι, αλλά τη ζήτησαν από τους μετανάστες κι αυτοί τους την έδωσαν!
    Είναι φανερό ότι η Ασφάλεια έχει θέσει σε παρακολούθηση τους πρώην απεργούς πείνας, ιδιαίτερα εκείνους που θεωρεί ως πιο «ζωηρούς». Οι ασφαλίτες που βρέθηκαν χαράματα στο πλοίο της ΑΝΕΚ είναι προφανές ότι δεν έψαχναν για ναρκωτικά (όπως παραδέχτηκαν, πήγαν από τα Χανιά και δεν ήταν από το τμήμα της Σούδας). Το γεγονός ότι ήξεραν πως υπάρχει δέμα στο όνομα πρώην απεργού πείνας δείχνει πως είτε παρακολουθούν το τηλέφωνό του είτε συνεργάζονται με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και παρακολουθούν τον κατάλογο των δεμάτων που στέλνονται με τα πλοία. Σε κάθε περίπτωση, η ΑΝΕΚ έχει ευθύνη, διότι εν γνώσει της παραβιάζεται το απόρρητο της αλληλογραφίας. Είναι δυνατόν να μύριζε ναρκωτικά ένας δεματάκι που περιλάμβανε μόνο χαρτιά; Και πώς επιτρέπουν στους ασφαλίτες να κάνουν ελέγχους χωρίς την παρουσία των παραληπτών των δεμάτων; Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας μάς είπε ότι περιοδικά γίνονται έλεγχοι για ναρκωτικά στα δέματα και μας δήλωσε το αυτονόητο. Οτι, δηλαδή, δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν οτιδήποτε από ένα δέμα. Γι’ αυτό και οι λιμενικοί στη συνέχεια σκάρωσαν την ιστορία της δήθεν οικειοθελούς παραχώρησης της αφίσας από τους μετανάστες.
    Είναι γελασμένοι, όμως, αν νομίζουν πως με τέτοια τερτίπια μπορούν να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των 300 απεργών πείνας, που απαιτούν την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση, ο αγώνας για τα δικαιώματα όλων των μεταναστών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, όσα τερτίπια κι αν μηχανευτούν ο Παπουτσής και οι ασφαλίτες του, όσες απειλές κι αν εξαπολύσουν εναντίον των αγωνιζόμενων μεταναστών. Η τρομοκρατική τους τακτική θα πέσει στο κενό. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

    http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=10223&pos=4&cat_id=48

    • Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΩΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ στο 23/04/2011 στις 20:20

    Με αφορμή τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αντεργατικών πρακτικών σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης και άλλων επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με πολιτικούς φορείς της Αριστεράς (902, Τυποεκδοτική, Αυγή, ρ/σ Κόκκινο, Σύγχρονη Εποχή κλπ) τίθεται το ζήτημα της Αριστεράς ως εργοδότη και των εργατικών δικαιωμάτων των ανθρώπων που εργάζονται σε μέσα και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την Αριστερά.

    Αυτή η κουβέντα ξεπερνάει κατά πολύ μια μικροπολιτική διάσταση που πολλές φορές μπορεί να παίρνει και ένα χαρακτήρα κουτσομπολιού, γιατί στην πραγματικότητα έχει ένα βαθύ πολιτικό χαρακτήρα, που όσο και εάν φαίνεται άσχετο, συνδέεται με την πολιτικές αδυναμίες και αναξιοπιστία της Αριστεράς.

