→ Mάρτιος 2012 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών.Συμμετέχετε ενεργά στην αντιπληροφόριση ,ανεβάστε το κείμενο σας κατευθείαν από τον browser σαςΚάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

24 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Λογοκρισία στην Αρχιτεκτονική Πολυτεχνείου Κρήτης από φοιτητοπατέρες στο 30/03/2012 στις 01:31

    Ανακοίνωση σχετικά με πρόσφατα γεγονότα οπου δεν επιτράπηκε σε καθηγητή να διδάξει, καθώς στα μαθήματά του έδειχνε γυμνά έργα. Προφανώς η παρουσία του ήταν ενοχλητική για παράγοντες και φοιτητοπατέρες που χρόνια τώρα κουμαντάρουν τα πανεπιστήμια.

    Λαέ της Γαλλικής οι μάσκες πέσανε. Ένα μάτσο ηλίθιοι, ανώριμοι, ανεύθυνοι και πουριτανοί κινούν τα νήματα στο χώρο αυτό. Τυπάκια που δουλεύουνε σε ναητ κλαμπ και προμοτάρουνε ταξιδιωτικά πρακτορεία, καραγκιόζηδες πολιτικάντηδες που θέλουν να εξουσιάζουν το φοιτητικό σύλλογο και να αφήνουν εμάς τα ανθρωπάκια απέξω, ανεβάζουν και κατεβάζουν καθηγητές σε αγαστή συνεργασία με χομπίστες ψευτοκαθηγητίζοντες καρεκλοκένταυρους.

    Ανθρωπάκια άσχετα με την τέχνη, μιλάνε για πορνογραφία (και την καταδικάζοουν), και πορνογραφικά υλικά σε μαθήματα που δεν παρακολουθούν, σε μαθήματα που δεν καταλαβαίνουν. Καταγγέλλουν καθηγητές για προβολή έργων απαγορευμένων για την εκκλησία και τον καθώς πρέπει κοσμάκη, και για πράγματα άλλα, σκοτεινά και αβάσιμα που εμείς οι υπόλοιποι, η «πλέμπα» τα ψηφαλάκια τους, δεν είχαμε την τύχη να μάθουμε ποτέ.

    Συμφοιτητών που τολμάνε να υπογράφουν ασυναρτησίες, και φράσεις που ανήκουν σε άλλους αιώνες με την ιδιότητα του προέδρου του συλλόγου φοιτητών αρχιτεκτονικής (πασπάρα), χωρίς ουδέποτε να έχουν μοιραστεί τις ανησυχίες αυτές προηγουμένως με το «σύλλογό τους». Εκπρόσωποι μιλάνε για επιτροπές δήθεν ανύπαρκτες, που τόσο καιρό τις παρουσίαζαν ως υπαρκτές.

    Τέτοια ατομάκια δεν έχουν θέση σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, δεν έχουν θέση σε ένα φοιτητικό σύλλογο. Τα πάρε δώσε κάτω από το τραπέζι φαίνεται να έχουν γίνει το χόμπι τους, την ίδια στιγμή που φέρνουν τη «δικαιοσύνη» και τους θεσμούς της μέσα στο πανεπιστήμιο, για αναίτιους λόγους, καταπατώντας διπλά το άσυλο. Καταπατώντας την ελευθερία των ιδεών, της προβολής και θέασης του οτιδήποτε σε ένα πανεπιστήμιο, και δίνοντας ένα πρώτης τάξης πάτημα για τον κάθε υποψήφιο δικτατορίσκο να φέρει εισαγγελείς και τα τάγματα ασφαλείας στο πανεπιστήμιο.

    Πρόσωπα, που κατάφεραν να διώξουν καθηγητές κατά το δοκούν, για να περνάνε εκείνοι ωραία, να μην τους χαλάνε τη σούπα αυτοί που σκέφτονται και αυτοί που δουλεύουν. Πρόσωπα που κατάφεραν τις λαμογιές αυτές, σε συνεργασία με αλεξιπτωτιστές καθηγητές, νωθρές αντιδημιουργικές γλάστρες, καμένες από το πολύ λίπασμα να κανονίζουν και να μοντάρουν τα «πράγματα».

    Πρόσωπα υποχείρια του πρώην πρύτανη της βίας, της νοθείας, της εξαπάτησης. Πρόσωπα που ονειρεύονται ένα κόσμο με πολλά κλαμπάκια, και λίγη σκέψη και δημιουργικότητα. Πρόσωπα που κάνουν την εμφάνισή τους στα Χανιά παρέα με τη φασιστική απειλή. Πρόσωπα που διαμαρτύρονται για το ότι είδαν ένα γυμνό και αδιαφορούν για τους συμφοιτητές τους που μπουζουριάζονταν στην αστυνομική διεύθυνση φασιστικά και αναίτια.

    Ιδέες και πράξεις δικάζονται. Δικάζονται από βυσματωμένα άβουλα και ανύπαρκτα άτομα, που αναπνέουν για τη λογοκρισία, και ζουν για τη δική τους καλοπέραση και βόλεψη.

    Αλλά όχι για πολύ ακόμα. Δυστυχώς είμαστε μια οικογένεια εδώ μέσα, και όλα αποκαλύπτονται.

