→ Μάης 2012 :: Μηνιαίο ανοικτό άρθρο αναγνωστών

Κάθε μήνα 1 αρθρο χωρίς θεματική ενότητα θα παραμένει ανοικτό στο μπλόγκ και θα είναι ελεύθερο για τις αναρτήσεις των αναγνωστών ,έτσι θα μπορείτε να δημοσιεύετε πληροφορίες -ειδήσεις κ.α ,πατώντας στην ενδειξη ” Leave a Comment “(αφήστε σχόλιο )και γράφετε στην θέση όνομα τον τίτλο που επιθυμείτε και στο κάτω πλαίσιο την πληροφορία που θα ανεβάσετε στην συνέχεια πατάτε υποβολή σχολίου και το άρθρο σας δημοσιέυεται άμεσα.Το άρθρο θα κλείνει στο τέλος του μήνα και θα ανανέωνεται με το νέο του επόμενου μήνα.Σχετικά με την ελεύθερη ανάρτηση δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο candiaalternativa@espiv.net & candiaalternativa@gmail.com

24 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Hράκλειο : Ανω Βιαννο :αναρτηση αντιναζιστικού πανο και τσαμπουκας απο χρυσαυγιτη στο 10/05/2012 στις 20:49

    Στα χέρια παραλίγο να πιαστούν κάτοικοι της Βιάννου με Χρυσαυγίτη συντοπίτη τους, όταν ο τελευταίος κατέβασε ένα πανό που είχε αναρτηθεί με αντιναζιστικά συνθήματα στην πλατεία του χωριού! Έκρυθμη η κατάσταση στην περιοχή!

    Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στο Δήμο Βιάννου και συγκεκριμένα στην Άνω Βιάννο.

    Εκεί η πλατεία του χωριού παραλίγο να μετατραπεί σε …πεδίο μάχης. Αιτία ήταν η κίνηση ενός -γνωστού για τα φασιστικά – ναζιστικά του αισθήματα – πολίτη, ο οποίος επιχείρησε να κατεβάσει ένα πανό, το οποίο είχε αναρτηθεί από την Ένωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής.

    “Δε θα περάσει ο φασισμός” γράφει το πανό, το οποίο αποτέλεσε το “κόκκινο πανί” για το Χρυσαυγίτη, που προχώρησε με θράσος στο βίαιο κατέβασμα του από τον πλάτανο της πλατείας, όπου είχε αναρτηθεί!

    Μάλιστα την ώρα που το έκανε απειλούσε πως θα τιμωρήσει όποιον το ξαναβάλει στη θέση του!

    Τότε ήταν που δύο κάτοικοι του χωριού, πήγαν και μπροστά στα μάτια του το ανάρτησαν ξανά, κάνοντας τον, όχι μόνο να καταπιεί τη γλώσσα του, αλλά να φύγει κακήν κακώς!

    Την ίδια ώρα, στη μαρτυρική περιοχή, συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης το γεγονός ότι βρέθηκαν 49 άτομα να ψηφίσουν “Χρυσή Αυγή” στις εκλογές. 49 άτομα, τα οποία είναι απόγονοι των εκτελεσθέντων ηρώων από τους Γερμανούς, στη διάρκεια του β Παγκοσμίου πολέμου!

    http://www.creteplus.gr/news/crete/2012-05-10/syrraksh-sth-bianno-gia-ena-antinazistiko-=apnmo.html

    • Hράκλειο : Νέα αυτοκτονία 50χρονου πατερα 2 παιδιων στο 10/05/2012 στις 10:06

    Aυτοκτόνησε πατέρας δύο παιδιών στο Ηράκλειο
    Πριν λίγο καιρό είχε αυτοκτονήσει και η γυναίκα του
    Άλλη μία αυτοχειρία καταγράφηκε στο Ηράκλειο. Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, νεκρός βρέθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο σπίτι του, στην οδό Αριστείδου στον Κατσαμπά, ένας 50χρονος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία. Ο ίδιος εργαζόταν στο δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με το cretalive.gr.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από αρκετό διάστημα, είχε αυτοκτονήσει και η συζυγός του.
    http://www.newsbeast.gr/society/arthro/348755/autoktonise-pateras-duo-paidion-sto-irakleio/

    • Η Αλίκη στη χώρα του ονείρου και του εφιάλτη, όπως την είδε στις αντανακλάσεις του εκλογικού καθρέφτη. στο 09/05/2012 στις 20:52

    Η Αλίκη στη χώρα του ονείρου και του εφιάλτη, όπως την είδε στις αντανακλάσεις του εκλογικού καθρέφτη.

    Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μη- κοινοβουλευτική ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, προσπαθώντας να τα εντάξουμε στην συνολική κίνηση κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού μετασχηματισμού που συντελείται στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό τα τελευταία 2 ½ χρόνια. Μια στιγμή που βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με αυτό τον μετασχηματισμό χωρίς όμως να αποτελεί μια ακριβής και καθαρή αποτύπωση του σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Έχουμε να κάνουμε πιο πολύ με διαγώνιες αντανακλάσεις παρά με έναν άμεσο «καθρέφτισμα» αυτού του μετασχηματισμού στο εκλογικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε γραμμές και οριοθετήσεις διαφορετικές από αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται στις κλασικές πολιτικές αναλύσεις (Δεξιά, Αριστερά, Κέντρο) και θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι στην ελληνική πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία τριχοτόμησης του κοινωνικού σώματος.
    Σε μια διαδικασία συγκρότησης τριών αντιτιθέμενων μεταξύ τους κοινωνικό- πολιτικών τάσεων των οποίων οι πολιτικές εκφράσεις δεν έχουν ακόμα παγιωθεί και σε έναν Α βαθμό περνάνε εγκάρσια τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς ή βρίσκονται εκτός του κάδρου της εκλογικής χαρτογράφησης, αφού η αποχή έφτασε το 35% (ποσοστό μεγαλύτερο κατά 5% από αυτό των εκλογών του 2009 και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα). Επιλέξαμε να μιλήσουμε για τάσεις και όχι για μπλοκ γιατί όχι μόνο αυτή η διαδικασία είναι ακόμα ρευστή και σε εξέλιξη, αλλά και γιατί προς τον παρόν ο ίδιος ο κόσμος (στην πλειοψηφία του) που μετέχει στην συγκρότηση αυτών των κοινωνικό- πολιτικών τάσεων, δεν αντιλαμβάνεται αυτή την συγκρότηση ως μια ενιαία κοινωνικό- πολιτική διαδικασία, ούτε φυσικά διακρίνει καθαρά τις διεργασίες σύνθεσης, τις κεντρομόλες και φυγόκεντρες τάσεις που διαπερνούν όλη αυτή την διαδικασία, τουλάχιστον όχι σε όλο το εύρος τους (έκταση και βάθος). Ούτε σε πρώτη φάση μπορεί να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές και τις παγιώσεις που κουβαλάει από το παρελθόν, παρόλο που όλα αυτά αναδιατάσσονται μέσα από αυτή την διαδικασία, αυτό δεν έχει βρει ακόμα και την συνειδητή πολιτική του έκφραση.
    Ποιες όμως είναι αυτές οι τρεις κοινωνικό- πολιτικές τάσεις στις οποίες αναφερόμαστε και πώς αντανακλάστηκαν οι διεργασίες συγκρότησής τους στα εκλογικά αποτελέσματα;
    Υπάρχει ένα κομμάτι, το οποίο , παρόλο ότι φαίνεται να υπέστη μια συντριβή μέσα από την εκλογική κατρακύλα των δυο κλασικών κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), έχει αρκετές κοινωνικές και πολιτικές εφεδρείες ακόμα. Πρόκειται για εκείνο το κομμάτι που βλέπει ότι μέσα από την διαδικασία της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα (βλ. Μνημόνιο) θα μπορέσει να αυξήσει την επιρροή του και να συμμετάσχει στις «ευκαιρίες» που θα δημιουργηθούν για τα δυναμικά κομμάτια του κεφαλαίου (είτε μετέχοντας σε αυτές τις ευκαιρίες ως μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί κεφαλαιοκράτες είτε ως μεσαίο στελεχιακό δυναμικό), ή πρόκειται για το κομμάτι που ελπίζει ή αυταπατάται ότι τα όποια προνόμια έχει, θα θιγούν λιγότερο, από ότι σε μια πιθανή περίπτωση αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου. Ταυτόχρονα είναι εκείνο το κομμάτι που έχει πειστεί ότι η αναδιάρθρωση θα έχει σύντομο χρονικό ορίζοντα, θα αλωθούν άλλα κοινωνικά συμφέροντα (κοινωνικό κράτος, δημόσιος τομέας, μισθωτή εργασία κλπ) ενώ το ίδιο (άμεσα αξιοποιήσιμη ιδιοκτησία) θα παραμείνει σχετικά αλώβητο. Είναι προφανές ότι αυτό το κομμάτι στην κάλπη, εκτός από την στήριξη των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, προσπάθησε να βρει και νέους πολιτικούς εκφραστές, που να μην έχουν διαποτιστεί τόσο πολύ από την διαπλοκή της άσκησης της πολιτικής εξουσίας προσεγγίζοντας τόσο το νεοφιλελεύθερο χώρο που, μολονότι κατακερματισμένος, καταγράφει ένα εκλογικό ποσοστό γύρω στο 6% ή μια νέα πιο «αριστερή» και ήπια έκφραση του σοσιαλφιλελευθερισμού στην ΔΗΜ.ΑΡ. Πρόκειται για κομμάτια της δυναμικής μεσαίας και ανώτερης τάξης που βλέπουν την «κρίση ως ευκαιρία», είτε για κομμάτια που παραδοσιακά ήταν προσκολλημένα σε σχέσης εξάρτησης και συμφερόντων με τα κόμματα εξουσίας, για κομμάτια που ο «ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας» και η ανασυγκρότηση της ανάπτυξης μέσω των νόμων της αγοράς και με την διαμεσολάβηση του «επιτελικού κράτους» αποτελούν το συνεκτικό τους ιστό, άσχετα με το αν κάποια είναι συνδεδεμένα πιο πολύ με την αγορά και κάποια άλλα με το κράτος. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αυτή η κοινωνικό- πολιτική τάση είναι αυτή που συρρικνώνεται και αναδιπλώνεται μέσα στην συγκεκριμένη συγκυρία, χάνοντας την ιδεολογική ηγεμονία που είχε οικοδομήσει στην ελληνική κοινωνία μέσα στις δεκαετίες του ’90 και του 2000, θα ήταν λάθος όμως να την θεωρήσουμε οριστικά χαμένη και εκτός παιχνιδιού. Μπορεί να χάνει την ιδεολογική της ηγεμονία, κρατάει όμως σφικτά στα χέρια της όχι μόνο τα μέσα προπαγάνδας (ΜΜΕ), αλλά και στην ουσία ταυτίζεται με το πλειοψηφικό (για την ώρα) κομμάτι του ελληνικού κεφαλαίου.

    Δεν μας κάνει έκπληξη η ανάδυση ενός ισχυρού ακροδεξιού- ρατσιστικού, με ισχυρές φασιστικές τάσεις, ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία. Μας σοκάρει βέβαια τόσο η σημαντική του άνοδος αλλά κυρίως η ταχύτατη ισχυροποίηση του πιο φασιστικού πόλου του, της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Η εποχή ευνοεί την αντικατάσταση του μηντιακού εθνικισμού που ονειρεύεται να πάρει μέρος στο «πάρτι» της κυβερνητικής εξουσίας και να γλύψει την κουτάλα ( ΛΑΟΣ), από τον σκληρό νεοναζισμό που επιλέγει ως πεδίο συγκρότησης τον δρόμο και την ρατσιστική, φασιστική βία. Είναι σχεδόν γελοίο να ακούει κανείς το ίδιο βράδυ τον εκλογών τους μέντορες των μίντια και τον συρφετό του κυβερνητικού συνασπισμού να δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για την είσοδο των νεοναζί στην βουλή. Αυτοί που για να περισώσουν το πολιτικό σύστημα προσπάθησαν να μετατοπίσουν την πολιτική ατζέντα από την οικονομία και το μνημόνιο στην «λαθρομετανάστευση», αυτοί που με το κυβερνητικό τους έργο άρχισαν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα της Χρυσής Αυγής πριν αυτή μπει καν στη βουλή: φράκτης στον Εύρο, στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών, σκούπες και πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, δηλώσεις περί «υγειονομικών βομβών» και κυνήγι μαγισσών απέναντι στις οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες, θύματα της βίας και του τράφικινγκ κλπ . Αυτοί που αντέστρεψαν το ρόλο του θύτη και του θύματος και που πριμοδότησαν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, ενώ ταυτόχρονα συναίνεσαν και συναποφάσισαν την μετατροπή της χώρας σε μια ζώνη αναχαίτισης των μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη και συνέβαλαν στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ήθελαν να μετακινηθούν προς άλλους προορισμούς όχι μόνο με την εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά καταργώντας ουσιαστικά την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα, μηδενίζοντας στην κυριολεξία την χορήγηση του πολιτικού ασύλου. Αυτοί που συρρίκνωσαν στον ελάχιστο παρανομαστή την δυνατότητα νομιμοποίησης των μεταναστών, ακόμα και αυτών που ζούνε δεκαετίες στην χώρα, αφήνοντάς τους έκθετους στην υπερεκμετάλλευση που εντείνει το καθεστώς της «παράνομης διαμονής» και που μέσα από τα συνεχή πογκρόμ και κυνηγητό τους οδηγούνε στο περιθώριο ή και ακόμα εκτός κοινωνικού ιστού συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην γκετοποίηση ολόκληρων γειτονιών. Αυτοί που δίνανε πολιτική, ιδεολογική αλλά και επιχειρησιακή κάλυψη στα φασιστικά πογκρόμ λιντσαρίσματα και δολοφονικές επιθέσεις, είναι αυτοί που εκκόλαψαν στην αγκαλιά της κρατικής εξουσίας και της μηντιακής χειραγώγησης τo αυγό του φιδιού, όσο και εάν διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτια τους, ο tempora, o mores.
    Αυτή η κοινωνικό- πολιτική τάση δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελληνική κοινωνία, μπορεί να ήταν κρυμμένη και καμουφλαρισμένη στα επίσημα κόμματα της δεξιάς, μπορεί να έφτανε μέχρι την ρατσιστική ηλιθιότητα και να μην τολμούσε να ασπαστεί την φασιστική κτηνωδία, ήταν όμως υπαρκτή. Μέσα στην διαδικασία της κρίσης αναβαθμίζεται μέσα από μια διπλή κίνηση. Από την μια σαν αντιεξεγερτική στρατηγική των κυρίαρχων, η πριμοδότηση του πολέμου ανάμεσα στους από κάτω επιδιώκει να μην ξεσπάσει ο πόλεμος των από κάτω με τους από πάνω. Από την άλλη ,ως κατειλημμένα από φρενίτιδα κομμάτια μικροαστικών αλλά και λαϊκών στρωμάτων προσπαθούν να διασωθούν από τον Αρμαγεδδών στρέφοντας τα πυρά τους προς τους πιο αδύνατους, τους πιο ευάλωτους ,όχι στις αιτίες της κοινωνικής εξαθλίωσης, αλλά στα χειροπιαστά αποτελέσματα της. Μοιάζει με τελετουργία ανθρωποφαγικού εξορκισμού… Μέσα από αυτή την συγκροτητική διαδικασία που βασίζεται στην ανάδειξη και την αξιοποίηση τον πιο ποταπών ενστίκτων και συναισθημάτων, η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης μπροστά στην αστάθεια και το άγνωστο ενός κόσμου που αλλάζει, έρχεται μέσα από το «ανήκειν» (και όχι μέσα από το «μετέχειν») σε μια ομοιογενή μάζα (και όχι ένα πολυδιάστατο πλήθος), όπου το άτομο (και όχι το πρόσωπο) ομογενοποιείται χάνοντας ακριβώς την υποκειμενικότητα του.
    Δεν θα μας έκανε έκπληξη αν κάποια στιγμή μια μερίδα του ελληνικού κεφαλαίου προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις πιο θεσμικές και ενσωματωμένες πολιτικές τάσεις αυτού του ρεύματος (με έμφαση στην κυβερνώσα «λαϊκή δεξιά»/ Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ και όχι στον φασιστικό «ακτιβισμό»/ Χρυσή Αυγή) για να προωθήσει μια διαφορετική στρατηγική καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, με εθνοκεντρικό μανδύα, αποδεσμευμένη από την Ευρωζώνη με υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και βασιζόμενη σε μια εργασιακή πειθαρχία και καταστολή του ταξικού ανταγωνισμού στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής κυριαρχίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιήσει τον εθνικό κίνδυνο και ίσως ένα θερμό επεισόδιο για να τον κάνει πιο ορατό.

