→ Απρίλιος 2012 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

32 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Ηράκλειο : Αρχισε το κυνηγι των φασιστών απο σήμερα το πρωί στο 28/04/2012 στις 17:22

    “Μπλόκα” στην Χρυσή Αυγή στήνουν οι κάτοικοι των χωριών της Κρήτης, στις περιοχές όπου υπάρχουν πληροφορίες για άφιξη του κλιμακίου που έχει μεταβεί στο νησί από την Αθήνα.

    Τα μέλη της Χρυσής Αυγής κινούνται με ένα μικρό πούλμαν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, όμως στα σημεία όπου έχουν επιχειρήσει να σταματήσουν συναντούν…σθεναρή αντίσταση και αναγκάζονται να αλλάξουν δρομολόγιο!

    Αυτό συνέβη στους Κουνάβους, το χωριό του Ηρακλείου που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πριν από λίγες ημέρες μετά το αιματηρό περιστατικό και την άγρια συμπλοκή μεταξύ Βούλγαρων και Ελλήνων.

    Στο χωριό, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί περίπου εκατό άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και σύσσωμη η δημοτική αρχή περιμένοντας τα μέλη της Χρυσής Αυγής καθώς από τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν κινήσεις που είχαν ως στόχο την “διαφώτιση” της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει ακόμα νωπές τις εικόνες της άγριας συμπλοκής που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού από την περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπλόκο που στήθηκε στους Κουνάβους ανάγκασε τα μέλη της Χρυσής Αυγής να αλλάξουν…ρότα και να κατευθυνθούν στο Αρκαλοχώρι, ενώ τις κινήσεις τους ακολουθούσαν από κοντά πολλοί κρητικοί, δίνοντας ουσιαστικά “σήμα” στους υπόλοιπους που αναδιάταζαν τις δυνάμεις τους για αν εμποδίσουν τη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει την περιοδεία της…

    Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο μπλοκο οργανώθηκε στην Βιάννο, ένα από τα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης που βίωσαν με τον πλέον δραματικό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Εκεί σχεδίαζαν να βρεθούν από νωρίς μέλη του εργατικού κέντρου Ηρακλείου, φορείς της περιοχής και απλοί κάτοικοι, ενώ αναμένονταν και “αντιπροσωπεία” των αντιεξουσιαστών και αριστερών οργανώσεων.

    Μάλιστα οι φορείς σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν στην περιοχή των Αμιρών, μπροστά από το μνημείο που έχει στηθεί στη μνήμη των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής. Τελικά, μπροστά στην συντονισμένη αντίδραση, η Χρυσή Αυγή ματαίωσε την επίσκεψη στην Βιάννο.

    Πάντως στην κεντρική πλατεία του χωριού έχουν συγκεντρωθεί όλοι σχεδόν οι κάτοικοι, έτοιμοι όπως δηλώνει ο δήμαρχος της περιοχής να μην επιτρέψουν τη διέλευση της Χρυσής Αυγής, αν τελικά το επιχειρήσουν κατ΄ατη διάρκεια της ημέρας.

    “Η Χρυσή Αυγή δεν θα περάσει από τη Βιάννο. Τους στείλαμε το μήνυμα ότι εδώ είναι ανεπιθύμητοι! όλο το χωριό είναι σε επιφυλακή…” τόνισε μιλώντας στο Prismanews o δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

    http://www.prismanews.gr/%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B7/item/3527-mploko-sth-xrush-augh-sthnoun-oi-krhtikoi

    • O κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την ιστορία του στο 28/04/2012 στις 00:03

    Κορνήλιος Καστοριάδης: “O κάθε λαός είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται”

    “…στην Ελλάδα δεν έγινε Γαλλική Επανάσταση. Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει εποχή που ο λαός να έχει επιβάλει, έστω και στοιχειωδώς, τα δικαιώματά του. Και η ευθύνη, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: «εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;». -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι.“

    Μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Κορνήλιοs Καστοριάδηs (φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής, 1922-1997).

    Ερώτηση Δημοσιογράφου: Συχνά λέγεται ότι η Ελλάδα είναι «προβληματική», στην Ελλάδα «όλα γίνονται στον αέρα», «χωρίς προγραμματισμό», «χωρίς βάρος». Με τέτοιες διαπιστώσεις συμφωνούν πολλοί. Αλλά περιορίζονται συνήθως μόνο στις διαπιστώσεις. Γνωρίζω ότι η ελληνική κατάσταση σας απασχολεί βαθιά. Ποια είναι η ερμηνεία σας για όσα συμβαίνουν; Γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα στην Ελλάδα; Ποιες οι βαθύτερες αιτίες;

    Καστοριάδης: Πρώτον, δεν ξέρω. Δεύτερον, στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.χ.

    Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι θα ενοχλήσει πολύ αυτή η διατύπωσή σας.

    Καστοριάδης: Τι να κάνουμε. Μιλώ για την πραγματική πολιτική ζωή του λαού ως αυτόνομου παράγοντα. Δεν μιλώ για μάχες, για αυτοκράτορες, για Μεγαλέξανδρους και Βασίλειους Βουλγαροκτόνους. Μετά τον πέμπτο π.Χ. αιώνα και την αυτοκυβέρνηση του λαού στις δημοκρατικές πόλεις -και πάντως, μετά τον περίεργο τέταρτο π.Χ. αιώνα- η ελληνική ελευθερία πεθαίνει. Οι ελληνικές πόλεις γίνονται υποχείριες των βασιλέων της Μακεδονίας. Βεβαίως, ο Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του παίζουν έναν κοσμοϊστορικό ρόλο. Κατακτούν την Ασία και την Αίγυπτο. Διαδίδουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία. Αλλά πολιτική ζωή, πλέον, δεν υπάρχει. Τα βασίλεια των διαδόχων του Αλεξάνδρου, ως πολιτική συγκρότηση, είναι ουσιαστικά μοναρχίες. Εξάλλου, καθώς ξέρουμε, ο ίδιος ο Αλέξανδρος αντιμετώπισε στασιασμό των Ελλήνων που είχε πάρει μαζί του, διότι ήθελε να τους υποχρεώσει να γονυπετούν μπροστά του, όπως οι Πέρσες μπροστά στο Μεγάλο Βασιλέα – πράγμα ανθελληνικότατο. Σε όλη τη διάρκεια της ελληνιστικής εποχής οι ελληνικές πόλεις, με λίγες περιθωριακές και παροδικές εξαιρέσεις, αποτελούν παιχνίδια στα χέρια των ελληνιστικών δυναστειών. Ακολουθεί η ρωμαϊκή κατάκτηση, κάτω από την οποία οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν παρά μόνον κοινοτική ζωή. Κατόπιν, έρχεται η βυζαντινή αυτοκρατορία. Το Βυζάντιο είναι μια ανατολική, θεοκρατική μοναρχία. Στο Βυζάντιο η πολιτική ζωή περιορίζεται στις ίντριγκες της Κωνσταντινούπολης, του αυτοκράτορα, των “δυνατών” και των ευνούχων της αυλής. Και βεβαίως, τα σχολικά μας βιβλία δεν αναφέρουν ότι στη βυζαντινή αυλή υπήρχαν ευνούχοι, όπως σ’ αυτήν του Πεκίνου.

    Δημοσιογράφος: Όλα αυτά αφορούν ένα πολύ μακρινό ιστορικό παρελθόν. Η Ελλάδα ως σύγχρονο νεοελληνικό κράτος έχει, ήδη, ιστορία εκατόν εβδομήντα ετών. Θα θέλατε να επικεντρώσετε σ’ αυτή την περίοδο;

    Καστοριάδης: Μα, αυτή η περίοδος είναι ακατανόητη χωρίς τους είκοσι έναν αιώνες ανελευθερίας που προηγήθηκαν. Λοιπόν, μετά το Βυζάντιο έρχεται η τουρκοκρατία. Μην ανησυχείτε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα αναφέρω μόνο ότι επί τουρκοκρατίας όση εξουσία δεν ασκείται απευθείας από τους Τούρκους, ασκείται από τους κοτζαμπάσηδες (τους εντολοδόχους των Τούρκων), οι οποίοι κρατούν τους χωριάτες υποχείριους. Συνεπώς, ούτε σ’ αυτή την περίοδο μπορούμε να μιλήσουμε για πολιτική ζωή. Όταν αρχίζει η Επανάσταση του 1821, διαπιστώνουμε από τη μια μεριά τον ηρωισμό του λαού και από την άλλη, σχεδόν αμέσως, την τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία. Την επομένη της πτώσης της Τριπολιτσάς αρχίζουν οι εμφύλιοι πόλεμοι.

    Δημοσιογράφος: Πού οφείλεται αυτή η «τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία»; Ποιοι είναι οι λόγοι;

    Καστοριάδης: Ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτησή σας για ποιο λόγο, κάποιος, σε μιαν ορισμένη στιγμή, δεν δημιούργησε κάτι. Η συγκρότηση ενός λαού σε πολιτική κοινωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι κάτι που χαρίζεται, αλλά κάτι που δημιουργείται. Μπορούμε απλώς να διαπιστώσουμε ότι, όταν απουσιάζει μια τέτοια δημιουργία, τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης κατάστασης διατηρούνται ή αλλάζουν μόνο μορφή.

    Δημοσιογράφος: Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτά στην ελληνική περίπτωση;

    Καστοριάδης: Ορισμένα τα εντοπίζουμε, ήδη, στους εμφύλιους πολέμους της Επανάστασης του 1821. Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι η νομιμοφροσύνη και η αλληλεγγύη έχουν τοπικό ή τοπικιστικό χαρακτήρα, ισχυρότερο συχνά από τον εθνικό. Βλέπουμε, επίσης, ότι οι πολιτικές κατατάξεις και διαιρέσεις είναι συχνά σχετικές με τα πρόσωπα των «αρχηγών» και όχι με ιδέες, με προγράμματα, ούτε καν με “ταξικά” συμφέροντα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η στάση απέναντι στην εξουσία. Στην Ελλάδα, μέχρι και σήμερα, το κράτος εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του ντοβλετιού, δηλαδή μιας αρχής ξένης και μακρινής, απέναντι στην οποία είμαστε ραγιάδες και όχι πολίτες. Δεν υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου, ούτε απρόσωπη διοίκηση που έχει μπροστά της κυρίαρχους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι η φαυλοκρατία ως μόνιμο χαρακτηριστικό. Η φαυλοκρατία συνεχίζει την αιωνόβια παράδοση της αυθαιρεσίας των κυρίαρχων και των «δυνατών»: ελληνιστικοί ηγεμόνες, Ρωμαίοι ανθύπατοι, Βυζαντινοί αυτοκράτορες, Τούρκοι πασάδες, κοτζαμπάσηδες, Μαυρομιχάληδες, Κωλέττης, Δηλιγιάννης.

    Δημοσιογράφος: Εξαιρέσεις δεν βλέπετε να υπάρχουν; Εξαιρέσεις εντοπισμένες κυρίως στον 19ο και στον 20ό αιώνα;

    Καστοριάδης: Ε, υπάρχουν δυο-τρεις εξαιρέσεις: ο Τρικούπης, ο Κουμουνδούρος, το βενιζελικό κίνημα στην πρώτη περίοδό του. Αλλά τα όποια αποτελέσματά τους καταστράφηκαν από τη δικτατορία του Μεταξά, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τον ρόλο του παλατιού, τη δικτατορία της 21ης Απριλίου, την πασοκοκρατία. Στο μεταξύ, μεσολάβησε ο σταλινισμός που κατόρθωσε να διαφθείρει και να καταστρέψει αυτό που πήγαινε να δημιουργηθεί ως εργατικό και λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε ακόμη. Μου ζητάτε να σας εξηγήσω. Μπορείτε να μου εξηγήσετε εσείς, γιατί οι Έλληνες, που σκοτώνονταν εννέα χρόνια, για να απελευθερωθούν από τους Τούρκους, θέλησαν αμέσως μετά ένα βασιλιά; Και γιατί, αφού έδιωξαν τον Όθωνα, έφεραν τον Γεώργιο; Και γιατί μετά ζητούσαν “ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά”;

    Δημοσιογράφος: Μα, οι δικές σας απαντήσεις ενδιαφέρουν ιδίως όταν αφορούν ερωτήματα που εσείς θέτετε. Θα θέλατε, λοιπόν, να διατυπώσετε τις απόψεις σας;

    Καστοριάδης: Σύμφωνα με την παραδοσιακή «αριστερή» άποψη, όλα αυτά τα επέβαλαν η Δεξιά, οι κυρίαρχες τάξεις και η μαύρη αντίδραση. Μπορούμε όμως να πούμε ότι όλα αυτά τα επέβαλαν στον ελληνικό λαό ερήμην του ελληνικού λαού; Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μιαν τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε, ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα.