    Αντικαθεστωτικά Κουνάβια

    • ΕΠΩΝΥΜΟΣ στο 29/03/2012 στις 16:54

    Τι σας φόβισε και αφαιρέσατε την ανάρτηση ; Η αναφορά μου για το καλλιεργούμενο μίσος ; Μετά κάνετε κριτική ασφαλώς για το …κάψιμο βιβλίων από κάποιους κάποτε. Μαυρίσατε και κάποιες παλαιότερες σελίδες για να μην υπάρξει συνέχεια με κάποιο διάλογο (στο θέμα των εβραίων και των φυλακισμένων της Αλικαρνασσού – η τυχόν συνέχεια του διαλόγου δεν ήταν επιδίωξή μου άλλωστε, μια γνώμη διατύπωσα εντελώς περιστασιακά χωρίς να θέλω σώνει και καλά να δώσω συνέχεια). Αυτό συνιστά ιδεολογική τρομοκρατία, ναι ή όχι ; Εκτός κι αν έχετε ..ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον ιστότοπο, τότε ..πάω πάσο. Πείτε το καθαρά και σας υπόσχομαι ότι δεν θα ξαναεμφανιστώ στην ιστοσελίδα σας. Θέλω δε να πιστεύω πως δεν έχετε σχέση με τους εμφανιζόμενος …ιούς. Άλλωστε δεν σας τιμά τέτοια μέθοδος, η οποία δεν κοστίζει και τίποτε. Η σύντομη …αποκάθαρση ιών είναι δεδομένη και δωρεάν. Οι καθαρές εξηγήσεις είναι καλύτερες: Πείτε απλούστατα ”φίλε μην ξαναγράψεις τίποτε εδώ” και θα ανταποκριθώ. Μην παινιέστε όμως για οπαδοί της ελευθερίας του λόγου (και της οποιασδήποτε ελευθερίας – η ελευθερία άλλωστε είναι μία και παντού). Μια γνώμη διατύπωσα στο κάτω-κάτω, νομίζοντας ότι (αφού δηλώσατε εξαρχής ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ) πιστεύετε στην ελευθερία του λόγου και δεν κάνετε ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ. Γιατί έτσι λέγεται αυτό που κάνετε, όπως κι αν θελήσετε να το …βαφτίσετε.

    • Αφίσα για το ΕΠΑΜ στο 28/03/2012 στις 03:07

    Εφημερίδα τοίχου που κολλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην κέρκυρα σχετικά με το ΕΠΑΜ από την Πρωτοβουλία για το Ξεσκέπασμα του Συγκαλυμμένου Εθνικισμού

    https://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/epam_afisa.jpg

    • γιατί οι παρελάσεις είναι ανθυγιεινές; μια απάντηση από τα Χανιά στα τέλη του 70 στο 28/03/2012 στις 02:40

    …Χέζω το Γιάννη Μεταξά και την 4η Αυγούστου… (και τις παρελάσεις)