    Αφήσαμε για το τέλος την πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική- πολιτική τάση που συγκροτείται ως αντίπαλο δέος σε όλη αυτή την κίνηση του κεφαλαίου προς την ολιγαρχία του πλούτου. Μια τάση που μετασχηματίζεται συνεχώς μέσα από τους κύκλους αγώνων που έχουν διεξαχθεί αυτά τα 2 ½ από τις γενικές απεργίες και τις συγκρουσιακές διαδηλώσεις, μέχρι την Λαϊκή Συνέλευση της πλ. Συντάγματός και την προσπάθεια αποτροπής της ψήφισης του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, από τους επιμέρους εργατικούς αγώνες και την διάχυση των μορφών αυτοοργάνωσης στις γειτονιές. Αυτή η τάση είτε εκφράστηκε μέσα από την αντιμνημομική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ), είτε σε μεγάλο βαθμό έχει απαξιώσει πλήρως τους θεσμούς και τις διαδικασίες της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και επέλεξε την αποχή.
    Μια τάση που μπορεί να μην ταυτίζεται στο σύνολο της με την αντικαπιταλιστική προοπτική, αντιλαμβάνεται όμως σε μεγάλο βαθμό ότι μέσα στην σημερινή συνθήκη δεν μπορεί να υπερασπιστή απλά την πρότερη κατάσταση και αναζητάει εναλλακτικές διεξόδους προς τα μπρός. Ήταν αυτό το αίτημα της συγκρότησης εναλλακτικής στρατηγικής, όπως το έκφρασε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού ο ΣΥΡΙΖΑ ( στα πλαίσια μιας εναλλακτικής στρατηγικής εντός καπιταλισμού, ανταγωνιστικής όμως προς τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και γι’ αυτό μιας εναλλακτικής στρατηγικής κινούμενης πάνω στην αντίφαση της) αυτό που τον κατέστησε ηγεμονική δύναμη στις πολιτικές/ κοινοβουλευτικές εκφράσεις αυτής της τάσης και για πρώτη φορά την Αριστερά στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το 1958. Αυτή λοιπών η τάση που ξεδιπλώνεται δυναμικά πλέον στον κόσμο της νεολαίας, των ανέργων, των μισθωτών του ιδιωτικού κυρίως και λιγότερο δημόσιου τομέα και στους αυτοαπασχολούμενους των μεγάλων αστικών κυρίως κέντρων, αναζητεί, αναστοχάζεται και πειραματίζεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας προς μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή των άλλων δύο. Ακόμα και εκείνες τις φορές που μπορεί να τέμνονται χωρικά μέσα στους τόπους έκφρασης της πολιτικού αγώνα (πχ πλ. Συντάγματος), ή και τότε που οι συμβολικοί κώδικες διαπλέκονται, συσκοτίζοντας τα διαφορετικά περιεχόμενα.
    Αν η μια όψη μιας εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση είναι αυτή που εκφράστηκε κοινοβουλευτικά μέσα από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε 2ο κόμμα, η πιο σημαντική όψη είναι όλη αυτή η αντιφατική και πολύεπίπεδη δραστηριότητα που εκφράστηκε μέσα από το σύνθημα «παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας»: λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζάρια, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνική χώροι, συνεργατικές κολεκτίβες, αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί, προσπάθειες παράκαμψης των μεσαζόντων, εναλλακτικά νομίσματα, κοινωνικά ιατρεία, εγχειρήματα που προωθούν την χαριστικότητα και το μοίρασμα απέναντι στο εμπόρευμα, σωματεία βάσης και πρωτοβουλίες ανέργων και ένα σορό ακόμα κοινωνικά και πολιτικά πειράματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα αυτά σε πρώτη φάση τελείως πειραματικά, αποσπασματικά σχεδόν σε εμβρυακή μορφή. Με διαφορετικές ιεραρχήσεις, κριτήρια, προαπαιτούμενα, ιδεολογικές φορτίσεις και πολιτική ασάφεια. Χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, που κινούνται όμως ακόμα και στα τυφλά, ψάχνοντας, με πισωγυρίσματα ταλαντεύσεις και παρεκκλίσεις προς την κατεύθυνση που ορίσαμε στην αρχή: « να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας».
    Σε αυτή την δυναμική τάση η οποία μπορεί να είναι η εν δύναμη «κίνηση για την κατάργηση της υπάρχουσας κατάστασης πραγμάτων», θα δούμε το επόμενο διάστημα να ασκούνται μεγάλες πιέσεις, τόσο με την μορφή του εκβιασμού: ή διαχείριση του καπιταλιστικού μονόδρομου ή χάος, ή ανασύσταση και ανανέωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος ή ηγεμονία της εθνικής περιχαράκωσης και ανασύστασης του εθνικού κεφαλαίου πάνω στην εργασιακή πειθάρχηση του λαού. Όσο και με την άσκηση της βίας και την διάχυση του φόβου και της απελπισίας. Αυτή η επίθεση δεν θα πάρει μονάχα την μορφή της κρατικής καταστολής, της βίας των μηχανισμών καταστολής και της ποινικοποίησης των κοινωνικών κινημάτων, αλλά θα βρει μορφές επιβολής μέσα από την φασιστική- ρατσιστική βίας η οποία δεν θα εκδηλωθεί μονάχα απέναντι στους μετανάστες, αλλά θα προσπαθήσει να ελέγχει το έδαφος στο οποίο τα προηγούμενα εγχειρήματα που αναφέραμε θα προσπαθήσουν να αναπτυχθούν. Αν το έδαφος της πόλης καταληφθεί από την βία, τον φόβο και τον τρόμο των φασιστικών ταγμάτων εφόδου καμία προσπάθεια κοινωνικού μετασχηματισμού δεν θα μπορέσει να αναδυθεί.
    Η υπεράσπιση του εδάφους ως δημόσιου ανοικτού (χωρίς εθνικούς, φυλετικούς και έμφυλους αποκλεισμούς) χώρου απέναντι στην κοινωνία- στρατόπεδο είναι τόσο βασική όσο και η αναγκαιότητα να αναδυθεί μέσα από τις πρακτικές που περιγράψαμε παραπάνω μια συνολική εναλλακτική στρατηγική απέναντι στην καπιταλιστική αναδιάρθοση, μια εναλλακτική στρατηγική που θα μπορεί να περνάει από την άμεση και από τα κάτω αντιμετώπιση της κοινωνικής εξαθλίωσης στην έναρξη μιας διαδικασίας κοινωνικού μετασχηματισμού. Μιας διαδικασίας που θα κάνει ορατή μέσα από την κοινωνική χειραφέτηση και την ανατρεπτική πράξη της «ζωής πέρα τον καπιταλισμό».

    Κ.Σ.

    • Η κάλπη έβγαλε (προσεχώς) εμφύλιο! στο 09/05/2012 στις 18:53

    Μετά και το εκλογικό τέλος της μεταπολίτευσης η ιστορία που μας περιμένει φαίνεται να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και να επιστρέφει στην εμφύλια σύγκρουση. Παλαιά στρατόπεδα θα αναμετρηθούμε ξανά με νέους όρους.

    Ένα από τα λίγα ενδιαφέροντα που έμαθα από την ακαδημαϊκή μου θητεία στο «μαρξιστικό παρακράτος» της Παντείου ήταν η θεωρεία για τις πολιτικές/εκλογικές διαιρετικές τομές που (ανα)δημιουργούνται στο κοινωνικό/εκλογικό σώμα ανά διάφορες ιστορικές περιόδους.

    Την μεταφέρω χοντρικά: Μετά από ένα σημείο τομή στην κοινωνική κίνηση/ταξική πάλη (π.χ. Πολυτεχνείο ’73) δημιουργούνται ισχυρές δαιρετικές τομές που τέμνουν κάθετα την κοινωνία και την εκλογική της τοποθέτηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) για μια ιστορική περίοδο (μεταπολίτευση). Αυτές οι τομές συνήθως δεν εμφανίζονται στις πρώτες εκλογές (1974) μετά το σημείο-τομή, όπου οι παλιές διαιρετικές τομές (μετά τον εμφύλιο: κράτος της δεξιάς – δημοκρατικό κέντρο) διατηρούν τις δυνάμεις τους, αλλά στις μεθεπόμενες (1977).Οι νέες τομές έρχονται να αναδημιουργήσουν το πολιτικό σκηνικό και τις συνέχειες που αυτό εμφανίζει (δεξιά – αριστερά – κέντρο).

    Στην ιστορική περίοδο που διανύουμε μπορούμε να εντοπίσουμε ένα τέτοιο σημείο-τομή. Την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, την αντεπανάσταση των αφεντικών που ακολούθησε (κρίση-μνημόνιο) και την έντονη κοινωνική κινητικότητα των από τα κάτω (πλατείες) για να αντιμετωπίσουν την τελευταία. Στις πρώτες εκλογές οι παλιές διαιρετικές τομές του δικομματισμού διατηρήθηκαν ανέπαφες. Σε αυτές έχασαν το κοινωνικό τους έδαφος. Η νέα διαιρετική τομή που τέμνει κάθετα την ελληνική κοινωνία κωδικοποιείται ως «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», αλλά πολύ σύντομα η αστική τάξη θα φροντίσει να πάρει τη μορφή «παραμονή ή έξοδο» από την Ε.Ε.

    Οι «φιλοευρωπαϊκές» θα υπερασπιστούν την νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης, μπροστά στην «κόλαση της πτώχευσης» και θα βασιστούν πάνω στις φοβίες του καταρρέοντος μικροαστισμού για να επιβάλλουν την τάξη και να επιτεθούν στο πολυεθνικό προλεταριάτο αυτού του σημείου των Βαλκανίων. Οι «αντιευρωπαϊκές» θα υπερασπιστούν την ανάγκη της καπιταλιστικής διαχείρισης της κρίσης εκτός ευρωζώνης, με μια νεφελώδη νέο-σοσιαλδημοκρατική, πράσινη προοπτική που δεν ενθουσιάζει καθόλου τη ντόπια αστική τάξη, αλλά ίσως αναγκαστεί να την αποδεχτεί ως πατριωτική εναλλακτική λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

    Και πάμε πιο συγκεκριμένα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Πρώτη δύναμη: Μαγιάτικο μπανάκι στην παραλία

    Πλειοψηφική κοινωνική δύναμη αναδείχθηκε για άλλη μια φορά μετά τον Δεκέμβρη του 2008 η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ειδικότερα από μεγάλο ποσοστό νεολαίας, μέσω της αποχής από την εκλογική διαδικασία (3,5 εκατομμύρια άνθρωποι είμαστε). Οι παραλίες ήταν γεμάτες από κόσμο, στις αρχές Μαΐου, στις πιο πολωμένες εκλογές μετά το ’74. Δεν πρόκειται φυσικά ούτε για συνειδητή «επαναστατική» αποχή, αλλά ούτε και για «μικροαστικό σταρχιδισμό». Όλοι στην Ελλάδα της κρίσης και της χρεοκοπίας ζούμε, οπότε και η πολιτική (ως αλλοτριωμένη διαχωρισμένη δραστηριότητα) κυνηγά και αποικιοποιεί κάθε σημείο της καθημερινότητας μας. Όμως το ευρισκόμενο σε βαθιά κρίση πολιτικό σύστημα, αδυνατεί να ενσωματώσει μεγάλο ποσοστό νεολαίας (και όχι μόνο) που του γυρίζει την πλάτη. Ένα καινούριο μικρό κόμμα (Πειρατές) είναι αυτό που έχει κατανοήσει καλύτερα αυτόν τον πλειοψηφικό κοινωνικό παλμό και προτείνει ένα μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος σε μια κατεύθυνση ψηφιακής αμεσο-δημοκρατίας (και λίγο οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Κάτι είχε μυριστεί και ο πρωτοπόρος Γιωργάκης, αλλά του χάλασε τα σχέδια η πουτάνα η χρεοκοπία).

    Ποτέ ξανά ΠΑΣΟΚ

    Οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις καταποντίστηκαν από την εκλογική κίνηση του υπόλοιπου πλήθους που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία και το οποίο έριξε ένα πληθωρικό «μαύρο», αντίστοιχο της «γιούχας» που τρώνε οι πολιτικοί του μνημονίου όπου εμφανίζονται τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Δεν κατάφεραν (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) καν να διατηρήσουν ένα ποσοστό κοντά στο 40% που θα τους έδινε μαζί με το μπόνους των 50 εδρών μια εθνικοσωτήρια κυβέρνηση συνεργασίας.

    Επόμενο σενάριο για το πολιτικό σύστημα να ενεργοποιηθούν τα αντιμνημονιακά αλλά «φιλοευρωπαϊκά» σωσίβια (Καμμένος-Κουβέλης) που απορρόφησαν μεγάλο ποσοστό της εκλογικής του δύναμης. Αυτό δεν βολεύει να γίνει άμεσα, αν θέλουν αυτά τα δυο κόμματα να παίξουν σοβαρά στο νέο πολιτικό σκηνικό. Χρειάζεται είτε μια τρομερή απειλή που θα τους αναγκάσει να προτάξουν πρώτα την «φιλοευρωπαϊκή» τους ταυτότητα, δηλαδή να παγώσουν οι δανειστές μισθούς και συντάξεις, να αρχίσει ο πανζουρλισμός και να «σώσουν» για άλλη μια φορά τη χώρα. Είτε δεύτερες εκλογές με το φάντασμα της παύσης πληρωμών που θα συσπειρώσει σε κυβερνητική τροχιά το κομμάτι του πληθυσμού που απαιτεί ευρωπαϊκή τάξη και ασφάλεια κι ελπίζει στην «έξοδο από την κρίση». Μέσα στην συστημική τρομοκρατία που χρειάζεται να εξαπολυθεί για να βγει κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κάποιας κρατικής προβοκάτσιας σε βάρος των μεταναστών παράνομων εργατών. Τα ευρωπαϊκά αφεντικά έχουν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν (ο Σαρκοζί ήταν πυλώνας του γαλλογερμανικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης), αλλά δεν θα αργήσουν να ασχοληθούν με την πάρτη μας και να μας τραβήξουν το αυτί για τις μαλακίες που ψηφίζουμε.

    Είναι σέξυ, είναι σέξυ να ψηφίζεις τον Αλέξη

    Ο ΣΥΡΙΖΑ από άθροισμα κομματιδίων και γκρουπουσκουλων της μη σταλινικης αριστεράς εκτινάχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση με 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενο τόσο την αντιμνημονιακή ψήφο του κόσμου του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, όσο κι εκφράζοντας στις κάλπες την δυναμική του κόσμου των πλατειών (βλ. και την ενδιαφέρουσα ανάλυση εδώ). Το «ενάντια στο μνημόνιο – υπέρ της Ευρώπης» μπορεί να ακούγεται μια χαρά σε μικροαστικά αυτιά, αλλά δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά όσο θα προχωράει η κρίση και έτσι θα χρειαστεί μια πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση που θα κρίνει την σταθερότητα ή όχι της μαζικής δυναμικής του στο νέο πολιτικό σκηνικό (προς το παρόν μπορεί να παίζει για λίγες μέρες τις «κουμπάρες» -προοπτική αριστερής κυβέρνησης το ονομάζει- με ΚΚΕ, οικολόγους και ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

    Το ΚΚΕ δε θέλει, η βάση του θα πεθάνει από βαρεμάρα;

    Οι σταλινικοί από την άλλη μπορεί να τοποθετούνται αρκετά στιβαρά στο «αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο», όμως ως παλιές πουτάνες γνωρίζουν ότι δεν το έχουν να διαχειριστούν μια τέτοια προοπτική διαχείρισης της κρίσης. Η οχύρωση πίσω από τη γραμμή του «εμείς-εμείς οι μόνοι ταξικά συνεπείς» όμως εξαντλεί τα ψωμιά της και αν δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής, η εκλογική σταθερότητα θα δώσει τη θέση της στο φυλλοροϊσμα των συμπαθούντων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια αλλαγή ηγεσίας είναι το πιο εύκολο, το δύσκολο είναι να επιχειρηθεί μια πιο ενιαιομετωπική προσέγγιση σε κινηματικό επίπεδο παράλληλα με τη διατήρηση της σταλινικής γραμμής.

    Ο κοινωνικά αναβαπτισμένος ρόλος των ταγματασφαλητών

    Οι χρυσαυγίτες απόγονοι των Χιττών φόρεσαν κι αυτοί το αντιμνημονιακό – αντιευρωπαϊκό κοστούμι και βρήκαν κοντά μισό εκατομμύριο ευήκοα αυτιά. Πρέπει να διακρίνουμε δυο διαφορετικά επίπεδα: Από τη μια υπάρχει η διαιρετική τομή του εμφυλίου στην ελληνική κοινωνία. Το ακροδεξιό στρατόπεδο πάντα κινιόταν γύρω στο 7% που κινείται και η Χρυσή Αυγή, που και που τους έπαιρνε η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια τους εξέφραζε το ΛΑΟΣ. Οι χρυσαυγίτες τώρα εξέφρασαν χωρίς αναστολές το βασικό σχέδιο το οποίο η αστική τάξη σχεδιάζει να εφαρμόσει ενάντια στον πλεονάζον πολυεθνικό προλεταριακό πληθυσμό (την φυλάκιση και την εξόντωση του) και γι’ αυτό τον λόγο επιβραβεύθηκαν από το σύστημα. Το οποίο σύστημα επίσης βολεύεται να έχει και μια ναζιστική απειλή που θα μεταμορφώνει σε συμπαθείς δημοκρατικές φιγούρες την Τρέμη, τον Πρετεντέρη, τον Λοβέρδο και τον Χρυσοχοϊδη που τους είχαμε «συκοφαντήσει» αρκετά ως φασίστες τελευταία.

    Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η αντιμνημονιακή υποστήριξη στην Χρυσή Αυγή δεν πατάει πάνω στην τομή του εμφυλίου, αλλά στην ρατσιστική προδιάθεση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, σε συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού και εκφασισμού (βλ. και την αντιμετώπιση των μεταναστριών οροθετικών). Δεξιάς και αριστερής, όπως δείχνουν τα υψηλά ποσοστά των νεοναζί στις εργατογειτονιές του Πέραματος της Νίκαιας, της Πάτρας της Θεσσαλονίκης κ.α. Οπότε δεν αρκεί να «ξεσκεπάζουμε» τη βρώμικη ναζιστική τους ιστορία και να τους πλακώνουμε όπου μπορούμε, αλλά χρειάζεται παράλληλα να δώσουμε σοβαρή πολιτική μάχη στο εσωτερικό της εργατικής τάξης για να ηττηθεί πολιτικά ο ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες. Και για να φτάσουμε εκεί πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κοινωνικά αναβαπτισμένο ρόλο τους και να μην τους υποτιμάμε ως «παρακρατική συμμορία».

