31 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Μεσα Μαζικης Υποδούλωσης στο 17/01/2012 στις 16:47

    ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ

    Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, έχει δημιουργήσει την ανάγκη μιας πολύπλευρης ενημέρωσης. Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση εξαρτάται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά από τα ΜΜΕ. Όταν παρουσιάζονται επιλεκτικά ορισμένες πτυχές ενός γεγονότος, και κάποιες άλλες αποκρύπτονται, όταν διαστρεβλώνεται και παραποιείται η αλήθεια, όταν κατασκευάζονται και διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις και όταν δεν υπάρχει αμεροληψεία τότε τα ΜΜΕ μετατρέπονται σε τύραννο και δυνάστη της ανθρώπινης σκέψης. Την ελέγχουν και την υποδουλώνουν. Δεν ενημερώνουν τους πολίτες αλλά χρησιμοποιούν την ανάγκη τους για ενημέρωση για να διαμορφώσουν και να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

    Η λειτουργία των ΜΜΕ ειναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την εξυπηρέτηση κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Ο στόχος της συνεχούς επέκτασης υπηρετείται με τον πόλεμο, με την οικονομική διείσδυση και την πολιτική αφομοίωση. Αυτή την πολιτική, τον πολιτιστικό ιμπερεαλισμό υπηρετούν άριστα τα ΜΜΕ. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα ΜΜΕ χάρη στον τρόπο αλλά και στην συχνότητα με την οποία μεταδίδουν τέτοια μυνήματα, δεν αφήνει περιθώρια αντίστασης. Στόχος των ισχυρών είναι να μοιάζουν όλοι με όλους, να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Την ομοιομορφία αυτή επιβάλλει η εικόνα της τηλεόρασης.

    Η τηλεόραση αποτελεί κίνδυνο γαι τη δημοκρατία. μεγάλο κίνδυνο για την κατάργηση της πολυφωνίας, και χειραγωγεί τα πλήθη με διάφορες μεθόδους: φανατισμός, δημαγωγία, μισαλλοδοξία και στο κλίμα της κοινωνικής εξαθλείωσης και φόβου των πολιτών μεταδίδει με ύπουλο τρόπο ρατσιστικές αντιλήψεις. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στις ειδήσεις όταν ακούμε για κάποια εγκληματική ενέργεια, εάν ο δράστης είναι έλληνας τότε αναφερόμαστε σε αυτόν μέσω επιθέτων με βάση την ηλικία του, τον τόπο διαμονής του, την οικογενειακή του κατάσταση και λοιπά. Αντίθετα οταν ο δράστης ειναι αλλοδαπός τότε η καταγωγή του είναι το μόνο που απασχολεί τους “δημοσιογράφους”. πχ δεν ακούμε ποτέ ο έλληνας, αλλά ο 42χρονος, ο 54χρονος, ο περιπτεράς, ο σύζυγος κ.α ενώ ο αλβανός δράστης, ο βούλγαρος, ο πακιστανός.)

    Συνοψίζοντας τα ΜΜΕ προωθούν μεγάλα συμφέροντα, παράγουν “πολιτισμό”, ελέγχουν και ασκούν ουσιαστική εξουσία. Διεκδικούν τον τίτλο της τέταρτης εξουσίας,και με το χαρακτηριστικό “Μαζική Ενημέρωση” τοποθετούν τον πολίτη στη θέση της μάζας υπό επεξεργασία. Έτσι διαμορφώνουν συνειδήσεις, πολιτικό και κομματικό ήθος.

    Άλλο ένα μέσο υποδούλωσης του ανθρώπου που καταργεί την προυπόθεση ελευθερίας του σημερινού ανθρώπου είναι η προπαγάνδα. Η προπαγάνδα, όπως και η εξουσία έχει εξαναγκαστικό χαρακτήρα, και γι’ αυτό περιορίζει την ελευθερία αυτών προς τους οποίους απευθύνεται. Προπαγάνδα είναι κάθε τεχνική μέθοδος με την οποία επηρεάζονται και ελέγχονται οι στάσεις, οι γνώμες, και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Στοχεύει στην εξουδετέρωση της πνευματικής και ηθικής αντίστασης του δέκτη, και επιδιώκει την αφαίρεση των ικανοτήτων του να κρίνει ορθολογικά και να έχει προσωπική βούληση. Επομένως στρέφεται εναντίον της ελευθερίας του ανθρώπου μετατρέποντάς τον σε υποχείρειο του προπαγανδιστή. Έτσι στην εποχή μας αποτελεί κύριο μέσο για την διατήρηση της εξουσίας. Η ελεγχόμενη πληροφόρηση, η προσπαθεια των των ΜΜΕ να αφαιρέσουν κάθε ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται και να αντιδρά μας κάνουν να αντιληφθούμε τις συνθήκες ανελευθερίας στις οποίες ζει ο σύχρονος άνθρωπος, οι οποίες οδηγούν σε πολιτική ομηρεία. Προκειμένου να διατηρήσουμε λοιπόν την πνευματική μας αυτοτέλεια και ελευθερία, πρέπει να αντιληφθούμε τις πατερναλιστικές παρεμβάσεις που μας ασκούνται από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την εκκλησία, το κράτος, την αστυνομία και τα ΜΜΕ.

    Σύχρονη μορφή υποδούλωσης, αποτελεί και ο καταναλωτισμός που μονοπωλεί η τηλεόραση. Ο άνθρωπος, σαν πιστός “υπήκοος της καταναλωτικής κοινωνίας” μπαίνει σε μηχανισμούς δημιουργίας αναγκών οι οποίες συνεχώς ανανεώνονται αλλά ποτέ δεν μπορούν να κορεστούν. Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση οτι η ευτυχία εξαρτάται από τα υλικά αγαθά. Η διαφημιστική βία που ασκειται στον άνθρωπο τον κάνει ευάλωτο στα μυνήματα που δέχεται από τα ΜΜΕ. 9 στις 10 διαφημήσεις είναι βαθύτατα σεξιστικές και ίσως είναι η πιο επικίνδυνη μορφή σεξισμού γιατί έχει βάση του τη θεωρία οτι η γυναίκα είναι εμπόρευμα, (“λάφυρο” για τον άνδρα που φοράει την τάδε κωλώνια ή έχει το τάδε αυτοκίνητο), σκεύος ηδονής ή απλά χρηστικό αντικείμενο.

    Συνεχίζοντας, πρωτεύουσα θέση στο τηλεοπτικό πρόγραμμα έχουν πλέον τα reality shows. Οι παίκτες συγκατοικούν σε ένα χώρο του οποίου κάθε γωνιά βιντεσκοπείται. Το απαραβίαστο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής καταπατείται με την συγκατάθεση των παικτών. Μεσω τέτοιων κακόγουστων και ανούσιων θεαμάτων ο κόσμος εξοικειώνεται με την ιδέα της παρακολούθησης και υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια οι πολίτες να θεωρούν απόλυτα φυσιολογική την παραβίαση των δικαιωμάτων τους απ’ το κράτος και την αστυνομία.

    Τέλος, τα ΜΜΕ προβάλλουν πρότυπα εγκληματικότητας, βίας και δαφθοράς με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εξοικοιώνονται με την φρίκη που γεννά η βία το οποίο έχει άμμεσα σχέση με τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Οι τηλεθεατές αποκτούν ανεκτηκότητα, αδιαφορία ή ακόμα χειρότερα αντλούν ευχαρίστηση από τη βία. Χάρη στην τηλεόραση ο κόσμος έχει αποκτήσει ανοσία, μιθριδατισμό στην βία. Αυτή η έκλυση ηθών που συνοδεύει την απροκάλυπτη διαφθορά που προβάλλεται από την τηλεόραση, εξυπηρετεί καπιταλιστικά συμφέροντα. Καθημερινά ακούμε εξωφρενικά νουμερα αστέγων, παιδιων που πεθαίνουν από ασιτία, από αρρώστιες, γυναίκών και παιδιών που κακοποιούνται, άτομα θύματα φυσικών καταστροφών, όμως λόγω της ανοσίας που μας δημιούργησαν, αδιαφορούμε ή τα απωθούμε γρήγορα από την μνήμη μας. Ομως ο ευτελισμός της αξίας της ζωής μας και ο βιασμός της λογικής μας δυστυχώς δεν σταματούν εδώ……..
    https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1369694

    • Hράκλειο : γιαούρτια στην Ντόρα Μπακογιάννη στο 15/01/2012 στις 06:42

    Με πέτρες,αυγά και γιαούρτια επιτέθηκαν στην Ντόρα Μπακογιάννη
    Φορώντας κουκούλες, νεαροί άρχισαν να ρίχνουν πέτρες,αυγά, γιαούρτια και άλλα αντικείμενα στο εστιατόριο όπου έτρωγε η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. – Γεμάτη η αίθουσα λόγω εκδήλωσης – Η ίδια παρέμεινε ατάραχη
    Ενημερώθηκε: 15.01.2012 // 04:41
    Με πέτρες,αυγά και γιαούρτια επιτέθηκαν στην Ντόρα Μπακογιάννη

    “Έφοδο” σε κεντρικό εστιατόριο του Ηρακλείου έκανε το βράδυ του Σαββάτου ομάδα νεαρών, με στόχο την πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εκείνη την ώρα απολάμβανε το δείπνο της με την οικογένεια φίλου της, γνωστού επιχειρηματία του Ηρακλείου.

    Οι νεαροί, φορώντας κουκούλες και “εφοδιασμένοι” με γιαούρτια,αυγά, πέτρες, και άλλα αντικείμενα έφθασαν, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου, έξω από το εστιατόριο “Λούκουλος” στην οδό Κοραή, στο κέντρο της πόλης, και άρχισαν να πετούν … τα αυτοσχέδια όπλα προς το μέρος της προέδρου ΔΗ.ΣΥ.

    Τα γιαούρτια “βρήκαν” την Ντόρα Μπακογιάννη στο πρόσωπο και στα μαλλιά, ενώ οι πέτρες έσπασαν την τζαμαρία του εστιατορίου.

    Αναστάτωση προκλήθηκε στο εστιατόριο, η κ. Μπακογιάννη παρέμεινε ατάραχη, ενώ οι νεαροί έγιναν “καπνός”

    .
    Η αίθουσα, εκείνη την ώρα, ήταν γεμάτη, καθώς ο Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου πραγματοποιούσε την ετήσια εκδήλωσή του για την κοπή της πίτας.
    http://cretalive.gr/new/69834/crete/Koukouloforoi_epitethikan_stin_Mpakogianni_eno_etroge_sto_Loukoulo

    • Κακή καινούργια χρονιά στο 12/01/2012 στις 11:55

    «Κάποια μέρα οι φτωχοί δεν θα έχουν τίποτε άλλο να φάνε παρά τους πλούσιους!», έγραφε το πανό του Νιγηριανού διαδηλωτή. Η φωτογραφία δημοσιευόταν στην ιστοσελίδα του BBC πάνω από άρθρο με τίτλο: «Κακή καινούργια χρονιά για τη Νιγηρία».

    Η Νιγηρία είναι η πιο πλούσια αφρικανική χώρα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και όμως το 70 τοις εκατό των Νιγηριανών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ίσως γιατί τον φυσικό πλούτο της χώρας ανταγωνίζεται η διαφθορά που έχει καταντήσει δεύτερη φύση όλων ανεξαιρέτως των νιγηριανών καθεστώτων, στρατιωτικών ή λεγόμενων δημοκρατικών από την ανεξαρτησία της το 1960 μέχρι σήμερα.

    «Δώστε μου τη ψήφο μου πίσω!», έγραφε το πανό άλλου διαδηλωτή, από ανταπόκριση του AFP αυτή τη φορά. Και όμως μόλις πριν ενάμιση περίπου χρόνο ο Γκουντλάκ Τζόναθαν εκλεγόταν πρόεδρος με συντριπτική πλειοψηφία. Κάποιοι άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν ένα ψεύτικο φέρετρο με το όνομα «Κακότυχος Τζόναθαν» ….κακό οιωνό, χωρίς ανάγκη ερμηνείας, για το μέλλον του Goodluck (Καλότυχου) Τζόναθαν.

    Ο λόγος για τις διαδηλώσεις που εδώ και μερικές μέρες παραλύουν τη χώρα: η απόφαση του «Καλότυχου» Τζόναθαν να άρει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα με το επιχείρημα πως έτσι κτυπά τα καρτέλ της διαφθοράς και της μαφίας. Και εις το όνομα του πολέμου κατά της διαφθοράς διπλασιάζονται οι τιμές των καυσίμων με αντίκτυπο, όπως είναι αναμενόμενο, την αύξηση και στις τιμές των τροφίμων και των υπηρεσιών σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι από τα 160 εκατομμύρια των ανθρώπων ζουν με λιγότερο από δύο δολάρια την ημέρα!

    Και όταν οι φτωχοί δεν έχουν τίποτα άλλο να φάνε θα φάνε τους πλούσιους… ή τουλάχιστον εκείνους που θεωρούν πλούσιους. Γιατί το έντονο συναίσθημα αδικίας προκαλεί και έντονα αισθήματα εκδίκησης. Και η εκδίκηση δεν έχει λογική. Γι αυτό και οι κήρυκες του θρησκευτικού εξτρεμισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Οι σφαγές χριστιανών, αλλά πρόσφατα και οι επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων το αποδεικνύουν.