    γιατί οι παρελάσεις είναι ανθυγιεινές
    Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70, στα Χανιά της Κρήτης σε μια από τις παρελάσεις. Για το κείμενο αυτό είχε ασκηθεί δίωξη στο χανιώτη Βαρδή Τσουρή, έναν από τους συντρόφους που το μοίραζαν στον κόσμο. Περισσότερα για αυτήν την υπόθεση μπορεί κανείς να διαβάσει (αν υπάρχει και βρεθεί), στο ένα και μοναδικό τεύχος του περιοδικού με τον τίτλο “Νύχτα” που κυκλοφόρησε (μάλλον από τον Πειραιά) στις αρχές της δεκαετίας 80, αναγράφοντας στο εμπροσθόφυλλό του, τα εξής: “Νύχτα μου προλετάρισσα αν απεργήσεις χάθηκα”. Προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 σε ένα άλλο και μοναδικό τεύχος κυκλοφόρησε το (ας πούμε, ίδιο) περιοδικό με την ονομασία: “Τα άνθη του Κακού που ανθίζουν μόνο τη Νύχτα” σε ένα από τα σπάνια παντρέματα αντιεξουσιαστικών εκδοτικών προσπαθειών, με το περιοδικό “Άνθη του Κακού” που εξέδιδε (σε σειρά τευχών) ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης. Μακριά και πέρα από ένα ύπουλο εθνικισμό καθώς κι από έναν πανούργο μεταμοντέρνο εθνομηδενισμό, σε κάθε περίπτωση, η ανάγνωση της ιστορίας μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέες σφαίρες ελευθερίας και κοινοκτημοσύνης. ΓΚ
    ΥΓ: Το κείμενο βρέθηκε μετά από αναζήτηση (http://pantigera.blogspot.com/2011/03/blog-post_6960.html) στην ιστοσελίδα ΠΑΝΤΙΓέΡΑ (…μαύρη ρούσα, προδομένη μου γενιά, σαν θα σμίξουν οι ανάσες θα φουσκώσουν τα πανιά…) και έτσι, αναδημοσιεύεται.
    γιατί οι παρελάσεις είναι ανθυγιεινές
    Ανεβασμένη στην εξέδρα, για να κρύψει με το ύψος την ασημαντότητά της, η επίσημη μούχλα (Νομάρχες. Δήμαρχοι, στρατηγοί, παπάδες) καταδέχεται να χαιρετήσει πότε-πότε βαριεστημένα αυτούς πού περνούν μπροστά της υποχρεωμένοι από τους μπράβους της (δασκάλους κι επιλοχίες) ν’ απονείμουν τιμές στρίβοντας το κεφάλι.
    Ο κόσμος στριμωγμένος στην άκρη, πίσω από τα κορδόνια των χωροφυλάκων, περιορισμένος στο ρόλο του θεατή, χωρίς πρωτοβουλία, να βλέπει ένα θέαμα οργανωμένο από τους οργανωτές της καθημερινής καταπίεσης.
    Να βλέπει τα παιδί του, τους έφηβους των 13 και τα παιδιά των 6 χρονών υποχρεωμένα να περπατούν στη γραμμή, σα μηχανές χωρίς σκέψη ή αισθήματα, στο φριχτό ρυθμό των ταμπούρλων, με το σώμα τους κλεμμένο από την εξουσία, ηθοποιοί σ’ ένα ρόλο σκηνοθετημένο από κακόγουστο σκηνοθέτη.
    Να βλέπει να παρελαύνουν κορδωμένα αδιάντροπα τα σώματα ασφάλειας, αυτοί που τον έσφαξαν το ‘45 και το ‘73 και θα τα ξανακάνουν το ‘83 ή το ‘90 και που εν τω μεταξύ χτυπούν σε κάθε του ενέργεια: συγκέντρωση, πορεία, απεργία, αγροτικό συλλαλητήριο.
    Ν’ ακούει το μεγάφωνο να ξερνάει ηλιθιότητες για μας τους Έλληνες, το πιο γενναίο λαό του κόσμου, ενώ ένα άλλο μεγάφωνο στη Τουρκία λέει για τους Τούρκους το πιο γενναίο λαό του κόσμου, κι άλλα μεγάφωνα στην Αγγλία, Βουλγαρία, Αίγυπτο. Ταϋλάνδη, λένε για τους γενναίους Άγγλους. Βούλγαρους, Αιγύπτιος. Ταϊλανδούς. έτσι που κάποτε όλοι εμείς οι γενναίοι να βγάλουμε τα μάτια μας με γενναιότητα.
    Με σημαιοστολισμένο υποχρεωτικά τα σπίτι και το μαγαζί του με την ίδια σημαία πού κυματίζει πάνω από φυλακές και στρατόπεδα κι αστυνομικά τμήματα, έτσι που κάθε σπίτι να γίνεται λίγο φυλακή και στρατόπεδο κι αστυνομικό τμήμα.
    Για περάστε λοιπόν. Τα κράτος προσφέρει στους υπηκόους του θέαμα για να εκτονωθούν με ταρατατζούμ και ζήτω, να ξεχάσουν την άχαρη δουλειά και τις τιμές πού ανεβαίνουν και να ξαναπάνε αύριο ανανεωμένοι να δουλέψουν για τ’ αφεντικά τους. Και καλού-κακού τους δείχνει τα πολυβόλα και τα τανκς για να ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν αν διαμαρτυρηθούν.
    Η παγίδα έχει στηθεί: Πάμε στη παρέλαση να καμαρώσουμε το φίλο, τη φίλη, το γιο, τη κόρη. Ο φίλος κι η φίλη από τη μεριά του αρχίζει να καμαρώνει λίγο κι αυτός, πέφτοντας έτσι στα λούκι. Και πέφτει άκουα πιο πολύ όταν φροντίζει να περάσει με άψογο βήμα μπροστά από τους επίσημους δίνοντας έτσι άξια σ’ αυτούς πού δεν έχουν.