    Το σίγουρο πλέον είναι ότι τα πράγματα αγριεύουν και την κοινωνική και εκλογική άνοδο των ναζί θα την συναντήσουμε με αρκετά οδυνηρό τρόπο μπροστά μας στους αγώνες της επόμενης μέρας. Ήδη από τον Δεκέμβρη του ’08 είχε φανεί ότι το φασιστικό παρακράτος αποτελεί την πιο αξιόπιστη και σταθερή επιλογή του ελληνικού κράτους απέναντι στην προλεταριακή απειλή. Όσο θα αυξάνεται η δύναμη μας ως ανταγωνιστικό κίνημα και οι σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις διαχείρισης της κρίσης θα τρώνε τα μούτρα τους, τόσο θα δυναμώνει και το φασιστικό στρατόπεδο.

    Μετά και το εκλογικό τέλος της μεταπολίτευσης η ιστορία που μας περιμένει φαίνεται να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και να επιστρέφει στην εμφύλια σύγκρουση. Παλαιά στρατόπεδα θα αναμετρηθούμε ξανά με νέους όρους. Αν στόχος του κεφαλαίου είναι να μετατρέψει το ερώτημα «ναι ή όχι στο μνημόνιο» σε «ναι ή όχι στην Ευρώπη» και «ναι η όχι στους λαθρομετανάστες», δικός μας στόχος παραμένει η ενδυνάμωση των προλεταριακών αγώνων και εξεγέρσεων σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Αν στο ερώτημα «εμείς ή αυτοί», το «αυτοί» παίρνει την πιθηκοειδής μορφή του χαπακωμένου Ελληνάρα μαχαιροβγάλτη μαφίοζου στρατομπατσου bonehead, εμείς θα ριχτούμε με μεγαλύτερη ένταση στον πόλεμο τραγουδώντας για τους μπάσταρδους φίλους/ες που γνωρίσαμε παίζοντας άφοβα στις παλιές μας γειτονιές.

    http://www.polyergaleio.blogspot.com/

    • Απόσυρσηθηκε η συνθήκης της ACTA. στο 09/05/2012 στις 09:31

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη στον αγώνα για ένα Internet χωρίς ασφυκτικούς κανόνες copyright.

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης, προανήγγειλε την απόσυρση της συνθήκης ACTA. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη στον αγώνα για ένα Internet χωρίς ασφυκτικούς κανόνες copyright.

    Η συνθήκη ACTA προέβλεπε την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο Internet και όχι μόνο. Ωστόσο, οι πολέμιοι της συνθήκης έκαναν λόγο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και παραβίαση του προσωπικού απορρήτου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

    Η Kroes είπε ότι η βιομηχανία του copyright πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στους ανθρώπους και όχι το αντίθετο. Η Επίτροπος υπογράμμισε τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ACTA στην Ευρώπη: “είναι μια δυνατή πολιτική φωνή και ως τέτοια την καλωσορίζω, αν και δε συμφωνώ με όλα όσα λέγονται στο συγκεκριμένο θέμα”, είπε χαρακτηριστικά η Ολλανδή Επίτροπος.

    Η ACTA βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένει την ετυμηγορία των Ευρωβουλευτών, ωστόσο μάλλον δε θα χρειαστεί να γίνει καν η ψηφοφορία έπειτα από τις δηλώσεις της Kroes.

    Πηγή: The Register

    http://e-pcmag.gr/news/telos-kai-episima-i-sunthiki-acta

    • Όταν η αριστερά ξεβρακώνεται οι αναρχικοί δεν έχουν λόγο να παραμένουν γυμνοί στο 08/05/2012 στις 20:19

    Όταν το καταρρέον πολιτικό σύστημα, που συνηθίζουν διάφοροι να ονομάζουν μεταπολιτεύτικό, παίζει το τελευταίο χαρτί του και καλεί τις τελευταίες, απο καιρό ετοιμαζόμενες, εφεδρείες του (βλέπε Σύριζα, οικολόγους, Ανταρσύα κ.λ.π.), οι αναρχικοί πρέπει να χαίρονται

    Θα έπρεπε να είχα βάλει έναν τίτλο π.χ. “Πάμε σαν άλλοτε” Λοιπόν εδώ είμαστε, στο ΄80,στο ’74, στο 45-46 ή ακόμα πιό παλιά στο ΄30 και στον μεσοπόλεμο. Είμαστε πάντα εδώ, στο ίδιο σημείο, εκεί που γράφεται η ιστορία, εκεί που ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΑ. Να χαιρετήσουμε λοιπόν την ιστορία με σεβασμό, γιατί είναι ζώσα, και κυρίως γιατί γράφεται απο όλους μας. Να χαιρετήσουμε και την αριστερά με το μαύρο μαντήλι που φοράμε στο λαιμό μας, γιατί μας αφήνει χρόνους αλλά και το έδαφος χέρσο όσο και γόνιμο, που απαιτεί όμως κόπο, ιδρώτα και αίμα για να ανθήσει. Ας χαιρετήσουμε πολλούς γνωστούς και φίλους μας,δεν είναι κακό νάχει κανείς φίλους αριστερούς ή πρώην αναρχικούς που φεύγουνε, (δεν είναι κακό αν και είναι επαναλαμβανόμενο με μιά εκνευριστική διαχρονική συχνότητα). Η “κυβερνώσα αριστερά” κοινοβουλευτική και μη, γίνεται και τυπικά κυβέρνηση στην Ελλάδα αύριο- μεθαύριο, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετεί, απαιτεί και τις τελευταίες εφεδρείες του για να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια του. Χρόνια ομοτράπεζη και σιτευόμενη με τα υπόλοιπα λαμόγια του καταρρέοντος πολιτικού σκηνικού, ένθεν και κακείθεν,πούλησε στους αφελείς ξανά μανά φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να είναι σε θέση να κάνει την αγοροπωλησία της επικερδώς. Επικερδώς γιατί όλα τα αλισβερίσια έχουν την τιμή τους. Και τι μας νοιάζει, εμείς το ξέραμε θα πεί κάποιος: Θα συμφωνήσω, όμως ρε σύντροφοι αφού το ξέρατε γιατί τους ψηφίσατε; Είναι στενάχωρο αλλά είναι και χαζό συνάμα, το ότι μεγάλο τμήμα του αναρχικού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, προσήλθε στις κάλπες της δημοκρατίας και ψήφισε την ευτέλεια και τον πολιτικαντισμό στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την λοιπή αριστερά. Δεν στέκομαι στο γιατί αλλά στο δια ταύτα. Και αναρωτιέμαι καλά η αριστερά είναι και ήταν το δεκανίκι του συστήματος, όμως όχι μόνο πολιτικά αλλά και λογικά σας μοιάζει ορθό, κάποιοι αναρχικοί να είναι το δεκανίκι της αριστεράς; Συγνώμη ρε σύντροφοι αλλά αυτό δεν είναι πολιτικό λάθος είναι κάτι χειρότερο,είναι πολιτική βλακεία.Και το επιπλέον δεν είναι η πρώτη φορά. Στο παρελθόν, όταν η Πασοκάρα μεσουρανούσε στο πολιτικό στερέωμα, όποτε χρειαζόταν κανά ψηφαλάκι παρα πάνω ψάρευε στον χώρο των αναρχικών και το είχε εύκολα στην τσέπη της και δυστυχώς κυρίως απο εκείνο το κομμάτι του χώρου, το οποίο όντας πιο δυναμικό είχε ταλαιπωρηθεί περισσότερο με φυλακές και τρομοκρατία. Τι σχήμα οξύμωρο και τραγικό αλήθεια, να ψηφίζεις εκείνον που σε διώκει και σε φυλακίζει, επειδή σε αποφυλάκισε για να μην ξαναπάς φυλακή! Και όμως σύντροφοι δεν έτρεξε τίποτα και την τότε μαλακία την ξεπεράσαμε, όπως θα ξεπεράσουμε και την τωρινή. Ας σταθούμε όρθιοι όπως απαιτούν οι πολιτικές και ιστορικές περιστάσεις. Όποιος δρά κάνει λάθη.Είπαμε, η αριστερά ξεβρακώνεται οι αναρχικοί δεν έχουν κανένα λόγο νάναι γυμνοί.

    • Hράκλειο : Σκάνδαλο Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου: Ανοιχτό όχι μόνο το ιδιοκτησιακό, αλλά και ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης στο 04/05/2012 στις 16:29

    Σκάνδαλο Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου: Ανοιχτό όχι μόνο το ιδιοκτησιακό, αλλά και ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης

    Παλιά αμαρτωλή ιστορία οι κακόφημοι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, έχουν τροφοδοτήσει δεκάδες σκάνδαλα. Θα λέγαμε ότι αποτελούν ένα διαρκές σκάνδαλο, καθώς με διάφορα πολιτικά μέσα προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους σε βάρος του περιβάλλοντος, αλλά και της κρατικής περιουσίας.

    Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύψαμε πριν από δυο εβδομάδες. Με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί φωτογραφική διάταξη υπέρ του Β’ Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ηρακλείου και άλλων Συνεταιρισμών, άγνωστων προς το παρόν σε εμάς. Η τροπολογία ψηφίστηκε με τα μικρά και υποτίθεται αριστερά κόμματα να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

    Οταν αποκαλύψαμε τη σκανδαλώδη αυτή νομοθετική ρύθμιση (Σκανδαλίδης και Δριβελέγκας παραδίνουν φιλέτα σε Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς) θορυβήθηκαν αρκετοί. Ενας γιατρός από το Ηράκλειο, μάλιστα, είχε το θράσος να μας τηλεφωνήσει και να μας πει ότι γράφουμε ανακρίβειες (Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά).

    Ιδού η αποκαλυπτική συνέχεια του ερευνητικού μας ρεπορτάζ, που αποδεικνύει πως το σκάνδαλο είναι καραμπινάτο.

    Στο σύντομο σχόλιο της προηγούμενης βδομάδας για την υπόθεση του Β’ Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δασκάλων-Νηπιαγωγών Νομού Ηρακλείου γνωστοποιούσαμε ότι συνεχίζουμε την έρευνά μας, ότι συγκεντρώνουμε έγγραφα, ότι θ’ ασχοληθούμε με το ιδιοκτησιακό και σύντομα θα επανέλθουμε. Η έρευνα απέδωσε πολύ σύντομα κι έτσι είμαστε σε θέση ν’ ανακοινώσουμε, ότι βρήκαμε αρκετά έγγραφα, από τα οποία αποδεικνύεται ότι είχαμε απόλυτα δίκιο σε όσα γράψαμε στο πρώτο δημοσίευμά μας για την υπόθεση αυτή, που έχει χαρακτήρα σκανδάλου. Ο ισχυρισμός του γιατρού από το Ηράκλειο, που φέρεται ως ένας από τους ιδιοκτήτες της διεκδικούμενης αυτής έκτασης, ότι έχουμε γράψει ανακρίβειες, είναι ανυπόστατος, τόσο ως προς το χαρακτήρα της έκτασης όσο και ως προς το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

    Στο πρώτο δημοσίευμά μας για τον χαρακτήρα της έκτασης γράφαμε μεταξύ άλλων: «Από την πληροφόρηση που μας δίνουν τα έγγραφα που έχουμε αυτή την στιγμή στα χέρια μας δεν προκύπτει, ότι η έκταση αυτή έχει το χαρακτήρα που αναφέρεται παραπάνω και απαιτείται περαιτέρω έρευνα». Ο γιατρός από το Ηράκλειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε, χαρακτήρισε αυτή την τοποθέτησή μας ανακριβή. Προκειμένου να θεμελιώσει τον ισχυρισμό του, μας απέκρυψε εκείνα τα έγγραφα (θα τα παρουσιάσουμε στη συνέχεια) από τα οποία επιβεβαιώνεται η θέση μας, ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα του δασικού ή μη χαρακτήρα της έκτασης.

    Ο γιατρός μας έστειλε μόνο τρία έγγραφα: α) Την απόφαση της Α’ Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (ΑΕΕΔΑ). β) Τη βεβαίωση της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου για τον χαρακτηρισμό της έκτασης, την οποία απέρριψε η ΑΕΕΔΑ. γ) Το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών, που πιστοποιεί ότι τελεσιδίκησε η απόφαση 8/1992 της ΑΕΕΔΑ. Αποσιώπησε, όμως, πολλά από εκείνα που τον «καίνε», με την έννοια ότι καταρρέουν οι ισχυρισμοί του και οι ισχυρισμοί άλλων που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες. Διαπιστώσαμε ότι ο γιατρός μας κρύβει έγγραφα όχι από την αρχή της έρευνάς μας, αλλά όταν αυτή είχε προχωρήσει αρκετά. Παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά απ’ αυτά που αποσιωπήθηκαν από τον γιατρό:

    – Στις 22/4/1994, ο τότε πρόεδρος του Β’ Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ηρακλείου Μαν. Σωμαράς υπέβαλε αίτηση στη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και ζητού-σε πληροφορίες «σχετικά με την δυνατότητα ή μη χορήγησης της βεβαίωσης άρθρου 17 παρ. 4 ΠΔ 93/1987».

    – Στις 4/5/1994, η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου έστειλε στη Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΓΔΦΠ), στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΔΠ)-Τμήμα Νομικών Υποθέσεων, το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 1417/4-5-1994. Με το έγγραφο αυτό η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου κάνει ένα σύντομο ιστορικό, υποβάλλει μια σειρά ερωτήματα και ζητά από την ΔΠΔΦΠ αν μπορεί να δώσει τη βεβαίωση που ζητά ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός και που προβλέπεται από την παρ. 4 του άρθρου 17 του ΠΔ 93 του 1987.

    – Στις 16/5/1994, η ΔΠΔΔΠ απάντησε στη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου με το έγγραφο 74541/4097.

    – Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου απάντησε με το έγγραφο 1721/17-6-1994 στο Νομάρχη Ηρακλείου Γιάννη Παπατσάκωνα, για το αίτημα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού να του χορηγηθεί η βεβαίωση που ζητούσε.

    Τα τρία αυτά έγγραφα μας τα απέκρυψε ο ηρακλειώτης γιατρός. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα, από τα οποία μένει εντελώς ξεκρέμαστος ο γιατρός, ενώ επιβεβαιώνονται οι θέσεις μας. Καταρχάς, θα αναφέρουμε τι προβλέπει η παρ. 4 του άρθρου 17 του ΠΔ 93, βεβαίωση με βάση την οποία αρνήθηκε να δώσει η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου απαντώντας στο Νομάρχη με το έγραφο 1721/17-6-1994: «Σε κάθε δικαιοπραξία απόκτησης έκτασης από οικοδομικό συνεταιρισμό αναφέρεται βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ότι η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται σε περιοχή για οικιστική χρήση εντός εγκεκριμένων ορίων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ή Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου ή άλλων σχεδίων ρύθμισης των χρήσεων γης».

    – Απάντηση της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος στην Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου Κρήτης: «Σε απάντηση στο πιο πάνω σχετικό σας γνωρίζουμε τα εξής: Σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης εμβ. 1.374.360 στρεμμάτων στη θέση Πελεκητά που διεκδικεί ο Β’ Παραθεριστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δασκάλων Νηπιαγωγών ισχύουν τα 69349/2462/92, 77809/ 3528/25-5-92 και 80021/5246/26-6-92 έγγραφά μας… Σε ό,τι αφορά τον χαρακτηρισμό της έκτασης δεν υπάρχει δέσμευση από την 8/92 απόφαση της Α/θμιας Επιτροπής, αφού δεν τηρήθηκαν οι διατυπώσεις δημοσιότητας που αποτε- λούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομοίωση του πληροφοριακού εγγράφου (2366/29-6-92) με πράξη χαρακτηρισμού ώστε να κινηθεί η σχετική διαδικασία. Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας».

    Οπως βλέπουμε, η αρμόδια Διεύ-θυνση του υπουργείου Γεωργίας ανοιχτά αποφαίνεται ότι δεν ισχύει η απόφαση της Α’ Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (ΑΕΕΔΑ) και καλεί τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου να ενεργήσει άμεσα. Οπως, όμως, θα δούμε στη συνέχεια, ο τότε νομάρχης Γιάννης Παπατσάκωνας δεν δέχτηκε την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου και παραμένει μέχρι σήμερα σε ισχύ η απόφαση της ΑΕΕΔΑ, με την οποία αποχαρακτηρίστηκε η έκταση. Δεν είναι φανερό από το έγγραφο αυτό, ότι είχαμε απόλυτα δίκιο όταν υποστηρίζαμε ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης έκτασης αυτής; Θα συνεχίσει και μετά απ’ αυτές τις αποκαλύψεις ο γιατρός να μιλά για ανακρίβειές μας;

    – Η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (ΔΔΗ) ενήργησε άμεσα και με το έγγραφό της με αριθμό πρωτοκόλλου 1721/17-6-1994, απευθύνθηκε στον πολιτικό της προϊστάμενο, τον νομάρχη δηλαδή, υιοθετώντας τις θέσεις της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης του υπουργείου Γεωργίας, που ήταν η ΔΠΔΔΠ. Παραθέτουμε απόσπασμα του εγγράφου:

    «2) H υπηρεσία μας για το λόγο ότι στο φάκελο της υπόθεσης υπάρχουν έγραφα του Υπ. Γεωργίας με τα οποία αυτό αποφαίνεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης δεν είναι λυμένο έναντι του δημοσίου, υπέβαλε το με αριθμ. 1417/4-5-94 ερώτημα για το αν είναι δυνατή ή όχι η χορήγηση της αιτουμένης από το Συν/σμό βεβαίωσης.

    3) Το Υπ. Γεωργίας απαντώντας στο παραπάνω ερώτημά μας, μας γνώρισε με το 74541/4097/16-5-1994 έγγραφό του ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση της παραπάνω βεβαίωσης. Κατόπιν αυτού εισηγούμαστε την απόρριψη του αιτήματος του εν λόγω Οικοδομικού Συνεταιρισμού και επισυνάπτουμε σχέδιο απάντησης στο αίτημά του».