    Δημοσιογράφος: Πώς την εννοείτε αυτή την ευθύνη;

    Καστοριάδης: Δεν δικάζουμε κανέναν. Μιλάμε για ιστορική και πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε έως τώρα να δημιουργήσει μια στοιχειώδη πολιτική κοινωνία. Μια πολιτική κοινωνία, στην οποία, ως ένα μίνιμουμ, να θεσμισθούν και να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δημοκρατικά δικαιώματα τόσο των ατόμων όσο και των συλλογικοτήτων.

    Δημοσιογράφος: Θέλετε να πείτε ότι -αντιθέτως- σε άλλες χώρες, στη Δυτική Ευρώπη.

    Καστοριάδης: Εκεί, αυτό έγινε! Ο μακαρίτης ο Γιώργος Καρτάλης έλεγε κάνοντάς μου καζούρα στο Παρίσι το 1956:«Κορνήλιε, ξεχνάς ότι στην Ελλάδα δεν έγινε Γαλλική Επανάσταση». Πράγματι, στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει εποχή που ο λαός να έχει επιβάλει, έστω και στοιχειωδώς, τα δικαιώματά του. Και η ευθύνη, για την οποία μίλησα, εκφράζεται με την ανευθυνότητα της παροιμιώδους φράσης: «εγώ θα διορθώσω το ρωμέικο;». -Ναι, κύριε, εσύ θα διορθώσεις το ρωμέικο, στο χώρο και στον τομέα όπου βρίσκεσαι

    *Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη, 11 Μαρτίου 1922- Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.

    • Χανιά : Συγκέντρωση υπογραφων κατά της Χρυσής Αυγής στο 26/04/2012 στις 17:43

    Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής άνοιξαν ‘γραφεία’ στην οδό Τζανακάκη. Είναι μια πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Χανιωτών. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του Χίτλερ, του Μεταξά και του Παπαδόπουλου να έχουν μια σφηγκοφωλιά στο κέντρο της πόλης για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους απέναντι σε μετανάστες, στις φοιτητικές και μαθητικές καταλήψεις, σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, σε οποιονδήποτε δεν χωράει στα αρρωστημένα τους πρότυπα. Δεν θα τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με τους αγώνες και το αίμα του λαού, προκειμένου να τις διαλύσουν! Ο φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος έδειξε τα χιτλερικά του αισθήματα χαιρετώντας ναζιστικά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και αποχωρώντας όταν κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή Απόστολου Σάντα, του αγωνιστή της Αντίστασης που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη!
    Δεν θα επιτρέψουμε να έχουν ‘γραφεία’ οι απόγονοι των δωσίλογων στον τόπο που έδωσε πολύ αίμα στον αγώνα ενάντια στο Φασισμό με το Μάλεμε, το Κοντομαρί, την Κάντανο, το Κουστογέρακο και τόσα άλλα μαρτυρικά μέρη Αντίστασης. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να πάρουν ξεκάθαρη θέση για να κλείσει το άντρο των νεοναζί.
    Κίνησης ‘Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Χανίων

    • ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Συνέλευση του νεοσύστατου Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών το Σάββατο 28/4 στις 18:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ. στο 26/04/2012 στις 17:30

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Συνέλευση του νεοσύστατου Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών το Σάββατο 28/4 στις 18:00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ.

    Το Σάββατο 28/4 στις 18:00 θα γίνει συνέλευση του νεοσύστατου Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών στα γραφεία της ΕΛΜΕ.

    Το σωματείο απευθύνεται σε όσους δουλεύουν σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, σε μουσικές σχολές, σε ΙΕΚ-ΚΕΣ και σε ιδιωτικά σχολεία. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ανάλογο σωματείο στην πόλη μας και είναι πραγματικά αναγκαία η λειτουργία του και η συμμετοχή όλων όσων εργαζόμαστε στην ιδιωτική εκπαίδευση, πόσο μάλλον μετά την πρόσφατη καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ).

    Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6985569248

    Email: swmateio-ekpaid@googlegroups.com

    (Τα γραφεία της ΕΛΜΕ βρίσκονται στην Ταξιάρχου Μαρκόπουλου 41 – απέναντι από το Υγειονομικό, δίπλα στο φαρμακείο.)

    Αν έχετε γνωστούς που εργάζονται στους παραπάνω κλάδους παρακαλώ ενημερώστε τους! ευχαριστώ πολύ!

    • Ρέθυμνο : απετραπη η συνεντευξη ασπονδυλου σε ραδιοφωνικο σταθμό στο 24/04/2012 στις 19:54

    σημερα στο ρεθυμνο ο τοπικος σταθμος αλφα θα “φιλοξενουσε” τον μπραβο μαχαιροβγαλτη καρεφυλακη για τηλεφωνικη συνεντευξη,πολλοι συντροφοι ηταν εκει, οπου ακυρωσαν αυτη τη συνεντευξη.κανενα βημα στη μισαλοδοξια ποτε και πουθενα,καρεφυλακη ποτε θα βγεις απο την τρυπα σου….σε περιμενουμε με το κοκκινο στρινγκ!ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ ΕΛΑΤΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1394538

    • Αποχή: H δική μου παράκαμψη. στο 22/04/2012 στις 23:56

    Είναι κάποιες στιγμές που έχω την αίσθηση ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Ένας λαός που ξεχνά τόσο γρήγορα , όσο γρήγορα θυμάται όταν τον συμφέρει. Βλέπω στην TV όλους αυτούς που πηγαίνουν και χειροκροτούν τους «βιαστές» τους. Βλέπω ακόμα να υπάρχουν μέσω των ΜΜΕ κάτι τύποι σαν τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο. Βλέπω ένα «λαό» να ασχολείται ακόμα με το «τί» θα ψηφίσει. Έναν «λαό» που μυαλό δεν βάζει. Έναν «λαό» που αφού δεν μπορεί να βρει μία καινούργια ιδέα, ένα καινούργιο πρόταγμα, μοιάζει να επιστρέφει ψυχαναγκαστικά στις βεβαιότητες που τον καταδίκασαν στη στέρηση των όποιων δικαιωμάτων είχε. Ένας «λαός» που επειδή αδυνατεί να γεννήσει μία καινούργια ιστορία, επαναφέρει μέσα από το μπαούλο του την ίδια, παλιότερη ιστορία, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του.

    Μία κοινωνία που οι εξουσιαστές, τους οποίους η ίδια επέλεξε μέσα από ένα σύστημα που δεν της επιτρέπει κάτι άλλο, την εξαφάνισαν πολιτικά. Τώρα προσπαθεί μέσω του ίδιου συστήματος, των εκλογών, να αποδείξει στον εαυτό της, ότι μπορεί ακόμα να σκέφτεται προκειμένου να φτιάξει μία νέα πραγματικότητα. Όλη της η πραγματικότητα όμως περνά μέσα από τα φίλτρα των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων και των συμβάντων των τελευταίων τριών ετών που της έκαναν το καλό να ξυπνήσει πολιτικά για λίγο και να… αλλάξει πλευρό. Κάτι είναι και αυτό. Αδυνατεί να κατανοήσει όσα έχουν συμβεί, ίσως ζαλισμένη από τα απανωτά «σοκ», αν δεχθούμε τη σωστή κατά την γνώμη μου θεωρία της Ναόμι Κλέϊν, ίσως όμως και εξαιτίας της ανυπαρξίας των απαιτούμενων νοητικών εργαλείων για μια τέτοιου είδους κατανόηση. Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να κοιτάξει μπροστά, τί θα κάνουν αυτοί που πρόκειται να εκλέξει; Γιατί θα τους εκλέξει. Αυτό είναι το σίγουρο.

    Τι ακριβώς συμβαίνει; Μήπως βιώνουμε μία κατάσταση διαρκούς επανάληψης; Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε ξανά το ίδιο έργο, αφού όποιο σενάριο και να σκεφτούμε έχει ήδη υλοποιηθεί. Αυτή την περίοδο βιώνουμε μία απροσδιόριστη αναπαραγωγή ιδανικών, ονείρων ή ιδεολογιών που υπήρχαν πάντοτε πίσω μας αλλά πρέπει εμείς να τα αναπαράγουμε τώρα. Και αυτό κάνουμε. Μόνο που τώρα δεν τολμάμε να το κάνουμε παντελώς αδιάφορα, όπως στο παρελθόν. Αυτό που ζητάμε είναι πάλι… η απελευθέρωση μέσω της ιδέας των εκλογών. Μία απελευθέρωση όμως που είναι σίγουρο ότι θα χαθεί αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, όπως ακριβώς έχει γίνει όλες τις προηγούμενες φορές.

    Πολύ συχνά, όταν η ιδέα χάνει την πραγματική της έννοια, την αξία της, την ουσία της ή τον σκοπό της, εισέρχεται σε μία φάση επ’ άπειρον αυτοαναπαραγωγής. Τα πράγματα εξακολουθούν να λειτουργούν παρόλο που η ιδέα τους έχει εκλείψει. Εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα σε μία πλήρη αδιαφορία για το ίδιο τους το περιεχόμενο. Έτσι, ενώ η ιδέα του «πολιτικού» έχει εκλείψει εδώ και χρόνια με πλήρη ευθύνη των πολιτικών και των συνενόχων τους ΜΜΕ, η πολιτική συνεχίζεται κομίζοντας μία πλήρη αδιαφορία όχι μόνο για το ίδιο της το διακύβευμα , αλλά για το αν η ίδια έχει κάποιο διακύβευμα. Όταν το κάθε τι είναι πολιτικό , τίποτε δεν είναι πολιτικό, η ίδια η λέξη δεν έχει πια νόημα. Η ιδέα των εκλογών έχει μεγάλη σημασία όταν αυτές γίνονται σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Αντίθετα, σε ένα ολιγαρχικό καθεστώς όπως αυτό που υπάρχει σήμερα, οι εκλογές χάνουν το νόημά τους. Χρησιμοποιούνται ως μία διαδικασία κατευνασμού της οργής των ανθρώπων και συγκάλυψης της ευθύνης όλων. Πολιτικών και «πολιτών».

    Τίποτε ουσιαστικό δεν γίνεται κατανοητό, επειδή σημαντικότατες έννοιες όπως της ευθύνης ή της αντικειμενικής αιτίας , έχουν εντελώς εξαφανιστεί. Τα ΜΜΕ φρόντισαν και γι’ αυτό. Αντιστρέφουν εντέχνως τις θέσεις του θύματος και του δήμιου. Οι εκλογές θα τοποθετήσουν το λαό στη θέση του δήμιου των πολιτικών, αλλά… εικονικά. Αυτό ακριβώς κάνουν τώρα. Προσπαθούν να πείσουν ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην επιλογή αφού υπάρχουν «πολλές» επιλογές. Είναι όμως οι δικές τους προκατασκευασμένες επιλογές, γεννημένες από τα σπλάχνα του ίδιου συστήματος. Προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα των πολιτικών για να απομακρύνουν την πραγματικότητα των αποτελεσμάτων της πολιτικής τους. Ο «λαός» θα γίνει δήμιος του εαυτού του, μέσω της «συλλογικής ευθύνης». Μετά, ποιος θα δώσει αμνηστεία σε ποιον και ποιος θα καταδικάσει ποιον , όταν όλος ο «λαός» είναι ένοχος; Η ευθύνη θα φύγει από τους πραγματικά υπεύθυνους και θα έλθει στα κεφάλια των ανθρώπων που ψήφησαν. Εδώ υπάρχει ένα μικρό κόλπο που θέλουν να κάνουν μέσω των εκλογών: όσο περισσότερο παύει να υπάρχει η ευθύνη, τόσο περισσότερο τείνει στο να μην υπήρξε ποτέ!!! Όσο περισσότερο τους επιτρέπουμε να λένε ότι έπραξαν το καθήκον τους, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε μετά από δέκα χρόνια να βρεθούμε ως «λαός» υπόλογοι όχι μόνο στους ίδιους μας τους εαυτούς, αλλά στα ίδια τα παιδιά μας , αφού εμείς θα έχουμε επικροτήσει αυτά που έγιναν αλλά και αυτά που θα γίνουν . Αδιαφορώντας για τη μνήμη, αδιαφορούμε και για την ιστορία, ξεχνώντας ότι ιστορία δεν είναι μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

    Ίσως έλθει μία μέρα που θα αναρωτηθούμε αν όντως είχε ευθύνη ο Παπανδρέου ή ο Παπακωνσταντίνου. Δεν θα μπορούμε να εντοπίσουμε τον υπεύθυνο γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνος. Υπεύθυνο είναι το «σύστημα» που γεννά τέτοιους ανθρώπους. Είναι άχρηστο να καταδικάσεις έναν δύο ή δέκα από αυτούς, τη στιγμή που με την ψήφο σου αναπαράγεις το σύστημα που τους εξέθρεψε. Μην ξεχνάμε ότι πριν από τριάντα χρόνια περίπου καταδικάσαμε τους υπεύθυνους της χούντας και σήμερα ζούμε μία χούντα ξανά.Το έγκλημα που έκαναν πέρασε στο επίπεδο του μύθου γιατί εντέχνως δόθηκε τέλος στην ιστορική του πραγματικότητα. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι τίποτε δεν έγινε στο Πολυτεχνείο και ότι όλα αυτά είναι δημιουργήματα της φαντασίας της αριστεράς. Το πραγματικό νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χάθηκε μέσα στον λαβύρινθο των αποτυχιών της γενιάς του, σε όλα τα επίπεδα.

