→ Μάης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

29 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ηράκλειο: 3000 Ηρακλειώτες συγκεντρωμενοι στην πλατεία ελευθερίας στο 29/05/2011 στις 22:47

    Αυτή την στιγμή η Πλατεία Ελευθερίας είναι γεματη κόσμο περίπου 3.000 άτομα.
    Προηγήθηκε μια εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου το μεσημέρι με ντουντούκες και αυτοκίνητα. Το απόγευμα ακολούθησε μια “θορυβώδης” πορεία 200 περίπου ατόμων με κατσαρόλες που σήκωσε τον κόσμο από τις καφετέριες. Αμέσως μετά ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι τώρα το “βήμα” όλων των κατοίκων του Ηρακλείου.

    Φωτογραφικό υλικό και live streaming στο: http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com
    Συνεχείς ενημερώσεις από εδώ.

    • Ηράκλειο : ζωντανή συνδεση απο την συγκέντρωση στη πλατεία ελευθερίας στο 27/05/2011 στις 19:32

    Live εικόνα από την πλατεία ελευθερίας http://www.ustream.tv/channel/plateiaeleftherias

    και εδω https://twitter.com/#!/heraklionrevolt

    Praxia

    • Ηράκλειο: 2000 Ηρακλειώτες «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ». στο 26/05/2011 στις 07:51

    Δυναμικό παρόν από πάνω 2000 άτομα δίνουν οι Ηρακλειώτες «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ».

    Άνθρωποι κάθε ηλικίας, προέλευσης και πεποιθήσεων ξεκίνησαν και εδώ την ελληνική ηθική επανάσταση.

    Μακριά από πρακτικές βίας, με αυτοσχέδια πλακάτ του τύπου «αν όχι εμείς, ποιος; αν όχι τώρα, πότε;» και με μια μικροφωνική όπου οι ομιλητές εναλλάσσονταν ο ένας μετά τον άλλον και ήταν ο απλός καθημερινός κόσμος που δηλώνει ότι θα παραμείνει και θα συνεχίσει όσο χρειαστεί.

    Μουσικά δρώμενα και συναυλία του Ρόουζ Ντέιλι είναι αυτή τη στιγμή επί σκηνής.
    alt
    Οι στιγμές είναι συγκινητικές, δεν είναι υπερβολή να πούμε τη λέξη ιστορικές με όλο το βάρος που έχει καθώς αυτό ακούγεται από τα χείλια και τις καρδιές των ανθρώπων.

    Η αλλαγή έρχεται και είναι έξω μας αλλά μπορούμε να τη βιώσουμε και βαθιά μέσα μας.
    Οι «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» δημιουργούν επιτροπές ανοιχτές για όλους και αρχίζουν να διανθίζουν αυτή τη διαμαρτυρία με δημιουργικότητα και δρώμενα καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και της μέρας και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται.

    Η πρόσκληση είναι ανοιχτή, «ελάτε τώρα» φωνάζουν μέσα από το event τους στο fb: http://www.facebook.com/event.php?eid=105256099565806 και ακόμα καλούν όλο τον κόσμο να είναι αύριο στο νέο ραντεβού στις 6.00 το απόγευμα που θα είναι η νέα κορύφωση της διαμαρτυρίας με στόχο κάθε μέρα να αυξάνεται ο κόσμος…

    http://www.2810.gr/crete/krhth/se-ekseliksh-to-aganaktismenoi-sth-plateia-eleytherias

    • Ηράκλειο : για τις 23 Ιανουαρίου αναβλήθηκε η δίκη των μελών της επιτροπής αγώνα στο 24/05/2011 στις 09:11

    Για τις 23 Ιανουαρίου αναβλήθηκε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης των μελών της επιτροπής αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

    Στο εδώλιο κάθονται τρία άτομα που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών. Οι κατηγορούμενοι κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος τους.