    Ή παγίδα έχει στηθεί: Είμαστε όλοι Έλληνες, έθνος ηρωικό κι αγαπημένο, όλοι μαζί, αφεντικά κι εργάτες, αξιωματικοί και φαντάροι, χωροφύλακες και πολίτες, υπουργοί και ψηφοφόροι, πολεμήσαμε τους κακούς Τούρκους το ‘21 και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί.
    Να όμως που κάπου κολλάει το κόλπο.
    Μερικοί γιουχάρουν όταν περνάει η αστυνομία, κάθε χρόνο και πιο πολλοί μαθητές το σκάνε από τη παράταξη, κάθε χρόνο και λιγότεροι έρχονται να δουν αυτό το σοβινιστικό τσίρκο.
    Γιατί το παραμύθι έχει παλιώσει πια. Το ‘73-‘75, χρονιά απεργών, διαδηλώσεων, συγκρούσεων, διεκδικήσεων, η εξουσία τρομαγμένη έβγαλε από τη ναφθαλίνη το τούρκικο κίνδυνο, μας έδειξε το μπαμπούλα, μας κάλεσε σε εθνική ενότητα και κατάφερε να ξεπεράσει τη κρίση. Το ίδιο έκανε και το ‘65. Το ίδιο θα κάμει και στο μέλλον. Προς το παρόν συντηρεί με παρελάσεις το μικρόβιο του εθνικισμού.
    Αυτοί πού σε μια νέα και δυνατότερη επίθεση ενάντια στο κράτος έχουν να χάσουν τα πάντα και τίποτα να κερδίσουν, ξέρουν, (μια που παίζεται το τομάρι τους), ότι αργά ή γρήγορα αυτή η επίθεση θα γίνει, από αυτούς που δεν έχουν τίποτα να χύσουν, ενώ έχουν να κερδίσουν τα πάντα.
    Ξέρουν πως αύριο ο κόσμος που σήμερα παρακολουθεί το θέαμα από τα πεζοδρόμια, θα ξεχυθεί στο δρόμο ζητώντας αυτό που του ανήκει.
    Τότε ακριβώς (τι σύμπτωση) κάτι θ’ αρχίσουν να γράφουν οι φυλλάδες τους για –«τούρκικες προκλήσεις» κάτι θ’ αρχίσει να παραμιλάει το χαζοκούτι τους, για «παραβιάσεις του εναερίου χώρου», για «τεταμένες εξωτερικές σχίσεις», για «ανάγκη εθνικής ενότητας εν όψει του εθνικού κίνδυνου».
    Τι σημαίνει όμως έθνος:
    Μήπως είναι μια έννοια που έχει άκοπα να κρύψει τις πραγματικές ταξικές διαφορές και να δημιουργήσει ψεύτικες διαφορές ανάμεσα στους λαούς;
    Τι κοινό έχουμε μ’ αυτούς πού ζουν σε βάρος μας:
    Και τι έχουμε να χωρίσουμε με τους Τούρκους εργαζομένους που αυτή τη στιγμή φυλακίζουν κι εξοντώνουν οι δολοφόνοι της Τουρκικής στρατιωτικής χούντας με την ευγενική ανοχή όλων των κυβερνήσεων του κόσμου;
    Οι επαναστάτες του ‘21 ξεσηκώθηκαν εναντία στο Σουλτάνο, τον αγά, το γενίτσαρο, το χαράτσι. Έχουμε και σήμερα από τα ίδια: Σήμερα σουλτάνος είναι το κράτος., αγάς το αφεντικό, γενίτσαρος τα Μ.Α.Τ., χαράτσι οι φόροι. Και μουτήδες όσοι λένε «τίποτα δεν αλλάζει» – «δεν μπορείς να τα βάλεις μ’ αυτούς» – «γλύψε για να προκόψεις».
    Μετά το ‘21, οι φτωχοί αγρότες πού νίκησαν το σουλτάνο βρέθηκαν με νέο εκμεταλλευτή στη πλάτη τους. Τους τσιφλικάδες, τους αστούς, τη βασιλική αυλή. Και τα νέα αφεντικά για να στερεώσουν τη θέση τους φρόντισαν πρώτα απ’ όλα να φτιάξουν δικό τους στρατό από μισθοφόρους κι αστυνομία για να εξοντώσουν αυτούς πού τους ανέβασαν στην εξουσία.
    Γνήσια εγγόνια αυτών των αφεντικών είναι και τα σημερινά.
    Αυτοί που μας λένε παχιά λόγια για την υπεράσπιση της πατρίδας, ενώ οι ίδιοι κάνουν χοντρές κομπίνες με τις πολυεθνικές, έχουν σε ελβετικές τράπεζες τα κλεμμένα τους, έχουν ξένες σημαίες στους σκυλοπνίχτες τους.
    Όμως ο εχθρός δε βρίσκεται έξω από τα σύνορα.
    Είναι εδώ, στα υπουργεία, στα στρατιωτικά επιτελεία, στις διευθύνσεις των εργοστασίων, των τραπεζών, των εφημερίδων, σε κάθε διεύθυνση.
    Αυτά τα τανκς που παρελαύνουν δεν είναι δικά μας.
    Είναι δικά τους.
    Δεν είναι για να χτυπήσουν τους ξένους.
    Είναι για να χτυπήσουν εμάς.
    Αυτή η πατρίδα δεν είναι δικιά μας.
    Αυτοί ανακηρύξανε πατρίδα την ιδιοχτησία τους, μας μάντρωσαν στα σύνορα σα ζώα σε κλουβιά.
    Αυτά τα σύνορα δεν μας αφορούν.
    Αυτή η παρέλαση δεν μας αφορά.
    ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