    Και οι εικόνες αρχίζουν να θυμίζουν τον εμφύλιο πόλεμο που είχε πνίξει στο αίμα τη χώρα πίσω στη δεκαετία του 1960 σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Οι εικόνες από τα σκελετωμένα παιδιά της Μπιάφρα συνέχιζαν να στοιχειώνουν συνειδήσεις για δεκαετίες… μέχρι που τις διαδέχθηκαν οι εικόνες από τα παιδιά της Αιθιοπίας, της Ρουάντα, της Σομαλίας και μετά της Αϊτής και πρόσφατα ακόμα και «ανεπτυγμένων» χωρών της Ευρώπης.

    Σε ένα κόσμο που ενδιαφέρεται περισσότερο να σώζει τράπεζες παρά ανθρώπους και που συντηρεί καθεστώτα και κυβερνήσεις γνωρίζοντας μα επιλέγοντας να παραβλέπει τη διαφθορά τους σίγουρα δεν προβλέπεται καλή η καινούργια χρονιά.

    mchrysanthou@hotmail.com
    http://tvxs.gr/news/synergates/kaki-kainoyrgia-xronia-tis-marias-xrysanthoy

    • Οι Αγανακτισμένοι δίνουν νέο ραντεβού την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 στις 16:00 στο 12/01/2012 στις 11:03

    Οι Αγανακτισμένοι δίνουν νέο ραντεβού την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 στις 16:00,

    αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=TX_LWD_YQec
    Η πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα, πάρθηκε από την ομάδα του blog troktiko.eu . Σαν blog πριν πούμε το τι μας οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν επιθυμούμε να έχουμε κανένα συντονιστικό ρόλο στις συγκεντρώσεις, ούτε και θα έχουμε.

    Οι λόγοι για τους οποίους δηλώνουμε εξαρχής ότι είμαστε πίσω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι, πρώτον για μην μπορέσει κανείς να ισχυριστεί πως οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα (ώστε να προλάβουμε όσους επιχειρήσουν να πνίξουν τις συγκεντρώσεις με επιχειρήματα όπως ότι πίσω από τις συγκεντρώσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και άλλα τέτοια που όλοι ακούγαμε το καλοκαίρι) & δεύτερον για να μπορέσουμε μέσω της αναγνωσιμότητας του blog και των 56.000 φίλων που έχουμε στο facebook να δώσουμε μία αρχική ώθηση στις συγκεντρώσεις, αφού πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να σώσουμε την χώρα μας από την ολοκληρωτική χρεοκοπία των πολιτών της.

    Δεν το έκανε κανείς άλλος τόσους μήνες (ούτε οι παλιοί εμπνευστές των αγανακτισμένων, οι οποίοι ελπίζουμε να ξυπνήσουν), και τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς το πρώτο κάλεσμα. Πιστεύουμε πως έχουμε μπεί στην τελική ευθεία για την ολοκληρωτική καταστροφή και αν δεν εκφράσουμε τη φωνή μας ΑΜΕΣΑ δεν θα υπάρχει πισογυρισμός.

    Σε όσους τώρα (για να μην χαλάνε το σάλιο τους) ισχυριστούν (για να κόψουν τη φόρα σε αυτή τη νέα προσπάθεια) ότι “το troktiko.eu σας στέλνει στο Σύνταγμα για λόγους αυτοπροβολής” κτλ, δε θα μπούμε στο κόπο να τους αντικρούσουμε αφού δεν βρίσκεται εκεί η ουσία των συγκεντρώσεων για εμάς. Το μόνο που θέλουμε & πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας σας ξεχωριστά (ώστε να προφυλαχθεί από οποιονδήποτε προσπαθήσει να πνίξει τις συγκεντρώσεις) είναι το εξής:

    “Αν δεν πάμε στις πλατείες, αν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μόνοι μας τα πράγματα και να εκφράσουμε τη φωνή μας, πιστεύετε πως αυτοί οι πολιτικοί θα μας βγάλουν από την κρίση;“

    Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ τότε τη Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 στις 18:00 είναι υποχρέωση σας να είστε στην Πλατεία Συντάγματος.

    Αν τώρα πιστεύετε πως οι πολιτικοί μας θα σώσουν την πατρίδα μας, αράξτε στον καναπέ σας για όσο σας επιτρέψουν να το κάνετε ακόμη αυτό…

    Μην πιστεύετε πως θα αλλάξουν τα πράγματα μόνα τους, μην πιστεύετε πως η κρίση κάπως θα περάσει..

    Αν δεν επανέρθουμε στις πλατείες είμαστε καταδικασμένοι να πεινάσουμε ΟΛΟΙ εκτός από τους υπαίτιους.

    Ο Θεός να μας βοηθήσει όλους & μακάρι να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον… το δικαιούμαστε και είναι το χρέος μας απέναντι στις γεννιές που έρχονται, αλλά και χρέος στους ευατούς μας & απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε.

    http://troktiko.eu/syntagma/?page_id=2

    • ''XΡΥΣΗ'' εφεδρεία ενάντια στον αγώνα της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ στο 12/01/2012 στις 10:59

    ”XΡΥΣΗ” εφεδρεία ενάντια στον αγώνα της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
    Παναγιώτης Μαυροειδής

    Με ανακοίνωση του το φασιστικό μόρφωμα της ”Χρυσής Αυγής”, επιτίθεται με σφοδρότητα στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. Μιλούν κινδυνολογικά, για ”νέα PIRELLI”, επισείοντας τον κίνδυνο να κλείσει το εργοστάσιο. Είναι καλά γνωστό, πως οι ακροδεξιοί και πολύ περισσότερο οι φασίστες είναι ενάντια στις εργατικές απεργίες και στα συνδικάτα, πράγμα που αποδεικνύει και την ψεύτικη φύση του ενδιαφέροντός τους για τους ”έλληνες εργάτες”. Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο ωστόσο να αναγκάζεται η οργάνωση αυτή να πάρει δημόσια ειδική θέση για μια απεργία.
    Δεν είμαστε όμως και σε συνηθισμένη περίοδο. Όταν στις 11/11/11 στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Παπαδήμου,σύρθηκαν εξευτελιζόμενοι ο Σαμαράς και ο Καρατζαφέρης, ενώ υπήρχε ήδη δηλωμένη μνημονιακή κοινοβουλευτική ΠΑΣΟΚική πλειοψηφία, πολλοί είχαν εκπλαγεί. Μα γιατί τους επιστρατεύουν άρον-άρον εκθέτοντας τους; Δεν ήταν μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε μόνο του να γονατίσει την αγωνιζόμενη κοινωνία. Ήταν και είναι η ανάγκη μιας μεγάλης αστικής συστράτευσης χωρίς ρωγμές, για την επιτυχή έκβαση μιας συντριπτικής επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
    Κατά τη γνώμη μας, τα σοβαρότερα και τα χειρότερα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης, δεν τα έχουμε δει ακόμη. Δεν θα κινδυνεύσουν μόνο το εισόδημα, τα κοινωνικά δικαιώματα και η απασχόληση. Η αμφισβήτηση του δικαιώματος του λαού να οργανώνεται, να αγωνίζεται, να επιβάλλει την θέληση του στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα, με άλλα λόγια το τσάκισμα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, έστω σαν δυνητικό ενδεχόμενο, είναι η μεγάλη προϋπόθεση, αλλά και ο σαφής στόχος αυτής της ”επανίδρυσης του καπιταλισμού” επί των ερειπίων των εργατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών καταχτήσεων.
    Η υπερ-αντιδραστική στροφή του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, είναι ο δίδυμος αδερφός της κλιμάκωσης της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και της αρπαγής του κοινωνικού πλούτου.
    Ακριβώς επειδή είναι έτσι τα πράγματα, θα γίνουμε μάρτυρες και σε νέα στιγμιότυπα επιστράτευσης εφεδρειών του συστήματος. Μέσα από το κράτος, το παρακράτος, τις υπηρεσίες. Εφεδρείες πολιτικές, ιδεολογικές, αλλά και κατασταλτικές. Ο λαός πρέπει να πεισθεί για το μάταιο της αντίστασης, μπροστά σε ένα συντριπτικό χτύπημα.
    Εδώ εντάσσεται η επιστράτευση και της σποράς του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Έχει επομένως πολιτική σημασία και πρέπει να κάνουμε τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί της.
    Η ανακοίνωση των φασιστών εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα.

    Πρώτον, η ΧΑ στηρίζει καθαρά, απόλυτα και συγκεκριμένα τον βιομήχανο Μάνεση.
    Ας παρακολουθήσουμε σχετικά:
    ”Αφορμή της απεργίας είναι το αίτημα της διοίκησης να μειωθούν οι ώρες εργασίας του προσωπικού στις πέντε ώρες την ημέρα από 1η Νοεμβρίου 2011 – 29 Φεβρουαρίου 2012, ώστε να περιορίσει η εταιρεία τις ζημιές της και να μην προβεί σε απολύσεις 180 εργαζομένων”.
    ”Η πρόταση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προς τους εργαζομένους ήταν λογική υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά”..
    ”το περιορισμένο χρονικό διάστημα ισχύος του πενταώρου αποδεικνύει ότι η εργοδοσία δεν επιθυμεί να προβεί σε απολύσεις”.
    ”Δυστυχώς, παρ’ όλο που η διοίκηση της εταιρείας έκανε δεκτά τις τελευταίες ημέρες τα αιτήματα των απεργών και επιθυμεί να ανακαλέσει τις απολύσεις, τίθενται και νέες αξιώσεις που αφορούν ανύπαρκτες προθέσεις της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να προωθήσει τις ατομικές”.

    Συμπέρασμα:
    Πρόκειται για πιστή αναπαραγωγή των ψεύτικων ισχυρισμών της εργοδοσίας. Αποδεικνύουν έτσι, πόσο δημαγωγική και ψεύτικη είναι η προπαγάνδα τους πως δήθεν η ΧΑ είναι ”εχθρός της μεγάλης και εκμεταλλευτικής ιδιοκτησίας, είτε ντόπιας είτε διεθνιστικής”.

    Δεύτερον, σε μια στιγμή λεηλασίας των εργατικών εισοδημάτων, η ΧΑ έρχεται να μιλήσει γενικότερα για τα .ιερά δίκαια του κεφαλαίου γενικά.
    Διαβάζουμε σχετικά στην ανακοίνωση τους:
    ”Δεν αρνείται κανείς ότι οι ελληνικές Χαλυβουργίες είχαν πολύ μεγάλα κέρδη τα προηγούμενα έτη, εκμεταλλευόμενες τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, κάτι που δεν είναι κατακριτέο καθώς οι επενδυτές στήνουν εργοστάσια για να κερδίσουν και όχι για να χάσουν”.

    Συμπέρασμα:
    Οι φασίστες ζώντας υποτίθεται σε άλλο κόσμο, διατείνονται να μη γνωρίζουν πως τα πλούτη των βιομηχάνων είναι η εργασία και το αίμα των εργαζομένων. Ίσως να θεωρούν πως αυτά βγαίνουν με μαγικά αθώα κόλπα ή αυτό-πολλαπλασιάζονται σαν τα κουνέλια. Ομολογούν πόσο υποκριτές είναι όταν δηλώνουν εχθροί ”κάθε εξουσίας που διαιωνίζει αυτή τη σήψη που ‘χει για στήριγμά της την πλουτοκρατία”.

    Τρίτον, οι φασίστες, με την ανακοίνωση τους, επιχειρούν με χυδαίο τρόπο να προκαλέσουν πόλεμο μεταξύ των εργαζομένων, προς χάρη και χαρά του εργοδότη φυσικά.

    Αναφέρεται στην ανακοίνωση τους:
    ”Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Ασπροπύργου έχουν επιτύχει να θεωρούνται υπάλληλοι και να δικαιούνται αποζημίωσης απόλυσης βάσει της υπαλληλικής κλίμακας, οι εργαζόμενοι του Βόλου θεωρούνται εργάτες και σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωσή τους θα είναι βάσει της εργατοτεχνικής κλίμακας, δηλαδή ψίχουλα..Εάν το εργοστάσιο του Ασπροπύργου κλείσει οι εργαζόμενοι θα λάβουν παχυλές αποζημιώσεις ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι του Βόλου θα βρεθούν στον δρόμο απένταροι.”

    Συμπέρασμα:
    Όταν το εθνικιστικό φασιστικό ρεύμα ισχυρίζεται πως αποτελεί τη ”μόνη απόλυτη και πραγματική επανάσταση γιατί επιδιώκει γέννηση νέων ηθικών, πνευματικών, κοινωνικών και ψυχικών αξιών”, δεν εννοεί τίποτα άλλο παρά την καλλιέργεια της λογικής ”ο θάνατος σου, η ζωή μου”. Αποδεικνύουν έτσι ότι το υπόβαθρο του χυδαίου ρατσισμού τους κατά των μεταναστών, δεν είναι η ανοησία της ”βιολογικής καθαρότητας της φυλής”, αλλά ο στόχος που έχουν για εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των εργαζομένων, για να μένει αλώβητο το σύστημα της εκμετάλλευσης.