    Η παραπομπή τους σε δίκη αφορά στον ολιγόωρο συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού, στις 9 Δεκεμβρίου 2007 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

    http://cretalive.gr/new/36237/crete/Anablithike_i_diki_gia_tin_proin_Basi_Gournon

    • Ηράκλειο:ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στο 23/05/2011 στις 23:06

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
    Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Σουλιωτάκη Δ., Αλεξάκη Β. και Βρύσαλη Δ. που σύρονται σε δίκη τη Δευτέρα 23 Μάη 2011 κατηγορούμενοι για παρακώληση συγκοινωνιών.
    Η κατηγορία που έχει να κάνει με το ολιγόωρο συμβολικό κλείσιμο της παλαιάς Εθνικής Οδού, στις 9/12/2007, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, εκδικάζεται σε μια περίοδο που εκδηλώνεται η νέα προσπάθεια της εκποίησης του χώρου και της παράδοσής του στους ιδιώτες.
    Οι «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, διεκδικούν ο χώρος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της Κοινής Ωφέλειας και της Αναψυχής και καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης, εκφοβισμού, καταστολής των αντιδράσεων και «συμμόρφωσης» όσων υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία.

    Γούρνες 22 Μάη 2011

    http://pokoipe.blogspot.com/2011/05/blog-post_22.html

    • Ηράκλειο:Αόρατη απειλή.... Την θέλουμε στο Καστέλλι! στο 23/05/2011 στις 23:06

    Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές, αν και μόλις πρόσφατα χαρακτηρίσθηκε «ρύπος». Ορισμένοι επιστήμονες δεν διστάζουν να … πουν ότι ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
    Μια απειλή που αν και αόρατη, είναι αρκετά ικανή ώστε να υποβαθμίζει κάθε δευτερόλεπτο την ποιότητα ζωής.
    Εκνευρισμός, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και κακή επικοινωνία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχουν καταγράψει ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων.
    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Real planet», κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη υγιούς ζωής λόγω του θορύβου, έναντι απώλειας 4,5 εκατομμυρίων ετών υγιούς ζωής από τη μόλυνση του αέρα. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 3000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα που οφείλονται στο θάνατο.
    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες «απειλούνται» από την ηχορύπανση. Η Αθήνα είναι μία από τις πιο «φασαριόζικες» ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η πυκνή αστική δόμησή της, οι ψηλές πολυκατοικίες, η έλλειψη ανοικτών χώρων και το τεράστιο κυκλοφοριακό φορτίο, κυριολεκτικά «εγκλωβίζουν» τους ήχους διάφορων συχνοτήτων μέσα στην πόλη.