    από την Ομάδα Ελευθεριακών Κομμουνιστών (http://eleftheriakoi.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html)

    http://eleftheriakoi.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html

    • Ηράκλειο : Μερικές σκέψεις για το σχεδιαζόμενο υβριδικό πάρκο παραγωγής ενέργειας στα όρια του δήμου Χερσονήσου στην περιοχή Μαλίων-Κράσι στο 27/03/2012 στις 10:47

    Μερικές σκέψεις για το σχεδιαζόμενο υβριδικό πάρκο παραγωγής ενέργειας στα όρια του δήμου Χερσονήσου στην περιοχή Μαλίων-Κράσι
    Κανένας μας δεν θα είχε λόγο για δεύτερες σκέψεις για ένα έργο που βελτιστοποιεί την ενσωμάτωση της παραγόμενης από τις ανεμογεννήτριες ενέργειας στο δίκτυο κατανάλωσης, ιδιαίτερα αν εμπλέκεται μια τόσο απλή και δοκιμασμένη τεχνολογία όπως η εκμετάλλευση της διαφοράς δυναμικού σε δύο υψόμετρα, νερό και αιολική ενέργεια.
    Όμως, έκδηλη ανησυχία προκαλούν μια σειρά από παραμέτρους της μεγάλης αυτής επένδυσης που τη ν καθιστούν ως μία από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις στην ανατολική πλευρά του δήμου Χερσονήσου, του δήμου Λασιθίου και δήμου Αγίου Νικολάου, μια φαραωνική επένδυση για το νησί μας. Συγκεκριμένα:
    > Ανακαλύπτουμε ότι το νερό που θα χρειαστεί είναι όσο το προβλεπόμενο ετήσιας κατανάλωσης του συνόλου των ξενοδοχείων (1.200.000κμ) του δήμου (εδώ εδράζεται το 12% των εγκαταστάσεων του ελληνικού τουρισμού), για να γεμίσουν και μη εκμεταλλεύσιμοι όγκοι των δεξαμενών όσο καταναλώνουν το σύνολο των οικιών σ’ ένα χρόνο, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιοποίησε ο δήμος. Αυτή η ποσότητα απαιτείται αρχικά για το γέμισμα των ταμιευτήρων, όμως, κάθε χρόνο θα χρειάζεται περίπου όσο νερό πίνουν τα ζωντανά του δήμου (60.000κμ) λόγω της εξάχνωσης ποσότητα που αντιστοιχεί σε αρκετά γήπεδα γκολφ.
    > Στη συνέχεια αντί για έναν (δυο για την ακρίβεια) -έστω τεχνητούς- υδροβιότοπους στην περιοχή μας (μιας και οι υπάρχοντες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τις καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες), ανακαλύπτουμε έκπληκτοι ότι δεν θα είναι σαν τις γνωστές λιμνοδεξαμενές και τα αρδευτικά φράγματα, αλλά θα είναι τσιμεντένιες με βάθη 30 & 38 μέτρα. Τσιμεντένιες!!! (με οπλισμένο σκυρόδεμα) επιφάνειας 57,6 & 51,2 στρεμμάτων αντίστοιχασε σεισμογενή περιοχή!!!
    > Κοιτάζοντας τον χάρτη της Ρ.Α.Ε. τρομάζεις από τις δεσμευμένες εκτάσεις φαίνονται ίσης έκτασης σχεδόν με το οροπέδιο Λασιθίου. Κοιτάζοντας πιο κοντά βλέπουμε ότι είναι πάνω στα τελευταία παρθένα και αδιάβατα δάση της περιοχής μας που γλίτωσαν από τη βοσκή και την ανοικοδόμηση, γλίτωσαν από την οδοποιία, και τώρα πατιούνται από ελικόπτερα που πάνε τα μηχανήματα για τις διερευνητικές γεωτρήσεις μιας και δεν υπάρχουν δρόμοι. Τρομάζοντας τους κατοίκους των γύρω χωρίων όταν έγινε γνωστό για πρώτη φορά το γεγονός.

    Και τίθενται τα ερωτήματα:
    – Για τέτοιου μεγέθους έργα δεν πρέπει να γίνεται ενημέρωση των κατοίκων, με παρουσιάσεις των έργων, και διαβούλευση πριν ο δήμος κι ο κάθε αιρετός δώσει την έγκρισή του;
    – Δεν απαιτείται να προηγηθεί μια επικυρωμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του συγκεκριμένου έργου και ως προς τα μεγέθη και ως απόδοση/λειτουργικότητα στο σύνολο του ενεργειακού πλέγματος του νησιού, περά από το γενικόλογο για κάθε ΑΠΕ του πόσο λιγνίτη κερδίζουμε (ξεχνώντας ότι εδώ καίμε πετρέλαιο) και πόσες ρήτρες CO2 γλυτώνουμε; Σε μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να συνυπολογισθούν και οι τεχνικοί περιορισμοί του έργου για το χρονικό ισοζύγιο που η μονάδα μπορεί να παρέχει ενέργεια ~38% ή απαιτείται να καταναλώνει ~62%, μαζί με τις ενεργειακές αποδόσεις της διπλής μετατροπής ενέργειας και τις απώλειες νερού.
    – Δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα έργο που στη πράξη αλλάζει ριζικά το τοπίο, το κλίμα, και το οικοσύστημα της περιοχής στο σύνολο του, και να γίνει η παρουσίαση των αλλαγών αυτών στου κατοίκους της περιοχής;
    – Δεν απαιτείται να υπολογισθεί το προκύπτον περιβαλλοντικό κόστος να χρεωθεί και να συνυπολογισθεί στη βιωσιμότητα του επιχειρήματος, όπως και το κόστος της αποκατάστασης να προκαταβληθεί ως ρήτρα πιθανής αποτυχίας; Η Ελλάδα είναι γεμάτη από κουφάρια φιλόδοξων στα χαρτιά έργων που εγκαταλείφτηκαν αφήνοντας τις καταστροφές και τα σκουπίδια τους δώρο στις επόμενες γενιές.
    – Δεν απαιτείται επικαιροποίηση της κατασκευαστικής μελέτης και των τεχνολογιών που επιλέχτηκαν, όπως και η πρόβλεψη και ο καθορισμός των διαδικασιών ελέγχων τόσο στη διαδικασία κατασκευής όσο και κατά την λειτουργία, δεδομένου ότι τα μεγέθη ενέχουν κινδύνους για τη ασφάλεια και τα δημόσια αγαθά;
    – Μαζί με τις υδατοδεξαμενές προβλέπεται να εγκατασταθούν 41 ανεμογεννήτριες σε συνδυασμό με τη χρήση νερού. Άλλες στην κορυφογραμμή της Σελένας, άλλες στο μαναδικής βιοποικιλότητας προστατευόμενο «Αζιλακόδασος», άλλες στις βόρειες υπώρειες του Λασιθίου άλλες στο μοναδικό φυσικό τοπίο στο Κράσι, άλλες δίπλα και μέσα στο μοναδικής ομορφιάς πρινόδασος. Ποια θα είναι η τελική εικόνα του ευρύτερου τοπίου βόρεια της κορυφογραμμής της Σελένας μέχρι τη βόρεια ακτή των Μαλλίων, με δεδομένο ότι εκεί στον κόλπο Μαλλίων-Σταλίδας βρίσκεται η μεγαλύτερη πυκνότητα ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων; Ποια προτεραιότητα -αλήθεια- δίνεται στην ανάπτυξη του τουρισμού που όπως γνωρίζομε μέχρι σήμερα αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του δήμου Χερσονήσου;