    Είναι χρήσιμο να δούμε αυτή την παρέμβαση μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
    Αρχικά θα κάνουμε ορισμένους σχολιασμούς σε ότι αφορά τη στάση του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου στην Ελλάδα απέναντι στην κρίση, το μνημόνιο, την αντεργατική επίθεση.
    Στη συνέχεια, θα γίνουν κάποιες επισημάνσεις για την συνολική ταυτότητα του φασιστικού φαινομένου, όπως αυτό ιστορικά εμφανίστηκε.

    Η ακροδεξιά σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή
    Η λαϊκίστικη δημαγωγία του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, όταν χρειάστηκε να στηριχτεί ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής του συστήματος, μαζεύτηκε ταχύτατα. Είναι γνωστό ότι το ΛΑΟΣ ψήφισε το Μνημόνιο Ι επί της αρχής, πρωτοστάτησε στην συγκρότηση της δοτής συγκυβέρνησης Παπαδήμου, στηρίζει όλη την αντεργατική και αντικοινωνική επίθεση.

    Με πιο κριτήριο και γιατί;
    Καθόλου δεν υιοθετούμε το χαρακτηρισμό ”κωλοτούμπας” για τον Καρατζαφέρη.
    Είναι χρήσιμος μόνο στο μικρό εμφύλιο δεύτερης σημασίας μεταξύ ΛΑΟΣ και ΧΑ για την φθορά του πρώτου και την είσοδο της δεύτερης στη Βουλή, που είναι τώρα ο στόχος της.
    Ο Καρατζαφέρης (ας μην ξεχνάμε ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές) και η ακροδεξιά ευρύτερα, συμπεριφέρονται με απόλυτη ταξική συνέπεια, σε ένα δύσκολο έργο.
    Από τη μια, πρέπει να έχουν επαφή με την κοινωνική δυσαρέσκεια, ώστε αυτή να μην αποχτά αριστερό αντικαπιταλιστικό πρόσημο. Σε αυτό βοηθάει το σχήμα ”βρίζουμε τους πολιτικούς, ακόμη και τους αστούς πολιτικούς, όχι όμως την αστική πολιτική”.
    Από την άλλη, όπως πάντα, η ακροδεξιά και ο φασισμός, πρέπει να είναι σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή, μαντρόσκυλου προστασίας του καπιταλιστικού συστήματος.
    Το ΛΑΟΣ ουδέποτε σκοτίστηκε να επιμείνει σε τεχνοκρατικά υποκριτικά επιχειρήματα περί ”οικονομικής καταστροφής” ή ”κινδύνου χρεωκοπίας”.
    Επέμενε πάντα στο πολιτικό διακύβευμα: Προστασία του συστήματος, αναχαίτιση της αριστεράς ως πολιτική πρόταση ανατροπής, χτύπημα του εργατικού κινήματος.

    Ας δούμε δύο πολύ χαρακτηριστικές τοποθετήσεις.
    Ο Μάκης Βορίδης, πρώην γενικός γραμματέας της ΕΠΕΝ που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή και σημερινός Υπουργός Μεταφορών, έλεγε τον Νοέμβρη του 2010:
    ”Η Αριστερά, πολιτικά κερδισμένη, θα αισθανθεί υποχρέωσή της την αύξηση της έντασης για να ανατραπεί η «μνημονιακή» πολιτική. Κινητοποιήσεις, ακτιβισμοί, καταλήψεις κ.λπ. Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτό έχει μία υποχρέωση: να προστατέψει την κοινωνία, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την παραγωγική δραστηριότητα. Η Ελλάδα δεν θα διαλυθεί γιατί κάποιοι θέλουν να ζήσουν την επαναστατική τους φαντασίωση. Και εμείς, ως ΛΑ.Ο.Σ., θα διεκδικήσουμε, θα απαιτήσουμε, θα πιέσουμε την κυβέρνηση για την διατήρηση της ευταξίας και της νομιμότητας.” (Η Νέα Δημοκρατία «γιγάντωσε» την Αριστερά
    Συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος»)
    Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν εδώ. Απλά βρίσκουμε μια ακόμη ευκαιρία να .συγχαρούμε το ΠΑΣΟΚ που περιμάζεψε ένα τυπικό φασίστα, προστάτη των επιχειρηματιών και εχθρό του λαού..
    Και όταν ο στόχος που είχε τεθεί επετεύχθη με τη συγκρότηση της κυβέρνησης των τραπεζιτών και της ΕΕ, να πως συνοψίζει τα πράγματα ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ:
    ”Αυτό το οποίο τόνισα χθες στην συνάντησή μου με τους εκπροσώπους της τρόικα είναι πως έτσι όπως επιμένουν τελικά ίσως θα πρέπει να πάρουν υπογραφές από την κυρία Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα γιατί με την στάση τους θα κάνουν την αριστερά κυβέρνηση. Τότε οι δικές μας υπογραφές δεν θα έχουν πια καμία αξία. Είναι μια παράμετρος που δεν τους είχε θέσει ποτέ κανείς έως τώρα, πως με την στάση τους θα κάνουν κυβέρνηση την αριστερά, θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «Κούβα της Μεσογείου» και φυσικά δεν ομιλώ για κόμματα της αριστεράς που συμφωνούν με την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Τα κόμματα αυτά θα έπρεπε κατά την άποψή μου να συμμετέχουν και στην κυβέρνηση”. (ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΛΑΟΣ κ. Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA 21/11/11)

    Φυσικά αυτή η επιλογή θα έχει κόστος για το ΛΑΟΣ, που ήδη καταγράφεται σε καθοδικά δημοσκοπικά ποσοστά. Η ΧΑ έρχεται ακριβώς από πίσω να περιμαζέψει ότι αποβάλλεται από τον Καρατζαφέρη. Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό, αλλά για αλληλοκάλυψη, συγκοινωνούντα δοχεία. Όνειρο της ΧΑ να διανύσει την διαδρομή του Βορίδη: Από τις συμμορίες με τα μαχαίρια και τα τσεκούρια, στα βουλευτικά κοστούμια. Απαράλλακτες ομοιότητες. Άλλωστε ο αρχηγός της, Ν. Μιχολολιάκος, είναι και αυτός ”της οικογενείας”, καθώς ήταν ”αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ, κατόπιν προσωπικής εντολής του Γεώργιου Παπαδόπουλου”, όπως περηφανεύονται.
    Θα έλεγε μάλιστα κανείς, πως η ΧΑ αν και εξωκοινοβουλευτική και περιθωριακή, είναι πολύ προσεκτική στη δημαγωγία της και δεν ανοίγεται δημαγωγικά.
    Ενώ κάνει λόγο για ”καταγγελία του Μνημονίου και όλων των δανειακών συμβάσεων που δέσμευσαν την χώρα μας”, δεν θα βρει κανείς θέση για διαγραφή του χρέους.
    Ενώ διατυπώνεται μια αόριστη θέση για ”αποδέσμευση από διεθνείς οργανισμούς που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα”, πουθενά δεν ονοματίζεται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, διατυπώνεται η γνωστή διαφυγή: ”Ναι στην Ευρώπη των Εθνών, όχι στην Ευρώπη του κεφαλαίου”. Ας μην κάνουμε πικρόχολα σχόλια εδώ.

    Φασισμός: ακραία αστική απάντηση στην καπιταλιστική κρίση και γέννημα της
    Κάθε εκμεταλλευτική τάξη όταν κινδυνεύει, αναπτύσσει την τάση προς την απολυταρχία, το χτύπημα της δημοκρατίας, την συντριβή της ελευθερίας των εκμεταλλευόμενων.
    Το φασιστικό κίνημα γέννημα των δεκαετιών 1920 και 1930, συμπύκνωσε τον διπλό φόβο του αστικού κόσμου.
    Από τη μια, ο κίνδυνος από την αναρχία στην καπιταλιστική παραγωγή, τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, τις καπιταλιστικές κρίσεις.
    Από την άλλη, ο κίνδυνος των εργατικών κοινωνικών επαναστάσεων, με τον κύκλο που εγκαινίασαν οι μπολσεβίκοι αλλά όχι μόνο.
    Στην πρώτη απειλή, ο φασισμός διατυπώνει την απάντηση της σωτηρίας, μέσα από μια περισσότερο διευθυνόμενη οικονομία και ένα καπιταλιστικό κράτος πραγματικό στρατόπεδο. ”Πρόκειται για την προσπάθεια να περισωθεί, με ελάχιστους και φαινομενικούς περιορισμούς, η βάση της αστικής κοινωνίας, η ατομική ιδιοκτησία της παραγωγής και η ατομική ιδιοποίηση των προϊόντων της. Είναι η αυταπάτη να παγιοποιηθεί η εκμεταλλευτική σχέση εργοδότη και εργάτη. Δεν πρόκειται για νέα μορφή οικονομίας, ούτε για νέα σχέση παραγωγής. Γίνεται μόνο προσπάθεια να καταργηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία, που δημιουργούν κλονισμό και κίνδυνο μεταβολής της σημερινής βασικής εκμεταλλευτικής σχέσης” (Δ. Γληνός).
    Στην πολιτική απειλή του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής επανάστασης ο φασισμός απαντά με συντριβή των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, κατάργηση του δικαιώματος της ελεύθερης οργάνωσης, έκφρασης, σκέψης και φυσικά του δικαιώματος του λαού να επιβάλει τη θέληση του.
    Στο επίπεδο της φασιστικής ιδεολογίας, ο εθνικισμός και η ”ενιαία εθνότητα, χωρίς κόμματα και τάξεις”, είναι το αναγκαίο επίστρωμα για την ουτοπία της κατάργησης της ταξικής πάλης, για την δικαιολόγηση της διάλυσης των εργατικών οργανώσεων και των επαναστατικών (αλλά και όλων, πλην φασιστικού) κομμάτων. Ο φυλετικός ρατσισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του αστικού εθνικισμού για να λυθεί τεχνητά η αντίφαση μεταξύ των χωριστών εθνικισμών και να δικαιολογηθεί στη βάση της ανωτερότητας κάποιας ράτσας/φυλής/έθνους, το δικαίωμα να συντρίψει άλλα.
    Η προσφυγή των φασιστών στ γνωστό μας και από την απριλιανή δικτατορία 1967-1973 τρίπτυχο ”πατρίς-θρησκεία-οικογένεια”, αντανακλά την αναζήτηση ενός συνεκτικού κοσμοθεωρητικού οράματος με μια εξωιστορική επιστροφή στο παρελθόν, πίσω και από την αστική επανάσταση και τον διαφωτισμό. Η αρχαιοπρέπεια και αρχαιολατρεία (και μάλιστα στην σπαρτιατική πολεμική εκδοχή) είναι μια κλασσική έκφραση αυτών των φαντασιώσεων.

    Ο φασισμός ενάντια στον κομμουνισμό
    Ειδικά μετά την κατάρρευση του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο του λεγόμενου ”ιστορικού αναθεωρητισμού”, επιχειρείται από τους αστούς ιδεολόγους η ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού, ως ιδεολογιών νομιμοποίησης των «ολοκληρωτικών καθεστώτων».

    Είναι μια τοποθέτηση αντιϊστορική.
    Αξιοποιεί ωστόσο μορφολογικές ομοιότητες που σκόπιμα επινόησε ο φασισμός στα οργανωτικά και θεωρητικά του σχήματα, ως στοιχείο της πειθούς του (μαζί με τη βία φυσικά).
    Εκμεταλλεύεται την αποτυχία της σοβιετικής επανάστασης, να κινηθεί στην οικοδόμηση αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας με ελευθερία για το λαό και την επικράτηση εκμεταλλευτικών και καταπιεστικών σχέσεων σε όλη την ανατολική Ευρώπη.
    Παρ’ όλα αυτά, η ουσία δεν αλλάζει.
    Ο φασισμός ήταν και είναι η ακραία επιθετική απάντηση της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων στον κομμουνισμό και το εργατικό κίνημα. Συντρίφτηκε κυρίως χάρη στη Σοβιετική Ένωση και τον κόκκινο στρατό των εργατών και αγροτών.

    Ο Δημήτρης Γληνός, στο υπέροχο έργο του «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – Η φασιστική ιδεολογία- Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης», συνοψίζει εξαιρετικά εύστοχα με την γνωστή δημοτική γλώσσα του:
    ”Ο φασισμός είνε η βασική άρνηση της δημοκρατίας, ο σοσιαλισμός είνε η ολοκλήρωση της δημοκρατίας, η μετάβαση από τη φαινομενική αστική δημοκρατία στην ουσιαστική σοσιαλιστική δημοκρατία, που έχει για προϋπόθεσή της την οικονομική δημοκρατία”.
    Και ο μεγάλος διανοητής, προεκτείνοντας τη σκέψη του στο φιλοσοφικό επίπεδο, συμπληρώνει:
    ”Ο φασισμός είνε η δέσμευση του ανθρώπινου, για να διατηρηθεί η εκμετάλλεψη του υλικού,ο σοσιαλισμός είνε η ρύθμιση του υλικού για να απολυτρωθεί το ανθρώπινο μέσα στον άνθρωπο”.
    http://antistasigr.blogspot.com/2012/01/x.html

    • Δεν είναι ταινία αυτό που ζούμε ! στο 12/01/2012 στις 10:39

    *Από το site του Καρτέσιου *

    Ε, ορίστε, άντε γράψε τώρα κι άντε σχολίασε. Τι να πεις; Διαβάζω στο φύλο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» με ημερομηνία 25/12/11, άρθρο με τίτλο «Για μία από τις πολλές συντάξεις του» και υπογραφή Δ.Χ., τα εξής ενδιαφέροντα για τον κ. Παπαδήμο.

