→ Ιούνης 2011 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@gmail.com

41 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Κρήτη : Στο 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στο 09/06/2011 στις 13:35

    Στο επιπεδο- ρεκόρ του 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο, έναντι 15,9% τον προηγούμενο μήνα και 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
    Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία για την ανεργία.
    Σε ότι αφορά στην Κρήτη, τον Μάρτιο η ανεργία εκτινάχτηκε στο 14,5%, καταγράφοντας μέσα σε έναν χρόνο περίπου την ίδια αύξηση (2,5%) που είχε σημειώσει την τελευταία πενταετία.

    Έτσι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία στην Κρήτη κατά τον μήνα Μάρτιο εμφανίζει συνολική άνοδο κατα 5,3% την τελευταία εξαετία :

    2011 : 14,5%
    2010 : 12%
    2009 : 10,3%
    2008 : 10,7%
    2007 : 10,0%
    2006 : 9,2%

    Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία για την ανεργία.
    Συνολικά σε ολόκληρη την χώρα, ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 811.340 άτομα, ο υψηλότερος που έχει καταγαρφεί, αυξημένος κατά 24.111 άτομα (3,1%) σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 και κατά 232.617 άτομα (40,2%) έναντι του Μαρτίου 2010.
    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.185.325 άτομα, χαμηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2004, μειωμένο κατά 5,4% από το Μάρτιο του 2010. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.335.461 άτομα.
    Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (-5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (+0,2%).
    Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Νότιο Αιγαίο (30,4%), Ιόνια Νησιά (24,5%) και Δυτική Μακεδονία (20,6%). Στην Αττική, το ποσοστό αυξήθηκε 15,8% από 10,5% το Μάρτιο του 2010.
    Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 13,8% από 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και στις γυναίκες σε 19,5% από 15,9%.
    Στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 42,5% από 29,8% το Μάρτιο του 2010, από 25 έως 34 στο 22,6% από 15,4% και από 34 έως 44 στο 13,1% από 10% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
    Στην Ευρωζώνη, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,9% το Μάρτιο.

    flashnews.gr

    • Ηράκλειο : Νέο Τελεσίγραφο εισαγγελέα για τον καταυλισμό στα 2 Αοράκια στο 09/06/2011 στις 13:34

    Ξανά στην επιφάνεια τώρα το θέμα των αθίγγανων που εισέπραξαν τα δάνεια του ελληνικού Δημοσίου αλλά δεν έφυγαν ποτέ από τον καταυλισμό στα Δύο Αοράκια… Δύο περίπου χρόνια μετά τη “θύελλα” που είχε ξεσπάσει από την κινητοποίηση του εισαγγελέα Ηρακλείου Νίκου Μαρκάκη, τις συσκέψεις επί συσκέψεων, τα τελεσίγραφα και τις κινητοποιήσεις τότε των αθίγγανων, ο εισαγγελέας Ηρακλείου επανέρχεται τώρα δριμύτερος, προετοιμάζοντας την “έξωση” όσων οικογενειών διαμένουν αδικαιολόγητα στον καταυλισμό, από τη στιγμή που έχουν λάβει τα δάνεια για να αναζητήσουν αλλού μια στέγη…
    Την επανακινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για το εν λόγω θέμα, που αποτελεί ομολογουμένως “καυτή” πατάτα αφού υπάρχουν πολλές κοινωνικές πτυχές και προεκτάσεις, ήρθε να σηματοδοτήσει η χθεσινή σύσκεψη του εισαγγελέα με τα στελέχη του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος πήρε τώρα, μετά την κατάργηση της Νομαρχίας Ηρακλείου, την ευθύνη στην “πλάτη” του.

    http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=830422&srv=95

    • Ηράκλειο : 20 Ιουνίου 2011 Ημέρα Δράσης για τη σωτηρία του χώρου της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών στο 08/06/2011 στις 10:12

    Οι Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών “Σπίθες Ηρακλείου” οργανώνουν ανοικτή δημόσια εκδήλωση – συζήτηση για την αποτροπή των σχεδίων εκποίησης και ιδιωτικοποίησης της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών, για την ολοκλήρωση του δημόσιου σχεδιασμού με τη δημιουργία υποδομών πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, στις 19:00′ στο χώρο της βάσης (προαύλιο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης – Ταβέρνα “ΚΡΗΤΕΣ”).

    Θα ακουλουθήσει μουσική βραδιά με τη φιλική συμμετοχή του Ross Daly.

    http://pokoipe.blogspot.com/

    • Ρέθυμνο : Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών ενάντια στις διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού στο 08/06/2011 στις 09:07

    Η Εναλλακτική Κίνηση χαιρετίζει το «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας» (Athens Pride) που διεξάγεται σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα σε ανάμνηση της βίαιης επίθεσης από βαριά οπλισμένη ομάδα της αστυνομίας σε θαμώνες του μπαρ Στόνγουολ της Νέας Υόρκης.

    Η συντονισμένη αγανάκτηση του συγκεντρωμένου πλήθους απέναντι στη βίαιη καταστολή μιας ψυχαγωγικής βραδιάς αναγνωρίστηκε ως συμβολική αφετηρία του κινήματος διεκδίκησης του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης του σεξουαλικού προσανατολισμού.

    Σήμερα τα Φεστιβάλ και οι Παρελάσεις Pride – Υπερηφάνειας έχουν μετατραπεί σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν τη Λεσβιακή, Γκέι, Αμφιφυλοφιλική και Τρανσεξουαλική (LGBT) διαφορετικότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και εφαλτήριο για την προβολή και τη διεκδίκηση των LGBT δικαιωμάτων.

    Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού, για την αναγνώριση του ομοφοβικού εγκλήματος στην οικογένεια και στους κοινωνικούς χώρους, την ποινικοποίηση και τιμωρία κάθε διάκρισης που γίνεται λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή και λόγω ταυτότητας φύλου, την κατάργηση των διακρίσεων στο στρατό καθώς και την θέσπιση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας για όσους πολίτες το επιθυμούν.