    Οπως προαναφέραμε, η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΔΠ), με το έγγραφό της προς την ΔΔΗ, δεν έθεσε μόνο θέμα ιδιοκτησιακό, αλλά και θέμα χαρακτηρισμού της έκτασης μιας και αμφισβητούσε ανοιχτά την απόφαση της Α’ Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (ΑΕΕΔΑ). Ταυτόχρονα, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς και το θέμα να γίνει πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 998/79. Ομως, επειδή ο νομάρχης (όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω) άδειασε την ΔΔΗ, όταν ζήτησε απ’ αυτόν να κάνει προσφυγή στην Β/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων κατά της απόφασης 8/92 της Α/θμιας, ο προϊστάμενος κώλωσε και δεν έθεσε ζήτημα χαρακτηρισμού της έκτασης.

    – Ο νομάρχης Ηρακλείου αγνόησε την πρόταση της ΔΔΗ, έδωσε την έγκριση να δοθεί η βεβαίωση του άρθρου 17 παρ. 4 του ΠΔ 93/1987 στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό, με την προϋπόθεση να δοθεί από τον τότε υπουργό Γεωργίας Γ. Μωραΐτη δικαίωμα κτήσης, σύμφωνα με το άρθρο 50 παρ. 4 του νόμου 998/79, και κατέληξε στην απόφασή του με την άποψη ότι αρμόδιες Διευθύνσεις για να δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες είναι η Διεύθυνση Πολιτικής Γης και η Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Δασικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΔΠ). Προφανώς, ο νομάρχης, ως κυβερνητικός υπάλληλος (ήταν διορισμένος), παρέκαμψε τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και έδρασε συντεταγμένα με τον Γενικό Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Γιάννη Σμπώκο και τον υπουργό Γεωργίας, που ήθελαν πάση θυσία να βοηθήσουν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό. Την κατάπτυστη απόφαση του νομάρχη Γιάννη Παπατσάκωνα μας ανέφερε ο γιατρός από το Ηράκλειο, αλλά δεν μας την έστειλε. Τη βρήκαμε, όμως, στο πλαίσιο της έρευνάς μας.

    Οπως προαναφέραμε, ο ηρακλειώτης γιατρός μας απέκρυψε και άλλα έγραφα. Δεν είναι μόνο ότι η απόφαση 8/92 της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων είναι παράνομη, σύμφωνα με τη ΔΠΔΔΠ. Είναι και η εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου προς τον νομάρχη να παρέμβει στη Β/θμια επιτροπή κατά της απόφασης 8/92 της Α/θμιας. Αναφερόμαστε στο έγγραφο με αριθμ. πρωτοκόλλου 5030/2-12-10, που είχε στείλει η ΔΔΗ στην Κτηματική Υπηρεσία Ηρακλείου. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα που πιστοποιεί τον ισχυρισμό μας, ότι δηλαδή η ΔΔΗ είχε εισηγηθεί στο Νομάρχη να κάνει προσφυγή και αυτός την αγνόησε, επειδή ήταν άλλες οι κυβερνητικές επιλογές σε σχέση με τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς: «Παρά την διαβίβαση στον Νομάρχη Ηρακλείου σχεδίου προσφυγής (συνημμένο 10) κατά της παραπάνω Πρωτοβάθμιας απόφασης, ενώπιον της Δευτεροβαθμίου Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Εφετείου Κρήτης, εκείνος με την από 30/9/1992 πράξη του δεν άσκησε προσφυγή, με αποτέλεσμα η αριθμ. 8/1992 απόφαση της Πρωτοβαθμίου Επιτροπής να καταστεί οριστική».

    Ο νομάρχης δεν έκανε δεκτό το αίτημα για προσφυγή στη Β/θμια Επιτροπή, όπως επίσης δεν έκανε δεκτή την εισήγηση της ΔΔΗ να μη δοθεί η βεβαίωση του άρθρου 17 παρ. 4 του ΠΔ 93/1987, γιατί εκτελούσε διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία να ικανοποιήσει τις παράνομες απαιτήσεις του Β’ Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού.

    Ο γιατρός, για προφανείς λόγους, πανικοβλήθηκε μετά το δημοσίευμά μας και νόμισε ότι με το να μας κατηγορήσει για ανακρίβειες θα μας φοβίσει και θα μας αναγκάσει να «μαζευτούμε». Την πάτησε κανονικά, όμως, και καλά θα κάνει να σταματήσει να μιλά για ανακρίβειες. Οσο για μας, θα συνεχίσουμε τις αποκαλύψεις μας για να μη συντελεστεί ένα ακόμη έγκλημα κατά του περιβάλλοντος.

    http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=16820&pos=4&cat_id=48

    • Χανιά : Συμπλοκη με χρυσαυγιτες σε αντιφασιστικό μοιρασμα στο 03/05/2012 στις 18:32

    Σήμερα πέμπτη στις 12 η ώρα, μοιράστηκε από 6 συντρόφους και συντρόφισσες φυλλάδιο στα κτελ των χανίων με τις φωτογραφίες των υποψήφιων της χρυσης αυγής. Προσπαθήσαμε να δείξουμε στο κόσμο το πραγματικό τους πρόσωπο μέσα από το φυλλάδιο που επισυνάπτουμε παρακάτω.

    Μετά από μισή περίπου ώρα εμφανίστηκαν οι ίδιοι μαζί με άλλους 3 και επιτέθηκαν σε σύντροφο από πίσω, ενώ παράλληλα τραβούσαν φωτογραφίες. Αμέσως αντεπιτεθήκαμε κι εμείς και στα κτελ των χανίων για 2 περίπου λεπτά πλακωνόμασταν με μπουνιές κλωτσιές και οι μεν και οι δε, μέχρι που τράπηκαν σε φυγή οι φασίστες. Στη συμπλοκή έλαβαν μέρος από τη μεριά τους μόνο οι υποψήφιοι της χρυσής αυγής και όχι οι υπόλοιποι φίλοι τους. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν αντέδρασε σε αυτό που έβλεπε ούτε καν με φωνές, με εξαίρεση έναν γάλλο αντιφασίστα που νωρίτερα ενημερώθηκε για το τι κάνουμε και ποιοι είμαστε.

    Άμεσα κινητοποιήθηκαν σύντροφοι στα κτελ που ενημερώθηκαν, ενώ το μοίρασμά μας συνεχίστηκε κανονικά.Πολύς κόσμος που παρακολούθησε τη συμπλοκή, μετά το αρχικό του σοκ, μας προσέγγισε με θετικό τρόπο και αρνητικά σχόλια για τους χρυσαυγίτες.

    Τα παραπάνω γράφονται με απόλυτη ακρίβεια, από εμάς που είμασταν στο συγκεκριμμένο μοίρασμα.

    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1396674

    • John Holloway Της Απόγνωσης και της Ελπίδας στο 03/05/2012 στις 00:52

    Ένα πολύ πρόσφατο κείμενο του Τζον Χόλογουεη μεταφρασμένο στα ελληνικά. Το κείμενο γράφτηκε για τις πορείες διαμαρτυρίας που οργανώνονται τώρα στη Γερμανία. Οι βασικές αναφορές του και τα περισσότερα παραδείγματα που χρησιμοποιεί είναι από την κατάσταση στην Ελλάδα.

    Το πρωτότυπο στα αγγλικά: http://www.dazwischengehen.org/en/story/2012/04/john-holloway-despair-and-hope

    Το κείμενο θα κυκλοφορήσει στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Φρανκφούρτη και στις ευρωπαϊκές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας 17-19 Μαΐου (Blockupy Frankfurt).

    John Holloway

    Της Απόγνωσης και της Ελπίδας

    Στους απόκληρους του κόσμου, σε όλους εμάς που δεν συμβιβαζόμαστε με την πτώχευση της ανθρωπότητας:

    Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος βλέπει προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

    Η μια πλευρά κοιτάζει προς έναν σκοτεινό, καταθλιπτικό κόσμο. Έναν κόσμο με κλειστές πόρτες. Την καταστροφή της ζωής, της δυνατότητας, της ελπίδας. Είναι οι εποχή της λιτότητας. Πρέπει να μάθεις να ζεις με την πραγματικότητα. Πρέπει να υπακούς, εάν θες να επιβιώσεις, να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου. Μην ελπίζεις να ζήσεις κάνοντας ό,τι σου αρέσει. Θα είσαι τυχερός αν τελικά βρεις μια δουλειά. Ίσως μπορείς να σπουδάσεις αλλά μόνο αν οι γονείς σου έχουν χρήματα. Αλλά ακόμα κι έτσι μη νομίζεις πως θα σπουδάσεις κάτι κριτικό. Η κριτική έχει τραπεί σε φυγή από τα πανεπιστήμια και καλύτερα. Ποιο είναι το νόημα της κριτικής όταν όλοι ξέρουμε ότι ο κόσμος ακολουθεί τη μοίρα του; Δεν υπάρχει εναλλακτική, μόνο η πραγματικότητα του νόμου του χρήματος, οπότε ξέχασε τα όνειρά σου. Υπάκουσε, δούλεψε σκληρά σε οποιαδήποτε κωλοδουλειά μπορείς να βρεις ή αλλιώς ζήσε μια ζωή που θα ψάχνεις στα σκουπίδια, επειδή δεν θα υπάρχει κράτος πρόνοιας για να σε προστατεύσει. Κοίτα, κοίτα την Ελλάδα και παραδειγματίσου! Αυτή είναι η εξαθλίωση που σε περιμένει, αυτό θα σου συμβεί αν δεν υποκύψεις, αυτή είναι η τιμωρία που επιβάλλει αυτό το σχολείο στα άτακτα παιδιά, σε αυτά που ελπίζουν πάρα πολύ, σε αυτά που θέλουν πάρα πολλά.

    Το μάθημα της απόγνωσης το έμαθε πολύ καλά, υπερβολικά καλά, ο Δημήτρης Χριστούλας, που αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Ένας 77χρονος πρώην φαρμακοποιός, του οποίου η σύνταξη εκμηδενίστηκε από τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, είπε «δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου».

    Αυτό είναι το νόημα της λιτότητας. Αυτό προσπαθούν οι κυβερνήσεις τις Ευρώπης και του κόσμου να επιβάλλουν στους ανθρώπους – όλες οι κυβερνήσεις, όλες τους υπηρέτες του χρήματος, είτε μιλούν από φανερές θέσεις εξουσίας, όπως η γερμανική κυβέρνηση είτε ως απλοί υπάλληλοι του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, όπως ο Παπαδήμος ή ο Μόντι. Τα μέτρα λιτότητας δεν επιβάλλουν τη φτώχεια, κόβουν τα φτερά της ελπίδας.

    Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία οδεύει ο κόσμος, αλλά είναι η μόνη που υπάρχει; Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναποδογυρίσουμε τον κόσμο; Ο κόσμος δεν έχει καμιά άλλη πλευρά, κάποια που να βλέπει προς διαφορετική κατεύθυνση;

    Ο θάνατος του Δημήτρη Χριστούλα βλέπει προς δύο κατευθύνσεις: είναι η απελπισία αλλά και η άρνηση της αποδοχής της απελπισίας. Στο σημείωμα της αυτοκτονίας γράφει: «Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στο Μουσολίνι». Η ελπίδα λάμπει στα βάθη της απελπισίας.

    Η βάση αυτής της ελπίδας είναι ένα απλό Όχι. Όχι, δεν θα δεχτούμε. Όχι, δεν θα δεχτούμε αυτό που προσπαθείτε να μας κάνετε. Όχι, δεν θα δεχτούμε την λιτότητά σας. Όχι, δεν θα δεχτούμε την πειθαρχία του χρήματος, όχι δεν θα δεχτούμε τη δολοφονία της ελπίδας. Όχι, δεν θα δεχτούμε τις αισχρές ανισότητες του κόσμου στον οποίο ζούμε, όχι δεν θα δεχτούμε μια κοινωνία που μας επιτίθεται μέσα από την καταστροφή μας. Και όχι, δεν θα προτείνουμε εναλλακτικές πολιτικές. Δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημά σας, επειδή η μόνη λύση στα προβλήματα του κεφαλαίου είναι η δική μας ήττα, το μέλλον του καπιταλισμού είναι ο θάνατος της ανθρωπότητας. Ακόμα κι αν το κεφάλαιο επιλύσει αυτή την κρίση, η επόμενη δεν θα είναι πολύ μακριά, ακόμη πιο καταστροφική. Δεν θα σας υπακούσουμε, πολιτικοί-τραπεζίτες, επειδή εσείς είσαστε το νεκρό παρελθόν, εμείς είμαστε το πιθανό μέλλον. Το μόνο πιθανό μέλλον.

    Αυτή είναι η ελπίδα μας: είμαστε το μόνο πιθανό μέλλον. Αλλά το πιθανό μας μέλλον δεν είναι τίποτε άλλο από μια δυνατότητα. Η πραγματοποίησή του εξαρτάται από τη δική μας ικανότητα να αναποδογυρίσουμε τον κόσμο.

    Πώς αναποδογυρίζουμε τον κόσμο; Ο Δημήτρης Χριστούλας κάνει λόγο για νέους ανθρώπους που παίρνουν τα όπλα και κρεμούν τους πολιτικούς από τους φανοστάτες. Η ιδέα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ελκυστική και οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο ξέρουν ότι δεν είναι μια απλή φαντασία: γι’ αυτό στην Ελλάδα φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, γι’ αυτό σε όλο τον κόσμο δίνουν συνεχώς περισσότερα όπλα και εξουσία στην αστυνομία. Αλλά, αν και η ιδέα είναι ελκυστική, δεν είναι τα όπλα αυτά με τα οποία μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τον κόσμο και να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Η οργή μας είναι διαφορετικής φύσης.

    Οργή και αγάπη. Άρνηση και δημιουργία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να αναποδογυρίσουμε τον κόσμο. Η αγάπη συμβαδίζει με την οργή, η δημιουργία πηγάζει από την άρνηση. Είμαστε η ορμή ενός νέου κόσμου που πιέζει μέσα από τη δυσάρεστη αισχρότητα του παλιού. Η ορμή μας δεν είναι η ορμή των όπλων – τα όπλα είναι το δικό τους όπλο όχι το δικό μας. Η ορμή μας είναι η ορμή της άρνησης, της καταπιεσμένης δημιουργίας, της αγανάκτησης. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες που νομίζουν ότι μπορούν να μας μεταχειρίζονται σαν αντικείμενα, που πιστεύουν πως μπορούν να καταστρέφουν τον κόσμο και να χαμογελούν καθώς το κάνουν; Δεν είναι τίποτε άλλο από υπηρέτες του χρήματος, αχρείοι και φαύλοι υπερασπιστές ενός ετοιμοθάνατου συστήματος. Πώς τολμούν να προσπαθούν να μας κλέψουν τις ζωές μας, πώς τολμούν να μας μεταχειρίζονται έτσι; Αρνούμαστε.

    Κραυγάζουμε ένα μαζικό ΟΧΙ που αντηχεί μέσα στον κόσμο, αλλά η άρνησή μας δεν σημαίνει πολλά εκτός κι αν υποστηρίζεται από μια εναλλακτική δημιουργία. Το Όχι μας στον παλιό κόσμο δεν θα κρατήσει εκτός κι αν δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο εδώ και τώρα. Η οργή της άρνησής μας ξεχειλίζει σε νέες δημιουργίες. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχει αποτύχει και εμείς χτίζουμε μια πραγματική δημοκρατία στις πλατείες, στις συναντήσεις και τις διαμαρτυρίες μας. Το κεφάλαιο αποτυγχάνει να μας παρέχει τα βασικά για τη ζωή και εμείς διαμορφώνουμε δίκτυα αμοιβαίας υποστήριξης. Το χρήμα καταστρέφει και εμείς λέμε «Όχι, θα δημιουργήσουμε μια διαφορετική λογική και έναν διαφορετικό τρόπο να πλησιάζει ο ένας τον άλλο», και έτσι διακηρύττουμε «κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και οργανώνουμε την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κάθε φορά που κόβεται. Οι χρεοσυλλέκτες έρχονται για να πάρουν τα σπίτια μας και εμείς οργανώνουμε μαζικές διαμαρτυρίες για να τους σταματήσουμε. Οι άνθρωποι πεινάνε και εμείς δημιουργούμε κοινοτικούς κήπους. Η δίψα για κέρδος σφαγιάζει την ανθρώπινη και μη-ανθρώπινη ζωή και εμείς δημιουργούμε νέες σχέσεις, νέους τρόπους να κάνουμε τα πράγματα. Το κεφάλαιο μας διώχνει από τους δρόμους και τις πλατείες και εμείς κάνουμε κατάληψη.

    Όλα αυτά είναι ανεπαρκή, όλα είναι πειραματικά, αλλά αυτός είναι ο δρόμος να βαδίσουμε, αυτή είναι η άλλη πλευρά του τωρινού κόσμου, αυτός είναι ο νέος κόσμος της αμοιβαίας αναγνώρισης που παλεύει να γεννηθεί. Ίσως να μην μπορούμε ακόμη να αλλάξουμε όλο τον κόσμο όπως θα θέλαμε αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε και τον δημιουργούμε εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και τώρα, δημιουργούμε ρωγμές στο σύστημα και οι ρωγμές αυτές θα μεγαλώσουν, θα εξαπλωθούν, θα πολλαπλασιαστούν και θα συγκλίνουν. Δεν δεχόμαστε ότι σκοτεινιάζει για την ανθρωπότητα. Μπορούμε και θα το σταματήσουμε, θα αναποδογυρίσουμε τον κόσμο.

    • ΕΚΛΟΓΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ στο 03/05/2012 στις 00:44

    Ανακοίνωση για τις εκλογές της 6ης Μαίου http://engymo.wordpress.com/

    Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: eklogesapofasi.pdf (application/pdf)

    http://engymo.wordpress.com/

    ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ

    ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    «Η σύγχρονη κρατική εξουσία δεν είναι παρά μονάχα μια επιτροπή που διαχειρίζεται τις κοινές υποθέσεις της αστικής τάξης στο σύνολό της».