    «Ψάχνοντας διάφορα στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω σε μια ερώτηση του Γιάννη Βαρουφάκη προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Συγκεκριμένα: “Αν ο κ. Παπαδήμος πραγματικά πιστεύει ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να δράσουμε με γενναιότητα, αποδεσμευόμενοι από τα κεκτημένα μας, τον καλώ να δώσει το παράδειγμα. Πώς; Παραιτούμενος από τη θέση του καθηγητή που κατέχει στο Τμήμα μου, σε κατάσταση αναστολής για πάνω από δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε έναν νέο επιστήμονα για να διδάσκει τους φοιτητές μας. Μπορεί να χάσει ένα ευτελές μέρος της σύνταξής του, όμως με αυτή την κίνηση θα καθιστούσε πειστικότερες τις προτροπές του προς τους υπόλοιπους.”

    Επειδή το θέμα ήταν σοβαρό, τηλεφώνησα στον κ. Βαρουφάκη για να διασταυρώσω την ακρίβεια της πληροφορίας που είχα εντοπίσει. Μου την επιβεβαίωσε και με πληροφόρησε πως τελικά ο κ. Παπαδήμος συνταξιοδοτήθηκε εφέτος, κρατώντας τη θέση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κενή για 13 ολόκληρα χρόνια, ώστε να εξασφαλίσει τη σύνταξη, μία από τις πολλές συντάξεις που θα έχει όταν με το καλό αποσυρθεί».

    Δηλαδή, έναν άνθρωπο που ευνοήθηκε προκλητικά από τη νοσηρότητα της συντεχνίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας, μας τον φόρεσαν για να χτυπήσει τη συντεχνία των ταξιτζήδων.

    Έναν άνθρωπο, ο οποίος μόλις έγινε πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη συντεχνία των τραπεζιτών, υποσχέθηκε να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους και άρχισε να μοιράζει στις τράπεζες εκατομμύρια, μας τον φόρεσαν για να χτυπήσει τις ΔΕΚΟ και τη συντεχνία των φορτηγατζήδων.

    Ρε σεις, δεν πάμε καλά. Ειλικρινά πιστεύω ότι μας ψεκάζουν. Ο Παπαδήμος κράτησε ως ιδιοκτησία του μια θέση στο πανεπιστήμιο χωρίς να πατήσει το ποδάρι του επί 13 χρόνια, για να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και τώρα θέλει να μας πείσει ότι είναι ένας αγνός και ταπεινός άνθρωπος που ήρθε να σώσει την πατρίδα.

    Και βγαίνει το ραμολιμέντο της Δημοκρατίας να μας πει ότι δέχεται πόλεμο ο Παπαδήμος κι ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να τον στηρίξουμε. Κι αντί οι εισαγγελείς να παρέμβουν και να τους μπουζουριάσουν και τους δύο – τον πρώτο επειδή κράτησε τη θέση στο πανεπιστήμιο χρεώνοντας το Δημόσιο επί 13 χρόνια και τον άλλον απλώς επειδή υπάρχει – κάθονται και μαλώνουν μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο γελοίος στην υπόθεση των παραιτήσεών τους.

    Εν τω μεταξύ, ο Βενιζέλος καλεί τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, που διώκεται για κακούργημα, για να τον παρακαλέσει να παραιτηθεί ώστε να μην πληγωθεί η εικόνα του δελφίνου υπουργού. Κι ο άλλος παραιτείται κάνοντας την Ιφιγένεια, ενώ η πιο κερδοσκοπική συντεχνία, εκείνη των βενζινοπωλών, βγάζει κραυγές υπέρ του, λες και είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους.

    Μέσα σε όλα αυτά, ακούς τυχαία τον εκπρόσωπο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μιας μικρής επαρχιακής πόλης, της Δράμας, να λέει ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν διακοπές ρεύματος που ανέρχονται στο 25-30% των καταναλωτών που υπήρχαν.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά ότι τα χειρότερα είναι μπροστά επειδή οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το χαράτσι, δε μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς διακανονισμού ώστε να πληρωθούν με δόσεις.

    Το δράμα των καταναλωτών είναι η μία πλευρά. Η άλλη είναι ότι η ΔΕΗ χάνει τρομερά έσοδα επειδή το Κράτος φρόντισε να της στερήσει το μόνο τρόπο είσπραξης που της είχε απομείνει.

    Η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών λόγω αυτής της μείωσης εσόδων. Οι φωστήρες αποφασίζουν να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Του ρεύματος όμως; Όχι, φυσικά! Από την αύξηση του 12,3% μόνο το 1,5% θα πάει στη ΔΕΗ.

    Αρκεί αυτό να την τονώσει; Και πάλι όχι, φυσικά, διότι οι απώλειες εσόδων που θα έχει από την αύξηση, θα καταπιούν εν ριπή οφθαλμού αυτό το 1,5%. Πάμε δηλαδή ντουγρού σε μία εποχή σκοταδισμού, όχι καθ’ υπερβολήν, αλλά κυριολεκτικά. Όνομα και πράγμα θα γίνει το μαύρο σκοτάδι.

    Εμείς τώρα, καθόμαστε και τα βλέπουμε αυτά λες και είναι ντοκιμαντέρ ή κάποια ταινία που γυρίστηκε σε χώρα της Αφρικής. Και δε φτάνει που τη βλέπουμε, λέμε και «τς, τς, τς τι τραβάνε οι άνθρωποι, αλλά κι αυτοί πολύ μαλάκες είναι που δεν ξεσηκώνονται».

    Ώσπου ξαφνικά, στην οθόνη περνάει η φάτσα σου και ανακαλύπτεις ότι ο μαλάκας που πρωταγωνιστεί είσαι εσύ. Κι ακόμη και τότε, αρνείσαι να το παραδεχτείς και λες «κοίτα πώς μου μοιάζει!».

    Και το άκρον άωτον της μαλακίας; Όχι μόνο δεν καταλαβαίνουμε ότι βλέπουμε την τραγωδία μας ως ταινία, αλλά πληρώνουμε και εισιτήριο για να τη ζήσουμε. Εντάξει, αύριο, όμως, που η ταινία θα είναι πορνό και ο στημένος κώλος θα είναι ο δικός μας, δε θα λέμε «κοίτα πώς μου μοιάζει, αλλά ω ρε γαμώτο πώς πονάει». Καλό βιασμό να έχουμε, τέτοια κωθώνια που είμαστε.
    http://parallhlografos.wordpress.com/2012/01/03/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5/

    • Μέτρα ... ολίγων ημερών για τους άστεγους στο 11/01/2012 στις 20:54

    Προσπαθούν να αποφύγουν μάλλον το πολιτικό κόστος , από νέους θανάτους άστεγων :

    “Σε εφαρμογή θέτει το Κ.Υ.Α.Δ.Α. το σχέδιο «Αθηνά Εστία», για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών των αστέγων, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι και το πέρας αυτών.

    Ομάδες υπό την καθοδήγηση του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα διανέμουν κάθε βράδυ κουβέρτες, υπνόσακους και ρουχισμό, ενώ, όπου κρίνεται απαραίτητο, συμπολίτες μας θα μεταφέρονται σε νοσοκομείο.

    Για τη φιλοξενία των αστέγων της πόλης θα είναι ανοικτό το Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69).

    Το Κέντρο Σίτισης του Κ.Υ.Α.Δ.Α. (Πειραιώς 35 και Σοφοκλέους) θα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 22.00 το βράδυ και θα παρέχει φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη.

    Τηλέφωνο επικοινωνίας του Κ.Υ.Α.Δ.Α.: 2105246515 και 2105239465.” (zougla)

    -Οι άστεγοι υπολογίζονται γύρω τους 20.000.

    Αν έδιναν 1000 ευρώ / μήνα καθαρά στον καθένα θα είχαμε μηνιαίο κόστος 20.000.000 ευρώ.

    Ετήσιο κόστος με το οποίο δεν θα υπήρχε άστεγος = 240.000.000 ευρώ (240εκ. ευρώ).

    Στο μεταξύ χρήματα φορολογούμενων πάνε σε εκκλησία & κράτος :

    1) Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.

    Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνον η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρις ευρώ δηλαδή 6-12 φορές μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος

    2) Άγνωστα τα κονδύλια που πάει στο Υπουργείο εθνικής άμυνας για εξοπλισμούς και συντήρηση μόνιμου προσωπικού – εγκαταστάσεων σε καιρό ειρήνης.

    Προσθέστε επίσης πολλές δημόσιες υπηρεσίες με ανύπαρκτο κοινωνικό έργο , καθώς και επιδοτήσεις ΜΚΟ , για να καταλάβετε γιατί υπάρχουν άστεγοι.
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1368386

    • Διεθνή : Στρατιωτικά αμερικανικά νοσοκομεία στη Γεωργία εν όψει της εμπλοκής στο Ιράν στο 11/01/2012 στις 20:40

    Στρατιωτικά αμερικανικά νοσοκομεία στη Γεωργία εν όψει της εμπλοκής στο Ιράν

    Καθημερινά προσθέτονται και άλλες ψηφίδες στο ιμπεριαλιστικό παζλ που ΗΠΑ και Ε.Ε. συγκροτούν στον Περσικό Κόλπο. Τις απειλές διαδέχονται οι πολεμικές προετοιμασίες που επεκτείνονται από το Ισραήλ μέχρι τη Σούδα, από τα Στενά του Ορμούζ μέχρι τη Γεωργία.

    Αν η Κρήτη και η Κύπρος αποτελούν ιμπεριαλιστικά επιθετικά ορμητήρια, η Γεωργία φαίνεται να αναλαμβάνει κέντρο νοσοκομειακής υποστήριξης της νέας σταυροφορίας της Δύσης. Αποκαλυπτικά τα όσα περιγράφει ο Elizbar Javelidze μέλος του κόμματος «Γενική Συνέλευση» στη γεωργιανή εφημερίδα Kviris Kronika σχετικά με την κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων και εγκαταστάσεων υποστήριξης ενόψει των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράν, αποκάλυψε μέλος της αντιπολίτευσης στη χώρα:

    «Πρόκειται για σχέδια νοσοκομειακών μονάδων των 20 κλινών της κάθε μια. Είναι ένα αμερικανικό σχέδιο. Ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πρόκειται να ξεκινήσει στον Περσικό Κόλπο και οι Αμερικανοί δίνουν 5 δισ. $ για την κατασκευή των νοσοκομείων αλλά και άλλων εγκαταστάσεων».

    Επιπρόσθετα αποκαλύφθηκε η ταχύτατη κατασκευή ενός αεροδρομίου στη χώρα, ενώ συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την κατασκευή μιας βάσης υποβρυχίων στο Kulevi στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο Javelidze πιστεύει πως όλα αυτά συνδέονται τόσο με την αμερικανική εμπλοκή στον Κόλπο όσο και με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Γεωργία. Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα σχέδιο του προέδρου της χώρας Mikhail Saakashvili το οποίο ονομάζεται Lazika και αφορά στην κατασκευή μιας νέας πόλης από το μηδέν πρόκειται ουσιαστικά να είναι μια αμερικανική στρατιωτική πόλη, ενώ σε ότι αφορά την αεροπορική βάση στην πόλη Marneuli αυτή κατασκευάζεται σε γρήγορους ρυθμούς και με απόλυτη μυστικότητα!

    Σίγουρα οι τελευταίες πληροφορίες προκαλούν ανησυχία και στην Ρωσία που βλέπει ότι η Γεωργία αποκτά σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδιασμών, ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν στον Καύκασο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο αμερικανικό πολεμικό δόγμα το κέντρο ενδιαφέροντος τους μεταφέρεται στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ η καπιταλιστική κρίση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά που εντείνουν τους φόβους εκδήλωσης πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

    ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

    Diktiospartakos.blogspot.com

    • Ιστορικά : Δολοφονία Τεμπονέρα: Το θύμα μιας βάρβαρης εποχής στο 11/01/2012 στις 02:04

    Εικοσιένα χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του 38χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων. Το φθινόπωρο του 1990, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, πιθανό περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά.

    Οι πρώτες καταλήψεις ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου του 1990 ενώ, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φτάνουν το 70% του συνόλου. Ταυτόχρονα γίνονται πολλές πορείες διαμαρτυρίας με συμμετοχή μεταξύ 10.000 και 30.000 ατόμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.

    Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το κλίμα θα εκτονωθεί με τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι τα προεδρικά διατάγματα δεν θα εφαρμοστούν για ένα τρίμηνο, έως ότου γίνουν «πλήρως κατανοητά» από μαθητές και καθηγητές. Σύντομα, οι τρεις μήνες γίνονται δώδεκα και το νομοσχέδιο τροποποιείται μερικώς, χωρίς αλλαγές όμως στα σημαντικότερα σημεία (πειθαρχικές διατάξεις, περικοπές κ.ά.).

    Με το νέο χρόνο, όμως, οι μαθητές και φοιτητές αποφασίζουν τη συνέχιση των καταλήψεων στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και σε 1.800 από τα 3.014 γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ως απάντηση, ο υπουργός Παιδείας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, δηλώνει ότι όσοι συμπληρώσουν 50 αδικαιολόγητες απουσίες λόγω των καταλήψεων θα χάσουν τη χρονιά.

    Στις 07.01.1991, ημέρα επανέναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές, οι καταλήψεις συνεχίζονται ενώ η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) κηρύσσει στάση εργασίας και καλεί τους καθηγητές να βρίσκονται έξω από τα σχολεία «για να συμβάλουν στην αποτροπή προκλήσεων που ίσως επιχειρηθεί να δημιουργηθούν» καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει κινητοποιήσει ομάδες «αγανακτισμένων γονέων» για να «σπάσουν» τις καταλήψεις.

    Από το πρωί της μέρας σημειώνονται μικροεπεισόδια μεταξύ γονέων και καταληψιών, καθηγητών και δημοτικών συμβούλων. Οι καθηγητές αρνούνται να βάλουν απουσίες στους μαθητές και ο υπουργός αποφασίζει την πειθαρχική δίωξή τους, ενώ την επόμενη μέρα, ομάδες ροπαλοφόρων εισβάλουν σε σχολεία και τραυματίζουν μαθητές, υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών οργάνων.

    Στις 08.01.1991, στις 19.30 το απόγευμα, στην Πάτρα περί τα τριάντα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στην κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου, χωρίς όμως να επιτύχουν να διώξουν τους νέους.

    Μία ώρα αργότερα, η ίδια ομάδα επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου και καταφέρνουν να απωθήσουν τους ελάχιστους μαθητές που βρισκόταν στο χώρο. Σε λίγο, συγκεντρώνονται έξω από το λύκειο δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Α. Καράβολας και ο βουλευτής Αχαΐας του Πα.Σο.Κ, Α. Φούρας.

    Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ αρνούνται να υποχωρήσουν από την «αντικατάληψη» και δηλώνουν ότι θα παρατείνουν την κατάληψη του Λυκείου μέχρι αυτό να λειτουργήσει ξανά κανονικά. Σύντομα, τα πνεύματα οξύνονται και αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με εκσφενδονίσεις αντικειμένων, ενώ σημειώνονται οι πρώτοι τραυματισμοί.

    Γύρω στις 23.30 το βράδυ, ομάδα καθηγητών και γονέων επιχειρεί να μπει στο κτίριο. Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους. Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι.Καλαμπόκα.

    Μεταφέρεται στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και το πρωί της 09.01.1991 παύουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του. Στο νοσοκομείο μεταφέρονται επίσης άλλα τέσσερα άτομα σε σοβαρή κατάσταση και δεκάδες με ελαφρότερα τραύματα. Η ομάδα του Καλαμπόκα εξαφανίζεται ανενόχλητη αφού η αστυνομία κάνει την εμφάνισή της, όταν τα επεισόδια έχουν τελειώσει. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ως φυσικούς αυτουργούς τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. Καλαμπόκα, το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Α. Μαραγκό και τον συντροφό τους Σ. Σπίνο.

    Τις επόμενες μέρες, η νεανική εξέγερση κλιμακώνεται και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκρούονται με τα ΜΑΤ στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο υπουργός Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλος παραιτείται. Στις 10.01.1991 κατά τη μεγαλειώδη διαδήλωση 50.000 ατόμων στο κέντρο της Αθήνας, τα ΜΑΤ επιτίθενται στον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Οι συγκρούσεις διαρκούν όλη τη μέρα και, όταν οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να απωθήσουν τον κόσμο προς το Πολυτεχνείο, οι διαδηλωτές αντιστέκονται και οι συγκρούσεις κορυφώνονται.

    Βομβίδες ασφυξιογόνων αερίων των ΜΑΤ προκαλούν πυρκαγιά στο κτίριο που στεγαζόταν το κατάστημα ενδυμάτων «Κ. Μαρούσης», στην συμβολή Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που σπεύδουν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά δέχονται επίθεση με χημικά αέρια από τα ΜΑΤ και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες, υποφέροντας από σπασμούς λόγω των χημικών. Όταν η πυρκαγιά σβήσει μετά τα μεσάνυχτα, ανασύρονται οι σωροί τεσσάρων πολιτών, μέσα από το κτίριο του καταστήματος.

    Η ένταση συνεχίζεται για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με νέες πορείες, καταλήψεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ενόσω ο Γ. Σουφλιάς, αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Β. Κοντογιαννόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, αποσύρει τα επίμαχα νομοθετήματα και ανακοινώνει την έναρξη διαλόγου για την Παιδεία «από μηδενική βάση», μέχρις ότου ο Πόλεμος του Κόλπου μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

    Ο συγκατηγορούμενος για τη δολοφονία Α. Μαραγκός, απαλλάχτηκε με βούλευμα, ενώ ο Ι. Καλαμπόκας καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου σε ισόβεια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης – ποινή που σύντομα μειώθηκε και στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος λόγω “καλής συμπεριφοράς”. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόλο ως υπεύθυνος παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας.
    http://tvxs.gr/news/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/20-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B1

    • Hράκλειο : Ανεπιθύμητος ο Φούχτελ Όχι στην Υποτέλεια Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χερσονήσου 12 /12/ 2012 , στις 12 :00 στο 10/01/2012 στις 17:56

    Ανεπιθύμητος ο Φούχτελ
    Όχι στην Υποτέλεια
    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χερσονήσου
    Tην Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι

    Δήμαρχος καλεί τον τοποτηρητή Φούχτελ για μπίζνες στην Κρήτη
    Του Μάριου Διονέλλη από την εφημερίδα “Δρόμος της Αριστεράς” 7-1-12

    Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή είναι μάλλον κοινός τόπος για τους Έλληνες και μάλιστα πολύ πριν από την έλευση του τοποτηρητή Ράιχενμπαχ και την τοποθέτηση του Χάνς Γιόαχιμ Φούχτελ στη θέση του «υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ελλάδας» από την Μέρκελ. Και όπως κάθε κατοχή έτσι κι αυτή έχει εκείνους που βρίσκονται πάντα πρόθυμοι να μας πείσουν για τις καλές προθέσεις των κατακτητών.
    Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Κρήτη η επιστολή του δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη, προς τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, με την οποία ζητά απευθείας, παρακάμπτοντας τις ελληνικές Αρχές, τη δική του βοήθεια για την εξασφάλιση κονδυλίων για το δήμο του αλλά και την παροχή «τεχνογνωσίας» σε σειρά θεμάτων που, υποτίθεται, πως οι σύγχρονοι μεγάλοι καλλικρατικοί δήμοι έχουν τη στοιχειώδη υποδομή για να προωθήσουν.
    Ούτε λίγο-ούτε πολύ, ο δήμαρχος ζητά (στα ελληνικά και τα γερμανικά) από τον τοποτηρητή της Μέρκελ στην Ελλάδα να μεσολαβήσει ώστε ο δήμος του να λάβει στήριξη και τεχνογνωσία από δήμους και ιδρύματα (προφανώς τραπεζικά) της Γερμανίας σε τομείς όπως η τουριστική ανάπτυξη, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η διαχείριση αποβλήτων, η κατάρτιση προτάσεων για χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμα και για τα στοιχειώδη λειτουργικά θέματα ενός ΟΤΑ, όπως η οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου του(!).

    Όχι σε ανύποπτο χρόνο
    Η επιστολή Δοξαστάκη έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κρήτη, με πολλά θέματα να ανοίγουν ταυτόχρονα. Και ο Δήμος Χερσονήσου δεν είναι ένας τυχαίος δήμος. Σε αυτόν συνενώθηκε μετά τον Καλλικράτη ο παλιός Δήμος Γουβών όπου βρίσκεται η πρώην αμερικανική βάση, μία έκταση 738 στρεμμάτων σε απόσταση αναπνοής από το Ηράκλειο και ένα από τα μεγαλύτερα «φιλέτα» του Δημοσίου, που έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο της εκποίησης. Τη στιγμή που ο έτερος των Γερμανών τοποτηρητών Χορστ Ράιχενμπαχ ζητά από το υς Έλληνες να πουλήσουν ακόμα και ολόκληρα νησιά για να σωθούνε, η αίτηση του δήμου για «παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» φαίνεται να ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα της «ανάπτυξης» για τις γερμανικές επενδύσεις.
    «Η επιστολή του δημάρχου χτυπάει ηχηρό καμπανάκι για το θέμα της πρώην αμερικανικής βάσης, για την οποία δίνουμε αγώνα να διασωθεί από συμφέροντα που ονειρεύονται εκεί ξενοδοχεία, καζίνο και κάθε είδους επενδύσεις», λέει στον Δρόμο ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, μέλος της Κίνησης Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον, που δραστηριοποιείται στη Χερσόνησο. «Μας ξένισαν οι διαβεβαιώσεις προθυμίας και υποταγής, αλλά και το γενικότερο ύφος της επιστολής και σίγουρα έρχεται σε μια εποχή που η Κρήτη μπαίνει στο στόχαστρο Γερμανών επενδυτών σε πολλούς τομείς», συμπληρώνει ο κ. Χαλκιαδάκης.

    Σκουπίδια
    Πράγματι, αυτή την περίοδο η Κρήτη συνταράσσεται από τις αντιδράσεις που ήδη έχουν προκληθεί σε πολλά επίπεδα από τα απανωτά επενδυτικά σχέδια που σταδιακά έρχονται στο φως σε διάφορους «χρυσοφόρους» τομείς. Γερμανικές εταιρίες, ετοιμάζονται να κάνουν μπίζνες με τα σκουπίδια της Κρήτης, προωθώντας μέσω Μπόμπολα τα εργοστάσια καύσης (ή θερμικής επεξεργασίας, πιο εκλεπτυσμένα) σε μια συζήτηση που έχει ήδη μπει στο τραπέζι του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και η οποία έχει πυροδοτήσει πόλεμο όχι μόνο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και με τον Κρητικό ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλλη, που φωνάζει πως εκτός από αντιοικονομική είναι και αφόρητα επιβαρυντική για το περιβάλλον. Η επιστολή στον Φούχτελ για βοήθεια σε θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων από τον δεύτερο σε πληθυσμό δήμο του Ηρακλείου και έναν από τους μεγαλύτερους όλης της Κρήτης, αποτελεί την πρόσκληση που περίμεναν οι εταιρίες αυτές για την επέλασή τους στο νησί.

    ΑΠΕ
    Η επιστολή του δημάρχου ανοίγει τον δρόμο στον κ. Φούχτελ για μπίζνες και στον τομέα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κρήτης, μέσω των τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες είναι κυρίως γερμανικών συμφερόντων και η προώθηση των επενδύσεων που έχουν ζητήσει για την Κρήτη η ΤΕΡΝΑ, ο Κοπελούζος και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι στις πρώτες προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης. Η επιστολή Δοξαστάκη «δουλεύει» ευνοϊκά και προς αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή που σθεναρή αντίσταση στις επενδύσεις αυτές προβάλει το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, που συνέστησαν πριν από δύο μήνες περίπου 50 φορείς από ολόκληρη την Κρήτη.
    Η θέση του δημάρχου
    Αποκαλυπτικός ήταν ο δήμαρχος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, δίνοντας εξηγήσεις για την επιστολή του. Ο κ. Δοξαστάκης παραδέχτηκε πως αναζητεί πλέον εκτός Ελλάδος λύσεις για την ενίσχυση του δήμου του, καθώς πλέον η ελληνική κρατική μηχανή αδυνατεί να στηρίξει την ανάπτυξη της περιφέρειας. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του να προστρέξει στον κ. Φούχτελ, λέγοντας πως η τεχνογνωσία που κατέχει και η θέση που ανέλαβε (ως αρμόδιος για τις κοινοτικές επιδοτήσεις που φτάνουν στην Ελλάδα) τον καθιστούν πρόσωπο – «κλειδί» για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων που θα βγάλουν το δήμο του αλλά και τη χώρα από την κρίση.
    Δήλωσε, μάλιστα, πως κανονικά και άλλοι δήμαρχοι θα έπρεπε να αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες βλέποντας τις δυνατότητές τους να εξαντλούνται και τα αιτήματά τους να σταματούν συνήθως έξω από τις κλειστές πόρτες των υπουργικών γραφείων στην Ελλάδα. «Δεν ξεπουλάμε, τίποτα, για τα θέματα της βάσης έχουμε ήδη λάβει σαφείς αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για σεβασμό του χαρακτήρα του χώρου όπως προκύπτει από το ΣΧΟΟΑΠ. Ζητάμε μόνο τεχνική βοήθεια από τον κ. Φούχτελ, στο πλαίσιο του ρόλου που ανέλαβε και χωρίς ανταλλάγματα από την πλευρά μας», τόνισε ο κ. Δοξαστάκης. Τέλος, ο δήμαρχος αποκάλυψε πως ήδη από την πρώτη μέρα της αποστολής του κειμένου, έλαβε απάντηση από το γραφείο του κ. Φούχτελ ότι θα μελετήσει την επιστολή και θα απαντήσει εμπεριστατωμένα με συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ ο δήμαρχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και να επισκεφθεί ο κ. Φούχτελ την Κρήτη και τη Χερσόνησο.