    Επίσης διεκδικούμε την κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου για τη συμβίωση μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την παροχή δυνατότητας να δημιουργήσουν οικογένεια, είτε ως φυσικοί γονείς, είτε με υιοθεσία. Επίσης ζητούμε την εφαρμογή του προτεινόμενου από την κυβέρνηση συμφώνου συμβίωσης και σε ομόφυλα ζευγάρια καθώς και την παραχώρηση ασύλου σε ομοφυλόφιλους/ες, αμφισεξουαλικούς/ες, τρανσεξουαλικούς/ες που στη χώρα τους κινδυνεύουν εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

    Τη στιγμή που τα φαινόμενα σεξιστικής βίας πολλαπλασιάζονται στην κοινωνία, – όπου νέα παιδιά κακοποιούνται ψυχικά και σωματικά στο σχολείο από συμμαθητές και δασκάλους λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή που νέοι και νέες στο χώρο εργασίας τους αναγκάζονται να κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα υπό το φόβο της απόλυσης, εμείς δεν έχουμε περιθώριο να κλείνουμε τα μάτια. Η κοινωνική περιθωριοποίηση, η βία απέναντι στους ανθρώπους με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως επίσης και η εμπορευματοποιημένη καρικατούρα τους που προβάλλεται στα ΜΜΕ, αποτελούν αναμφίβολα εκφάνσεις ακραιφνούς κοινωνικού ρατσισμού.

    Ιδιαίτερα τώρα που οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα επίπεδα, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να αντισταθούμε στην κοινωνική περιθωριοποίηση ανθρώπων για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις προωθώντας ακτιβιστικές αντισεξιστικές δράσεις, αλλά και εμβαθύνοντας τη θεωρητική και πολιτική συζήτηση σε σχέση με το LGBT κίνημα. Σπάζοντας τη σιωπή που συντηρεί τον κοινωνικό συντηρητισμό διεκδικούμε την ισότητα όλων των πολιτών και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάρριψη και του τελευταίου ψήγματος σεξισμού και ομοφοβικών αντιλήψεων που μπορεί να διαπερνά τις κοινωνικές και πολιτικές μας σχέσεις.

    Καλούμε τον Δήμο Ρεθύμνης και τους φορείς της πόλης να εντάξουν στην ατζέντα τους τα παραπάνω προβλήματα και να αγωνιστούμε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων σεξουαλικού προσανατολισμού.

    • Ηράκλειο : Προβολές στη πύλη του Αγίου Γεωργίου 8/6/11-ώρα:20:30 στο 08/06/2011 στις 09:03

    Την Τετάρτη 8/6 μετά τις 20:30 θα προβληθούν διάφορες ταινίες μικρού μήκους στα σκαλάκια της πύλης του Αγίου Γεωργίου
    http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/

    • Καστέλλι : Αναβάλεται για τον Οκτωβρη η δημοπράτηση του αεροδρομίου στο 07/06/2011 στις 16:01

    Στις 18 Οκωβρίου θα γίνει τελικά-αν προχωρήσει το έργο- η προγραμματισμένη για σήμερα δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελλίου Εργοληπτικές εταιρείες και υπουργείο Υποδομών, έχουν άτυπα συμφωνήσει να αναβληθεί για μερικούς μήνες ο διαγωνισμός, ώστε να δουν εάν μπορούν να συμφωνήσουν στις νέες βελτιώσεις-υποτιμήσεις του έργου που ζητούν οι επίδοξοι ανάδοχοι, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων! Στο μεταξύ, σενάρια και πολλά ερωτηματικά, προκαλεί η αναμόχλευση της υπόθεσης του λοξού διαδρόμου .

    Η δημοπρασία μετά από πολλές αναβολές είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Υποδομών, αλλά
    δεν θα γίνει. Όπως είχε αναφέρει από τις 13 Μαϊου και το cretalive(εδω) και την προηγούμενη εβδομάδα ανήγγειλε στη Βουλή ο υφυπουργός κ.Ρήγας θα υπάρξει ολιγόμηνη αναβολή. Ο υπουργός κ.Ρέππας υπέγραψε την απόφαση(δειτε εδώ) για τη νέα ημερομηνία δημοπράτησης του έργου που θα δώσει τον χρόνο σε όλους να ξαναδούν το θέμα, να εξεταστούν και τα αιτήματα των εταιρειών’. .
    Το έργο είναι ακριβό, οι εργολάβοι…αντιδρούν και θέλουν ‘κούρεμα’ τόσο σε επίπεδο διαδρόμου και κτιρίων για να πέσει ο προϋπολογισμός. Και αν αυτά είναι τα…εύκολα και για την κυβέρνηση τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις είναι άλλα με κυριότερα δύο:
    -ποιος θα κατασκευάσει το δρόμο και πόσα…ακόμη αντισταθμιστικά θα πάρουν, ήτοι τα περιφερειακά αεροδρόμια που ζητούν!
    Ειδικά στην περίπτωση του νέου δρόμου το Δημόσιο ούτε μπορεί ούτε θέλει να κατασκευάσει τη βασική οδική αρτηρία προς το αεροδρόμιο Καστελλίου άνευ της οποίας ξέρουν οι πάντες ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο έργο.
    Και επιπλέον δανεισμός σε μια τέτοια περίοδο είναι μάλλον απαγορευτικός…