    Θεματολογικά δελτία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
    ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ
    *4.9.1.
    ΕΠΙΤΕΥΞΕΙΣ
    1. Γενικό πλαίσιο
    Έως σήμερα, η προστασία κατά του θορύβου περιλαμβανόταν σε πέντε προγράμματα δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Το πέμπτο πρόγραμμα δράσης προτείνει να καταρτίσει η Επιτροπή μητρώο θορύβων και να εκπονήσει προγράμματα για τη μείωση του θορύβου, καθώς και περαιτέρω περιορισμό της εκπομπής θορύβων από τα οχήματα με κινητήρα, τα αεροπλάνα και τα μηχανήματα.
    Τα οικονομικά κίνητρα για την αγορά αποτελούν βασική παράμετρο της κοινοτικής πολιτικής για τη μείωση του θορύβου. Πιθανά μέτρα είναι τα ακόλουθα:
    – επιδοτήσεις για την αγορά λιγότερο θορυβωδών προϊόντων,
    – νομικώς επιβεβλημένη πληροφόρηση σχετικά με τα προϊόντα,
    – καταβολή εισφορών για τον θόρυβο σύμφωνα με την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”,
    – καθιέρωση αδειών θορύβου,
    – επιδοτήσεις για την ανάπτυξη λιγότερο θορυβωδών προϊόντων.
    2. Τομεακά μέτρα νομοθετικού χαρακτήρα
    Σε ό,τι αφορά τη μείωση του θορύβου, έχουν εγκριθεί διάφορες οδηγίες. Έχουν καθορισθεί όρια εκπομπής θορύβου για τα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τους γεωργικούς και δασικούς ελκυστήρες, τις οικιακές συσκευές, τα χωματουργικά μηχανήματα, τον κατασκευαστικό εξοπλισμό, τις χλοοκοπτικές μηχανές και τα υποηχητικά αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας.
    Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην οδική και εναέρια κυκλοφορία η οποία συνιστά σημαντική πηγή ηχορύπανσης.
    γ. Αεροπλάνα
    Σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου για τον περιορισμό των εκπομπών θορύβου από τα υποηχητικά αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας (Οδηγία 80/51), άδεια εκμετάλλευσης χορηγείται μόνο στα αεροπλάνα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Σύμβασης για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία τρίτη έκδοση, Ιούλιος 1978 (τόμος 3, δεύτερο μέρος, κεφάλαιο 3 του Παραρτήματος 16) ή σε ανάλογες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζει η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας, ο θόρυβος που προκαλούν τα αεροπλάνα πρέπει να μειωθεί λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, τις τεχνολογικές δυνατότητες, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες.
    Σύμφωνα με την Οδηγία 92/14, μόνο υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα με λόγο παράκαμψης 2 ή μεγαλύτερο, ή που πληρούν τις προδιαγραφές της ανωτέρω σύμβασης, ή τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερο από 25 χρόνια, μπορούν να εξακολουθήσουν να εκτελούν δρομολόγια στα αεροδρόμια των κρατών μελών. Προβλέπονται ενδεχομένως απαλλαγές για αεροπλάνα από συγκεκριμένες, ιδιαίτερα φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.
    Η διάρκεια εκμετάλλευσης που αναφέρθηκε ανωτέρω μπορεί να επεκταθεί κατά 3 έτη ως ανώτατο όριο για τις αεροπορικές εταιρίες των οποίων οι δραστηριότητες θα πλήττονταν σε αντίθετη περίπτωση. Ενδέχεται να παραχωρηθούν βραχυπρόθεσμες απαλλαγές για μία μεταβατική περίοδο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσάρτηση του εξοπλισμού μετατροπής στα αεροπλάνα. Ακόμα, οι αεροπορικές εταιρίες δεν είναι δυνατό να αναγκασθούν να μειώσουν το στόλο τους κατά περισσότερο από 10% ετησίως. Όλα τα υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κεφαλαίου 3 από την 1η Απριλίου 2002. Τα κράτη μέλη ενδέχεται να προβούν σε απαλλαγές σε μεμονωμένες περιπτώσεις και για πτήσεις που απαιτούνται για λόγους συντήρησης του αεροσκάφους. Ομοίως, απαλλαγές θεωρούνται επιτρεπτές για αντικατάσταση αεροπλάνων, σε ορισμένες συνθήκες, και για αεροπλάνα ιστορικού ενδιαφέροντος.
    Εγκρίθηκε επίσης κανονισμός του Συμβουλίου (925/1999) σχετικά με την εγγραφή στα νηολόγια και χρήση εντός της Κοινότητας ορισμένων τύπων αεριωθούμενων υποηχητικών πολιτικών αεροπλάνων, που έχουν τροποποιηθεί και για τα οποία έχει εκδοθεί εκ νέου πιστοποιητικό θορύβου για την ικανοποίηση των απαιτήσεων σύμφωνα με τον Τόμο Ι, Μέρος ΙΙ, Κεφάλαιο 3 του Παραρτήματος 16 της Σύμβασης της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, τρίτη έκδοση (Ιούλιος 1993), «κανονισμός απομειωτή θορύβου».
    Η Οδηγία σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον (Οδηγία 85/337) ισχύει για έργα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, δηλαδή σε κατασκευαστικές εργασίες και άλλες επεμβάσεις στη φύση και το τοπίο. Σε ό,τι αφορά τα αεροδρόμια με διάδρομο έκτασης 2.100 μ. ή περισσότερο, τα κράτη μέλη πρέπει να προβούν σε αξιολόγηση, στην οποία να γίνεται διαπίστωση και εκτίμηση των κυριότερων επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον. Η διαδικασία προβλέπει, ιδίως, δημόσια διαβούλευση.
    O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
    Το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω περικοπών των οριακών τιμών, καθώς και βελτίωσης των διαδικασιών μέτρησης. Για τις αερομεταφορές, πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να απαγορευθούν οι νυχτερινές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια, να καθορισθούν τέλη προσγείωσης ανάλογα με το επίπεδο θορύβου, και να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή ιδιαίτερα θορυβωδών ελιγμών κατά την προσγείωση και την απογείωση. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ζήτησε τα μέτρα για τον περιορισμό της εκπομπής θορύβου να επεκταθούν και στα στρατιωτικά υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα.