    Ο νεοφιλελευθερισμός είναι επικίνδυνος από μόνος του. Περισσότερο επικίνδυνη όμως είναι η παθολογική αναπαραγωγή ενός καταστροφικού παρελθόντος. Η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία μέσω της ψήφου , σε καθιστά ενεργό συντελεστή και οιονεί συνένοχο. Από την άλλη πλευρά, η άρνηση είναι το εύκολο. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσοι πολλοί στέκονται απέναντι από την κυβέρνηση και το μνημόνιο. Η άρνηση από μόνη της μπορεί να ενώσει, και ενώνει μέσω της «αρνητικής ψήφου». Μπορείς σήμερα να συναντήσεις στα ίδια κόμματα από αριστερούς πατριδοκάπηλους μέχρι ακροδεξιούς αντικομουνιστές. Όλους αυτούς τους ενώνει μία αδιαφοροποίητη δύναμη της άρνησης. Μπορούν να αρνηθούν τα πάντα. Κυρίως όμως μπορούν να απορρίψουν οποιοδήποτε πρόταγμα τους ξεπερνά. Αυτός είναι και ο λόγος που απορρίπτουν την αποχή. Συνειδητή αποχή από τις εκλογές δεν σημαίνει αποχή από την πολιτική αλλά ούτε και αδιαφορία για ό,τι συμβαίνει. Το αντίθετο. Σήμερα, η άρνηση είναι καθορισμένη, το πρόταγμα όχι. Η συνειδητή αποχή αποτελεί κομμάτι της «βιοπολιτικής» αποχής. Η «βιοπολιτική» αποχή ή «κοινωνική» αποχή, είναι ένα είδος διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες απέχουν από όλες αυτές τις πρακτικές που δίνουν ζωή σε αυτό το είδος κοινωνίας. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας τώρα.

    Δεν είναι λύση το να δώσει κάποιος την ψήφο του στην αριστερά ή σε κάποιο μικρό κόμμα προκειμένου να μην πάρουν αυτοδυναμία τα δύο αστικά «μικρομέγαλα» πλέον κόμματα. Η αριστερά με τα κόμματά της , στήριξε το μνημόνιο. Μιλώ βέβαια για τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς και όχι για τους οπαδούς τους . Το έκανε έμμεσα , από τη στιγμή που στο πρώτο κιόλας μνημόνιο δεν αποχώρησε από τη βουλή καταγγέλλοντας τήν τότε διαδικασία και την κατάλυση του Συντάγματος. Κανένα αριστερό κόμμα δεν κινήθηκε εναντίον του υπάρχοντος διαδικαστικού επί της ουσίας . Είναι άλλο πράγμα το «καταγγέλλω» και άλλο πράγμα το «στηρίζω την καταγγελία μου με πράξεις». Μπορεί ο Τσίπρας να αποκαλούσε τον Βενιζέλο «Συνταγματάρχη», αλλά όχι μόνο δεν έφυγε ποτέ από τη βουλή αλλά πήγε να συγχαρεί και τον Παππαδήμο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία αναγνωρίζοντας μία διορισμένη κυβέρνηση. Γιατί δεν αποχώρησαν ποτέ από την βουλή τα κόμματα της αριστεράς , αφού η κυβέρνηση λειτουργούσε ως «χούντα», όπως έλεγαν και οι ίδιοι; Επειδή τα σημερινά αριστερά κόμματα, ζουν και τρέφονται από τον νεοφιλελευθερισμό!!! Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχαν. Και δεν θα υπήρχαν επειδή αδυνατούν να συλλάβουν και να παρουσιάσουν στους ανθρώπους μία «άλλη» κοινωνία. Οι μισή αριστερά είναι προσκολλημένη σε ένα αποτυχημένο μοντέλο και η άλλη μισή παλεύει για έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό». («Ανθρώπινος καπιταλισμός»: Εδώ μπορείς να γελάσεις)

    Η βασική ικανότητα του νέου Έλληνα είναι η μεταβίβαση ευθηνών δικαιολογώντας πάντοτε πρωτίστως τον εαυτό του. Αυτό που χρειάζεται από εδώ και μπρος είναι ο «εσωτερικός διάλογος». Ένας διάλογος που πρέπει καθένας από εμάς να κάνει με τον εαυτό του. Είναι αναγκαίο να πάψουν οι πρόχειρες και βολικές απαντήσεις . Τη θέση τους πρέπει να πάρουν οι δύσκολες και άβολες ερωτήσεις. Τί δημοκρατία θέλουμε ; Τη δημοκρατία του πεζοδρομίου, όπου το δίκιο της συντεχνίας είναι δίκιο του κράτους και επιβάλλεται διά των κομμάτων; Θέλουμε η ελευθερία να μας παρέχεται ως κοινωνικό αγαθό ή πρέπει να κερδίζεται μέσα από την ατέρμονη προσπάθεια για αυτονομία; Θέλουμε μία πολιτική της παροχής ασφάλειας και του «εύ ζήν» ή το δικαίωμα στη συμμετοχή για τη δημιουργία ή την ακύρωση των θεσμών;

    Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ταυτόχρονα από «πολίτες» και πολιτικούς. Δεν είναι καινούργια. Το γνωρίζω καλά αυτό , όπως το γνωρίζουμε όλοι μας. Γιατί όμως δεν τα έχουμε απαντήσει εδώ και τόσα χρόνια; Επειδή μπροστά από τις απαντήσεις ορθώνεται το τείχος του συμφέροντος. Οι πολιτικοί και οι κατασκευασμένοι «πολίτες» τους , ενώνονται με την πιο δυνατή κόλλα που εντέχνως ονομάζεται σχέση… πελατειακή. Στην πραγματική δημοκρατία δεν υπάρχει κανενός είδους σχέση μεταξύ πολιτικού και πολίτη. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει «πολιτικός», υπάρχει μόνο Πολίτης. Ο διαχωρισμός αυτός είναι εφεύρημα των σύγχρονων κοινωνιών, προκειμένου να μπορεί η εξουσία εντέχνως να αποκλείει από όλες τις σημαντικές αποφάσεις το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Έτσι , προκειμένου να αποφύγει τις συγκρούσεις , έδωσε την ονομασία «πολίτης» σε όλους αυτούς που άφησε έξω από τις «δημοκρατικές διαδικασίες». «Πολίτη» ονομάζουν τον βιομήχανο που στηρίζει και στηρίζεται από τα κόμματα, αλλά «Πολίτης» ονομάζεται και ο άστεγος που ζει και κοιμάται κάτω από γέφυρες. Και οι δύο έχουν τα ίδια «δημοκρατικά δικαιώματα». Ο βιομήχανος αν θέλει μπορεί να κοιμηθεί κάτω από τη γέφυρα. Είναι «δημοκρατικό δικαίωμα». Μία αξιακά κατεστραμμένη κοινωνία θα στηρίξει ένα αξιακά κατεστραμμένο πολιτικό σύστημα και αντίστροφα.

    Επίλογος.

    Γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω σε μία κοινωνία που η εξουσία της, με παρέκαμπτε πάντοτε όταν επρόκειτο να πάρει μία απόφαση για τη ζωή, τη δική μου. Το μοναδικό δικαίωμα που μου παρέχει είναι το να αποφασίσω ποιος θέλω να με κυβερνήσει. Έ, λοιπόν, αποφάσισα ότι δεν θέλω να με κυβερνά κανείς. Για άλλη μία φορά θα παρακάμψω εγώ το σύστημα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν μόνοι τους να αυτοκυβερνηθούν και να λύσουν τα προβλήματα μέσω της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό ίσως είναι ένα όνειρο για κάποιους, μια ουτοπία. Ακόμα όμως και όταν δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παρατήσεις. Αισθάνομαι ότι έχω υποχρέωση να παρακάμψω αυτό το καραγκιοζιλίκι που ονομάζεται «εκλογές». Κάποτε το έκανα γιατί ήμουν ηλίθιος και πίστευα ότι το να ασχολείσαι με την πολιτική ήταν χάσιμο χρόνου. Αυτό με είχαν μάθει. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια το κάνω επειδή έμαθα την άμεση δημοκρατία και έκτοτε πιστεύω σε αυτή . Θεωρώ ότι πριν από οποιεσδήποτε εκλογές προέχει το να ζητήσουμε να αλλάξει το Σύνταγμα. Αν η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων αυτής εδώ της χώρας δεν πάει να ψηφήσει , ζητώντας ταυτόχρονα αλλαγή του Συντάγματος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση έχοντας ως νομιμοποίηση τις ψήφους των λίγων κομματόσκυλων.

    Γνωρίζω ότι η άποψή μου δεν έχει καμία βαρύτητα και ότι αυτό το κείμενο θα περάσει απαρατήρητο όπως και τόσα άλλα. Δεν ονομάζομαι Μάϊκλ Άλμπερτ, ούτε Νόαμ Τσόμσκι, ούτε Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ούτε τίποτε από αυτά. Αν είχα κάποιο από αυτά τα ονόματα, οι απόψεις μου θα εκλαμβάνονταν διαφορετικά. Όμως δεν γράφω το κείμενο για να πείσω και άλλους να μην πάνε να ψηφήσουν. Το γράφω για να έχω μία απόδειξη απέναντι στο παιδί μου πρώτα, στον εαυτό μου έπειτα αλλά και απέναντι σε όλους , ότι ακόμα και σε μία δύσκολη περίοδο για την κοινωνία και τους ανθρώπους της, αποφάσισα να παραμείνω πιστός στις αρχές και τα ιδεώδη της άμεσης δημοκρατίας, της μοναδικής δημοκρατίας. Δεν μπορώ να στηρίξω ένα σύστημα που ζει από τη φτώχεια, την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που υποτίθεται ότι προστατεύει. Δεν μπορώ να στηρίξω ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που έχει τον πόλεμο, την πείνα και τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων ως βασικό μέσο ανάπτυξης και πλουτισμού μερικών προνομιούχων. Δεν μπορώ να στηρίξω ένα σύστημα που επιτρέπει σε μερικές οικογένειες να εξουσιάζουν έναν ολόκληρο πληθυσμό. Δεν μπορώ να στηρίξω ένα σύστημα που το μόνο που μου επιτρέπει είναι το να αποφασίζω ποιος θα αποφασίζει για μένα. Ένα σύστημα που με κοροϊδεύει, λέγοντάς μου ότι ενώ δεν καταλαβαίνω από πολιτική, μπορώ να καταλάβω ποιος καταλαβαίνει και… να τον ψηφήσω.

    Όσο και αν φανεί παράξενο, μέσα μου εύχομαι να κάνω λάθος. Εύχομαι να κάνουν λάθος όλοι όσοι συνειδητά δεν θα πάνε να ψηφήσουν. Αυτό που επιζητώ, είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης κοινωνίας. Αν κάτι τέτοιο μπορεί να έρθει μέσα από εκλογές, καλώς να ορίσει και θα το στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ μου δεν διεκδίκησα το «αλάθητο» και ούτε έχω σκοπό να το κάνω. Ως τότε όμως, θα πορεύομαι έχοντας ως οδηγώ μου τη φράση του Κορνήλιου Καστοριάδη : «Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ιστορία του»

    • Αποχή, Λευκό, Άκυρο και ψήφος στα μικρά κόμματα: μύθοι και εκβιασμοί του πολιτικού μας συστήματος στο 22/04/2012 στις 23:53

    Αποχή, Λευκό, Άκυρο και ψήφος στα μικρά κόμματα:
    μύθοι και εκβιασμοί του πολιτικού μας συστήματος

    Της Νέλλης Ψαρρού,

    Άρθρο δημοσιευμένο στη Χανιώτική καθημερινή εφημερίδα Ο Αγώνας της Κρήτης (21/4/2012).