    Δείγμα ευγένειας(;)
    Με τα δεδομένα της επιστολής, πάντως, η άμεση απάντηση ίσως δεν εκφράζει μόνο την ευγένεια από πλευράς του Γερμανού αξιωματούχου, αλλά και την αξιοποίηση μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας για δουλειές στην Κρήτη. «Ακόμα και αν δεν υπήρχε η επιστολή, θα έπρεπε να την εφεύρει ο κ. Φούχτελ», λένε με νόημα τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Κρήτη.
    Ωστόσο, ευγενική μεν αλλά αυστηρή απάντηση έδωσε στο δήμαρχο Χερσονήσου η καταγόμενη από την Κρήτη καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Καπετανάκη-Μπριασούλη. Σε κείμενό της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πατρίς στο Ηράκλειο, η κυρία Μπριασούλη αναφέρει πως η αίτηση παροχής τεχνογωσίας από τη Γερμανία βάζει στο περιθώριο το ελληνικό επιστημονικό προσωπικό και ειδικά τους νέους ανθρώπους και αναρωτιέται: «Σε μια περίοδο έντονης μετανάστευσης του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού, με πρώτη χώρα υποδοχής τη Γερμανία, και επιτακτικής ανάγκης δημιουργίας θέσεων εργασίας, γιατί προτιμώνται ξένοι σύμβουλοι (μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ξενιτεμένοι Έλληνες επιστήμονες ή συνεργάτες που θα πληρώνονται από τα δάνεια που παίρνει η Ελλάδα);
    Η καθηγήτρια χαρακτηρίζει «βαθύτατα μειωτική και προσβλητική» την κίνηση του δημάρχου, ειδικά στην τωρινή συγκυρία που απαιτείται κοινωνική αλληλεγγύη και στήριξη στους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους. Και καταλήγει: «Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι ούτε η εμπλοκή ξένων “ειδικών” εξασφαλίζει την επιτυχή μεταφορά τεχνογνωσίας ούτε η εξασφάλιση κονδυλίων επιφέρει την λύση των προβλημάτων. Αν ήταν έτσι, δεν θα υπήρχαν προβλήματα μετά από τριάντα χρόνια γενναίων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στις οποίες η Κρήτη κατέχει υψηλή θέση».

    Ένας καμηλιέρης Όθωνας
    Το προφίλ του χερ Φούχτελ
    Ο 59χρονος Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ έχει ήδη 24ετή βουλευτική θητεία στη Γερμανία και από το 2009 ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Άγκελα Μέρκελ του ανέθεσε την αρμοδιότητα να συντονίζει και να διαχειρίζεται τα προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ε.Ε. που δεν έχει ακόμα εκταμιεύσει η Ελλάδα. Ο κ. Φούχτελ θα έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη και το Γενικό Γερμανικό Προξενείο της πόλης.
    Σε μια πρόσφατη συνάντησή του με μαθητές της Γερμανικής Σχολής της Θεσσαλονίκης ο κ. Φούχτελ δήλωσε πως αν αποτύχει στο έργο του, θα είναι ο «τελευταίος Όθωνας».
    Ο κ. Φούχτελ έχει έφεση στις μπίζνες, αν και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του είναι αμφίβολα. Στη Γερμανία τον ακολουθεί για χρόνια ο τίτλος του «καμηλιέρη», από τότε που έγινε επίτιμος πρόεδρος του εκτροφείου καμηλών «Fata Morgana» στο Έτιγκεν, ενώ είχε διαβεβαιώσει το γερμανικό κοινό ότι το γάλα της καμήλας (50 ευρώ το λίτρο) είναι καλύτερο αφροδισιακό από το viagra. Πάντως, το 1992 κατόρθωσε να πείσει, κατ’ εντολή του Χέλμουτ Κολ, τους σεΐχηδες του Αμπού Ντάμπι να κάνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων μάρκων στο Βερολίνο, με αντάλλαγμα, τη διοργάνωση, από τον ίδιο, καμηλοδρομιών στη γερμανική πρωτεύουσα.
    http://pokoipe.blogspot.com/

    • Χανιά : Κινητοποιήσεις κατοίκων ενάντια στη ΔΕΗ στις 11/1/12 στο 10/01/2012 στις 15:31

    Νέα κινητοποίηση ενάντια στον φόρο ακινήτων οργανώνουν στα γραφεία της ΔΕΗ Χανίων, στη λίμνη Τσόντου, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, τα Σωματεία Τροφίμων Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων. Ζητούν ‘να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ’ και ‘σε κανέναν να μην κοπεί το ρεύμα’.
    Σε ανακοίνωσή τους καλούν ‘όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους μικρομαγαζάτορες και αγρότες να μην δεχτούν την εξαθλίωση της ζωής τους με τα επιπλέον χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε’.
    Στην κινητοποίηση καλούν επίσης οι Αγροτικοί Σύλλογοι τέως Δήμου Αρμένων και Μηθύμνης, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών ‘τους αγρότες των περιοχών μας και όλου του Νομού’ για ‘να απαιτήσουμε από τη Διεύθυνση της ΔΕΗ να πληρώσουμε τον κανονικό λογαριασμό χωρίς το χαράτσι. Να παραδώσουμε τις αποδείξεις πληρωμής μέσω Τραπέζης, συνημμένες με την υπεύθυνη δήλωση ότι δεν πληρώσαμε το χαράτσι’.

    ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
    Σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ, για κατάθεση δηλώσεων, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, καλούν οι συνελεύσεις κατοίκων Χαλέπας, Αη Γιάννη και Αμπεριάς.
    Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ‘καλούν όσους Χανιώτες έχουν αποφασίσει να μην πληρώσουν το χαράτσι που επέβαλαν κυβέρνηση και τρόικα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με σκοπό να καταθέσουμε όλοι μαζί τις δηλώσεις άρνησης πληρωμής του ειδικού τέλους’ και συνεχίζουν: ‘Συλλογικά και οργανωμένα αντιστεκόμαστε στην πολιτική της φτώχειας και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να ζούμε με αξιοπρέπεια. Κανένας δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση λόγω αντίθεσης ή αδυναμίας πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ (Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών). Ο ατομικός δρόμος και η υποταγή δεν είναι λύση. Δεν φοβόμαστε, δεν συναινούμε, δεν πληρώνουμε τα αντισυνταγματικά και κοινωνικά άδικα χαράτσια. Ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πολιτική τους’.
    http://cretalive.gr/new/68870/crete/Nea_kinitopoiisi_sti_DEI_sta_Chania

    • Χανιά: Άστεγος βρέθηκε νεκρός στην πλατεία της δημοτικής αγοράς στο 08/01/2012 στις 19:58

    Χανιά: Άστεγος βρέθηκε νεκρός στην πλατεία της δημοτικής αγοράς
    08/01/12

    Νεκρός σε παγκάκι έξω από την πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ 62χρονος άνδρας. Το άψυχο σώμα εντόπισε στις 20:30 πολίτης και ειδοποίησε με το κινητό του τις αρχές.

    Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που έφτασε στο σημείο, παρέλαβε τη σορό και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων, προκειμένου να υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή και να αποκαλυφθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του 62χρονου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα έως τώρα στοιχεία, ο θάνατός του ήταν αιφνίδιος και οφείλεται σε παθολογικά αίτια, καθώς δεν έφερε κάποιο τραύμα.

    Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην αστυνομία ότι η φιγούρα του άτυχου άνδρα ήταν γνωστή, συνήθως ζητούσε τσιγάρα από περαστικούς, έπαιρνε φαγητό από διάφορα συσσίτια και δεν είχε μόνιμη στέγη.

    http://www.goodnet.gr/index.php?id=6,63808,0,0,1,0

    • Στο «τραπέζι» το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και οι μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα στο 06/01/2012 στις 17:34

    Στο «τραπέζι» το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και οι μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

    Δεν γλιτώνουν το «κούρεμα» στους μισθούς τους αλλά και στα ειδικά επιδόματα ούτε οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως προέκυψε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδειξε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων την επιστολή της τρόικας που εστάλη στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία οι δανειστές ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση του κατώτατου μισθού – που ανέρχεται στα 751 ευρώ -, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και «μαχαίρι» στο 13ο και 14ο μισθό.

    Ταυτόχρονα, στην επιστολή γίνονται συγκρίσεις με το τι ισχύει στην χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ευθέως το ύψος της μείωσης που απαιτείται για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    Μάλιστα, στο κείμενο της τρόικας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει παρόμοια νομοθετική παρέμβαση την περίοδο ’86 – ’87 επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του Κώστα Σημίτη.

    Έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στις συναντήσεις που είχε από το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους.

    «Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθούν τα πάντα» υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος και συνέχισε:

    «Η λειτουργία της αγοράς εργασίας και η σχέση με τις ανταγωνίστριες οικονομίες είναι καθοριστικοί παράγοντες. Κατά τη δεκαετία από την εισαγωγή του ευρώ έως το 2010, η ελληνική οικονομία υπέστη απώλεια ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 25% σε σχέση με τις πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωζώνης».

    Mε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγόπουλος παρουσιάστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και τόνισε: «Τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν, εμείς λέμε ότι για την ΕΓΣΣΕ ούτε ένα βήμα υποχώρηση. Ο πρωθυπουργός μάς ζήτησε να συζητήσουμε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μηδέ της ΕΓΣΣΕ εξαιρουμένης».

    ‘Οποιαδήποτε πρόθεση για οιονεί κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω” σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στο πλαίσιο του διαλόγου με την κυβέρνηση και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς για τα εργασιακά θέματα. Αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η ΕΣΕΕ υπενθύμισε την πάγια θέση της ότι πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων.

    Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους.

    Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ.

    Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

    Ψευτοδίλημμα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, το ζήτημα απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι «πολύ λίγο θα επηρεάσει έως μηδαμινά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ένα τέτοιο μέτρο» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αφαιρεθεί το τελευταίο φύλο συκής, που είναι η αξιοπιστία της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

    Ο κ. Ασημακόπουλος άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο, στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα σχετικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μειωθεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες και να αντικατασταθεί από τέλος ένα τοις χιλίοις στον τζίρο όλων των εταιρειών.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

    «Να σταθούν τα κόμματα στο ύψος των περιστάσεων», ζήτησε μετά την συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Είπε επίσης ότι αν αποτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου την ευθύνη θα έχουν τα κόμματα με την κακοφωνία τους.