    10/03/2000

    http://aerodromiostokastelli.blogspot.com/2011/05/blog-post_16.html#more

    • Ηράκλειο:Εργατικό ατυχημα στο 20/05/2011 στις 08:57

    Δραματικές ώρες για έναν νεαρό άντρα , εργαζόμενο σε εργολάβο της ΔΕΗ ο οποίος επιχείρησε στην εκκλησία του Αγ Γεωργίου στις Δαφνές να επιδιορθώσει τη βλάβη από κεραυνό που είχε πέσει σε στύλο. Κατά την διάρκεια της επιδιόρθωσης για άγνωστο λόγο δόθηκε ταυτόχρονα ρεύμα στο στύλο με αποτέλεσμα να τον κεραυνοβοληθεί. Ο άντρας παρέμενε για αρκετά λεπτά κρεμασμένος στο στύλο και όταν έφτασε στο ΕΚΑΒ είχε με δυσκολία τις αισθήσεις του . Νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείo.

    http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/05/blog-post_1708.html

    • Ηράκλειο:Επιτροπή Αγώνα συγκεντρωση στα δικαστηρια 23/5 στο 20/05/2011 στις 08:56

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσουν την ερχόμενη Δευτέρα ο επικεφαλής και δύο ακόμη μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης και της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς από την επιτροπή αγώνα και αρκετούς πολίτες χαρακτηρίζεται ως άδικη η δίωξη για την κινητοποίηση που είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2007.

    Στη μεταξύ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Σουλιωτάκης χαρακτήρισε «στημένη» την κατηγορία και εξήγησε ότι οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει άδεια από την τότε δημοτική Αρχή και από το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όμως εκ των υστέρων τους ασκήθηκε ποινική δίωξη.

    http://irakliotikosteki.blogspot.com/2011/05/blog-post_8875.html

    • Ρεθυμνο : security στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο 18/05/2011 στις 19:50

    Νέο καθεστώς στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης θα φέρει η επικείμενη (στα τέλη Ιουνίου) λήξη των συμβάσεων των 13 φυλάκων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς όπως όλα δείχνουν εταιρεία security θα αναλάβει μετά από διαγωνισμό το έργο.

    Νέο καθεστώς στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης
    18/05/11

    Νέο καθεστώς στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης θα φέρει η επικείμενη (στα τέλη Ιουνίου) λήξη των συμβάσεων των 13 φυλάκων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς όπως όλα δείχνουν εταιρεία security θα αναλάβει μετά από διαγωνισμό το έργο.

    Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ χθες λάβαμε και επιστολή από την ΕΛΜΕ Ρεθυμνου με την οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συμβασιούχους εργαζόμενους φύλακες που όπως αναφέρει θα χάσουν τη δουλειά τους για να αντικατασταθούν από εταιρεία και καλεί ταυτόχρονα τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να αναλογιστεί τις επιπτώσεις από την πολιτική αυτή.

    Ωστόσο οι πρυτανικές αρχές φαίνεται να υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση και αυτό γιατί όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης Μανώλης Πετράκης δεν είναι δυνατόν πλέον οι φύλακες να πληρώνονται από τον Ειδικό Λογαριασμό, όπως συμβαίνει σήμερα και πρέπει να ακολουθηθεί ό,τι ορίζει το νομικό πλαίσιο.

    Η διαδικασία είναι περίπλοκη, εξηγεί ο ίδιος.
    Οι 13 φύλακες προσελήφθησαν από το πανεπιστήμιο με κοινή υπουργική απόφαση τριών υπουργείων η οποία όμως αμφισβητήθηκε από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε μη σύννομη την απόφαση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο επίσης αποφάσισε πως η γνώμη της επιτρόπου ήταν σωστή και ενώ οι εργαζόμενοι είχαν δικαιωθεί στο μεταξύ από πολιτικά δικαστήρια η επίτροπος δεν υπέγραψε τα εντάλματα πληρωμής, αρνούμενη την απόφαση των δικαστηρίων.