    Πολλά χρόνια τώρα κυκλοφορούν διάφορες φήμες που, ανακατεμένες με ψήγματα πραγματικότητας, συνθέτουν τους σύγχρονους πολιτικούς μας μύθους. Στον διαρκή μύθο που ήθελε το λευκό, για παράδειγμα, να «πηγαίνει στο πρώτο κόμμα» έχει προστεθεί προσφάτως και αυτός που θέλει το 51% των λευκών να ακυρώνει ουσιαστικά την εκλογή ή να στέλνει τους βουλευτές σπίτι τους. Αυτόν τον τελευταίον δεν θα τον πούμε καν μύθο καθώς στερείται και τα όποια ψήγματα αλήθειας μπορεί να επικαλούνταν προς διαστρέβλωση: πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα ή τον εκλογικό νόμο, ούτε καν με «τραβηγμένη» ερμηνεία. Άλλωστε, ο εκλογικός νόμος, όπως θα αναλύσουμε στη συνέχεια, προνοεί ακριβώς για το πώς θα αποδυναμώσει την πολιτική διαμαρτυρία. Προφανώς πρόκειται για προπαγάνδα εκπορευόμενη από τα μεγάλα κόμματα που θέλουν να οδηγήσουν τις «ψήφους διαμαρτυρίας» εκτός εκλογικού μέτρου μέσω του λευκού. Αντίστοιχα, ορισμένα μικρά κόμματα εδώ και δύο δεκαετίες προωθούν την μυθοπλασία του «πρώτου κόμματος» ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι οι ψήφοι διαμαρτυρίας στο λευκό είναι χαμένες ψήφοι για τα ίδια.
    Αλλά, ας αφήσουμε τις μεθοδεύσεις του καθενός και ας δούμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

    Η Αποχή, το Λευκό και το Άκυρο
    …ως επιλογές πολιτικής διαμαρτυρίας έχουν διαφορετική βάση για τον καθένα που τις επιλέγει και ως τέτοιες έχουν αναλυθεί ήδη πολλαπλώς. Εδώ θα τις εξετάσουμε ως προς το αποτέλεσμα που φέρουν, στην πράξη δηλαδή, και γι’ αυτό θα τις θεωρήσουμε μια ενιαία θεματική καθώς προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα: και οι τρεις επιλογές βγαίνουν εκτός εκλογικού μέτρου. Για το άκυρο και την αποχή πολύ λογικά δεν υπολογίζονται στο τελικό αποτέλεσμα αφού αυτός είναι και ο σκοπός τους (δηλώνουν επιθυμία αποχής ή ακυρότητα του ψηφοδελτίου, σκοπούμενη ή μη), ενώ το λευκό το χαρακτήριζε πάντα μια ασάφεια, μέχρι πρόσφατα, μιας και η χρήση του ήταν συγκεχυμένη από το νόμο: ενώ η επίσημη χρήση του είναι να χρησιμεύσει ως αναπληρωματικό ψηφοδέλτιο (σε περίπτωση απουσίας ψηφοδελτίων ενός κόμματος, ο υποψήφιος γράφει την επιλογή του πάνω σε αυτό και, αφού σφραγιστεί από τον δικαστικό επιμελητή, λογίζεται ως έγκυρη επιλογή), δίνεται σε όλους τους ψηφοφόρους μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Να επισημανθεί ότι, ως το 2006 και ο ίδιος ο νόμος ήταν ασαφής, αφού δεν θεωρούσε την λευκή ψήφο άκυρη αλλά ούτε έγκυρη(!), γεγονός που άφηνε περιθώρια για ερμηνείες. Μάλιστα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) είχε κρίνει το 2005 με πλειοψηφία 6 προς 5 ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος, γι’ αυτό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν (απόφαση 12/2005). Βέβαια, και αυτή η απόφαση ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις και, επιπρόσθετα, είχε σχολιαστεί αρνητικά ως προς την πολιτική της μεθόδευση: ενέκρινε την προσμέτρηση των λευκών ύστερα από ένσταση του Αχιλλέα Καραμανλή, θείου του πρώην πρωθυπουργού, και μόνο στη δική του περιφέρεια, δίνοντάς του έτσι την βουλευτική έδρα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα λευκά δεν προσμετρούνταν!
    Έτσι, το 2006 η κυβέρνηση, με υπουργό εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο, αποφάσισε να διευθετήσει το θέμα ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο (όπως αναφέρει η ίδια η αιτιολογική έκθεση του νόμου) ψηφίζοντας τον νόμο 3434/2006, που προβλέπει ότι: «…κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα» (αρ. 1). Ορισμένοι πολίτες (μεταξύ αυτών και η υπογράφουσα το άρθρο αυτό) συνέχισαν ως και τις εκλογές του 2007 να διεκδικούν την αναγνώριση του λευκού, μέχρι που κατέστη σαφές ότι κανένα δικαστήριο δεν θα έθετε τις εγκυκλίους σε ερμηνεία υπέρ των πολιτών. Ενδεικτικό είναι ότι δεν αναγνωριζόταν καν το έννομο συμφέρον των πολιτών σε καθολική προσφυγή.

    Έτσι, λοιπόν, είναι πλέον σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το λευκό, όπως και η αποχή και τα άκυρα, θεωρείται μη έγκυρη ψήφος και τίθενται εκτός εκλογικού μέτρου. Είναι επίσης σαφές ότι το λευκό δεν «πηγαίνει στο πρώτο κόμμα» αφού θεωρείται άκυρη ψήφος.

    Λευκό, άκυρο και αποχή εκτός εκλογικού μέτρου: οι επιπτώσεις του εκλογικού νόμου στα ποσοστά των κομμάτων
    Το λευκό, λοιπόν, η αποχή και το άκυρο δεν προσμετρώνται στο εκλογικό μέτρο. Τι σημαίνει αυτό; Το ποσοστό των κομμάτων υπολογίζεται με βάση το εκλογικό μέτρο, δηλαδή τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος λογίζεται ως έγκυρη. Στην πράξη, δηλαδή, αν από το σύνολο των 10 (περίπου) εκατομμυρίων ψηφοφόρων τα 3 εκ. επιλέξουν την αποχή, το λευκό ή το άκυρο, τότε το εκλογικό μέτρο θα γίνει 7 εκ. από τα 10 εκ. που είναι αρχικά. Μειούμενο το εκλογικό μέτρο, λοιπόν, αλλάζει και το τελικό ποσοστό των κομμάτων αφού με βάση αυτό υπολογίζεται ο αριθμός. Είναι προφανές ότι οι επιλογές αυτές δεν «πηγαίνουν» στο πρώτο κόμμα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Αυτό που ισχύει είναι ότι ενισχύεται το ποσοστό όλων των κομμάτων, αναλογικά με τη δύναμή τους, είτε μικρά είτε μεγάλα. Ένα κόμμα Α, για παράδειγμα, που θα το ψηφίσουν 3 εκ πολίτες και ένα Β με 250.000 ψήφους, θα έχουν ποσοστό 30% και 2,5% αντίστοιχα στην περίπτωση όπου όλοι οι πολίτες ψηφίσουν, ενώ αν έχουμε 3 εκ. ψηφοφόρων σε αποχή-λευκό-άκυρο, τότε τα ποσοστά των κομμάτων θα διαμορφωθούν στο 42,8% και 3,5 αντίστοιχα γιατί θα μειωθεί το εκλογικό μέτρο υπολογισμού στα 7 εκ. Προφανώς, και το πρώτο κόμμα ενισχύεται λόγω του ότι πλησιάζει στα ποσοστά της αυτοδυναμίας έτσι, αλλά και το μικρό ενισχύεται επειδή θα ανεβάσει τα ποσοστά του, ή θα περάσει το 3%. Βέβαια, επειδή ωφελούνται αναλογικά της δύναμής τους, τα μεγαλύτερα κόμματα ενισχύονται περισσότερο. Συνεπώς, αν κάποιος θέλει να «τιμωρήσει» τα μεγάλα κόμματα, τα λευκά-αποχή-άκυρα φέρνουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα!

    Μικρά κόμματα και εκβιαστικά διλήμματα
    Στη βάση των παραπάνω στοιχείων έχουν δημιουργηθεί διάφορα εκβιαστικά διλήμματα. Είναι γνωστή σε όλους μας η προτροπή πολλών να ψηφίσουμε μικρά κόμματα – ωσάν το μέγεθος ξαφνικά να αποτελεί πολιτικό κριτήριο, και μάλιστα υπέρ του μικρού! Ας το αντιπαρέλθουμε αυτό χάριν του πλαισίου της κουβέντας, που είναι η διαμαρτυρία έναντι των κομμάτων εξουσίας. Είδαμε λοιπόν ότι για να είναι αυτή η διαμαρτυρία αποτελεσματική οφείλει να λαμβάνει υπόψιν την πραγματικότητα, δηλαδή τον εκλογικό νόμο! Με αυτή την πραγματικότητα, όμως, η ψήφος στα μικρά κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή είναι αυτή που ενισχύει πράγματι το πρώτο κόμμα καθώς ο νόμος του δίνει 50 επιπλέον έδρες που τις έχει υφαρπάξει από τα κόμματα που δεν έπιασαν το 3%. Οι ψήφοι σε μικρά κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή ενισχύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα μεγάλα κόμματα απ’ ότι η αποχή ή το λευκό: όσο περισσότερες ψήφοι δοθούν σε μικρά κόμματα που τελικά δεν μπουν στη Βουλή τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν δηλαδή κανείς επιλέξει το κόμμα που θα ψηφίσει στη απόλυτη βάση της αποτελεσματικότητας, όπως αυτή οριοθετείται από την πολιτική εξουσία του δικομματισμού, τότε… και τα εγγόνια των εγγονιών του θα κυβερνώνται από τους απογόνους των σημερινών πολιτικών τζακιών. Με άλλα λόγια, οι επιλογές που έχει κανείς αν ακολουθήσει μέχρι τέλους τη λογική της αποτελεσματικότητας οριοθετούνται τόσο από τις προηγούμενες εκλογές (ποια κόμματα μπήκαν στη Βουλή) αλλά και από τις δημοσκοπήσεις. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε τον καθοδηγητικό ρόλο των δημοσκοπήσεων.
    Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να λέμε ότι ασκήσαμε τη “λαϊκή μας κυριαρχία” ελεύθερα και δημοκρατικά;

    Ψήφο, ή μη, κατά συνείδηση.
    Καταλαβαίνει κανείς ότι, ακολουθώντας τους κανόνες του παιχνιδιού που επιβάλλουν οι κυρίαρχοί του, απλά εγκλωβιζόμαστε σε λογικές πόλωσης και αντιπαράθεσης που δεν ωφελούν το δημοκρατικό φρόνημα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούσαν όσους ψηφίζουν λευκό ως «ψηφοφόρους της ΝΔ» και παρότρυναν ανενδοίαστα το 2007 για ψήφο σε μικρά κόμματα. Δεν τους ξανακούσαμε να μιλάνε όταν το… μικρό κόμμα των ακροδεξιών του ΛΑ.Ο.Σ. μπήκε στη Βουλή! Φυσικά και η αποτελεσματικότητα, οι κινήσεις τακτικής είναι επιθυμητές, όμως σε όλα υπάρχει ένα όριο. Και το όριο αυτό είναι η συνείδηση του καθενός μας. Διαφορετικά, δεν πρόκειται το πολιτικό σκηνικό να αλλάξει ποτέ. Ίσως να είναι προτιμότερο να σταματήσουμε την αντιπαράθεση μεταξύ μας για το ποιος φταίει από όσους δεν ψηφίζουν δικομματισμό για την… υποστήριξή του, και να θέσουμε έναν ρεαλιστικό στόχο: να ψηφίσουμε κατά συνείδηση, με τη δική μας λογική, χωρίς εκβιασμούς. Στο μεταξύ, να ξέρουμε τι ψηφίζουμε, και να είναι σαφές ότι τα λευκά-άκυρα-αποχή δεν συνιστούν πολιτική διαμαρτυρία με κόστος στο πολιτικό σύστημα. Εάν όμως επιλέγονται συνειδησιακά, καλώς κατά τη γνώμη μου.

    Η ουσία παρόλ’ αυτά παραμένει: τι κάνουμε εμείς οι πολίτες πέραν των εκλογών. Διότι ξέρουμε ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό αν οι πολίτες δεν πιέσουμε δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Μέριμνά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η πολιτική εγρήγορση και συμμετοχή, σε όλα τα επίπεδα, καθημερινά. Είναι πολύ πιθανό οι… ιθύνοντες να μας πάνε σε παρατεταμένες εκλογές αν δεν τους “βγαίνουν τα κουκιά” προκειμένου να αναστέλουν την αντίδραση των πολιτών στο διηνεκές!
    Επίσης σημαντικό θεωρώ το να μην είναι καν πρώτο ή δεύτερο κόμμα κανένα από αυτά που “κυβέρνησαν” ως σήμερα, και οι περισσότεροι βουλευτές τους να μην επανεκλεγούν. Ας μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί σε βάρος τους μια αγωγή για εσχάτη προδοσία, την οποία ο εισαγγελέας έχει στείλει στη Βουλή. Όμως οι βουλευτές δεν συμφώνησαν ως τώρα να στείλουν τους εαυτούς τους στο δικαστήριο, όπως ορίζει το Σύνταγμα ύστερα από προηγούμενη αναθεώρηση! Νομίζω πως η εισήγηση αυτή ήταν του έγκριτου συνταγματολόγου και εξέχοντος στελέχους του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, κ. Ευάγγελου Βανιζέλου…

    ΥΓ: Στο μεταξύ, καλό θα ήταν να διαφυλάξουμε όλοι το έγκυρο αποτέλεσμα των εκλογών αυτών με τη συμμετοχή μας ως εκλογικοί αντιπρόσωποι όποιου κόμματος συμπαθούμε περισσότερο καθώς οι εκλογές οργανώνονται από την παρούσα κυβέρνηση, που μας έχει δείξει με σαφήνεια την απαξίωσή της για κάθε δημοκρατική νομιμότητα. Και μόνη η δήλωση του κ. Παπαδήμου ότι οι εργασίες της κυβέρνησής (sic) του θα συνεχιστούν κανονικά μέσα στην προεκλογική περίοδο μας λέει πολλά.
    http://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=309&Itemid=63

    • Hράκλειο : 2η αυτοκτονία μεσα σε μια μερα! στο 21/04/2012 στις 16:37

    Και δεύτερη αυτοκτονία, χθες, στο Ηράκλειο

    Δύο αυτοκτονίες μέσα σε μια μέρα, σημειώθηκαν χθες στο Ηράκλειο. Μετά την αυτοκτονία του 54χρονου λογιστή που γέννησε πολλά ερωτηματικά λόγω του ιδιόχειρου σημειώματος… άλλη μία αυτοκτονία συνταράζει την τοπική κοινωνία, που παρακολουθεί μουδιασμένη τις αυτοχειρίες να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
    Αργά χθες το βράδυ, έβαλε τέλος στη ζωή του ένας 60χρονος στην περιοχή των Πατελών στο Ηράκλειο, κόβοντας τις φλέβες του. Τραγική φιγούρα ο γιος του 60χρονου, που βρήκε τον πατέρα του νεκρό.