    Κ. Μαρξ-Φρ. Ένγκελς, Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

    Η κρίση του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης της καπιταλιστικής οικονομίας, οδήγησε στην προκήρυξη των σημερινών βουλευτικών εκλογών, με στόχο τη συγκρότηση ενός νέου αστικού κυβερνητικού σχήματος για τη διαχείριση αυτής της ύφεσης προς όφελος του κεφαλαίου. Ύστερα από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κρατικής εξουσίας να διευθετήσει τη σοβαρή αδυναμία αναπαραγωγής του κεφαλαίου, που οδήγησε στον σχηματισμό δύο κυβερνήσεων μέσα σε τρία χρόνια, καταδεικνύεται η κραυγαλέα επιδείνωση της ανισορροπίας που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στην οικονομική δομή και το κρατικό εποικοδόμημα.

    Αυτή η ανισορροπία χαρακτηρίζεται από το γεγονός του ότι η σύνθεση του σημερινού κοινοβουλευτικού θεσμού δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στα συμφέροντα των ισχυρών μερίδων του κεφαλαίου, τα οποία αποτελούν τα κέντρα της πραγματικής πολιτικής εξουσίας. Η κρισιμότητα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης έγκειται σε αυτό και μόνο το γεγονός: να λειτουργήσει ως το «δημοκρατικό καθαρτήριο» για το αστικό πολιτικό σύστημα ώστε η νέα κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες να μπορέσει, με τη βούλα της «λαϊκής εντολής», να διαχειριστεί, με τον ευχερέστερο δυνατό τρόπο, τις ανάγκες ενός κεφαλαίου που βρίσκεται σε οξύτατη κρίση, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τη σημερινή κατά μέτωπο επίθεση εναντίον των εργαζομένων.

    Όσα αντεργατικά μέτρα δεν μπόρεσαν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, θα κληθεί να τα πάρει η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την κατανομή των αστικών πολιτικών δυνάμεων της νέας Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, το νέο κυβερνητικό επιτελείο, όποιο και να ‘ναι, θα είναι μια κυβέρνηση ταξικού πολέμου. Αυτό είναι το πραγματικό και προαποφασισμένο αποτέλεσμα των εκλογών, ανεξάρτητα από τα επιμέρους ποσοστά των κομματικών συνιστωσών που συγκροτούν το πολιτικό σύστημα, από τη Δεξιά έως την Αριστερά. Γι’ αυτό και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν αποτελεί για τους εργαζόμενους παρά μια παγίδα νομιμοποίησης του αστικού καθεστώτος και του πολιτικού σχήματος που θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του εγγυητή των σχέσεων εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

    Για τον μαρξισμό το κράτος είναι ένα όργανο ταξικής κυριαρχίας, ένας μηχανισμός οργανωμένης βίας της οικονομικά κυρίαρχης τάξης για τη διασφάλιση της εκμετάλλευσης των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων και την προάσπιση των συμφερόντων της. Έτσι, ανεξάρτητα από τις μορφές των αστικών κρατών, η ουσία τους είναι ότι αποτελούν δικτατορία της αστικής τάξης, εφόσον είναι αυτή που, σε κάθε περίπτωση, διαθέτει το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τον ολοκληρωτικό ή δημοκρατικό χαρακτήρα με τον οποίον ασκείται η πολιτική της κυριαρχία. Ο κοινοβουλευτισμός, δηλαδή η αστική δημοκρατία, είναι η δημοκρατική μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου. Αστική δημοκρατία είναι το καθεστώς στο οποίο η αστική τάξη κυβερνά με τη νόμιμη συναίνεση των καταπιεζόμενων κοινωνικών τάξεων.

    Ωστόσο, αυτό το ειδικό καθεστώς αστικού κράτους αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μορφή αστικής κυριαρχίας, γιατί αποδεικνύεται το πιο λειτουργικό, εφόσον διατηρεί το καπιταλιστικό σύστημα με το ελάχιστο των τριβών και το μέγιστο των αποτελεσμάτων. Απέναντι στο προλεταριάτο –δηλαδή, την τάξη των σύγχρονων μισθωτών που ζουν από την πώληση της εργατικής τους δύναμης- παρουσιάζει την ψευδαίσθηση της κοινωνικής ισότητας μέσω της ισότητας της ψήφου, συγκαλύπτοντας έτσι την πραγματική ταξική ανισότητα, και, ως εκ τούτου, μπορεί να αφομοιώνει την εργατική τάξη μέσα στο πολιτικό σύστημα, ειδικά όταν μέσα σ’ αυτό συμμετέχουν «σοσιαλιστικά» και «κομμουνιστικά» κόμματα που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων της. Απέναντι στην ίδια την αστική τάξη παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ελαστικότητα, καθώς εγγυάται τον πολιτικό πλουραλισμό των αντιτιθέμενων αστικών μερίδων. Έτσι, η αστική δημοκρατία, την οποία η κυρίαρχη ιδεολογία επιμένει επίτηδες να την παρουσιάζει ως «δημοκρατία γενικά», είναι το «καλύτερο περικάλυμμα του καπιταλισμού».

    Κατά την περίοδο της ανοδικής φάσης του καπιταλισμού το κοινοβούλιο ήταν η πιο κατάλληλη μορφή πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης. Το κοινοβουλευτικό καθεστώς δεν αποτελεί ένα πολιτικό σύστημα που δήθεν προσιδιάζει στα «φυσικά δικαιώματα» του ανθρώπου ή ενσαρκώνει το «δημοκρατικό ιδεώδες», αλλά είναι ο πολιτικός θεσμός που αποτέλεσε ιστορικά το πιο κατάλληλο όργανο διακυβέρνησης όταν η αστική τάξη των αναπτυγμένων δυτικών χωρών ανέτρεψε το φεουδαλικό μοναρχικό καθεστώς και ανέλαβε τα ηνία της πολιτικής εξουσίας. Η καταλληλότητά του έγκειται στο ότι η κοινοβουλευτική διευθέτηση των κοινών υποθέσεων της αστικής τάξης δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις αστικές μερίδες να εκπροσωπούνται στο πολιτικό σύστημα και, διαμέσου του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού μηχανισμού, να εξισορροπούνται τα συμφέροντα των επί μέρους τμημάτων του κεφαλαίου (βιομηχανικό, εμπορικό, τραπεζικό).

    Το κοινοβούλιο αποτέλεσε τον πραγματικό πυρήνα της αστικής πολιτικής εξουσίας και βασικό κέντρο πολιτικών αποφάσεων την περίοδο κατά την οποία η αστική τάξη ήταν κατακερματισμένη σε μια πλειάδα μικρών και μεσαίων κεφαλαιοκρατών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκείνη την εποχή, μπορούσε να αποτελέσει πεδίο πάλης του προλεταριάτου. Φυσικά, ως αστικός θεσμός δεν αποτελούσε ποτέ το πρωταρχικό πεδίο της δράσης της εργατικής τάξης και η συμμετοχή των εκπροσώπων της στο κοινοβούλιο εμπεριείχε τον κίνδυνο της αφομοίωσης του εργατικού κινήματος στο αστικό πολιτικό παιχνίδι, όπως από τότε τόνιζαν οι επαναστάτες. Ωστόσο, η συγκρότηση εργατικών κομμάτων και η κατάκτηση του γενικού εκλογικού δικαιώματος αποτελούσαν απαραίτητους όρους για την ανεξάρτητη πολιτική συγκρότησης του προλεταριάτου και τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή. Επιπλέον, το προλεταριάτο μπορούσε διαμέσου της συμμετοχής του στο κοινοβούλιο να αποσπάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελός του, τα εργατικά κόμματα να το αξιοποιούν ως μέσο προπαγάνδας του σοσιαλιστικού προγράμματος και να το χρησιμοποιούν ως βήμα καταγγελίας της αστικής πολιτικής.

    Ωστόσο, από τις αρχές του 20ού αιώνα, η κατάσταση αυτή μεταβάλλεται ριζικά. Διαμέσου της συγκέντρωσης των μέσων παραγωγής και διανομής, της συγκεντροποίησης των κεφαλαίων σε μια μικρή ομάδα μεγάλων επιχειρήσεων και του ρυθμιστικού ρόλου του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, ο καπιταλισμός του ελεύθερου ανταγωνισμού έδωσε τη θέση στον μονοπωλιακό καπιταλισμό και μετασχηματίστηκε σε ιμπεριαλισμό. Σε αυτό το ώριμο ανώτατο στάδιο εξέλιξης του καπιταλισμού το πολιτικό καθεστώς οφείλει να προσαρμοστεί στις αλλαγές στη σύσταση της οικονομικής δομής, διότι η πολιτική εξουσία οφείλει να ακολουθεί την εξέλιξη της οικονομικής εξουσίας ώστε στην οικονομική συγκέντρωση να αντιστοιχεί ο ανάλογος πολιτικός συγκεντρωτισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μετατοπίζεται το κέντρο βάρος των πολιτικών αποφάσεων από το κοινοβούλιο προς τις ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου.

    Ο συγκεντρωτισμός της πολιτικής εξουσίας είναι συνυφασμένος με τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής συμμετοχής στο κοινοβουλευτικό σύστημα, εφόσον αυτό χάνει τον κεντρικό του ρόλο. Γι’ αυτό η υποτίμηση του ρόλου του κοινοβουλίου συνοδεύτηκε από τη γενίκευση του δικαιώματος ψήφου και την παραχώρησή του στις «επικίνδυνες τάξεις».

    Όπως αναφέρει ο Πωλ Λαφάργκ:

    «Ο κοινοβουλευτισμός είναι ένα κυβερνητικό σύστημα που δίνει στον λαό την αυταπάτη ότι διαχειρίζεται ο ίδιος τις υποθέσεις της χώρας, τη στιγμή που, στην πραγματικότητα, η αληθινή εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια της αστικής τάξης, κι όχι μάλιστα ολόκληρης της αστικής τάξης αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων αυτής της τάξης. Στην πρώτη περίοδο της κυριαρχίας της η αστική τάξη δεν καταλαβαίνει ή δεν αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει αυτή την αυταπάτη στον λαό. Γι’ αυτό όλες οι κοινοβουλευτικές χώρες της Ευρώπης άρχισαν με περιορισμένο δικαίωμα ψήφου. Παντού το δικαίωμα να διευθύνουν το πολιτικό πεπρωμένο της χώρας εκλέγοντας τους βουλευτές ανήκε αρχικά στους λίγο-πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες και μονάχα στη συνέχεια επεκτείνεται στους λιγότερο ευνοημένους από τον πλούτο πολίτες, μέχρι τη στιγμή όπου το προνόμιο των λίγων γίνεται σε ορισμένες χώρες το καθολικό δικαίωμα των πάντων. Στην αστική κοινωνία όσο πιο μεγάλος είναι ο κοινωνικός πλούτος τόσο πιο μικρός είναι ο αριθμός εκείνων που τον ιδιοποιούνται. Το ίδιο γίνεται και με την εξουσία: στον βαθμό που αυξάνει η μάζα των πολιτών που απολαμβάνουν τα πολιτικά δικαιώματα και αυξάνει ο αριθμός των εκλεγμένων κυβερνητών, η πραγματική εξουσία συγκεντρώνεται και γίνεται το μονοπώλιο μιας ολοένα και πιο στενής ομάδας ατόμων».

    Ο Λένιν, στην ανάλυσή του για τον ιμπεριαλισμό, εξετάζει το σύστημα της συμμετοχής στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμέσου του εκδημοκρατισμού του δικαιώματος κατοχής μετοχών. Εκείνη την εποχή, στη Γερμανία, ο νόμος δεν επέτρεπε την ατομική κατοχή μετοχών κάτω από χίλια μάρκα, ενώ στην Αγγλία επέτρεπε την κατοχή μετοχών της μιας στερλίνας. Το βρετανικό σύστημα εξασφάλιζε έτσι τη μαζική διεύρυνση της συμμετοχής στην κατοχή μετοχών, εξυπηρετώντας, με τον καλύτερο τρόπο, τη συγκέντρωση χρηματικού κεφαλαίου και τη μεγιστοποίηση της δύναμης των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο κατακερματισμός του δικαιώματος ιδιοκτησίας μέσων παραγωγής υπό τη μορφή της μικρής μετοχής μπορούσε να διευκολύνει τη συγκέντρωση του προκαταβαλλόμενου κεφαλαίου και, ως εκ τούτου, τη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής στην επιχείρηση. Σε κάθε μετοχή αντιστοιχεί μια μετοχική ψήφος. Αυτή η δημοκρατική φόρμουλα ισχύει και στην πολιτική: κάθε άτομο και μια ψήφος. Ο εκδημοκρατισμός του δικαιώματος μετοχικής ιδιοκτησίας αποκλείει την πραγματική κατοχή των μέσων παραγωγής. Ο κατακερματισμός του δικαιώματος ιδιοκτησίας γίνεται η προϋπόθεση της μέγιστης συγκέντρωσης της οικονομικής εξουσίας. Με τον ίδιο τρόπο, ο εκδημοκρατισμός της πολιτικής ζωής αποτελεί την προϋπόθεση για την ένταξη και την αφομοίωση του συνόλου των πολιτών στο κοινοβουλευτικό σύστημα ως προϋπόθεση για τη συγκέντρωση της πραγματικής πολιτικής εξουσίας στα οικονομικώς ισχυρά εξωκοινοβουλευτικά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

    Έκτοτε το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής έχει μετακινηθεί εντελώς και οριστικά έξω από το πλαίσιο του κοινοβουλίου. Οι πραγματικές αποφάσεις δεν παίρνονται πλέον στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ούτε καν στα υπουργικά γραφεία, αλλά σε μη δημόσιες επιτροπές του γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού, στα γραφεία των τραπεζιτών και στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών. Το κοινοβούλιο από όργανο διαμεσολάβησης μεταξύ των τάξεων μετατρέπεται σε ένα απλό εκτελεστικό όργανο που ο ρόλος του είναι να επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις που εκπορεύονται από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα στα οποία ανήκει η πραγματική πολιτική δύναμη. Ο γνωστός τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε το Μνημόνιο και γενικότερα η οικονομική πολιτική των τελευταίων τριών ετών, διαμέσου του μηχανισμού της τρόικας, καταδεικνύει με χαρακτηριστικό τρόπο αυτή την πραγματικότητα.

    Κατά συνέπεια, ο κοινοβουλευτισμός σήμερα έχει για τους κρατούντες μια ολοκληρωτικά ιδεολογική λειτουργία καλύπτοντας τις πράξεις τους με «δημοκρατικό» μανδύα. Οι σημερινές εκλογές προορίζονται να παίξουν τον ρόλο της «κολυμβήθρας του Σιλωάμ» προκειμένου το νέο κυβερνητικό εκτελεστικό όργανο του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου να εφαρμόσει μια σκληρή ταξική πολιτική που είναι ήδη αποφασισμένη από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα δύναμης και να βάλλει κατά ριπάς κατά του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών εργασίας της εργατικής τάξης.

    Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα χρήσης του κοινοβουλίου, ακόμη και με σκοπό τη μετατροπή του κοινοβουλευτικού βήματος σε βήμα επαναστατικής προπαγάνδας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’20 στο εσωτερικό της νεοσύστατης Κομμουνιστικής (Τρίτης) Διεθνούς πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συζήτηση για τη σκοπιμότητα επαναστατικής παρέμβασης στο κοινοβούλιο. Η συζήτηση αυτή δεν αφορούσε ζητήματα αρχών, εφόσον όλες οι πλευρές ήταν ρητά αντικοινοβουλευτικές, αλλά ζητήματα τακτικής. Η αριστερή πτέρυγα της Διεθνούς, με επικεφαλής την ιταλική Κομμουνιστική Αριστερά, υποστήριζε ότι η χρήση του κοινοβουλευτικού βήματος έχει καταστεί όχι μόνο αδύνατη αλλά και επιζήμια σε δυτικές χώρες με σοβαρή κοινοβουλευτική παράδοση, ιδίως ύστερα από την προσαρμογή των σοσιαλιστικών κομμάτων στον κοινοβουλευτισμό. Όπως σημείωνε ο Τρότσκι:

    «Το δημοκρατικό αστικό κράτος όχι μόνο δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την πολιτική εκπαίδευση των εργατών σε σχέση με την απολυταρχία, αλλά βάζει κι ένα όριο σε αυτή την ανάπτυξη με τη μορφή της αστικής νομιμότητας, που επιδέξια συσσωρεύεται και ενισχύει με τέχνη, στα ανώτερα στρώματα του προλεταριάτου, οπορτουνιστικές συνήθειες και λεγκαλιστικές προκαταλήψεις. Τη στιγμή που ήρθε η καταστροφή του πολέμου, το σχολείο της δημοκρατίας αποδείχθηκε εντελώς ανίκανο να οδηγήσει το γερμανικό προλεταριάτο στην επανάσταση». (Λέων Τρότσκι, «Τρομοκρατία και Κομμουνισμός»).