    Με βάση αυτά τα δεδομένα οργιάζουν τα σενάρια για τον λοξό διάδρομο, μια υπόθεση που αναβιώνει μετά από 8 χρόνια! Όπως έγραψε το cretalive (εδω)το περασμένο Σάββατο ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε επισήμως όλους τους φακέλους και τις μελέτες της υπόθεσης του λοξού διαδρόμου που εκπόνησε (μέχρι το 2003) ο ΟΑΝΑΚ- ήταν το έργο που είχαν κάποιοι οραματιστεί από τη δεκαετία του ’80 για να λύσουν το πρόβλημα επέκτασης του αεροδρομίου Ηρακλείου- με το διάδρομο μέσα στη θάλασσα-και ταυτόχρονα να απομακρύνουν τον κίνδυνο ατυχήματος σε κατοικημένη περιοχή, ενώ θα περιόριζαν τις συνέπειες από τα καιρικά προβλήματα ,οι νοτιάδες κλείνουν το αεροδρόμιο… Το έργο του λοξού ξεκίνησε ως μακρινό όνειρο για να λυθεί το πρόβλημα της Αλικαρνασού, αλλά έγιναν μια σειρά από μελέτες και τελικά έφτασε στο στάδιο λίγο πριν τη δημοπράτηση. Από τον μεγάλο λοξό, πήγαν στον…μικρό, μετά ξανά στον μεγάλο και στο τέλος είπαν να κάνουν ένα…μικρό! Σήμερα αποδεικνύεται ότι πολλοί περισσότεροι από όσοι το έλεγαν δημόσια το συζητούν, ενώ το…καλοβλέ-
    πει και ο δήμος Ηρακλείου που μάλλον δεν θέλει να χάσει το αεροδρόμιο από τα διοικητικά του όρια…

    Το έργο του λοξού που ετοιμαζόταν επί 15 σχεδόν χρόνια εγκαταλείφθηκε όταν ο τότε υπουργός κ.Βερελής το 2003 παρουσίασε το σχέδιο για το αεροδρόμιο Καστελλίου.

    http://www.cretalive.gr/new/37907/crete/Gia_ton_Oktobrio_metatithetai_%28pali%29_i_dimopratisi_tou_aerodromiou

    • Ιεράπετρα : 13η μέρα Κατάληψης του Δημαρχείου στο 07/06/2011 στις 15:58

    13η ημέρα κατάληψης στο δημαρχείο Ιεράπετρας
    Ενημερώθηκε: 07.06.2011 // 12:05
    Κατάληψη … μετά μουσικής!

    Για 13η ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, με τις προγραμματιζόμενες – για σημέρα δράσεις – να περιλαμβάνουν καθιστική διαμαρτυρία σε διάφορα σημεία της πόλης στις 19.30.

    Στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ελληνική και ροκ μουσική.

    Τη συμπαράστασή του στον αγώνα κατοίκων και φορέων της Ιεράπετρας δηλώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου με ψήφισμα που εξέδωσε.

    Ωστόσο ήδη έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας ζητώντας την άρση της κατάληψης, προκειμένου να λειτουργήσει το δημαρχείο, να εξυπηρετηθούν οι δημότες και να μπορέσει και ο δήμαρχος να πάει στο γραφείο του, καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα σε εκκρεμότητα.

    http://www.cretalive.gr/new/37948/crete/Katalipsi_…_meta_mousikis

    • Ρέθυμνο : Κατάληψη του ΤΕΙ στο 07/06/2011 στις 01:28

    Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου.
    -Κατάληψη του τμήματος απο Δευτέρα 6/6 μέχρι την Τετάρτη 8/6.-Δημιουργία Συντονιστικού Κατάληψης για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων.-Ο Σύλλογος θα επιδιώξει κοινό αγώνα με τους καθηγητές του τμήματος.
    -Ο Σύλλογος στηρίζει τις συγκεντρώσεις του κινήματος των αγανακτησμένων πολιτών.-Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 8/6 στις 12:00.-Συμμετοχή του Συλλόγου στην Γενική Απεργία στις 15 Ιουνίου με κατάληψη του τμήματος.

    Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Liberation Serif”,”serif”;}

    Το ΤΕΙ κλείνει!!!

    Ο Σπουδαστικός Σύλλογος του ΤΕΙ Ρεθύμνου με απόφαση Γενικής Συνέλευσης τελεί υπο κατάληψη απο Δευτέρα 6 Ιουνίου μέχρι Τετάρτη 8 Ιουνίου αντιδρώντας στην πρόσφατη Υπουργική απόφαση, που ισχύει για όλα τα ΤΕΙ της χώρας, η οποία ορίζει την πρόσληψη έκτακτων-ωρομισθίων καθηγητών ανα τμήμα. Συγκεκριμένα αναφερεται πως τα τμήματα τα οποία έχουν 15 μέλη Ε.Π, (μόνιμους καθηγητές) δεν θα μπορούν να προσλάβουν νέους. Για τα τμήματα τα οποία έχουν λιγότερους απο 15 μέλη Ε.Π θα προσλάβουν ελλειπή αριθμό καθηγητών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών στο τμήμα μας είναι έκτακτοι και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ουσιασικά σηκώνουν το βάρος της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Σύμφωνα με την νέα αυτή νομοθεσία όλα τα μαθήματα(θεωρίες και εργαστήρια)θα διδάσκονται απο μόνιμους καθηγητές και απο έναν μικρό αριθμό έκτακτων και ωρομίσθιων, το οποίο συνεπάγεται αρχικά την ελλειπή μόρφωση και γνώση που απαιτείται για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τις ώρες των καθηγητών δηλαδή επιπλέον φόρτος εργασίας και θα υπάρξει μείωση εργαστηριακών τμημάτων με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό σπουδαστών σε κάθε τμήμα. Λαμβάνοντας υπόψην και το γεγονός ότι το τμήμα μας έχει περιοσρισμένες αίθουσες εργαστηρίων αλλά και συγκεκριμένο αριθμό σπουδαστών που μπορούν να δεχτούν.

    Τίποτα απο όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Ήδη απο το Σεπτέμβριο έχει ψηφιστεί η μείωση του προυπολογισμού απο την Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης κατα 30% και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι καθηγητές μας ήταν 4 μήνες απλήρωτοι. Η λογική αυτή του Υπουργείου Παιδείας αποσκοπεί στην υποβάθμιση των ιδρυμάτων μέχρι και την συγχώνευση ή ακομά και το οριστικό κλείσιμό τους.

    Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης και όσων την στηρίζουν, η οποία κάτω απο τις επιταγές του μνημονίου που ήρθε παράνομα πέρισυ το καλοκαίρι, έχουν ως στόχο την καταπάτηση κάθε δημόσιου αγαθού όπως Παιδεία-Υγεία-Εργασία, καθώς και όλων των κοινωνικών κεκτημένων.

    Εμείς ως Σπουδαστές του ΤΕΙ Ρεθύμνου αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις συγκεντρώσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και να τις μαζικοποιήσουμε με την παρουσία μας. Καλούμε όλο το ρεθυμνιώτικο λάο να αντιδράσει και να ξεσηκωθεί απέναντι σε όλα αυτά καθώς και να στηρίξει τις κινητοποιήσεις μας για να μην κλείσει το ΤΕΙ Ρεθύμνου.

    Διεκδικούμε

    • Κατάργηση της υπουργικής απόφασης

    • Μονιμοποίηση των καθηγητών και νέες προσλήψεις

    • Αξιοπρεπή χρηματοδότηση για την εκπαίδευση

    • Λύση στο κτιριακό

    • Όχι στο νέο πολυνομοσχέδιο

    • Όχι στο μνημόνιο

    • Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και όλες.

    Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου

    • Ρέθυμνο : στάση εργασίας των Γιατρών 8/6/2011 στο 07/06/2011 στις 00:08

    Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, απο τις 10.00 έως τις 14.30.

    Στην σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η κινητοποίηση πραγματοποιείται “ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη απαλλοτρίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για την αφαίρεση του δικαιώματος από τον κάτοικο αυτής της χώρας, της δωρεάν και ισότιμη υγείας, για την ακύρωση εργασιακών δικαιωμάτων με σκοπό την εκμετάλλευση του εργαζόμενου, με εμφανή πρόθεση δόλου κατά του δικαιώματος της ζωής του, για την εγκληματική αμέλεια με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα της πρόσβασης των μεταναστών στις δομές δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα αύξηση κρουσμάτων μεταδοτικών, επικίνδυνων, και ξεχασμένων ασθενειών, για την εγκατάλειψη των ασφαλιστικών ταμείων και για τις απλήρωτες, από τον Δεκέμβριο, υπερωρίες”.

    • Xανιά : Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ανήκει στην τοπική κοινωνία στο 06/06/2011 στις 10:42

    ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΓΙΟΡΤΗ
    http://www.haniotika-nea.gr/69056-%CE%A4%CE%BF%20%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF%20%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9%20%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%20.html
    Από: Ελένη Φουντουλάκη
    Δημοσιεύθηκε στις: 06-06-2011

    Χιλιάδες Χανιώτες όλων των ηλικιών έδωσαν προχθές το ‘παρών’ στην 5η Γιορτή Διεκδίκησης για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον Αγιο Ιωάννη, στέλνοντας δυνατό το αίτημα της τοπικής κοινωνίας οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και το στρατόπεδο να δοθεί στον χανιώτικο λαό για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Με τους κατοίκους συντάχθηκε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Δημ. Λειψάκης, λέγοντας ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει το στρατόπεδο και ότι θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
    Τη γιορτή διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και οι κάτοικοι της περιοχής, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, όπου ο δρόμος μετατράπηκε σε έναν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής.
    Το πρόγραμμα περιελάμβανε ποδηλατοπορεία από την ομάδα «ΠοδηΛάτρεις», στις 6.30 το απόγευμα, με αφετηρία το Δημαρχείο Χανίων και κατάληξη στην είσοδο του στρατοπέδου.
    Παράλληλα, στον δρόμο, έξω από την πύλη του στρατοπέδου, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και μετά, πραγματοποιήθηκαν: Ζωγραφική και πηλός, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας, χαριστικό παζάρι, φαγητό.
    Παράλληλα, η γιορτή, όπως κάθε χρόνο, είχε και μουσική· έτσι μετά τις 8 το βράδυ τη βραδιά ‘έντυσαν’ με τις μελωδίες τους οι: ‘Χαλικούτηδες’ (Halikouti band), ‘Εντέχνως Λαϊκοί’ και ο Λεωνίδας Λαϊνάκης.
    Οπως ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Αντώνης Αθανασάκης: ‘Το μήνυμα που εκπέμπει η φετινή γιορτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω των συγκυριών που ζει η χώρα μας. Και αυτό είναι πως πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου για τη δυναμική διεκδίκηση του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ώστε να δημιουργηθεί το μητροπολιτικό πάρκο που χρειάζεται η πόλη των Χανίων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δήμου Χανίων και να ενεργοποιηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου’.
    ‘Είναι η 5η Γιορτή που διοργανώνουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Πέρυσι πιστεύαμε ότι η φετινή γιορτή θα ήταν μόνο γιορτή και όχι διεκδίκηση, γιατί θεωρούσαμε ότι τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί, αφού όλοι οι φορείς είχαν ομονοήσει. Ομως τελικά βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα φανταζόμασταν. Μας λένε ότι «η πατρίς κινδυνεύει» και πως πρέπει κι εμείς να συμβάλλουμε οικονομικά. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η φετινή είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά διεκδίκησης. Αν ο χανιώτικος λαός δώσει δυναμικό «παρών» και στείλει το μήνυμα μέσω των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αιρετών, δείχνοντας μαζί με εμάς ότι δεν κάνουμε πίσω, τότε ίσως το στρατόπεδο αποδοθεί στην τοπική κοινωνία’, ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών, κ. Χιωτάκης.
    Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου επεσήμανε πως: ‘Για μας η δημιουργία χώρων πρασίνου – χώρων ανάσας για την πόλη δεν μπαίνει σε παζάρια. Είναι ζήτημα μαζικών συλλογικών διεκδικήσεων, κάτι που σιγά – σιγά το κάνουν πράξη αρκετές ομάδες πολιτών και γειτονιάς στα Χανιά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την υλοποίηση του πάρκου που όλοι οραματιζόμαστε. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Οπως πέντε χρόνια τώρα με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε το θέμα, κερδίσαμε τη συμπαράσταση των Χανιωτών και των φορέων, έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι ολόκληρο το στρατόπεδο να αποδοθεί στον χανιώτικο λαό…’.

    Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
    Το «παρών» έδωσε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, ο οποίος ανέφερε:
    ‘Είμαστε σήμερα όλοι εδώ προκειμένου να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή την παραχώρηση στην τοπική κοινωνία του χώρου όπου στεγάζεται σήμερα το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι ο δήμαρχός μας, ο κύριος Σκουλάκης, σίγουρα θα ήταν σήμερα ανάμεσά μας, αλλά βρίσκεται στην Κύπρο μας, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Δήμου Χρυσοχούς με τον πρώην Δήμο Νέας κυδωνίας και σημερινής Δημοτικής Ενότητας, που πλέον ανήκει στον Δήμο Χανίων. Μια και κάνουμε αναφορά για το θέμα αυτό να σας πω ότι ο κύριος Σκουλάκης είχε στην Κύπρο συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, με τον δήμαρχο Πάφου, αλλά και με άλλους αξιωματούχους για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, αλλά και τις περαιτέρω σχέσεις της μεγαλονήσου με τον Δήμο Χανίων. Συνεχίζοντας για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να σας υπενθυμίσω ότι για τη Δημοτική Αρχή υπάρχει η προεκλογική δέσμευση για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου και να είστε σίγουροι, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές και ο κύριος Σκουλάκης, ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις, άσχετα απ’ το πολιτικό κόστος, διότι ο στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων και όσο γίνεται να αποδοθούν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, δηλαδή για τις επόμενες γενιές. Τελειώνοντας θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι μετά από τις θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όταν θα μας γίνουν αυτές γνωστές, άσχετα από τις όποιες φωνές που ακούγονται, το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο και θα καλεστούν όλοι οι φορείς που έχουν εμπλακεί τόσα χρόνια τώρα στη διεκδίκηση του στρατοπέδου και θα καταθέσουν τις θέσεις τους. Ολοι μαζί, δήμαρχος Χανίων, δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς, λοιπόν, θα συναποφασίσουμε για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Οχι εκπλήξεις, όχι παραγκωνισμοί φορέων, αλλά όλοι μαζί, μια γροθιά η τοπική κοινωνία θα κάνει το χρέος της απέναντι στις επόμενες γενιές’.

    • Ηρακλειο: Προβολές στη πλατεία Ελευθερίας στο 05/06/2011 στις 17:11

    Πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ και ταινιών για την Κυριακή 5/6

    18:00 To δόγμα του σοκ –ντοκιμαντέρ βασισμένο σε βιβλίο της Naomi Klein
    19:30 Το ταγκό της οργής (χρεωκοπία Αργεντινής) – ντοκιμαντέρ Εξάντα
    21:00 Debtocracy – Ντοκιμαντέρ των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη για το χρέος της Ελλάδας
    22:30 Ο βασιλιάς –Ταινία του Νίκου Γραμματίκου

    http://aganaktismenoihrakleio.blogspot.com/

    • Ηράκλειο : Συζήτηση για την οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας από το σύλλογο ανέργων στο 03/06/2011 στις 02:26

    Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Maydays-delayed-2011» ο σύλλογος ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων θα συμμετάσχει στην συζήτηση με τίτλο «H οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας, το αντικαταθλιπτικό της εποχής μας!» την Παρασκευή 3/6 στις 19:30 που αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της πρώτης ημέρας με την παρουσία σημαντικών ομιλητών από την Κρήτη και την Ελλάδα.

    Θα τοποθετηθούν οι Κώστας Βαμβακάς (Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής), Κώστας Μπατσαλιάς (ψυχίατρος), Ανδρέας Ξανθός (μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, μέλος συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων Ρεθύμνου) και θα συντονίζει ο Δημήτρης Γουρνιανάκης (εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αντιπρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων).

    Με τα επίπεδα ανεργίας να φτάνουν το 15% και οι άνεργοι στο Ηράκλειο τους 30.000. Την ανασφάλεια να είναι κανόνας στις εργασιακές σχέσεις. Την κατάθλιψη να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην νεολαία και τις αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους να είναι δεκάδες σε ολόκληρη την Κρήτη, είναι ξεκάθαρο ότι το μέλλον αυτό δεν μας χωρά. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση γύρω από την οργάνωση του κόσμου της επισφάλειας και της ανεργίας, να εξηγήσουμε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των αυτοκτονιών στο νησί, να αναδείξουμε εναλλακτικά παραδείγματα οργάνωσης των από τα κάτω στην περίοδο της κρίσης και του μνημονίου.

    Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες, αλλά κυρίως τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζομένους να συμμετάσχουν στην συζήτηση, να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις και ιδέες.

    • Χανιά : Η διαπλοκή τοπικών παραγόντων με τη βάση της Σούδας στο 03/06/2011 στις 02:14

    Από τις διαρροές απόρρητων τηλεγραφημάτων του State Department μέσω του δικτύου Wikileaks.

    UNCLAS SECTION 01 OF 02 ATHENS 000625

    SIPDIS

    SIPDIS
    SENSITIVE

    E.O. 12958: N/A
    TAGS: MARR PREL GR
    SUBJECT: SEA CHANGE AT SOUDA BAY: NEW LOCAL POLITICIANS
    SEEK BETTER RELATIONS

    1. (SBU) SUMMARY: During a March 22 visit to Crete to attend
    the retirement ceremony for departing Captain Sale,
    Ambassador met local mayors and the new nomarch (governor) of
    Chania. The positive reception Ambassador received was
    markedly different from his very frosty meetings with the old
    leftist leadership and augured well for good cooperation
    between the local communities and Souda Bay NSA. The new
    local politicians stressed their desire for more USN ship
    visits and promised to do what they could to resolve
    outstanding issues, such as the stalled Marathi fuel
    pipeline. END SUMMARY.