    • Λησμόνησαν να μας πουν οι δυνάστες μας για ποιο λόγο η ελληνική κοινωνία πληρώνει . Για τον παρασιτισμό της εξουσίας μήπως ; στο 20/04/2012 στις 17:54

    Λησμόνησαν να μας πουν οι δυνάστες μας για ποιο λόγο η ελληνική κοινωνία πληρώνει .
    Για τον παρασιτισμό της εξουσίας μήπως ;;

    Για τις λαμογιές των εκάστοτε καρεκλοκένταυρων της ;

    Λησμόνησαν να μας πουν [ποιος ώθησε μια ολόκληρη κοινωνία να ζει με δανεικά – ποιος προώθησε μια ανάπτυξη φούσκα – μια πλαστή ευφορία στις αγορές – και ποιοι ήταν εκείνοι που έκαναν το όνειρο εφιάλτη ] …

    Ποιοi ήταν – που ώθησαν μια κοινωνία που μέχρι πρόσφατα έκλεινε ακόμα πληγές από το ’40, τον εμφύλιο, τη δικτατορία , να γίνουμε υποτελείς σε αυτούς που μέχρι πρότινος πολεμούσαμε ;;

    Αφήσαμε τα τέκνα των κομπογιαννιτών, των δοσίλογων και των πουλημένων να καθορίζουν την τύχη μας στα σαλόνια της όποιας εσπερίας … Ποιος κατάστρεψε τον πρωτογενή τομέα την παραγωγική αυταρκείας αυτής της χώρας, κάνοντας την δέσμια στις αγορές και στους κερδοσκόπους ;

    Ποιος λεηλάτησε τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων ;
    Μήπως λησμόνησαν ότι τίποτα από αυτά δε χαρίστηκε έτσι ανώδυνα , αλλά κερδήθηκε με αγώνες και αίμα χιλιάδων εργατών στα εργοστάσια και στις φάμπρικες ;;
    Μας ξεπουλάνε
    Στους μέχρι χθες κατακτητές μας -ξεπουλάνε , χαρίζουν τη γη τον ήλιο και τον αέρα μας για να γίνουμε ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης για να κλείσουν οι Γερμανοί κι οι Γάλλοι Φίλοι τους κάποια πυρηνικά εργοστάσια που έχουν , κι εμείς να ζούμε στο σκοτάδι αγκαλιασμένοι με τις υποσχέσεις τους για ανάπτυξη !!

    Η Ελληνική κοινωνία κι ο παραγωγικός της ιστός πεθαίνει.
    Η Ελλάδα πεθαίνει .
    Μέσα σε σπασμένα αγάλματα και ένα πολιτισμό που αρνηθήκαμε , δεν τον προάγαμε – ούτε καν έγινε κτήμα κι αρχή μας , πεθαίνει . . Είμαστε μια κοινωνία ανέργων , μια κοινωνία στραγγαλισμένη από τα αιματοβαμμένα χέρια του καπιταλισμού -της λογικής της παγκοσμιοποίησης- επαίτες -στους μέχρι πρότινος κατακτητές μας -υπόδουλοι του Εφιάλτη που επέλεξαν κάποιοι σαν μοντέλο -σαν πρότυπο και στάση ζωής -σαν αξία για μας και τα παιδιά μας -κι όχι το φωτεινό παράδειγμα του Λεωνίδα και των τριακόσιων του .
    Και όλα αυτά γιατί ;
    Για το φόβο της χρεωκοπίας; Μα έχουμε χρεοκοπήσει . Σαν κοινωνίες, σαν μοντέλο ζωής και ανάπτυξης .

    Χάσαμε την σχέση μέσα στην κοινωνία – που κοινωνία σημαίνει κοινωνώ -μεταλαμβάνω με τον συνάνθρωπο καθημερινά και συλλογικά ΑΞΙΕΣ -Αρχές -Αρετές – σχέσεις αλληλοβοήθειας – πολιτισμού -παιδείας -Αλτρουισμού – κι οτιδήποτε μας προάγει σε κάτι καλύτερο .

    .Όμως το μοντέλο ήταν εφιαλτικό ,καθαρά ατομικό -κι εγωκεντρικά άρρωστο .

    Βόλεψε μια χαρά το σύστημα και τους δυνάστες μας κι εμείς το υιοθετήσαμε άκριτα .
    Παραδοθήκαμε σε προσταγές και πρότυπα μιας ζωής καρικατούρας – όχι της πραγματικής ζωής και των σχέσεων της αλλά κακέκτυπο . .

    Σε όλες τις φάσεις της ζωή μας υπάρχει ο εμπαιγμός κι η εξαθλίωση ,η απώλεια αξιοπρέπειας – το ξεπούλημα σε ξένα συμφέροντα παντού – σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ,σε κάθε τι . Μπορεί ιστορικά να γέννησε τη δημοκρατία αυτός ο τόπος αλλά εμείς – την αρνηθήκαμε και δεν την προάγαμε.
    Στο πεθαμένο της κουφάρι αφήσαμε να αναπτύσσονται λογιών -λογιών σκουλήκια και να θρέφονται από τις πεθαμένες της σάρκες.
    Όσες κυβερνήσεις έχουν περάσει με τον ένα η με τον άλλο τρόπο έχουν ξεγελάσει και έχουν κλέψει την επιθυμία του κόσμου για καλύτερη διακυβέρνηση και αλλαγή , πατώντας πάνω στην ανάγκη του -τάζοντας του αυτά που θέλει να ακούσει ..
    Όμως τώρα δεν είναι το πρόβλημα τα κόμματα ή τα πρόσωπα . Ο κοινοβουλευτισμός όπως τον ξέραμε έχει φάει τα ψωμιά του .
    θα γίνει αναθεώρηση του συντάγματος , θα αλλάξουν οι θεσμοί θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες στο σύστημα- ή θα ξαναγίνουμε έρμαια των εκάστοτε σωτήρων μας ;;

    Χρειάζεται σύνεση και σκέψη καθώς φαίνεται στις μυλόπετρες της ιστορίας – να διδαχτούμε από το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

    Το πρόβλημα είναι θεσμικό ,οι θεσμοί νοσούν- είναι λάθος , και η πραγματική αλλαγή θα έρθει όταν θα πάψουμε να ξεγελιόμαστε με προεκλογικές εξαγγελίες ,και πάρουμε τις τύχες μας στα χεριά μας .
    Αυτοδιαχείριση !! –
    Ας Απορρίψουμε την ψευδαίσθηση που μας πουλάνε για υποτιθέμενη ελευθερία – και την δημοκρατία τους που τρέφεται με την υποκρισία και την ψευτο-ηθική τους…

    Είναι και ο φόβος μας μην μείνουμε χωρίς τσομπάνη.
    Είναι αδύνατον να πεις σε κάποιους ότι δεν τους χρειάζονται . Πάντα ελλοχεύει μέσα τους ο φόβος της αναρχίας , της ακυβερνησίας , κι αυτό είναι το επιχείρημα τους .

    Δεν φοβούνται την εξαθλίωση , την πείνα ,τον κοινωνικό αποκλεισμό- συνακόλουθα της πολιτικής των κομμάτων , γιατί τα ξέρουν , τα βιώνουν .. απλά φοβούνται μη μείνουν χωρίς βοσκό ..
    Προτιμούν την πεπατημένη εξαθλιωτική λογική των θεσμών και των κομμάτων ..
    Άρα ..ο φόβος θρέφει τα έρημα ..
    Το ότι φταίμε -ναι -φταίμε- γιατί είμαστε παθητικοί δέκτες και τους ανεχόμαστε..
    Ανεχόμαστε και υποτασσόμαστε στους ανίκανους που ασκούν εξουσία σε αυτόν τον τόπο.

    Λευτεριά που τη ζητιανεύεις δεν είναι λευτεριά αλλά υποδούλωση-
    Ξεφτίλα κι απόλυτη αλλοτρίωση !!

    Η λευτεριά είναι περήφανα αγέρωχη , απροσκύνητη ..κι αξίζει μόνο σ αυτούς που μπορούν να σηκώνουν το βάρος της και το ανάστημα τους !!!!!!..

    Ηρακλης..

    • Ηράκλειο :Nέα αυτοκτονία 55χρονου στο 20/04/2012 στις 11:02

    Νεά αυτοκτονία στο Ηράκλειο,55χρονος λογιστής κρεμάστηκε στις σκάλες της πολυκατοικίας (στην οδο μητσοτακη) που διαμένει κατα την διαρκεια της νυχτας,απο οτι ακουγεται ο λογος ειναι η κατασταση που επικρατει.

    • Hράκλειο : Μερικές σκέψεις για το σχεδιαζόμενο υβριδικό πάρκο παραγωγής ενέργειας στα όρια του δήμου Χερσονήσου στην περιοχή Μαλίων-Κράσι στο 19/04/2012 στις 23:47

    Μερικές σκέψεις για το σχεδιαζόμενο υβριδικό πάρκο παραγωγής ενέργειας στα όρια του δήμου Χερσονήσου στην περιοχή Μαλίων-Κράσι

    Κανένας μας δεν θα είχε λόγο για δεύτερες σκέψεις για ένα έργο που βελτιστοποιεί την ενσωμάτωση της παραγόμενης από τις ανεμογεννήτριες ενέργειας στο δίκτυο κατανάλωσης, ιδιαίτερα αν εμπλέκεται μια τόσο απλή και δοκιμασμένη τεχνολογία όπως η εκμετάλλευση της διαφοράς δυναμικού σε δύο υψόμετρα, νερό και αιολική ενέργεια.

    Όμως, έκδηλη ανησυχία προκαλούν μια σειρά από παραμέτρους της μεγάλης αυτής επένδυσης που τη ν καθιστούν ως μία από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις στην ανατολική πλευρά του δήμου Χερσονήσου, του δήμου Λασιθίου και δήμου Αγίου Νικολάου, μια φαραωνική επένδυση για το νησί μας. Συγκεκριμένα:

    • Ανακαλύπτουμε ότι το νερό που θα χρειαστεί είναι όσο το προβλεπόμενο ετήσιας κατανάλωσης του συνόλου των ξενοδοχείων (1.200.000κμ) του δήμου (εδώ εδράζεται το 12% των εγκαταστάσεων του ελληνικού τουρισμού), για να γεμίσουν και μη εκμεταλλεύσιμοι όγκοι των δεξαμενών όσο καταναλώνουν το σύνολο των οικιών σ’ ένα χρόνο, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποίησε ο δήμος. Αυτή η ποσότητα απαιτείται αρχικά για το γέμισμα των ταμιευτήρων, όμως, κάθε χρόνο θα χρειάζεται περίπου όσο νερό πίνουν τα ζωντανά του δήμου (60.000κμ) λόγω της εξάχνωσης ποσότητα που αντιστοιχεί σε αρκετά γήπεδα γκολφ.

    • Στη συνέχεια αντί για έναν (δυο για την ακρίβεια) -έστω τεχνητούς• υδροβιότοπους στην περιοχή μας (μιας και οι υπάρχοντες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες), ανακαλύπτουμε έκπληκτοι ότι δεν θα είναι σαν τις γνωστές λιμνοδεξαμενές και τα αρδευτικά φράγματα, αλλά θα είναι τσιμεντένιες με βάθη 30 & 38 μέτρα. Τσιμεντένιες!!! (με οπλισμένο σκυρόδεμα) επιφάνειας 57,6 & 51,2 στρεμμάτων αντίστοιχασε σεισμογενή περιοχή!!!