    «Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την ωριμότητα να συζητήσουν για μια εθνική συμφωνία. Για τον κατώτατο μισθό πιστεύουμε ότι μπορεί να μη θιγεί αλλά στη δύσκολη αυτή περίοδο πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας, έτσι ώστε η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση να ευνοηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

    Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

    Πρότεινε δε έξι μέτρα που θα πείσουν, όπως ανέφερε, τις αγορές και τους εταίρους μας στα οποία περιλαμβάνονται:

    – Η ψήφιση νόμου συνταγματικής ισχύος για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού,

    – Ο καθορισμός πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ,

    – Η ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας,

    – Η θεμελίωση της ριζικής αναμόρφωσης και απλοποίησης του φορολογικού μας συστήματος, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής,

    – Η άρση των εμποδίων που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση και

    – Η άμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

    «Από την επίδοση αυτής της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά των κομμάτων που τη στηρίζουν, θα εξαρτηθεί αν το 2012 θα είναι για την Ελλάδα μας η χρονιά της καταστροφής ή η χρονιά της ελπίδας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1366642

    • Χανιά : Χρηματικά πρόστιμα σε κατοίκους των Σφακίων στο 01/01/2012 στις 02:55

    Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε κατοίκους και φορείς των Σφακίων
    Από το κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων για την προσπάθεια απεγκλωβισμού τουριστών τον περασμένο Σεπτέμβριο
    Ενημερώθηκε: 31.12.2011 // 18:39
    Πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε κατοίκους και φορείς των Σφακίων

    Την ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Σφακίων Παύλου Πολάκη με την οποία καταγγέλει την επιβολή προστίμων πολλών χιλιάδων ευρώ σε εκπροσώπους φορέων και κατοίκων του Δήμου Σφακίων, γνωστοποιεί με αναφορά του στον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνη Γεωργιάδη ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

    Τα πρόστιμα επεβλήθησαν από το κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων για την προσπάθεια απεγκλωβισμού των επισκεπτών από τον Δήμαρχο και τοπικούς φορείς των Σφακίων στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 όταν είχαν απαγορευτεί τα δρομολόγια των πλοίων σε Χώρα Σφακίων, Λουτρό, Αγ. Ρουμέλη και Γαύδο
    http://cretalive.gr/new/67563/crete/Prostima_chiliadon_euro_se_katoikous_kai_foreis_ton_Sfakion_

    • 2011 : Η χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο στο 01/01/2012 στις 02:50

    Μισοάδειο ή μισογεμάτο; Τι ήταν το 2011; Η χρονιά των μεγάλων επαναστάσεων και εξεγέρσεων, η χρονιά που επανεμφανίστηκε το κοιμισμένο θηρίο των εργαζομένων; Ή μήπως η μαύρη χρονιά που εμφανίστηκε ξανά η πείνα σε μαζική κλίμακα στον αναπτυγμένο κόσμο; Τι δίνει τον τόνο; Η αραβική άνοιξη ή η καταστροφή στην Φουκουσίμα; Το καλοκαίρι του Συντάγματος ή ο χειμώνας της δανειακής σύμβασης;

    2011. Η χρονιά που συγκλόνισε τον κόσμο

    Μισοάδειο ή μισογεμάτο; Τι ήταν το 2011; Η χρονιά των μεγάλων επαναστάσεων και εξεγέρσεων, η χρονιά που επανεμφανίστηκε το κοιμισμένο θηρίο των εργαζομένων; Ή μήπως η μαύρη χρονιά που εμφανίστηκε ξανά η πείνα σε μαζική κλίμακα στον αναπτυγμένο κόσμο; Τι δίνει τον τόνο; Η αραβική άνοιξη ή η καταστροφή στην Φουκουσίμα; Το καλοκαίρι του Συντάγματος ή ο χειμώνας της δανειακής σύμβασης;

    του Θάνου Ανδρίτσου

    Πρόσωπο της χρονιάς: ο ανώνυμος διαδηλωτής. Της επόμενης χρονιάς ας είναι η ωρίμανση του σε επώνυμο πολιτικό εργατικό κίνημα

    ΚΟΜΗΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    Στις 17 του Δεκέμβρη του 2010, στην πόλη Σίντι Μπουζίντ της νότιας Τυνησίας, ο νεαρός Μοχάμεντ Μπουαζίζι, θα αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσχεση των προϊόντων του από την αστυνομία. Αυτή η πράξη απελπισίας για τη φτώχεια και την ανεργία, δεν θα σβηστεί από τη μνήμη όπως οι χιλιάδες καθημερινοί σιωπηλοί θάνατοι, αλλά θα μείνει στην ιστορία. Γιατί θα είναι το λάκτισμα που θα κάνει τον τυφλοπόντικα που περιδιάβαινε για δεκαετίες στο υπέδαφος να τρέχει με φόρα κατά τη χαραμάδα φωτός που ξεπήδησε πάνω από το κεφάλι του.

    Οι οργισμένες διαδηλώσεις της εξέγερσης της Τυνησίας θα καλωσορίσουν τη νέα χρονιά. Αποφασισμένες και απελπισμένες, οργισμένες και αμήχανες, αισιόδοξες και αιματηρές, όπως και ο χρόνος που εγκαινίασαν. Ή καλύτερα, όπως η νέα ιστορική περίοδος στην οποία ανάγκασαν ολόκληρη την υφήλιο να εισέλθει.

    Αναμφισβήτητα η χρονιά που τώρα συμπληρώνεται, συνοδευόμενη από ευχές να «φύγει και να μην ξανάρθει» είναι η πιο συνταρακτική και έντονη μετά από δεκαετίες. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να αποφύγουν τις τολμηρές αναλογίες. Με το 1789, το 1848, το 1871, το 1905, το 1968. Όπως έγραψε στο εκπληκτικό του κείμενο με τίτλο «Η άνοιξη αντιμετωπίζει το χειμώνα» ο Μάικ Ντέιβις «σίγουρα μερικά θεμελιώδη πράγματα εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά και κλασικά μοτίβα επαναλαμβάνονται. Τύραννοι τρέμουν, αλυσίδες σπάνε και τα παλάτια δέχονται έφοδο. Οι δρόμοι μετατρέπονται σε μαγικά εργαστήρια όπου δημιουργούνται πολίτες και σύντροφοι, και οι ριζοσπαστικές ιδέες μπορούν και αποκτούν ξαφνικά τελλουρική δύναμη… Αλλά θα μπορέσει αυτός ο νέος κομήτης διαμαρτυρίας να δείξει αντοχή στο χειμωνιάτικο ουρανό ή πρόκειται για μία εξαιρετικά σύντομη και εκθαμβωτική βροχή μετεωριτών; Δεδομένου ότι η μοίρα των προηγούμενων αναβληθεισών επαναστατικών ημερών μας έχει προειδοποιήσει πως η άνοιξη είναι η μικρότερη των εποχών, ειδικά όταν οι Κομμουνάροι αγωνίζονται στο όνομα ενός ‘’διαφορετικού κόσμου’’, για τον οποίο δεν έχουν ακόμη κανένα πραγματικό σχέδιο ή έστω μία εξιδανικευμένη εικόνα.»

    Η χρονιά που πέρασε έφερε τα περισσότερα δάκρυα και τα περισσότερα χαμόγελα για τις γενιές που δεν έζησαν τον πόλεμο. Σπανίζουν σε όλο τον πλανήτη τα μέρη που μια οικογένεια να μη λύγισε μπροστά στην οικονομική καταστροφή και να μην κοίταξε με απόγνωση το μέλλον. Αλλά και δεν βρίσκεται μάλλον ούτε ένα μικρό χωριό που μια νέα κοπέλα να μην έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο πλακάτ και να κατέβηκε στο δρόμο ζητώντας ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτά τα χρόνια ζούμε.

    2011, ΤΟ ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

    Οι κοινωνικοί αγώνες αποκτούν ένα εντονότερο ταξικό εργατικό στίγμα

    Η εξέγερση στην Τυνησία έκανε καλό ποδαρικό για τη νέα χρονιά. Μετά από ένα μήνα διαδηλώσεων, στις οποίες υποστηρίζεται ότι χάθηκαν πάνω από 200 ζωές αγωνιστών, ο διεφθαρμένος, αιώνιος δικτάτορας Μπεν Αλί θα παραιτηθεί. Το πρώτο «Αργεντινάσο» στη Μεσόγειο, όπως το χαρακτήρισε ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, είχε νικήσει. Οι τεράστιες ανισότητες σε μια χώρα που παρουσιάζονταν ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης είχαν μετατραπεί σε αγωνιστική λαίλαπα που έδιωξε τον δικτάτορα και άνοιγε μια νέα και δύσκολη σελίδα στην ιστορία της χώρας. Κυρίως όμως είχε ανοίξει ένα δρόμο σε μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, ίσως και σε όλο τον κόσμο. Ίσως, βέβαια, τότε να μην ξέραμε ότι ένα χρόνο μετά η Τυνησία θα ήταν η χώρα εκείνη με την σχετικά πιο προωθημένη εξέλιξη.

    Στα τέλη του Γενάρη, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι αραβικές χώρες έχουν πάρει φωτιά και πλέον η καρδιά του αγωνιζόμενου κόσμου χτυπά στην Αίγυπτο, το Κάιρο και την πλατεία Ταχρίρ. Από τις 25 του Γενάρη, τη «μέρα της οργής» ενάντια στον φιλοαμερικάνο «Φαραώ» Μουμπάρακ μέχρι τις 11 του Φλεβάρη που και αυτό το μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα φύγει κλοτσηδόν από την εξουσία, ο ηρωικός αγώνας σε ολόκληρη τη χώρα, που κατάφερε να αντέξει σε πρωτόγνωρες κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις, αποτέλεσε έμπνευση για τους καταπιεζόμενους σε όλο τον κόσμο. Τα προβλήματα της επόμενης μέρας αποδεικνύονται μέχρι σήμερα δυσθεώρητα, και το καθεστώς που πλέον ελέγχεται κυρίως από το στρατό φάνηκε πολύ δυνατό για να πέσει. Η Αραβική επανάσταση είχε και έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, όμως η φλόγα της, στα μέσα του Φλεβάρη ήταν πολύ δύσκολο να μην εξαπλωθεί.

    Το «Αραβικό 1848», όπως το ονομάζουν μεταξύ άλλων ο Πέρι Άντερσον και ο Ταρίκ Αλί, δηλαδή, σύμφωνα με τον πρώτο, μια αλληλουχία εξεγερτικών και επαναστατικών γεγονότων που εξαπλώνονται τόσο γρήγορα και άμεσα σε πολλές χώρες που όμοια της έχουμε να δούμε από την πρώτη προσπάθεια του προλεταριάτου να αναμετρηθεί με την αστική τάξη, δεν έχει αφήσει καμιά χώρα ανεπηρέαστη. Για ένα χρόνο τα καθεστώτα κλονίζονται με εκατόμβες θυμάτων στους δρόμους και τις πλατείες. Άλλωστε και ο δυτικός ιμπεριαλισμός δεν θα έμενε με σταυρωμένα χέρια. Αφού «απήγαγε» την μαχητική αντίσταση των Λιβύων ενάντια στον Καντάφι, ολοκλήρωσε την «απελευθέρωση» με μια νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση, που επανακαθόρισε τον δυτικό επεκτατισμό μετά τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και κατοχύρωσε την αφαίμαξη των πετρελαίων. Στη Συρία συνεχίζεται ένα τρομακτικό ματοκύλισμα που κανείς δεν ξέρει το μέλλον του, ενώ οι καλύτεροι φίλοι των Αμερικάνων, η Σαουδική οικογένεια, δεν φαίνεται να κλονίζεται.

    Όμως, στην μπαρουταποθήκη του σημερινού κόσμου δεν χρειάζεται πολύ για να περάσει μια σπίθα ακόμα και ολόκληρους ωκεανούς. Και αν … η μισή καρδία χτυπούσε στις χώρες του Μαγκρέμπ, τον Φλεβάρη, η άλλη μισή βρισκόταν μέσα στο στόμα του λύκου. Στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, ο αγώνας ενάντια στις περικοπές κοινωνικών δαπανών και την απόπειρα διάλυσης των συνδικάτων θα μετατραπεί στο φάρο που θα εκπέμψει φως για το εργατικό κίνημα της χώρας μετά από τη δεκαετία του 70. Απεργίες, πορείες δεκάδων χιλιάδων, μέχρι και κατάληψη του Καπιτωλίου, μορφές αγώνα ξεχασμένες που επανεφευρίσκονται μέσα στην κρίση και αποτελούν ένα σοβαρό εμπόδιο στην καταστροφική πολιτική υπέρβασης της κρίσης στην πλάτη των εργαζομένων. Ο μουσικός Τομ Μορέλο θα τραγουδά καθημερινά θυμίζοντας το εργατικό κίνημα του περασμένου αιώνα και θα χαρακτηρίσει τις στιγμές ιστορικές, παράδειγμα για την εργατική τάξη των ΗΠΑ, ενώ ο αιδεσιμότατος Tζέσε Τζάκσον απευθυνόμενος στο πλήθος αναγνώρισε ότι ”ζουν στιγμές Μάρτιν Λούθερ Κινγκ”. Ποιος θα το περίμενε, αναρωτιόμασταν τότε; Να δεις τι σου χω για μετά, θα απαντήσουμε εκ των υστέρων.

    Την «αραβική άνοιξη», διαδέχεται σιγά σιγά το «ευρωπαϊκό καλοκαίρι». Ηλιόλουστο και ζεστό, για να γεμίσει αισιοδοξία τη μαύρη μας ψυχή. Πώς αλλιώς μπορούσαμε να αισθανόμαστε τον Μάη; Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του μνημονίου, η κοινωνία βυθιζόταν στην άβυσσο χωρίς ικανή αντίσταση. Η, κατώτερη των περιστάσεων, απεργία της 11ης Μαΐου θα δεχτεί την επίθεση της αστυνομίας και ο Γιάννης Καυκάς θα βρεθεί σε προθανάτια κατάσταση στο νοσοκομείο. Τις επόμενες μέρες, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του άτυχου πατέρα, Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, ακροδεξιές και παρακρατικές συμμορίες θα εξαπολύσουν ένα πρωτοφανές πογκρόμ με βασικά θύματα μετανάστες. Η Ελλάδα βυθίζεται στο σκοτάδι. Όμως το φως θα έρθει από την Ισπανία.

    Στις 15 του Μάη γεννιέται το κίνημα των Ισπανών «αγανακτισμένων» (indignados). Με κέντρο τη Μαδρίτη και την πλατεία Πουέρτα Ντελ Σολ εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα αυτός ο πρωτότυπος αγώνας, που με εξαιρετική μαζικότητα, καταλαμβάνει τις πλατείες, κάνει λαϊκές συνελεύσεις και αντιστέκεται στα «μνημονιακά» μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση, απέναντι στην κρίση χρέους. «Πραγματική δημοκρατία», είναι πια το αίτημα που ηχεί στην Ιβηρική χερσόνησο.