    SEA CHANGES AT SOUDA BAY
    ————————

    2. (SBU) On March 22, Ambassador traveled to Crete to deliver
    the keynote address at the retirement ceremony for Souda Bay
    Naval Support Activity (NSA) commander Captain Steven Sale.
    Ambassador also paid calls on several local politicians with
    whom Souda NSA deals on a regular basis, including Governor
    (Nomarch) of Chania Grigoris Archondakis, Mayor of Chania
    Kiriakos Virvidakis, and Mayor of Akrotiri Mikalis Kynigos.
    Virvidakis had previously served as mayor and was re-elected
    in the October 2006 local elections. Archondakis and Kynigos
    are new to their positions. All three are members of New
    Democracy.

    3. (SBU) Overall, the meetings focused on the need for good
    relations and cooperation. Such discussions in another
    context would be unremarkable but in the case of Souda Bay
    represented a radical change from the situation that had
    prevailed for the last several years. Previously, local
    leftist politicians were openly hostile to Souda Bay NSA and
    had little interest in visits by USN ships, despite the
    substantial financial benefits local communities reap from
    port calls. The tenor of the Ambassador,s meetings with the
    new local leadership, in contrast, augured well for
    cooperation and good relations. Indeed, the new atmosphere
    was evident from the start of the day, when the governor and
    two mayors attended the retirement ceremony — the first time
    in memory that local Cretan politicians had attended an
    official function at Souda Bay NSA.

    GOVERNOR PLEADS FOR SHIP VISITS
    ——————————-

    4. (SBU) Chania Governor Archondakis, owner of a small local
    pharmacy chain, as well as a resort hotel that caters to
    handicapped customers, told Ambassador a “radical change” had
    taken place in local politics. One of his top priorities was
    to strengthen ties between the Chania community and the U.S.
    Naval base. That would not only bring economic benefits but
    would also demonstrate the changed political atmosphere.
    Ambassador underscored the desire of Souda Bay NSA and the
    Embassy to increase the number of port calls by USN ships,
    explaining that fewer ships had visited recently because of
    the increased tempo of USN operations in the Persian Gulf and
    elsewhere. These operations left little time for shore leave
    and goodwill visits, though Ambassador expected that
    situation to change in the near future.

    5. (SBU) Ambassador also noted the impact of the black-dye
    fuel issue. (NOTE: GoG regulations require tax-exempt fuel
    sold on local markets to international buyers to contain
    black dye as a safeguard against re-sale, but USN rules
    require purchasing only “clear and bright” fuel. Many USN
    ships, thus, have taken their business to other countries.
    END NOTE.) Another important issue was the construction of a
    new fuel pipeline from the Marathi piers to the Souda Bay air
    station. The governor understood both issues well and
    promised to do what he could to get them solved. He had
    already spoken to the mayor of Akrotiri, where the dig
    permits for the pipeline must be issued, and believed he was
    favorably disposed.

    OLD HAND IN CHANIA
    ——————

    6. (SBU) Mayor of Chania Virvidakis — a physician and a
    cousin of FM Dora Bakoyannis — already demonstrated goodwill
    toward Souda Bay NSA during his first term but was equally
    focused on getting more ships, both military and tourist, to
    visit. The mayor had two projects in the works to make
    Chania more attractive: an infrastructure renewal focused on

    ATHENS 00000625 002 OF 002

    repairing roads and planting more trees, and a cultural
    renewal focused on repairing monuments and building museums
    and other cultural attractions. In response to the mayor,s
    plans to establish a Mediterranean architectural center, the
    Ambassador offered to invite his brother-in-law, a professor
    of architecture at the University of Hawaii specializing in
    energy efficient designs, to address one of the center,s
    conferences. With the mayor, Ambassador also noted the
    negative impact of the fuel-dye issue on USN ship visits.

    A GREENHORN, BUT SAVVY
    ———————-

    7. (SBU) Akrotiri mayor Kynigos noted a somewhat
    anti-American climate in Crete but argued that it was no
    worse than elsewhere in Greece. He also argued that it was
    directed not at Americans, but at American foreign policy.
    He added, however, that his job was not foreign policy but
    the well-being of Akrotiri. He said he had already met
    Captains Sale and McDonough and looked forward to good
    relations. He lobbied for locals getting more jobs at Souda
    Bay NSA, which would help improve their attitude towards the
    base, and suggested the base make an effort to buy more local
    agricultural products for provisioning ships.

    8. (SBU) Ambassador thanked the mayor for attending the
    retirement ceremony, noted the desire of the Embassy and
    Souda Bay NSA to increase the base,s economic benefits to
    the community — particularly through more ship visits — and
    asked the mayor for his help with approval of the fuel
    pipeline, which was not only necessary but also a gesture of
    good will. The mayor responded that he had been in office
    only two months and such things took time. Nevertheless, the
    mayor said he would do what he could to help.

    COMMENT
    ——-

    9. (SBU) Embassy Athens is sorry to see Captain Sale retire.
    Steve has done an excellent job in reaching out to the local
    communities on Crete, in addition to managing Souda Bay NSA
    very well. He is a first-rate diplomat. We look forward to
    working with his successor, Captain McDonough, who intends to
    continue Captain Sale,s outreach efforts. Embassy will do
    everything it can to support him and Team Souda.
    RIES

    wikileaks.ch/cable/2007/03/07ATHENS625.html

    =========================================

    VZCZCXRO3408
    OO RUEHBC RUEHDE RUEHIHL RUEHKUK
    DE RUEHTH #0872 1221516
    ZNY SSSSS ZZH
    O 021516Z MAY 07
    FM AMEMBASSY ATHENS
    TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 8944
    INFO RUCNRAQ/IRAQ COLLECTIVE PRIORITY
    RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY
    RUEKJCS/SECDEF WASHDC PRIORITY
    RUEKJCS/OSD WASHDC PRIORITY
    RHEHNSC/NSC WASHDC PRIORITY
    RUEKJCS/JCS WASHDC PRIORITY

    S E C R E T ATHENS 000872

    SIPDIS

    SIPDIS

    E.O. 12958: DECL: 04/30/2017
    TAGS: MARR MASS MOPS PREL PTER IZ GR
    SUBJECT: GREECE AND CONTRIBUTIONS TO IRAQ

    REF: A. SECSTATE 55436
    B. ATHENS 763

    Classified By: AMBASSADOR CHARLES RIES. REASONS 1.4 (B) AND (D).