    Όταν η ίδια η Αριστερά από την θέση του εργοδότη, αναπαράγει τις πρακτικές και τα επιχειρήματα περί βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που κατέχει και χρησιμοποιεί, τότε πως θα μπορέσει να πείσει την κοινωνία όταν διαμαρτύρεται, καταγγέλλει και κινητοποιείται απέναντι τόσο στους εργοδότες που εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους, αλλά και στο κράτος που νομοθετεί όλο και πιο αντεργατικά πλαίσια;

    Δεν δίνει με αυτό τον τρόπο η Αριστερά το στίγμα στην κοινωνία ότι η φιλεργατική της στάση είναι υποκριτική και αφορά τους άλλους αλλά όχι την ίδια; Ο συνήθης τρόπος να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά είναι είτε να καταγγέλλει για αντικομουνισμό όσους θέτουν τα ζητήματα (ΚΚΕ), είτε να προσπαθεί να κουκουλώσει το ζήτημα με το κλασικό «μεν αλλά». Αυτή η στάση της Αριστεράς δημιουργεί μια βαθύτερη πολιτική κουλτούρα, η οποία μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις βάζει τα ταξικά κριτήρια ποίο πίσω από τα κριτήρια της κομματικής σκοπιμότητας ή ακόμα και της προσωπικής συμπάθειας και των συντροφικών/ φιλικών σχέσεων, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα της ίδιας της Αριστεράς. Είδαμε μάλιστα πόσο αυτή η κουλτούρα, επηρέασε μια σειρά επωνύμων Αριστερών, στην περίπτωση της απόλυσης του Ντ. Παλαιστίδη από τις εκδ. Άγρα να πάρουν την θέση της εργοδοσίας ή έστω να κρατήσουν μια «ουδετερότητα».

    Όταν η Αριστερά αναγκάζεται να καταφύγει να χρησιμοποιήσει μισθωτή εργασία για να μπορέσει να λειτουργήσει της δομές της (εκδόσεις, τύπος, βιβλιοπωλεία κλπ), άσχετα με το εάν είναι ο άμεσος ή ο έμμεσος εργοδότης, έχει το πολιτικό και ηθικό καθήκον να διασφαλίζει εκείνους τους όρους και τις συνθήκες εργασίας που κατοχυρώνουν, το μίνιμουμ εργατικών δικαιωμάτων για τα οποία η ίδια αγωνίζεται.

    Κάποτε η Αριστερά βασιζότανε στην στράτευση των μελών της για να κολλήσει τις αφίσες της να βγάλει τα έντυπα της, να λειτουργήσει τα βιβλιοπωλεία της και γενικά να στήσει της δομές της. Ήταν τα μέλη της αυτά που στο πλαίσιο της πολιτικής στράτευσης και δραστηριότητας τους πρόσφεραν την εργασία και τις ικανότητες τους για τον κοινό πολιτικό σκοπό. Όμως φαίνεται ότι η Αριστερά χάνει την ικανότητα της στράτευσης των μελών της, έτσι καταφεύγει στην μισθωτή εργασία και στα επαγκελματικά στελέχη, πράγμα που οδηγεί και στην μεγαλύτερη εξάρτηση της Αριστεράς από τις κρατικές επιχορηγήσεις και άρα από το αστικό κράτος. Ενώ ταυτόχρονα πολλά από τα μέλη της καταλήγουν να μετατρέπονται σε «καταναλωτές πολιτικής ένταξης» που απλά πληρώνουν την συνδρομή τους, συμμετέχουν σε κάποιες λίγες κομματικές διεργασίες, χωρίς όμως να επιφορτίζονται με την υλοποίηση της πολιτικής του κόμματος τους σε κανένα επίπεδο, από αυτό της συγκρότησης των θέσεων για τον επιμέρους κοινωνικό τους χώρο, μέχρι την «λάντζα» που λέγαμε στην παλιά κομματική γλώσσα της αφισοκόλλησης, της καθαριότητας των γραφείων κλπ.

    Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγες οι φορές που η Αριστερά βρίσκεται στην αντιφατική θέση να θέλει να είναι ταυτόχρονα ο εκφραστής της εργατικής τάξης και εργοδότης με τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα σε σχέση με το κόστος της εργασίας, να επικαλείται την κατάργηση της μισθωτής εργασίας, αλλά να βασίζεται ολοένα και πιο πολύ σε αυτή για να μπορέσει να προωθήσει την πολιτική της δράση και θέσεις. Και συμβαίνει μερικές φορές αυτή η αντίφαση να σκάει στα χέρια της με την μορφή της ταξικής αντιπαράθεσης, μιας ταξικής αντιπαράθεσης στην οποία λόγου της θέσης της ως εργοδότης δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με ταξικά κριτήρια.