    Από την άλλη μεριά, οι Μπολσεβίκοι, οι οποίοι τελικά πλειοψήφησαν, υποστήριζαν τον «επαναστατικό κοινοβουλευτισμό», δηλαδή τη χρησιμοποίηση του κοινοβουλευτικού βήματος για τη διεξαγωγή επαναστατικής προπαγάνδας. Η θέση τους στηριζόταν λανθασμένα στη ρωσική εμπειρία (μια χώρα εν πολλοίς προκαπιταλιστική και απολυταρχική) και στην έγνοια να μην αποκοπούν τα νεαρά ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα από τη μεγάλη προλεταριακή μάζα. Ο Λένιν υποστήριξε αυτή τη θέση, ασκώντας οξεία πολεμική στους υποστηρικτές της κοινοβουλευτικής αποχής, στο γνωστό του έργο «Αριστερισμός: παιδική αρρώστια του κομμουνισμού», το οποίο αργότερα υπούλως μετατράπηκε σε «Βίβλο» των σταλινικών «κομμουνιστικών κομμάτων» για να δικαιολογήσουν τον κοινοβουλευτικό τους κρετινισμό, αλλά επίσης και του τροτσκισμού και διαφόρων οργανώσεων «μαχητικού ρεφορμισμού» προκειμένου στηρίξουν τη μετατροπή τους σε πολιτικούς δορυφόρους «σοσιαλιστικών» και «κομμουνιστικών» κομμάτων και, εν γένει, τον συμβιβασμό τους με τον κοινοβουλευτισμό.

    Η λενινιστική τακτική, ωστόσο, αρνούνταν το κοινοβούλιο ως βασικό πεδίο πάλης, υποστήριζε την επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και αναφερόταν σε πραγματικά κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αποτελούσαν ήδη μια σοβαρή επαναστατική μειοψηφία και είχαν αναδειχθεί σε παράγοντα της πολιτικής ζωής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τακτική της «καταστροφής του κοινοβουλίου εκ των ένδον», διαμέσου της επαναστατικής προπαγάνδας κομμουνιστών βουλευτών, διαψεύστηκε έκτοτε από τα πράγματα ως χρήσιμη τακτική για την προώθηση επαναστατικών θέσεων και, παρά τις προθέσεις των εισηγητών της, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, οδηγώντας στην κοινοβουλευτική ενσωμάτωση των πολιτικών οργανώσεων που ανέλαβαν την εφαρμογή αυτής της τακτικής.

    Χρειάζεται, λοιπόν, μια ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή μιας τακτικής, γιατί η ισχύς της δεν επιβεβαιώνεται από ένα απλό αναμάσημα θέσεων του παρελθόντος και το κύρος της δεν αντλείται από το κύρος των προσώπων που την εισηγήθηκαν. Επειδή η τακτική είναι ένα μέσο πάλης, η εγκυρότητά της επιβεβαιώνεται από τη δυνατότητά της να προωθήσει τη στρατηγική. Εάν, επομένως, η τακτική δεν εκφράζει τις πιο προωθημένες ταξικές θέσεις, αυτή καταλήγει να μετατραπεί σε τακτική της αστικής πολιτικής.

    Οπωσδήποτε, η εμπειρία ενός αιώνα κάτι σημαντικό έχει να μας δείξει για την ορθότητα μιας τακτικής, η οποία σήμερα δεν είναι μονάχα ξεπερασμένη αλλά απλώς καταστροφική. Απέναντι, λοιπόν, στην κλασσική κατηγορία περί «σεχταρισμού» που εκστομίζεται κατά της επαναστατικής εκλογικής αποχής από ολόκληρη την Αριστερά, η απάντηση είναι ότι σεχταρισμός είναι η πεισματική εμμονή σε μια απαρχαιωμένη τακτική που η αξία της έχει διαψευστεί εδώ κι έναν αιώνα∙ είναι η καθήλωση σε μια μορφή πάλης, δηλαδή στην κοινοβουλευτική δράση, η οποία, όπου εφαρμόστηκε τα τελευταία εκατό χρόνια, δεν είχε ποτέ επαναστατικά αποτελέσματα. Πολλοί επικριτές «εξ αριστερών» θα χαρακτηρίσουν την αποχή ως παραίτηση. Απαντάμε ότι παραίτηση είναι η στάση του εργαζόμενου που αναθέτει να τον αντιπροσωπεύσει ένας εκπρόσωπος του συστήματος στο κοινοβούλιο∙ ότι παραίτηση είναι η υποταγή στις κοινοβουλευτικές προκαταλήψεις της «κοινής γνώμης»∙ ότι παραίτηση είναι η, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, έκκληση προς τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε μια διαδικασία που αντικειμενικά ενισχύει και νομιμοποιεί έναν αστικό θεσμό εξαπάτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων.

    Η έκκλησή μας για αποχή δεν έχει, προφανώς, καμία απολύτως σχέση με την πολιτική απάθεια, την αποπολιτικοποίηση και την εξατομίκευση, αλλά είναι πλήρως συνυφασμένη με την αυτόνομη συγκρότηση της εργατικής τάξης σε μαχητική δύναμη ανατροπής του συστήματος.

    Ο αποχισμός μας είναι ένας πολιτικοποιημένος αποχισμός. Γι’ αυτό και δεν εκπορεύεται ούτε από αφηρημένες ηθικές αρχές, όπως στην περίπτωση του αναρχισμού και του μαχητικού αντιπολιτικού συνδικαλισμού, ούτε από το φόβο να «μην λερώσουμε χέρια μας» και από την επιθυμία να φτιάξουμε το «κόμμα των αγνών». Είναι αποτέλεσμα μιας επιστημονικής μαρξιστικής ανάλυσης του ρόλου του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού μέσα στο καθεστώς της ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας, η οποία καταδεικνύει ότι το κοινοβούλιο έχει προ πολλού πάψει να αποτελεί πεδίο επαναστατικής τακτικής.

    Η σημερινή παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού –η οποία δεν οφείλεται σε τυχαίους και επιφανειακούς παράγοντες, αλλά αποτελεί ατόφιο προϊόν των εγγενών αντιφάσεων του ίδιου του συστήματος- δεν αφήνει περιθώρια συμβιβασμών και μεταρρυθμίσεων υπέρ της εργατικής τάξης, πολύ δε περισσότερο μέσω της κοινοβουλευτικής οδού. Η αστική τάξη είναι αποφασισμένη να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη, διότι δεν έχει άλλη επιλογή για να μπορέσει να επιβιώσει ως κυρίαρχη τάξη.

    Καμία προοπτική, επίσης, δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την Αριστερά, η οποία, είτε βρίσκεται μέσα είτε έξω από το κοινοβούλιο, δεν παύει να είναι κοινοβουλευτική. Αυτό που έχουν να προτείνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κατεβαίνουν στις εκλογές είναι μια διαφορετική διαχείριση του συστήματος. Αυτό ισχύει για τα κόμματα της λεγόμενης Αριστεράς, οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από την αριστερή πτέρυγα του κεφαλαίου. Από το ευρωομόλογο και τη φορολογική μεταρρύθμιση μέχρι την κρατικοποίηση των τραπεζών και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη «λαϊκή εξουσία», όλες αυτές είναι αστικές ψευτολύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα. Καμία από αυτές δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στη σημερινή κρίση του συστήματος. Ακόμη κι αν σχηματιστεί μια κυβέρνηση της «Αριστεράς», θα κληθεί να διαχειριστεί την κρίση του συστήματος. Και η διαχείριση αυτής της κρίσης μόνο προς όφελος του συστήματος μπορεί να γίνει. Άλλωστε, όλα τα παραδείγματα τέτοιου είδους «αριστερών κυβερνήσεων» στην ιστορία επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το αληθινό δίλημμα δεν είναι ποιο κομματικό σχήμα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση ή το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Η πραγματική αλλαγή της κατάστασης δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης ή νομίσματος, δηλαδή η αλλαγή της μορφής της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά η επαναστατική ανατροπή του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

    Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι απλώς να σταματήσουμε αυτή τη σαρωτική επίθεση, αλλά μια συνολική ταξική αντεπίθεση που να στοχεύει στην καρδιά του ίδιου του συστήματος που βρίσκεται σε κρίση και εξαπολύει αυτή την επίθεση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αυτοοργάνωση της εργατικής τάξης, χωρίς τη ρήξη της με την αστική ιδεολογία, χωρίς τη διάρρηξη κάθε δεσμού με τα συνδικάτα και τα αστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων της Αριστεράς του Κεφαλαίου, χωρίς τη συγκρότηση των πιο συνειδητών στοιχείων της τάξης σε επαναστατική πολιτική οργάνωση.

    Οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα και αυτές ειδικά οι εκλογές έχουν στόχο να νομιμοποιήσουν τη σημερινή βάρβαρη αντεργατική επίθεση. Η αποχή από τις εκλογές είναι η ελάχιστη στάση ταξικής ανεξαρτησίας από το αστικό πολιτικό παιχνίδι. Ωστόσο, από μόνη της δεν αρκεί, αν δεν συνοδευτεί από την οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης στον ταξικό πόλεμο που τα αστικά επιτελεία, σημερινά και αυριανά, έχουν ήδη εξαπολύσει.

    Σήμερα είναι απείρως ευκολότερη η ανατροπή του ίδιου του συστήματος παρά η ανατροπή της πολιτικής του. Η μοναδική διέξοδος στη σημερινή κρίση είναι η ανατροπή του καπιταλισμού. Διαφορετικά το σύστημα, έχοντας ξεμπερδέψει με την απειλή μιας προλεταριακής εξέγερσης, θα εφαρμόσει, τελικά, την κλασσική μέθοδο με την οποία επιλύει τις μεγάλες του κρίσεις: την εξαπόλυση ενός νέου παγκοσμίου πολέμου για την καταστροφή των πλεοναζόντων κεφαλαίων και ανθρώπων και σε μια νέα αναδιανομή των αγορών ώστε να ξαναρχίσει ο νέος κύκλος συσσώρευσης του κεφαλαίου. Αυτό, άλλωστε, είναι και το χαρακτηριστικό στοιχείο του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Ο ιμπεριαλισμός δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά, αντιθέτως, την επιταχύνει. Οξύνει, όμως, τις εγγενείς αντιφάσεις των αστικών σχέσεων παραγωγής, οι οποίες βρίσκουν διέξοδο σε γιγάντιες διεθνείς κρίσεις και παγκόσμιους πολέμους.

    Αυτό που πρέπει να σήμερα να επιδιώκουν οι επαναστάτες είναι να συμβάλλουν μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες ιστορικές συνθήκες που διανύουμε, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ώστε η εργατική τάξη να συγκροτηθεί ως αυτόνομο επαναστατικό υποκείμενο, να γίνει «τάξη για τον εαυτό της». Το προλεταριάτο πρέπει να αποκτήσει ταξική αυτοπεποίθηση, να αποκτήσει συνείδηση των ιστορικών του συμφερόντων ως τάξη, να αυτοοργανωθεί και να συγκροτήσει τα δικά του όργανα μάχης, προβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, μια ριζικά διαφορετική μορφή οργάνωσης που θα αντικαταστήσει τον σάπιο κοινοβουλευτισμό. Πρόκειται για όργανα που σήμερα πρέπει να συγκροτηθούν για να αποτελέσουν σχηματισμούς μάχης κατά της επίθεσης του συστήματος και αύριο τα κύτταρα εξουσίας της εργατικής τάξης, της μεγάλης πλειοψηφίας των σύγχρονων μισθωτών και ανέργων. Αυτά τα όργανα εργατικής αυτοοργάνωσης, που στο παρελθόν ήταν οι κομμούνες και τα σοβιέτ ή τα εργατικά συμβούλια, παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής δημοκρατίας για τον εργαζόμενο λαό, ο οποίος δεν θα περιμένει κάθε τέσσερα χρόνια ποιος εκπρόσωπος του συστήματος, δεξιός ή «αριστερός», θα τον εκπροσωπήσει, αλλά θα αναδεικνύει άμεσα τους δικούς του αιρετούς εκπροσώπους, που δεν θα έχουν κανέναν ιδιαίτερο προνόμιο και θα είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητοί. Εάν όλοι οι πολίτες αναλάβουν τις διοικητικές λειτουργίες της κοινωνίας, τότε παύει να υπάρχει κράτος ως ιδιαίτερη γραφειοκρατική, εκμεταλλευτική και κατασταλτική μορφή οργάνωσης μιας κοινωνίας και οδηγεί στην άμεση διακυβέρνηση της πολιτείας από τους πολίτες της μέσα από ένα δίκτυο αυτόνομων δήμων (κομμούνες) που συναρθρώνονται σε ένα κεντρικό σύστημα παγκόσμιας διαχείρισης πραγμάτων.

    Γνωρίζουμε, όπως και πολλοί αγωνιστές, ότι σήμερα υπάρχει μια τεράστια διάσταση ανάμεσα στις αντικειμενικές πιέσεις και στην υποκειμενική κατάσταση των εργαζομένων. Η παρακμή της σύγχρονης αστικής κοινωνίας βρίσκει την μόνη τάξη που μπορεί να την ανατρέψει –την παραγωγική τάξη των εργατών- εντελώς ανέτοιμη για να αναλάβει αυτό το κοσμοϊστορικό έργο. Ένας καθοριστικός λόγος γι’ αυτό είναι ο έξαλλος διασυρμός του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού από τη σοσιαλδημοκρατία και τον σταλινισμό. Αυτές οι αντεπαναστατικές δυνάμεις, που εδώ κι έναν αιώνα έχουν εξανδραποδίσει το εργατικό κίνημα, κατάφεραν να εξευτελίσουν την προοπτική του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού καλύτερα από τους πιο ανοικτά διακηρυγμένους εχθρούς της. Γι’ αυτό σήμερα οι επαναστάτες πρέπει να αποκαταστήσουν τον στόχο της κομμουνιστικής απελευθέρωσης της ανθρωπότητας ως βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Δίχως την πίστη εκατομμυρίων εργαζομένων σε ένα απελευθερωτικό κοινωνικό όραμα, δίχως την εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις, όχι μόνο δεν είναι δυνατή η ανατροπή της σημερινής κοινωνίας αλλά ούτε καν η σοβαρή διεξαγωγή ενός αμυντικού αγώνα απέναντι στις συνέπειες της κρίσης. Οι εξεγέρσεις της απελπισίας δεν οδηγούν πουθενά. Και επ’ ουδενί ταυτίζονται με την τυφλή βία ενός ακαθόριστου πλήθους.

    Για μας ο κομμουνισμός δεν έχει καμία σχέση με τα ολοκληρωτικά γραφειοκρατικά καθεστώτα κρατικού καπιταλισμού που ψευδεπίγραφα ονομάστηκαν «σοσιαλιστικές χώρες». Ο κομμουνισμός είναι μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως μηχανισμούς οργανωμένης βίας και, εν γένει, καταπίεσης, δίχως το σύνολο των καπιταλιστικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την ιδιοκτησία, την εμπορευματική ανταλλαγή, την ανταλλακτική αξία, την υπεραξία, το χρήμα και τη μισθωτή εργασία.

    Είναι μια οργανική πανανθρώπινη κοινότητα ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών, στην οποία η ελεύθερη ανάπτυξη καθενός αποτελεί την προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων, κάθε μέλος της οποίας συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία σύμφωνα με τις δυνατότητές του και απολαμβάνει τα κοινωνικά αγαθά σύμφωνα με τις ανάγκες του και συμμετέχει άμεσα και ενεργά στη συλλογική διαχείριση των κοινών υποθέσεων. Πρόκειται, τέλος, για μια κολλεκτιβιστική και μη ιεραρχική κοινωνία στην οποία η συλλογικότητα συνταιριάζεται με την προσωπική αυτονομία, μέσα σε σχέσεις αλληλεγγύης και ισοτιμίας, πραγματώνοντας την αυθεντική πολιτική δημοκρατία, δηλαδή την αυτοκυβέρνηση της κοινωνίας.

    Αυτή η κοινωνία είναι σήμερα πέρα για πέρα εφικτή, τόσο γιατί η κοινωνική δύναμη που μπορεί να την πραγματοποιήσει είναι μια παγκόσμια τάξη εκατοντάδων εκατομμυρίων όσο και διότι αυτή μπορεί να στηριχτεί σε έναν τεράστιο υλικό πλούτο που δίνει τη δυνατότητα σε μια κοινωνία ισότητας να μην στηρίζεται στο μοίρασμα της φτώχειας αλλά στη συλλογική νομή της ευπραγίας.

    Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η πορεία μέχρι εκεί δεν είναι διόλου εύκολη. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Σε αυτή την κοινωνία ζούμε, και γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Δεν παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα, ούτε βαπτίζουμε ως εξεγέρσεις μαζικές εκρήξεις βίας χωρίς σκοπό και, συνεπώς, χωρίς προοπτική. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ζούμε σε αντεπαναστατική περίοδο, ότι οι ταξικοί συσχετισμοί βαραίνουν συντριπτικά προς όφελος του κεφαλαίου και ότι το επίπεδο συνείδησης της εργατικής τάξης είναι εξαιρετικά χαμηλό. Αυτό που λέμε είναι ότι αυτή είναι η μόνη διέξοδος από τη σημερινή κρίση που μπορεί να δώσει πραγματική προοπτική στην τάξη μας. Και γι’ αυτό τον σκοπό χρειάζεται μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία, η οποία, ωστόσο, είναι η μόνη που αξίζει κάθε θυσίας και κάθε κόπου. Σε αυτή την προοπτική καλούμε όποιον ενστερνίζεται τις απόψεις μας να συζητήσει και να ενωθεί μαζί μας, όχι γιατί θεωρούμε τον εαυτό μας «κάτοχο της επαναστατικής αλήθειας» ή το «έμβρυο του επαναστατικού κόμματος» -ένας μικρός πυρήνας κομμουνιστών είμαστε, άλλωστε- αλλά επειδή η συνεννόηση, η δράση και η ενότητα των επαναστατών σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι εντελώς αναγκαία.

    Ή προετοιμασία επαναστατική Ή προετοιμασία εκλογική

    Σύντροφοι Διεθνιστές

    Αθήνα, 28 Απριλίου 2012

    http://engymo.wordpress.com/

    • Αγ.Νικόλαος : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των Αλληλέγγυων Πολιτών Μεραμβέλλου στο 02/05/2012 στις 20:38

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των Αλληλέγγυων Πολιτών Μεραμβέλλου

    Σήμερα 2-5-012 μία ημέρα μετά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην επέτειο της εκτέλεσης των 200 στη Καισαριανή την Κατοχή , οι απόγονοι των Ελληνοδοσίλογων που τότε ως κουκουλοφόροι κατέδιδαν τους πατριώτες και τους εκτελούσαν οι Γερμανοί , οι Νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής τόλμησαν να κάνουν δημόσια περιοδεία μοιράζοντας φυλλάδια, δήθεν για την προεκλογική τους εκστρατεία. στη Λαϊκή Αγορά Αγ. Νικολάου.