    Πιστεύουμε ότι:
    – Οι κάτοικοι πρέπει να ενημερωθούν με κάθε «λεπτομέρεια» για το έργο με πρωτοβουλία του δήμου, να θέσουν τα ερωτήματα τους και να αξιολογήσουν τις απαντήσεις. Κάθε επιλογή έχει ένα κόστος που πρέπον είναι να είναι συνειδητό όχι μόνο από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις αλλά και από αυτούς που στο τέλος θα πληρώσουν ένα μέρος του και θα υποστούν τις όποιες συνέπειες.
    -Τα θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων είναι ενιαία για όλη την περιφέρεια και για το λόγο αυτό πρέπει να ολοκληρώνονται σε επίπεδο νησιού. Το δείχνει και το συγκεκριμένο έργο που ολοκληρώνει μονάδες σε όλες σχεδόν τις περιφερειακές ενότητες*. Ως εκ τούτου ευθύνη αποφάσεων, ενημέρωσης και διαβούλευσης έχει και η αιρετή Περιφέρεια πέρα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
    – Θεωρούμε, τέλος, ότι απέχουμε πολύ από το σημείο που ένα τέτοιο έργο μπορεί να κριθεί ασφαλές για την τοπική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Ανάγκη απόλυτη η άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας ώστε να είναι δυνατόν να συνεκτιμηθεί το κόστος με την πιθανή ωφέλεια.

    20 Μαρτίου 2012
    Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον

    * το λογικό θα ήταν να εξισορροπεί φορτία σε συνδυασμό με τα γειτονικά αιολικά πάρκα και να μην βαρύνει τα δίκτυα μεταφοράς, εκτός αν στον οικονομικό σχεδιασμό είναι να αγοράζει φτηνό ρεύμα για τις αντλήσεις και να το επαναδιαθέτει ως ακριβό ρεύμα από ΑΠΕ, οπότε γίνεται ακόμα πιο σαφές το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του διαχειριστή του συστήματος διανομής φορτίων (και ενσωμάτωσης μονάδων παραγωγής) τόσο για το μέσο κόστος της παρεχόμενης στον καταναλωτή ενέργειας, όσο και για την απόδοση της επένδυσης.
    http://pokoipe.blogspot.com/

    • 294 προσαγωγές και 40 συλλήψεις σε ολη τη χωρα στο 26/03/2012 στις 02:56

    294 προσαγωγές και 40 συλλήψεις σε ολη τη χωρα

    Στη στρατιωτική παρέλαση τής Αθήνας έριξαν το βάρος για την αποφυγή επεισοδίων, αλλά -απ’ ό,τι φαίνεται και από τα συγκεντρωτικά νούμερα- στην περιφέρεια αντιμετώπισαν τα πιο σοβαρά προβλήματα.
    Σε 294 προσαγωγές και 40 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις όλης της χώρας, που είχαν αναλάβει το δύσκολο -κρίνοντας από το αποτέλεσμα- έργο της περιφρούρησης των παρελάσεων.
    Στην Αθήνα 29 προσαγωγές, ενώ συνελήφθη ένα άτομο, επειδή στην κατοχή του είχε μία φωτοβολίδα.
    Κομοτηνή: 9 προσαγωγές και 1 σύλληψη
    Αλεξανδρούπολη: 5 προσαγωγές
    Ξάνθη: 1 προσαγωγή
    Φλώρινα: 20 προσαγωγές
    Βέροια: 3 προσαγωγές και 29 συλλήψεις
    Σέρρες: 15 προσαγωγές
    Γιάννενα: 2 προσαγωγές
    Πρέβεζα: 1 προσαγωγή
    Βόλος: 8 προσαγωγές
    Λάρισα: 3 συλλήψεις
    Μυτιλήνη: 18 προσαγωγές και 2 συλλήψεις
    Χίος: 5 προσαγωγές
    Σάμος: 14 προσαγωγές
    Τρίπολη: 10 προσαγωγές
    Κόρινθος: 9 προσαγωγές
    Σπάρτη: 5 προσαγωγές
    Καλαμάτα: 3 προσαγωγές και 1 σύλληψη
    Χανιά: 3 συλλήψεις
    Ρέθυμνο: 1προσαγωγή
    Ηράκλειο: 5 προσαγωγές
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1388059