    Έτσι το πανεπιστήμιο προκειμένου να μη μείνει χωρίς φύλαξη προσέλαβε τους φύλακες, με κονδύλια για την πληρωμή τους μέσω του ΕΛΚΕ για ένα εξάμηνο. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Πετράκη δεν μπορεί να συνεχιστεί σε βάρος άλλου έργου που πρέπει να επιτελεί ο Ειδικός Λογαριασμός και έτσι στο τέλος Ιουνίου που λήγει η σύμβασή τους θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου, κάτι που σημαίνει πως θα είναι εταιρεία αυτή που θα το αναλάβει και όχι μεμονωμένοι ιδιώτες και θα πληρώνονται από το Πανεπιστήμιο, εφόσον ανταποκρίνεται το κράτος στις υποχρεώσεις του βέβαια.
    Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε πως ούτως ή άλλως και με το σημερινό καθεστώς πολλοί από τους εργαζόμενους είναι απλήρωτοι.

    http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,53401,0,0,1,

    • Ρεθυμνο : ΟΧΙ από τους κατοίκους σε εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους στο 15/05/2011 στις 18:24

    «Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε από τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Creta TV την ύπαρξη σχεδίου κατασκευής εργοστασίου καύσης λυμάτων στην τοποθεσία Πέρα Γαλήνοι που υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα Σισών Δήμου Μυλοποτάμου.

    Η περιοχή αυτή έχει αποτελέσει για τους αρμόδιους φορείς εδώ και πολλά χρόνια ένα κομμάτι γης που αντιμετωπίζεται ως δεύτερης κατηγορίας έναν αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο σωρρεύονται ή προσπαθούν να σωρρεύσουν κατά καιρούς κάθε νέο σχέδιο κατασκευής τους επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή εν γένει.

    Ουδέποτε αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη περιοχή με τη δέουσα επιμέλεια κυρίως ως πηγή εκμετάλλευσης του γεωλογικού πλούτου που παρουσιάζει με σκοπό να αποτελέσει αρωγό στην οικονομική ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.

    Αντίθετα, ήδη από το 1993 τέθηκε σε λειτουργία η χωματερή των Πέρα γαλήνων χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις γι’ αυτό (άρθρα 4 & 9 Οδηγίας 75/442. Μάλιστα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου το έτος 1998 διαπιστώθηκε το παράνομο της λειτουργίας της) με το ψευδές πρόσχημα ότι θα λειτουργήσει περιστασιακά για 6 και μόνο μήνες.

    Η κίνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν έτυχε ανοχής από τους κατοίκους της περιοχής αντιθέτως έλαβαν χώρα έντονες αντιδράσεις -καταγεγραμμένες στα αρχεία της εποχής στα οποία και παραπέμπουμε- και μετέπειτα δικαστικές προσφυγές. Προφανώς, η επιλογή των κατοίκων να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και την Ε.Ε. ερμηνεύτηκε εσφαλμένα από κάποιους ως αδυναμία και ανοχή της όλης κατάστασης.

    «Αγνοούν» ίσως, όμως την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη στάση-αντίδραση των κατοίκων. Η απόφαση αυτή (C-420/02) καταδίκασε την Ελλάδα για την ύπαρξη της χωματερής των Πέρα Γαλήνων κατόπιν προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επισήμανε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιθεωρήσεως που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές στις 11-2-1998, η λειτουργία της χωματερής των Πέρα Γαλήνων αποτελεί πηγή μολύνσεως του περιβάλλοντος και συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία των κατοίκων καθώς και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την εξασφάλιση της προσήκουσας λειτουργίας της και την πρόληψη κάθε κινδύνου για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον γι’ αυτό το λόγο ζητά την καταδίκη της Ελλάδας λόγω υπέρβασης των ορίων του άρθρου 4 της Οδηγίας.

    Παρόλα αυτά η λειτουργία της χωματερής συνεχίζεται με παραπλάνηση για Ε.Ε. και μάλιστα τώρα τα σχέδια προσανατολίζονται στη δημιουργία εργοστασίου καύσης λυμάτων με τραγικές συνέπειες εις βάρος της περιοχής.

    Οι εκτιμήσεις και οι φόβοι μας για τις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει η εγκατάσταση του εν λόγω εργοστασίου δεν αποτελούν μέρος μιας θεωρητικής καταστροφολογίας ούτε θα πρέπει να εκτιμηθεί ως μια συνήθης αντίδραση σε τέτοιου είδους εγχειρήματα αντίθετα βασίζεται σε μία ενδελεχή γνώση μας για την πολυποίκιλη προσφορά της περιοχής σε διάφορους τομείς.

    Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο όμορα χωριά της περιοχής, Σίσες και Φόδελε είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές με μεγάλη και ποιοτική παραγωγή σε οπωροφόρα δένδρα (πορτοκάλια) -το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διοχετεύεται σε μεγάλα αστικά κέντρα συμπεριλαμβανομένου κατά κύριο λόγο του Ηρακλείου- σε ελαιόδεντρα, μελίσσια και φυσικά στην κτηνοτροφία.

    Αποτελεί λοιπόν, μια πλούσια αγροτική-οικονομική ζώνη, ελιξίριο ζωής της περιοχής αλλά και του υπόλοιπου νησιού με την πρόσβασή του σε τέτοιου είδους ποιοτικά προϊόντα.

    Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή των Πέρα Γαλήνων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους -έχει χαρακτηριστεί μάλιστα Natura- και με μοναδική βιοποικιλότητα. Πρωτεύουν προϊόν της είναι η ρυτίνη συλλεγμένη από τον αγκίσαρο (λάδανο) φυτό το οποίο εντοπίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στη χωρική περιφέρεια των Σισών, γνωστό για τη χρησιμότητά του στην ιατρική επιστήμη. Το φυσικό κάλλος στους Πέρα Γαλήνους συμπληρώνεται από μια μεγάλη χιλιομετρική γραμμή υδροφόρου ορίζοντα και από παραλίες ιδιαίτερου κάλλους. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή αποτελεί αρχαιολογική ζώνη εντός της οποίας έχουν διενεργηθεί εκτεταμένες ανασκαφές που αποκάλυψαν μια μεσομινωική εγκατάσταση.

    Ως εκ τούτου είναι πασιφανές ότι η μόλυνση με διοξίνες που θα διοχετεύονται από το εργοστάσιο καύσης στην περιοχή όχι μόνο θα υποβαθμίσει το χερσαίο περιβάλλον αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα τα προϊόντα της περιοχής να καταστούν ακατάλληλα. Πρόθεση και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας διώξει από τον τόπο μας, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, τα φυτά και τα ζώα της περιοχής μας. Οι όποιες διαπιστεύσεις δίδονται με σκοπό την ωραιοποίηση της επερχόμενης καταστάσεως διόλου δεν καθησυχάζουν τους κατοίκους της περιοχής ειδικά όταν η Ελληνική Πολιτεία δεν ήταν σε θέση ούτε στο πρόσφατο παρελθόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να παρέχει εγγυήσεις λειτουργίας μιας μόλις απλής χωματερής. Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται: «Ως προς τα σχέδια και τις μελέτες για τη βελτίωση της επεξεργασίας των αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης, για τα οποία κάνει λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται η διαπίστωση ότι δεν συνιστούν τα μέτρα που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η διάθεση ή η αξιοποίηση των αποβλήτων που αποτίθενται στη θέση Πέρα Γαλήνοι θα πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ανθρώπου και χωρίς να χρησιμοποιούνται διαδικασίες ή μέθοδοι που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον».

    Ειδικά σε μια εποχή σαν αυτή που οι ειδήσεις και η αίσθηση του τι μπορεί να συμβεί ακόμα και από ένα τυχαίο φυσικό γεγονός από τη Φουκουσίμα είναι νωπές η προσοχή μας επιβάλλεται να είναι τεταμένη.

    Η τοποθεσία των Πέρα Γαλήνων πρέπει να αποτελέσει κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας και όχι εστία μολύνσεως.

    Η απάντηση των κατοίκων της περιοχής τόσο στη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής όσο και στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου κάθε μορφής (καύσης, κομποστοποίησης κ.ά.) είναι ένα δριμύτατο ΟΧΙ».

    κάτοικοι και οι φορείς της τοπικής κοινότητας Σισών Δήμου Μυλοποτάμου

    • Ηράκλειο : Το 1ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους "Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον" στο 15/05/2011 στις 18:23