    Και πώς να μην ανταποκριθεί σε αυτό και η Ελλάδα, που βρίσκεται ένα χρόνο αλυσοδεμένη στο χρέος και τις τράπεζες; Στις 25 του Μάη, όλα είναι διαφορετικά. Με ένα κάλεσμα από το διαδίκτυο δεκάδες χιλιάδες θα κατακλύσουν την πλατεία Συντάγματος. Για περισσότερο από ένα μήνα οι δρόμοι και οι πλατείες της χώρας θα παραμείνουν γεμάτες ζητώντας την ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και αναζητώντας δρόμους και αιτήματα για μια άλλη καλύτερη ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η μαζικότητα, η δυναμική, η αισιοδοξία για αυτή τη νέα μορφή, η ενδιαφέρουσα και πρωτόφαντη αντιπαράθεση και συνύπαρξη στο δημόσιο χώρο και στις λαϊκές συνελεύσεις, αλλά και τα εμφανή όρια και προβλήματα θα καθορίσουν από την πρώτη στιγμή τον αγώνα. Έναν αγώνα που θα κλιμακωθεί στο ιστορικό απεργιακό διήμερο της 28ης και 29ης Ιούλη με την βίαιη αστυνομική καταστολή, την ηρωική αντίσταση, τη μεγαλειώδη κινητοποίηση αλλά και τη τελική ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Οι πλατείες θα αδειάσουν μέσα στο καλοκαίρι, αφήνοντας ανοιχτή όμως την υπόσχεση του ξανανταμώματος.

    Για να έρθει όμως το νέο αντάμωμα θα πρέπει να μεσολαβήσουν άλλα. Και θα έρθουν οι θυμωμένοι νέοι να πάρουν τη σκυτάλη. Με πιο βίαιο και απελπισμένο τρόπο στο Λονδίνο, με τις ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία από την αστυνομία του μαύρου Μαρκ Ντάγκαν. Με περισσότερη οργάνωση και αισιοδοξία οι φοιτητές ενωμένοι με τον υπόλοιπο λαό, στη μακρινή Χιλή, με μήνες καταλήψεων και διαδηλώσεων, ενέπνευσαν τη νεολαία όλου του κόσμου, και στη χώρα μας έδωσαν το έναυσμα στο φοιτητικό κίνημα.

    Καταλήψεις, όμως δεν γίνονται μόνο σε πανεπιστήμια. Γιατί όχι στις πλατείες, γιατί όχι στους δρόμους και τα δημόσιο κτίρια. Και τελικά, γιατί όχι και στο ναό του καπιταλισμού, στη Γουόλ Στριτ; Έτσι, σαν τρελό παραμύθι, καλέστηκε η κατάληψη μπροστά από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 17 Σεπτέμβρη. Έτσι, ξεκίνησε τα κίνημα Occupy το οποίο έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ και έχει φτάσει σε όλες σχεδόν τις γωνιές του κόσμου. «Είμαστε το 99%» φωνάζουν, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε εμείς, λένε μέχρι σήμερα οι καταληψίες που φαίνονται να ωριμάζουν μέρα με τη μέρα και να προκαλούν μέχρι και γενικές απεργίες σε ολόκληρες Πολιτείες.

    Αυτή είναι η στιγμή που οι κοινωνικοί αγώνες αποκτούν ένα εντονότερο ταξικό εργατικό στίγμα. Έτσι, ξανά πίσω στην Ελλάδα, οι απεργίες και οι εργατικοί αγώνες έδωσαν τους τελευταίους μήνες τον τόνο. Με αποκορύφωμα τη «μεγαλύτερη απεργία από τη μεταπολίτευση», το διήμερο 19-20 του Οκτώβρη, που σημαδεύτηκε από το νεκρό οικοδόμο, Δημήτρη Κοτζαρίδη. Αλλά και οι άλλες απεργίες και οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων μαζί με το λαϊκό ξεσηκωμό στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα πιέσουν την κυβέρνηση αναγκάζοντας το σύστημα σε μια επιθετική αναδίπλωση με την παραίτηση του Παπανδρέου και την άνοδο του εκλεκτού των τραπεζών.

    Η χρονιά κλείνει και μας βρίσκει όλους σε αμηχανία για το μέλλον των αγώνων. Όμως, η αλλαγή του χρόνου δε θα γίνει σε νηνεμία. Γιατί θα καίνε η φωτιές από την πύλη της Χαλυβουργίας που μετρά πάνω από δύο μήνες απεργία. Η νέα χρονιά έρχεται, και το στοίχημα μένει ανοιχτό.

    Μια μαύρη χρονιά

    ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΟΣΑ ΕΚΤΙΖΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Άραγε αυτή η αμηχανία είναι μόνο για το μέλλον του κινήματος; Όχι, βέβαια. Την αγωνία, το βάρος στο στομάχι, την απόγνωση, την αισθάνονται όλοι για το αν θα τα βγάλουν πέρα την επόμενη μέρα. Πράγματι, τα τελευταία πενήντα χρόνια, δεν υπήρχε χρονιά που να ξεκινούσε μέσα σε χειρότερες προσδοκίες από το 2012. Το εφιαλτικό 2011 έχει κάτι που το κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο. Ότι τίποτα δεν προμηνύει ότι δεν θα το ακολουθήσει ένα ακόμα χειρότερο έτος.

    Για την Ελλάδα, πρόκειται για μια χρονιά καταστροφή. Μέσα σε ένα χρόνο διαλύθηκαν όσα έχτιζαν εκατομμύρια άνθρωποι για χρόνια. Χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης των ζωτικών αναγκών, ολόκληρες γενιές παίρνουν ξανά το δρόμο της μετανάστευσης, και κανείς δεν φαίνεται να περιμένει κάτι καλύτερο από το μέλλον. Και σε παγκόσμιο επίπεδο τα πράγματα βρίσκονται κάτω από ένα θανατηφόρο σκοτάδι. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα που να μην πλήττεται η κοινωνία από αντεργατικά μέτρα.

    Δεν υπάρχει ούτε ένα σημάδι αισιοδοξίας, που να κάνει τα σενάρια για μια τεράστια οικονομική καταστροφή ή για μια τιτάνια οικολογική καταστροφή ή ακόμα και για νέους δολοφονικούς πολέμους να φαίνονται μακρινά. Και μέσα σε αυτό το ζόφο, ακόμα και ανορθολογικά μεταφυσικά σενάρια για καταστροφή του κόσμου, βάσει του ημερολογίου των Μάγιας, μπαίνουν στη συζήτηση. Ίσως γιατί ακόμα φαίνεται σαν να είναι πιο πιθανό το τέλος του κόσμου, από το τέλος του καπιταλισμού.

    Πόσο μεγάλο δρόμο έχουν ακόμα να διανύσουν τα κινήματα σε όλο τον κόσμο, αυτά που είναι τα μόνα που μπορούν να σώσουν την ανθρωπότητα από τη βαρβαρότητα; Πόσο δύσκολο το έργο να υπερβούν σε λίγο χρόνο την ήττα, τη σκουριά και την ιδεολογική αστική ηγεμονία δεκαετιών; Και δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε καλά ότι όσοι αγώνες και αν έγιναν, δεν αρκούν ούτε στο ελάχιστο. Για την πλειοψηφία του κόσμου οι μέρες αυτές πιο πολύ μπορεί να μοιάζουν με το μεσοπόλεμο, ή το ‘36, ή τα μετεμφυλιακά χρόνια, ή ακόμα και την κατοχή, παρά με τα επαναστατικά σαλπίσματα που αναφέρθηκαν. Έτσι είναι, αυτή είναι μια ακόμα κληρονομιά της χρονιάς που κλείνει και μας αφήνει ανεκπλήρωτες ελπίδες, ανοιχτούς λογαριασμούς και ανείπωτες τραγωδίες.

    ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

    Τεράστιες δυσκολίες μεγαλύτερες δυνατότητες

    ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ

    Μισοάδειο ή μισογεμάτο; Τι ήταν το 2011; Η χρονιά των μεγάλων επαναστάσεων και εξεγέρσεων, η χρονιά που επανεμφανίστηκε το κοιμισμένο θηρίο των εργαζομένων; Ή μήπως η μαύρη χρονιά που εμφανίστηκε ξανά η πείνα σε μαζική κλίμακα στον αναπτυγμένο κόσμο; Τι δίνει τον τόνο; Η αραβική άνοιξη ή η καταστροφή στην Φουκουσίμα; Το καλοκαίρι του Συντάγματος ή ο χειμώνας της δανειακής σύμβασης; Η εργατική τάξη της Κίνας που αν «ξυπνήσει μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς» ή η άνοδος της ακροδεξιάς και της πραγματικής νέας φασιστικής απειλής;

    Και τα δύο. Και πάντα έτσι ήτανε. Πίστευε κανείς ότι τα χρόνια θα είναι εύκολα; Πίστευε κανείς ότι οι επαναστατικές ανατροπές έρχονται σε ήρεμες και όμορφες εποχές, που δεν υπάρχουν κίνδυνοι και κρίση; Όσο δύσκολες και αν είναι, για αυτές τις εποχές γεννηθήκανε οι επαναστάτες. Γιατί η ανάγκη της επανάστασης και του κομμουνισμού δεν θα έρθει από τα θεωρητικά σχήματα που θα πείσουν τελικά για την απόλυτη ορθότητα τους βαριεστημένα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα. Δεν θα μετουσιωθούν μόνο από τον, πάντοτε αναγκαίο, αντικομφορμισμό των νέων απέναντι στον καθωσπρεπισμό μιας χορτάτης καθημερινότητας. Αλλά θα προκύψουν ως υλική δύναμη που θα καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, ως η μόνη πιθανή εναλλακτική για να σώσει την ανθρωπότητα από την καταστροφή που την οδηγεί το καπιταλιστικό σύστημα και η κρίση του.

    Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και σήμερα, μπροστά στις τεράστιες δυσκολίες, μπροστά στο φόβο για τον κοινωνικό μεσαίωνα, μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα των αγώνων, μπροστά στην διαρκή πιθανότητα λιποψυχίας μας. Αλλά και μπροστά στις μεγαλύτερες από ποτέ δυνατότητες, όχι μόνο για την επανάσταση αλλά και για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, που μπορεί να βρίσκονται κρυμμένες πίσω από τον μαύρο μανδύα του ολοκληρωτισμού και του σύγχρονου σκοταδισμού, αλλά θεμελιώνονται στην τεράστια εξέλιξη της παραγωγής και της τεχνολογίας, στα δισεπίλυτα αδιέξοδα του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και στην πείρα που συγκεντρώνει μέρα με τη μέρα η πιο μορφωμένη από ποτέ εργατική τάξη.

    Το αν θα βγούμε νικητές, το αν θα ανοίξει ο δρόμος για να περάσουμε από την προϊστορία στην ιστορία της ανθρωπότητας θα κριθεί όπως πάντα στην ταξική πάλη. Αυτή είναι ο παντοτινός κριτής, αυτό είναι και η βάση του μαρξισμού, που θα στέκεται πάντα πάνω από τους σιδερένιους νόμους της ιστορίας. Όμως και αυτή καθορίζεται από τις αντικειμενικές συνθήκες. Το πώς θα της ερμηνεύσει όμως κανείς, είναι εν τέλει πολιτική τοποθέτηση. Αν θα σταθείς στον σκληρό τοίχο του μαύρου αστικού μετώπου, του ανέτοιμου προλεταριάτου και της ανεπάρκειας του κομμουνιστικού κινήματος ή θα κοιτάξεις από πίσω, στον τεράστιο ωκεανό των δυνατοτήτων και ευκαιριών που γεννά η καπιταλιστική κρίση, θα είναι πάντοτε θέμα επιλογής.

    Και για μας αυτή η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Χωρίς αεροβασία, με την «σύνεση» και την «ψυχραιμία» που ο Λένιν συμβούλευε τους κομμουνιστές να διατηρούν πάντοτε θα προσπαθούμε να κάνουμε τις τάσεις χειραφέτησης να υπερνικούν τις τάσεις υποταγής, πρώτα και κύρια μέσα στον ίδιο μας τον εαυτό.

    Και κλείνοντας αυτή η χρονιά, το μαύρο 2011, δεν μπορούμε να λησμονήσουμε και τους καλούς φίλους και συντρόφους που μας άφησαν για άλλους τόπους. Όμως το πρόσημο με το οποίο θα μπούμε στη μάχη της νέας χρονιάς δε θα είναι αυτό. Αλλά αυτό που έδινε ο Λένιν αντικρούοντας τον μαλθουσιανισμό. Δε θρηνούμε που ζούμε σε αυτή τη μαύρη εποχή, αλλά περήφανα αναζητούμε τους νέους προλετάριους που θα την αλλάξουν. Ας το αφιερώσουμε αυτό, σε αυτούς που θα φέρουν νέες ζωές μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά και σε όλους μας.

    Δημοσιεύτηκε στο Πριν, στις 31/12/2011

    Πηγή: Λέσχη

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1365915

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.