Λασίθι : Προβολή ντοκιμαντέρ “Το χρονικό μιας προαναγγελθεισας δολοφονίας”. Θα ακολουθήσει συζήτηση,στον Κοινωνικό Χώρο Πυρόβολο,Αγ.Νικόλαος

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, παιδί 15 χρονών, πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του υπηρεσιακού όπλου του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονεα.
Αυτό που θα ακολουθήσει είναι κάτι πρωτόγνωρο. Χιλιάδες ανθρώπων ξεχύνονται στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη!
Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές νιώθουν ότι σκότωσαν το μέλλον τους και την ίδια τους τη ζωή.
Επί μήνες αυτό που λαμβάνει σε χώρα όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι αυτό που θα μείνει ως τα γεγονότα του Δεκέμβρη.
Δεν ξεχνάμε τι έγινε.
Γι’αυτό την Τρίτη το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Στέλιος Κούλογλου με τίτλο “Το χρονικό μιας προαναγγελθεισας δολοφονίας”.Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Κανένας Δεκέμβρης δεν τελείωσε ποτέ!
Κοινωνικός Χώρος Πυρόβολος
Χορτατσών 7, Άγιος Νικόλαος
******************************************************

Κοινωνικός χώρος Πυρόβολος. Ποιοι είμαστε.

Εμείς που ζούμε την εποχή του αμύθητου πλούτου , της τεράστιας αύξησης της παραγωγικότητας , της έκρηξης της τεχνολογίας και ταυτόχρονα είμαστε τα γρανάζια αυτού του κόσμου, (ενός κόσμου τον οποίο οι ελάχιστοι απολαμβάνουν), αισθανόμαστε την ανάγκη για την δημιουργία ενός συλλογικού εγχειρήματος χειραφέτησης .

Η θέση μας στην κοινωνία, άνθρωποι με εξαρτημένη εργασία , μισθωτοί , εργάτες, νέοι, επιστήμονες, φοιτητές , άνεργοι και μεσαία στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι, αναγκαζόμαστε να διαλέξουμε δρόμο ανάμεσα, στην πραγματικότητα της υποταγής , που είναι φτιαγμένη από τους ισχυρούς και το μέλλον που θέλουμε να φτιάξουμε , ένα κόσμο ευτυχισμένο που θα απολαμβάνουμε την χαρά της δημιουργίας.

Η εμπειρία των εξοντωτικών ωραρίων , των σπασμένων ωραρίων, της αποξένωσης από τους φίλους, την οικογένεια, είναι κοινός τόπος που δεν μας ταιριάζει. Εδώ όπου παραδίδεται η ζωή μας στους ξενοδόχους <<σωτήρες>> και κάθε λογής αφεντικά, όπου η παιδεία γίνεται εργαλείο χειραγώγησης μαθητών και εκπαιδευτικών και η υγεία είναι στο στόχαστρο αρπαχτικών, που λαμβάνουν χώρα κάθε λογής επεμβάσεις στη ζωή μας και αυτά που μας περιβάλουν, εδώ που συνηθίζεται να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε τουρίστες και ξένους , με μόνο κριτήριο το χρήμα, μας κάνουν να δούμε τη ζωή αλλιώς.

Η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων, ( κοινωνικών, φυλετικών, σεξουαλικών προτιμήσεων), της τρομοκρατίας ,( εργασιακής ,κρατικής, ηθικού πανικού, ανασφάλειας), χειραγώγησης της ζωής μας , του ελεύθερου μας χρόνου και του πολιτισμού, η εμπορευματοποίηση του ανθρώπου, η καταλήστευση των φυσικών πόρων ,λεηλασία της φύσης, και η απαξίωση του δημόσιου χώρου, είναι κάποια από εκείνα που μας ωθούν να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Κινητήριος μοχλός, για αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη μεταξύ μας , είναι η ανοιχτή συνέλευση, μέσω της οποίας συναποφασίζουμε με ισοτιμία των μελών. Εγχείρημα αυτοοργανωμένο, συλλογικό, χωρίς ιεραρχία, όπου δεν έχουν θέση οι ατομιστικές, εγωιστικές και αυταρχικές συμπεριφορές. Δείγματα ενός άλλου τύπου ανθρώπου .

Ο χώρος που μας φιλοξενεί τώρα , θα είναι χώρος φιλοξενίας ανθρώπων και άλλων συλλογικοτήτων, εστία αλληλεγγύης, χώρος εκδηλώσεων , εξωστρέφειας και δράσεων που όλα μαζί θα έχουν κοινή συνισταμένη τα προηγούμενα. Χώρος ελευθερίας έκφρασης, δημιουργίας από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο.

Καλούμε εσένα, που έχεις τις ίδιες ευαισθησίες , κοινές αξίες και ιδέες , κοινές ανησυχίες, να συνδράμεις, να συμμετέχεις και να παρευρεθείς .

Εργαλείο , η αλληλεγγύη της τάξης μας, και η ώσμωση με αυτή κάτι που μας βοηθάει να σταθούμε στα πόδια μας, χωρίς την επιχειρηματική <<φιλανθρωπία>>. Θα βάλουμε το λιθαράκι μας για μια κοινωνία χωρίς ταξικές, φυλετικές, σεξουαλικές διακρίσεις! Μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους!

Καθένας μας δεν καταφέρνει τίποτα, λίγοι μαζί μπορούμε να αποκαλύψουμε τις αιτίες της αδικίας, όλοι μαζί μπορούμε να την ανατρέψουμε.

Χρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις.

Οργή κι’ επιμονή. Γνώση κι αγανάκτηση.

Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.

Ψυχρή υπομονή κι ατέλειωτη καρτερία.

Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.”

από το θεατρικό έργο “η Απόφαση” του Μπέρτολτ Μπρέχτ

Κοινωνικός χώρος πυρόβολος