    Το 1ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον”
    Κυκλοφόρησε το 1ο Ενημερωτικό Φυλλάδιο από τους «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον»
    Διαβάστε
    – – Ποιοι είμαστε;
    – – Συνάντηση με το Δήμαρχο Χερσονήσου
    – – Σε ποιον ανήκει η βάση; Μερικές σκέψεις για το δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης
    – – Το ιστορικό –αρχαιολογικό σπήλαιο στο Σελί
    – – ΞΕΝΙΑ-ΜΟΤΕΛ Καρτερού
    – – Αναπτυξιακές Ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Το παράδειγμα της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

    http://pokoipe.blogspot.com/

    • Ρέθυμνο: Ρατσιστική επίθεση σε μετανάστες στο 14/05/2011 στις 17:09

    Δύο άνδρες από την Αλβανία, μετά τη νυχτερινή διασκέδασή τους, φέρονται να επέστρεφαν στο πάρκινγκ όπου είχαν σταθμεύσει το αυτοκίνητό τους. Εκεί διασταυρώθηκαν με πέντε, Έλληνες σύμφωνα με τους ίδιους, με τους οποίους ξεκίνησε καυγάς.

    Όλα ξεκίνησαν μετά τις 4 τα ξημερώματα, όταν οι δύο αλλοδαποί, μετά από νυχτερινή έξοδο στο Ρέθυμνο κατευθύνθηκαν προς το χώρο στάθμευσης. Από μπροστά τους πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα ένα αυτοκίνητο, το οποίο λίγο έλειψε να τους τραυματίσει. Τα αντανακλαστικά των δύο πεζών, όμως, ήταν άμεσα κι έτσι έκαναν στην άκρη για να μην χτυπήσουν, ενώ εξοργισμένοι καταφέρθηκαν λεκτικά εναντίον του οδηγού.

    Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, το αυτοκίνητο έκανε αναστροφή, οι επιβαίνοντες κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και χτύπησαν άσχημα τους δύο άνδρες.

    Οι Αλβανοί κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο, με σοβαρά τραύματα ο πρώτος και ελαφρύτερα ο δεύτερος.
    http://www.cretalive.gr/new/34897/crete/International_…_sumploki_sto_Rethumno

    • Hράκλειο : “Στον αέρα” ξανά η δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο 14/05/2011 στις 17:07

    Στο τέλος το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι το… αεροδρόμιο Καστελίου!

    Το υπουργείο Υποδομών μετά από πολλές αναβολές είχε ορίσει την 7η Ιουνίου ως την ημέρα δημοπράτησης του διεθνούς αεροδρομίου, αλλά και πάλι ο διαγωνισμός είναι “στον αέρα” καθώς τόσο οι εταιρείες, αλλά αυτή τη φορά και οι τράπεζες, έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους της διακήρυξης!

    Οι τρεις βασικοί ξένοι κατασκευαστικοί κολοσσοί μαζί με τους Έλληνες συνεταίρους τους κατέθεσαν στο υπουργείο σειρά παρατηρήσεων διαφωνώντας για τους όρους που έβαλε το ελληνικό Δημόσιο, οι τράπεζες εκφράζουν αντιρρήσεις για το χρηματοδοτικό σχήμα και ενστάσεις για τα οικονομικά στοιχεία με αποτέλεσμα τώρα η ηγεσία του υπουργείου να σκέφτεται σοβαρά να μεταθέσει το διαγωνισμό για τον…Οκτώβριο!

    Με τη λήξη της Περιόδου Σχολιασμού του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης το υπουργείο έλαβε αναλυτικά τις παρατηρήσεις των μεγάλων εταιρειών (ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, VINCI CONCESSIONS, ARCHIRODON GROUP INC, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, BOUYGUES BATIMENT INTERNATIONAL, κ.α.) οι οποίες ζητούν μεγάλες και μικρές εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό που θα αφορά το μεγαλύτερο έργο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

    Και ζητούν από τα…γνωστά περί παραχώρησης των άλλων τοπικών αεροδρομίων μέχρι και “κούρεμα” των έργων που προβλέπονται: μείωση του μήκους του διαδρόμου, κατασκευή μικρότερου σταθμού και κτιρίων, λιγότερες φυσούνες για τα αεροσκάφη και το κυριότερο να μην κατασκευάσουν εκείνες τη βασική οδική αρτηρία από το Ηράκλειο στο αεροδρόμιο όπως έχει ζητήσει εξαρχής το υπουργείο!

    Τώρα λένε ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα οικονομικά στοιχεία, ενώ είναι προφανές ότι περιμένουν και την τελική οικονομική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία σύντομα θα είναι έτοιμη και μάλλον προς θετική κατεύθυνση.