    Αν το ΚΚΕ καθαρίζει εύκολα με αυτές τις περιπτώσεις καταγγέλλοντας τους πάντες για αντικομουνισμό, η υπόλοιπη Αριστερά πέφτει στην λούμπα των υπεκφυγών. Προσπαθώντας να παρακάμψει την ουσία του ζητήματος ψελλίζει μια σειρά από δικαιολογίες, που τελικά αναπαράγουν την επιχειρηματολογία του κάθε εργοδότη σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ θεωρητικά η Αριστερά έχει ανοίξει μέτωπο απέναντι στο καθεστώς επικοικίασης των εργαζομένων και των υπεργολαβιών, ειδικά μετά την ιστορία της Κούνεβα, σε πολλές περιπτώσεις κλείνει τα μάτια της και σφυρίζει αδιάφορα. Ακόμα και όταν οι ευθύνες της ως έμμεσου εργοδότη είναι πολύ μεγάλες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι σε αυτές.

    Απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, μειώσεις μισθών, αλλαγή συμβάσεων σε μερική απασχόληση είναι μερικές από της μεθόδους που η Αριστερά χρησιμοποιεί ως εργοδότης, με την κλασική δικαιολογία της βιωσιμότητας.

    Ανάμεσα στα άλλα παραδείγματα που αναφέραμε, είδαμε πρόσφατα τις περικοπές μισθών στο τεχνικό προσωπικό της Αυγής. Η διεύθυνση της Αυγής κρύβεται πίσω από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το τεχνικό μέρος της έκδοσης, για να μην αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Η Αυγή είναι ο έμμεσος εργοδότης αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται στο δικό της εργασιακό χώρο και προσφέροντας την εργασία τους αποκλειστικά για την έκδοση της εφημερίδας. Άρα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα για την μείωση των μισθών και την μεταβολή των συμβάσεων. Γιατί εδώ δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν και η διεύθυνση της Αυγής οφείλει να το ξεκαθαρίσει:

    Ή η Αυγή έχει εύθηνη για την οικονομική δυσπραγία του εργολάβου, μην καταβάλλοντας στην ώρα της οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι του ή μειώνοντας το πόσο του δίνει για το έργο, είτε τέλος αυξάνοντας τον όγκο του έργου και άρα ο εργολάβος για να αντεπεξέλθει μεταφέρει το αυξημένο κόστος που του επιβάλει η Αυγή στις πλάτες των εργαζομένων.

    Ή ο εργολάβος για να αυξήσει το κέρδος του ή να ρεφάρει χασούρα από άλλες δουλειές, προσπαθεί να αυξήσει το κέρδος του μειώνοντας το εργατικό κόστος των εργαζομένων που απασχολεί στην Αυγή.

    Και στις δυο περιπτώσεις τόσο η διεύθυνση της Αυγής όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν θέση και να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση οι ευθύνες της Αυγής ως έμμεσου εργοδότη είναι εξίσου σημαντικές, και μάλλον μεγαλύτερες από του άμεσου εργοδότη.

    Στην ιστορία που λέγεται επινοικίαση εργαζομένων και υπεργολαβίες, δυστυχώς οι ευθύνες της Αριστεράς δεν περιορίζονται στο ρόλο της ως εργοδότης, αλλά και επεκτείνονται και στην συνδικαλιστική της δράσης. Δυστυχώς πολλοί Αριστεροί συνδικαλιστές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα έκλειναν τα μάτια τους και αδιαφορούσαν πλήρως για το τη συμβαίνει στους φορείς τους με αυτούς τους εργαζόμενους, με την δικαιολογία ότι εργάζονται σε άλλο εργοδότη.

    Κώστας Σ.