    • Κοιτάζοντας τον χάρτη της Ρ.Α.Ε. τρομάζεις από τις δεσμευμένες εκτάσεις φαίνονται ίσης έκτασης σχεδόν με το οροπέδιο Λασιθίου. Κοιτάζοντας πιο κοντά βλέπουμε ότι είναι πάνω στα τελευταία παρθένα και αδιάβατα δάση της περιοχής μας που γλίτωσαν από τη βοσκή και την ανοικοδόμηση, γλίτωσαν από την οδοποιία, και τώρα πατιούνται από ελικόπτερα που πάνε τα μηχανήματα για τις διερευνητικές γεωτρήσεις μιας και δεν υπάρχουν δρόμοι. Τρομάζοντας τους κατοίκους των γύρω χωρίων όταν έγινε γνωστό για πρώτη φορά το γεγονός.

    Και τίθενται τα ερωτήματα:

    • Για τέτοιου μεγέθους έργα δεν πρέπει να γίνεται ενημέρωση των κατοίκων, με παρουσιάσεις των έργων, και διαβούλευση πριν ο δήμος κι ο κάθε αιρετός δώσει την έγκρισή του;

    • Δεν απαιτείται να προηγηθεί μια επικυρωμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του συγκεκριμένου έργου και ως προς τα μεγέθη και ως απόδοση/λειτουργικότητα στο σύνολο του ενεργειακού πλέγματος του νησιού, περά από το γενικόλογο για κάθε ΑΠΕ του πόσο λιγνίτη κερδίζουμε (ξεχνώντας ότι εδώ καίμε πετρέλαιο) και πόσες ρήτρες CO2 γλυτώνουμε; Σε μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι τεχνικοί περιορισμοί του έργου για το χρονικό ισοζύγιο που η μονάδα μπορεί να παρέχει ενέργεια ~38% ή απαιτείται να καταναλώνει ~62%, μαζί με τις ενεργειακές αποδόσεις της διπλής μετατροπής ενέργειας και τις απώλειες νερού.

    • Δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα έργο που στη πράξη αλλάζει ριζικά το τοπίο, το κλίμα, και το οικοσύστημα της περιοχής στο σύνολο του, και να γίνει η παρουσίαση των αλλαγών αυτών στου κατοίκους της περιοχής;

    • Δεν απαιτείται να υπολογισθεί το προκύπτον περιβαλλοντικό κόστος να χρεωθεί και να συνυπολογισθεί στη βιωσιμότητα του επιχειρήματος, όπως και το κόστος της αποκατάστασης να προκαταβληθεί ως ρήτρα πιθανής αποτυχίας; Η Ελλάδα είναι γεμάτη από κουφάρια φιλόδοξων στα χαρτιά έργων που εγκαταλείφτηκαν αφήνοντας τις καταστροφές και τα σκουπίδια τους δώρο στις επόμενες γενιές.

    • Δεν απαιτείται επικαιροποίηση της κατασκευαστικής μελέτης και των τεχνολογιών που επιλέχτηκαν, όπως και η πρόβλεψη και ο καθορισμός των διαδικασιών ελέγχων τόσο στη διαδικασία κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία, δεδομένου ότι τα μεγέθη ενέχουν κινδύνους για τη ασφάλεια και τα δημόσια αγαθά;

    • Μαζί με τις υδατοδεξαμενές προβλέπεται να εγκατασταθούν 41 ανεμογεννήτριες σε συνδυασμό με τη χρήση νερού. Άλλες στην κορυφογραμμή της Σελένας, άλλες στο μαναδικής βιοποικιλότητας προστατευόμενο «Αζιλακόδασος», άλλες στις βόρειες υπώρειες του Λασιθίου άλλες στο μοναδικό φυσικό τοπίο στο Κράσι, άλλες δίπλα και μέσα στο μοναδικής ομορφιάς πρινόδασος. Ποια θα είναι η τελική εικόνα του ευρύτερου τοπίου βόρεια της κορυφογραμμής της Σελένας μέχρι τη βόρεια ακτή των Μαλλίων, με δεδομένο ότι εκεί στον κόλπο Μαλλίων-Σταλίδας βρίσκεται η μεγαλύτερη πυκνότητα ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων; Ποια προτεραιότητα -αλήθεια• δίνεται στην ανάπτυξη του τουρισμού που όπως γνωρίζομε μέχρι σήμερα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του δήμου Χερσονήσου;

    Πιστεύουμε ότι:

    • Οι κάτοικοι πρέπει να ενημερωθούν με κάθε «λεπτομέρεια» για το έργο με πρωτοβουλία του δήμου, να θέσουν τα ερωτήματα τους και να αξιολογήσουν τις απαντήσεις. Κάθε επιλογή έχει ένα κόστος που πρέπον είναι να είναι συνειδητό όχι μόνο από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις αλλά και από αυτούς που στο τέλος θα πληρώσουν ένα μέρος του και θα υποστούν τις όποιες συνέπειες.

    • Τα θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων είναι ενιαία για όλη την περιφέρεια και για το λόγο αυτό πρέπει να ολοκληρώνονται σε επίπεδο νησιού. Το δείχνει και το συγκεκριμένο έργο που ολοκληρώνει μονάδες σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες*. Ως εκ τούτου ευθύνη αποφάσεων, ενημέρωσης και διαβούλευσης έχει και η αιρετή Περιφέρεια πέρα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

    • Θεωρούμε, τέλος, ότι απέχουμε πολύ από το σημείο που ένα τέτοιο έργο μπορεί να κριθεί ασφαλές για την τοπική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Ανάγκη απόλυτη η άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας ώστε να είναι δυνατόν να συνεκτιμηθεί το κόστος με την πιθανή ωφέλεια.

    20 Μαρτίου 2012
    Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον
    http://pokoipe.blogspot.com

    * το λογικό θα ήταν να εξισορροπεί φορτία σε συνδυασμό με τα γειτονικά αιολικά πάρκα και να μην βαρύνει τα δίκτυα μεταφοράς, εκτός αν στον οικονομικό σχεδιασμό είναι να αγοράζει φτηνό ρεύμα για τις αντλήσεις και να το επαναδιαθέτει ως ακριβό ρεύμα από ΑΠΕ, οπότε γίνεται ακόμα πιο σαφές το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του διαχειριστή του συστήματος διανομής φορτίων (και ενσωμάτωσης μονάδων παραγωγής) τόσο για το μέσο κόστος της παρεχόμενης στον καταναλωτή ενέργειας, όσο και για την απόδοση της επένδυσης.

    • Η ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων στην Ανακύκλωση Ε.ΠΑ.ΝΑ της ΕΙΥΗ στο 18/04/2012 στις 20:08

    Η ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων της στην Ανακύκλωση Ε.ΠΑ.ΝΑ της ΕΙΥΗ

    Η διοίκηση της εταιρίας Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ, που με εργολαβια από τον Δήμο Ηρακλείου, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε (Ε.Ε.Α.Α Α.Ε ) και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) διαχειρίζεται το εργοστάσιο Ανακύκλωσης στην ΒΙΠΕ, σέρνει σήμερα στα δικαστήρια εργάτες, συνδικαλιστές, της σωματειακή επιτροπή εργαζομένων στην ανακύκλωση Ε.ΠΑ.ΝΑ της ΕΙΥΗ και το σωματείο μας. Προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον απεργιακό αγώνα των 41 εργαζόμενων που βρίσκονται έξω από τις πύλες της επιχείρησης εδώ και δυο εβδομάδες γιατί δεν δέχτηκαν να δουλεύουν μέσα στα σκουπίδια και τις αρρώστιες για 400 και 500€.

    Σήμερα Πέμπτη 12 Απρίλη, στις 12:00 πμ εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησε η Ε.ΠΑ.ΝΑ ΑΕ προκειμένου να οριστούν παράνομες και καταχρηστικές οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε το σωματείο μας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, απαιτώντας να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις 22% που επιβάλει η εργοδοσία και να ανακληθούν οι 3 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

    Αφού οι εκφοβισμοί και οι απειλές της εργοδοσίας (είτε δέχεστε μειώσεις είτε παίρνω την εταιρία και φεύγω) έπεσαν στο κενό, τώρα επιδιώκει να αξιοποιήσει τα αστικά δικαστήρια για να πετύχει τους σκοπούς της.

    Καλούμε τον Δήμο Ηρακλείου, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε (Ε.Ε.Α.Α Α.Ε ) και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) να πάρουν θέση και να απαντήσουν:

    1) σε τι βαθμό θα επηρεαστεί η αποκομιδή, εναπόθεση και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε περίπτωση αποχώρησης της ΕΠΑΝΑ ΑΕ ; Ποιες είναι οι συνέπειες για τους δημότες ;

    2) αν πράγματι έχει δημιουργηθεί «πρόβλημα δημόσιας υγείας», όπως ανεδαφικά ισχυρίζεται η ΕΠΑΝΑ ΑΕ, καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά των «μπλε κάδων» είναι μη οργανικά και η αποκομιδή τους συνεχίζεται αδιάλειπτα καθ’ όλη την διάρκεια του απεργιακού αγώνα ;

    Αυτοί που θησαυρίζουν τόσα χρόνια από τον ιδρώτα των εργατών, αυτοί που αξιοποιούν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια για να βγάζουν κέρδος, αυτοί που αξιοποιούν όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους χάρισε η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ ) για να ξεζουμίσουν ολοένα και περισσότερο τους εργάτες, έρχονται σήμερα να μας πουν, ότι ο αγώνας που δίνουν αυτοί οι 41 εργαζόμενοι για να εξασφαλίσουν αυτά τα ψίχουλα των 751€ μεικτών που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ είναι παράνομος και πρέπει να κατασταλεί.

    Αυτά προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6/28-2-2012) που νομοθέτησε η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να κάνει την οικονομία πιο «ανταγωνιστική», δηλαδή να αυγαταίνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη της μεγάλο-εργοδοσίας : να δουλεύεις μέσα στο σκουπίδι, από το όποιο βγαίνει «χρυσάφι», και από το ξεροκόμματο που έπαιρνες (751€ μεικτά) να παίρνεις πλέον τα ψίχουλα των 580 € μεικτά (-22%) ! Εμείς όμως πήραμε τις αποφάσεις μας : Απέναντι στον νόμο του κεφαλαίου αντιτάσσουμε τον νόμο του εργάτη ! Σηκώσαμε το κεφάλι μας και διεκδικούμε την αξιοπρέπεια μας και τον ιδρώτα μας. Γι΄αυτό μας σέρνει σήμερα η εργοδοσία στα δικαστήρια!

    Η επίθεση αυτή δεν είναι τυχαία, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα που θέλουν να φορέσουν στους εργάτες το κεφάλαιο και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι ενταγμένη στα πλαίσια ποινικοποίησης κάθε αγώνα της εργατικής τάξης για καλύτερο μεροκάματο, συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπούς ζωής. Σήμερα οι απεργοί της ανακύκλωσης, χθες οι επιταγμένοι συνάδελφοι μας ναυτεργάτες, προχτές οι αγωνιζόμενοι αγρότες και μαθητές, αύριο οποιοσδήποτε σκοπεύει να σηκώσει κεφάλι.

    Οι απεργοί στην ανακύκλωση Ε.ΠΑ.ΝΑ, δηλώνουν ξεκάθαρα : «δεν θα μας λυγίσουν ούτε οι απειλές, ούτε οι εκφοβισμοί της εργοδοσίας, θα δώσουμε τη μάχη, με το σωματείο μας- την ΕΙΥΗ και το ΠΑΜΕ μέχρι τη νίκη, γιατί ακριβώς δεν έχουμε πλέον τίποτα να χάσουμε!».

    Στη δουλειά για 400 και 500€ ΔΕΝ γυρίζουμε μέσα στο σκουπίδι!

    • Για την αλληλεγγύη στους αναρχικούς απεργούς πείνας στο 18/04/2012 στις 01:31

    Φυλακές Κέρκυρας 14-04-2012
    Γεωργιάδης Πολύκαρπος

    Φέτος το Πάσχα, το επιχειρηματικό- δημοσιογραφικό- πολιτικό σύμπλεγμα επέλεξε ως τηλεοπτικό επιτάφιο την περιφορά του πολιτικού πτώματος του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο θυσιάζει ως Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος στην ταραγμένη θάλασσα της αστικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, όμως, κάπου μακριά από τον τηλεοπτικό κανιβαλισμό, της μίζες των εξοπλιστικών, τις οσφόρ, τα εγκλήματα του λευκού κολάρου και τις προεκλογικές παράτες, κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται για την προσωπική τους αξιοπρέπεια και την αποδέσμευσή τους από το κατασταλτικό αμόκ του κρατικού μηχανισμού. Το αστυνομικό- δικαστικό σύμπλεγμα, έναν μήνα περίπου πριν την παρέλευση του 18μήνου ορισμένων κατηγορούμενων για την υπόθεση Σ.Π.Φ. (σχετικών ή ασχέτων με την εν λόγω ομάδα), αποφάσισε μ’ ένα νομικίστικο τέχνασμα να παρατείνει την προφυλάκισή τους πέραν του κανονικού ορίου (χωρίς καν δίκη).