    1. (S) SUMMARY: Per ref a, Embassy has assessed Greece’s
    ability and willingness to contribute military or civilian
    resources to enhance the security mission in Iraq. Greece
    has made financial, logistical, equipment, and training
    contributions to Iraq and may be amenable to further similar
    contributions. Greece has not contributed troops or other
    personnel, however, and is highly unlikely to do so in the
    future. END SUMMARY.

    GREECE’S RECONSTRUCTION EFFORTS
    ——————————-

    2. (C) GoG contacts have told us Greece contributed more than
    14.5 million euros to Iraq, three million of which went to
    the UNDP trust fund (500K for elections, 600K for general
    development projects, and 1.9M for de-mining). The remainder
    (11.5M) represented bilateral assistance to Iraq focused on:
    health, education, de-mining, emergency situations relief,
    and aid to vulnerable women and children. Our contacts
    underscored that these contributions
    represented only those undertaken through the MFA. They
    noted that Greeks were generous in giving to humanitarian
    causes, and it was possible that private Greek organizations
    had also contributed substantial sums in addition to the MFA
    amounts, though they had no data on possible private
    contributions. In 2004-2005, Greece also contributed 500K
    euros to the UN trust fund for protection of UN forces in
    Iraq and is considering doing so again following the December
    2006 appeal by the UN SYG.

    MILITARY CONTRIBUTIONS
    ———————-

    3. (C) At the start of the Iraq war, Greece provided
    extensive support for aircraft refueling and other logistical
    activities at Souda Bay in Crete. Greek Special Forces teams
    were employed on the high ground above Souda Bay for several
    months to provide security for U.S. military operations
    there. The Greek military took every available fuel truck
    and driver to help deliver aircraft fuel to the U.S. Naval
    Support Activity airfield, which enabled U.S. KC-135
    refueling aircraft to refuel every B-52 striking Iraq from
    the west. When it became evident that even more fuel was
    needed, the Greek Air Force diverted 100 percent of their
    115th Fighter Wing’s fuel pipeline at Souda Bay to serve the
    U.S. effort. In the last 18 months, the Greek MOD has
    contributed 100 former East German armored personnel carriers
    (BMPs) and 4.5 tons of ammunition to the Iraqi army, provided
    training in Athens for five Iraqi physicians, and trained 30
    Iraqi military personnel in Bulgaria for two weeks last
    August.

    WHAT MORE TO EXPECT
    ——————-

    4. (S) The GoG may be amenable to making further financial,
    equipment, or training contributions. Deputy FM Stylianides
    was to attend the signing of the International Compact with
    Iraq, which we interpret as a signal of the GoG’s willingness
    to continue to play a role in Iraqi reconstruction.
    Opposition to the war in Iraq remains very high in Greece,
    however, and politicians from the governing New Democracy
    party and opposition PASOK would regard as political suicide
    any suggestion of sending Greek forces or other personnel to
    Iraq. This is even more true with elections likely as early
    as September or October.
    RIES

    wikileaks.ch/cable/2007/05/07ATHENS872.html

    ========================================

    VZCZCXRO5551
    OO RUEHNP
    DE RUEHTH #1521/01 2110803
    ZNY CCCCC ZZH
    O 300803Z JUL 07
    FM AMEMBASSY ATHENS
    TO RUEHC/SECSTATE WASHDC IMMEDIATE 9812
    INFO RUEHZG/NATO EU COLLECTIVE PRIORITY
    RUEHNP/AMCONSUL NAPLES PRIORITY 0021
    RUEKJCS/OSD WASHINGTON DC PRIORITY
    RHMFISS/NAVSUPPACT NAPLES IT PRIORITY
    RHMFISS/CDR USEUCOM VAIHINGEN GE PRIORITY
    RUEKJCS/SECDEF WASHINGTON DC PRIORITY
    RHMFISS/SECNAV WASHINGTON DC PRIORITY
    RHMFISS/NAVSUPPACT SOUDA BAY GR PRIORITY
    RUEKJCS/JOINT STAFF WASHDC PRIORITY

    C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 ATHENS 001521

    SIPDIS

    SIPDIS

    E.O. 12958: DECL: 07/26/2017
    TAGS: GR MOPS PGOV PREL
    SUBJECT: GREECE: CRETAN GOVERNOR WANTS MORE USN SHIP VISITS

    REF: ATHENS 625

    Classified By: CHARGE D’AFFAIRES THOMAS COUNTRYMAN. REASONS 1.4 (B) AN
    D (D).

    1. (C) SUMMARY: In a July 19 meeting with CDA, Governor
    (Nomarch) Grigoris Archondakis of the Chania district of
    Crete (where Souda Bay Naval Support Activity (NSA) is
    located) said it was important to get more U.S. ship visits,
    not so much for the economic benefits, substantial as they
    may be, but for the “political benefit” of demonstrating U.S.
    support. The governor, who ran on the New Democracy ticket,
    believed PM Karamanlis himself may not yet know when the next
    elections would occur — the governor preferred October —
    but said he advocated the PM take a more liberal (i.e.,
    free-market) approach to governance issues. On economic
    issues, the governor said tourist revenues were up again this
    year by 6-7 percent and outlined several infrastructure
    improvements projects that indicated his district was on the
    upswing. END SUMMARY.