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

    Με όλα αυτά τα δεδομένα το υπουργείο προσανατολίζεται στο να δώσει και άλλη παράταση στο διαγωνισμό που θα μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, ίσως μέσα στον Οκτώβριο.

    Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν που πάει το όλο σχέδιο και ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις των κ.Ρέππα- Μαγκριώτη- Λαμπρόπουλου. Έτσι κι αλλιώς το αεροδρόμιο Καστελίου είχε από την αρχή φανεί ότι θα μπει σε περιπέτειες καθώς δεν οργανώθηκε σωστά όλο το σχέδιο και αποδεικνύεται σήμερα.

    Το αεροδρόμιο Καστελλίου, θυμίζουμε, ανακοινώθηκε (προεκλογικά) στις αρχές του 2004. Και τότε τίποτα δεν ήταν έτοιμο. Για πέντε χρόνια έγιναν ελάχιστα πράγματα και τον Σεπτέμβριο του 2009 (πάλι προεκλογικά) ο τότε υπουργός Γ.Σουφλιάς το δημοπράτησε!

    Η σημερινή κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν έτοιμες κάποιες μελέτες και το πήρε πίσω για τέλος του 2009, αρχές του 2010 … Και από τότε κάθε τρίμηνο είχαμε και μία αναβολή για να φτάσουμε τον Μάρτιο του ‘11 στη δημοπράτηση που τότε μετατέθηκε για την 7η Ιουνίου…

    Και τώρα βλέπουμε…

    http://www.cretalive.gr/new/34899/crete/%E2%80%9CSton_aera%E2%80%9D_xana_i_dimopratisi_tou_neou_aerodromiou_

    • Hράκλειο: Παρέμβαση & διακοπη της εκδηλωσης για τον Πατριαρχη Αλεξανδρειας στο 14/05/2011 στις 00:08

    Με επιτυχια εγινε παρεμβαση στην διαρκεια εκδηλωσης με επισημο προσκαλεσμενο τον πατριαρχη Αλεξανδρειας.

    Το απυθμενο θρασος των κυβερνητικων και των λακεδων τους εφτασε στο σημειο να νομιζουν οτι ειναι καλοδεχουμενοι στη πόλη του Ηρακλειου.
    Στην συνεχεια βεβαια καταλαβαν απο πρωτο χερι οτι ειναι ανεπιθυμητοι.
    Στην εκδηλωση συμμετειχαν δημαρχαιοι βουλευτες και υπουργοι οπως η Φωφη Γεννηματα. Επισης ο Πατριαρχης Αλεξανδρειας,ο Πατριαρχης Κενυας, ο Αρχιεπισκοπος Κρητης καθως και πολλα αλλα μελη της ντοπιας ελίτ.
    Σκοπος μας δεν ηταν να ξεφυγει η κατασταση σε σημειο που να μπορεσουν να κάνουν πολιτικη σπεκουλα, αλλα αποφασισαμε με ηχηρο τροπο να τους δειξουμε οτι ειναι personae non gratae στο Ηράκλειο.

    Ανοιχτηκε πανο το οποιο έγραφε:

    “Διαδηλωτης στην εντατικη απο γκλομπ μπατσου.
    μεταναστες μαχαιρωμενοι με ένα νεκρό.
    το κρατος παρακρατησε”

    Φωνάχτηκαν συνθηματα στην διάρκεια της παρεμβασης, με καποιους γραβατωμενους να προσπαθουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
    Η παρέμβαση κράτησε 5-10 λεπτά και στην συνέχεια συνεχιστηκε η μικροφωνική ακριβώς έξω απο την Βασιλική του Αγ. Μάρκου.
    Οι τοπικοι παράγοντες του πασοκ τρέχαν καταηδρωμένοι στο κέντρο του Ηρακλειου καθως σε μερικες δεκάδες μέτρα απόσταση σε εκδήλωση του υφηπουργού εργασίας Κεγκέρογλου έγινε παρέμβαση απο το παμε.

    ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ Ο ΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

    θα ακολουθήσει το κείμενο που μοιραζόνταν στην διάρκεια της παρέμβασης, αλλά και
    στην συνέχεια στην γειτονιά της αγ. τριάδας η οποία είναι προλεταριακή και έχει και πολλούς μετανάστες καθως και φωτ. υλικό.

    Venceremos

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1290576

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.