    • Καταγγελίες από το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου στο 20/04/2011 στις 07:51

    Την έντονη αντίδραση του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Ηρακλείου προκάλεσε η ψήφιση της διάταξης που αναφέρει ότι οι καθαρίστριες των σχολείων θα πρέπει να απασχολούνται σε υπηρεσίες των δήμων. Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου τονίζεται ότι την επίμαχη διάταξη ” η Κυβέρνηση φρόντισε να περάσει κυριολεκτικά «ΝΥΧΤΑ ». Αφού η διάταξη αυτή πέρασε στα ψηλά γράμματα ενός εντελώς άσχετου προς εμάς νομοσχέδιου και ενώ η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε το καλοκαίρι του 2010 το ν.3870/10, με τον οποίο οι καθαρίστριες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου μεταφέρθηκαν στους Δήμους με την ίδια σχέση εργασίας, σε προσωποπαγής θέσεις για την άσκηση αποκλειστικά αρμοδιότητας καθαρισμού των οικιών σχολικών μονάδων.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα :

    “Η διάταξη αυτή που προστέθηκε βιαστικά στο Νομοσχέδιο περί Φοροδιαφυγής ν.3943/11 και που αφορά τον κλάδο μας δηλ. το ότι οι καθαρίστριες των σχολείων θα πρέπει να απασχολούνται σε υπηρεσίες των δήμων, τέθηκε με πρόσχημα την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά (όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται).

    Καλούμε λοιπόν τον Υπουργό να ενημερωθεί έστω και εκ των υστέρων ότι τα σχολεία κατά την περίοδο των διακοπών δεν είναι κλειστά αλλά υπολειτουργούν. Κατά τους θερινούς μήνες τα σχολεία ανοίγουν κάθε Πέμπτη για την εξυπηρέτηση του κοινού. Επίσης την περίοδο των διακοπών πραγματοποιούνται οι εργασίες συντήρησης των κτηρίων, αλλά και όλες οι εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν σε περίοδο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

    Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει και ο Υπουργός αλλά και όσοι αρμόδιοι φορείς έτρεξαν να εκμεταλλευτούν την διάταξη ότι οι καθαρίστριες των Δημόσιων Σχολείων δεν απασχολούνται στις διακοπές, αντίθετος τότε έχουν το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας αφού τότε πραγματοποιούνται οι Γενικές καθαριότητες των σχολείων και οι οποίες γίνονται τρείς φορές το χρόνο όπως άλλωστε προβλέπεται από τις συμβάσεις μας.

    Κατά τους θερινούς μήνες οι Συναδέλφισσες θα πρέπει να εξαντλούν και την νόμιμη άδεια τους που είναι 25 εργάσιμες ημέρες η οποία διακόπτεται λόγο της λειτουργίας των σχολικών μονάδων κάθε Πέμπτη.

    Δεν απομένουν λοιπόν παρά μόνο λίγες ημέρες για τις Γενικές Καθαριότητες των σχολικών μονάδων, που δε επιτρέπονται να γίνονται όταν βρίσκονται στα σχολεία οι μαθητές.

    Ας πουν λοιπόν και σε εμάς που είδαν τον ελεύθερο χρόνο !!! και αφού έριξαν το βλέμμα τους στον κλάδο μας γιατί δεν είδαν και τις απλήρωτες εδώ και μήνες συμβασιούχες καθαρίστριες!!! Και κυρίως ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για την Υγιεινή και Ασφάλεια των μαθητών αν οι καθαρίστριες αντί για τα σχολεία καθαρίζουν τους Δήμους!!!

    Ναι στην οικονομία αλλά πρώτα η Υγιεινή και η Ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία!!!”

    • Ηράκλειο: Οχι του υπουργειου ΠΕΚΑ στον δημο για το υπογειο γκαραζ στο πάρκο Γερωργιαδη στο 17/04/2011 στις 23:09

    Δεν είναι δυνατόν να διατίθεται το υπέδαφος χώρων πρασίνου για τη δημιουργία υπογείων parking, καθότι δε δίνεται τέτοια δυνατότητα από τη δασική νομοθεσία.

    Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βάζοντας φρένο στην κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στο υπέδαφος κοινόχρηστων χώρων πρασίνου ανάμεσα στους οποίους είναι και το πάρκο Γεωργιάδη στο κέντρο του Ηρακλείου, για την προστασία του οποίου έχει δημιουργηθεί και κίνηση πολιτών.

    http://irakliotikosteki.blogspot.com/search?updated-max=2011-04-16T12%3A18%3A00%2B03%3A00&max-results=15

    • Χανιά: εργατικό ατύχημα στο 15/04/2011 στις 20:36

    Περιπέτεια για εργάτη που λιποθύμησε σε φρεάτιο 14/04/11 Λιπόθυμος από το φρεάτιο νεοανεγειρόμενης οικοδομής στο Πυθάρι ανασύρθηκε χθες το απόγευμα ένας άνδρας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων. Ο άντρας πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες. Βάζοντας μονωτικό υλικό στο φρεάτιο της οικοδομής σε βάθος περίπου τριών μέτρων αισθάνθηκε άσχημα και έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως οικείοι του ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, που έσπευσε στην περιοχή με τέσσερις άνδρες και δύο οχήματα. Οι πυροσβέστες κατέβηκαν στο φρεάτιο φορώντας ασφυξιογόνες μάσκες, έδεσαν τον άνδρα και τον τράβηξαν στην επιφάνεια από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο και τον μετέφερε στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων.

    • Αυτόφωρο για τους εργοδότες που δεν πληρώνουν δώρο Πάσχα στο 14/04/2011 στις 09:09

    Την ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τους εργοδότες που δεν θα καταβάλουν έγκαιρα το δώρο του Πάσχα, ζητεί με επείγουσα εγκύκλιο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Κοινωνικής Επιθεώρησης ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ.

    Στην εγκύκλιο, επισημαίνεται ότι η καταβολή του Δώρου του Πάσχα, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή το αργότερο μέχρι την Μ.Τετάρτη, «απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου εργοδότη. Η αντίδραση της πολιτείας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας.

    Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, όπως ορίζεται στις προαναφερόμενες διατάξεις, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται αναλυτικά ότι, «σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:

    – Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2010 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2011 μέχρι 30-04-2011.

    – Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.

    – Στο αρ. 10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

    – Για το επίδομα Δώρου Πάσχα τάσσεται από το νόμο επακριβώς καθορισμένη ημέρα καταβολής η 30η Απριλίου, ώστε με μόνη την πάροδο της δήλης αυτής ημέρας ο εργοδότης να καθίσταται υπερήμερος (Ολ. ΑΠ 40/2002)

    – Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.

    Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ».

    Για γενικές πληροφορίες δείτε εδώ http://www.ypakp.gr/index.php?ID=CvAqaeXKv5cESWFZ

    Για τηλέφωνα και διευθύνσεις επικοινωνίας δείτε εδω http://www.ypakp.gr/uploads/docs/1261.pdf

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1282059

    • Ηράκλειο - ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου ανέργων -13/4/11 στις 18:30 στο εργατικό κέντρο στο 13/04/2011 στις 07:52

    Την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατικού κέντρου θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων Ηρακλείου.

    Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής : ” Καλούμε όλους τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, με μπλοκάκι και τους εργαζόμενους στη «μαύρη» εργασία να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

    Δικαιώματα όπως η σταθερή εργασία με απολαβές που να εξασφαλίζουν την διαβίωση, όπως η προστασία όλων όσων βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, όχι μόνο με αξιοπρεπές επίδομα, αλλά και με μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στις μετακινήσεις, το ρεύμα και το νερό.

    Ειδικά στις συνθήκες του μνημονίου και της τρόικας κανένας δεν πρέπει να είναι ή να νιώθει μόνος απέναντι στην ανεργία και την ανασφάλεια. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ατομική λύση ούτε να περιμένουμε από άλλους να λύσουν τα προβλήματα μας. Η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και μια ανθρώπινη ζωή.