    MORE SHIP VISITS, PLEASE
    ————————

    2. (C) Charge d’Affaires a.i. Thomas Countryman and
    DepPolCouns traveled to Chania to participate in the 99th
    meeting of the U.S.-Greece Joint Commission (reported septel)
    and to take part, respectively, in the high school and
    college programs of the Greek Association for Atlantic and
    European Cooperation. We also took the opportunity to pay a
    call on the governor, who was elected last October on a
    platform advocating more U.S. and other NATO ship visits.
    (NOTE: Archondakis replaced a socialist of PASOK’s left wing,
    who actively sought to discourage NATO ship visits to Chania.
    NATO obliged and the consequent drop in revenue to local
    businesses created sufficient economic pain for the local
    population that voters turned out the previous governor in
    favor of Archondakis. See reftel. END NOTE.)

    3. (C) Archondakis said it was important to get more NATO,
    and especially USN, ship visits to Chania. This was not so
    much for the economic benefits that the visits would bring —
    although those were substantial and much appreciated.
    Rather, it was for the “political benefit” visits brought in
    terms of showing U.S. support to the local community, which
    he claimed was very pro-U.S. despite a small, very vocal
    communist minority. Archondakis argued this was also the
    case in terms of increasing purchases of locally produced
    and/or supplied commodities by Souda Bay NSA. (NOTE: Souda
    Bay NSA estimates that apart from ship visits, the base
    itself annually pumps approximately 25 million USD into the
    local economy in terms of wages, rents, etc. The governor
    would like to see this increased by expanding NSA local
    procurement to show the local population that the USN is a
    good and valuable neighbor. END NOTE.)

    ELECTIONS: SOONER THE BETTER
    —————————-

    4. (C) PM Karamanlis himself probably did not know yet when
    he would call the next elections, according to Archondakis
    but the governor believed they should be called soon. He was
    aware of ND’s recent slide in the opinion polls in relation
    to PASOK due to the social security bond scandal and the
    government’s seeming inability to control forest fires, which
    had just a few days prior destroyed large forest areas on
    Crete. But the governor believed ND needed the elections
    before the next EU budget, which could cause further voter
    resentment.

    5. (C) The governor also believed the PM should Qcored the importance of the
    rule-of-law issue for the current government, with which the
    governor also agreed.

    CHANIA ECONOMY ON THE UPSWING
    —————————–

    ATHENS 00001521 002 OF 002

    6. (C) Chania was experiencing a “good tourist year,” with
    revenues up six to seven percent, and most of these tourists
    were Scandinavians. To keep up with the tourist boom, the
    governor said an airport expansion was planned to be paid for
    by a tourist tax, as opposed to coming out of EU funds, which
    would be better spent on road projects. Roads were, in fact,
    a big problem, according to Archondakis. He had recently
    presented a 1.5 billion euro proposal to the Ministry of
    Construction for a road project, which would also be funded
    through tolls. In Souda Bay, a pier expansion was planned as
    well. These upward economic indicators were further
    bolstered by a thriving real-estate market, which the
    governor said was experiencing an increase in land prices.

    7. (C) COMMENT: The Chania district has experienced a
    political sea change since the local elections last fall.
    Previously, we dreaded paying calls on local politicians, who
    used the opportunity for negative grandstanding. Now, the
    governor and other local officials welcome our visits and
    encourage us to send more USN ships. We agree with the
    governor’s argument that more ship visits, as well as
    increased local purchasing by Souda Bay NSA, would provide
    significant political benefit. Souda Bay NSA is actively
    pursuing ways to increase its use of local procurement, and
    we encourage the USN to take advantage of the new welcoming
    attitude of Chania in its planning for ship visits.
    COUNTRYMAN

    wikileaks.ch/cable/2007/07/07ATHENS1521.html

    απο : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1299335

    • Λασίθι : ΚΡΑΞΙΜΟ ΣΤΟΝ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ στο 03/06/2011 στις 02:05

    Ακόμα και στην ήσυχη και πασοκοκρατούμενη Σητεία δεν βρίσκουν ησυχία οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
    Μαζεύτηκαν μια 30αριά άτομα έξω από το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ και περίμεναν τον υπουργό εργασίας με συνθήματα, ο υπουργός άργησε 45 λεπτά να έρθει και τελικά εμφανίστηκε με τη συνοδεία των τοπικών ομόσταυλων.
    Ήρθε ετεροχρονισμένα να μιλήσει για τον Καλλικράτη, το νόμο που έφερε την επαρχία Σητείας προ τετελεσμένων, δίχασε τον δήμο Σητείας, προσαρτώντας πραξικοπηματικά σε μια νύχτα την περιοχή Μακρύ Γιαλού στην Ιεράπετρα και δημιούργησε τεράστια αναστάτωση στην κοινωνία.
    Τι ήρθε λοιπόν να κάνει εδώ εκ των υστέρων?
    Στα πρώτα λεπτά του βίντεο φαίνεται η διαμαρτυρία των Σητειακών και ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία κεγκέρογλου. Σεμινάριο – απολογία για την καταστροφή που μας έφεραν, τους αριθμούς που δεν βγαίνουν, τις δαπάνες του δημοσίου κλπ κλπ.

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1298440

    • Λασίθι : Οχι αιολικό σταθμό στο Δάσος Κρούστα στο 03/06/2011 στις 02:03

    Λαϊκή Συνέλευση οργανώνει η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κρούστα Λασιθίου την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 και ώρα 18.00.
    Θέμα της συνέλευσης, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ο αιολικός σταθμός που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στην καρδιά του Δάσους του Κρούστα και η ανεπανόρθωτη οικολογική και αρχαιολογική καταστροφή που θα προκαλέσει στο περιβάλλον
    http://www.cretalive.gr/new/37418/crete/Den_theloun_aioliko_stathmo_sto_Dasos_Krousta_

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.