    Είναι προφανές πως οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν την έμπρακτη κριτική τους στο γενικευμένο σκάνδαλο του καπιταλισμού, πληρώνουν το γεγονός πως αρνήθηκαν σ’ αυτή την ζωή να γίνουν μικροί Τσοχατζόπουλοι και μεγάλα λαμόγια. Και ως έσχατο όπλο άμυνας απέναντι στο κατασταλτικό ντελίριο του κρατικού μηχανισμού επέλεξαν το μέσο της απεργίας πείνας, αφήνοντας ως ενέχυρο την ίδια τους τη σωματική και ψυχική υγεία.

    Παρά τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί να έχει κανένας γι’ αυτό το μέσο αγώνα, η δική μας συμπαράσταση και αλληλεγγύη πρέπει να είναι ανεπιφύλακτη. Το κίνημα πρέπει να σταθεί δίπλα στους αναρχικούς απεργούς πείνας και με την έμπρακτη αλληλεγγύη του να στήσει αναχώματα, που θα εμποδίσουν την απόπειρα εξόντωσης των πολιτικών κρατουμένων.

    Λευτεριά στους απεργούς πείνας Σακκά, Καραγιαννίδη και Μητρούσια.

    Να εμποδίσουμε τη φυσική εξόντωση της συντρόφισσας Στέλλας Αντωνίου.

    Υ.Γ. Αλληλεγγύη στους 1.600 παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας στις φυλακές του Ισραήλ.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1393169

    • Η άγνωστη ιστορία της πρώτης προσπάθειας ανατινάξεως της Ελληνικής Βουλής στο 17/04/2012 στις 16:53

    Η άγνωστη ιστορία της πρώτης προσπάθειας ανατινάξεως της Ελληνικής Βουλής.Παρμένο απο το http://www.ribandsea.com/agapite/671-2012-04-15-14-23-17.html

    Η άγνωστη ιστορία της πρώτης προσπάθειας ανατινάξεως της Ελληνικής Βουλής.

    Η Αθήνα του 1907

    14 χρόνια μετά την καθολική πτώχευση του 1893, 10 χρόνια μετά την οδυνηρή ήττα στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και 9 χρόνια μετά την επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου από τους εβραϊκής καταγωγής Γαλλοβρετανούς τραπεζίτες του 1898, η Ελλάδα των 2.631.952 κατοίκων διέθετε ζωτικό χώρο εκτάσεως 63.211 km². Οι υπήκοοι του βασιλείου, που με σκληρή εργασία είχαν καταφέρει να έχουν πλεονασματικό προϋπολογισμό (παρά τις τεκμηριωμένες προβλέψεις του τότε ΔΝΤ για το αντίθετο), ουσιαστικά εξανάγκασαν τον πρόξενο των ΗΠΑ Horton να πει γι΄αυτούς σε επίσημη ομιλία του ότι : “Η φυλή (clan) είναι μικρή, αλλά τα επιτεύγματά της πολύ μεγάλα και οι Έλληνες είναι μετρημένοι, εργατικοί και οικονόμοι”.

    Όλοι οι αυτόχθονες θρηνούσαν την απώλεια του Τέλου (Σταματέλου) Άγρα, ενώ η Πηνελόπη Δέλτα συνέγραφε το γνωστό μυθιστόρημά της “Στα μυστικά του Βάλτου” και οι ελάχιστοι τουρίστες της εποχής απολάμβαναν “το έκπαγλον θέαμα του δύοντος αττικού ηλίου, όστις πληροί δι’ ασυλλήπτων αποχρώσεων φωτός τον ορίζοντα”, όπως έγραφε τότε ο πολύς Θεόδωρος Βελλιανίτης.

    Την ίδια εποχή που στην Ν.Υόρκη κυκλοφορούσε το πρώτο ταξί, οι Αθηναϊκές εφημερίδες καταστροφολογούσαν (παλιά τους τέχνη κόσκινο) σε άρθρα επί άρθρων για το πρώτο αυτοκινητιστικό θανατηφόρο ατύχημα στην Αθήνα των 7 (επτά) συνολικά κυκλοφορούντων οχημάτων, με θύμα την Ευφροσύνη Βαμβακά ετών 25 (μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών) και δράστη τον πρίγκιπα Ανδρέα (πατέρα του Φιλίππου, του συζύγου της τωρινής βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, και παππού του Καρόλου), γράφοντας χαρακτηριστικά : “Με επτά αυτοκίνητα θρηνούμε θύματα, φανταστείτε να γίνουν 70…”, αλλά και βεβαιώνοντας το αναγνωστικό τους κοινό, ότι “η ευθύνη ήταν της άτυχης Ευφροσύνης, που δε σταμάτησε, αλλά άρχισε να τρέχει πανικόβλητη”. Επιπροσθέτως, σημείωναν οι καλές φυλλάδες, “ίσως ο πρίγκιπας και η σύζυγός του να ταράχθηκαν από την απαιδευσία του φτωχού λαού”!

    Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά η ζωή κυλούσε χαρωπά, δηλαδή οι κουτόφραγκοι προόδευαν, οι εβραίοι αργυραμοιβοί γίνονταν πλουσιότεροι, οι αυτόχθονες γηγενείς έκαναν το σκατό τους παξιμάδι, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα χάντρες, καθρεπτάκια και την ζωή των Βαυαρών πριγκίπων σε τακτικές συνέχειες των εντύπων, η φαιδρά πορτοκαλέα εξαπλωνόταν ακάθεκτη στην γη της ψωροκώσταινας και η Βουλή συνεδρίαζε νυχθημερόν για να παράξει “θεάρεστο” και απαιτούμενο από τους πατρόνες και δανειστές της, “έργο”.

    Το περιστατικό.

    Την ίδια ημέρα κατά την οποία ο Βλαχάκης εκδίδει τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη, ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει τον δωδεκάλογο του γύφτου και ο Ίων Δραγούμης το έργο του “Μαρτύρων και ηρώων αίμα”, οι εκπρόσωποι του λαού (σικ) με την φράγκικη συμπεριφορά και αμφίεση, συνεδρίαζαν εις το κτήριο της Βουλής και παρακολουθούσαν (σικ) την εισήγηση του υπουργού περί των οικονομικών Σιμόπουλου, ο οποίος, και παρά τον πλεονασματικό αποτέλεσμα του προηγουμένου κρατικού προϋπολογισμού, απαριθμούσε με βαριεστημένο ύφος νέες περικοπές και επώδυνα νέα μέτρα φορολόγησης του πόπολο. Κατά την προσφιλή τους συνήθεια, οι περισσότεροι βουλευτές έπιναν καφέ στο καφενείο της Βουλής, κάποιοι εκοιμώντο και οι υπόλοιποι εχασμώντο.

    Αίφνης, την γαλήνη της σουρεαλιστικής αυτής εικόνας, διέκοψε ο ήχος της πτήσης φυσιγγίου δυναμίτιδος περιτυλιγμένου με χαρτί εφημερίδας και ο γδούπος της προσγείωσής του στο πάτωμα της Βουλής, εν μέσω των θέσεων των βουλευτών του Εθνικού κόμματος. Συνάμα, η αίθουσα γέμισε καπνό και την χαρακτηριστική έντονη μυρουδιά από την καύση της θρυαλλίτιδος της αυτοσχέδιας χειρο-βομβίδας. Οι περισσότεροι από τους εθνοπατέρες, δεν αντιλήφθηκαν – άμεσα – το τι είχε συμβεί διότι, όπως ανέφερα προηγουμένως, έπαιρναν τον ύπνο τους στα ακριβοπληρωμένα έδρανα, αλλά επιτέλους κάποια στιγμή, εις εξ αυτών, ο Λεώπουλος, ξύπνησε από τον ύπνο του δικαίου και, έντρομος, φώναξε.

    “Μπόμπα! Προς Θεού! Μπόμπα”!

    Το τι έγινε τότε, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι βουλευτές, μισοκοιμισμένοι – μισοξύπνιοι, προσπάθησαν να βγουν από την αίθουσα ομαδόν και κοπαδοειδώς, σαν μία επ’ απειλή αγέλη. Οι πόρτες της εξόδου, όμως, φράκαραν από τους όγκους των λιπαρών και καλοθρεμμένων επισπευδόντων ηγητόρων και τότε έγινε λαϊκό δημώδες “πατείς με – πατώ σε”. Ο πρόεδρος της Βουλής, διαγκωνίζοντας και διαγκωνιζόμενος, φώναζε:

    “Ο φρούραρχος να κλείσει τις πόρτες εξόδου των λαϊκών θεωρείων. Να συλληφθεί αμέσως ο δράστης”.

    Όμως, φευ, ο φρούραρχος, λοχαγός του πυροβολικού Ταρσούλης απουσίαζε και τοιουτοτρόπως, τα θεωρεία εν ριπή οφθαλμού εκκενώθηκαν, από τους έτσι κι αλλιώς, ελάχιστους θαμώνες / μισθοδοτούμενους χειροκροτητές. Βλέπετε, μέσα στην χάβρα των Ιουδαίων η οποία δημιουργήθηκε, μόνο ένας η δύο, από τους βουλευτές αντιλήφθησαν, καθυστερημένα έστω, ότι η θρυαλλίς (το φυτίλι) είχε αποκοπεί από το φυσίγγιο της δυναμίτιδος από την πρόσκρουση της στο έδαφος και έτσι δεν υπήρχε, κανένας απολύτως κίνδυνος έκρηξης.

    Δυναμίτιδα η εκρηκτική.

    Για να γράψω την αλήθεια, πρέπει να αναφέρω ότι, η δυναμίτιδα είναι μια εκρηκτική ύλη της οποίας βάση είναι η νιτρογλυκερίνη. Ανακαλύφθηκε από τον Σουηδό χημικό και μηχανικό Άλφρεντ Νόμπελ το 1867 και η έκρηξή της παράγει μια μεγάλη μάζα αερίων η οποία εκτονώνεται σχεδόν ακαριαία, μέσω ενός κυκλικού κύματος πίεσης, με την ταχύτητα του ήχου, που είναι στην ατμόσφαιρα 340 m/sec 1bar στους 20 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας μια καταστροφή, σκοτώνοντας δηλαδή κάθε μορφή ζωής, ακόμη και τα κάθε λογής χοντρόπετσα βουλευτικά παχύδερμα, σε μεγάλη ακτίνα, ανάλογα βέβαια με την ποσότητα της εκρηκτικής μάζας. Όσο χρονικό διάστημα το πιεστικό κύμα δεν βρίσκει καμία φυσική αντίσταση, πχ. τοίχους, μεταφέρεται κυκλικά και σταδιακά εξασθενεί. Σε περίπτωση που το πιεστικό αυτό κύμα βρει φυσική αντίσταση, πχ. έδρανα, εκεί δείχνει την καταστροφική του αξία. Ανάλογα με την μορφολογία του εμποδίου, μπορεί να απορροφηθεί η ενέργεια, δηλαδή να εξασθενήσει το πιεστικό κύμα, ή να επιστρέψει πάλι προς τα πίσω.

    Ως εκ τούτων, εάν η συνδεσμολογία της αυτοσχέδιας χειρο-βομβίδας ήταν προσεκτικότερη, κατά το μάλλον ή ήττον, οι παραβρισκόμενοι Εθνοσωτήρες δεν θα είχαν διασωθεί, δηλαδή θα έβλεπαν τα ραδίκια ανάποδα.

    Η σύλληψη του υπόπτου.

    Εν τω μεταξύ, για να επιστρέψουμε στα γεγονότα, ένας από τους βουλευτές, ο Καβαλλιεράτος, μετέφερε τα κομμάτια του εκρηκτικού μηχανισμού στο γραφείο του διευθυντού της Βουλής Κουντάκου και συνεπικουρούμενος από τον βουλευτή Στάη, εξαναγκάζει έναν δυστυχή αστυνόμο Α’ να δοκιμάσει δια της γεύσεως την σύσταση της περιεχόμενης εκρηκτικής ύλης.

    Αυτός, αφού υπακούει, φεύγει ταπεινωμένος και έντρομος, αφήνοντας χώρο για την είσοδο του ασθμαίνοντος γενικού εισαγγελέα Λυκουρέζου (σόϊ πάει το κληρονομικό βασίλειο), ο οποίος είχε δώσει εντολή στους εξωτερικούς της Βουλής φύλακες, να απαγορεύσουν την έξοδο απ΄ αυτήν σε οιονδήποτε.