    Η ίδρυση του συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξουμε το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας και της επισφάλειας. Μια πραγματικότητα που βρίσκετε μέσα σε κάθε οικογένεια και που δυστυχώς σπρώχνεται κάτω από το χαλί –όταν δεν επιδεινώνεται- από τους κυβερνώντες και τους τοπικούς «άρχοντες».

    Στην ιδρυτική συνέλευση θα συζητηθεί το καταστατικό του συλλόγου, θα εγγραφούν μέλη και θα εκλεγεί η προσωρινή διοίκηση του συλλόγου.

    http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/04/blog-post_1975.html#more

    • Λασίθι: .“Fast Track” για το Βατοπέδι της Κρήτης στο 13/04/2011 στις 07:48

    Μπορεί να ονομάστηκε το “Βατοπέδι της Κρήτης” μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει πει ένα μεγαλοπρεπές ‘όχι’ στα σχέδια των Εγγλέζων, μπορεί να εκκρεμεί η ποινική δίκη(αρχίζει μεθαύριο!) με κατηγορούμενους όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του ιδιοκτησιακού, αλλά η κυβέρνηση έχει άλλες βουλές: προωθεί την ένταξη της επένδυσης στο Τοπλού μέσω της διαδικασίας των “Fast Track” και της περιβόητης εταιρείας invest in Greece! Ναι, από κυβερνητικά στελέχη(που διατηρούν και επαγγελματική σχέση με την εταιρεία!) και την ‘Loyalward Ltd -Μinoan Group’ μεθοδεύεται ο… καλλωπισμός του αρχικού σχεδίου και το δήθεν ‘κούρεμα’ της επένδυσης που απέρριψε το ΣτΕ για να την περάσουν από τη διαδικασία Ταχείας αδειοδότησης που καθορίζει τις πλέον ευέλικτες διαδικασίες για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων!

    Ο σχεδιασμός που μεθοδεύεται από τους Εγγλέζους και κυβερνητικά στελέχη είναι απλός: η αλλαγή του ονόματος και από ‘Κάβο Σίδερο’ την ονομάζουν…«Itanos Hotel» ,ενώ αφού ‘κόβουν’ ορισμένες επενδύσεις και επίμαχα σημεία την πλασάρουν ως κάτι νέο, ελπιδοφόρο και δημιουργία «μίας πραγματικά πρότυπης αειφορικής και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον»!

    Στις 120 και πλέον σελίδες της νέας μελέτης, που αποκαλύπττεται σήμερα από την εφημερίδα ‘Πατρίδα’, δεν λέγεται ούτε κουβέντα για τις δικαστικές διαμάχες και τις εκκρεμότητες, τις τοπικές αντιδράσεις και τα όσα έχουν προηγηθεί. Αλλά περιγράφεται στην ουσία το ίδιο έργο που έχουν απορρίψει οι ανώτατοι δικαστές, στην ίδια έκταση των 26000 στρεμμάτων για την οποία κατηγορούνται δημόσιοι λειτουργοί και ιερωμένοι ότι συνέβαλαν για να ‘λεηλατηθεί’ η δημόσια περιουσία…

    Σταθερή στην υπό κατάθεση μελέτη και η Loyalward Ltd και φυσικά όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στην υπόθεση από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Απορίας άξιο είναι επίσης ότι αναφέρεται στο σχέδιο ως δικηγόρος της εταιρείας πρόσωπο το οποίο συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της invest in Greece που θα κρίνει την επένδυση! Εάν όπως όλα δείχνουν είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο τίθεται μείζον δεοντολογικό και ηθικό ζήτημα για το δικηγόρο και τον ίδιο τον κ.Παμπούκη…