    Σκορπώντας το δηλητήριο του φασισμού προσπαθούν να εδραιωθούν στην κοινή συνείδηση ως νόμιμη οργάνωση με ίσα πολιτικά δικαιώματα , αυτοί που σκότωσαν και σκοτώνουν λαούς, αυτοί που καταλύουν τη δημοκρατία , αυτοί που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι έκαψαν τα χωριά μας την κατοχή.

    Κανένας Δημοκράτης , καμιά Δημοκρατία δεν πρέπει να δίνει χώρο, βήμα, ψήφο , νομιμοποίηση στους σφαγείς της . Καμιά ανοχή στην εγκληματική αυτή οργάνωση που καθοδηγείται από τους Γερμανούς Νεοναζιστές και τις μυστικές υπηρεσίες . Καμιά ανοχή στο ασφαλίτικο αυτό «κόμμα».

    Οι Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου σε εξόρμησή τους στη Λαϊκή Αγορά Αγ. Νικολάου την Τετάρτη 2/5/12 ενημέρωσαν τους πολίτες και εξεδίωξαν τους προερχόμενους από την Ιεράπετρα ναζιστές αυτούς, καλώντας τους Πολίτες να υπερασπίσουν την Δημοκρατία από τους φασίστες και την Πατρίδα από την νέα κατοχή των τραπεζιτών.

    Η αστυνομία έκανε προσαγωγές πολιτών που μετά από διαμαρτυρίες μας αφέθησαν ελεύθεροι.

    Κάνουμε δημόσια έκκληση σε όλους τους πολίτες.
    -Καμία ψήφο στη Νεοναζιστική Χρυσή Αυγή , για να μη νομιμοποιηθούν στο Ελληνικό κοινοβούλιο οι μαχαιροβγάλτες των Χιτλερο- Νέο Γερμανών .

    Καλούμε την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου να καταγγείλει τα φαινόμενα αυτά και να μη κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη δημοκρατία και τον φασισμό , ανάμεσα την νομιμότητα και την εγκληματικότητα. Και να προστατέψει τα μέλη της από οποιαδήποτε διασύνδεση με αυτή την οργάνωση.

    Καλούμε την ΕΛΜΕ Λασιθίου να αποβάλει άμεσα από τις τάξεις της τον γνωστό «συνάδελφό» τους Χρυσαυγίτη και δ/ντή του ΕΠΑΛ της Ιεράπετρας που κάνει ανοικτή προπαγάνδα υπέρ των ναζιστικών ιδεών και οργανώνει νέους που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τι έκαναν οι Γερμανοί στους παππούδες τους, σε παραβατικές ομάδες με συνθήματα , σε ασκήσεις με ναζιστικούς χαιρετισμούς και δημόσιες επιθέσεις .
    Καλούμε την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία για την αφαίρεση της θέσης του.

    Τέλος καταγγέλλουμε ότι μέλη των αλληλέγγυων δέχτηκαν απειλές και προειδοποιήσεις για την σωματική ακεραιότητά τους από τους Χρυσαυγίτες με τρόπο που παρέπεμπαν σε τρομοκρατική ενέργεια .

    Οι Ναζιστές στην Κρήτη θα έρχονται μόνο με αλεξίπτωτα..
    Ο Ναζισμός δεν είναι πολιτική δράση, είναι εγκληματική οργάνωση.

    • Χανιά : Απειλές σε μέλος της ΚΕΕΡΦΑ από νεοναζί της Χρυσής Αυγής στο 02/05/2012 στις 18:07

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Το απόγευμα της πρωτομαγιάς διάλεξαν θρασύδειλοι φασίστες της Χρυσής Αυγής να τραμπουκίσουν εναντίον της οικογένειας αγωνιστή συνδικαλιστή μέλους της ΚΕΕΡΦΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πιο συγκεκριμένα δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, φορώντας κράνη και γυαλιά ηλίου, στάθηκαν έξω από το σπίτι του συντρόφου, και επειδή ο ίδιος απουσίαζε πλησίασαν τη σύζυγό του λέγοντας «να πεις στο κομμούνι τον άντρα σου ότι αν βγούμε στη Βουλή πρώτα θα γ… εσένα και μετά αυτόν».

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αγωνιστής στοχοποιείται από τη Χρυσή Αυγή.

    Οι απειλές τους δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο από το να αποδεικνύουν το αποκρουστικό, εγκληματικό, ναζιστικό τους πρόσωπο. Χρειάζεται να φράξουμε το δρόμο σε αυτή τη συμμορία παρακρατικής βίας.Να μην αφήσουμε τους νεοναζί να μπουν στη βουλή. Η ηρωική Βιάννος που ύψωσε το ανάστημα απέναντι στη συμμορία της Χρυσής Αυγής, των απόγονων των γερμανοτσολιάδων και τους κήρυξε ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ,δείχνει το δρόμο.

    Καμία ψήφος στη Χρυσή Αυγή.

    Κανένας ναζί στη Βουλή.

    Έξω οι φασίστες από τις πόλεις και τις γειτονιές μας.

    ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΧΑΝΙΩΝ

    keerfaxaniwn.wordpress.com

    • Στην Ελλάδα η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας στο 02/05/2012 στις 18:07

    Την υψηλότερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ, κατέγραψε η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο – από 14,7% τον Ιανουάριο του 2011 σε 21,7% τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ευρώπη το Μάρτιο του 2012, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σημειώνεται, ότι τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, φθάνουν ως τον Ιανουάριο του 2012.

    Από το Μάρτιο του 2011 ως το Μάρτιο του 2012, η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Ισπανία (από 20,8% σε 24,1% ) και στην Κύπρο (από 6,9% σε 10%).

    Επίσης, το Μάρτιο του 2012 οι άνεργοι στην «ΕΕ των 27» ανήλθαν στα 27,772 εκατομμύρια και στην ευρωζώνη στα 17,365 εκατομμύρια. Τον ίδιο μήνα, η ανεργία στην «ΕΕ των 27» διαμορφώθηκε στο 10,2% (έναντι 9,4% τον Μάρτιο του 2011) και στην ευρωζώνη στο 10,9% (έναντι 9,9% τον Μάρτιο του 2011).

    Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας το Μάρτιο του 2012 καταγράφηκαν στην Αυστρία (4%), στην Ολλανδία (5%), στο Λουξεμβούργο (5,2%) και στη Γερμανία (5,6%).

    Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ισπανία (24,1%), στην Ελλάδα (21,7% τον Ιανουάριο 2012) και στην Πορτογαλία (15,3%).

    Πρωτιά στην ανεργία των νέων

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ με ποσοστό 51,2% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 50,3%.

    Με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2012, η υψηλότερη ανεργία των νέων καταγράφεται στην Ισπανία (51,1%) και ακολουθούν η Πορτογαλία (36,1%) και η Ιταλία (35,9%).

    Τον Ιανουάριο του 2012 το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στην Ελλάδα ανήλθε στο 25,6% και στο 18,8% για τους άνδρες.

    tvxs.gr/node/92992

    • Η Ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο 01/05/2012 στις 22:34

    «Θα’ρθει μια εποχή που η σιωπή μας θα είναι πιό ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα!»
    Αύγουστος Σπάις, ένας από τους αναρχικούς
    που απαγχονίστηκαν στο Σικάγο το 1887

    Τα γεγονότα της εργατικής Πρωτομαγιάς, οι συγκρούσεις στο Σικάγο του 1886, το μακελειό στην πλατεία Χέιμαρκετ και η δολοφονία δεκάδων εργατών και αναρχικών από τους βιομήχανους και τους λακέδες τους, ξεκίνησαν από το αίτημα για 8ωρη εργασία.

    Την εποχή εκείνη, μία εποχή ταχύτατης βιομηχανικής ανάπτυξης, οι αμερικάνοι εργάτες δούλευαν εξαντλητικά ωράρια (από 72 εώς και 90 ώρες τη βδομάδα) για εξαθλιωτικούς μισθούς, ζούσαν σε πολύ φτωχά μικρά δωμάτια, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και άθλια ποιότητα νερού και τροφής, και με την ανεργία να παραμονεύει και να αυξάνεται συνεχώς. Το 1884 οι πιο μαχητικοί συνδικαλιστές του Σικάγο, αφού εγκατέλειψαν μαζικά τα καθιερωμένα συνδικάτα, ίδρυσαν το Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο, άμεσα συσχετιζόμενο με την αμερικάνικη αναρχική οργάνωση Διεθνής Ένωση Εργαζομένων ή αλλιώς τη Μαύρη Διεθνή (που είχε ιδρυθεί από το προηγούμενο έτος). Μέχρι το 1886, όπου το αίτημα για 8ωρη εργασία είχε διαδοθεί πλατιά στο αμερικάνικο εργατικό κίνημα και προετοιμάζονταν μαζική απεργία, στο Σικάγο η Μαύρη Διεθνής και το Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο είναι οι πιο δραστήριες οργανώσεις και συμβαλλουν αποφασιστικά στην πρετοιμασία της. Υιοθέτησαν το αίτημα για 8ωρη εργασία, θεωρώντας το ως ένα μερικό αίτημα στο πλαίσιο της συνολικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, επιμένοντας στο ότι έπρεπε να κατακτηθεί ‘από τα κάτω’, από τους ίδιους τους εργάτες, χωρίς τη διαμεσολάβηση των κομμάτων και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

    «Το μισθωτικό σύστημα είναι η μόνη πηγή μιζέριας του κόσμου. Το στηρίζουν οι εύπορες τάξεις, και για να καταστραφεί πρέπει οι εύπορες τάξεις είτε να μάθουν να δουλεύουν είτε να πεθάνουν. Μία λίβρα δυναμίτη είναι καλύτερη από ένα τσουβάλι ψηφοδέλτια! Διεκδικήστε οχτώ ώρες εργασίας με τα όπλα στο χέρι, για να αντιμετωπίσετε τα σκυλιά των καπιταλιστών, την αστυνομία και τον στρατό με τον κατάλληλο τρόπο.»
    Τζέραρντ Λίζιους, ένας από τους αναρχικούς του Σικάγο

    Η απεργία για το 8ωρο ξεκίνησε στο Σικάγο το Σάββατο της 1ης Μαϊου του 1886 με τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων εργατών, παραλύοντας τον παραγωγικό ιστό της πόλης. Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν και οι απεργοί σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αστυνομία και οι εργοστασιάρχες, αντιμέτωποι με μία τόσο πλατιά σε έκταση απεργία, και τρομαγμένοι από την μαζικότητά της, επιστρατευσαν από ιδιωτικούς αστυνομικούς και απεργοσπάστες, μέχρι και ένοπλους μπράβους βιομηχάνων και ομοσπονδιακά στρατεύματα για την καταστολή των απεργών. Οι πρώτες συγκρούσεις ξεκίνησαν την Δευτέρα, στις 3 Μαϊου, όταν απεργοί ξυλεργάτες δέχθηκαν την άγρια επίθεση της αστυνομίας, κοντά σε εργοστάσιο ξυλείας, την ώρα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τους απεργοσπάστες. Οι μπάτσοι επιτέθηκαν πυροβολώντας αδιάκριτα τους απεργούς, δολοφονώντας 6 εργάτες και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

    «Εκδικηθείτε! Εργάτες, στα όπλα! Τα αφεντικά εξαπέλυσαν τα λαγωνικά τους – την αστυνομία – και δολοφόνησαν έξι από τ’ αδέρφια σας, σήμερα στη φάμπρικα του Μακ Κόρμικ. Σκότωσαν τ’άμοιρα αδέρφια σας, γιατί όπως κι εσείς είχαν το κουράγιο να μην υπακούσουν στην ανώτατη θέληση των αφεντικών σας. Τους σκότωσαν, γιατί τόλμησαν ν’ απαιτήσουν την μείωση των ωρών σκλαβιάς.»
    Προκήρυξη που κυκλοφόρησε από το τυπογραφείο
    της αναρχικής εφημερίδας ‘Arbeiter Zeitung’

    Οι αναρχικοί, αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι από την επίθεση της αστυνομίας, κάλεσαν σε συγκέντρωση το απόγευμα της 4ης Μαϊου στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο. Ήδη από το πρωϊ εκείνης της μέρας είχαν ξεκινήσει συγκρούσεις ανάμεσα σε χιλιάδες απεργούς και την αστυνομία. Οι ταραχές έπαψαν το απόγευμα, την ώρα της προγραμματισμένης συγκέντρωσης, η οποία είχε αποφασιστεί από τους αναρχικούς να έχει ειρηνικό χαρακτήρα. Μετά από αρκετές ώρες, όταν αποχωρούσε ο κόσμος, η πλατεία περικυκλώθηκε από αστυνομικούς και σώματα στρατού, που κινούνταν απειλητικά προς το πλήθος. Την ώρα που δίνονταν η διαταγή στην αστυνομία να επιτεθεί, εξερράγη μέσα στις γραμμές των αστυνομικών μία βόμβα (που τοποθέτησε άγνωστος, μέχρι και σήμερα, βομβιστής) τραυματίζοντας 66 μπάτσους, και προκαλώντας το θάνατο σε 7 από αυτούς. Ακολούθησε μακελειό, καθώς οι μπάτσοι μανιασμένοι άρχισαν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα το συγκεντρωμένο πλήθος, δολοφονώντας δεκάδες εργάτες και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

    «Δικάζεται ο Νόμος. Δικάζεται η Αναρχία. [..] Κύριοι ένορκοι καταδικάστε τους, κάντε τους παράδειγμα προς αποφυγήν. Κρεμάστε τους και σώστε τους θεσμούς μας, την κοινωνία μας»
    Τζ. Γκρίντλ, πολιτειακός εισαγγελέας

    Τις επόμενες μέρες, οι καθεστωτικές εφημερίδες χωρίς να χάσουν χρόνο έσπευσαν να στοχοποιήσουν το αναρχικό και το εργατικό κίνημα. Καλλιεργήθηκε ένα κλίμα συκοφαντίας, τρομοϋστερίας και πανικού από τους συντηρητικούς, οι οποίοι υποδείκνυαν γνωστούς αναρχικούς ως τους υποτιθέμενους πιθανούς βομβιστές, ενώ αριστερές οργανώσεις έκαναν λόγο για προβοκάτορες…

    Ανάμεσα στις πολλαπλές εφόδους σε σπίτια και και τις συλλήψεις που ακολούθησαν, οι αναρχικοί Άλμπερτ Πάρσονς, Αύγουστος Σπάις, Μάικλ Σουώμπ, Σάμουελ Φήλντεν, Τζώρτζ Ένγκελ, Άντολφ Φίσερ, Όσκαρ Νήμπ και Λούις Λινγκ, από τους πιο μαχητικούς αναρχικούς του Σικάγο, κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί του βομβισμού και δικάστηκαν για τις ιδέες τους. Οι Πάρσονς, Σπάις, Ένγκελ και Φίσερ απαγχονίστηκαν στις 17 Νοεμβρίου του 1887, την Μαύρη Παρασκευή. Οι Φήλντεν και Σουώμπ καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ ο Λινγκ, μόλις 21 ετών, και αρνούμενος κάθε συνδιαλλαγή και διαπραγμάτευση με το κράτος και τους δικαστές, αυτοκτόνησε στο κελί του, καπνίζοντας τσιγάρο με δυναμίτη. Τη νεκρική πομπή των αναρχικών αγωνιστών ακολούθησαν 200.000 άνθρωποι ως το νεκροταφείο Βόλτχαϊμ, που θάφτηκαν. Τα επόμενα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) διοργανώνονταν κάθε 1η Μάη συγκεντρώσεις στην μνήμη των Μαρτύρων του Σικάγο, όπως ονομάστηκαν οι απαγχονισμένοι αναρχικοί αγωνιστές. Το 8ωρο είχε πλέον κατακτηθεί.

    Η Κληρονομιά των Αγώνων των Εργατών και των Αναρχικών του Σικάγο

    Τα προτάγματα των εργατών και των αναρχικών του Σικάγο παραμένουν επίκαιρα όσο συνεχίζει να υπάρχει μισθωτικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι στην σημερινή κοινωνία έχουν πολλά να διδαχθούν τόσο από το περιεχόμενο όσο και από την μορφή που πήραν οι αγώνες του ιστορικού αμερικάνικου εργατικού κινήματος. Ήδη από το 1883 οι αμερικάνοι αναρχικοί αναγνώριζαν το συνδικάτο, τόσο ως το πρωταρχικό όργανο πάλης στην διεξαγωγή του ταξικού πολέμου, όσο και ως τον βασικό πυρήνα οργάνωσης μιας αυριανής κοινωνίας («Ιδέα του Σικάγο»). Ποτέ, όμως, δεν έβλεπαν τους σύχρονούς τους αιτηματικούς αγώνες ευκαιριακά και πάντοτε τους συνέδεαν με το ολιστικό πρόταγμα της κοινωνικής επανάστασης · το Κεντρικό Εργατικό Συνδικάτο διακήρυττε από το 1885 ότι «Μονολότι περιμένουμε ελάχιστα από την καθιέρωση του 8ωρου, υποσχόμαστε με πίστη να βοηθήσουμε τα αδέρφια μας που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε αυτήν την ταξική πάλη, με όλα τα μέσα και τη δύναμη που διαθέτουμε, εφόσον κι αυτοί θα συνεχίσουν να διατηρούν ένα ανοικτό και αποφασισμένο μέτωπο ενάντια στους κοινους μας καπιταλιστές, τους αριστοκράτες αλήτες και εκμεταλλευτές».