    • Ηράκλειο : χαριστικό παζαρι 24/3 στο 23/03/2012 στις 12:00

    καλημερα ,γιατι δεν το βαλατε αυτο :ανταλλακτικό παζαρι σαββατο 24/3/12 -ώρα : 12:00-18:00 στο πάρκο γεωργιάδη στο Ηρακλειο απο το δίκτυο ανταλλαγων και αντιπραγματισμού το σαιτ του ειναι αυτό:http://diktyoantallagisirakleiou.espiv.net/

    • Ηράκλειο : 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην Ένωση στο 22/03/2012 στις 11:54

    Στα μαχαίρια εργαζόμενοι και διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου
    22/03/2012 – 11:44 πμ

    «Καταιγίδα» εξελίξεων στην Ένωση Ηρακλείου, μετά την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι και όπως λένε απειλούνται εμμέσως πλην όμως σαφώς με απολύσεις.
    Aπό τη Δευτέρα αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στη συνεταιριστική οργάνωση μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτει το σωματείο.Aπό τη Δευτέρα αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στη συνεταιριστική οργάνωση μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτει το σωματείο.

    Σε 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στην Ένωση Ηρακλείου κατά τη διάρκεια θυελλώδους γενικής συνέλευσης του σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου.
    Στη συνέλευση ήταν τόση η ένταση που ένας εργαζόμενος λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες και εξετάσεις.
    Η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να απευθύνει μομφή στο γενικό διευθυντή της Ένωσης και σε δύο διευθυντές για τους χειρισμούς τους σε σημαντικά θέματα της συνεταιριστικής οργάνωσης. Την Πέμπτη 22 Μαρτίου συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης με τον πρόεδρο της Ανδρέα Στρατάκη να έχει γίνει έξαλλος με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων και να προειδοποιεί για «κάθετες λύσεις». Η ρήξη μεταξύ της πλειοψηφίας του σωματείου από την μια πλευρά και του προέδρου και των διευθυντών της ΕΑΣΗ από την άλλη, είναι πλέον γεγονός!

    Απεργία και συνέλευση
    Οι εργαζόμενοι στην Ένωση Ηρακλείου ξεκίνησαν 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 21 Μαρτίου. Είναι απλήρωτοι επί αρκετούς μήνες, ενώ έχουν πληροφορίες για μείωση μισθών και απολύσεις. Ήδη έχουν κάνει υπομονή τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια που υπάρχουν, ως γνωστό, επί μήνες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.
    Ακόμα και το ύφος της ανακοίνωσης του σωματείου παρουσιάζει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων στην Ένωση Ηρακλείου. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
    «Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομική και ηθική κρίση. Πάντοτε υπήρξαν και πάντοτε θα υπάρχουν παρόμοιες εποχές. Άλλωστε την ακμή διαδέχεται η παρακμή. Σε αυτή την οικονομική κρίση όπως και σε άλλες παλαιότερα καλούν πρώτα, πάνω απ’ όλους τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα “σπασμένα”.
    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μας έχουν φέρει εμάς και τις οικογένειές μας στο χείλος του γκρεμού. Η καθημερινότητά μας δεν βγαίνει με όποιες προσπάθειες και αν γίνονται, τονίζει το σωματείο Εργαζομένων στην ΕΑΣΗ και προσθέτει:
    Η αντιμετώπιση από την οργάνωσή την οποία υπηρετούμε τόσα χρόνια και που έχουμε δώσει και την ψυχή μας χαρακτηρίζεται από καθημερινή απαξίωση και κοροϊδία.
    Το Σωματείο Εργαζομένων αποφάσισε: Την Τετάρτη 21/03/2012 και την Πέμπτη 22/03/2012 να πραγματοποιήσει 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ. Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας 21/03/2012 και ώρα 10.00 π.μ α πραγματοποιηθεί και η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην αίθουσα συνελεύσεων της Οργάνωσης
    Ζητάμε:
    Την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ
    Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων
    • Άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και εμπορικές μονάδες
    -Την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της περιουσίας της Οργάνωσης
    -Βιώσιμη λύση με βάση τους ανθρώπους (εργαζόμενους — παραγωγούς)
    Ανάκτηση της αξιοπιστίας της Οργάνωσης
    – Όχι στις απολύσεις και την ανεργία
    -Όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης
    -Όχι στις επιχειρησιακές συμβάσεις
    -Όχι. στην συρρίκνωση — ναι στην ανάπτυξη»

    «Θύελλα» στη γενική συνέλευση
    Η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση κατά την πρώτη μέρα ήταν καθολική. Έτσι αρκετοί εργαζόμενοι πήραν μέρος στη γενική συνέλευση όπου η διοίκηση του σωματείου έθεσε σε ψηφοφορία δύο σημαντικά θέματα και συγκεκριμένα την έναρξη 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και την αποπομπή του γενικού διευθυντή και δύο διευθυντών. Κατά πλειοψηφία η γενική συνέλευση ενέκρινε τις εισηγήσεις της διοίκησης του σωματείου. Έτσι από τη Δευτέρα αποφασίστηκε να μπει λουκέτο στη συνεταιριστική οργάνωση μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που θέτει το σωματείο.
    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης μίλησε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης χωρίς όμως να πείσει την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ένας υπάλληλος της ΕΑΣΗ μάλιστα, από την ένταση λιποθύμησε και όλοι νόμισαν ότι επρόκειτο για πρόβλημα καρδιάς. Μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο και σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη που τον επισκέφθηκε, επρόκειτο όπως φαίνεται για στρες που τον οδήγησε σε λιποθυμικό επεισόδιο.

    Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο
    Την Πέμπτη 22 Μαρτίου σύμφωνα με τον κ. Στρατάκη, θα συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ηρακλείου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα.
    Κατά τον κ. Στρατάκη, αν πράγματι γίνει η απεργία των εργαζομένων, τότε θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Προβλήματα θα έχει και το εμπορικό τμήμα.
    Ο κ. Στρατάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της διοίκησης του σωματείου και τόνισε ότι πρόκειται για μεθοδεύσεις και πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη συνεταιριστική οργάνωση. «Και εμείς νοιώθουμε την αγωνία των εργαζομένων, έχουμε συνεδριάσει έξι φορές το τελευταίο δίμηνο για να δούμε τι θα κάνουμε, προσπαθούμε να πληρώσουμε το προσωπικό μας και τους αγρότες, κάνουμε ότι μπορούμε. Πείτε μου ποιες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα τώρα με την οικονομική κρίση…» είπε ο κ. Στρατάκης και κάλεσε τους εργαζόμενους να δείξουν ψυχραιμία και να βοηθήσουν τη συνεταιριστική οργάνωση τώρα που ξεκινάει μία καινούργια πορεία με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς. «Τους διευθυντές τους αποπέμπει, όταν και αν χρειάζεται η διοίκηση. Και τα καταστήματα της Ένωσης κλείνουν, εάν χρειάζεται να κλείσουν, με απόφαση της διοίκησης. Τους είπα ότι δεν θα κάνουμε απολύσεις και δε με πίστεψαν. Τώρα όμως εκεί που έχουν οι ίδιοι οδηγήσει τα πράγματα, κατέληξε ο κ. Στρατάκης, θα προχωρήσουμε σε κάθετες λύσεις, τις οποίες και θα αποφασίσουμε στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο».
    http://www.agronews.gr/agora/organoseis/arthro/78635/sta-mahairia-ergazomenoi-kai-dioikisi-tis-enosis-irakleiou-/

    • Ρέθυμνο : Επιθεση φασιστών σε μέλη του ΚΕΕΡΦΑ στο 21/03/2012 στις 18:53

    Καταγγελία
    Την Παρασκευή 16/3 2012, ώρα 21.00, στην περιοχή του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, φασίστες επιτέθηκαν σε φοιτητές – μέλη της Κίνησης Ενωμένης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).Στην προσπάθεια να σβήσουν φασιστικά συνθήματα και σύμβολα (σβάστιγγες, στόχους και σύμβολα SS) της Χρυσής Αυγής και της ΟΕΡ απ’ τους τοίχους, τους πλησίασαν απειλώντας τους πως εάν δε σταματούσαν θα καλούσαν την αστυνομία.Ενώ τα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ συνέχισαν να σβήνουν τα συνθήματα, και τα σύμβολα, τους ακολούθησαν και επιτέθηκαν σωματικά και λεκτικά στο μοναδικό άντρα που συμμετείχε στη δράση αυτή.Συγκεκριμένα, προέβησαν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απειλές όπως : “θα σας σκοτώσουμε αν δε φύγετε” και “όπου σας πετύχω θα σας χτυπήσω! ” με αποκορύφωμα ο ένας απ’ αυτούς να πιάσει από το λαιμό τον 20χρονο φοιτητή που προαναφέρθηκε. Το γεγονός ότι απευθύνθηκε στις υπόλοιπες φοιτήτριες με υποτιμητικό τρόπο λέγοντας : “αφήστε τες αυτές , κορίτσια είναι, δεν είναι ΤΙΠΟΤΑ”, φανερώνει το σεξιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης , που οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ανήκουν (Χρυσή Αυγή).

    Ελάχιστα λεπτά μετά τη λήξη του περιστατικού, εμφανίστηκαν τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο ζητώντας τις αστυνομικές ταυτότητες των φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα άφησαν ανενόχλητους τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής.

    Είναι άξιο να σημειωθεί πως είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και για όλους τους κατοίκους της Κρήτης, οι οποίοι έδωσαν αγώνες ενάντια στους Ναζί το 1940, οι πολιτικοί τους απόγονοι σήμερα για ακόμα μια φορά να επιτίθενται στους φοιτητές, υπερασπιζόμενοι φασιστικές – ναζιστικές αντιλήψεις και διαιωνίζωντας τες με βίαιο και αυταρχικό τρόπο.

    Πρέπει να μπει ένα τέλος στην ανοχή και τη μεροληπτική στάση της αστυνομίας σε τέτοια περιστατικά και πρακτικές!

    ΚΕΕΡΦΑ Ρεθύμνου

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.