    Στην πραγματικότητα τη διαδικασία ένταξης στα “Fast Track” είχε προαναγγείλει η ίδια η εταιρεία, στο τέλος Φεβρουαρίου , αλλά η ανακοίνωση που είχε εκδώσει έμοιαζε με όνειρο θερινής νυχτός ειδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , αλλά και το βούλευμα που στέλνει στο σκαμνί όλους όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση δίδοντας τεράστιες εκτάσεις του Δημοσίου στο μοναστήρι και στη συνέχεια στην αγγλική εταιρεία. Ωστόσο, το νεώτερο και εντυπωσιακό νέο είναι ότι η εταιρεία έχει…εσωτερική βοήθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την invest in Greece –την έχει στήσει ο υπουργός κ.Παμπούκης το γραφείο του οποίου είχε επαγγελματική σχέση με την εταιρεία- έχει αναλάβει να προωθήσει ανοιχτά και απροκάλυπτα αυτή την επένδυση διαφημίζοντάς τη κιόλας!

    Συγκεκριμένα στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα διαφημίζεται ως μία από τις 4 μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα!

    «…• Cavo Sidero Resort, πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζει η εταιρεία Minoan Group Plc. με έδρα το Λονδίνο. Διαμέσου της θυγατρικής της, Loyalward Ltd. πρόκειται να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ετήσιας λειτουργίας, εντός μιας περιοχής περίπου 26.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Σίδερο, στο βορειανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου, στην Κρήτη.

    Η Ελληνική κυβέρνηση έχει στρατηγικά επιλέξει την ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής ως στόχο προτεραιότητας και κατ’ επέκταση ενθαρρύνει τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών θέρετρων. Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη φήμη της Ελλάδας, οι θαυμάσιοι φυσικοί πόροι και η σωστή επιλογή ανεξερεύνητων τοποθεσιών με τη δημιουργία άριστης υποδομής αποτελούν τον κατάλληλο συνδυασμό επιτυχίας» αναφέρεται επί λέξει! Κάτι ανάλογο έλεγε και η εταιρεία από τα τέλη του φεβρουαρίου ενώ προχθές που δήλωσε ότι μπαίνει στην κρουαζιέρα το επανέλαβε:

    «…Η Minoan Group PLC (MIN.LN), εταιρεία ανάπτυξης τουριστικών μονάδων, ανακοίνωσε ότι θα επωφεληθεί από το νέο νόμο Fast Track που στόχο έχει να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη τουριστικού θερέτρου στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, έναντι 38 εκατ. βρετανικών λιρών, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μακροχρόνια νομική διαμάχη για την λήψη πολεοδομικής άδειας, η οποία κορυφώθηκε με την απόφαση που έλαβε τον προηγούμενο Δεκέμβριο το Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της έγκρισης. Ωστόσο, οι νέος νόμος που αποσκοπεί στον καθορισμό ελεύθερων διαδικασιών για τη γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα μετά την κρίση χρέους της χώρας, παρέχει την δυνατότητα έναρξης του project, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Η εταιρεία εξετάζει επίσης μια σειρά πιθανών εξαγορών στον τουριστικό τομέα» ανέφερε τότε.

    Το ζήτημα πάντως που τίθεται εκτός από το νομικό-πολιτικό μέρος του έχει κυρίως να κάνει με το ηθικό και δεοντολογικό: μπορεί η κυβέρνηση ή κάποια στελέχη της να προωθούν ένα σχέδιο για το οποίο η ελληνική δικαιοσύνη έχει καταρχήν εκφραστεί αρνητικά και τα ποινικά δικαστήρια εκκρεμούν; Μπορεί να προωθείται ένα σχέδιο από κυβερνητικά στελέχη που έχουν σχέση επαγγελματική με την εταιρεία;

    τι λέει η νέα μελέτη

    Με βάση τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι Εγγλέζοι και αναφέρουν στη ‘νέα’ μελέτη η Loyalward Ltd θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια συνολικού ύψους 373.343.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Σο 30% αυτών των κεφαλαίων προέρχεται από ίδια κεφάλαια της εταιρίας και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό.