    Οι εργάτες του Σικάγο είχαν επιλέξει να αποχωρήσουν από τα σωματεία της συνδικαλιστικής και κομματικής γραφειοκρατίας και να αυτοοργανωθούν, χωρίς διαμεσολαβητές, γιατί ήξεραν ότι η απελευθέρωση των ίδιων και της κοινωνίας έχει νόημα μόνο εφόσον πρόκειται για έργο δικό τους και ξεκινά από την ίδια την κοινωνία. Για τον ίδιο λόγο, απαξίωναν και τις εκλογές, θεωρώντας ότι αναπαράγουν λογικές ανευθυνότητας και ανάθεσης.

    Προχωρούσαν σε Άγριες Απεργίες, και δεν επέτρεψαν ποτέ στο κράτος να έχει στα χέρια του το μονοπώλειο της βίας απέναντι στην κοινωνία · θεωρώντας ότι ένα σύστημα που αναπαράγεται με τη βία, μόνο με τη βία μπορεί να καταστραφεί, δεν δίστασαν να περιφρουρήσουν το κίνημά τους και αμυνθούν έμπρακτα απέναντι στις ανελέητες επιθέσεις της τάξης που τους εκμεταλλεύονταν και στα τσιράκια της, τις δυνάμεις καταστολής.

    Σήμερα, σε μία συγκυρία όπου το κεφάλαιο αναδιαρθρώνεται μέσω του οχήματος της κρίσης και επιτίθεται συνολικά στα εργασιακά αλλά και σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ο ταξικός πόλεμος συνεχίζεται. Απέναντι στα ‘ευέλικτα’ πεντάωρα, την ημιαπασχόληση, τις περικοπές μισθών και τις μειώσεις συντάξεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την πρωτοφανή μαζική ανεργία, μόνη λύση για τους εκμεταλλευόμενους – από το 1886 – παραμένει η ανάπτυξη της κοινωνικής και ταξικής πάλης μέσα από μη διαμεσολαβημένες, αυτοοργανωμένες δομές αγώνα, με σκοπό την κοινωνική επανάσταση για την καταστροφή του κράτους και την κατάργηση της μισθωτής εργασίας και των αγορών, την κοινωνικοποίηση και αυτοδιαχείριση του κοινωνικού πλούτου. Για μια κοινωνία ισότητας, κοινοκτημοσύνης και αλληλεγγύης, για την αναρχία και τον κομμουνισμό.

    ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

    ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

    ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

    πηγή: ναμούς, Αναρχική Συλλογικότητα από Άνω Γλυφάδα, Ελληνικό και Αργυρούπολη

    namous.squat.gr

    • για τις εκλογές στο 01/05/2012 στις 00:23

    Η δημοκρατία είναι δύο λύκοι και ένα πρόβατο που ψηφίζουν για να αποφασίσουν ποιο θα είναι το γεύμα. ΜΑΡΣΑΛ ΦΡΙΤΣ

    Αν ένας πολιτικός ανακάλυπτε ότι υπήρχαν κανίβαλοι στην περιφέρειά του, θα τους υποσχόταν ιεραπόστολους για δείπνο. ΧΕΝΡΙ ΛΟΥΙΣ ΜΕΝΚΕΝ

    Οι πολιτικοί είναι παντού ίδιοι. Υπόσχονται να χτίσουν γέφυρες ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν ποτάμια. ΝΙΚΙΤΑ ΧΡΟΥΣΤΣΟΦ

    Ποτέ οι άνθρωποι δεν λένε περισσότερα ψέματα απ’ ότι έπειτα από ένα κυνήγι, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου και πριν από εκλογές. ΟTΤΟ ΦΟΝ ΜΠΙΣΜΠΑΡΚ

    Η πολιτική είναι η ευγενής τέχνη του να παίρνεις τις ψήφους των φτωχών και να κάνεις εκστρατείες με λεφτά των πλουσίων, υποσχόμενος ότι θα προστατέψεις τους μεν από τους δε. ΟΣΚΑΡ ΑΣΜΕΡΙΝΤΖΕΡ

    Για να γίνει αφέντης ο πολιτικός ποζάρει ως υπηρέτης. ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ

    Αν και κάπως σχετικά καθυστερημένα (σε σχέση με το διαμορφωμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί μέσα στο κοινωνικό σώμα) η εγχώρια άρχουσα τάξη, σε συνεργασία με τους πάτρωνες της, προχώρησε στη διεξαγωγή των εκλογών. Οι επικυρίαρχοι της τρόικας και των συναφών ευαγών διεθνών δυνάμεων, πια είναι αυτοί που θα ορίζουν τα πάντα στον ελλαδικό χώρο, ακόμα και το πότε θα «έχει δικαίωμα» η κοινωνία να ψηφίσει. Όσον αφορά τους εγχώριους, αυτοί που είχαν προσχωρήσει στη «λύση» ΔΝΤ, πριν καν προκύψει η ανάλογη «ανάγκη», είτε μαγειρεύοντας στοιχεία, είτε δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα, εξακολουθούν να συνεργάζονται με τους ηγήτορες των διάφορων διεθνών λυκοσυμμαχιών που αποσκοπούν στην καθυπόταξη των καταπιεσμένων ανθρώπων. Το πιο επιθετικό κομμάτι του εγχώριου αστικού κονκλάβιου, με πλοκάμια που απλώνονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας (τράπεζες, ΣΕΒ, πολιτικά κόμματα, καθηγητές πανεπιστημίου, διανοούμενοι, δημοσιογραφία) πασχίζει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να πετύχει την πραγμάτωση των επιδιώξεων της.

    Οι ελληνικές εκλογές είναι ένα ακόμα καλό πείραμα για να δοκιμάσουν τις τεχνικές τους και να μετρήσουν τις αντιδράσεις. Προσπάθησαν να το καθυστερήσουν όσο περισσότερο γινόταν, ποντάροντας στη λήθη που ο χρόνος επιφέρει, και έπειτα έβαλαν μπρος όλες τις μηχανές χειραγώγησης και καθυπόταξης που διαθέτουν με σκοπό να προωθήσουν την άμβλυνση της οργής των καταπιεσμένων. Η Δημο-κρατία για άλλη μια φορά στην υπηρεσία της κρατικής και καπιταλιστικής διαιώνισης. Το ότι «αν οι εκλογές ήταν επικίνδυνες, θα ήταν παράνομες» είναι γνωστό και εύστοχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, ισχύει, ίσως και παραπάνω, το «αφού οι εκλογές είναι ακίνδυνες, είναι επιβεβλημένες». Η δημοκρατική αγκαλιά επιστρατεύεται για να εγκλωβίσει στα πλαίσια της τους πάντες, με όποιες αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις αυτοί οι πάντες εκφράζουν τη δεδομένη πίστη και υποταγή τους στη Δημοκρατία, παρά τα όποια παράπονα έχουν για την οπισθοχώρηση του βιοτικού τους επιπέδου, και την ολική επίθεση που δέχονται από τις εξουσιαστικές αποφάσεις και το χαρακτήρα που αυτές λαμβάνουν στην πράξη. «Πάρε κόσμε ιδεολογίες, για όλα έχει ο μπαξές, κανένας σας δε θα μείνει παραπονεμένος». Τώρα έρχονται όλοι οι δημοκράτες να πανηγυρίζουν γιατί θα εκφραστεί την άλλη Κυριακή η «λαϊκή κυριαρχία». Μόνο που αυτή η αγκαλιά δεν επιφυλάσσει στοργή, αλλά προετοιμάζει το πνίξιμο.

    Ακόμα και οι δεδηλωμένοι αντιδημοκράτες της Χρυσής Αυγής χαίρονται τη συμμετοχή σε όλο αυτό το πανηγύρι και απολαμβάνουν την αβάντα που τους γίνεται. Γνήσιοι εθνικοσιαλιστές, φορούν έστω και πρόσκαιρα τη δημοκρατική προβιά, γιατί κατάλαβαν έγκαιρα πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να αυξήσουν τη δύναμη τους και να πραγματώσουν τις όποιες αρρωστημένες επιδιώξεις τους καλλιεργεί η ιδεολογία τους. Τώρα που το αριστερό τμήμα του συστημικού πολιτικού φάσματος, ενισχύεται, το σύστημα πριμοδοτεί τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους που θα παρασύρει πολλούς παραπλανημένους και οργισμένους συνάμα σε ακραίες, σε σχέση με τις παραδοσιακές, λύσεις. Η «λύση» του εθνικισμού, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής, για άλλη μια φορά επιστρατεύεται από τις δυνάμεις του αστικού εξουσιαστικού μπλοκ για να καλλιεργήσει τη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό, ακόμα και το φόβο, δημιουργώντας ανάχωμα για την αύξηση της γνήσιας αντικαπιταλιστικής συνείδησης. Γιατί το πόσο αντικαπιταλιστές είναι οι κάθε λογής εθνικοσοσιαλιστές μπορεί να το αντιληφθεί κανείς με έναν πολύ απλό τρόπο: τη μελέτη της ιστορίας του 20ου αιώνα. Η ατζέντα μεταφέρεται προεκλογικά σε άλλα πεδία για να δημιουργηθούν πλαστά διλήμματα και διαφορετικές προτεραιότητες στις αναζητήσεις της «κοινής γνώμης».

    Το όλο σκηνικό είναι στημένο πάνω στη δεδομένη δυσαρέσκεια του κόσμου από τα μνημόνια και τα επαχθή μέτρα. Η απομάκρυνση σημαντικού αριθμού ανθρώπων από τα μαντριά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρέπει να καλυφτεί από άλλες ενδοσυστημικές δυνάμεις απορρόφησης. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχει εθιστεί στους όρους λειτουργίας της δημοκρατίας και του ανάλογου πολιτισμικού μοντέλου που τη συνοδεύει. Δεν λείπουν, βέβαια, και αυτοί που αηδιασμένοι αρνούνται ακόμα και αυτή την ίδια τη συμμετοχή στις εκλογές. Αυτή τους η στάση, όμως, δεν σηματοδοτεί και κάποιο πέρασμα σε μια διαφορετική λογική, πιο κοντινή στα δικά μας προτάγματα. Το ζήτημα είναι να γινόταν αυτοί οι άνθρωποι να ανέπτυσσαν αντικαθεστωτική/αναρχική/εξεγερτική-επαναστατική συνείδηση. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει εύκολα. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει, όπως μπορεί, η ενεργή δραστηριοποίηση της πολύμορφης προπαγάνδισης των αναρχικών θέσεων σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Ακόμα και αν έχουμε καταλάβει καλά ότι ο συσχετισμός δύναμης δεν είναι υπέρ μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε για την αναρχία, γιατί σημαντικότερο ίσως και από την ίδια την αποδοχή των θέσεων μας από τους άλλους, είναι η συνεπής δική μας εναρμόνιση με αυτές.

    Σε αυτές τις εκλογές το δίλημμα δεν είναι μνημόνιο ή μη. Αλλά, εξουσία ή επανάσταση. Δούλος ή εξεγερμένος. Θύμα ή θύτης στο διαρκές κυνήγι της εξυπηρέτησης των πιο απελεύθερων πτυχών του εαυτού και της συνείδησης του καθενός και της καθεμιάς. Δημοκρατία ή αναρχία. Αριστερός ρεφορμισμός ή αναρχική αδιαλλαξία και αποφασιστικότητα. Φασισμός ή αναρχική προοπτική. Αποδοχή και σκυμμένα κεφάλια ή αξιοπρέπεια και άρνηση. Δεν αρκεί απλά να σταχυολογήσουμε τα γενικότερα φαινόμενα αποσύνθεσης και σήψης που παρατηρούμε. Δεν αρκεί να μείνουμε μονάχα στη δεδομένη και αναπότρεπτη οπισθοχώρηση των πάλαι ποτέ εκπροσώπων του διπολικού μονοκομματισμού. Δεν πρέπει να πειστούμε από κάποιον σωτήρα, που ζητάει τη στήριξη μας για «το καλό μας». Ψηφίζω σημαίνει βάζω την υπογραφή μου στο συμβόλαιο της υποταγής και της διαμεσολαβημένης δουλοπρέπειας. Ψηφίζω σημαίνει αποδέχομαι τους βασικούς όρους του συστήματος. Ψηφίζω σημαίνει εμπιστεύομαι τους δυνάστες μου και περιμένω από αυτούς την όποια σωτηρία μου επιφυλάσσουν αυτοί. Όμως κανένας δεν απελευθερώνεται από κανέναν άλλον, παρά μόνο από τον εαυτό του και με όποιους συμμαχεί στην υπόθεση της Απελεύθερης προοπτικής.

    Δημιούργησαν διάφορα κομματίδια τύπου Καμμένου, Κατσέλη, έτσι ώστε να συγκρατήσουν όσους ανόητους τσιμπήσουν και καταφύγουν σε αυτούς, ως δήθεν ριζοσπαστικές δυνάμεις, με αντιμνημονιακή ρητορική. Άραγε πόσο εύκολο αποδείχτηκε να στηθούν τόσο γρήγορα αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί σε πανελλαδικό επίπεδο από τους συγκεκριμένους; Χωρίς κάθε είδους αβάντες κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Επομένως, όποιος τις έχει, τις έχει για συγκεκριμένους λόγους. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση ανόδου της αριστεράς ή του ΚΚΕ θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις και πολύμορφοι εκβιασμοί, έτσι ώστε να αναγκάσουν τους συγκεκριμένους κομματικούς μηχανισμούς να «βάλουν νερό στο κρασί τους». Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε… Αλλά αυτοί οι ίδιοι δεν έχουν καμία πρόθεση να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, υπό την έννοια της δημιουργίας πραγματικών προβλημάτων στην καθεστωτική τάξη. Άμα, ήταν, θα το είχαν κάνει τόσο καιρό. Εδώ ακόμα και η Παπαρήγα προτιμάει να χρησιμοποιεί αφηρημένες λέξεις, παρά να θέσει το διακύβευμα της ριζικής αλλαγής στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Η πλήρης ένταξη στο δημοκρατικό παιχνίδι έχει και τους περιορισμούς της φαίνεται… Οι κυρίαρχοι είναι πολύ καλοί στους μελλοντικούς υπολογισμούς. Ναι μεν παραχώρησαν τις εκλογές, αλλά δεν θα αφήσουν κιόλας να ανατραπούν όλα όσα με τόσο κόπο, αλλά και πρωτοφανή στυγνότητα επιθυμούν. Η μόνη πραγματική λύση για τους ανθρώπους δεν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του συστήματος και όλων των πλουραλιστικού περιεχομένου εκφραστές του. Εμείς δεν τσιμπάμε, και δεν μασάμε από όλο το εύρος των παγίδων που στήνει το σύστημα. Εξακολουθούμε να κινούμαστε στα δύσβατα μονοπάτια της Άρνησης της κρατικής και καπιταλιστικής εξουσίας, αλλά και όλων των πολιτισμικών προτύπων που διαχέονται συνεχώς για να εγκλωβίσουν ευάλωτους και πρόθυμους για παρόμοιες τακτικές ανθρώπους.
    Στο σήμερα πιστεύουμε ότι είναι όσο ποτέ αναγκαία και επίκαιρη η ολική κριτική, που θα αναδεικνύει δημόσια όλα όσα παρατηρούμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Χωρίς να στεκόμαστε παραπάνω από ότι αναλογεί στα απογοητευτικά, χωρίς να υπερθεματίζουμε τα όποια θετικά, ενώ δεν έχουμε πρώτα διερευνήσει τα αίτια και τις προεκτάσεις τους. Μια απόπειρα να καταγραφούν οι τάσεις, οι παλμοί και να ερμηνευτούν τα αίτια και τα όρια τους, μας βοηθάει εμάς τους ίδιους πρώτα να είμαστε όσο το δυνατό πιο αποδοτικοί στις αναγκαιότητες που επιτάσσουν οι πιο δύσκολοι καιροί από τη Μεταπολίτευση και μετά. Συνεχίζουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να τιμωρήσουμε τους κλέφτες, τους δυνάστες, τους υπεύθυνους για όλα τα δεινά, να απομακρυνθούμε, όμως, και από όσους εξακολουθούν να υιοθετούν υποτακτικές λογικές, ψάχνοντας τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όσους αξιοπρεπείς ανθρώπους επιθυμούν να αγωνιστούν για την ολική κατάργηση κάθε εξουσίας…

    Γιατί οι μειοψηφίες στο σήμερα είναι η μόνη εγγύηση πως στο αύριο μπορεί κάτι να αλλάξει προς το απελεύθερο…

    Καμία συμμετοχή στις εκλογικές αυταπάτες-καμία εμπιστοσύνη στις πολύμορφες δημοκρατικές παγίδες χειραγώγησης και ενσωμάτωσης όποιο προφίλ και αν προτάσσουν-ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΧΤΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

    Το μόνο πρόταγμα που γνωρίζουμε και προωθούμε είναι η άρνηση του πολιτισμού και όλων των θρησκοληπτικών και υποδουλωτικών λογικών αναπτύσσονται στο πλειοψηφικό σώμα των ακολουθητών της θεσμικής κυριαρχίας

    Καμία ανακωχή με τον κρατισμό, τον καπιταλισμό και όλες τις κυρίαρχες ηθικές και συμβάσεις αυτοί γεννοβολούν και διαχύουν για να δημιουργήσουν οπαδούς και εγκλωβισμένους

    Σεβασμός-Τιμή-Αλληλεγγύη στους επαναστάτες μαχητές του νέου αντάρτικου πόλης-μέλη της αναρχικής επαναστατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας μέλη της Α.Ε.Ο.Σ.Π.Φ., καθώς και στον αναρχικό επαναστάτη Θεόφιλο Μαυρόπουλο-ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΓΕΡΑ!

    Αθήνα 30 Απριλίου 2012 πυρήνας συνείδησης Μαύρο Ξίφος.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.