    Ανδρέας Παπαμικρόπουλος. Αν ζούσε σήμερα θα άναβε σίγουρα περισσότερα φυτίλια…Εν τω μεταξύ, απόντος του φρουράρχου, αλλά και της φρουράς, αναθαρρημένοι από την διαπίστωση ότι δεν κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα από μια έκρηξη, οι Λαζάνης και Στάης εφόρμησαν προς τα λαϊκά θεωρεία του 3ου ορόφου, όπου πιθανολογούσαν ότι από εκεί ερρίφθη η δυναμίτιδα. Όταν κατάφεραν να υπερσκελίσουν το εμπόδιο της ανηφορικής διαδρομής το οποίο είχε σύμμαχο το μεγάλο τους σωματικό βάρος και έφθασαν εκεί, τα βρήκαν άδεια, εκτός από ένα πτωχικά ενδεδυμένο άτομο, το οποίο στεκόταν πίσω από ένα παράθυρο του θεωρείου, με μια διπλωμένη εφημερίδα στα πόδια του. Αμέσως τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο γραφείο του διευθυντού της Βουλής, όπου ξεδιπλώνοντας την εφημερίδα, ανακάλυψαν 4-5 ακόμη φυτίλια κατάλληλα για την ανάφλεξη μασουριών δυναμίτιδας και ένα ακόμη μασούρι.

    Η ανάκριση και τα κόλπα της.

    Τότε, ο υπουργός των Εσωτερικών Καλογερόπουλος συνεπικουρούμενος από τον γενικό εισαγγελέα Λυκουρέζο, άρχισαν να τον ανακρίνουν και ανακάλυψαν την ταυτότητά του. Ονομαζόταν Ανδρέας Παπαμικρόπουλος, εκ Πατρών, και ήταν διδάσκαλος του πτωχοκομείου, ετών 40 και άγαμος. Στις επίμονες όμως ερωτήσεις των ανακριτών, αυτός δεν παρεδέχετο την ενοχήν του, παρά την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των υπαρχόντων μαρτύρων, οι οποίοι βεβαιούσαν ότι μόνο αυτός στεκόταν στο σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκε η εκρηκτική ύλη.

    Μέσα στην απελπισία του για την άκαρπη τροπή της ανακρίσεως, ο γενικός εισαγγελέας, του οποίου η εντολή της κυβερνήσεως ήταν να αποσπάσει γρήγορη και σαφή ομολογία από τον ύποπτο για την βομβιστική ενέργεια, χρησιμοποίησε τα μεγάλα μέσα. Είχε προηγουμένως μάθει ότι, ο Παπαμικρόπουλος λόγω της οικτρής του οικονομικής καταστάσεως, αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το μικρό δώμα το οποίο μοιραζόταν με 3 ακόμη συγκατοίκους, στο ξενοδοχείο 5ης κατηγορίας “Ακρόπολις” και να ικετεύσει, πρώτα την οικογένεια Διαμαντοπούλου και κατόπιν την οικογένεια Αντωνοπούλου, εις τις κυρίες των οποίων είχε διδάξει γράμματα στο παρελθόν, για τροφή και στέγη, με αντάλλαγμα την διδασκαλία των παιδιών τους, την συνοδεία των σε περιπάτους και την συμμετοχή του σε όποια, οικοκυρικής φύσεως, εργασία προέκυπτε στην καθημερινότητά τους.

    Έτσι, ο πονηρός εισαγγελέας, διέταξε να προσαγάγει η αστυνομία τους παραπάνω και να τους οδηγήσει σ΄ αυτόν για ανάκριση με βίαιο τρόπο, παρουσία του Παπαμικρόπουλου, όπερ και εγένετο. Την ίδια χρονική στιγμή κατά την οποία τον ανέκρινε, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τους Αντωνόπουλους με σκαιό τρόπο. Ο Παπαμικρόπουλος, βλέποντας τα υποφέρουν οι ευεργέτες του από την βιαιότητα των οργάνων, αλλά και φοβούμενος ότι θα τους χαρακτήριζαν συνεργούς του, είπε: “Αφήστε τους ανθρώπους αυτούς. Θα σας ομολογήσω τα πάντα”.

    Η ομολογία του δράστη.

    Το εξώφυλλο της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ όπου αναφερόταν το περιστατικό της απόπειρας ανατίναξης της Βουλής απ’ τον Παπαμικρόπουλο.Και ομολόγησε : “Εγώ αγόρασα τα δύο μασούρια δυναμίτιδας και τα απαραίτητα φυτίλια, προ δεκαπενθημέρου. Το ένα το εκτόξευσα στους βουλευτές και το δεύτερο το ετοίμαζα για να αυτοκτονήσω αμέσως μετά την πράξη μου. Έγραψα δε, και σχετική του τέλους μου επιστολή, προς την μητέρα μου. Επίσης, πολλές ημέρες πριν την πράξη μου, απέστειλα προειδοποιητική επιστολή προς την Βουλή, στην οποία τους ανακοίνωνα την πρόθεσή μου αυτή. Δεν ήθελα να τους σκοτώσω όλους, αλλιώς, θα χρησιμοποιούσα περισσότερα φυσίγγια. Να τους φοβίσω και να τους αφυπνίσω ήθελα, διότι εκτός της προσωπικής μου οικτρής οικονομικής καταστάσεως, στην οποία με έχουν οδηγήσει οι πράξεις και οι παραλήψεις τους, δεύτερο πουκάμισο δεν έχω να βάλω και ικετεύω καθημερινά τους ανθρώπους για τα απολύτως απαραίτητα. Η δική μου όμως δυστυχία ήταν η μικροτέρα, έναντι των δεινών της πολιτείας μας, για τα οποία σας θεωρώ απολύτως υπευθύνους. Η εκμηδένιση της αξιοπρέπειας της χώρας, η υπερχρέωσή της, η κατάπτωση του ηθικού της γοήτρου, ο συνεχής και παράνομος πλουτισμός των ηγητόρων της, η πλήρης αναισθησία των υπουργών και των βουλευτών στις συνεχείς εκκλήσεις των πολιτών για διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών της, η κακοδιαχείριση των πόρων της και άλλα τινά, οδήγησαν την ψυχική μου εξέγερση. Και όχι. Συνεργούς, δεν έχω. Μόνος μου εσκέφθην, εζύγισα τα πράγματα και απεφάσισα τον εξαναγκασμό σε μεταμέλεια όλων αυτών, με την χρήση βίας”.

    Ο εισαγγελέας, οι γραφιάδες και οι παρατρεχάμενοι, έμειναν άφωνοι. Ο κοντός μυστακοφόρος, βρώμικος και πάμπτωχος δάσκαλος, έμοιαζε γίγαντας μπροστά τους. Αμέσως ο Λυκουρέζος, ο οποίος δεν ήθελε να ακούσει και άλλα, διέταξε να μεταφερθεί στα κρατητήρια ο δράστης και πολύ προβληματισμένος κίνησε για το γραφείο του πρωθυπουργού Θεοτόκη. Στην συνάντηση η οποία αμέσως πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν οι Θεοτόκης, Λυκουρέζος, Καλογερόπουλος και Καπερδάνος και αναλύθηκαν οι εξελίξεις της υπόθεσης και αναζητήθηκε η κατάλληλη λύση.

    Πάνω στο τραπέζι συσκέψεων, δέσποζαν οι εφημερίδες της εποχής, με πρώτο -πρώτο τον “Ρωμιό” του Σουρή, οποίος γλένταγε την κατάσταση γράφοντας :

    Αυτά του κόντε λέγονταν εν λιγυρά φωνή
    στο παρλαμέντο βρόντισε μιά μπόμπα αληθινή
    Κι αμέσως τάχασαν αυτοί και τάχασαν κι εκείνοι
    κι ακαματόπους έτρεχε καθένας αστυνόμος
    και της Βουλής τας πτέρυγας συνείχε κρύος τρόμος.
    Νίπτω κι εγώ τας χείρας μου και δεν ανακατεύομαι
    και αφού οι μπόμπες άρχισαν, παύω να πολιτεύομαι!

    “Ιδού! Διαβάστε πράγματα! Αυτός είναι επικίνδυνος και θα βρει μιμιτάς”, είπε θυμωμένα ο Θεοτόκης.

    “Θα τον κάνουμε ήρωα”; αναρωτήθηκε εξοργισμένος ο Καπερδάνος.

    “Του χρόνου θα τον έχουμε ανάμεσά μας στην Βουλή”, ψιθύρισε έντρομος ο Καλογερόπουλος.

    “Να αποδείξουμε ότι είναι βλαμμένος”, έκραξε πνιχτά ο Λυκουρέζος.

    “Αυτό είναι”, αναφώνησαν εν χορώ άπαντες. “Βλαμμένος! Είναι η σοφότερη λύση. Να κανονιστεί πάραυτα επίσημη γνωμάτευση από τον γιατρό Μιταυτσή. Είναι της απολύτου εμπιστοσύνης μου και γαμπρός της αδελφής μου”, διέταξε ο οιονεί άναξ.

    Ο … φρενολόγος.

    Ο γραμματέας άρχισε την ανάγνωση των γραπτών απαντήσεων του ειδικού εντεταλμένου ιατρού / φρενολόγου κυρίου Μιταυτσή, μετά την εξέταση της διανοητικής καταστάσεως του δράστη της βομβιστικής κατά του Κοινοβουλίου ενέργειας, κατ΄ εντολήν του γενικού εισαγγελέα.

    “Διάβαζε πιο δυνατά”, του είπε ο Λυκουρέζος, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει το σαρδώνειο χαμόγελό του κάτω από την επαγγελματική του σοβαροφάνεια.

    “Κατόπιν εντολής του γενικού εισαγγελέως κυρίου Λυκουρέζου και αδείας του Διευθυντού της αστυνομίας υποστρατήγου Δαμηλάτη, μου επετράπη η άνοδος εις το δωμάτιον ένθα κρατείται ο βομβιστής. Ευθύς μόλις τον είδα, τον αναγνώρισα. Αυτός είναι. Ω, ναι. Αυτός είναι τελείως ανισόρροπος. Τον ενθυμούμαι καλώς ότε ήλθε πρό ολίγων ετών και υπεβλήθη εις θεραπείαν”.

    Ερώτηση εισαγγελέα: “Από τι έπασχε τότε;”.

    Απάντηση ιατρού : “Φρενοβλάβειαν εκφύλου με ιδέας πολυμόρφους, ιδέας δηλαδή καταδιώξεως, μεγαλείου, αδικιών, ενοχής και ερωτικών επεισοδίων, ιδέας αίτινες δύνανται το άτομον όπερ κατέχεται υπ΄ αυτών, να το ωθήσουν εις τας πλέον επικινδύνους πράξεις”.

    Ερώτηση εισαγγελέα : “Εθεραπεύθη τότε;”.

    Απάντηση ιατρού : “Είναι ανίατος η νόσος αυτή. Ο πλήρης μάλιστα ορισμός της είναι ο εξής: Ανισορροπία διανοητική θεωρουμένη πολλάκις εκ των ανιάτων. Βεβαιώ, ότι τούτος έπασχεν εκ τοιούτου νοσήματος. Είναι δε χαρακτηριστικόν ότι οι κατα πλήθους αποπειρώμενοι, εμπνέονται υπό της ιδέας, ότι τοΥς προξενεί τούτο, κακόν τι ή υπό της ρεκλάμας”.

    Ερώτηση εισαγγελέα : “Τον θεωρείτε επικίνδυνο προς τον εαυτό του και προς το κοινωνικόν σύνολον;”.

    Απάντηση ιατρού : “Προς τον εαυτόν του, όχι. Προς το κοινωνικό σύνολον, ναι αναμφαδόν”.

    “Τελειώσαμε. Θα το υπογράψετε”; ρώτησε ο γραφιάς τον εισαγγελέα.

    “Αν θα το υπογράψω; Ανόητε”, τον μάλωσε άγρια ο Λυκουρέζος. Και έβαλε την υπογραφή του. Φαρδειά – πλατειά.

  1. Από τις 6/4 οι Αλέξανδρος Μητρούσιας, Γιώργος Καραγιαννίδης και Κώστας Σακκάς έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την άρση των νέων προφυλακίσεων και την άμεση απελευθέρωση της συντρόφισσάς τους, της αναρχικής Στέλλας Αντωνίου λόγω πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας που χρήζουν αντιμετώπισης από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση της από τη συνθήκη του εγκλεισμού.

    Ακόμα, τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες της Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα της Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης των συντρόφων να μην δέχονται σωματικό έλεγχο.

    Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους.

    Από την Τρίτη 17/4 ξεκινάνε απεργία πείνας και τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χάρης Χατζημιχελάκης, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος.

    Για αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους συντρόφους τη Δευτέρα 23/4 ηώρα 20:00 στην Κατάληψη Ευαγγελισμού σε ανοιχτή συνέλευση για το συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης στους αγωνιστές, οι οποίοι ακόμα και μέσα στα κελιά της δημοκρατίας συνεχίζουν τον αμείωτο αγώνα τους προς την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

    Πρωτοβουλία από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης και Οικονομικής Υποστήριξης Φυλακισμένων Αγωνιστών,Πολιτικών Κρατουμένων & Διωκόμενων Συντρόφων – Ηρακλείου Κρήτης & Αλληλέγγυοι/-ες

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.