    Η βιωσιμότητα της επένδυσης θα διασφαλιστεί με δύο προϋποθέσεις:

    Σην ταχεία έκδοση όλων των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για την κατασκευή των μονάδων. Σο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τοποθετεί δεσμευτικά την ολοκλήρωση των κατασκευών και την λήψη των απαραίτητων αδειών λειτουργίας των μονάδων την άνοιξη του 2013

    -. Σην λειτουργία των μονάδων και την δημιουργία εσόδων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επισυνάπτεται.

    Σην ευθύνη της διοίκησης της επένδυσης θα έχει το ΔΣ της Loyalward Ltd., συνεπικουρούμενο από τον μηχανισμό διοίκησης που οφείλει να ολοκληρώσει την επένδυση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα δράσεων που περιγράφεται στην παρούσα.

    Η ολοκλήρωση των προαναφερόμενων επενδύσεων, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση του απαιτούμενου οργανωτικού σχεδιασμού και στελέχωσης των ξενοδοχειακών μονάδων, θα οδηγήσει στο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία δυο από τα τρία σχεδιαζόμενα(ονομασία Γκολφ, Γκράντες, Κρύσταλλο και συνολικής δυναμικότητας 2.996 περίπου κλινών) να κατασκευαστούν ξενοδοχεία εντός των πρώτων μηνών του 2013. Η ολοκλήρωση του τρίτου ξενοδοχείου σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2013. Έτσι, μπορούν να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας και συνεχώς θετικών ετήσιων ταμειακών υπολοίπων σε μια στιγμή όπου αναμένεται και η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Οικονομίας. Παράλληλα, οι ξενοδοχειακές μονάδες 5, 6 και 7 αστέρων που σχεδιάστηκαν, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης αλλά και στην προβολή των τοπικών της προϊόντων και τον παραγόμενο πολιτισμό που βασίζεται στην παράδοση, καθιστώντας τις μονάδες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της επένδυσης αυτόνομο λόγο επίσκεψης στην Κρήτη στον τοπικό πληθυσμό αλλά κυρίως στους νέους ξένους και Έλληνες επισκέπτες της.

    http://cretalive.gr/new/31475/crete/Skandalo…%E2%80%9CFast_Track%E2%80%9D_gia_to_Batopedi_tis_Kritis

    • Ηράκλειο : Συγκέντρωση 12/4/11-ΏΡΑ:18:30 -στο Μειντάνι (στα Goody's) ενάντια στις αυξήσεις στα εισιτήρια στα ΚΤΕΛ στο 12/04/2011 στις 08:11

    Τέσσσερις μήνες μετά τις τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια, τις οποίες το αστικό ΚΤΕΛ δεν αναιρεί, κι ενόψει νέων οικονομικών μέτρων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών, η κίνηση “Φθηνά Εισιτήρια” ξεκινά νέο γύρο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης απόψε στις 6.30 στη στάση των λεωφορείων στο Μεϊντάνι.

    Έχουν περάσει 4 μήνες από τις τελευταίες αυξήσεις στα εισιτήρια και ενώ οι συνθήκες ζωής ολοένα χειροτερεύουν, νέα μέτρα περνάνε από την τρόικα και την κυβέρνηση, τα αστικά ΚΤΕΛ δεν τις παίρνουν πίσω.

    “Κλιμακώνουμε την δράση μας, καλούμε όλους τους πολίτες σε μαζική εξόρμηση την Τρίτη στις 6.30 στο Μειντάνι (στα Goody’s) κι ετοιμαζόμαστε για παραστάσεις διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τα γραφεία του αστικού ΚΤΕΛ!” – αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της κίνησης πολιτών.

    Ήδη μάλιστα έχουν συλλεγεί πάνω από 1800 υπογραφές, ενώ τη στήριξή τους εκφράζουν αρκετά εμπορικά καταστήματα, αλλά και φορείς, όπως το εργατικό κέντρο, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και σύλλογοι Γονέων.

    http://cretalive.gr/new/31344/crete/Nea_exormisi_apo_tin_kinisi_fthina_eisitiria

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.